Aktiviti Kehidupan Harian (ADL)

Panduan Lengkap Untuk Aktiviti Kehidupan Seharian (ADL) di Malaysia

Sebagai penjaga, anda mungkin pernah mendengar istilah Aktiviti Kehidupan Harian (atau ADLs). Sebelum menyelam lebih mendalam, penting untuk mengetahui apa maksudnya ini.

oleh pasukan Homage

Apa yang ADL?

Menurut Institut Kanser Negara, ADL merujuk kepada 'Aktiviti Kehidupan Harian' atau tugas penjagaan diri asas dan merupakan konsep bagaimana bebasnya orang tua. Ini adalah aktiviti rutin yang dipelajari oleh orang dari usia muda dan biasanya dilakukan setiap hari tanpa bantuan seperti makan, berpakaian, dandanan, dan menggunakan tandas. 

Istilah ini biasanya digunakan di kalangan profesional yang bekerja dalam perkhidmatan penjagaan orang tua kerana ia membantu mereka mengenal pasti warga emas mana yang memerlukan lebih banyak sokongan dalam bidang tertentu. Sekiranya anda bekerja di kemudahan kejururawatan, atau mungkin agensi perkhidmatan penjagaan rumah orang tua, adalah penting untuk membiasakan diri dengan syarat-syarat ini semasa anda pergi bersama. 

Banyak aktiviti kehidupan seharian ini mungkin kelihatan seperti tugas mudah dan biasa bagi kebanyakan orang. Walau bagaimanapun, memandangkan populasi penuaan yang semakin meningkat dalam masyarakat yang berbeza, mungkin ada orang tua yang tidak dapat berfungsi seperti dulu dan memerlukan penjagaan bantuan dengan ADLs asas.

Apakah 6 aktiviti kehidupan seharian?

6 aktiviti yang paling asas dalam kehidupan seharian adalah mencuci, tandas, berpakaian, memberi makan, mobiliti, dan pemindahan.

Basuh

Ini merujuk kepada keupayaan seseorang untuk mencuci muka atau badan mereka di dalam bilik mandi atau mandi secara bebas, serta secara fizikal masuk dan keluar dari bilik mandi. Walaupun ini adalah tugas asas dan mudah, ia boleh menjadi agak meletihkan dan bahkan berbahaya bagi orang tua.

Secara amnya, warga emas menjadi sejuk dengan lebih mudah dan boleh mengalami kehilangan keseimbangan atau pelbagai gerakan ketika mereka berumur. Mendapatkan bantuan dengan mencuci boleh mengelakkan jatuh dan kecederaan lain yang berkaitan. 

Tandas

Tandas adalah keupayaan untuk pergi ke dan dari tandas, menggunakannya dengan betul, dan dapat membersihkan diri selepas itu. Ini juga boleh bermakna memakai pakaian dalam pelindung seperti lampin atau peralatan pembedahan tanpa pengiring jika diperlukan. Apabila anda semakin tua, anda juga mungkin mula kehilangan kawalan fungsi pundi kencing dan usus anda dan perlu menggunakan lampin dewasa. 

Oleh kerana kecacatan fungsian dikaitkan dengan jatuh dan warga emas umumnya lebih mudah terdedah kepada jatuh, tandas tanpa pengiring boleh mengakibatkan kecederaan kecil atau utama bagi orang tua.

Berpakaian

Ini merujuk kepada keupayaan untuk memilih pakaian mana yang hendak dipakai, memakainya, dan menguruskan penampilan diri seseorang. Berpakaian juga termasuk mengamankan dan melepaskan sebarang anggota badan tiruan, pendakap gigi, dan peralatan perubatan dan pembedahan lain, jika diperlukan.

Di sepanjang jalan, sesetengah orang dewasa tua mungkin kehilangan keupayaan untuk berpakaian sendiri kerana beberapa keadaan kesihatan seperti artritis, strok, tulang patah, atau bahkan kecacatan kognitif seperti demensia, dan mungkin memerlukan tangan tambahan apabila berpakaian.

Memberi makan

Makan merujuk kepada dapat memberi makan kepada diri sendiri selepas makanan telah disediakan. Dari masa ke masa, orang dewasa tua dengan penurunan kognitif atau fizikal mungkin kehilangan keupayaan mereka untuk memberi makan diri mereka sepenuhnya. Ini mungkin disebabkan oleh penurunan fungsimotor atau menelan . Selain itu, mereka juga boleh mengalami cabaran pemakanan dan pemakanan seperti hanya lupa untuk makan makanan dan kehilangan selera makan.

Mobiliti

Mobiliti fungsional menyentuh keupayaan untuk duduk, berdiri, berjalan dan bergerak dari satu tempat ke tempat lain di permukaan tahap semua sendiri. Aktiviti lain yang berkaitan dengan mobiliti termasuk masuk dan keluar dari tandas, duduk dan naik dari sofa atau perabot lain, serta naik dan turun tangga.

Memindahkan

Walaupun ia serupa dengan mobiliti fungsional dan kadang-kadang digunakan secara bergantian, memindahkan memberi tumpuan kepada semua aspek dapat bergerak dari katil ke kerusi tegak atau kerusi roda dan sebaliknya.

Teknologi dan peralatan yang boleh membantu dengan ADL

Oleh kerana kebanyakan aktiviti kehidupan seharian berkisar pada kemampuan fizikal, terdapat pelbagai peralatan bantuan yang dapat membantu anda menyelesaikan tugas-tugas ini dengan lebih mudah. Ini bukan sahaja menjadikan proses menyelesaikan ADL lebih mudah, tetapi juga mengurangkan jumlah masa yang diperlukan untuk menyelesaikannya.

Untuk aktiviti yang memerlukan orang yang anda sayangi untuk bangun dari kedudukan duduk, sama ada di tempat duduk tandas atau kerusi, bar merebut dan rel katil boleh mempersiapkan mereka dengan memberi mereka sokongan tambahan yang mereka perlukan. Bagi mereka yang mempunyai masalah berkaitan mobiliti, pejalan kaki dan kerusi roda boleh membolehkan warga emas untuk mendapatkan dari satu tempat ke tempat lain dengan lebih cepat dan mudah. 

Contoh lain peralatan bantuan untuk orang tua termasuk: 

 • Tanjakan 
 • Alat bantu dengar 
 • Cangkuk bantuan butang 
 • Peranti amaran perubatan 
 • Lif kerusi 
 • Penaik kerusi tandas 
 • Kerusi pancuran mandian 
 • Kepala pancuran tangan 
 • Sarung tangan kain lap 
 • Perkakas dapur dengan pemegang yang lebih besar untuk lebih banyak cengkaman 
 • Kasut dengan tali velcro

Aktiviti Kehidupan Harian (ADL) dan Aktiviti Instrumental Kehidupan Seharian (IADL): Bagaimana Mereka Berbeza? 

Aktiviti kehidupan seharian boleh dikelaskan kepada dua kategori yang berbeza. Terdapat aktiviti kehidupan seharian (ADLs),yang sudah kitakenal, dan aktiviti penting dalam kehidupan seharian (IADLs). Jadi, bagaimana kedua klasifikasi ini berbeza antara satu sama lain? 

ADLs adalah tugas penjagaan diri asas yang diperlukan untuk kehidupan fungsional asas. Sebaliknya, aktiviti instrumental harian (IADLs) melibatkan tugas yang sedikit lebih kompleks yang memerlukan lebih banyak pemikiran dan kemahiran organisasi daripada aktiviti biasa kehidupan seharian (ADLs). Senarai ini agak panjang, tetapi beberapa aktiviti ini termasuk memasak, membersihkan, melakukan membeli-belah anda sendiri, menguruskan pengangkutan anda sendiri, dan juga mengendalikan kewangan anda.

Apakah penilaian ADL?

Jika seseorang tidak sepenuhnya bebas dengan pelbagai ADLs atau IADLs, mereka akan memerlukan bantuan bergantung kepada keperluan mereka yang berbeza. Namun, bagaimana kita kemudian menentukan apakah seseorang membutuhkan bantuan dengan kegiatan ini? 

Penilaian ADL adalah alat yang digunakan untuk menilai tahap fungsi kognitif dan fizikal seseorang berkenaan dengan penjagaan diri dan aktiviti sosial. Proses ini biasanya dijalankan oleh ahli terapi pekerjaan dan boleh dilakukan sama ada di persekitaran rumah orang tua atau di kemudahan penjagaan orang tua. 

Kawasan umum yang diliputi dalam penilaian ADL termasuk: 

 • Penjagaan diri (kebersihan dan dandanan) 
 • Fungsi fizikal (memberi makan, berpakaian, tandas) 
 • Mobiliti fungsian (akses dan pemindahan) 
 • Integrasi komuniti 
 • Komunikasi dan interaksi sosial 
 • Penubuhan dan penyelenggaraan rumah 

Apakah tujuan penilaian ADL? 

Bukan sahaja penilaian ADL berguna dalam menentukan fungsi kognitif dan fizikal dan batasan orang tua, tetapi juga membantu menentukan dan memastikan sokongan penjagaan yang sesuai. Menilai kemahiran hidup bebas seseorang, membolehkan ahli terapi pekerjaan dan agensi perkhidmatan penjagaan orang tua menentukan bidang mana yang orang tua anda sayangi memerlukan lebih banyak bantuan. 

Selain itu, penilaian ini juga boleh menentukan sama ada orang tua mungkin memerlukan pemulihan atau bantuan lanjut di rumah mereka sendiri atau di kemudahan penjagaan jangka panjang. Ia juga boleh digunakan sebagai alat untuk mengesan tanda-tanda awal penyakit atau kecederaan fizikal di kalangan pesakit. Ketidakupayaan untuk ambulate risiko tersebut boleh membawa kepada potensi jatuh dan kecederaan yang boleh dicegah.

Di manakah saya boleh menerima bantuan yang diperlukan? 

Sekiranya orang tua dalam keluarga anda memerlukan bantuan lanjut selepas mengambil penilaian ADL, langkah seterusnya adalah untuk mengetahui di mana dan bagaimana mereka boleh menerima sokongan penjagaan yang diperlukan. 

Rumah penjagaan dan kemudahan hidup yang dibantu dapat memberikan penjagaan praktikal kepada warga emas yang tidak dapat melakukan ADLs atau IADLs tertentu. Dari penjagaan peribadi dan kecemasan hingga penyediaan makanan dan aktiviti rekreasi, penjaga dan jururawat yang mahir akan membantu warga emas dengan ADLs dan IADLs dengan sebaik mungkin. 

Sebaliknya, penyedia penjagaan di rumah untuk warga tua sesuai untuk warga emas yang mempunyai masalah berkaitan mobiliti dan direka untuk membantu hidup berdikari pada masa yang sama. Menerima penjagaan dan bantuan terus dari rumah anda juga menghapuskan keperluan untuk pergi ke kemudahan penjagaan orang tua dan membolehkan lebih banyak kemudahan dan keselesaan juga. Profesional penjagaan terlatih akan melawat rumah anda dan membantu anda mengikut keperluan anda, membolehkan anda melakukan ADL asas dengan lebih mudah. Penjaga berlesen juga dilatih untuk mengesan potensi bahaya kesihatan di rumah anda dan akan menasihati anda mengenai langkah-langkah yang berbeza yang boleh anda ambil untuk mencegah sebarang kemalangan. 

Sebaik sahaja mereka tidak dapat melakukan ADL sendiri, ramai warga emas cenderung merasa ditahan oleh kecacatan tertentu dan mula kehilangan rasa kemerdekaan mereka dalam proses tersebut. Mencari pilihan penjagaan yang betul adalah sangat penting bukan sahaja dalam membantu ahli keluarga tua anda melengkapkan ADL asas, tetapi juga dalam membuat mereka merasa diberi kuasa dan berdikari dalam kehidupan seharian mereka. Penjagaan yang dibantu tidak bertujuan untuk menghilangkan aspek kemerdekaan dari kehidupan orang tua tetapi sebaliknya, untuk memberi mereka rasa maruah dan normal walaupun terdapat batasan fizikal.

Sekiranya anda mempunyai orang yang disayangi yang memerlukan sokongan penjagaan untuk aktiviti kehidupan seharian, Kebaikan Penjagaan kami dapat membantu.

Berikan penjagaan terbaik kepada orang yang anda sayangi hari ini!  Isi borang di bawah untuk perundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami.

Isi butiran di bawah dan Penasihat Penjagaan kami boleh menghubungi anda dengan maklumat penjagaan yang anda perlukan.Petua penjagaan, terus ke peti masuk anda!

Seperti artikel ini setakat ini? Langgan kami untuk mendapatkan pencernaan mingguan mengenai kejadian Homage terkini, petua penjagaan dan panduan kesihatan.

Rujukan
 1. Guo, H. (2020, 18 Mac). Aktiviti Instrumental Kehidupan Harian (IADL). Diperoleh 28 September, 2020, daripada https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK553126/
 2. Hui, T. (2020, 03 Ogos). Rumah Kejururawatan Teratas dan Rumah Orang Tua di Singapura. Diperoleh 28 September, 2020, daripada https://www.homage.sg/resources/nursing-home-singapore/
 3. Kamus NCI Terma Kanser. (n.d.). Diperoleh 28 September, 2020, daripada https://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/adl
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang