Generasi Sandwic 101: Siapa Mereka & Bagaimana Menjadi Yang Terakhir

Adakah anda sebahagian daripada generasi sandwic? Ketahui lebih lanjut tentang kos yang terlibat dan bagaimana anda boleh menjadi generasi sandwic yang terakhir.

oleh pasukan Homage

Dalam konteks Malaysia, perbualan mengenai generasi sandwic telah menjadi tidak dapat dielakkan dalam kebanyakan isi rumah. Tetapi bagi sesetengah orang, istilah itu masih benar-benar asing. Walaupun populasi yang semakin tua di negara ini semakin membimbangkan, isu di sebalik penjanaan sandwic yang semakin meningkat juga semakin meningkat dan memberikan cabaran tersendiri yang unik juga.

Siapakah generasi sandwic?


Sekiranya ada generasi perintis, ada juga Generasi Sandwich. Demografi ini terdiri daripada orang dewasa pertengahan umur dari 40 hingga 60 tahun, yang menjaga kedua-dua anak mereka yang semakin meningkat dan ibu bapa yang semakin tua pada masa yang sama. Walaupun ia pasti kedengaran unik, ada sebab untuk istilah yang sesuai ini. 

Sama seperti sandwic, individu yang berada di bawah kategori ini mendapati diri mereka terperangkap antara kewajipan menjaga anak-anak mereka—yang masih memerlukan sokongan emosi, fizikal, dan kewangan dari masa remaja hingga dewasa awal, dan ibu bapa mereka yang semakin tua—yang mungkin memerlukan sokongan kewangan dan bantuan dengan tugas harian kerana batasan fizikal. 

Dari populasi penuaan yang semakin meningkat hingga mempunyai anak pada usia yang lebih tua, faktor-faktor yang berbeza ini telah banyak menyumbang kepada fenomena penjanaan sandwic. Ia mungkin kelihatan seperti isu mudah di permukaan, tetapi ini boleh memberi kesan besar kepada masyarakat kita secara umum jika tidak ditangani dengan betul dan segera. 

Cabaran Yang Dihadapi oleh Generasi Sandwic

Tekanan Kewangan Yang Semakin Meningkat dari Dua Generasi Tanggungan

Menyokong kanak-kanak dewasa dan ibu bapa yang semakin tua sekaligus boleh meletakkan tekanan kewangan pada orang dewasa pertengahan umur. Taraf hidup di Malaysia telah meningkat dan dijangka meningkat dalam beberapa tahun akan datang. Apabila anda membayar keperluan isi rumah anda sendiri bersama-sama dengan bil perubatan ibu bapa anda dan tuisyen kolej anak-anak, ia boleh menjadi beban yang besar untuk menjalankan sendiri. 

Mengimbangi Pekerjaan Sepenuh Masa dengan Penjagaan Keluarga

Menyeimbangkan rumah dan Pekerjaan sudah menjadi tugas itu sendiri. Tetapi apabila anda membesarkan keluarga anda sendiri dan menjaga orang tua yang disayangi pada masa yang sama, ia boleh menyebabkan produktiviti dan penglibatan pekerja yang berkurangan. Sekiranya masalah ini berterusan dan tidak dijaga dengan betul, ia boleh memberi kesan negatif terhadap semua aspek kehidupan anda dari prestasi kerja anda, hubungan yang anda miliki dengan anak-anak anda, dan kualiti penjagaan yang anda berikan kepada ibu bapa anda yang semakin tua.

Untuk mencapai keseimbangan tertentu antara Pekerjaan dan tanggung jawab yang ceria, Anda dapat mempertimbangkan untuk membahas pilihan kerja yang fleksibel dengan majikan Anda agar dapat berada di dekat orang tua dan anak - anak Anda. Alternatif lain adalah menyewa penjaga sambilan untuk orang yang anda sayangi supaya anda dapat berdamai semasa anda berada di tempat kerja.

Kesan Negatif terhadap Kesihatan Mental Seseorang

Oleh kerana kewajipan berbakti dan tanggungjawab tambahan, mereka yang berada dalam generasi sandwic pasti akan mengalami tekanan emosi yang lebih besar akibatnya. Dalam satu kajian yang dijalankan oleh University of South Carolina mengenai cabaran dan strategi mengatasi penjaga generasi sandwic, mereka berisiko mengalami keadaan kesihatan mental yang berpotensi disebabkan oleh peningkatan tekanan penjaga dan bahkan konflik antara generasi yang semakin meningkat.

Pelan Tertangguh dalam Kehidupan Peribadi mereka

Sangat mudah untuk terjebak dalam tugas kepedulian Anda dan menempatkan kebutuhan keluarga Anda di atas kebutuhan Anda sendiri. Walaupun faedah jangka pendek mungkin kelihatan berbaloi, ia dengan mudah boleh menyebabkan pembakaran dan kekurangan kepuasan apabila meletakkan rancangan peribadi ditahan dan tidak membuat masa yang cukup untuk diri sendiri. Pastikan anda sentiasa memberi diri anda masa untuk berehat dan melakukan perkara yang anda mahu lakukan.

Pada masa ini, bukan sahaja anda akan merasa dicas semula secara mental dan emosi tetapi ia juga dapat memberi anda perspektif baru tentang cara untuk mengembangkan cara yang lebih baik untuk menjaga orang yang anda sayangi. 

Mengapa penting untuk menjadi generasi sandwich terakhir?

Selama bertahun-tahun, kita telah melihat hasil yang suram dari isu sosio-ekonomi ini, membuktikan keperluan untuk keluar dari kitaran ini. Ini bukan lagi hanya mengenai orang dewasa pertengahan umur yang keluar dari itu, tetapi juga memastikan bahawa anak-anak mereka dan generasi akan datang tidak mengalami nasib yang sama. Bukan sahaja akan ada beban kewangan di bahu mereka, tetapi juga akan dikenakan cukai mental dan emosi. 

Kita hidup pada masa di mana maklumat banyak. Dengan sumber-sumber ini, kita dapat melengkapkan diri dengan cara-cara untuk mempersiapkan diri dari segi kewangan untuk menyediakan kedua-dua ibu bapa yang semakin tua dan anak-anak yang semakin tua. 

Bagaimana kita bisa menjadi generasi sandwich terakhir?

Bagi kebanyakan kita, adalah perkara biasa untuk ingin berbakti kepada ibu bapa kita, memberikan yang terbaik untuk anak-anak kita, dan juga mencapai taraf hidup tertentu untuk diri kita sendiri, walaupun kita bersara. Ramai yang mempersoalkan sama ada ia mungkin untuk mencapai ketiga-tiganya pada masa yang sama memandangkan hari dan umur yang kita tinggal. 

Sekeras kenyataannya, tidak semua harapan hilang. Malah, terdapat cara praktikal untuk memastikan bahawa kita akan menjadi generasi sandwic terakhir seumpamanya. 

Bercakap tentang Kewangan Anda

Membincangkan perkara-perkara wang bukanlah perbualan yang mudah untuk dilakukan tetapi boleh menjadi sangat membantu keluarga yang melalui cabaran ini. Sebahagian daripada tekanan berada dalam generasi sandwic tidak menyampaikan perjuangan kewangan yang berehat sepenuhnya di bahu anda. Tetapi sesuatu yang semudah terbuka mengenainya boleh mengangkat berat badan yang besar dari dada anda. 

Komunikasi terbuka ini boleh membantu anda menetapkan sempadan mengenai apa yang boleh anda tawarkan kepada mereka, yang boleh membantu menguruskan jangkaan mereka juga. Sebaik sahaja anda telah menjalankan nombor, ini akan memberi anda pemahaman yang realistik tentang bagaimana untuk mempersiapkan diri dengan lebih baik untuk rancangan penjagaan ibu bapa dan masa depan anak-anak anda yang semakin tua. Sekiranya ibu bapa anda ingin menyumbang kepada perbelanjaan, jangan takut untuk menerima bantuan daripada mereka. 

Melabur dalam Pelan Insurans

Mendapatkan pelan insurans yang sesuai untuk anda dan keluarga anda memastikan bahawa anda dilindungi daripada sebarang bentuk kesulitan kewangan semasa keadaan yang tidak dijangka, dari kemalangan hingga kecemasan perubatan. Ini memberi anda sumber bantuan kewangan tambahan kerana anda mengambil masa yang diperlukan untuk pulih. Sekiranya sesuatu berlaku kepada anda, ibu bapa dan anak-anak anda masih boleh menerima sokongan kewangan yang mereka perlukan. 

Dengan perlindungan yang cukup untuk menjaga kewajipan peribadi anda dan perbelanjaan hidup masa depan orang yang anda sayangi, melabur dalam pelan insurans adalah keputusan yang bijak untuk dibuat. 

Menabung untuk Persaraan

Menyumbang kepada pelan persaraan anda harus berada di bahagian atas senarai keutamaan anda, terutamanya jika anda menjaga dua generasi yang berbeza sekaligus. Bermula awal memberi wang anda lebih banyak masa untuk berkembang dan membolehkan anda meraih faedah faedah kompaun lebih awal juga. Walaupun ia mungkin kelihatan mementingkan diri sendiri untuk mengutamakan simpanan persaraan anda di atas penjagaan jangka panjang untuk ibu bapa anda, ia dapat menyelamatkan anda daripada masalah wang dari satu generasi ke generasi yang lain. 

Sebaliknya, ini menjamin masa depan anak-anak anda tanpa meninggalkan mereka tersekat dari segi kewangan semasa anda semakin tua. Walaupun penting untuk melindungi masa depan orang tersayang, menyedari keperluan anda sendiri untuk berjaya juga penting. 

Dapatkan Bantuan daripada Penjaga

Jika anda masih baru untuk mengimbangi tugas penjagaan untuk ibu bapa yang semakin tua dengan tanggungjawab harian anda, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk mendapatkan bantuan daripada penjaga. Menghubungi profesional terlatih untuk mendapatkan bantuan boleh membantu anda menentukan tindakan terbaik untuk pelan penjagaan ibu bapa anda ketika mereka berumur. Walau bagaimanapun, ini tidak perlu menjadi pengaturan sepenuh masa atau jangka panjang jika anda tidak mahu. 

Sekiranya anda hanya mencari bantuan sementara, terdapat juga penjaga sambilan yang dapat membantu dalam bidang tertentu seperti mempunyai pengiring perubatan untuk janji temu doktor, melakukan prosedur kejururawatan dan menyediakan makanan. Ia mungkin bukan tanggungjawab sepenuh masa, tetapi lebih daripada cukup untuk meringankan beban dan memberi kesan. 

Cari Sokongan yang Anda Perlukan 

Mencari bantuan untuk membantu orang yang Anda kasihi lansia bukanlah tanda ketidakcekapan, ketidakcekapan, atau kegagalan. Apabila keadaan menjadi sukar, kadang-kadang semua yang anda perlukan adalah tangan tambahan. Di sini di Homage, penjaga terlatih kami boleh membantu ibu bapa anda yang semakin tua dengan penjagaan peribadi di rumah, penjagaan kejururawatan dan juga terapi rumah. Mempunyai aspek-aspek kehidupan seharian mereka dijaga di rumah mereka sendiri dan mengetahui bahawa mereka berada di tangan yang baik dapat memberi anda keselesaan dan kemudahan yang anda perlukan semasa anda menjalankan tanggungjawab harian anda. 


Hubungi Penasihat Penjagaan kami di 016-299 2188 untuk mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana Homage Care Pro dapat menyokong anda dalam menjaga orang yang anda sayangi di rumah

Rujukan
  1. Grose, J. (2020, 11 Februari). 'Ia Cukup Kejam': Generasi Sandwic Membayar Harga. Diperoleh January 05, 2021, daripada https://www.nytimes.com/2020/02/11/parenting/sandwich-generation-costs.html 
  2. Dermawan, A. (2020) Malaysia mesti mula menangani isu penuaan penduduk, New Straits Times. Boleh didapati di: https://www.nst.com.my/news/nation/2020/10/636575/malaysia-must-begin-addressing-issue-ageing-population (Diakses: 22 April 2021)
  3. Patten, K. (2020, 31 Julai). Generasi sandwic. Diperoleh January 05, 2021, daripada https://www.pewsocialtrends.org/2013/01/30/the-sandwich-generation/ 
  4. Riley, L. dan Bowen, C., n.d. Generasi Sandwic: Cabaran Dan Strategi Mengatasi Keluarga Multigenerasi. [dalam talian] Journals.sagepub.com. Boleh didapati di: [Diakses 5 Januari 2021]. 
  5. Riley, Lesley. (2005). Generasi Sandwic: Cabaran dan Strategi Mengatasi Keluarga Multigenerasi. Jurnal Keluarga. 13. 52-58. 10.1177/1066480704270099. 
  6. Williams, C. (n.d.). Diperoleh January 05, 2021, daripada https://www150.statcan.gc.ca/n1/pub/75-001-x/10904/7033-eng.htm 
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang