Tanda-tanda Caregiver Burnout dan Bagaimana Mengatasinya dengan Puan Kamala Gopal

Apakah pembakaran pengasuh? Apakah tanda-tanda biasa dan gejala pembakaran pengasuh? Bagaimana seseorang mencegah atau mengatasi kelelahan dari kepedulian? Kami menjawab soalan-soalan ini di sini.

oleh Deborah Yaw

Menjadi penjaga boleh memberi ganjaran dan cabaran. Sebagai penjaga, kita mungkin tidak memberi perhatian kepada kesejahteraan kita sendiri sambil menumpukan masa dan tenaga kita untuk menjaga orang yang kita sayangi. Dalam episod Siri Web Homage yang dilabuhkan oleh Pengurus Bandaraya Johor, Nicholas Chee, kami mendengar daripada Puan Kamala mengenai cabaran penjagaan dan bagaimana untuk mengutamakan penjagaan diri dengan lebih baik untuk mengelakkan pembakaran. 

Puan Kamala adalah jurulatih dari Caregiver Academy International yang berpusat di Johor Bahru. Puan Kamala mempunyai 24 tahun pengalaman dalam industri pengasuh dan kejururawatan, bermula sebagai jururawat di Kementerian Kesihatan untuk menjadi pensyarah dan juga jurulatih untuk pelajar kejururawatan.

[01:20] Apa yang kelihatan seperti pembakaran pengasuh dan adakah terdapat tanda atau gejala biasa |? [03:28] Gejala fizikal | terbakar [04:55] Gejala mental dan emosi | terbakar [07:13] Adakah terdapat petua untuk mengelakkan atau mengatasi pembakaran pengasuh |? [16:29] Bagaimana kita boleh menyokong seseorang melalui pembakaran pengasuh?

Transkrip penuh: di sini

Istilah:

  • burnout: keadaan keletihan fizikal, emosi dan mental.
  • insomnia: gangguan tidur di mana sukar untuk tidur, sukar untuk tidur, atau bangun terlalu awal dan menghadapi masalah untuk kembali tidur.
  • hypersomnia: keadaan yang dicirikan oleh rasa mengantuk yang berlebihan pada siang hari dan masa yang berlebihan menghabiskan tidur.

Penafian: Maklumat kesihatan disediakan untuk tujuan maklumat dan pendidikan umum sahaja, dan bukan pengganti nasihat kesihatan profesional. Untuk mendapatkan nasihat perubatan lanjut untuk keadaan perubatan anda, sila berjumpa dengan doktor anda atau pergi ke institusi kesihatan terdekat untuk mendapatkan bantuan. Video ini hanya mewakili pandangan penceramah mengenai keprihatinan.


Perlu ditangguhkan dan membantu dalam menjaga orang yang anda sayangi hari ini?
Berbual dengan Penasihat Penjagaan kami di 016-2992188 atau isikan butiran anda di bawah untuk rundingan percuma tentang bagaimana kami boleh memberikan penjagaan dan bantuan.
Untuk mengetahui lebih lanjut tentang bagaimana Homage dapat membantu anda menjaga orang yang anda sayangi, ketahui lebih lanjut di sini: https://www.homage.com.my/services/home-care/ 

Mengenai Penulis
Deborah Yaw
Deborah percaya bahawa setiap orang mempunyai cerita yang patut diceritakan. Mempunyai penghargaan yang serius untuk filem, muzik dan makanan pedas yang baik.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang