Tempat mesra kerusi roda di Johor Bahru

10 Tempat & Aktiviti Yang Boleh Dilakukan dengan Kerusi Roda di Johor Bahru

Ketahui aktiviti dan tempat yang mesra kerusi roda untuk anda dan orang tersayang untuk dilawati di Johor Bahru, termasuk hotel dan pilihan sewa.

oleh Katherine Khaw

Penting untuk merangkumi orang yang berbeza umur, saiz, dan mobiliti ketika merancang kemudahan dan ruang.  Bagi pengguna kerusi roda, kebolehcapaian selalunya merupakan faktor yang tidak boleh dirunding sebelum mereka melawat atau melakukan aktiviti tertentu.

Kepentingan Kebolehcapaian

Apakah kebolehcapaian? Menurut Cambridge Dictionary, kebolehcapaian adalah keupayaan seseorang untuk mencapai suatu tempat atau memahami sesuatu dengan mudah. Dalam kes ini, kebolehcapaian kerusi roda memerlukan lokasi dimasukkan dan digunakan dengan mudah semasa berada di kerusi roda. Lebih daripada sekadar butang pembukaan pintu automatik atau bar sokongan di kawasan tandas, ia memerlukan fungsi lain yang diperlukan. Sebagai contoh, lorong kedai memerlukan lebar tertentu, atau pengangkutan awam perlu dilengkapi dengan tanjakan atau pengangkat yang sesuai untuk menampung akses kerusi roda. Laluan pejalan kaki yang sesuai dengan akses tanpa langkah juga merupakan kemungkinan lain. Kekurangan kebolehcapaian mungkin menyebabkan kekurangan keyakinan terhadap seseorang yang memerlukan ciri kebolehcapaian.

Oleh itu, adalah penting untuk memasukkan kebolehcapaian ke dalam ruang kehidupan seharian kerana ia memberi autonomi kepada pengguna kerusi roda dan orang yang mempunyai keperluan lain. Ini membolehkan orang ramai menavigasi dan mencuba usaha baru tanpa ditinggalkan sebagai kumpulan minoriti. Sebaliknya, ini membuka peluang untuk pengalaman baru.

Dalam contoh di seluruh dunia seperti di bandar Seattle, aplikasi berasaskan peta telah dibangunkan (iaitu AccessMap) untuk mencadangkan laluan untuk pengguna. Terdapat tetapan yang disesuaikan untuk mengelakkan atau mengehadkan kecondongan cerun curam. Sementara itu, pengurusan MRT Singapura telah membuat perubahan untuk bekerja pada kebolehcapaian dengan memasukkan lebih banyak lif, pintu yang lebih luas dan panduan sentuhan di sepanjang metro untuk pengguna kerusi roda.

Menemui Aktiviti Yang Boleh Dicapai Kerusi Roda

Setelah mewujudkan kepentingan dan kerelevanan kebolehcapaian, sudah tiba masanya untuk melihat beberapa aktiviti yang boleh diakses dengan kerusi roda di Johor Bahru, untuk anda, keseronokan dan pertumbuhan keluarga dan rakan anda. Walaupun senarai di bawah, adalah lebih baik untuk menyemak dengan tempat-tempat menarik mengenai kesesuaian untuk pengguna kerusi roda.

Bukit Johor Bahru

Sekiranya anda ingin menikmati pemandangan yang segar dari kehidupan bandar, anda boleh pergi ke Bukit Johor Bahru. Walaupun tempat ini mungkin agak mencabar bagi pengguna kerusi roda, selagi anda mempunyai teman, anda seharusnya dapat mengatasi kebanyakan halangan.

Taman Botani Zaharah

Taman botani di Johor ini dilampirkan ke Istana Besar Diraja Abu Bakar. Kompaun taman adalah besar dan dipenuhi dengan pelbagai jenis bunga. Biasanya, orang akan melawat lebih awal pada siang hari untuk mengelakkan berada di bawah matahari panas untuk masa yang lama, kerana ia tidak berlorek. Terdapat laluan yang dibuat dengan baik di seluruh taman. Berdekatan, terdapat juga Pejabat Pentadbiran Muzium Diraja Abu Bakar.

Rumah Opera Permaisuri Zarith Sofiah

Rumah Opera Permaisuri Zarith Sofiah

Kredit foto: wikipedia.org

Dibuka pada Januari 2020, ini adalah rumah opera pertama di Johor. Ia bertujuan untuk meningkatkan hubungan persahabatan antara China dan Malaysia. Selain itu, ia adalah platform untuk seni tempatan dan antarabangsa, bersama dengan penglibatan budaya. Bangunan ini megah, baik di dalam dan di luar. Semak dengan premis jika anda dapat menangkap rancangan yang sedang berlangsung, dan sahkan dua kali ciri kebolehcapaian yang tersedia. 

Johor Premium Outlets (JPO)

Terletak di Kulai, Johor, Johor Premium Outlets (JPO) adalah syurga membeli-belah untuk pembeli. Ia dipenuhi dengan lebih daripada 100 cawangan pereka dan jenama nama. Ia dilengkapi dengan kemudahan seperti akses kerusi roda, mesin ATM dan banyak lagi. Kebanyakan kedai adalah luas dan mudah diakses, bersama-sama dengan lif di lokasi strategik di seluruh pusat membeli-belah konsep terbuka luaran. Selain daripada JPO, terdapat juga cawangan di Genting.

Skyscape @ Menara JLand

Tarikan Skyscape di Menara JLand dibuka setiap hari (kecuali hari Sabtu). Di sini, terdapat banyak pengalaman untuk ditemui seperti melihat bandar Johor Bahru dari atas. Terdapat juga aktiviti deria lain seperti teater mini, permainan lantai, dan terowong LED. Tarikan dan aktiviti boleh diakses oleh pengguna kerusi roda dan kereta dorong tanpa masalah, kecuali kawasan Sky Bridge. Walau bagaimanapun, terdapat pilihan alternatif melalui dek pemerhatian di dalam rumah untuk dinikmati.

LEGOLAND Malaysia

Kerusi Roda Legoland Malaysia

Kredit foto: lancareno.com

Terletak di Nusajaya, Johor, LEGOLAND Malaysia sangat besar, meliputi 31 hektar. Dengan pelbagai taman tematik (tanah, air, hidupan laut), terdapat banyak perkara untuk dinikmati. Secara umum, tanjakan diletakkan di hampir semua kawasan untuk kebolehcapaian. Hotel LEGOLAND juga merupakan tarikan untuk mengekalkan tema termasuk blok LEGO sebanyak yang mereka boleh. Terdapat juga ruang yang mencukupi di lobi untuk pengguna kerusi roda bergerak.

Walaupun terdapat batasan dengan beberapa tunggangan seperti VR Rollercoaster, masih terdapat banyak kedai untuk semua orang di tarikan tercinta ini. Sekiranya dibenarkan, anda akan disyorkan untuk menghabiskan dua hari meneroka keseluruhannya dengan selesa.

Pasar Jalan B5 Johor

Ini adalah kawasan pelancongan runcit berpusat untuk mempromosikan produk tempatan, mulai dari makanan hingga aktiviti kebudayaan. Terletak di kawasan Johor Bahru, ia mudah untuk bersiar-siar ke kawasan ini. Ia dibandingkan dengan suasana pasaran Bangkok, bersama dengan Jonker Walk di Melaka. Sementara itu, kawasan ini dibuka setiap hari. Ia mempunyai ruang yang luas untuk akses, bersama-sama dengan tempat letak kereta yang mencukupi.

Kawasan Pelabuhan Puteri

Kawasan Puteri Harbour dipenuhi dengan kapal-kapal yang indah di tepi pelabuhan dengan marina. Terdapat kawasan untuk berjalan-jalan di tepi perairan, boleh diakses untuk pengguna kerusi roda juga. Walaupun beberapa tarikan telah ditutup kerana wabak COVID-19, terdapat tempat menarik lain, seperti patung dan air pancut muzik.

Johor Zoo

Zoo ini di Johor ditubuhkan pada tahun 1928 oleh Almarhum Sultan Johor. Walaupun ia mungkin tidak sebesar Zoo Negara, masih banyak haiwan yang boleh ditemui. Dengan bayaran masuk yang rendah, ia membolehkan sesiapa sahaja membeli tiket dan menikmati melihat haiwan.

Walau bagaimanapun, walaupun zoo adalah aktiviti mesra keluarga yang menyeronokkan, zoo ini tersedia sebahagiannya untuk pengguna kerusi roda. Ini disebabkan oleh fakta bahawa beberapa pameran boleh diakses oleh tangga sahaja. Namun kerana yuran kemasukan yang rendah, ia adalah aktiviti yang perlu dipertimbangkan.

Istana Bukit Serene

Kredit foto: wikipedia.org

Ini adalah istana diraja Sultan Johor. Ia boleh dilihat dari kawasan pantai Danga Bay. Terdapat gerbang mahkota yang sering berfungsi sebagai tempat fotografi. Bukan itu sahaja, terdapat sebuah taman kecil dengan beberapa kedai berhampiran menjual barangan. Walaupun tempat itu boleh dilihat pada bila-bila masa, kebanyakan berusaha untuk pergi pada waktu malam untuk mengagumi lampu.

Hotel yang boleh diakses dengan kerusi roda

Selepas menikmati aktiviti, sama-sama perlu untuk membuat penginapan di hotel yang boleh diakses dengan kerusi roda. Untuk memenuhi keperluan seseorang, teliti terlebih dahulu dan buat pertanyaan ke lokasi masing-masing. Dengan Internet, maklumat sangat tersedia dan berguna untuk mengesahkan butiran.

Biasanya, laman web tempahan seperti Booking.com atau Agoda.com dapat memasukkan carian dengan kemudahan yang dilumpuhkan. Mempunyai kemudahan akses orang kurang upaya atau kerusi roda akan menunjukkan bahawa hotel atau bahagian tertentu hotel telah diakses oleh orang yang merupakan pengguna kerusi roda atau mempunyai masalah dengan tangga. Terdapat bilik mandi yang lebih luas dan bilik akses pancuran mandian yang inklusif. Biasanya, bilik-bilik akan terletak di tingkat bawah atau mempunyai akses lif yang mudah.

Walaupun begitu, walaupun laman web tempahan dapat menyempitkan hasil carian yang diperlukan, lebih baik membuat panggilan tertentu atau menghantar e-mel ke hotel yang menarik untuk memastikan ia sesuai untuk anda.

Menyewa Kerusi Roda di Johor Bahru

Pada sesetengah keadaan, menyewa kerusi roda mungkin lebih disukai berbanding membawa kerusi roda dari lokasi lain melalui pengangkutan. Oleh itu, adalah penting untuk mendapatkan perkhidmatan sewa kerusi roda di kawasan sekitar.

Kerusi roda boleh disewa dari tempat-tempat seperti Alpro Pharmacy. Mereka mempunyai cawangan di seluruh Malaysia, termasuk Johor Bahru. Walaupun mereka memerlukan pra-tempahan, Alpro Pharmacy berjanji untuk menghantar dalam sehari mengikut keperluan. Mereka mempunyai caj sewa setiap minggu. Maklumat lanjut boleh diperolehi dengan menghubungi mereka secara langsung.

Satu lagi tempat yang menawarkan perkhidmatan sewa ialah Safe & Well. Sama seperti Alpro Pharmacy, mereka mempunyai banyak cawangan di seluruh negara. Caj untuk peralatan mereka juga disenaraikan untuk kemudahan anda. Selain itu, mereka telah menyatakan dengan jelas terma dan syarat penggunaan dan pulangan.

Pada sesetengah keadaan, sewa kerusi roda mungkin tidak tersedia. Oleh itu, adalah penting untuk menjalankan penyelidikan yang diperlukan, jika anda memerlukan tetapi tidak mempunyai kerusi roda anda sendiri.

Getting Support with Medical Escort and Activities for Elderly

Kadang-kadang, anda mungkin memerlukan sokongan perubatan. Mengapa tidak mempertimbangkan pengiring perubatan semasa anda melawat Johor? Pengiring perubatan Homage adalah pilihan yang tersedia untuk keluarga di kawasan seperti Tebrau, Pasir Gudang, Nusajaya, Bukit Indah, Iskandar Puteri, Ulu Tiram dan banyak lagi. Mereka layak untuk tugas dengan pensijilan CPR yang sah dan menerima latihan penjaga. Selain itu, mereka juga disaring untuk tujuan kesihatan sebelum membantu orang lain.

Isi butiran di bawah dan Penasihat Penjagaan kami boleh menghubungi anda dengan maklumat penjagaan yang anda perlukan.


Rujukan
  1. Farmasi Alpro (2022). Katil dan perkhidmatan hospital sewa [laman web]. Dicapai pada 20 Julai 2022, daripada https://www.alpropharmacy.com/rehab-silvercare/rental-hospital-bed-and-wheelchair/.
  2. Kamus Cambridge (2022). Kebolehcapaian [Kamus]. Dicapai pada 18 Julai 2022, daripada https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/accessibility.
  3. Homage (2022). Perkhidmatan Pengiring dan Pengangkutan Perubatan di Johor [Laman Web]. Dicapai pada 20 Julai 2022, daripada https://www.homage.com.my/services/medical-escort-johor/.
  4. Lee, A. (2020). 53 Perkara Yang Perlu Dilakukan Di Johor Bahru – Blue Lagoon, RM2 Karnival Rides & Animal Sanctuary [Laman Web]. Dicapai pada 20 Julai 2022, daripada https://thesmartlocal.com/malaysia/things-to-do-in-johor-bahru/.
  5. Selamat & Baik (2022). Perkhidmatan Sewa [Laman Web]. Dicapai pada 20 Julai 2022, daripada https://www.safe8well.my/rental-services.
  6. Salman, S. (2018). Apa yang akan kelihatan seperti bandar yang benar-benar boleh diakses oleh orang kurang upaya? [Artikel]. Dicapai pada 18 Julai 2022, daripada https://www.theguardian.com/cities/2018/feb/14/what-disability-accessible-city-look-like.
  7. Kerusi Roda Dalam Gerakan (2022). Apakah maksud "Wheelchair Accessible really? Dicapai pada 18 Julai 2022, daripada https://wheelchairinmotion.com/what-does-wheelchair-accessible-really-mean/.
Mengenai Penulis
Katherine Khaw
Katherine adalah pembaca yang gemar, mencari kegembiraan dalam dewan kata-kata. Selain imaginasi mengembara di dunia bukan di sini, dia menikmati kelaparan dan berkebun. Di dalam hatinya, dia bercita-cita untuk menjadi seorang penulis, dan menjadi lebih daripada sekadar habuk.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang