Perkhidmatan Terapi Kesihatan Mental di Malaysia Homage

Perkhidmatan Terapi Kesihatan Mental yang Berpatutan di Malaysia

Biarkan kesihatan mental menjadi keutamaan anda tahun ini. Berikut adalah senarai perkhidmatan kaunseling dan terapi yang berpatutan yang boleh anda akses dengan mudah secara peribadi atau dalam talian di Malaysia.

oleh Katherine Khaw

Pilihan Terapi yang Berpatutan di Malaysia

Dalam artikel ini, kami akan memberi tumpuan kepada kesihatan mental di Malaysia dan melihat sumber-sumber yang ada di negara ini.

Statistik Kesihatan Mental Malaysia

Menurut pengamal kesihatan mental dan kesedaran bertauliah, Dr Praveena Rajendra, sehingga 2015 dan sehingga kini, satu daripada tiga rakyat Malaysia mengalami masalah kesihatan mental.

Jumlah rakyat Malaysia yang tertekan telah meningkat, terutamanya semasa pandemik COVID-19. Kekecewaan dan kebimbangan ketara di kemuncaknya semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasakan di seluruh negara bagi mengekang penularan virus itu. Dalam tempoh minggu pertama PKP, peningkatan panggilan sebanyak 13 peratus diterima di Befrienders Kuala Lumpur, sebuah pertubuhan bukan berasaskan keuntungan yang menawarkan sokongan emosi kepada mereka yang tertekan dan membunuh diri.

Stigma Sekitar Kesihatan Mental

Memandangkan diagnosis untuk keadaan kesihatan mental seseorang boleh menjadi sumber kesusahan itu sendiri. Penyakit mental telah menjadi subjek pantang larang dalam masyarakat Malaysia, sebahagiannya disebabkan oleh perbezaan generasi dan kurang kesedaran yang mencukupi. Ramai yang lebih tua mungkin menganggapnya sebagai tanda kelemahan, tanpa memahami penyakit mental. Ia juga mungkin kelihatan pelik kepada ibu bapa bahawa anak-anak mereka menderita, terutamanya jika terdapat kecukupan dalam menyediakan makanan, pakaian, pendidikan dan banyak lagi. Orang lain mungkin tidak dapat empati dengan pengalaman serangan panik atau idea bunuh diri.

Di samping itu, masih banyak stigma yang menyelubungi kesihatan mental bukan sahaja terdapat di Malaysia, tetapi di seluruh dunia. Semasa siasatan yang dijalankan oleh Farrelly dan rakan-rakan mereka, didapati bahawa bagi mereka yang mempunyai penyakit mental, terdapat faktor umum untuk menjangkakan diskriminasi. Sebaliknya, ini membawa kepada peningkatan risiko pengasingan dan peminggiran sosial. Kajian-kajian lain telah mengenal pasti bahawa seseorang individu lebih cenderung untuk cuba membunuh diri dalam tempoh 3 bulan pertama diagnosis awal, mungkin berasa putus asa apabila menemui nasib mereka. Secara amnya, kesan lain sering berlaku, seperti menurunkan harga diri dan melepaskan diri daripada orang.

Walau bagaimanapun, perlu dinyatakan dengan jelas bahawa tidak ada rasa malu untuk mengalami keadaan ini dan mendapatkan bantuan.

Terapi berbanding Kaunseling 

Kedua-dua ahli terapi dan kaunselor adalah profesional dalam bidang kesihatan mental. Mereka berusaha untuk menggalakkan kesejahteraan mental. Walau bagaimanapun, mereka berbeza sedikit dalam fungsi mereka. 

Ini adalah beberapa perbezaan yang perlu dipertimbangkan:

 • Kawasan yang ditangani oleh profesional
   1. Sebagai contoh, ahli terapi bekerja untuk menyelesaikan tingkah laku rumit, paksaan dan pemikiran. Ini akan memberi tumpuan kepada menangani isu-isu teras untuk menghasut pertumbuhan peribadi dan perubahan menjadi lebih baik. Oleh kerana isu-isu boleh terdiri daripada keadaan kesihatan mental yang kompleks seperti kemurungan, gangguan makan, dan banyak lagi, rawatan sering bersifat jangka panjang.
   2. Seorang kaunselor sering melihat ke dalam situasi. Mereka kemungkinan besar akan secara jangka pendek dan tidak terhad kepada mereka yang didiagnosis secara perubatan. Mereka boleh memberi nasihat dan strategi kepada pesakit untuk menyelesaikan masalah mereka. Kaunselor bekerja pada isu-isu seperti arah kerjaya, hubungan, kewangan dan kesedihan, untuk membantu pesakit mereka menguruskan kehidupan mereka.
 • Kelayakan pendidikan
   1. Seorang ahli terapi di Malaysia memerlukan ijazah pascasiswazah dalam psikologi klinikal.
   2. Kaunselor mungkin mempunyai diploma, ijazah sarjana muda atau pascasiswazah.
 • Kawasan kerja
   1. Kebanyakan ahli terapi akan dilihat dalam bidang perubatan, seperti hospital, klinik dan pusat kesihatan. Mereka dapat bekerjasama dengan doktor dan jururawat untuk memeriksa keadaan pesakit.
   2. Kaunselor, sebaliknya, biasanya terdapat dalam perkhidmatan yang berpusatkan keluarga, NGO dan pusat komuniti. Mereka boleh didapati di sekolah dan universiti juga.
 • Kaedah rawatan
   1. Ahli terapi boleh mengkhususkan diri dalam kaedah psikoterapi tertentu. Ini boleh terdiri daripada terapi tingkah laku kognitif (CBT), terapi dialektik tingkah laku (DBT), terapi penerimaan dan komitmen (ACT), dan terapi analisis kognitif (CAT). Ini cenderung didorong oleh formulasi dan direka untuk merawat penyakit mental tertentu.
   2. Seorang kaunselor mungkin menilai isu dan perasaan semasa dan mencari cara untuk menguruskannya. Mereka mungkin tidak dikenal pasti sebagai penyakit mental, tetapi ia sama pentingnya untuk diselesaikan kerana kesan situasi yang tertekan boleh menghalang hidup anda.

Walau bagaimanapun, jika anda tidak pasti profesional kesihatan mental mana yang harus didekati, adalah berguna untuk membayar lawatan kepada orang-orang yang disebutkan di atas untuk mendapatkan idea yang lebih baik tentang apa yang dapat mereka berikan. Anda boleh bertanya soalan berikut:

 • Apakah pendekatan anda apabila berurusan dengan orang yang mengalami tekanan mental atau situasi?
 • Seperti apa caj anda?
 • Apakah komitmen (kekerapan pelantikan) yang terlibat?
 • Adakah insurans akan melindungi ini?

Anda boleh bertanya apa-apa soalan lain yang mungkin anda dapati berkaitan dengan keadaan anda atau orang yang anda sayangi.

Pilihan Terapi Fizikal atau Maya

Sesi dengan profesional kesihatan mental boleh dijalankan secara peribadi atau dalam talian. Oleh itu, anda boleh menyemak mana-mana yang berikut (senarai permulaan) yang sesuai dengan keperluan anda. Ini bermula pada kadar yang berpatutan, antara RM 50 hingga RM 200 untuk satu sesi. Dalam sesetengah kes, anda boleh merayu untuk yuran gelongsor jika anda menghadapi cabaran kewangan.

 • Persatuan Kesihatan Mental Malaysia (MMHA)

Penghormatan Persatuan Kesihatan Mental Malaysia (MMHA)
Ini adalah organisasi sukarela bukan keuntungan, yang diasaskan oleh sekumpulan profesional dari Pusat Perubatan Universiti Malaya. Bagi mereka yang tidak bersedia mendekati ahli terapi mengenai kesejahteraan mental mereka,
Laman web mempunyai penilaian dalam talian yang boleh digunakan sebagai gambaran keadaan seseorang. Walau bagaimanapun, anda dikehendaki berbincang dengan penyedia kesihatan mental untuk penilaian yang disahkan dan mengambil langkah seterusnya. Mereka termasuk perkhidmatan terapi untuk individu, pasangan, keluarga, kanak-kanak dan juga sokongan rakan sebaya. 

Harga: RM 50 – RM 120
Pilihan: Bersemuka (Kuala Lumpur)
Waktu Buka: 9 pagi – 5 petang (Isnin – Jumaat)
Hubungi: +603 2780 6803 | https://mmha.org.my/ | Facebook: https://www.facebook.com/MMHAOfficial/

 • Persatuan Kesedaran dan Sokongan Penyakit Mental (MIASA)

Penghormatan Persatuan Kesedaran dan Sokongan Penyakit Mental (MIASA)
Ini juga
satu lagi NGO ditubuhkan untuk menggalakkan kepentingan kesihatan mental dan memberi sokongan kepada orang ramai. Mereka dapat memberikan kaunseling pada kadar yang berpatutan, baik dalam talian dan secara peribadi. Menyedari kepentingan kesejahteraan kesihatan mental, mereka juga menawarkan perkhidmatan percuma kepada individu yang tergolong dalam kumpulan B40.

Harga: RM 180 – RM 350
Pilihan: Online dan Bersemuka (Petaling Jaya, Selangor)
Waktu Buka: 9.30 pagi – 6.30 petang (Isnin – Jumaat), 9.30 pagi – 1.30 petang (Sabtu)
Hubungi: +603-7932 1409 | https://www.miasa.org.my/ | Facebook: https://www.facebook.com/miasamalaysia/

 • Fikiran Aloe

Penghormatan Minda Aloe
Ini adalah organisasi yang memenuhi kedua-dua perkhidmatan terapi dalam talian dan secara peribadi. Mereka mempunyai ujian dalam talian untuk anda memulakannya. Bukan itu sahaja, Aloe Mind juga menggabungkan artikel berguna untuk bacaan dan pengetahuan anda. Maklumat lanjut boleh
dilihat di laman web mereka.

Harga: RM 50 – RM 250
Pilihan: Dalam Talian dan Bersemuka (Kuala Lumpur)
Waktu Buka: 10.30 pagi – 6 petang (Isnin – Sabtu)
Hubungi: +6017 803 8384 | https://www.aloemind.com/ | Facebook: https://www.facebook.com/people/AloeMind/100067957706832/

  • Thrive Well (sebelum ini SOLS Health)

Thrive Well (sebelum ini SOLS Health) Homage
Perusahaan sosial ini dapat menjalankan perkhidmatannya dalam bahasa BM, Inggeris dan Mandarin, yang membolehkan jangkauan khalayak yang luas. Secara amnya, Thrive Well memberi tumpuan kepada memperluaskan bantuan mental kepada masyarakat yang terpinggir dan memerlukan. Perkhidmatan kaunseling diberi subsidi untuk golongan berpendapatan tertentu dan pelajar. Walau bagaimanapun, orang lain juga dialu-alukan untuk menghubungi bantuan. Temujanji boleh dibuat
melalui laman web mereka atau WhatsApp.

Harga: RM 50 – RM 500
Pilihan: Online dan Bersemuka (Petaling Jaya, Selangor)
Waktu Buka: 9 pagi – 6 petang (Selasa – Sabtu)
Hubungi: +6018-900 3247 | https://www.thethrive.center/ | Facebook: https://www.facebook.com/wearethrivewell/

 • Manusia

Penghormatan HumanKind
Ini adalah perusahaan sosial di Kuala Lumpur yang membayangkan dunia di mana setiap orang menghargai diri mereka dan terus berhubung. Mereka mampu memberikan sokongan kesihatan mental dalam bidang kaunseling dan seni ekspresif. Bukan itu sahaja, mereka juga mempunyai projek The Buddy Bear sebagai tindak balas kepada kanak-kanak yang mengalami tekanan emosi akibat pandemik baru-baru ini. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai misi dan kerja mereka
di laman web mereka.

Harga: RM 50 – RM 220
Pilihan: Online dan Bersemuka (Kuala Lumpur)
Waktu Buka: 9 pagi – 9 malam
Hubungi: https://www.humankind.my/

 • Pusat Psikologi MentCouch

Pusat Psikologi MentCouch Homage
MentCouch adalah pusat psikologi pelbagai disiplin. Mereka dapat menyediakan perkhidmatan untuk orang dewasa dan kanak-kanak. Mereka ada
menyenaraikan perkhidmatan berikut yang tersedia, tetapi mereka boleh mempertimbangkan sesuatu yang lain jika diperlukan. Ini terdiri daripada perundingan umum, kaunseling psikologi, terapi seni ekspresif, latihan kesedaran dan program peningkatan diri umum.

Harga: RM 50 – RM 300
Pilihan: Online dan Bersemuka (Kuala Lumpur)
Waktu Buka: 9 pagi – 5.30 petang (Isnin – Jumaat), 9 pagi – 1.30 petang (Sabtu)
Hubungi: +603-2712 9372 | https://mentcouch.com/ | Facebook: https://www.facebook.com/mentcouch

 • Sambungan SEED

Sambungan SEED Homage
Organisasi ini telah ditubuhkan untuk memenuhi kesihatan mental dan kesejahteraan emosi keluarga, termasuk kanak-kanak.

Harga: RM 50 – RM 400
Pilihan: Online dan Bersemuka (Bukit Jalil, Kuala Lumpur)
Waktu Buka: 9 pagi – 6 petang (Selasa – Jumaat), 8.30 pagi – 5.30 petang (Sabtu)
Hubungi: +6017-277 6605 | https://seedconnections-psych.com/ | Facebook: https://www.facebook.com/seedconnections

 • Mekanik Jiwa

Penghormatan Mekanik Jiwa
Soul Mechanics adalah sekumpulan kaunselor berdaftar. Mereka juga mampu menyediakan pelbagai perkhidmatan kesihatan mental. Mereka dapat melakukan kaunseling, terapi seni dan perkara kecergasan. 

Harga: RM 150 – RM 350
Pilihan: Online dan Bersemuka (Petaling Jaya, Selangor)
Waktu Buka: 9 pagi – 6 petang
Hubungi: +6012-722 9211 | https://soulmechanicstherapy.com/ | Facebook: https://www.facebook.com/soulmechanicstherapy

 • Cara Cara

Cara Cara Homage
Ini adalah usaha kolaboratif antara ahli terapi untuk mendidik, menyusun strategi dan memudahkan keperluan kesihatan mental orang ramai. Mereka dapat menyediakan terapi individu, terapi pasangan dan penilaian psikologi.

Harga: RM 50 – RM 210
Pilihan: Online dan Bersemuka (Petaling Jaya, Selangor)
Waktu Buka: 10 pagi – 10 malam
Hubungi: https://www.caracara.space/ | Facebook: https://www.facebook.com/caracara.space/

 • Ruang Jiwa

Penghormatan Ruang Jiwa
Ini adalah satu pasukan ahli terapi yang boleh menjalankan pelbagai tugas: pemeriksaan kesihatan mental, kaunseling orang dari semua peringkat umur dan kaunseling kerjaya.

Harga: RM 50 – RM 320
Pilihan: Online dan Bersemuka (Petaling Jaya, Selangor)
Waktu Buka: 9 pagi – 9 malam
Hubungi: +6011-3310 0993 | https://soulspacetherapy.org/ | Facebook: https://www.facebook.com/soulspacetherapy

 • Pusat Kaunseling Agape Malaysia

Pusat Kaunseling Agape Malaysia
Pusat kaunseling ini mampu memenuhi pelbagai tempat di seluruh Malaysia. Perkhidmatan mereka termasuk kaunseling bersemuka, telefon, e-mel, dan pra perkahwinan.

Harga: RM 80 dan seterusnya
Pilihan: Dalam talian dan bersemuka (pelbagai lokasi: Selangor, Johor Bahru, Kota Kinabalu, Pulau Pinang, Melaka dan Ipoh)
Waktu Buka: 9 pagi – 6 petang (Selasa – Sabtu)
Hubungi: +6011-6530 9722 | https://www.agape.org.my/ | Facebook: https://www.facebook.com/agapemal/

 • Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM)

Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Homage
Ini adalah badan kerajaan yang menjaga kebajikan masyarakat. Bagi jabatan psikologi dan kaunseling, terdapat pelbagai cawangan yang terdapat di seluruh negara. 

Harga: RM 50 dan seterusnya
Pilihan: Dalam talian dan bersemuka (pelbagai lokasi: Putrajaya, Johor, Kedah, Kelantan, Melaka, Negeri Sembilan, Pulau Pinang, Pahang, Perak, Perlis, Sabah, Sarawak, Selangor, Terengganu dan Labuan)
Waktu Buka: 9 pagi – 5 petang (Isnin – Jumaat)
Hubungi: +603-8323 1656 | https://www.jkm.gov.my/ | Facebook: https://www.facebook.com/myJKMHQ/

Ini bukan senarai lengkap. Terdapat juga pilihan lain yang boleh didapati di institusi agama anda, amalan peribadi bandar dan banyak lagi.

Soalan Lazim (FAQ)

 • Bagaimanakah saya tahu jika saya memerlukan terapi?

Jika fikiran, perasaan atau tingkah laku anda mula memberi kesan kepada keupayaan anda untuk berfungsi dalam aktiviti harian dengan cara yang memudaratkan, ini adalah tanda untuk mendapatkan bantuan. Ini mungkin muncul sebagai kekurangan motivasi untuk melakukan apa sahaja, pemikiran membunuh diri, kegelisahan berterusan dan banyak lagi.

 • Adakah saya perlu didiagnosis dengan penyakit mental sebelum menjalani terapi?

Tidak, tetapi anda boleh berkongsi dengan ahli terapi anda kebimbangan dan gejala anda. Kemudian, mereka akan dapat menasihati anda dari sudut ini ke hadapan. Setiap ahli terapi berbeza dalam kaedah rawatan mereka.

 • Bagaimanakah saya menggalakkan orang yang saya sayangi untuk mendapatkan terapi?

Mulakan dengan berkongsi bahawa anda ingin mereka mendapatkan sokongan yang sesuai. Walau bagaimanapun, ini bergantung kepada hubungan yang anda ada dengan orang itu. Anda perlu mendekati ini dengan bijak kerana ketidaksihatan mental masih stigmatised. Cadangan ini boleh menjejaskan orang yang anda sayangi secara negatif walaupun niat terbaik.

 • Berapa kerap saya perlu pergi untuk terapi?

Untuk peringkat awal, kebanyakan orang disyorkan untuk menghadiri sesi sekali seminggu. Ini disebabkan oleh usaha berterusan yang diperlukan untuk memulakan perubahan dalam proses pemikiran dan tingkah laku seseorang.

 • Adakah ubat-ubatan diperlukan untuk rawatan penyakit mental?

Ubat psikiatri tidak menyembuhkan penyakit tetapi dapat memperbaiki gejala secara drastik. Ini sering digunakan dengan psikoterapi, penjagaan diri atau kaedah rawatan lain.

Talian Bantuan Kesihatan Mental

Talian Bantuan Kesihatan Mental Malaysia
Sekiranya anda memerlukan bantuan dan mengalami tekanan mental, pertimbangkan untuk menghubungi talian bantuan berikut yang bebas daripada caj
(disenaraikan dalam tiada susunan tertentu).

 • Befrienders – sebuah organisasi bukan berasaskan keuntungan yang menyediakan sokongan 24 / 7 melalui telefon. Perinciannya adalah seperti berikut:

KL: 03-7956 8145 (24 jam)
Ipoh: 05-547 7933 (4 petang hingga 11 malam)
Pulau Pinang: 04-281 5161 (3 petang hingga tengah malam)
Emel: [email protected]

 • Persatuan Talian Hayat Malaysia

Mereka berusaha untuk memberikan perkhidmatan perundingan percuma secara peribadi, melalui telefon dan melalui e-mel.
Talian Khidmat Kaunseling: 03-42657995
Emel: [email protected]

 • Pertubuhan Pertolongan Wanita (WAO)

Organisasi ini menyediakan perkhidmatan sulit kepada mangsa penderaan rumah tangga, rogol dan tindakan keganasan lain.
WAO Talian Hotline: +603 7956 3488
WAO SMS/WhatsApp line, TINA : +6018 988 8058
Pertanyaan Umum: 03 7957 5636 / 0636
Emel: [email protected]

 • Persatuan Tindakan Semua Wanita (AWAM)

Mereka dapat memberikan perkhidmatan kaunseling dan bantuan guaman kepada mangsa keganasan berasaskan jantina, kepada lelaki dan wanita.
Talian bantuan Telenita: 03-7877 0224
Emel: [email protected]

 • Talian Kasih

Talian hotline ini ditubuhkan oleh Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat. Talian ini disediakan 24 jam sehari untuk menyokong perkhidmatan sokongan psikologi dan kaunseling.
Talian bantuan: 15999
Talian WhatsApp: 019-2615999

Ambil langkah untuk menghubungi, sama ada ke talian bantuan ini atau seseorang yang anda kenali. Tidak pernah terlambat untuk memulakan dan tidak salah untuk mendapatkan sokongan.

Rujukan
Mengenai Penulis
Katherine Khaw
Katherine adalah pembaca yang gemar, mencari kegembiraan dalam dewan kata-kata. Selain imaginasi mengembara di dunia bukan di sini, dia menikmati kelaparan dan berkebun. Di dalam hatinya, dia bercita-cita untuk menjadi seorang penulis, dan menjadi lebih daripada sekadar habuk.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang