9 tabiat untuk penuaan sihat Homage

Cara Hidup Lebih Lama: 9 Tabiat untuk Penuaan Sihat

Tidak ada rahsia lagi untuk hidup lebih lama tetapi untuk mula membina tabiat yang sihat hari ini. Daripada pilihan makanan yang lebih baik kepada gaya hidup aktif, mendedahkan 9 tabiat mudah untuk penuaan sihat dan umur panjang.

oleh Calvyn Ee

Apa yang Mempengaruhi Umur Panjang Manusia?

Penuaan adalah proses biasa yang dilalui oleh semua orang, tetapi terdapat banyak faktor yang boleh mempengaruhi bagaimana seseorang berumur. Sejak kebelakangan ini, pelbagai kajian membuat spekulasi bahawa gaya hidup dan faktor persekitaran menyumbang kepada kesihatan keseluruhan seseorang; Apabila mereka semakin tua, genetik mereka akhirnya mengambil peranan yang lebih menonjol. Dalam sesetengah kes, warga emas yang berumur lebih dari 90 tahun seolah-olah menunjukkan keadaan kesihatan yang positif dan kekal bebas dengan pelbagai aktiviti kehidupan seharian (ADL).

Sains telah mendapati bahawa gen tertentu mempengaruhi penyelenggaraan dan fungsi pelbagai bahagian badan, sangat mempengaruhi umur panjang seseorang. Selain itu, kajian genetik juga menunjukkan bahawa 25 peratus variasi dalam jangka hayat manusia sebenarnya disebabkan oleh genetik. Lebih banyak masih perlu dilakukan untuk memahami sepenuhnya bagaimana semuanya bersatu.

Walaupun anda tidak mempunyai kawalan ke atas genetik anda, anda boleh mengendalikan faktor-faktor lain yang boleh menjejaskan kesihatan anda secara keseluruhan dan bagaimana umur anda. Penuaan dengan anggun tidak perlu semata-mata untuk membalikkan keseluruhan proses penuaan, tetapi memanfaatkan sepenuhnya kehidupan anda dan mengubah gaya hidup anda untuk menikmatinya sepenuhnya.

9 Tabiat Sihat untuk Penuaan Anggun

Sesuatu yang mudah seperti mengubah tabiat gaya hidup anda boleh melakukan keajaiban untuk meningkatkan kesejahteraan fizikal dan mental anda apabila anda semakin tua.

Aktiviti Fizikal Biasa

Berbasikal wanita tua yang bahagia

Walaupun hanya berjalan, apa-apa jenis aktiviti fizikal, dilakukan secara teratur, boleh memberi kesan yang baik kepada tubuh anda dari masa ke masa. Satu kajian mendapati bahawa orang yang mengambil 8,000 langkah sehari, berbanding dengan mereka yang hanya mengambil 4,000 langkah setiap hari, mempunyai risiko kematian 51 peratus lebih rendah dari sebarang sebab dalam tempoh sepuluh tahun. Anda tidak perlu melengkapkan semua 8,000 langkah dengan segera!

Yang penting ialah mempercepatkan diri anda dengan sewajarnya. Jika anda tidak dapat menguruskan sesi berjalan kaki setengah jam, pertimbangkan untuk memecahkannya kepada segmen sepuluh minit yang lebih kecil tiga kali dalam sehari. Ia tidak hanya terhad kepada berjalan atau bersenam, kerana aktiviti fizikal lain boleh membantu: berkebun, membersihkan dan juga menaiki tangga di bangunan pejabat anda. Dari masa ke masa, anda boleh mula membina keamatan aktiviti fizikal. Manfaat yang paling jelas ialah, walaupun anda pulih dari kecacatan sementara, anda akan dapat pulih daripadanya lebih cepat daripada jika anda tidak melakukan sebarang aktiviti fizikal sama sekali.

Aktiviti fizikal membantu menguruskan pelbagai faktor risiko, dari obesiti hingga diabetes, dan bahkan membolehkan anda mengawal berat badan anda di luar pengiraan kalori. Aktiviti fizikal sederhana hingga kuat yang kerap, termasuk senaman, juga membantu menguatkan jisim otot pada usia apa pun, memastikan ia tetap kuat ke dalam tahun-tahun kanan anda. Bonus tambahan ialah aktiviti fizikal juga membantu meningkatkan mood anda, terutamanya seiring dengan permainan muzik yang betul!

Berhenti Merokok

Seorang lelaki putus rokok

Menghentikan tabiat merokok anda boleh melakukan banyak kebaikan, terutamanya jika anda berhenti awal. Walaupun anda telah merokok untuk masa yang lama, walaupun, berhenti sekarang masih mempunyai manfaatnya. Dengan berbuat demikian, anda dapat mengurangkan risiko pelbagai keadaan kronik, seperti kanser paru-paru dan penyakit jantung, serta meningkatkan pelbagai fungsi badan. Berhenti awal boleh membantu meningkatkan jangka hayat anda sehingga enam - atau bahkan lapan - tahun.

Dalam masa 24 jam selepas anda berhenti merokok, anda sudah boleh mengurangkan risiko penyakit jantung dengan margin yang besar di samping meremajakan banyak bahagian badan anda. Anda mungkin mendapati bahawa anda akan mempunyai lebih banyak tenaga untuk melakukan perkara-perkara yang anda nikmati, keluar dari nafas kurang kerap, dan bahkan dapat bau dan rasa lebih baik.

Berhenti merokok boleh menjadi sukar, terutamanya dengan bagaimana nikotin ketagihan dan bagaimana gejala penarikan memberi kesan kepada orang secara berbeza. Pastikan anda atau orang yang anda sayangi mendapat bantuan untuk berhenti jika perlu.

Berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai bahaya merokok dan bagaimana untuk berhenti? Baca artikel mengenai "10 Bahaya Utama Merokok & Bagaimana Anda Boleh Berhenti" di sini.

Kurangkan pengambilan alkohol

Mencegah minuman beralkohol

Kajian mendapati bahawa pengambilan alkohol yang berlebihan, sama ada bir atau minuman beralkohol lain, boleh menyebabkan tanda-tanda penuaan pramatang di kalangan lelaki dan wanita yang minum. Malah, pengambilan alkohol yang berat meningkatkan risiko hati, jantung atau penyakit pankreas seseorang.

Walaupun segelas wain sehari mempunyai beberapa manfaat kesihatan, seperti kaya dengan antioksidan, kesederhanaan sentiasa penting. Walaupun begitu, minum dalam had yang disyorkan masih boleh meletakkan anda pada risiko kesihatan, walaupun hanya mempunyai purata dua gelas sehari (atau satu gelas sehari untuk wanita). Jumlah yang anda minum penting sama seperti kekerapan minum, kerana dua gelas sehari masih boleh bermakna alkohol bernilai dua gelas besar.

Korelasi antara minum sederhana dan hasil kesihatan yang lebih baik masih belum dapat dipastikan oleh bukti saintifik. Oleh itu, adalah lebih baik untuk mengurangkan pengambilan alkohol secara keseluruhan anda ke bawah walaupun pengambilan harian yang disyorkan dua gelas sehari untuk lelaki dan satu gelas sehari untuk wanita.

Makan Sihat

ayam, sayur-sayuran dan makanan sihat yang lain

Memikirkan diet anda melampaui mengira kalori atau menonton berat badan anda. Seperti kata pepatah lama, "Anda adalah apa yang anda makan." Membuat pilihan yang lebih sihat dengan makanan dan minuman anda pergi jauh untuk membantu anda dan orang tersayang berumur dengan anggun. Cadangan yang berguna untuk makan lebih sihat adalah mengikuti saranan Plat Sihat Kementerian Kesihatan. Ini memberikan ukuran makanan yang perlu anda miliki di atas pinggan anda: seperempat yang terdiri daripada protein, seperempat karbohidrat, dan separuh pinggan yang dipenuhi dengan sayur-sayuran dan buah-buahan. Atas semua itu dengan minuman tanpa gula, atau hanya air kosong, dan anda semua sudah bersedia.

Anda sentiasa boleh menyesuaikan diet anda secara berbeza, selagi anda mengutamakan makanan yang mempunyai kandungan vitamin dan mineral penting yang lebih tinggi. Selain buah-buahan dan sayur-sayuran, anda juga boleh menambah bijirin penuh dan lemak sihat (seperti yang terdapat dalam ikan dan minyak zaitun) ke dalam himpunan anda. Anda juga boleh mencari jenis diet lain, seperti diet rendah garam Pendekatan untuk Menghentikan Hipertensi (DASH) yang diketahui dapat mengurangkan risiko diabetes.

Makan secara sihat juga bermakna mengurangkan pengambilan makanan berlemak, daging merah dan minuman yang kaya dengan gula. Anda masih boleh menikmati majlis-majlis ini tetapi menyimpan jumlahnya kecil dan sederhana. Pertimbangkan untuk berdagang makanan tidak sihat ini dengan alternatif yang lebih sihat, seperti menggantikan makanan ringan dengan kacang panggang ringan dan kekacang.

Menguruskan Tekanan

Bertafakur

Menjaga kesihatan mental anda juga melakukan keajaiban untuk bukan sahaja meningkatkan mood anda tetapi juga melambatkan kesan penuaan otak anda. Kajian mendapati bahawa tahap tekanan dan kebimbangan yang tinggi boleh mengubah fungsi otak dari masa ke masa, termasuk merosakkan ingatan dan juga meningkatkan risiko mengalami demensia. Kajian lanjut menunjukkan bahawa orang yang menjalani kehidupan yang stabil secara emosi boleh menambah sehingga tiga tahun untuk jangka hayat mereka berbanding mereka yang sentiasa tertekan atau cemas.

Menguruskan tekanan anda akan membiasakan diri, tetapi kadang-kadang langkah paling mudah boleh pergi jauh untuk mengurangkan tahap tekanan anda. Kesedaran dan meditasi adalah cara terbaik untuk membantu mengurangkan tekanan anda, sementara ketawa adalah penggalak mood yang hebat yang dapat mengelakkan tekanan. Ini mungkin tidak semestinya penyelesaian yang anda perlukan, jadi jika anda memerlukan bantuan lanjut, pastikan anda menghubungi orang yang boleh anda percayai. Komunikasi boleh menjadikannya lebih mudah untuk menangani tekanan anda.

Untuk menambah itu, mengekalkan hubungan rapat dengan rakan dan keluarga juga membantu meningkatkan pelbagai fungsi tubuh anda, seterusnya mengurangkan risiko keadaan yang berpotensi mengancam nyawa. Keselesaan dan sokongan yang anda terima mungkin juga memberi kesan positif terhadap jangka hayat anda, tetapi kajian lanjut diperlukan untuk memastikan ini.

Merangsang minda

Melakukan teka-teki silang kata untuk merangsang minda

Otak anda juga perlu kekal aktif. Melibatkan diri dalam aktiviti merangsang minda dapat mengurangkan mood anda dan membuat otak anda berjalan lebih banyak cara daripada satu. Bersempena dengan tabiat sihat yang lain, adalah mungkin untuk mengurangkan risiko anda mendapat demensia sehingga 60 peratus. Sekiranya anda belum memulakannya, memerlukan sedikit masa untuk membiasakan diri dengan penambahan ini dengan jadual anda tetapi seiring berjalannya waktu, anda mungkin mendapati diri anda menantikan aktiviti ini.

Tidur Awal

Seorang wanita tidur nyenyak

Mendapatkan rehat yang mencukupi dari tidur bermanfaat dalam mengekalkan tahap tenaga optimum dan kesedaran keseluruhan. Semasa anda tidur, badan anda mengambil masa itu untuk meremajakan dirinya, membaiki dan memulihkan fungsi selular dan banyak lagi. Malah, mempunyai jadual tidur yang tetap diketahui mempunyai manfaat kesihatan yang ketara, dari sesuatu yang mudah seperti meningkatkan mood seseorang dan meningkatkan ingatan, bahkan mengurangkan risiko dan keterukan jatuh atau kemalangan lain, serta mengurangkan risiko menguncup keadaan kronik.

Adalah penting untuk mempunyai jumlah tidur yang mencukupi juga. Tidur terlalu sedikit boleh menjejaskan ingatan anda, mengurangkan kepekatan keseluruhan anda, dan bahkan meletakkan anda berisiko keradangan; terlalu banyak tidur dan anda berpotensi mengurangkan jangka hayat anda dengan ketara. Jumlah tidur yang disyorkan yang anda perlu dapatkan adalah antara tujuh hingga lapan jam sehari.

Mempunyai rutin yang ditetapkan untuk membantu anda mendapatkan tidur yang mencukupi: ia boleh semudah tidur lebih awal daripada biasa dan bangun pada masa yang sama setiap hari (memastikan bahawa anda juga mendapat bilangan jam tidur yang disyorkan). Cuba elakkan tidur siang pada siang hari, kerana itu boleh membuat anda terjaga pada waktu malam.

Kekal Terhidrat

Seorang lelaki minum air kosong

Jangan lupa untuk kekal terhidrat sekerap mungkin. Badan kita terdiri daripada kira-kira 60 peratus air, dan anda perlahan-lahan kehilangan air dari masa ke masa, terutamanya jika anda sibuk dengan pelbagai aktiviti seperti kerja atau berkebun. Walaupun kehilangan sekurang-kurangnya dua peratus daripada kandungan air badan anda boleh memberi kesan yang besar kepada badan anda; Anda mungkin perasan betapa letih atau termotivasi yang anda rasakan dengan cepat apabila anda dahaga.

Adalah penting untuk kekal di atas penghidratan anda sebanyak yang anda boleh. Dengan berbuat demikian, anda boleh menghalang longkang yang ketara pada kesihatan fizikal anda, mengekalkan fungsi otak, dan juga membantu menguruskan berat badan anda secara keseluruhan. Pastikan anda mempunyai sekurang-kurangnya lapan (237ml) gelas air sehari untuk kekal di atas penghidratan anda.

Mempunyai Pemeriksaan Berkala

Seorang wanita melakukan ujian tekanan darah

Pergi untuk pemeriksaan rutin, walaupun anda tidak merasa sakit, sebenarnya boleh membantu selain hanya mendapatkan rawatan. Kajian telah menyatakan bahawa pemeriksaan berkala mungkin dapat mengesan tanda-tanda amaran awal untuk pelbagai komplikasi kesihatan, dan sesetengah orang bahkan mengatakan bahawa lawatan ini nampaknya membantu meningkatkan kualiti hidup mereka, walaupun mungkin bukan perubahan yang ketara.

Dengan banyak kemajuan dalam kesihatan perubatan selama bertahun-tahun, ia telah menjadi lebih cepat untuk mengesan dan kemudian merawat tanda-tanda amaran awal ini berbanding, katakan, tahun sembilan puluhan. Ujian diagnostik kurang invasif, untuk satu, dan penemuan perubatan baru bermakna penginapan hospital yang lebih pendek dan hasil kesihatan yang lebih baik untuk orang. Oleh itu, adalah penting untuk melihat perjalanan anda ke doktor sebagai langkah pencegahan yang menghasilkan lebih banyak faedah dalam jangka panjang daripada yang anda fikirkan.

Ini juga menyerlahkan mengapa pemeriksaan awal sangat penting, walaupun anda tidak fikir anda berisiko mengalami keadaan kesihatan yang besar. Semakin cepat anda dapat melihat tanda-tanda, semakin cepat anda boleh mendapatkan rawatan, dan lebih cepat anda dapat mengurangkan risiko komplikasi kesihatan seperti itu - atau bahkan mencegahnya sama sekali.

Pada Frailty dan Penuaan

Tanda dan gejala frailty

Frailty adalah keadaan yang berkaitan dengan usia yang digambarkan sebagai penurunan kesihatan keseluruhan seseorang dan tidak hanya dikaitkan dengan orang tua. Orang yang lemah biasanya berisiko besar untuk hasil kesihatan yang buruk yang boleh menyebabkan kemerosotan dalam keadaan semasa mereka jika tidak diberi perhatian segera. Ia berpotensi menyukarkan seseorang untuk membuat pemulihan daripada apa sahaja yang menjejaskan mereka.

Frailty boleh merangkumi banyak tanda dan gejala yang berbeza:

  • Kehilangan stamina
  • Kehilangan jisim otot secara beransur-ansur
  • Kekuatan cengkaman yang lemah
  • Penurunan berat badan yang tidak dijangka

Sesetengah tanda mudah disalah tafsir sebagai sebahagian daripada proses penuaan. Pada hakikatnya, ia sebenarnya adalah keadaan perubatan yang membimbangkan yang mempengaruhi kedua-dua orang muda dan tua. Oleh itu, adalah penting untuk memastikan bahawa orang-orang dengan sindrom frailty ini mempunyai kemudahan akses kepada langkah-langkah pencegahan, seperti pemeriksaan awal, serta peruntukan penjagaan kesihatan segera jika apa-apa berlaku.

Pada masa ini, masih tiada standard emas untuk mengesahkan diagnosis frailty pada seseorang. Banyak kajian telah membantu mengenal pasti tanda-tanda dan gejala-gejalanya, serta sebab-sebab yang mungkin, tetapi banyak yang perlu dilakukan untuk memberikan penjagaan yang lebih baik untuk sindrom frailty, terutamanya apabila masih terdapat stigma terhadap istilah itu sendiri.

Kesedaran dan pemahaman yang lebih tinggi tentang frailty diperlukan, terutamanya dalam konteks orang yang berisiko tinggi menjadi lemah dari masa ke masa. Frailty difahami sebagai faktor risiko untuk pelbagai hasil kesihatan yang buruk, tetapi bagaimana menyelesaikan frailty dalam masyarakat masih tidak mempunyai jawapan yang kukuh. Aspek penting yang boleh dipertimbangkan adalah untuk mengenal pasti sama ada orang yang disayangi mungkin mempunyai tanda-tanda dan gejala-gejala itu.

  • Adakah terdapat perubahan ketara dalam rutin orang yang anda sayangi?
  • Adakah terdapat tanda-tanda yang boleh dilihat yang mungkin menunjukkan orang yang anda sayangi menjadi lemah?
  • Adakah orang yang anda sayangi mengalami kesukaran melakukan perkara yang mereka nikmati?

Ia boleh menjadi sangat mencabar untuk memastikan dengan betul jika frailty sememangnya apa yang mungkin dilalui oleh orang yang anda sayangi. Sekurang-kurangnya anda boleh lakukan adalah menyedari perubahan, kecil atau besar, dan melakukan apa yang anda boleh untuk memastikan mereka dapat menerima nasihat atau campur tangan perubatan secepat yang diperlukan. Pencegahan boleh pergi jauh dalam memastikan bahawa orang yang anda sayangi dapat menjalani kehidupan yang lebih bermakna walaupun pada tahun-tahun senior mereka. Malah, petua kesihatan yang disenaraikan dalam artikel ini adalah cara yang baik untuk mengelakkan frailty untuk masa yang lama.

Mendapatkan Bantuan dengan Kehidupan Sihat di Rumah dengan Homage

Adalah penting untuk memastikan orang yang anda sayangi sentiasa peka terhadap aktiviti harian dan tabiat gaya hidup mereka untuk mempunyai kualiti hidup yang baik. Walau bagaimanapun, kami memahami bahawa tidak semua keluarga mempunyai kemewahan masa untuk menguruskan orang tersayang di rumah.

Here di Homage, kami telah melatih penjaga untuk memantau kesejahteraan orang yang anda sayangi. Sama ada menggalakkan mereka untuk menjadi lebih aktif, penyediaan makanan, atau mengiringi mereka ke janji temu hospital, Profesional Penjagaan kami dilengkapi untuk menyediakan perkhidmatan penjagaan warga tua mereka sesingkat 1 jam. 

Hubungi kami sekarang untuk perundingan percuma dengan mengisi borang di bawah.


Rujukan

Mengenai Penulis
Calvyn Ee
Calvyn adalah pengarang, penyair dan pencerita yang bercita-cita tinggi. Beliau meluangkan masa membaca, bermain permainan dan membina cerita dengan fotografi tokoh aksinya.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang