22 Aktiviti Untuk Membawa Pada Tahun 2022 Untuk Warga Emas di Malaysia

Berikut adalah 22 perkara yang boleh dilakukan oleh warga emas Malaysia pada tahun 2022 untuk kekal aktif dan menjalani kehidupan yang memuaskan dalam kemerdekaan, bersama-sama dengan orang yang mereka sayangi.

oleh Deborah Yaw

Apabila kita semakin tua, kalangan sosial kita cenderung menjadi lebih kecil. Ini meninggalkan ramai warga emas yang berisiko kesepian dan pengasingan sosial, yang boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan fizikal dan mental mereka.

Malah, 30% penduduk tua di Malaysia sama ada tinggal bersendirian atau dengan pasangan tua mereka (berbanding 14.7% pada tahun 2004), menurut Tinjauan Lembaga Penduduk dan Pembangunan Negara 2014.

Sebagai penjaga, kami memainkan peranan penting dalam menyokong kesejahteraan orang yang kita sayangi, baik dalam minda dan badan. Salah satu cara adalah melalui aktiviti. Kami telah menyusun senarai 21 aktiviti mesra warga emas daripada 6 kategori: Seni & Kraf, Budaya, Alam Semula Jadi, Muzik, Kecergasan, dan Aktiviti Berkaitan Sebab.

Bersama-sama dengan orang yang anda sayangi, berikut adalah beberapa idea (atau 21!) yang boleh anda lakukan di dalam dan di luar rumah yang bagus untuk kedua-dua golongan muda dan muda di hati pada tahun baru yang akan datang.

Seni & Kraf

Adalah pengetahuan umum bahawa seni memberi manfaat kepada pencipta dan penonton. Sesuai untuk golongan muda dan tua, menjadi kreatif bersama-sama juga bagus untuk ikatan antara generasi! Berikut ialah cara anda boleh melibatkan orang yang anda sayangi dengan Seni.

Di rumah

1. Dapatkan kreatif di rumah

Stok pada beberapa pensel warna, berus cat, dan buku mewarna dari kedai buku terdekat anda dan bersenang-senang semasa mewarna dan melukis! Tambah sedikit nostalgia dengan kit lukisan batik daripada platform e-dagang seperti Idea tanglung Shopee atau DIY daripada Pinterest.

2. Mulakan projek berbasikal

Dapatkan kreatif sambil menyelamatkan bumi. Daripada melupuskan botol plastik dan balang terpakai, ubahnya menjadi kepingan berguna di taman rumah anda atau hiasan perayaan! Dapatkan inspirasi daripada organisasi seperti Me.reka Makerspace.

3. Projek kraf mesra cucu 

Seni dan kerajinan waktu dengan "cucu" bekerja untuk ikatan yang besar antara orang yang dicintai. Anda boleh menurunkan beberapa ketulan pengalaman dan membuat mereka membuat wau mini atau gasing mereka sendiri sambil mengenang zaman kanak-kanak anda sendiri.

Keluar Dari Rumah

4. Daftar untuk bengkel seni

Dapatkan hands-on dengan seni. Dari lukisan kanvas dan kaligrafi hingga tembikar dan mengait, pasti akan ada yang menarik bagi orang yang anda sayangi. Anda boleh pergi ke Craftiviti di mana seseorang boleh mengambil pembuatan sabun, menuang seni dan juga membuat anak patung.

5. Menghadiri festival seni

Bagi mereka yang menghargai seni, mengambil bahagian dalam festival seni bertema yang berlaku di seluruh Malaysia seperti Ekspo Seni Tahunan Malaysia, Festival Seni Antarabangsa KL,dan Festival George Town di Pulau Pinang.

Budaya

Adakah anda tahu bahawa mengingatkan boleh meningkatkan fungsi dan tingkah laku kognitif? Ambil perjalanan ke lorong memori melalui interaksi dengan tempat dan objek.

Di rumah

6. Mainkan campuran sekolah lama dan kanak-kanak baru di permainan blok

Kembali ke masa lalu kerana anda dan orang yang anda sayangi terlibat dalam permainan nostalgia 5 batu, mengambil kayu, serta permainan tradisional seperti Catur Cina dan Congkak yang terdapat di sini. Untuk kelainan tempatan, lihat permainan kad ini dari Permainan Lepak dan Impian Malaysia. Anda juga boleh meningkatkan untuk bermain dengan peranti terkini untuk masa yang menyeronokkan dengan yang lebih muda pada konsol permainan dan mencabar diri anda dengan permainan merangsang otak pada tablet mesra warga emas.

Keluar Dari Rumah

7. Bersiar-siar di sepanjang Laluan Warisan

Rendam masa lalu Malaysia yang gemilang dan kembalikan hari-hari ol yang baik dengan pergi ke laluan warisan di semua negeri yang berbeza seperti Ipoh Heritage Walk yang akan membawa anda melalui yateryears bekas bandar perlombongan. Bandar tertua di Malaysia yang dipenuhi dengan hidangan masakan dan bangunan berabad-abad lamanya, Melaka adalah tempat yang bagus untuk diterokai dengan berjalan kaki.

Di Kuala Lumpur, terdapat banyak laluan untuk dipilih, meliputi kawasan seperti Dataran Merdeka, Chinatown, Jalan Tuanku Abdul Rahman dan Brickfields. Laluan pandu lalu di seluruh Malaysia boleh didapati secara dalam talian atau melalui Pusat Maklumat Pelancongan Malaysia (MaTiC).

8. Lawati muzium

Tahukah anda bahawa warga emas Malaysia boleh pergi ke muzium secara percuma? Beberapa muzium hebat untuk diperiksa ialah Muzium Negara, Muzium Sains Negara,dan Rumah Agam Peranakan Pulau Pinang.

Alam semulajadi

Selain menjadi penggalak mood, pendedahan kepada ruang hijau telah terbukti mengurangkan risiko diabetes, penyakit kardiovaskular, dan tekanan darah tinggi. Lebih dekat dengan alam semula jadi di hutan hujan tropika Malaysia yang subur dengan aktiviti-aktiviti ini.

Di rumah

9. Ambil berkebun

Berkebun boleh membawa pelbagai manfaat kesihatan dengan menjaga kita aktif secara fizikal, memberi kita rasa tujuan dan meningkatkan kesejahteraan mental kita. Galakkan orang yang anda sayangi untuk berkebun di rumah, atau lebih baik lagi, ubahnya menjadi aktiviti sosial dan mengambil bahagian dalam taman komuniti di kawasan kejiranan. Anda juga boleh mempunyai pengalaman ladang ke meja anda sendiri dengan menanam tumbuhan yang boleh dimakan di rumah dengan beberapa petua ini.

Keluar Dari Rumah

10. Luangkan masa dengan alam semula jadi

Perlu bau udara segar? Anda boleh meneroka jalan-jalan di laluan alam semula jadi yang mesra warga emas seperti Taman Botani Perdana dan Taman Botani Pulau Pinang dan luangkan sedikit masa untuk menghargai keajaiban alam semula jadi.

11. Mengambil bahagian dalam bengkel alam semula jadi

Dari susunan bunga ke terrarium DIY, ada sesuatu untuk semua orang dan seseorang tidak pernah terlalu tua untuk belajar sesuatu yang baru. Cuba petang dengan terrarium atau kreatif dengan susunan bunga.

Muzik

Kami bukan orang asing untuk keajaiban musik. Selain membawa kegembiraan, memberikan keselesaan dan membangkitkan kenangan dari masa lalu, ia juga meningkatkan kesihatan fizikal, kognitif dan emosi.

Di rumah

12. Dengar klasik

Merasa muda lagi grooving kepada klasik! Ia mungkin tidak mudah untuk mencari pemain vinil dan kaset lagi, tetapi versi moden mereka - radio dan Spotify - bekerja sama juga. Buat atau memburu senarai main dan mengambil perjalanan ke lorong memori dengan Elvis Presley, P Ramlee, Marvin Gaye atau Beatles. Tua adalah emas!

13. Meneka lagu

Rempah hal-hal dengan permainan memori! Mainkan lagu dan cuba ingat tajuk lagu - orang terpantas menang. Anda juga boleh mempunyai Music Bingo anda sendiri untuk bermain dengan orang yang anda sayangi!

Keluar Dari Rumah

14. Menyanyi bersama

Muncul musik dan bernyanyi hati Anda keluar untuk lagu-lagu akrab dari tahun 50-an dan 60-an! Kumpulkan kaki nyanyian anda untuk sesi karaoke di kawasan kejiranan anda untuk menghidupkan semula yesteryears hits klasik.

15. Belajar memainkan instrumen

Nyatakan diri anda melalui irama, rentak dan melodi. Pusat komuniti seperti YMCA menawarkan pelajaran harmonika di mana anda boleh menjadi pemuzik baru dalam sekejap.

16. Pergi untuk keluar malam

Mana-mana malam sentiasa malam yang baik untuk pergi untuk orkestra untuk menangkap kepingan klasik abadi dalam tindakan. Satu lagi malam yang hebat akan menyokong persembahan tempatan dalam drama atau muzikal melalui klpac atau penangpac untuk melepaskan john travolta dalaman anda atau Idina Menzel.

Kecergasan

Adalah diketahui secara meluas bahawa kekal aktif memberi manfaat kepada kesihatan fizikal dan mental kita. Berikut adalah beberapa cara yang menyeronokkan untuk kekal cergas dan membuat senaman lebih menyeronokkan dan berasa kurang seperti tugas.

Di rumah

17. Kekal cergas di rumah

Membina kekuatan, fleksibiliti dan ketahanan anda untuk mengelakkan jatuh dan meningkatkan kesejahteraan keseluruhan anda. Melakukan regangan mudah dan latihan berat badan selama hanya 30 minit sehari, beberapa kali seminggu boleh membuat perbezaan. Jika anda ingin sesi senaman yang lebih komprehensif dan diperibadikan, pertimbangkan fisioterapi rumah.

18. Kewartawanan

Tulis tentang pengalaman hidup anda dan masa lalu dan kenangan sepanjang hari-hari tua yang baik di mana anda boleh berkongsi kenangan keemasan kehidupan, cinta, bagaimana perkara-perkara yang berbeza ketika itu dan menyampaikan petua dan warisan kepada orang yang anda sayangi! Kewartawanan juga merupakan kaedah terbaik untuk meningkatkan kekuatan jari dan membolehkan anda ruang untuk berfikir.

Keluar Dari Rumah

19. Sertai kumpulan senaman

Bersenam dalam kumpulan boleh meningkatkan motivasi dan menjadikan senaman lebih menyeronokkan! Sama ada anda ingin berpeluh atau hanya ingin melibatkan diri dalam latihan ringan, ada sesuatu untuk semua orang. Lihat komuniti dalam talian yang melakukan aktiviti kembara berjalan kaki atau menyertai kumpulan tai chi kejiranan anda di taman.

20. Menghadiri kelas kecergasan

Bina kecergasan anda dengan jurulatih yang diperakui dengan mendaftar untuk kelas senaman biasa. Jadikan matlamat untuk mencuba seberapa banyak bentuk latihan yang mungkin dan ketahui apa yang anda suka! Ingatlah untuk memberitahu pengajar tentang sebarang kecederaan masa lalu. Terdapat beberapa kemudahan yang sesuai untuk warga emas seperti gimnasium penuaan aktif pertama di Malaysia, Activ50s dan Golden Age Senior Yoga.

Aktiviti yang berkaitan dengan sebab

Sekiranya anda ingin tetap aktif secara fizikal, mental dan sosial dalam komuniti, mengapa tidak melakukannya untuk tujuan yang baik? Berikut adalah beberapa aktiviti yang boleh anda sertai sambil menyumbang kembali kepada masyarakat.

Keluar Dari Rumah

21. Mulakan sukarelawan

Kembalikan kepada masyarakat dengan menjadi sukarelawan untuk tujuan yang kau percayai. Selain membantu orang lain, kesukarelawanan juga bermanfaat bagi kita dengan membantu kita tetap berhubung dengan masyarakat dan memberi kita rasa puas dan tujuan. Ikuti peluang sukarelawan yang ada dengan menyertai NGO seperti yang disenaraikan dalam blog seperti ini dan ini.

22. Berkawan dengan rakan-rakan senior

Sekiranya anda mencari aktiviti yang boleh memberi kesan langsung kepada kehidupan orang, pertimbangkan untuk menjadi penjaga dengan Homage. Berikan penjagaan kepada warga emas dalam pelbagai tetapan sambil mendapatkan beberapa elaun tambahan juga.

Dengan pelbagai aktiviti mesra warga emas yang terdapat di negara kita, pasti ada sesuatu untuk semua orang. Pilih aktiviti daripada senarai ini dan libatkan orang yang anda sayangi dalam aktiviti bermakna pada tahun baru yang akan datang.

Penjagaan di mana sahaja anda berada

Jika orang tersayang warga emas anda memerlukan penjagaan, isi borang di bawah untuk berbual dengan Penasihat Penjagaan kami untuk memahami bagaimana kami boleh membantu memberikan penjagaan dan bantuan.Suka artikel ini? Langgan kami untuk mendapatkan pencernaan mingguan mengenai kejadian Homage terkini, petua penjagaan dan panduan kesihatan.

Pelanggan-petak bual

Mengenai Penulis
Deborah Yaw
Deborah percaya bahawa setiap orang mempunyai cerita yang patut diceritakan. Mempunyai penghargaan yang serius untuk filem, muzik dan makanan pedas yang baik.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang