Panduan Lengkap Bantuan Kewangan untuk Warga Emas di Malaysia

Kami berharap panduan all-in-one ini akan dapat membantu rakyat Malaysia dalam menentang kos tinggi yang berkaitan dengan penjagaan warga emas dan keluarga.

oleh Deborah Yaw

Di Malaysia, lebih ramai orang hidup lebih lama dengan jangka hayat yang lebih tinggi yang setanding dengan negara-negara dunia pertama. Dengan perkembangan kesihatan awam dan pertumbuhan ekonomi, orang yang lebih tua berusia 60 tahun pada tahun 2015 dianggarkan hidup selama 20+ tahun lagi, dengan mengambil kira jantina dan etnik mereka.

1 daripada 12rakyat Malaysia adalah orang yang lebih tua , dan bilangan orang yang lebih tua dijangka meningkat kepada 11% daripada penduduk Malaysia, iaitu 3.3 juta orang menjelang 2020.

Antara tahun 2020 dan 2046, penduduk Malaysia akan meningkat dua kali ganda daripada 7% kepada 14%. Laporan"Malaysia Economic Monitor"Bank Dunia menekankan betapa pentingnya untuk melihat ke dalam memastikan rakyat Malaysia mempunyai pendapatan yang mencukupi untuk usia tua mereka.

Dengan unjuran ini, sudah tiba masanya kita melihat bagaimana untuk mengurus dan merancang lebih awal untuk masa sekarang dan masa depan orang yang kita sayangi. Kami berharap panduan all-in-one ini akan dapat membantu rakyat Malaysia dalam menentang kos tinggi yang berkaitan dengan penjagaan dan apa yang tersedia di luar sana untuk warga emas dan keluarga termasuk Belanjawan 2022 yang terkini.

Bantuan Kewangan untuk Warga Emas

a) Bantuan Keluarga Malaysia (BKM)

Menawarkan skim bantuan tunai langsung untuk isi rumah Malaysia, skim Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) membantu keluarga yang mempunyai tiga atau lebih anak, ibu bapa tunggal, dan warga emas. Seperti yang diumumkan semasa Belanjawan 2022, warga emas berumur 60 tahun ke atas layak menerima bantuan tunai sebanyak RM300

b) Program Apresiasi Warga Emas oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang

Program ini menawarkan bantuan tunai sebanyak RM100 setiap tahun kepada warga emas berdaftar di Pulau Pinang. Ahli keluarga individu warga emas yang berdaftar juga layak menerima rm1,000 secara one-off untuk perbelanjaan pengebumian.

Antara kriteria kelayakan adalah pemohon yang perlu berumur 60 tahun ke atas dan merupakan pengundi berdaftar di Pulau Pinang. Ketahui lebih lanjut di sini.

c) Skim Mesra Usia Emas (SMUE)

Bermula pada tahun 2008, warga emas di Selangor boleh memohon bantuan tunai tahunan RM100 untuk barangan runcit. Bantuan tunai rm500 secara one-off juga akan diberikan kepada ahli keluarga individu warga emas untuk perbelanjaan pengebumian dengan syarat kedua-dua individu warga emas dan waris didaftarkan. Pemohon boleh membuat permohonan di laman web mereka di sini atau melalui Talian Kasih Yayasan Warisan Anak Selangor (YAWAS) di talian 03-54818800.

Kriteria permohonan:

 • Terbuka kepada warga emas berumur 60 tahun ke atas dan orang kurang upaya. (Tertakluk kepada syarat kelayakan permohonan SMUE)
 • Permohonan adalah PERCUMA dan borang permohonan boleh didapati di semua pejabat Pusat Khidmat DUN di Negeri Selangor
 • Pendaftaran adalah mengikut alamat kediaman seperti yang dinyatakan dalam Mykad Pemohon SAHAJA. (Tertakluk kepada alamat di kawasan Negeri Selangor sahaja)
 • Pemohon yang dilahirkan di Negeri Selangor tetapi menetap di luar Negeri Selangor TIDAK LAYAK untuk didaftarkan sebagai Ahli dan menerima apa-apa faedah di bawah skim ini

Faedah Perubatan dan Kesihatan

a) Pelepasan Cukai Perubatan

Di bawah pelepasan cukai Belanjawan 2022, warga emas boleh menikmati pelepasan cukai untuk suntikan penggalak yang dibiayai sendiri dan pengembangan pelepasan cukai untuk pemeriksaan perubatan penuh yang kini termasuk pemeriksaan kesihatan mental.

b) Peranti Prostetik dan Perubatan

Objektif bantuan ini adalah untuk membantu Orang Kurang Upaya (OKU) yang tidak dapat membeli peranti seperti kaki dan lengan tiruan, pemanggil, tongkat, kerusi roda, alat bantu pendengaran, cermin mata khas, kasut khas, dan peranti atau alat bantuan pergerakan lain yang disyorkan oleh doktor atau pakar. Untuk maklumat lanjut, layari portal JKM di sini.

c) Pengecualian Yuran Pesakit Luar

Penjagaan kesihatan awam Malaysia diketahui sangat bersubsidi dan tidak berbeza bagi warga emas di negara ini. Warga emas diberi pengecualian untuk perkhidmatan pesakit luar dan caj kesihatan.

d) Tabung Bantuan Perubatan

Pesakit wanita tua Asia di hospital

Tabung Bantuan Perubatan (TBP) atau Medical Relief Fund membantu membiayai sebahagian atau sepenuhnya kos rawatan, peralatan perubatan, alat pemulihan dan ubat-ubatan mereka yang memerlukan bernilai lebih RM50,000.

Keadaan perubatan yang dilindungi termasuk:

 • Gangguan darah
 • Gangguan tulang dan sendi
 • Gangguan telinga dan pendengaran
 • Gangguan endokrin
 • Gangguan mata
 • Gangguan genetik dan metabolik
 • Penyakit jantung
 • Gangguan imun
 • Radiologi intervensi
 • Penjagaan jangka panjang berikutan campur tangan pembedahan.
 • Maksilofodial
 • Gangguan neurologi dan neurodegenerative.
 • Keadaan ortopedik yang memerlukan campur tangan pembedahan.
 • Gangguan buah pinggang
 • Gangguan pernafasan

Keadaan perubatan lain dinilai berdasarkan 'kes demi kes' dan perlu mendapat rujukan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Perlukan bantuan dengan penjagaan orang tua? Untuk maklumat lanjut tentang bagaimana Homage boleh membantu dengan keperluan penjagaan anda, isi borang ini dan Penasihat Penjagaan kami akan menghubungi anda dalam masa 24 jam!

Sokongan Perniagaan untuk Warga Emas

a) Geran Pelancaran oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat

Berminat untuk memulakan perniagaan dan menjadi usahawan? Mulakan dengan geran ini untuk melancarkan perniagaan anda, di mana individu boleh mendapat sehingga RM2,700.

b) Skim Pembiayaan Usahawan Bekas Anggota Tentera Darat

Skim pembiayaan ini juga dikenali sebagai Skim Pembiayaan Usahawan Bekas Tentera (SPBT) adalah program pinjaman yang disediakan kepada bekas anggota tentera serta isteri dan anak-anak mereka yang berminat untuk menceburi bidang perniagaan dan keusahawanan.

Pengangkutan

a) Kad Konsesi Warga Emas MyRapid

Mengambil pengangkutan awam kini lebih berpatutan untuk warga emas kerana mereka dapat memanfaatkan diskaun pengangkutan dengan MyRapid. Individu berumur 60 tahun dan ke atas layak mendapat diskaun tambang sebanyak 50% pada kadar tunai untuk setiap perjalanan melalui perkhidmatan Bas RapidKL, BRT, LRT, monorel dan MRT.

Pemohon boleh pergi ke kaunter stesen atau memohon secara dalam talian di sini.

b) Pautan Komuter Warga Emas

Juga dikenali sebagai Komuter Link Warga Emas, warga emas dapat menikmati diskaun kad konsesi sehingga 10 tahun. Individu akan mendapat 50% off semua destinasi stesen KTM Komuter.

Di luar skim bantuan kewangan ini untuk warga emas, berikut adalah beberapa sorotan Belanjawan 2021 yang juga akan memberi manfaat kepada orang tersayang dan penjaga keluarga.

Belanjawan 2022

KWSP & Persaraan

Rujuk kepada sorotan utama daripada Belanjawan 2022 di sini.

Kami berharap bahawa penyusunan maklumat ini akan membantu anda dalam membuat keputusan yang paling bermaklumat untuk merancang lebih awal dari segi kewangan untuk orang tersayang kanan anda, serta menikmati faedah yang ditawarkan dengan harapan ia akan dapat menyokong penjaga dengan lebih baik dalam perjalanan penjagaan mereka.

Menjaga Anda

Perlukan penjagaan untuk orang yang disayangi senior? Kami berada di sini untuk membantu merancang anda. Isi butiran anda di bawah untuk mendapatkan konsultasi percuma tentang bagaimana kami dapat menyediakan penjagaan dan bantuan, tanpa menjejaskan kualiti melalui rancangan penjagaan kami pada kadar yang lebih berpatutan.


Mengenai Penulis
Deborah Yaw
Deborah percaya bahawa setiap orang mempunyai cerita yang patut diceritakan. Mempunyai penghargaan yang serius untuk filem, muzik dan makanan pedas yang baik.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang