Fasa 2 NRP Malaysia

Pelan Pemulihan Negara – Fasa 2 di Malaysia: Semua Yang Perlu Anda Ketahui

Apa yang dibenarkan beroperasi dan apa yang tidak dibenarkan? Apa yang boleh dilakukan oleh orang dewasa yang diberi vaksin sepenuhnya? Berikut adalah semua yang anda perlukan mengenai SOP terkini untuk Fasa 2 di Malaysia.

oleh pasukan Homage

Pelan Pemulihan Negara (NRP) adalah garis panduan dan usaha untuk mengawal pandemik COVID-19 di samping memastikan masyarakat secara keseluruhannya dapat kembali normal, pasca pandemik. Berikut adalah apa yang dimaksudkan oleh setiap fasa di Malaysia apabila lebih banyak negeri bergerak ke Fasa 2 pelan hala tuju NRP:

Apakah fasanya?

Fasa 1: Fasa ini membawa peraturan lockdown COVID-19 yang paling ketat dengan kebanyakan aktiviti dilarang atau membawa sekatan yang ketat. Ini termasuk tiada perjalanan antara negeri dan antara daerah, hanya perkhidmatan penting yang beroperasi dengan sekatan kapasiti dan jam dan tiada aktiviti sosial di luar rumah anda sendiri.

Fasa 2: Kelonggaran sekatan bagi mereka yang diberi vaksin sepenuhnya di mana senarai perkhidmatan dan aktiviti yang dibenarkan dalam Fasa 1 diperluaskan dengan kapasiti yang lebih tinggi dan waktu yang lebih lama.

Fasa 3: Dengan pandemik COVID-19 terkawal, lebih banyak peraturan dilonggarkan di Malaysia. Semua institusi pendidikan dibuka semula, sukan bukan hubungan di dalam dan di luar rumah dibenarkan, lawatan ke rumah dibenarkan tertakluk kepada had kapasiti dan perjalanan domestik dibenarkan

Fasa 4: Mewakili kembali kepada normal baharu di mana: semua sektor boleh beroperasi pada kapasiti penuh, perhimpunan sosial dibenarkan dan perjalanan domestik dan antarabangsa dibenarkan tetapi tetap tertakluk kepada SOP dan penilaian kerajaan.

Apa yang dibenarkan dalam Fasa 2 untuk vaksinasi sepenuhnya?

Perjalanan antara daerah: Dibenarkan untuk individu yang diberi vaksin sepenuhnya termasuk pasangan suami isteri jarak jauh dan ibu bapa yang terpisah dari anak-anak mereka.

Aktiviti keagamaan: Individu yang divaksinasi sepenuhnya dibenarkan melakukan aktiviti keagamaan di rumah ibadat mereka tertakluk kepada had kapasiti yang ditetapkan oleh pihak berkuasa negeri.

Perkhidmatan makan malam: Restoran dibenarkan beroperasi dan hanya individu yang divaksinasi sepenuhnya boleh menjamu selera sambil memastikan untuk mengekalkan jarak sosial.

Aktiviti sukan: Semua sukan luar, tidak bersentuhan dibenarkan manakala bilangan aktiviti sukan dalaman yang terhad dibenarkan tetapi tetap tertakluk kepada kelulusan pihak berkuasa tempatan.

Pelancongan: Perjalanan dan pelancongan di negeri yang sama dibenarkan dengan kapasiti terhad.

Perniagaan: Lebih banyak perniagaan dibenarkan untuk membuka dan memberi perkhidmatan kepada rakyat Malaysia yang divaksinasi sepenuhnya kecuali perniagaan atau organisasi berisiko tinggi seperti spa, rumah urut, kafe siber, kasino, taman tema dan zoo. Sektor awam boleh beroperasi pada kapasiti 60% manakala sektor peribadi boleh beroperasi dengan 80% kehadiran pekerja.

Apakah risikonya?

Walaupun individu yang divaksinasi mempunyai perlindungan yang lebih tinggi terhadap COVID-19, tahap risiko tertentu kekal. Ia juga penting untuk diingat bahawa kanak-kanak masih tidak dapat mendapatkan vaksinasi dan ibu bapa atau mereka yang tinggal dengan anak-anak mesti mengurangkan risiko jangkitan sebanyak mungkin.

Adakah makan di luar lebih selamat daripada di dalam rumah?

Menurut CDC dan data semasa yang ada, penghantaran yang paling biasa adalah melalui hubungan rapat dengan seseorang yang mempunyai COVID-19. Walaupun terdapat keadaan tertentu di mana orang telah dijangkiti dari lebih dari 2 meter jauhnya, restoran dengan tempat duduk luar, jarak sosial dan pengudaraan yang baik mungkin kurang berisiko daripada restoran dalaman.

Faktor-faktor lain yang perlu dipertimbangkan:

 • Kekukuhyian perniagaan dalam menguatkuasakan SOP
 • Susun atur restoran dan susunan tempat duduk
 • Ahli-ahli parti anda sendiri yang mungkin tidak divaksinasi iaitu kanak-kanak di bawah jagaan anda
 • Bilangan kes COVID-19 harian dalam komuniti anda

Apakah yang boleh dilakukan oleh warga emas yang telah divaksinasi sepenuhnya?

Walaupun sesetengah negeri sedang beralih ke Fasa 2 Pelan Pemulihan Negara, berita mengenai varian virus yang baru dijumpai dan garis panduan yang sering berubah boleh menambah ketidakpastian individu yang berkenaan. Adalah penting untuk mengetahui sekatan COVID-19 yang telah ditarik balik untuk warganegara kita yang divaksinasi sepenuhnya di Malaysia dan bagaimana ini memberi kesan kepada kategori warga emas berumur 60 tahun ke atas serta mereka yang berada dalam kumpulan berisiko tinggi. 

Kami telah menyusun senarai Soal Jawab mengenai aktiviti berisiko rendah hingga tinggi dalam Fasa 2 supaya anda boleh membuat keputusan yang tepat dengan mematuhi langkah-langkah keselamatan standard.

Mendapatkan Penjagaan Profesional Buat Insan Tersayang

Menjaga warga berusia memerlukan kesabaran mental dan fizikal. Namun, ketahuilah anda tidak keseorangan. Homage menawarkan pelbagai jenis khidmat penjagaan bagi warga emas agar kesihatan dan keperluan mereka terjaga sepanjang masa.

Tempah Konsultasi Penjagaan Percuma dengan Homage Hari Ini >

Aktiviti berisiko rendah hingga sederhana untuk warga tua

 • Sekiranya warga emas mendapat potongan rambut sekarang?

Kedai gunting rambut dan salun rambut kini dibenarkan beroperasi dari jam 6 pagi hingga 10 malam untuk perkhidmatan rambut asas sahaja. Untuk keselamatan tambahan, semak dengan tukang gunting rambut atau pendandan rambut dengan memberi mereka panggilan untuk memastikan mereka mengikuti SOP. Sekurang-kurangnya, mereka harus menggunakan topeng muka dan sarung tangan, dan memotong janji temu sahaja atau mengehadkan jumlah pelanggan di kedai mereka.

 • Adakah selamat untuk warga emas memasuki pusat membeli-belah atau pasar?

Antara kategori runcit yang dibenarkan beroperasi semula adalah: 

 • Pasar raya besar, pasar raya, pasar pagi dan malam
 • Kedai serbaneka 
 • Kedai perabot dan perkakasan
 • Cermin mata dan barangan optik
 • Restoran dan kedai makan 
 • Borong dan pengedaran

Untuk senarai penuh, sila rujuk Pelan Pemulihan Negara – SOP Fasa 2 di sini.

Individu yang telah melengkapkan vaksinasi mereka dibenarkan masuk ke premis perniagaan ini dengan menghasilkan sijil vaksinasi digital mereka. Sebagai langkah keselamatan dan untuk ketenangan fikiran anda sendiri, sentiasa ingat untuk mengamalkan penjarakan sosial dan mengelakkan kawasan yang sesak.

 • Bolehkah warga emas meneruskan aktiviti kumpulan senaman mereka di taman awam?

Pencinta luar bergembira! Semua taman rekreasi awam dibuka semula untuk aktiviti riadah bagi menggalakkan orang ramai mengamalkan gaya hidup sihat dan aktif. Ini adalah berita baik untuk warga emas kita kerana aktiviti luar dapat menenangkan minda dan mengurangkan tekanan terhadap kesihatan mental. Aktiviti fizikal juga diketahui membina imuniti terhadap COVID-19. Jadi pakai sepatu larimu dan keluar! 

Orang tua anda yang disayangi mungkin tertanya-tanya jika senaman mereka boleh meneruskan latihan atau aktiviti berkumpulan, namun, kerajaan masih menasihatkan bahawa sebarang aktiviti sukan dan rekreasi perlu dilakukan di luar rumah dan secara individu. Kami mengesyorkan aktiviti luar ini tanpa sentuhan fizikal pada jarak 1 meter seperti biasa: Berjoging, tai chi,berbasikal, bersenam, memancing, bermain golf, menunggang kuda dan sebagainya.

Gimnasium dan pusat kecergasan juga perlahan-lahan dibuka semula tetapi kami akan berhati-hati untuk menilai langkah-langkah pengudaraan dan sanitasi yang dilaksanakan. Aktiviti sukan dan rekreasi dalaman akan dibenarkan di bawah pengawasan rapi. 

Aktiviti berisiko tinggi untuk warga tua

Aktiviti-aktiviti dalam senarai di bawah adalah aktiviti yang dibenarkan untuk vaksin sepenuhnya, termasuk warga emas kami. Oleh itu, aktiviti-aktiviti ini masih dianggap berisiko tinggi bagi warga emas jika anda tidak mematuhi SOP dengan ketat. 

 • Tidak apa-apa untuk makan malam dengan anggota keluarga?

Tempat makan di lokasi juga dibenarkan di restoran dan kedai makan dari jam 6 pagi hingga 10 malam bagi individu yang telah menerima suntikan vaksin sepenuhnya. SOP untuk menjamu selera tetap sama dengan protokol kesihatan umum yang dikenakan, dengan kapasiti 50% setiap meja dan jarak fizikal sekurang-kurangnya 1 meter. Individu juga dikehendaki mengemukakan e-sijil vaksinasi mereka. 

Walaupun pintu mula dibuka di cawangan F &B, kami menggalakkan anda untuk bertanya soalan yang diperlukan yang boleh membantu anda membuat keputusan yang lebih baik untuk diri sendiri dan orang tersayang anda: 

  • Adakah restoran mematuhi SOP dengan ketat?
  • Adakah restoran yang mempunyai pengudaraan yang baik dan dijarakkan untuk keselamatan keluarga saya?
  • Adakah semua kakitangan restoran diberi vaksin?
  • Adakah terdapat had berapa lama anda perlu menghabiskan di restoran?
 • Bolehkah saya mula melancong dengan keluarga dan rakan-rakan yang juga diberi vaksin sepenuhnya?

Faedah lain untuk orang yang divaksinasi sepenuhnya termasuk perjalanan merentasi daerah tanpa had kepada jumlah penumpang dalam kenderaan. Ini mungkin melegakan terutamanya bagi mereka yang tidak melawat orang yang mereka sayangi untuk jangka masa yang panjang. 

Ia mungkin menggoda untuk mula merancang perjalanan percutian dengan keluarga besar, tetapi SOP yang ada mungkin berbeza mengikut fasa yang berbeza dari daerah ke daerah dan negeri ke negeri. Kami menggalakkan menunggu ia keluar sehingga keadaan menjadi normal bagi Malaysia. Mungkin beberapa anggota keluarga masih menunggu untuk menerima dosis kedua vaksin mereka. Ini ide yang baik untuk aman, tidak menyesal. Untuk senarai penuh fasa, klik di sini.

 • Apakah kita diperbolehkan mengunjungi tempat - tempat ibadat untuk kegiatan keagamaan?

Solat dan aktiviti keagamaan lain di tempat ibadat, masjid dan surau, dibenarkan bagi mereka yang diberi vaksin sepenuhnya, tetapi ia tertakluk kepada peraturan yang dibuat oleh pihak berkuasa tempatan. 

Lihat artikel kami sebelum ini untuk aktiviti yang lebih menyeronokkan bagi warga emas untuk kekal aktif dan menjalani kehidupan yang memuaskan dalam kemerdekaan.

Apa yang masih tidak dibenarkan?

Rama-rama sosial mungkin gatal untuk berkumpul di aktiviti sosial dan melihat wajah biasa sekali lagi, tetapi beberapa aktiviti tetap berada dalam senarai yang dilarang. Antaranya ialah:

 • Perhimpunan awam, perayaan dan aktiviti sosial seperti perayaan, jamuan, hari lahir atau pesta ulang tahun, atau sebarang aktiviti awam yang lain.
 • Perkhidmatan kesihatan dan rawatan seperti spa, urut, manicure atau pedikur, dan refleksologi.
 • Bengkel, persidangan, ceramah, pameran dan apa-apa jenis acara lain.
 • Aktiviti pelancongan di tempat-tempat tarikan pelancong seperti pusat hiburan keluarga, pusat karaoke, aktiviti persembahan, muzium atau galeri seni.

Apa yang bisa kita lakukan sementara kita menunggu hal-hal normal

Amalan keselamatan untuk ketenangan fikiran

Sebagai peraturan umum, terus mengamalkan langkah-langkah keselamatan seperti pelitup muka berganda dan menjaga jarak satu meter untuk memastikan komuniti kita selamat. Ini terpakai kepada semua - yang tidak divaksinasi, sebahagiannya divaksinasi dan vaksinasi sepenuhnya.

Perkara penting untuk diperhatikan 

 • Vaksin COVID-19 adalah selamat dan berkesan untuk mencegah COVID-19, termasuk penyakit dan kematian yang teruk. Walau bagaimanapun, vaksin bukan jaminan bahawa anda tidak akan menangkap virus. Anda masih perlu memerhatikan gejala COVID-19. Sekiranya anda diberi vaksin sepenuhnya dan dijangkiti dengan varian Delta, anda mungkin masih menyebarkan virus kepada orang lain. 
 • Jika anda berada di sekitar seseorang yang tidak sihat atau mengalami gejala COVID-19, sila diuji, tinggal di rumah dan jauh dari orang lain. Sekiranya ujian anda positif, amalkan kuarantin diri di rumah selama 10 hari.
 • Orang yang mempunyai koorbiditi adalah mereka yang mempunyai keadaan kesihatan yang sedia ada seperti tekanan darah tinggi, kencing manis, penyakit jantung, penyakit buah pinggang, penyakit hati, imuniti rendah, asma, kanser, penyakit paru-paru kronik, strok atau obesiti. Individu-individu ini, termasuk orang yang mengambil ubat-ubatan imunosupresif, telah melemahkan sistem imun dan mungkin tidak dilindungi walaupun divaksinasi sepenuhnya. Sila berunding dengan profesional perubatan yang berkelayakan untuk menentukan status koorbiditi semasa anda. 

Adakah anda telah diberi vaksin?

JKJAV melaporkan pada 10 September 2021 bahawa 64.5 peratus daripada jumlah penduduk di Malaysia telah menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin. Malaysia telah memberi vaksin sepenuhnya kepada sekurang-kurangnya 82% warga emasnya.

Secara umum, orang dianggap diberi vaksin sepenuhnya: 

 • 2 minggu selepas dos kedua mereka dalam siri 2 dos, seperti vaksin Pfizer atau Moderna, atau
 • 2 minggu selepas vaksin dos tunggal, seperti vaksin Johnson &johnson's Janssen

Baca mengenai kadar keberkesanan vaksin di sini.

Inisiatif vaksinasi untuk beberapa negeri

Vaksinasi boleh didapati di 13 pusat vaksinasi (PPV) di Lembah Klang berdasarkan siapa cepat dia dapat, bergantung kepada ketersediaan bekalan vaksin di PPV. Mungkin warga emas anda terlepas dos kedua vaksinasi, anda boleh melawat mana-mana PPV berhampiran rumah anda. 

Sekiranya anda atau warga emas anda belum mendaftar untuk Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan, anda mesti berbuat demikian melalui MySejahtera atau pergi ke laman web untuk membuat temujanji.

Sekiranya anda memerlukan bantuan dengan pengiring vaksinasi,Profesional Penjagaan khusus kami dilengkapi untuk mengiringi orang yang anda sayangi ke tapak vaksinasi dan menyediakan pemindahan manual yang selamat.

Dapatkan Sokongan Penjagaan Rumah Berkualiti

Adakah anda berjuang untuk menjaga orang dewasa yang lebih tua atau mengalami kesukaran mencari sumber? Kakitangan kami yang berpengalaman di Homage bersedia untuk menawarkan bantuan. Hubungi kami untuk menyediakan mereka dengan penjagaan yang mereka layak. Isi borang di bawah dan Penasihat Penjagaan kami akan menghubungi anda dalam masa 24 jam!Suka artikel ini? Langgan kami untuk mendapatkan pencernaan mingguan mengenai kejadian Homage terkini, petua penjagaan dan panduan kesihatan.

Pelanggan-petak bual

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang