Lima Pelan Insurans Kritikal Terbaik untuk Rawatan Kanser Paru-paru di Malaysia

Kanser paru-paru adalah salah satu kanser yang paling biasa di Malaysia. Mendapatkan pelan insurans kritikal untuk orang yang anda sayangi dengan kanser boleh membantu anda melindungi rawatan dan pembedahan. Cari pelan penjagaan kritikal terbaik di Malaysia termasuk kad perubatan yang boleh menampung bil kemasukan ke hospital.

oleh Calvyn Ee

Apakah Kanser Paru-paru?

Kanser paru-paru adalah apabila sel-sel dalam paru-paru mula membiak tanpa kawalan. Sel-sel ini dikenali sebagai sel-sel kanser dan akhirnya boleh merebak ke bahagian lain badan.

Kanser paru-paru boleh bermula di mana-mana bahagian sistem pernafasan; Ini termasuk trakea (salur angin), saluran udara ke paru-paru, dan tisu paru-paru. Kanser paru-paru menyumbang 10 peratus daripada semua jenis kanser yang berlaku di Malaysia; 90 peratus pesakit kanser paru-paru didiagnosis dengan kanser paru-paru tahap 3 dan 4.

Paru-paru anda adalah komponen penting dalam sistem pernafasan anda. Ia terdiri daripada dua organ spongy di dada anda; Paru-paru kiri lebih kecil daripada paru-paru kanan, kerana jantung mengambil sebahagian besar ruang di sebelah kiri. Paru-paru berfungsi untuk mengambil oksigen apabila anda menghirup dan mengusir karbon dioksida apabila anda menghembus nafas.

Mereka yang merokok mempunyai risiko yang lebih besar untuk mendapat kanser paru-paru, tetapi asap sekunder juga boleh meningkatkan risiko itu dan juga bukan perokok. Gejala peringkat awal mungkin kelihatan jinak pada mulanya, seperti batuk dan sesak nafas. Gejala yang lebih teruk perlahan-lahan dapat dilihat dari masa ke masa, seperti penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan, batuk darah, atau batuk yang sangat berterusan.

Sekiranya ada yang kelihatan salah, anda harus segera menyemaknya. Pemeriksaan awal adalah penting untuk mengesan kanser lebih awal dan merawatnya sebelum menjadi lebih teruk. Lebih awal anda merawatnya, semakin tinggi peluang anda untuk membuang kanser sepenuhnya.

Bagaimana ia Didiagnosis?

Langkah pertama adalah sentiasa pemeriksaan fizikal penuh, serta merekodkan status kesihatan semasa anda. Doktor akan bertanya pelbagai soalan mengenai keadaan kesihatan anda secara keseluruhan, yang membantu mereka menyempitkan keadaan anda. Ujian lanjut mungkin diperlukan untuk mendapatkan gambaran yang lebih tepat mengenai keadaan anda dan menentukan sama ada anda benar-benar mempunyai kanser paru-paru.

X-ray dada boleh diarahkan untuk mencari tanda-tanda kanser paru-paru yang mungkin. Sebagai alternatif, imbasan CT dos rendah boleh dipesan untuk mencipta imej paru-paru yang lebih terperinci, menunjukkan lesi atau tanda-tanda lain bahawa sinar-X mungkin tidak dapat mengesan. Jika anda sering batuk, doktor boleh melakukan sitologi kahak (lendir dari paru-paru), di mana mereka memeriksa kahak yang anda batuk. Ia mungkin dapat mengesan kanser di saluran udara utama paru-paru.

Jika tidak, doktor boleh melakukan effusion pleura, mengumpul apa-apa cecair yang terkumpul di sekitar paru-paru untuk mencari tanda-tanda kanser yang mungkin telah merebak ke lapisan paru-paru. Ia juga mungkin menunjukkan beberapa keadaan lain selain daripada kanser.

Mengapa Memilih Pelan Insurans Kritikal?

Pelan insurans kritikal (CI), kadang-kadang dirujuk sebagai insurans penyakit kritikal atau bencana menyediakan perlindungan untuk keadaan kesihatan tertentu dan teruk, seperti kanser, penyakit jantung atau strok. Walaupun kebanyakan pelan insurans perubatan meliputi sebahagian besar daripada yuran kemasukan ke hospital anda, termasuk untuk rawatan dan ubat-ubatan, satu CI mempunyai potensi untuk meningkatkan kedudukan kewangan seseorang kerana kos rawatan yang tinggi.

Perlindungan CI tidak menyediakan perlindungan kewangan dengan cara yang sama seperti insurans perubatan, tetapi sebaliknya menyediakan pembayaran sekaligus jumlah yang ditetapkan berdasarkan terma dan syarat polisi, seperti penyakit kritikal yang dilindungi. Sama seperti insurans perubatan, jumlah pembayaran polisi dan kadar premium (bayaran bulanan untuk polisi) berbeza-beza bergantung kepada pelbagai faktor, seperti umur, jantina, keadaan kesihatan pemegang polisi dan sebagainya.

Oleh kerana insurans CI adalah pembayaran sekaligus kepada pemegang polisi, anda boleh menggunakan dana ini untuk pelbagai sebab dan bukan hanya untuk membayar yuran berkaitan hospitalisasi. Anda boleh menggunakan wang itu untuk membayar utiliti, mendapatkan barangan runcit, pengangkutan, dan juga kegunaan peribadi.

Insurans CI secara amnya meliputi jumlah CI yang terhad dan ini berbeza di kalangan penyedia insurans. Walaupun begitu, bagi penyakit yang dilindungi oleh pelan, mungkin terdapat ketetapan lanjut yang mengehadkan siapa yang boleh menerima pembayaran. Sebagai contoh, beberapa dasar mungkin meliputi jenis kanser tertentu, tetapi mungkin tidak meliputi kanser peringkat awal atau karsinoma dalam kes situ . Lebih-lebih lagi, jika anda atau orang yang anda sayangi didiagnosis dengan CI yang tidak dilindungi oleh polisi anda, tidak banyak yang boleh anda lakukan mengenainya.

Ia menjadi penting untuk mengetahui sekatan di sebalik sebarang rancangan yang mungkin anda pertimbangkan. Baca dengan teliti senarai apa yang dilindungi dan apa yang tidak, dan minta ejen insurans untuk maklumat lanjut mengenai polisi tersebut. Penyakit berulang, sebagai contoh, mungkin tidak dilindungi; Kebanyakan pelan juga tamat tempoh sebaik sahaja anda menuntut manfaat pembayaran sekaligus penuh yang diinsuranskan. Anda juga perlu ingat tempoh polisi, siapa yang layak, dan pelbagai faktor lain.

FWD Care Direct

Kelayakan: Orang yang berumur 1 bulan (sehingga 2 kanak-kanak berumur 1 bulan hingga 20 tahun) hingga 60 tahun

Tempoh perlindungan: Bagi kanak-kanak, sehingga umur 25 tahun (umur hari lahir berikutnya); untuk orang dewasa, sehingga umur 75 tahun, dengan tempoh minimum 5 tahun

Perlindungan maksimum: Sehingga RM250,000 seumur hidup

Pelan FWD's Care Direct adalah pelan takaful yang disesuaikan untuk menyediakan bayaran sekaligus insurans CI jika anda atau orang tersayang yang diinsuranskan didiagnosis dengan kanser. Anda boleh menikmati perlindungan untuk tempoh sehingga 30 tahun (dalam gandaan 5) dan memberikan perlindungan kepada keluarga anda. Perlindungan kanser termasuk semua kanser yang diketahui, serta karsinoma di situ; satu-satunya kanser yang tidak dilindungi adalah "kanser kulit bukan melanoma," "leukemia limfositik kronik" jenis tertentu, atau Gred I / II "neoplasia intraepithelial serviks (CIN)."

Empat pilihan pelan pada dasarnya merangkumi perkara berikut:

  • Pelan individu: dewasa tunggal
  • Rancangan pasangan suami isteri: dua orang dewasa berkahwin, pada dasarnya pasangan suami isteri
  • Pelan keluarga: kedua-dua ibu bapa dan sehingga 2 kanak-kanak
  • Pelan keluarga ibu bapa tunggal: ibu bapa tunggal dan sehingga 2 anak

Ini adalah pelan CI yang agak mudah kerana ia menyediakan bayaran sekaligus apabila anda (atau mana-mana orang tersayang lain yang diinsuranskan oleh pelan) didiagnosis dengan kanser, serta mengetepikan semua "sumbangan masa depan" (premium). Anda akan dibayar 100 peratus daripada jumlah yang diinsuranskan tanpa mengira tahap mana anda didiagnosis dengan.

Pelan ini sangat sesuai jika anda seorang ibu bapa dan ingin menyediakan jaringan keselamatan untuk anak-anak anda sekiranya anda atau pasangan anda didiagnosis dengan kanser. Sekiranya anda dan pasangan anda meninggal dunia secara tiba-tiba semasa polisi masih berkuatkuasa, tetapi anak-anak anda masih hidup, polisi itu menjadi apa yang mereka panggil "sijil yatim piatu." Dalam kes ini, polisi ini terus menyediakan perlindungan kepada anak-anak anda yang masih hidup sehingga polisi berakhir apabila mereka berumur 25 tahun.

Penjagaan PRUAll

Kelayakan: Orang yang berumur 14 hari hingga 70 tahun

Tempoh perlindungan: Sehingga umur 60, 70 atau 80 (umur hari lahir berikutnya), tertakluk kepada minimum 10 tahun

Perlindungan maksimum: RM2.5 juta

PRUAllCare Prudential menyediakan perlindungan sehingga 183 penyakit kritikal, termasuk kanser paru-paru. Tujuan utama dasar ini adalah untuk menyediakan liputan CI yang komprehensif untuk CI peringkat awal hingga akhir, pemulihan selepas pembedahan, serta faedah sokongan rawatan intensif. Sekiranya berlaku sesuatu kepada anda, polisi ini memberikan sokongan kewangan kepada orang yang anda sayangi melalui pembayaran sekaligus berdasarkan peratusan tertentu polisi anda. Ia memberikan lapisan keselamatan kewangan yang kuat untuk membolehkan anda menerima rawatan yang anda perlukan untuk menyembuhkan keadaan anda.

Jika anda didiagnosis dengan mana-mana CI yang dilindungi oleh polisi, anda akan menerima bayaran sekaligus untuk setiap CI yang didiagnosis. Maksimum empat tuntutan boleh dibuat, tertakluk kepada RM350,000 bagi setiap had hayat; anda akan dapat membuat berbilang tuntutan sehingga 400 peratus daripada jumlah asas yang dijamin (BSA) untuk pelbagai peringkat CI yang dilindungi.

Sekiranya anda perlu menjalani pembedahan untuk merawat kanser paru-paru, dan kemasukan ke hospital untuk tempoh 3 hari untuk pulih, anda juga layak mendapat bayaran sekaligus bersamaan dengan 20 peratus daripada BSA (sehingga 5 kali setahun). Anda juga menerima manfaat sekaligus jika anda perlu dimasukkan ke wad di unit rawatan rapi (ICU) untuk tempoh berterusan 6 hari "untuk masalah kesihatan di luar" CIs (dibayar sekali seumur hidup sehingga RM500,000 setiap had hayat).

Sekiranya kejadian terburuk berlaku, orang yang anda sayangi akan menerima bayaran sekaligus bersamaan dengan 20 peratus daripada BSA atau nilai serahan, yang mana lebih tinggi. Prudential juga menyediakan rider tambahan untuk terus meringankan beban orang yang anda sayangi: PRUWaiver Plus, sebagai contoh, mengetepikan semua premium masa depan sekiranya berlaku "Hilang Upaya Menyeluruh dan Kekal (TPD) sebelum umur 70 tahun."

Penjagaan Kanser MSIG 365

Kelayakan: Orang yang berumur 18 hingga 59 tahun

Tempoh perlindungan: Sehingga umur 80 tahun (umur hari lahir berikutnya), tertakluk kepada keperluan pengunderaitan

Perlindungan maksimum: Sehingga RM360,000

Pelan CI ini menyediakan sokongan kewangan yang signifikan untuk keadaan yang berkaitan dengan kanser, termasuk bayaran sekaligus dan elaun untuk keperluan harian. Dengan tiga rancangan untuk dipilih, setiap pelan menyediakan tahap liputan yang berbeza. Pelan asas P100, sebagai contoh, menyediakan Manfaat Kanser sebanyak RM100,000, di mana 30 peratus daripada jumlah yang diinsuranskan akan dibayar apabila didiagnosis kanser peringkat awal yang dilindungi oleh polisi. Sebaik sahaja Manfaat Kanser digunakan sepenuhnya, polisi menjadi tidak boleh diperbaharui.

Polisi ini juga menyediakan bayaran sekaligus "elaun pemulihan" (sehingga RM5,000) bagi setiap kemasukan ke hospital akibat kanser untuk tempoh 5 hari berturut-turut. Anda juga mempunyai elaun tambahan untuk ubat-ubatan tambahan atau pelengkap, serta elaun Internet untuk terus berhubung dengan orang tersayang dan rakan rapat semasa dimasukkan ke hospital. Akhir sekali, perlindungan pilihan termasuk elaun tunai harian apabila anda dimasukkan ke wad standard, ICU, atau kemasukan kanser, sehingga jumlah masa yang ditetapkan.

Pelan ini juga termasuk perlindungan Perisai Ibu Bapa, di mana bayaran sekaligus bersamaan dengan 10 peratus daripada jumlah yang diinsuranskan Manfaat Kanser dibayar kepada setiap ibu bapa yang masih hidup (sehingga 2 ibu bapa yang masih hidup) sekiranya berlaku kematian akibat kanser yang dilindungi oleh polisi.

Pelan ini memberikan tahap sokongan kewangan yang signifikan apabila anda menghidap kanser, tetapi satu kaveat adalah bahawa terdapat tempoh menunggu. Sebagai contoh, kanser peringkat awal mempunyai tempoh menunggu 60 hari sebelum perlindungan bermula. Selain itu, bayaran sekaligus untuk Manfaat Kanser hanya berkuat kuasa "jika anda didiagnosis dengan kanser peringkat kritikal dan bertahan selama sekurang-kurangnya 14 hari selepas diagnosis."

AIA A-Life Cancer360

Kelayakan: Orang yang berumur 14 hari hingga 60 tahun

Tempoh perlindungan: Sehingga umur 80 tahun (umur hari lahir berikutnya), tertakluk kepada keperluan pengunderaitan

Perlindungan maksimum: Sehingga RM300,000

Pelan CI AIA menyediakan pelan perlindungan kanser komprehensif yang memberikan sokongan kewangan jangka panjang kepada pemegang polisi walaupun selepas polisi tamat tempoh selepas menggunakan sepenuhnya liputan maksimumnya. Perlindungan meningkat sehingga RM300,000 dan memberikan manfaat yang besar kepada mereka yang didiagnosis dengan kanser.

Bagi kanser peringkat awal, anda layak menerima bayaran sekaligus bersamaan dengan 30 peratus daripada amaun perlindungan. Anda juga akan menerima 2 bayaran berasingan bersamaan dengan 10 peratus daripada amaun perlindungan sebagai "ganjaran pemulihan". Ganjaran ini dibayar kepada anda selepas bulan ke-6 dan ke-12 dari tarikh diagnosis. Jangan keliru jika brosur produk menyatakan bahawa ia adalah jumlah perlindungan 20 peratus kerana ia menyumbang kepada kedua-dua pembayaran ini.

Setakat ini faedah terbesar datang daripada ciri Power Reset. Jika anda membuat tuntutan untuk kanser peringkat awal, ciri ini menetapkan semula perlindungan anda "kepada jumlah penuh satu tahun selepas diagnosis anda." Ini memastikan anda dapat terus menikmati perlindungan pelan untuk baki tempohnya atau sehingga anda menggunakan sepenuhnya amaun perlindungan. Oleh itu, anda juga boleh memastikan bahawa anda menerima perlindungan yang ketara jika anda didiagnosis dengan peringkat lanjut kanser.

Perlindungan yang anda terima untuk peringkat lanjutan adalah 100 peratus jumlah yang diinsuranskan, sementara anda juga menerima bantuan kewangan tambahan: "pendapatan pemulihan lanjutan" yang bersamaan dengan 10 peratus daripada jumlah perlindungan untuk 5 tahun akan datang (dianggap sebagai 50 peratus jumlah perlindungan, sama seperti ganjaran pemulihan kanser peringkat awal). Sekiranya berlaku keadaan yang tidak dijangka, polisi membayar 10 peratus daripada "amaun perlindungan atau nilai tunai, yang mana lebih tinggi."

Akhir sekali, sebaik sahaja pelan mencapai tarikh matang, anda akan menerima jumlah perlindungan penuh sebagai kelayakan khas, walaupun anda sebelum ini telah membuat tuntutan untuk kanser peringkat awal. Ini adalah tambahan kepada "perlindungan berterusan tanpa tempoh menunggu antara tuntutan," serta faedah tambahan seperti bonus tunai tahunan jika anda mendaftar untuk program AIA's Vitality.

Bantuan Penjagaan Kritikal yang Hebat

Kelayakan: Orang yang berumur 14 hari hingga 60 tahun

Tempoh perlindungan: Sehingga umur 80 tahun

Perlindungan maksimum: Sehingga RM400,000 seumur hidup

Pelan CI Great Eastern menyediakan liputan untuk 5 CI yang paling lazim di negara ini, salah satunya adalah kanser. Malah, dasar ini merangkumi semua jenis kanser tanpa mengira peringkat. Jika anda didiagnosis dengan mana-mana 5 CI yang dilindungi, anda akan menerima bayaran sekaligus yang "lebih tinggi daripada jumlah asas yang dijamin atau jumlah premium yang dibayar tanpa faedah," dengan amaun perlindungan minimum ialah RM50,000 setiap hayat.

Sekiranya ayat yang dipetik itu terdengar mengelirukan, jangan risau, kita sedikit keliru pada mulanya juga. Maksudnya ialah pembayaran sekaligus yang anda berhak berdasarkan sama ada jumlah maksimum yang anda dilindungi di bawah polisi anda atau jumlah premium yang telah anda bayar kepada penyedia insurans, yang mana lebih tinggi.

Manfaat tambahan datang daripada manfaat acara kemasukan hospital. Jika anda perlu dimasukkan ke hospital kerana mana-mana 5 CI yang dilindungi, anda berhak menerima perlindungan untuk "kemasukan hospital yang berpanjangan dengan pembedahan besar" untuk tempoh sekurang-kurangnya 21 hari. Perlindungan ini juga meliputi kemasukan ke ICU sekurang-kurangnya 7 hari. Sekiranya sesuatu berlaku kepada anda kerana komplikasi yang tidak dijangka, orang yang anda sayangi akan menerima bayaran sekaligus yang "lebih tinggi daripada jumlah asas yang dijamin atau jumlah premium yang dibayar tanpa faedah." Ini membantu menyediakan jaringan keselamatan tambahan untuk keluarga anda dalam kejadian yang tidak pernah berlaku sebelum ini.

Sekiranya semuanya berjalan lancar, apabila mencapai umur 80 tahun, anda berhak menerima faedah matang, kerana rancangan itu kini dianggap "matang." Dalam kes ini, anda akan menerima bayaran sekaligus berdasarkan jumlah asas yang dijamin atau jumlah premium yang telah anda bayar setakat ini, yang mana lebih tinggi. Oleh itu, anda menerima sejumlah besar dana yang boleh anda gunakan untuk pemulihan anda atau untuk pelbagai keperluan lain.

Pelan Insurans Kritikal vs Kad Perubatan

Kad perubatan sangat berbeza dengan perlindungan penyakit kritikal. Kad perubatan biasanya dikaitkan dengan polisi insurans perubatan yang membantu menampung kos rawatan dan ubat-ubatan semasa seseorang dimasukkan ke hospital. Pelan penyakit kritikal hanya menyediakan bayaran sekaligus ke atas diagnosis penyakit kritikal tertentu seperti yang digariskan dalam polisi.

Sesetengah polisi insurans perubatan menyediakan pemegang polisi dengan kad perubatan. Kad ini berfungsi sebagai saluran untuk membuat pembayaran tanpa tunai dengan insurans anda. Oleh kerana kad itu terikat dengan pelan insurans perubatan tertentu, ia juga meliputi sebahagian besar perbelanjaan hospital anda atau orang yang anda sayangi seperti penginapan, rawatan dan preskripsi. Walau bagaimanapun, aspek lain seperti penjagaan selepas rawatan mungkin tidak termasuk dalam perlindungan pelan. Anda perlu mengeluarkan dana daripada simpanan anda sendiri untuk membayar apa-apa yang tidak dilindungi oleh polisi anda.

Bagi pelan insurans kritikal, anda atau orang yang anda sayangi akan menerima bayaran tunai sekaligus jika anda atau orang yang anda sayangi didiagnosis dengan mana-mana penyakit kritikal yang dilindungi oleh polisi. Pembayaran boleh digunakan untuk perbelanjaan perubatan yang diperlukan, atau bahkan untuk perkara penting lain seperti bil utiliti dan barangan runcit. Walau bagaimanapun, apa-apa selain daripada penyakit kritikal yang diinsuranskan oleh polisi ini tidak dilindungi, termasuk sebarang perbelanjaan hospital semasa anda atau orang yang anda sayangi dimasukkan.

Sesetengah polisi penyakit kritikal akan membolehkan anda membuat berbilang tuntutan ke atas penyakit kritikal yang sama jika ia berulang, sementara yang lain hanya membenarkan anda membuat tuntutan untuk penyakit kritikal yang berbeza. Anda perlu menyemak terma dasar untuk mengetahui apa yang terbaik untuk anda. Sebaik-baiknya, anda dan orang tersayang harus mempunyai kedua-dua jenis perlindungan untuk menyediakan liputan penjagaan kesihatan yang komprehensif untuk ketenangan fikiran semua orang.

Rujukan

Mengenai Penulis
Calvyn Ee
Calvyn adalah pengarang, penyair dan pencerita yang bercita-cita tinggi. Beliau meluangkan masa membaca, bermain permainan dan membina cerita dengan fotografi tokoh aksinya.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang