3 Kumpulan Sokongan Kanser Aktif Di Malaysia

Walaupun realiti menghidap kanser mungkin merupakan pengalaman yang menakutkan, seseorang boleh menyertai kumpulan sokongan kerana mereka menyediakan ruang yang selamat untuk orang ramai mengatasi emosi dengan menyediakan jalan untuk berkongsi dan bekerja melalui perasaan dan cabaran.

oleh Hemala K.

Mendengar berita bahawa anda atau orang yang anda sayangi mempunyai kanser boleh menjadi sangat menggembirakan. Meskipun beberapa orang mungkin merasa terkejut, marah, atau tidak percaya, yang lainnya juga mungkin mengalami kesedihan, rasa takut dan rasa kehilangan yang akan datang. Ia sering merupakan salah satu pengalaman yang paling tertekan dalam kehidupan seseorang. Walaupun ramai orang menerima sokongan daripada rakan dan keluarga, sebab nombor satu mereka menyertai kumpulan sokongan adalah untuk bersama dan belajar dari orang lain yang telah melalui perjalanan yang sama dalam memerangi kanser. Kumpulan sokongan menyediakan ruang yang selamat untuk orang ramai mengatasi emosi dengan menyediakan jalan untuk berkongsi dan bekerja melalui perasaan dan cabaran.

Berikut adalah beberapa kumpulan sokongan di Malaysia untuk memberi anda atau orang tersayang tempat untuk berkongsi dan mencari keselesaan dalam komuniti yang paling memahami.

Majlis Kanser Kebangsaan (MAKNA)

 

MAKNA menyediakan pelbagai perkhidmatan dan sumber untuk pendidikan dan bantuan, dengan objektif untuk menjadi bantuan kepada pesakit kanser untuk membantu mengatasi trauma awal mengakui mereka menghidap kanser, memberi peluang kepada mereka dan keluarga mereka untuk mengetahui komuniti yang lebih besar mangsa kanser dan menjadikan mereka sebahagian daripada komuniti yang memelihara.

Setiap tahun secara purata, RM 9 juta disalurkan untuk membantu pesakit dari segi kewangan melalui Program Bantuan Bendahari MAKNA. Program ini bertujuan untuk membantu pesakit kanser yang mencabar dari segi kewangan dengan elaun bulanan, peralatan perubatan, ubat-ubatan dan barangan sampingan untuk membolehkan mereka menghadapi kanser. Ketahui lebih lanjut mengenai proses bendahari di sini.

Di samping itu, MAKNA juga menawarkan inisiatif sukarelawan yang datang dalam pelbagai bentuk dan membolehkan anda memilih sama ada untuk berkongsi masa, tenaga atau kepakaran anda dengan kumpulan sasaran yang memerlukan bantuan. Ia memberi anda peluang langsung untuk berkhidmat dan menghiburkan mereka yang kurang bernasib baik, dalam kes ini, pesakit kanser dan keluarga mereka. Kesediaan untuk berkongsi masa dan tenaga anda akan membawa anda kepuasan dan kepuasan diri. Anda boleh mendaftar untuk menjadi sukarelawan di laman web mereka.

Persatuan Kanser Kebangsaan Malaysia (NCSM)

Kumpulan sokongan rakan sebaya boleh memberikan manfaat penyembuhan yang hebat dan membantu kehidupan pesakit kanser. Kumpulan sokongan yang terdiri daripada mangsa yang telah melaluinya sebelum ini juga dapat membantu pesakit kanser mengatasi dengan menyediakan tempat yang selamat untuk berkongsi perasaan mereka. Terdapat pelbagai jenis kumpulan sokongan yang NCSM ada seperti kumpulan sokongan kanser prostat, kumpulan sokongan kanser muda, kumpulan sokongan kanser paru-paru, kumpulan sokongan kanser ginekologi, dan kumpulan sokongan kanser wanita.

NCSM benar-benar percaya dalam memperkasakan dan menyokong orang yang terjejas oleh kanser dan penjaga mereka supaya tidak ada yang perlu menghadapi kanser sahaja. Dengan prinsip itu, NCSM memenuhi keperluan pesakit kanser melalui Pusat Sumber &Kesejahteraan, pusat maklumat dan sokongan sehenti yang bertujuan untuk memotivasi individu untuk melawan kanser dengan meningkatkan kualiti hidup mereka. Dengan pelbagai perkhidmatan sokongan dan kelas kesihatan, menjaga kesejahteraan fizikal, emosi dan mental anda dalam persekitaran yang menyokong dan sulit. Sekiranya anda perlu mendapatkan bantuan dari mana-mana perkhidmatan mereka, anda boleh menghubungi talian bantuan bebas tol mereka di 1-800-88-1000.

Yayasan Pautan Kanser

Cancerlink adalah sebuah pertubuhan bukan kerajaan yang menyediakan sokongan emosi, praktikal dan maklumat melalui program dan perkhidmatan penjagaan sokongan yang berfokus dengan komitmen untuk mengurangkan trauma yang disebabkan oleh penderitaan kanser. Cancerlink menganjurkan banyak aktiviti untuk meningkatkan kualiti hidup pesakit kanser seperti perjumpaan sosial, kemudahan penjagaan sokongan, pusat sumber perkhidmatan dan emporium penjagaan kanser. Mereka juga menganjurkan sesi terapi yang merangkumi yoga dan qigong. Untuk maklumat lanjut mengenai acara dan aktiviti mereka yang akan datang, ikuti halaman Facebookmereka.


Sekiranya anda atau orang yang anda sayangi dengan kanser memerlukan sokongan dan pemulihan, jangan ragu untuk berbual dengan Penasihat Penjagaan kami di 016-2992188 untuk memahami bagaimana kami dapat membantu memberikan penjagaan dan bantuan terbaik yang anda perlukan.

Tags
Mengenai Penulis
Hemala K.
Peringkat 5 berpaut kepada peluang baru, tempat dan pagi Sabtu. Dia menganggap dunia sebagai tiramnya dan berusaha untuk menikmati kehidupan tidak kira apa keadaannya kerana kehidupan adalah apa yang dia buat. "Pura vida" adalah jawapannya kepada segala-galanya!
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang