10 aktiviti menarik untuk warga emas

10 Aktiviti Krismas Menarik untuk Warga Emas

Krismas adalah masa untuk keluarga berkumpul. Lihat 10 aktiviti Krismas yang menyeronokkan ini boleh dinikmati tetapi warga emas dan keluarga sama.

oleh Katherine Khaw

Mengenai Krismas

Krismas, khususnya, disambut pada 25 Disember setiap tahun. Ia dilihat sebagai majlis keagamaan, tetapi juga fenomena komersial dan budaya. Ini adalah sesuatu yang telah dikukuhkan selama bertahun-tahun.

Sebagai perkara agama, Krismas dilihat sebagai lambang harapan. Orang Kristian meraikan Hari Krismas kerana ia berfungsi sebagai peringatan kelahiran Yesus yang dilihat sebagai lebih daripada pemimpin rohani, tetapi penyelamat untuk kejatuhan manusia dari rahmat.

Sementara itu, apabila bercakap tentang adat budaya, orang bukan Kristian telah datang untuk meraikan hari itu juga. Secara amnya, mereka berkumpul dengan keluarga dan rakan-rakan, bertukar hadiah, menghiasi rumah dan kejiranan mereka, dan mengambil bahagian dalam caroling atau aktiviti lain yang menyeronokkan. Orang sering mengambil masa ini untuk meraikan dan bergembira.

Mengenai sejarah Krismas, walaupun sebelum masa Yesus, pertengahan musim sejuk telah menjadi masa perayaan bagi beberapa bahagian dunia. Sebagai contoh, berikut adalah beberapa cerita:

 • Orang Eropah awal akan meraikan cahaya semasa hari-hari paling gelap musim sejuk. Semasa solstis musim sejuk, hari-hari sejuk pahit musim sejuk hampir berakhir.
 • Di Scandinavia, Norse akan meraikan Yule dari 21 Disember hingga Januari. Bapa dan anak lelaki akan membawa pulang balak besar memandangkan cahaya matahari yang kembali. Mereka akan kenduri sehingga balak terbakar.
 • Di Jerman, ada yang boleh menghormati tuhan pagan Oden. Adalah dipercayai bahawa tuhan akan memeriksa umatnya semasa penerbangan malam. Oleh kerana dia boleh mempunyai kuasa untuk memutuskan siapa yang akan makmur atau binasa, kebanyakan orang akan tinggal di dalam.
 • Di Rom, orang Rom akan menghormati dewa pertanian Saturnus dan juga memerhatikan Juvenalia, perayaan untuk menghormati anak-anak Rom.

Secara keseluruhan, Krismas telah menjadi fenomena di seluruh dunia, alasan untuk berkumpul dan meraikannya.

Aktiviti Krismas untuk Warga Emas

Tidak ada sebab untuk sesiapa sahaja terlepas keseronokan aktiviti Krismas dan itu termasuk orang tua anda Di sini, kami menyenaraikan 10 aktiviti bertemakan percutian yang selamat untuk orang tersayang kanan anda untuk menyertai keseronokan perayaan! Anda juga boleh menambah variasi anda sendiri kepada yang disenaraikan di bawah.

 • Menghias tempat dengan item bertemakan percutian

Menghias rumah dengan barangan Krismas
Untuk membawa semua orang ke dalam semangat percutian, dek rumah anda dan pokok Krismas dengan lampu dan perhiasan akan menjadi permulaan yang baik untuk kanak-kanak dari satu hingga sembilan puluh dua. Anda boleh meletakkan kalungan Krismas dengan busur merah di pintu depan, mendirikan pokok Krismas, dan menggantung stoking besar di dinding sebagai sebahagian daripada hiasan. 

Untuk menyemarakkan lagi keadaan, anda boleh mengubahnya menjadi projek DIY Krismas. Sediakan beberapa bekalan seni seperti kertas, kadbod, kayu, atau tanah liat untuk membuat perhiasan dan prop anda sendiri. Bagi warga emas yang mungkin merasa sukar untuk menggunakan alat pemotong, berikan mereka tugas yang lebih mudah seperti melukis, melipat kertas, dan menggantung kepingan seni siap di sekitar rumah.c

 • Penaik dan memasak

Penaik dan memasak Krismas
Musim Krismas juga dipenuhi dengan barang-barang yang lazat! Terdapat banyak hidangan yang boleh dijual, tetapi membuatnya bersama-sama dengan orang yang anda sayangi menjadikannya lebih istimewa.

 • Hadiah

Hadiah dalam Krismas
Kebanyakan keluarga cenderung untuk berlatih bertukar-tukar hadiah pada musim ini. Tanya orang tua anda jika mereka mempunyai hadiah tertentu dalam fikiran bahawa mereka ingin memberi kepada orang yang mereka sayangi. Kemudian, menemani mereka ke pusat membeli-belah atau ajar mereka cara membeli hadiah secara dalam talian. Bersedia dengan beberapa pembalut, kad, dan pen, dan kreatif dengan pembungkusan hadiah!

Memandangkan ia adalah musim hadiah, mereka mungkin juga berminat untuk memberi kepada golongan yang memerlukan dalam komuniti. Bantulah mereka untuk memenuhi hasrat mereka dan mengakui kemurahan hati dan keprihatinan mereka untuk membuat mereka merasa diperkasakan bahawa mereka juga boleh memberi kesan kepada kehidupan seseorang musim ini. 

 • Menonton rancangan bertemakan percutian

menonton rancangan percutian
Tema menunjukkan sering trend semasa musim yang sepadan. Dalam kes ini, filem bertema Krismas popular untuk sesi berkumpul. Contoh popular adalah seperti
Ia Adalah Kehidupan yang Indah, Rumah Sahaja, Dan Carol Krismas. Anda boleh menonton filem Krismas klasik atau menikmati rancangan baharu dengan semua orang. 

Untuk menambah keseronokan, semua orang boleh melontarkan idea mereka tentang apa yang hendak ditonton. Anda boleh meminta semua orang meletakkan cadangan bertulis mereka dalam kotak dan mendapatkan orang tua untuk membuat cabutan. 

Terdapat juga perbincangan ringkas selepas persembahan untuk pemahaman yang lebih mendalam tentang bahagian yang paling mereka sukai mengenainya. 

 • Dapatkan sedikit kompetitif dengan permainan Krismas

Permainan Krismas
Tidak kira umur anda, permainan berfungsi untuk mencipta ketawa, persahabatan, dan keseronokan. Ini adalah beberapa idea permainan yang boleh anda cuba dengan keluarga atau komuniti anda:

 • Charades Krismas - bergilir-gilir bertindak berdasarkan item atau adegan bertema Krismas
 • Malam Trivia - Sertakan fakta menyeronokkan tentang percutian Krismas dan membuat semua orang meneka, seperti "Bilakah Krismas bermula? Di manakah idea Santa Claus mula-mula berasal?
 • Relay pictionary carol Krismas - berpecah kepada satu pasukan dua dan dapatkan senior dan anak-anak muda anda untuk meneka apa yang Krismas Carol rakan sepasukan mereka melukis

Bergantung pada sama ada permainan anda dilakukan secara peribadi atau dalam talian (kerana keadaan COVID-19 yang sedia ada, pada masa penulisan), anda boleh mengumpulkan beberapa permainan untuk disesuaikan dengan keadaan. Ia juga penting untuk dipertimbangkan jika senior anda mudah alih atau mempunyai keadaan lain yang boleh menjejaskan sifat permainan. Anda boleh menayangkan permainan pada skrin, atau mempunyai pasukan tag muda lama untuk beberapa permainan juga.

 • Kongsi cerita antara satu sama lain

Berkongsi cerita pada KrismasKrismas juga merupakan masa untuk bersatu semula dengan orang tersayang dan merenungkan tahun ini kerana ia akan berakhir. Apabila setiap generasi membesar dalam garis masa yang berbeza, anda boleh meminta kanak-kanak untuk bertanya kepada datuk nenek mereka tentang hari tua dan pengalaman hidup. Kanak-kanak juga boleh berkongsi kejadian terbaru mereka, yang mungkin jauh berbeza dengan masa datuk nenek mereka. Tawarkan telinga mendengar secawan koko panas dan lihat aliran perbualan! 

 • Nyanyikan carol Krismas

Nyanyian Krismas Carol
Dalam sesetengah budaya, caroling Krismas adalah aktiviti yang orang terlibat. Mereka akan menyanyi carol bersama-sama, pergi dari rumah ke rumah, atau dari satu pusat membeli-belah ke pusat membeli-belah yang lain. Biasanya, mereka akan mempunyai jadual yang menyenaraikan tempat caroling mereka. 

Sebagai alternatif, anda boleh memakai lagu dan menyanyi bersama-sama di rumah atau pusat anda sendiri. Warga emas boleh berkumpul dan memilih beberapa carol untuk menyanyi bersama. Anda boleh memanaskan badan dengan We Wish You A Merry Christmas dan Jingle Bell Rock, sebelum mencuba melodi lain.

 • Buat kad percutian

membuat kad percutian
Adakah anda mempunyai orang tersayang yang jauh? Kad percutian adalah cara mudah untuk menunjukkan kepada orang lain bahawa anda peduli walaupun jaraknya. Sama ada dalam format elektronik atau salinan fizikal, anda boleh menghiasi, menulis dan menyiarkannya bersama-sama. 

Bantu senior anda dan orang lain sama untuk dapat meluahkan perasaan mereka, dalam hiasan dan penulisan. Di samping itu, anda juga boleh merakam mesej Krismas dalam format audio atau video untuk berkongsi berkat dengan penerima.

 • Hidangan Krismas bersama-sama

Hidangan Krismas bersama keluarga
Mampu mengetepikan masa untuk makan bersama selalunya merupakan salah satu hadiah terbaik untuk keluarga dan orang tersayang. Sama ada hidangan itu mewah atau bersahaja, masa yang dihabiskan untuk membuat perhimpunan itu berlaku adalah berbaloi. Setiap orang boleh mengambil alih, sama ada menghias, membersihkan, mengikuti kehadiran hidangan Krismas, dll.

Untuk sentuhan peribadi, setiap orang boleh membawa makanan dalam gaya potluck! Jika tidak, setiap orang boleh bersuara di menu. Bukan itu sahaja, anda boleh menyumbang beberapa permainan dan hadiah semasa perhimpunan.

 • Acara Santa rahsia

Rahsia Peristiwa Santa
Ini adalah pemberian hadiah dengan kelainan. Orang yang anda beli hadiah untuk tidak tahu bahawa ia adalah anda, pada mulanya. Sesetengah keluarga dan komuniti mungkin mengamalkan mempunyai senarai keinginan atau mempunyai hadiah tematik untuk semua penerima
(iaitu sesuatu yang hijau, hadiah di bawah RM50, dll.). Penerima boleh bergilir-gilir meneka siapa hadiah mereka, atau mendedahkannya dengan teratur. Dalam sesetengah kes di mana warga emas tidak keluar membeli-belah, mereka boleh meminta ahli keluarga mereka untuk membantu proses hadiah.

Apa yang menjadikan idea ini menyeronokkan untuk warga emas adalah bahawa semua orang boleh meluangkan masa mereka untuk berfikir, bagaimana saya membuat orang lain tersenyum? Apa yang akan datang?

Bagaimanakah Orang Lain Menyambut Krismas?

Orang lain di seluruh dunia juga meraikan Krismas dengan cara perayaan mereka sendiri.

Ini adalah beberapa aktiviti yang mungkin anda ingin mengamalkan budaya anda sendiri juga:

 • Di Poland (dan komuniti Poland), semua orang memecahkan sekeping Oplatek, yang merupakan wafer nipis kertas dengan imej adegan Nativity di atasnya. Salam percutian dikongsi sebelum melewati bahagian itu.
 • Di Sweden, Finland dan Norway, Hari St. Lucia adalah sebahagian daripada perayaan Krismas. Ini memperingati wanita yang dikatakan antara syahid Kristian pertama. Akan ada perarakan lilin, di mana gadis sulung dalam setiap keluarga berpakaian gaun putih, sering memakai kalungan, dengan lilin.
 • Di Greece, sebuah negara pelayaran, menghias pokok dan bot Krismas adalah urusan biasa. Bot secara tradisinya ditubuhkan untuk meraikan kepulangan anak buah mereka dari pengembaraan laut.
 • Di Jerman, pasaran Krismas muncul di seluruh negara, menjual makanan bermusim, minuman dan hadiah.
 • Di Filipina, akan ada banyak lampu dan masa yang hebat untuk berpesta dan menari. Parti Nochebuena besar dilemparkan pada Malam Krismas.
 • Di Austria, musim Krismas tidak semua menyeronokkan dan bermain. Krampus, watak separuh lelaki, separuh kambing, datang untuk menakutkan kanak-kanak yang buruk. Sesetengah lelaki berpakaian sebagai Krampus untuk perarakan.
 • Di Singapura, musim Krismas menyaksikan salah satu hiasan yang paling mengagumkan di sepanjang jalan-jalan. Bukan itu sahaja, biasanya terdapat paparan yang luar biasa di kampung Krismas.
 • Di Switzerland, kanak-kanak mendapat kalendar kedatangan, sama ada dibeli di kedai atau buatan tangan. Setiap hari, kanak-kanak dapat membuka sedikit hidangan, dengan yang terakhir tiba pada Malam Krismas.

Meraikan Krismas Dengan Selamat

Memandangkan kesihatan seseorang pada musim pandemik, atau penyakit lain yang mungkin apabila seseorang berumur, berikut adalah beberapa cara untuk meraikan Krismas dengan berhati-hati.

 • Anjur sambutan kecil dan bukannya parti besar
 • Tuan rumah di kawasan terbuka atau luaran jika boleh, untuk membolehkan pengudaraan yang baik
 • Menjaga kebersihan yang baik setiap masa
 • Hadkan perkongsian makanan (sediakan peralatan biasa untuk mencedok, atau gunakan jenis hidangan hidangan satu orang)
 • Pergi untuk membeli-belah dalam talian, atau membeli-belah di kedai-kedai yang kurang sesak (ini mungkin bermakna memilih masa atau tempat alternatif)

Apabila memberikannya, anda boleh mempertimbangkan untuk menghantar barang di depan pintu (hadiah tanpa sentuh)

Rujukan

Mengenai Penulis
Katherine Khaw
Katherine adalah pembaca yang gemar, mencari kegembiraan dalam dewan kata-kata. Selain imaginasi mengembara di dunia bukan di sini, dia menikmati kelaparan dan berkebun. Di dalam hatinya, dia bercita-cita untuk menjadi seorang penulis, dan menjadi lebih daripada sekadar habuk.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang