5 Petua Berkongsi Tanggungjawab Penjagaan Dalam Keluarga

Penjagaan untuk warga emas boleh dipenuhi tetapi ia juga datang dengan set cabaran sendiri. Berikut adalah 5 petua untuk berkongsi tanggungjawab penjagaan keluarga.

oleh Deborah Yaw

Pernahkah anda mendengar penjaga keluarga berkata, "Saya hanya mempunyai terlalu banyak bantuan dan saya tidak memerlukan apa-apa"? Kalau saja!

Hampir semua penjaga bersetuju bahawa peranan itu boleh menjadi satu yang mencabar dan mencabar, namun juga memberi ganjaran kepada mereka yang memberikan penjagaan. Adakah anda penjaga utama dalam keluarga anda yang menguruskan sebahagian besar tugas yang disenaraikan di bawah?

 • Menjaga orang yang anda sayangi di rumah yang memerlukan bantuan untuk melakukan tugas mereka seperti penyediaan makanan, pembersihan, dan dobi
 • Membantu ahli keluarga dengan penjagaan dan kebersihan diri mereka
 • Mengatur janji temu perubatan, lawatan hospital, dan berhubung dengan doktor untuk memahami apa yang perlu dilakukan
 • Membantu memindahkan seseorang masuk dan keluar dari katil, terapi fizikal, serta prosedur perubatan seperti suntikan dan tiub makan
 • Mengimbangi kehidupan di tempat kerja dengan tanggungjawab penjagaan dengan mengendalikan kecemasan atau masa ukiran untuk membantu ahli keluarga yang sakit
 • Adakah ahli keluarga "on-call" yang ditetapkan untuk sebarang keraguan atau pertanyaan mengenai penerima penjagaan

Tugas-tugas ini boleh diuruskan jika mereka masuk sekali-sekala. Walau bagaimanapun, perlu mengimbangi tuntutan ini bersama-sama dengan kehidupan peribadi anda sendiri secara berterusan boleh menjadi sangat luar biasa, sekurang-kurangnya. Kebanyakan penjaga keluarga mengalami pengumpulan tekanan yang berkaitan dengan peranan mereka. Sejauh mana penjaga keluarga dapat memberikan penjagaan yang berkualiti bergantung pada kesejahteraan dan keupayaan mereka untuk tetap cukup baik dari segi mental, fizikal dan emosi.

Mari kita menghormati dan mengingati orang-orang yang dengan penuh kasih sayang memberi lebih daripada yang mereka ambil dengan tugas-tugas seperti kerja rumah tangga, dan tanpa mementingkan diri sendiri menjaga orang yang mereka sayangi. Adalah penting untuk menyedari bahawa mereka juga hanya manusia. Penglibatan psikologi dan fizikal yang berterusan dalam menjaga orang lain kadang-kadang boleh meletihkan dan paling teruk, membawa kepada kebimbangan, kemurungan, atau pembakaran.

Dalam dunia yang ideal, sebuah keluarga adalah satu yang harmonis dan semua anggota akan bergaul dengan mudah. Nasib baik, ramai yang melakukannya! Walau bagaimanapun, menjaga ahli keluarga yang semakin tua kadang-kadang boleh menjejaskan hubungan keluarga, terutama di kalangan adik-beradik. Sebaik-baiknya, penjagaan adalah masa untuk adik-beradik memberikan sokongan bersama antara satu sama lain. Tetapi, situasi yang menegangkan dapat menimbulkan kepahitan di masa lalu. Membuat keputusan mengenai rancangan hidup, kewangan dan pengaturan perubatan pasti tertekan, tetapi ia tidak perlu memisahkan keluarga anda. Malah, kepedulian harus memperkuat ikatan saudara dan mengetatkan hubungan kekeluargaan karena ada tujuan yang sama. Berikut adalah beberapa petua untuk bersama-sama sebagai keluarga untuk menjaga orang yang anda sayangi dengan sebaik-baiknya:

Mulakan dengan perbincangan keluarga

Langkah pertama dalam menjaga ibu bapa anda adalah bekerjasama sebagai satu pasukan. Atur masa dan tempat untuk bertemu sebagai satu keluarga untuk membincangkan keperluan ibu bapa anda. Pastikan semua orang hadir supaya setiap ahli mendapat peluang untuk menawarkan bantuan dan pendapat. Ini lebih baik dilakukan apabila tidak ada kecemasan. Perbualan terperinci mengenai jenis penjagaan yang dikehendaki dan diperlukan pada masa kini dan masa depan dapat membantu mengelakkan banyak kekeliruan.

Adalah lebih baik jika penerima penjagaan hadir dalam perbincangan supaya terdapat ketelusan di semua pihak untuk kedua-dua orang yang dijaga dan individu yang menjaga mereka. Secara terbuka dan sengaja mengetahui orang itu suka dan tidak suka, apa yang mereka mahu atau tidak mahu - mewujudkan ruang yang selamat untuk ahli keluarga memproses dan mengurangkan perkara itu dan menghasilkan rancangan yang bukan sahaja senario menang-menang tetapi kompromi yang dapat dilihat dari masa ke masa.

Pembahagian tanggungjawab yang sama

Dalam banyak kasus, seorang anak dewasa mengambil peranan utama untuk merawat orang tua yang sakit atau lanjut usia. Ini mungkin kerana dia tinggal paling dekat dengan ibu bapa, dianggap mempunyai kewajipan kerja yang lebih sedikit, atau dianggap sebagai anak "kegemaran". Terlepas dari alasannya, situasi ini dapat menyebabkan pengasuh merasa seperti kekurangan bantuan dan sebaliknya, anggota keluarga lain mungkin merasa seperti mereka tidak diperlukan atau tidak perlu mengambil tanggung jawab untuk merawat orang yang mereka cintai.

Oleh itu, adalah penting untuk menentukan siapa yang akan bertanggungjawab untuk tugas mana. Sebagai contoh, banyak keluarga mencari langkah pertama yang terbaik adalah untuk mempunyai penjaga utama, walaupun seseorang tidak diperlukan dengan segera kerana persediaan adalah kunci untuk menguruskan krisis. Setuju terlebih dahulu tentang bagaimana setiap usaha anda dapat saling melengkapi supaya anda dapat berkesan. Walaupun seorang adik-beradik mungkin berpusat di dalam negara dan mempunyai keupayaan untuk mengambil sebahagian besar tanggungjawab penjagaan harian, penjaga jarak jauh juga boleh mempunyai peranan penting untuk menguruskan kewangan dan menyusun kertas kerja. Mereka juga boleh menyediakan syarikat dan menjaga dengan panggilan telefon biasa, atau menawarkan penjagaan yang ditangguhkan apabila mereka berada di bandar.

Manfaatkan kekuatan penjagaan anda

Sewaktu membagi tanggung jawab, sangatlah penting untuk melakukannya dengan mempertimbangkan kekuatan dan kelemahan setiap orang. Pertimbangkan apa yang anda sangat baik dan bagaimana kemahiran tersebut dapat membantu dalam keadaan semasa. Lihat sejauh mana anda sesuai dengan beberapa soalan di bawah untuk mengenal pasti kekuatan anda.

 1. Adakah anda lebih bijak dan celik teknologi daripada ahli keluarga anda?
 2. Apakah Saudara secara fisik cocok untuk mengurus orang lain?
 3. Betapa selesanya anda berhubung dengan kakitangan perubatan?
 4. Adakah saman terkuat anda melakukan nombor-membayar bil, menjejaki penyata bank, dan menyemak polisi insurans dan laporan pembayaran balik?

Dengan setiap ini dalam fikiran, lebih mudah untuk mengetahui cara merangka tanggungjawab penjagaan anda pada hari ke hari atau mempunyai rancangan yang berkisar dari jangka pendek hingga jangka panjang.

Untuk maklumat lanjut tentang bagaimana Homage boleh membantu dengan keperluan penjagaan anda, isi borang ini dan Penasihat Penjagaan kami akan menghubungi anda dalam masa 24 jam!

Utamakan pendapat penjaga utama

Sebaik sahaja diputuskan siapa orang yang disayangi senior anda boleh hidup dengan, datang dengan rancangan bagaimana setiap orang boleh membantu penjaga utama untuk meringankan tugasnya. Ingatlah bahawa bantuan tidak perlu menjadi kewangan - jika ahli keluarga tidak mempunyai keupayaan kewangan untuk membantu kos, biarkan mereka menawarkan apa-apa mengikut kemampuan mereka.

Sebagai penjaga utama, fikirkan dengan teliti jenis bantuan yang anda perlukan. Adakah anda mahu ahli keluarga anda memberi anda cuti sekali-sekala? Atau adakah anda merasakan anda mempunyai segala-galanya di bawah kawalan tetapi anda suka mereka menyumbang wang untuk perkhidmatan atau tangguh? Jangan takut untuk bertanya. Berikut ialah beberapa petua yang boleh anda ikuti:

 1. Mintalah bantuan dengan jelas dan berkesan. Sebagai contoh, anda boleh bermula dengan mengatakan "Bolehkah anda tinggal dengan Ibu setiap hari Khamis? Saya perlu mendapatkan membeli-belah yang dilakukan untuk minggu ini dan ia memberi saya sedikit masa untuk diri saya sendiri.
 2. Jadilah langsung dan spesifik. Banyak pengasuh keluarga cenderung mengisyaratkan, mengeluh atau mencurahkan frustrasi mereka di majalah atau artikel surat kabar tentang kesukaran merawat berharap seseorang dalam lingkaran mereka akan membaca permohonan mereka untuk meminta bantuan. Tetapi strategi ini bukan yang paling berkesan. Menjauhkan diri daripada memberi isyarat bercampur-campur. Jika anda suka adik-beradik anda untuk mendaftar masuk dengan lebih kerap, beritahu mereka niat anda.
 3. Jadilah realistik dengan permintaan anda. Perhatikan apa yang dapat diberikan oleh anggota keluarga Anda. Sebagai contoh, jika adik anda tidak dapat menghabiskan sepanjang hujung minggu dengan ibu anda kerana komitmen kerja, jangan minta dia berbuat demikian dan sebaliknya, mintalah sesuatu yang lebih mudah untuk mereka, seperti menguruskan kertas kerja atau membawa barangan runcit.
 4. Elakkan rasa bersalah. Rasa bersalah membuat orang tidak nyaman dan defensif. Mereka mungkin marah dan meremehkan apa yang Anda lakukan, atau dalam kasus terburuk — menghindari Anda. Daripada bersalah-tersandung orang lain, menghargai dan sentiasa ingat untuk mengucapkan terima kasih apabila seseorang membantu!

Berurusan dengan perbezaan

Situasi yang sangat menyusahkan timbul sewaktu anggota keluarga memiliki pendekatan yang berbeda untuk mengurus kebutuhan orang - orang yang mereka kasihi lansia, khususnya mengenai tempat dan tempat tinggal orang tuanya. Sebagai contoh, seorang adik-beradik percaya bahawa ibu bapa lebih baik ditempatkan di kemudahan penjagaan manakala yang lain sangat percaya ibu bapa mereka harus dijaga di rumah.

Apabila situasi seperti ini timbul, anda boleh cuba meyakinkan pihak lain untuk melihatnya dengan cara yang berbeza. Sekiranya usaha ini gagal, seseorang boleh cuba merekrut sokongan profesional penjagaan kesihatan yang terlibat dalam kes ibu bapa, seperti doktor, dan kaunselor, untuk mencari keputusan yang paling sesuai dengan keperluan perubatan mereka.

Apabila mengambil berat berkongsi

Ia bukan satu tugas yang mudah untuk menjaga orang tua yang disayangi kerana setiap keluarga mempunyai sejarah yang unik dan satu set cabaran untuk diatasi. Tiada siapa yang kebal dan juga penting untuk menyedari bahawa tiada penjaga boleh melakukan atau mengawal segala-galanya dalam kehidupan. Tetapi dengan rancangan penjagaan yang difikirkan dengan baik, seluruh keluarga boleh datang bersama-sama untuk membuat tahun-tahun kemudian ibu bapa mereka benar-benar tahun keemasan mereka.

Jika anda seorang penjaga dan memerlukan penjagaan yang ditangguhkan di rumah, jangan ragu untuk berbual dengan Penasihat Penjagaan kami untuk memahami bagaimana kami dapat membantu memberikan penjagaan dan bantuan untuk orang yang anda sayangi.

Untuk maklumat lanjut atau menjadualkan panggilan, isikan borang ini. 

Mengenai Penulis
Deborah Yaw
Deborah percaya bahawa setiap orang mempunyai cerita yang patut diceritakan. Mempunyai penghargaan yang serius untuk filem, muzik dan makanan pedas yang baik.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang