7 Strategi untuk Mengatasi Tanggungjawab Penjaga

Tanggungjawab menjaga kadang-kadang boleh menjadi sangat besar menyebabkan pembakaran. Berikut adalah 7 cara untuk membantu anda mengatasi kepedulian semasa menjaga diri anda.

oleh Hemala K.

Sebagai ganjaran kerana ia adalah untuk menyediakan penjagaan untuk warga tua kerana mereka umur, peranan kadang-kadang boleh membawa cabaran. Ini sering termasuk memahami perubahan tingkah laku dan emosi orang yang anda sayangi.

Terdapat banyak kali di mana penjaga berasa terharu atau mengalami beban emosi lain. Ini boleh meletakkan tekanan kepada individu yang paling berdaya tahan. Adalah penting untuk tidak mengabaikan tanda-tanda ini, kerana berbuat demikian boleh menyebabkan pembakaran pengasuh yang serius. Ingat, jika anda tidak menjaga diri sendiri, anda tidak akan dapat menjaga orang lain.

Fokus pada perkara yang anda boleh berikan

Merasa bersalah kerana beberapa kesilapan boleh menjadi normal, tetapi memahami bahawa tiada siapa yang "sempurna" penjaga. Sentiasa percaya bahawa anda melakukan yang terbaik dengan niat yang betul dan tidak pernah memandang rendah keupayaan anda.

Tetapkan matlamat yang realistik

Mengatur tugas anda dengan baik dan mengutamakan, membuat senarai dan mewujudkan rutin harian. Jujurlah dengan diri sendiri tentang apa yang anda boleh dan tidak boleh lakukan. Belajar untuk mengatakan tidak kepada permintaan yang mengalir dan di luar tanggungjawab anda, seperti menganjurkan makanan percutian.

Sertai kumpulan sokongan

Kumpulan sokongan penjaga boleh memberikan pengesahan dan galakan; serta strategi penyelesaian masalah untuk situasi yang sukar dari orang yang berfikiran sama.

Berikut adalah 3 kumpulan sokongan penjaga di Malaysia:

  1. Rangkaian Sokongan Penjaga Demensia Kebangsaan
  2. Perkhidmatan Penjagaan & Sokongan Rakan Sebaya oleh Persatuan Kesihatan Mental Malaysia
  3. Kumpulan Sokongan Penjaga oleh Persatuan Kanser Kebangsaan Malaysia

Orang dalam kumpulan sokongan memahami apa yang mungkin anda lalui. Kumpulan sokongan juga boleh menjadi tempat yang baik untuk menjalin persahabatan yang boleh anda harapkan.

Tetapkan matlamat kesihatan peribadi

Ramai penjaga mengutamakan penjagaan untuk orang yang mereka sayangi tetapi mengabaikan kesejahteraan mereka sendiri. Adalah penting untuk menetapkan matlamat bukan sahaja untuk individu yang anda sayangi, tetapi juga untuk kesihatan peribadi anda! Tetapkan matlamat untuk mewujudkan rutin tidur yang baik, cari masa untuk aktif secara fizikal, makan diet yang sihat dan minum banyak air.

Ingat bahawa semua tingkah laku mempunyai tujuan

Sering kali, orang yang mengalami demensia membentangkan tingkah laku tertentu kerana mereka cuba menyampaikan keperluan atau kelemahan emosi mereka di seluruh.

Perlahankan, cuba untuk melihat dunia melalui mata mereka, dan bertindak balas kepada "perasaan" di sebalik tingkah laku, dan bukannya tingkah laku itu sendiri. Ini boleh menghalang krisis emosi.

Tempah sedikit masa 'Saya'

Pastikan anda kekal di atas bukan sahaja keperluan penjagaan orang yang anda sayangi tetapi juga orang peribadi anda. Dengan melakukannya, Anda dapat menghindari pembakaran, sehingga Anda terus melakukan hal - hal yang Anda nikmati. Ingatlah untuk merawat diri anda sekali-sekala kerana anda layak mendapatkannya!

Fokus pada apa yang boleh anda lakukan, bukan apa yang anda tidak boleh

Kepedulian kadang - kadang dapat menjadi peran yang sulit dan menuntut. Ini boleh menjadi sangat luar biasa bagi penjaga. Oleh karena itu, sangat penting untuk mengambil barang - barang dari hari ke hari, jam demi jam. Daripada memberi tumpuan kepada perkara-perkara di luar kawalan anda, tumpukan pada apa yang boleh anda lakukan untuk membantu orang yang anda sayangi.


Sekiranya anda menjaga orang yang anda sayangi dan memerlukan sedikit kelegaan, kami berada di sini untuk membantu. Hubungi kami di talian 016-2992188 untuk mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana kami dapat menyokong penjagaan orang yang anda sayangi dengan perkhidmatan penjagaan profesional.

Mengenai Penulis
Hemala K.
Peringkat 5 berpaut kepada peluang baru, tempat dan pagi Sabtu. Dia menganggap dunia sebagai tiramnya dan berusaha untuk menikmati kehidupan tidak kira apa keadaannya kerana kehidupan adalah apa yang dia buat. "Pura vida" adalah jawapannya kepada segala-galanya!
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang