Memfailkan Cukai Pendapatan 101: Panduan untuk Pekerja Gig di Malaysia | Penghormatan

Memfailkan Cukai Pendapatan 101: Panduan untuk Pekerja Gig di Malaysia

Adakah pekerja gig perlu memfailkan cukai? Panduan ini membantu anda memahami jika anda dikenakan cukai, langkah-langkah untuk memfailkan cukai, dan cara memaksimumkan pelepasan cukai untuk pekerja gig di Malaysia.

oleh Calvyn Ee

Siapa yang layak sebagai "pekerja gig"?

Lelaki penghantaran sebagai pekerja gig | Penghormatan

Dalam artikel kami sebelum ini, kami menyentuh tentang pekerja gig. Pada asasnya, pekerja gig adalah pekerja bebas yang bekerja sendiri yang bekerja pada masa mereka sendiri memenuhi jawatan sementara atau sambilan. Menurut anggaran Bank Dunia, 25 peratus daripada tenaga kerja Malaysia bekerja sendiri, yang kebanyakannya akan menjadi sebahagian daripada ekonomi gig. Dengan pesat landskap ekonomi gig berubah, diramalkan bahawa jumlah pekerja gig di Malaysia pasti akan meningkat dari semasa ke semasa.

Ekonomi gig terutamanya berkisar kepada ekonomi digital, yang merangkumi pemandu e-hailing, penunggang p-hailing, penjual e-dagang, pendidik dalam talian, dan juga pengaruh media sosial. Anda dianggap sebagai pekerja gig jika anda bekerja pada jadual fleksibel anda sendiri, mengambil pertunjukan bila-bila masa dan di mana sahaja terdapat satu yang tersedia, dan pendapatan anda "bergantung secara langsung kepada keuntungan yang diperoleh" dari pertunjukan anda.

Berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pekerja gig di Malaysia? Baca artikel penuh mengenai ekonomi gig di sini!

Pekerja Gig dan Pemfailan Cukai Pendapatan

Terdapat banyak kekeliruan mengenai sifat kerja gig dan cukai. Ramai orang mempunyai salah tanggapan bahawa dengan menjadi sebahagian daripada ekonomi gig, anda tidak perlu memfailkan cukai anda sama sekali. Malah, jika anda sudah mempunyai fail cukai berdaftar, atau jika pendapatan tahunan anda melebihi RM34,000 selepas ditolak caruman KWSP, anda perlu memfailkan cukai anda. Selagi anda mencapai ambang maksimum yang boleh dikenakan cukai, anda perlu menyelesaikannya.

Terdapat beberapa perbezaan ketara antara bagaimana pekerja bebas dan pekerja sepenuh masa memfailkan cukai mereka.

Pemfailan Cukai sebagai Pekerja Gig vs Pekerja Sepenuh Masa

Mengawasi potongan cukai sebagai pekerja gig | Penghormatan

Bagi pekerja sepenuh masa, sebahagian daripada proses percukaian dikendalikan oleh majikan anda - kemudahan yang tidak dimiliki oleh freelancers kerana mereka sendiri. Satu contoh yang ketara ialah borang EA. Borang ini dilengkapkan oleh majikan dan kemudian diberikan kepada pekerja mereka; ia adalah ringkasan lengkap pendapatan tahunan pekerja, serta caruman KWSP dan PERKESO untuk tahun tersebut. Dengan borang itu, pekerja hanya perlu memasukkan angka pada borang ke dalam sistem pemfailan cukai.

Freelancers malangnya perlu memikirkan perkara ini untuk diri mereka sendiri. Ini bermakna perlu mengawasi perbelanjaan keseluruhan anda, resit kedai di tempat yang selamat, dan sebagainya. Menjadi freelancer bermakna perlu teliti dengan pembukuan anda. Selain itu, jika anda belum didaftarkan sebagai pemilik tunggal, anda mungkin kehilangan peluang untuk menuntut insentif cukai tertentu - lebih lanjut mengenai perkara ini kemudian.

Terdapat juga isu Potongan Cukai Bulanan (MTD; PCB dalam bahasa Melayu), yang mana pekerja juga mendapat manfaat daripada pengendalian majikan mereka sepanjang pekerjaan mereka. Seperti namanya, MTD pada dasarnya memotong jumlah bulanan untuk membantu membayar cukai anda pada akhir tahun. Terima kasih kepada MTD, anda hanya perlu membayar sejumlah kecil jumlah MTD anda tidak dapat menampung keseluruhan jumlah cukai yang perlu dibayar; Jika anda telah terlebih bayar, anda akan mendapat bayaran balik.

Sekali lagi, freelancers tidak mempunyai bantuan dengan mengetepikan sejumlah wang untuk MTD. Oleh itu, anda perlu mengetepikan beberapa dana untuk tujuan nyata menggantikan MTD. Jika tidak, anda mungkin perlu membayar jumlah yang besar jika pendapatan anda tinggi!

Memfailkan Cukai Pendapatan Anda sebagai Pekerja Gig 

Tidak pasti bagaimana untuk memfailkan cukai anda? Berikut ialah panduan langkah demi langkah untuk membantu anda.

Langkah 1: Daftar sebagai Pembayar Cukai

Sekiranya anda belum melakukannya, anda boleh mendaftar melalui portal dalam talian MyTax dari kemudahan rumah anda sendiri. Pastikan anda mempunyai salinan digital kad pengenalan anda sebelum anda bermula. Sekiranya anda ingin pergi ke cawangan LHDN terdekat di kawasan anda, bawa salinan kad pengenalan anda dan slip gaji atau borang EA terkini anda.

Jika anda mendaftar dalam talian, pergi ke halaman e-Daftar dan pilih jenis pembayar cukai anda dalam kotak juntai bawah. Jika anda seorang individu, kemudian pilih individu; Jika tidak, pilih mana-mana pilihan yang berkaitan dengan perniagaan anda (pemilikan tunggal, dll.). Masukkan butiran lain yang diperlukan dan kod keselamatan, kemudian tekan butang Carian biru di bawah.

Edaftar E-filing

Jika anda mendapat mesej yang mengatakan bahawa "tiada rekod pendapatan cukai" untuk IC anda ditemui, klik pada pautan e-Daftar betul-betul di bawah mesej tersebut. Anda kemudiannya akan dibawa ke borang panjang yang perlu diisi dengan maklumat peribadi anda serta majikan anda (atau jenis perniagaan anda, yang mana berkenaan). Anda juga mungkin perlu memuat naik dokumen yang diperlukan. Pastikan anda memasukkan maklumat yang betul atau anda boleh dikenakan denda!

Maklumat lanjut boleh didapati dalam manual e-Daftar.

Langkah 2: Lengkapkan Proses Pendaftaran melalui MyTax

Seterusnya, pergi ke portal MyTax atau gunakan aplikasi mudah alih MyTax khusus jika anda menggunakan telefon anda. Portal MyTax pada dasarnya merupakan pusat sehenti untuk mengakses semua perkhidmatan dalam talian LHDN, termasuk sistem pemfailan cukai. Anda juga boleh menyemak semua pemfailan cukai anda sebelum ini dan maklumat lain yang berkaitan.

MyTax E-filing

Log masuk ke akaun anda dengan nombor IC anda (atau jenis ID lain) dan anda harus diminta dengan mesej "Sijil digital tidak wujud". Untuk meneruskan ini, anda boleh melalui proses eKYC melalui peranti mudah alih anda (ia memerlukan pengenalan wajah, mengikut dokumentasi) atau menyerahkan borang e-CP55D melalui portal MyTax.

Jika anda memilih kaedah e-CP55D, anda perlu memberikan alamat e-mel berdaftar anda dan mengesahkannya. Pautan pengaktifan (hanya sah selama dua hari) akan dihantar ke alamat e-mel anda; cuma klik pada pautan yang disediakan dan anda akan dibawa kembali ke portal MyTax. Log masuk ke akaun anda dan anda akan dibawa ke halaman lain di mana PIN dipaparkan; itulah PIN yang diperuntukkan kepada anda. Masukkan nombor pengenalan anda dan teruskan ke halaman seterusnya.

Di sini, anda perlu mengesahkan bahawa maklumat anda betul sebelum anda memasukkan kata laluan yang anda inginkan untuk mengakses portal MyTax. Anda juga perlu menetapkan frasa keselamatan supaya anda tahu anda log masuk ke akaun yang betul. Setuju dengan terma dan syarat dengan menekan butang radio yang sepadan dan klik pada Hantar. Tahniah! Anda kini boleh terus melengkapkan pemfailan cukai anda melalui MyTax!

Langkah 3: Failkan Cukai anda

Anda boleh melakukan pemfailan cukai secara bersemuka di kemudahan LHDN yang berhampiran atau melalui sistem e-filing dalam talian mereka. Jika anda telah melengkapkan proses pendaftaran dalam talian, anda juga boleh memfailkan cukai anda dalam talian, kerana mengisi borang boleh menjadi proses yang agak membosankan.

BE-borang e-filing

Jika anda tidak berdaftar sebagai perniagaan, anda perlu memfailkan cukai anda menggunakan borang BE - tetapi di mana anda memasukkan pendapatan anda bergantung pada kerja freelancing anda. Pekerja bebas sambilan yang masih memegang pekerjaan sehari perlu memasukkan pendapatan mereka dari pekerjaan seharian mereka di bahagian "Pendapatan berkanun dari pekerjaan", sementara pendapatan kerja gig anda berada di bawah bahagian "Pendapatan berkanun dari faedah, diskaun, royalti, pencen, anuiti, pembayaran berkala lain, dan keuntungan dan keuntungan dan keuntungan lain".

Freelancer sepenuh masa hanya perlu memasukkan pendapatan mereka di bawah bahagian "Pendapatan berkanun dari faedah, diskaun, royalti, pencen, anuiti, pembayaran berkala lain, dan keuntungan dan keuntungan dan keuntungan lain".

Jika anda menerima pendapatan daripada syarikat asing, sila ambil perhatian bahawa pendapatan yang diperoleh daripada syarikat asing tersebut – iaitu, tidak berpangkalan atau berdaftar di Malaysia – tidak tertakluk kepada cukai pendapatan Malaysia. Pada asasnya, pendapatan anda akan dikecualikan daripada pemfailan cukai. Anda masih perlu menyimpan invois dan dokumen lain dengan selamat; jika tidak, pendapatan anda boleh dianggap sebagai pendapatan yang berasal dari Malaysia.

Sebaik sahaja anda melengkapkan proses, pastikan anda menyimpan semua dokumen yang berkaitan di tempat yang selamat dan selamat untuk rujukan masa depan. Ini perlu jika LHDN perlu menjelaskan perkara-perkara tertentu dengan anda. Sebenarnya, anda perlu menyimpan dokumen ini untuk tempoh tujuh tahun, jadi jangan kehilangannya!

Dan pastikan anda melengkapkan pemfailan cukai anda sebelum tarikh akhir. Pekerja bebas sambilan mempunyai masa sehingga 30 April 2023 untuk menghantar borang BE mereka; walau bagaimanapun, terdapat tempoh tangguh 15 hari yang akan diberikan, jadi yang terkini anda perlu hantar adalah pada 15 Mei 2023. Untuk freelancer sepenuh masa, anda perlu menghantar borang B pada 30 Jun 2023; mengambil kira tempoh tangguh, tarikh serahan terkini ialah 15 Julai 2023.

Memaksimumkan Pelepasan Cukai

Memaksimumkan Pelepasan Cukai | Penghormatan

Sebelum anda tamat, anda perlu tahu tentang pelbagai insentif pelepasan cukai yang mungkin dikenakan kepada anda. Anda boleh mendapatkan senarai induk semua bantuan yang boleh anda gunakan di laman web LHDN.

Beberapa pengecualian yang mungkin dikenakan kepada anda termasuk:

  • Pengecualian sehingga RM10,000 untuk menerbitkan "karya seni, cakera rakaman, atau pita"
  • Pengecualian sehingga RM12,000 untuk "terjemahan buku dan karya sastera"
  • Pengecualian sehingga RM20,000 untuk penerbitan "karya sastera, lukisan asli, atau gubahan muzik"
  • Pengecualian 50% daripada "pendapatan berkanun yang diperolehi daripada hasil penyelidikan yang telah dikomersialkan"

Bagi pekerja bebas sepenuh masa, anda boleh mempertimbangkan untuk mengambil kesempatan daripada Skim Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri (SESSS) dan Caruman Sukarela KWSP (i-Saraan), yang serupa dengan caruman Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang disediakan oleh majikan untuk pekerja mereka.

Adakah anda seorang penjaga keluarga yang ingin memaksimumkan pelepasan cukai pendapatan bagi tahun 2023? Ketahui 9 jenis pelepasan cukai yang boleh anda tuntut dalam artikel ini.

Peluang Gig dengan Penghormatan

Kelebihan Penjagaan Homage

Di Homage, kami menawarkan peluang kerja gig yang menarik bagi anda yang berminat dalam penjagaan yang fleksibel dan bermakna. Kami menyediakan latihan dan sumber pendidikan melalui Homage Academy untuk membantu memulakan kerjaya anda dengan kami. Dengan kemahiran ini, anda berpeluang memperoleh pendapatan sehingga RM2,000 hingga RM3,000 dalam masa dua minggu sahaja. Anda boleh mendapatkan lebih banyak dengan mengambil tugas penjagaan pada cuti umum (tambahan RM5 sejam) atau sebagai syif malam (tambahan RM2 sejam).

Selain itu, kami juga telah membuat anda diinsuranskan pada bila-bila masa anda keluar untuk sebarang tugasan penjagaan, jadi perlindungan anda bermula secara automatik apabila anda melakukan lawatan. 

Daftar sekarang untuk menjadi Homage Care Pro!

Sudah Pro Penjagaan? Sertailah program rujukan kami dan hantar calon yang berminat dengan cara kami. Kami lebih gembira untuk memberi mereka permulaan!

Rujukan

Mengenai Penulis
Calvyn Ee
Calvyn adalah pengarang, penyair dan pencerita yang bercita-cita tinggi. Beliau meluangkan masa membaca, bermain permainan dan membina cerita dengan fotografi tokoh aksinya.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang