8 Tempat & Aktiviti Yang Boleh Dilakukan di Pulau Pinang

Ketahui aktiviti dan tempat yang mesra kerusi roda untuk anda dan orang tersayang untuk dilawati di Pulau Pinang, termasuk hotel dan pilihan sewa.

oleh Calvyn Ee

Sekiranya anda menjaga seseorang yang merupakan pengguna kerusi roda, anda akan mengetahui kesukaran untuk membantu orang yang anda sayangi dari titik A hingga B. Anda mungkin telah berurusan dengan laluan pejalan kaki yang tidak rata, jalan berlubang di sepanjang lintasan zebra di jalan-jalan, atau kekurangan tanjakan kerusi roda. Ketidakupayaan untuk bergerak dengan bebas adalah pengalaman yang sangat mengecewakan yang dilalui oleh banyak orang kurang upaya.

Tempat Yang Boleh Diakses Kerusi Roda Pulau Pinang

Berada di sana untuk membantu orang yang anda sayangi bergerak, sama ada ia mungkin membenarkan mereka bergerak sendiri semasa anda tinggal berdekatan, atau anda atau orang tersayang lain membantu memindahkan mereka di kerusi roda mereka, adalah cara terbaik untuk membantu mereka menavigasi. Sebahagian daripada rejimen penjagaan juga melibatkan memastikan bahawa mereka menerima penjagaan yang mereka perlukan daripada penyedia penjagaan kesihatan. Ini mungkin melibatkan sesi fisioterapi atau janji temu perubatan untuk memeriksa kesihatan mereka.

There may be instances where you might need to do some travelling with your loved one. It may be for work, for their healthcare needs, or it might just be a holiday to take them around popular attractions and take in the sights and sounds of the local culture. Being mindful of their needs is key to helping them feel good about themselves in spite of their disability, but the challenges of less wheelchair-friendly facilities make for a steep hill to overcome.

Kepentingan Kebolehcapaian Kerusi Roda

Berdasarkan peruntukan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), kebolehcapaian merujuk kepada "penyediaan kemudahan dan persekitaran yang fleksibel, sama ada maya atau fizikal, untuk menampung keperluan dan pilihan setiap pengguna." Kemasukan orang kurang upaya (OKU) memerlukan pengakuan dan penghapusan halangan yang menghalang mereka daripada mengambil bahagian dalam aktiviti harian. Kemasukan ini memerlukan:

  • Tidak diskriminasi terhadap orang kurang upaya
  • Akses yang lebih baik kepada kemudahan dan kemudahan yang ada
  • Penginapan yang berpatutan untuk membolehkan OKU menggunakan kemudahan dan kemudahan yang ada
  • Mengatasi stigma dan stereotaip yang berlaku mengenai kecacatan

Bagi pengguna kerusi roda, kerusi roda berfungsi sebagai alat bantu penting yang membolehkan mereka bergerak, sama ada dengan usaha mereka sendiri atau dengan bantuan penjaga. Bukan sahaja penting untuk mobiliti mereka, tetapi ia juga memberi mereka peluang untuk menjadi separa bebas dengan kebolehan mereka yang terbaik.

Rancangan pembangunan bandar semasa menampung lebih banyak keperluan orang yang normal dan sihat daripada orang kurang upaya. Kekurangan infrastruktur mesra OKU menjadikan hampir mustahil bagi pengguna kerusi roda untuk menavigasi landskap bandar sendiri tanpa bantuan daripada penjaga. Kekurangan kesedaran orang ramai tentang kepentingan pilihan kebolehcapaian juga membawa kepada stigma yang berterusan terhadap komuniti OKU.

Oleh itu, menjadi penting bagi anda dan ahli keluarga anda untuk menjadi penjaga kepada orang tersayang yang merupakan pengguna kerusi roda. Membantu mereka dengan tugas harian dan bergerak, serta berada di sana untuk mereka sepanjang masa, adalah cara yang baik untuk menunjukkan kasih sayang anda walaupun kecacatan mereka.

Tarikan Boleh Diakses Kerusi Roda di Pulau Pinang

Bukit Bendera

Hanya 9km dari George Town, Bukit Bendera adalah tempat yang sempurna untuk dikunjungi pemandangan indah pulau ini. Bukit Bendera kebetulan menjadi resort bukit yang terdiri daripada beberapa puncak; ia juga dikenali sebagai Bukit Bendera di kalangan penduduk tempatan. Titik tertinggi kawasan ini terletak di Bukit Barat, iaitu 833 meter - atau 2,733 kaki - di atas paras laut. Anda boleh sampai ke puncak bukit yang boleh diakses melalui kereta api funikular yang popular dari stesen pangkalan di Jalan Bukit Bendera, Air Itam.

Di antara pelbagai tarikan yang anda dapati di sana, selain pemandangan yang hebat, termasuk dapat melihat pelbagai spesies flora dan fauna di kawasan ini; melawat bangunan tertua di negeri ini, Banglo Convalescent, yang dibina pada tahun 1804; lokasi kebudayaan; dan banyak lagi.

Bukit Bendera menampung pengguna kerusi roda. Anda hanya perlu memberitahu pelanggan maklumat mereka apabila anda tiba, dan pasukan perkhidmatan pelanggan mereka akan membantu orang yang anda sayangi untuk menaiki dan berlepas dari funikular. Mereka juga menyediakan kerusi roda untuk mereka yang memerlukannya. OKU juga boleh menaiki kereta api funikular secara percuma.

Habitat, Pulau Pinang

Habitat ini terdapat di kawasan hutan simpan dara Bukit Bendera dan berfungsi sebagai lokasi penting untuk ekopelancongan, penyelidikan pemuliharaan biodiversiti dan pendidikan. Semua keuntungan yang dijana oleh operasi komersial The Habitat digunakan oleh Yayasan Habitat bukan keuntungan sebagai sebahagian daripada misinya untuk meneruskan aktiviti pemuliharaan dan penyelidikan selanjutnya.

Habitat menawarkan berjalan-jalan yang indah melalui taman-taman alam yang indah. Salah satu laluan alam semula jadi seperti itu boleh didapati tidak terlalu jauh dari Stesen Teratas kereta api funikular Bukit Bendera. Laluan ini membolehkan anda mengagumi "romance dan pemandangan indah Bukit Bendera." Taman ini, sebahagian besarnya, boleh diakses untuk pengguna kerusi roda. Semua laluan adalah rata, membolehkan kerusi roda bergerak dengan sedikit kesukaran. Habitat juga mempunyai dua kerusi roda yang disediakan untuk kecemasan.

Walau bagaimanapun, mereka memaklumkan bahawa beberapa tarikan, seperti Curtis Crest Tree Top Walk, tidak sesuai untuk pengguna kerusi roda. Pihak pengurusannya juga mengesyorkan agar penjaga hadir pada setiap masa untuk menemani pengguna kerusi roda di taman. Walau bagaimanapun, satu perkara tambahan ialah individu yang mempunyai kad OKU dibenarkan melawat taman secara percuma.

Taman Botani Pulau Pinang

Taman Botani Pulau Pinang, yang sering dikenali sebagai Taman Air Terjun, diasaskan oleh British pada tahun 1884 di tapak bekas kuari granit. Ia terletak di lembah dalam di dasar bukit setinggi 366 kaki yang dikelilingi oleh hutan hujan tropika malar hijau. Taman-taman ini berfungsi sebagai paru-paru hijau yang banyak ke kawasan metropolitan negeri.

Taman-taman adalah tempat yang bagus bagi mereka yang suka melihat pelbagai jenis bunga, pokok dan sayur-sayuran lain, menjadi rumah tapak semaian tumbuhan yang memupuk semua spesies ini. Anda juga boleh membeli atau menyewa tumbuhan dari taman-taman pada harga yang berpatutan, serta mengatur lawatan pendidikan berpandu di sekitar kawasan ini.

Pada masa ini, Taman Botani Pulau Pinang tidak mempunyai kemudahan yang kondusif untuk OKU. Oleh kerana ia terletak di kawasan berbukit, OKU hanya perlu melawat taman-taman dengan penjaga untuk menjaga mereka. Hanya beberapa kawasan yang sesuai untuk pengguna kerusi roda, seperti laluan di sekitar taman, jadi berhati-hati dinasihatkan.

Kuil Kek Lok Si

Dibina pada tahun 1891, Kuil Kek Lok Si adalah salah satu kompleks kuil terbesar di Asia Tenggara. Ia mempunyai sejarah budaya yang kaya sejak bertahun-tahun yang lalu, menampilkan beratus-ratus patung yang diukir dengan indah, mural terperinci dan lukisan yang kaya, serta banyak imej Buddha - semuanya bertitik di sekitar perkarangan kuil. Kuil ini adalah rumah kepada semua khazanah tamadun Buddha yang dipelihara dengan baik ini.

Kuil ini juga berfungsi sebagai pusat kebudayaan Cina dan ajaran Buddha. Kuil ini kadang-kadang mengadakan pelbagai acara sepanjang tahun untuk berkongsi ajaran rohani dan pengetahuan tentang agama Buddha kepada penganut.

Untuk akses yang lebih baik, bawa kereta anda (atau arahkan pemandu teksi/Grab) ke tempat letak kereta peringkat tertinggi, di mana anda boleh mencari tempat akses yang paling mudah untuk pengguna kerusi roda. Selain itu, menavigasi kawasan kuil agak selamat - walaupun tidak digalakkan berkeliaran sendirian.

Muzium dan Galeri Seni Negeri Pulau Pinang

Pada asalnya rumah Penang Free School yang ditubuhkan pada tahun 1816, Muzium dan Galeri Seni Negeri Pulau Pinang telah ditubuhkan di tapak bekas sekolah sejak tahun 1964. Bangunan itu ditukar menjadi muzium atas cadangan bekas Perdana Menteri Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj kerana Pulau Pinang tidak mempunyai bangunan muzium khusus pada masa itu.

Muzium ini berfungsi sebagai repositori barang-barang sejarah dan artifak, serta pusat pendidikan mengenai sejarah dan budaya Pulau Pinang dan Malaysia. Galeri seni, sebaliknya, mempamerkan "koleksi komprehensif yang dikhaskan untuk seni moden dan kontemporari" yang merangkumi karya kreatif dari tahun 1965 hingga hari ini. Bagi mereka yang ingin melibatkan diri dalam budaya tempatan dan menghargai pelajaran sejarah tempatan kita, muzium dan galeri seni adalah tempat yang bagus untuk belajar.

Kedua-dua muzium negeri dan galeri seni agak mesra kerusi roda. Pintu masuk utama mempunyai jalan kerusi roda yang tidak terlalu curam, jadi mudah untuk memindahkan orang yang anda sayangi ke kompleks. Walau bagaimanapun, perhatikan bahawa bangunan muzium utama kini ditutup untuk kerja-kerja pemulihan; pameran separa kekal terletak di sepanjang Jalan Macalister.

Ladang Rama-rama Entopia

Ladang Rama-rama Entopia

Kredit foto: entopia.com

Sebuah bangunan khusus yang menempatkan pelbagai jenis rama-rama, reptilia dan invertebrata, Ladang Rama-rama Entopia terdiri daripada dua bahagian utama. Natureland adalah vivarium luar, menyediakan ruang yang mencipta semula keadaan semula jadi banyak spesies yang mendiaminya. Ia dianggap sebagai salah satu taman rama-rama terbesar di Malaysia, yang mempunyai "kira-kira 15,000 rama-rama terbang bebas" setiap hari. Ia juga merupakan rumah kepada lebih daripada 200 spesies tumbuhan, semuanya dikelilingi oleh pelbagai ciri yang diilhamkan oleh alam semula jadi.

Sementara itu, Cocoon adalah pusat pembelajaran dalaman yang berdedikasi untuk menyebarkan kesedaran mengenai dunia invertebrata dengan beberapa pameran dan pameran pendidikan. Ini adalah gabungan pengalaman berjalan kaki, serta aktiviti pembelajaran langsung yang menyeronokkan yang boleh disertai oleh sesiapa sahaja.

Kompleks itu sendiri dikatakan mesra kerusi roda, menurut ulasan TripAdvisor oleh pengunjung. Beberapa laluan, seperti yang ada di sepanjang taman penerbangan dan pameran dalaman, direka untuk menjadi mesra kerusi roda. Terdapat juga kerusi roda yang boleh disewa juga.

Khoo Kongsi

Leong San Tong Khoo Kongsi, yang dikenali sebagai Khoo Kongsi, adalah rumah klan salah satu persatuan puak Cina yang paling khas di negara ini. Khoo Kongsi membentuk salah satu daripada "Lima Klan Besar" yang, bersama-sama, membentuk "tulang belakang masyarakat Hokkien" pada abad ke-19 Pulau Pinang. Bangunan itu sendiri, bekas banglo milik British, dibeli pada tahun 1850 selepas bertahun-tahun pelaburan dibuat untuk menubuhkan rumah klan.

Rumah klan asal sebenarnya dirobohkan dan dibina semula dari bawah ke atas dan menjalani operasi pembinaan semula kedua selepas kebakaran besar pada tahun 1901. Pengunjung akan dapat melihat budaya Hokkien Pulau Pinang dalam pembinaan kompleks ini, dari motif seni dan budayanya hingga kerja kayu yang rumit dari kekuda bumbung, dan adat dan kepercayaan agama masyarakat Hokkien.

Kerana asal-usul bangunan, akses kerusi roda mungkin terhad di banyak tempat. Untuk keselamatan orang yang anda sayangi, pertimbangkan untuk berjalan-jalan di luar dan bukannya meneroka bangunan. Sebagai alternatif, anda boleh menghubungi pasukan pengurusan Khoo Kongsi dan mengetahui sama ada mereka menawarkan pengaturan lawatan khas untuk OKU.

Kuil Buddha Berbaring (Wat Chayamangkalaram)

Wat Chayamangkalaram adalah sebuah kuil Thai yang terkenal dengan patung Buddha berbaring bersalut emas yang besar di dewan kuil utama dengan panjang 33 meter, menjadikannya patung Buddha ketiga terpanjang di dunia. Kompleks kuil ini dibina di atas sebidang tanah seluas 2 hektar yang disumbangkan kepada masyarakat Buddha tempatan oleh Ratu Victoria sendiri, sebagai sebahagian daripada isyarat muhibah kepada Siam. Patung itu adalah bahagian tengah kuil dan juga berfungsi sebagai columbarium untuk yang telah berlepas.

Kuil ini terletak bertentangan dengan kuil lain, Kuil Burma Dhammikarama. Sama seperti Khoo Kongsi, akses kerusi roda mungkin bukan yang terbaik, jadi berhati-hati jika anda memutuskan untuk melawat kuil.

Hotel yang boleh diakses dengan kerusi roda

Beberapa hotel menyediakan pilihan aksesibiliti yang menjadikan penginapan ini menyenangkan. Sama ada ia mungkin jalan atau kemudahan yang mudah diakses untuk menampung keperluan OKU, hotel-hotel ini hanyalah beberapa yang memberikan penjagaan yang sangat baik untuk pelanggan mereka yang kurang berkemampuan. Ini termasuk:

  • G Hotel, Gurney
  • Hotel Sentral Georgetown
  • Sunway Hotel Seberang Prai
  • Armenian Street Heritage Hotel

Penginapan peribadi yang berdaftar dengan Airbnb dan perkhidmatan lain yang serupa juga merupakan alternatif yang baik dan berpatutan. Walau bagaimanapun, pada masa menulis artikel ini, hanya beberapa penyenaraian Airbnb yang menyediakan pilihan kebolehcapaian minimum; untuk sebahagian besar, "kebolehcapaian" biasanya merujuk kepada tempat letak kereta yang tersedia. Anda sentiasa boleh menghubungi pemilik penyenaraian ini dan bertanya tentang kebolehcapaian.

Menyewa Kerusi Roda di Pulau Pinang

Beberapa tarikan, seperti Bukit Bendera, menyediakan kerusi roda percuma atas permintaan. Anda perlu memaklumkan kepada pasukan perkhidmatan pelanggan lokasi untuk mendapatkannya. Sekiranya anda perlu menyewa kerusi roda untuk diri sendiri atau orang yang anda sayangi, terdapat beberapa tempat di Pulau Pinang di mana anda boleh menyewanya. Sebahagian daripada ini mungkin telah disebutkan dalam bahagian-bahagian yang lebih awal. Alpro Pharmacy, rangkaian farmasi di seluruh negara, menawarkan sewa kerusi roda pada harga yang agak kompetitif.

Pusat Kecacatan Eden juga dapat menyediakan sewa kerusi roda bagi mereka yang memerlukannya. Eden Handicap Centre adalah organisasi amal bukan keuntungan yang membantu OKU di Pulau Pinang menjalani "kehidupan bebas dan berdikari."

Sekiranya anda mempunyai kerusi roda sendiri tetapi mencari perkhidmatan pengangkutan yang boleh dipercayai yang memenuhi keperluan pengguna kerusi roda, Rapid Penang mempunyai perkhidmatan Rapid Mobility yang menyediakan perkhidmatan pengangkutan mesra OKU yang sangat baik menggunakan van yang diubah suai mereka. Van ini dilengkapi dengan lif hidraulik untuk memindahkan orang yang anda sayangi ke dalam van dengan sedikit kesukaran. Anda boleh menghubungi mereka dengan merujuk maklumat di laman web mereka.

Mendapatkan Bantuan daripada Pengiring Perubatan

Caring for your loved one who uses a wheelchair at home can be especially tricky when it comes to moving them around the house. Going out with them, especially when you are on holiday, presents a whole other set of challenges. Whether it is helping them to maneuver along city streets or transferring them into a taxi, doing it alone can be very difficult and physically demanding. If you are using a wheelchair, doing everything yourself can be tough.

In times like these, hiring a medical escort might be your best option to help shoulder the load during your trip. A medical escort provides you with an additional helping hand. Besides accompanying your loved one to medical appointments or important functions, a medical escort can also accompany you and your loved one to get in some outdoor activities for the elderly or to help with daily needs such as toileting and medication monitoring.

Dengan pengiring perubatan yang menandakan bersama-sama, anda akan mempunyai ketenangan fikiran yang lebih besar dalam memenuhi keperluan harian orang yang anda sayangi dan menyediakan mereka dengan kualiti hidup yang lebih baik. 

Isi butiran di bawah dan Penasihat Penjagaan kami boleh menghubungi anda dengan maklumat penjagaan yang anda perlukan.


Rujukan

Ali Wazani, I., Mohamad, D., & Jaafar, M. (2021). KEBOLEHCAPAIAN UNTUK ORANG KURANG UPAYA DALAM PERSEKITARAN BINAAN KAWASAN BANDAR: KAJIAN KES GEORGE TOWN, PULAU PINANG. Perancangan Malaysia, 19(19). https://doi.org/10.21837/pm.v19i19.1059 

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. (2020). Strategi Hilang Upaya dan Kemasukan Kesihatan. Dicapai pada 2 Ogos 2022 daripada https://www.cdc.gov/ncbddd/disabilityandhealth/disability-strategies.html 

FMT. (2022). Menyokong kemasukan kecacatan di Malaysia. Dicapai pada 2 Ogos 2022 daripada https://www.freemalaysiatoday.com/category/opinion/2022/07/06/advocating-disability-inclusion-in-malaysia/ 

Kuil Kek Lok Si. (n.d.). Kira-kira. Dicapai pada 3 Ogos 2022 daripada https://kekloksitemple.com/?page_id=5 

Leong San Tong Khoo Kongsi. (n.d.). Sejarah. Dicapai pada 3 Ogos 2022 daripada https://www.khookongsi.com.my/history/ 

Leong San Tong Khoo Kongsi. (n.d.). Pengenalan Leong San Tong Khoo Kongsi Penang. Dicapai pada 3 Ogos 2022 daripada https://www.khookongsi.com.my/history/introduction-of-leong-san-tong-khoo-kongsi-penang/ 

Leong San Tong Khoo Kongsi. (n.d.). Asal dan Penubuhan. Dicapai pada 3 Ogos 2022 daripada https://www.khookongsi.com.my/history/the-origin-and-establishment/ 

nidirect Perkhidmatan Kerajaan. (n.d.). Akses kepada perkhidmatan harian. Dicapai pada 2 Ogos 2022 daripada https://www.nidirect.gov.uk/articles/access-everyday-services 

Taman Botani Pulau Pinang. (n.d.). Sejarah. Dicapai pada 3 Ogos 2022 daripada https://botanicalgardens.penang.gov.my/index.php/en/pengenalan/sejarah 

Lembaran Percuma Pulau Pinang. (n.d.). Kisah Tiga Kuil – Kuil Pulau Tikus. Dicapai pada 3 Ogos 2022 daripada https://web.archive.org/web/20190323061150/https://penangfreesheet.my/to-do-to-visit/a-tale-of-three-temples-the-temples-of-pulau-tikus/ 

Bukit Bendera. (n.d.). Terokai Bukit Bendera. Dicapai pada 3 Ogos 2022 daripada https://www.penanghill.gov.my/index.php/en/attractions 

Bukit Bendera. (n.d.). Kemudahan dan Perkhidmatan. Dicapai pada 3 Ogos 2022 daripadahttps://www.penanghill.gov.my/index.php/en/facilities-services 

Habitat Bukit Bendera. (n.d.). Cerita kita. Dicapai pada 3 Ogos 2022 daripada https://thehabitat.my/story.php 

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. (n.d.). Kit Alat mengenai Hilang Upaya untuk Afrika - Kebolehcapaian. Dicapai pada 2 Ogos 2022 daripada https://www.un.org/esa/socdev/documents/disability/Toolkit/Accessibility.pdf 

Sekretariat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Konvensyen mengenai Hak Orang Kurang Upaya. (n.d.). Kebolehcapaian untuk Orang Kurang Upaya - Manual Reka Bentuk untuk Persekitaran Bebas Halangan. Dicapai pada 2 Ogos 2022 daripada https://www.un.org/esa/socdev/enable/designm/intro.htm 

Pertubuhan Kesihatan Sedunia. (2010). Lembaran fakta pada kerusi roda. Dicapai pada 2 Ogos 2022 daripada https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/205041/B4616.pdf?seq 

Mengenai Penulis
Calvyn Ee
Calvyn adalah pengarang, penyair dan pencerita yang bercita-cita tinggi. Beliau meluangkan masa membaca, bermain permainan dan membina cerita dengan fotografi tokoh aksinya.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang