Tempah Sesi Rawatan Sakit Lutut di Malaysia

Sakit lutut tidak normal dan anda tidak perlu membiasakan diri dengannya. Biarkan ahli fisioterapi kami yang berpengalaman membantu mengurangkan kesakitan dan mencegah kambuh dengan pelan rawatan peribadi yang disesuaikan dengan keadaan dan keperluan penjagaan anda.

Berhati-hati Sekarang

Sakit lutut adalah keadaan biasa yang memberi kesan kepada rakyat Malaysia dari semua peringkat umur

Kecederaan, postur yang lemah dan bentuk apabila senaman, tidak memanaskan atau menyejukkan dengan betul, regangan otot yang tidak betul, berat badan berlebihan, berlebihan, jangkitan, keseleo dan ketegangan adalah beberapa sebab mengapa kita mengalami sakit lutut.

Dari orang dewasa muda hingga senior, sakit lutut adalah keadaan yang boleh menjejaskan kehidupan seharian kita. Ramai di antara kita mungkin mengaitkan sakit lutut dengan usia atau haus dan lusuh, menerimanya sebagai bahagian semula jadi dalam kehidupan kita. Walau bagaimanapun, sakit lutut tidak normal dan tidak boleh diterima seperti itu.

Adalah mudah untuk menolak sakit leher atau leher yang sengit sebagai penyakit biasa yang menimbulkan kesulitan kecil dan menangguhkan rawatan. Walau bagaimanapun, melambatkan rawatan boleh membawa kepada kesakitan kronik yang boleh berkembang menjadi sakit kepala, migrain dan sakit bahu yang memancar ke kawasan lain badan.

Keadaan biasa yang dikaitkan dengan sakit lutut

 • Kecederaan
 • Artritis
 • Tempurung Lutut tersingkir
 • Jangkitan
 • Sakit Pinggul atau Kaki
 • Sista

Ucapkan selamat tinggal kepada sakit lutut tanpa pembedahan

Salah faham umum yang dialami oleh ramai rakyat Malaysia ialah satu-satunya penyelesaian kepada sakit lutut adalah pembedahan, seperti pembedahan penggantian lutut, pembinaan semula anterior cruciate ligamen (ACL) atau pembaikan meniskus koyak. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa penyelesaian yang tidak invasif yang boleh membantu kita menyembuhkan dan mencegah kesakitan dan komplikasi kronik.

Rehat boleh menghalang ketegangan lebih lanjut pada lutut kita. Walau bagaimanapun, bergantung kepada punca kesakitan lutut anda, rehat boleh mendatangkan lebih banyak mudarat daripada kebaikan. Sebagai contoh, jika sakit lutut anda disebabkan oleh artritis, mengehadkan pergerakan boleh memburukkan lagi keadaan. Melakukan latihan yang betul boleh membantu mengehadkan perkembangannya dan membantu anda berasa lebih baik.

Menggunakan gabungan haba, daya tarikan, rawatan manual, pergerakan dan senaman, fisioterapi boleh membantu mengurangkan kesakitan dan kekakuan, mencegah kecederaan masa depan dan melambatkan perkembangan keadaan seperti arthritis. Sebagai pakar yang dilatih dalam masalah muskuloskeletal, neurologi dan kardiotoraksik, ahli fisioterapi dapat mengenal pasti punca kesakitan anda dan membantu anda mendapatkan semula mobiliti dan kemerdekaan. Ubat juga boleh ditetapkan untuk mengurangkan keradangan atau melegakan kesakitan.

Jangan biarkan rasa sakit mengendalikan hidupmu. Dapatkan rawatan dan menjalani kehidupan yang aktif, bertenaga dan bebas kesakitan hari ini!

Mengapa melegakan sakit lutut dengan fisioterapi rumah?

Tingkatkan Keyakinan Diri

Meningkatkan kebolehan anda melakukan aktiviti harian melalui pelan terapi yang ditetapkan

Terapi di Rumah Dengan Mudah

Dapatkan terapi khusus di kediaman anda sendiri dan elak kesesakan trafik dan beratur panjang

Homage_HomeCare

Keselesaan & Keselamatan

Rumahku Syurgaku: Dapatkan penjagaan di kediaman anda sendiri 

Pemulihan & Peningkatan Mobiliti

Sesi terapi yang kerap akan mempercepatkan pemulihan, mengurangkan kesakitan, meningkatkan fleksibiliti dan membantu masalah mobiliti anda

Kos Rawatan Sakit Lutut Malaysia

Kos purata pengambilan ahli fisioterapi untuk rawatan sakit lutut adalah kira-kira RM200 di Malaysia, tetapi syukurlah, pakej penjagaan, insurans dan subsidi tersedia untuk mengimbangi sebahagian daripada kos.

Berhati-hati Sekarang

Sesi 60 minit

Pada
RM 170 /sesi*

Pakej

Dari
RM 750 /pakej*
5 Sesi
Homage menyediakan harga tanpa keperluan kontrak. Anda hanya perlu menempah jam yang anda perlukan dan Homage Care Pro kami akan tiba untuk menyediakan terapi di rumah.

Bagaimana Homage berfungsi

Bagaimana ia berfungsi - Langkah 1

Muat turun aplikasi mudah alih Homage

Homage Apple Appstore Homage Google Playstore
Bagaimana ia berfungsi - Langkah 1

Sediakan pelan penjagaan dan dipadankan dengan Care Pro

Bagaimana ia berfungsi - Langkah 2

Terima penjagaan daripada Pakar Penjagaan kami

Bagaimana ia berfungsi - Langkah 3

Tempah, urus dan bayar untuk lawatan semua di satu tempat

Petikan perkhidmatan
100%
Ditayangkan
4.8
Penarafan
Kumpulan jururawat, penjaga dan ahli terapi terbesar di Malaysia

Soalan popular mengenai Rawatan Sakit Lutut

Soalan Lazim Perkhidmatan

Bagaimana saya tahu jika sakit lutut saya serius?

Mungkin lebih baik untuk berunding dengan profesional perubatan jika anda mengalami gejala berikut:

 • Tidak dapat menanggung berat pada lutut anda
 • Rasa bahawa lutut anda tidak stabil dan memberi apabila anda meletakkan berat badan di atasnya
 • Bengkak lutut yang ketara
 • Tidak dapat memanjangkan atau melenturkan lutut sepenuhnya
 • Kecacatan yang jelas di lutut atau kaki
 • Alami demam selain kemerahan, sakit, dan bengkak di lutut
 • Sakit lutut yang teruk yang dikaitkan dengan kecederaan

Siapa ahli fisioterapi Homage?

Ahli fisioterapi Homage adalah pasukan individu yang bersemangat dan berdedikasi untuk menjaga warga emas dan keluarga yang memerlukan.

Ahli fisioterapi kami mengkhususkan diri dalam pelbagai bidang dari ortopedik (keadaan tulang, otot, ligamen, tendon dan sendi) kepada geriatrik (keadaan yang berkaitan dengan usia atau progresif).

Berapa lamakah masa yang diambil untuk sembuh?

Perjalanan pemulihan dan pemulihan setiap individu adalah berbeza bergantung kepada keadaan anda. Ahli fisioterapi akan dapat menasihati anda tentang pelan rawatan dan kekerapan yang sesuai selepas penilaian awal.

Berapa lamakah lawatan fisioterapi yang terakhir?

Setiap Lawatan Fisioterapi Homage Home adalah satu jam (60 minit).

Bagaimana anda menghilangkan sakit lutut dengan cepat?

Terdapat beberapa ubat rumah yang boleh anda gunakan untuk mengurangkan sakit lutut, sama ada disebabkan oleh kecederaan baru-baru ini atau artritis yang telah wujud selama bertahun-tahun:

Elakkan berehat terlalu banyak: Imobilitas boleh menyebabkan otot yang lemah dan memburukkan lagi sakit sendi.
Senaman: Lakukan senaman yang boleh menguatkan otot yang menyokong lutut anda, termasuk kardio, latihan berat badan dan regangan. Beberapa latihan yang boleh anda cuba termasuk berjalan, berenang, aerobik air, berbasikal pegun dan tai chi.
Elakkan jatuh: Sakit lutut menjadikan kita lebih cenderung kehilangan keseimbangan dan kejatuhan, yang boleh memburukkan keadaan. Pastikan rumah anda dinyalakan dengan baik, gunakan pegangan tangan jika boleh dan jangan malu menggunakan alat bantuan berjalan seperti tongkat, tongkat, splint dan / atau pendakap untuk memastikan anda tetap stabil.
Cuba 'RICE': Rehatkan lutut anda, ais kawasan yang terjejas untuk mengurangkan bengkak, pakai pembalut mampatan dan angkat lutut anda.
Kurangkan berat badan: Kehilangan berat badan boleh mengambil tekanan dari lutut anda. Mulakan dengan langkah-langkah kecil seperti menyesuaikan diet anda dan bersenam.
Pakai kasut yang betul: Insole kusyen boleh mengurangkan tekanan pada lutut kita dan sangat membantu bagi mereka yang mempunyai osteoartritis lutut.

Apakah yang perlu saya jangkakan semasa sesi fisioterapi pertama saya?

Semasa lawatan pertama anda, ahli fisioterapi kami akan terlebih dahulu menilai keadaan kesihatan dan fizikal anda, memahami matlamat dan mengesyorkan pelan rawatan terapi peribadi yang boleh dilakukan di kediaman anda sendiri.

Sekiranya ada masa, ahli fisioterapi juga akan menjalankan latihan ini dengan anda semasa lawatan pertama.

Apa yang dilakukan ahli fisioterapi?

Ahli fisioterapi mempunyai pengetahuan mendalam tentang fungsi badan dan mempunyai kemahiran klinikal khusus untuk menilai, mendiagnosis dan merawat kecederaan. Ahli fisioterapi akan terlebih dahulu menilai kesihatan anda, sebelum menentukan jenis pergerakan dan latihan yang boleh anda lakukan untuk membantu dalam pemulihan anda.

Setiap ahli fisioterapi mungkin menggunakan pendekatan yang berbeza untuk merawat dan menguruskan keadaan anda, termasuk pergerakan dan senaman, terapi manual dan hidroterapi.

Siapa ahli fisioterapi Homage?
Berapa lamakah lawatan fisioterapi yang terakhir?
Apakah yang perlu saya jangkakan semasa sesi fisioterapi pertama saya?
Sekiranya saya menyediakan apa-apa untuk lawatan fisioterapi saya?

Perlukah saya menyediakan apa-apa untuk lawatan fisioterapi saya?

Tiada persiapan yang diperlukan.

Jika anda mempunyai sebarang surat rujukan doktor, fisioterapi/ laporan perubatan atau penyiasatan terdahulu (X-ray atau MRI), sila kongsikan maklumat tersebut dengan ahli fisioterapi anda untuk pemahaman yang lebih teliti tentang keadaan anda.

Apa yang pelanggan katakan

Bantuan semasa pandemik

Pasukan ini telah bertungkus-lumus untuk bekerjasama walaupun terpaksa menghentikan sementara penglibatan mereka untuk perkhidmatan penjagaan kerana situasi pandemik yang kini berada di Malaysia. Semua isu dalam fasa awal penglibatan telah ditangani dengan pantas dan memuaskan. Jeritan khas kepada Shirley dari Homage yang telah bertindak balas dengan segera kepada semua pertanyaan dan permintaan saya (dan pergi jauh dan di luar jangkaan saya dengan tindakannya dalam semua tuduhan).

Wong Voon Bing
Penjagaan yang sangat disyorkan apabila saya tiada

Ayah saya mengalami kejatuhan baru-baru ini dan mengalami patah tulang pinggul. Tinggal di luar negara dan tidak dapat pulang ke tanah air untuk membantu pemulihan sangat membimbangkan. Seorang rakan mengesyorkan Homage untuk membantu penjagaan kejururawatannya. Mereka segera membalas mesej. Penjagaan yang diberikan sangat baik dan sangat profesional. Kami sangat gembira dengan perkhidmatan ini. Ada kalanya kita terpaksa menukar masa pelantikan dan mereka bertanggungjawab dan meneliti keperluan kita.

Anisa Aisha
Pengalaman positif

Pengalaman kami sangat positif. Setakat ini, kami telah menggunakan Pro Penjagaan mereka mungkin 10 kali (untuk mendaftar masuk ibu) dan dia tidak kurang baik dan menyokong. Penyelaras Bel juga telah banyak membantu sejak hari pertama. Saya dapati harganya berpatutan. Suka ciri pelaporan pada apl mereka. Anda dapat melihat apa yang telah dilakukan semasa lawatan. Ia patut dicuba.

Adelaine Yeo
Terima kasih dan penghargaan saya

Ibu saya yang berusia 85 tahun, yang menjalani pembedahan hernia insisi pasca ventral pada Januari 2019 mempunyai CPs dari Homage, semuanya dilatih secara profesional, dari hospital terkemuka di Malaysia. CPs menyusukan ibu saya dengan ketekunan, dan belas kasihan; memberikan petua yang tidak ternilai mengenai penjagaan warga tua kepada ahli keluarga. Terima kasih dan penghargaan saya ucapkan kepada Team Homage.

Azwan Shahuddin
Pasti salah satu yang terbaik!

Saya mempunyai pengalaman positif dengan Homage setakat ini. Mereka fleksibel, berpatutan, dan profesional. Penyelaras dari Homage sangat membantu dan menampung permintaan saya sejak hari pertama. Penjaga yang ditugaskan untuk menjaga nenek saya adalah menepati masa, dilatih secara profesional dan penuh perhatian. Semoga mereka akan terus berkhidmat dengan baik.

Kamilah Barvin
Program fisioterapi komprehensif

Penghormatan telah banyak membantu kami dalam membantu pemulihan ayah tercinta. Mereka memberi kami penjelasan yang komprehensif mengenai program fisioterapi. Ahli terapi yang mereka hantar sangat berkelayakan, sopan, bersemangat, dan memberikan perkhidmatan yang cemerlang. Dan yang paling penting, cajnya adil dan berpatutan.

Farizal Anam
Panduan untuk pembantu rumah saya

Terima kasih Homage atas bantuan anda selepas ibu saya dibenarkan keluar dari hospital akibat demam denggi. Ibu mendapat semula keyakinannya untuk mandi pertama selepas keluar dengan bantuan penjaga Homage, sesuatu yang tidak dapat dilakukan oleh pembantu rumah saya. Juga untuk membimbing pembantu rumah saya untuk mengendalikannya dengan cara yang lebih bersih. Pembantu rumah saya mempelajari kaedah yang betul dan dapat memberi penjagaan yang lebih baik kepada ibu sekarang. Sangat mengesyorkannya kepada orang yang mencari perkhidmatan penjagaan profesional untuk menguruskan ahli keluarga yang memerlukan bantuan.

Jenny Lim
Ujian swab tanpa kerumitan

Ia benar-benar menyusahkan apabila anda boleh menjalani ujian swab COVID-19 tanpa meninggalkan rumah anda. Responsnya sangat pantas, aplikasinya cekap. Terima kasih atas perkhidmatan anda.

Sofia Mustaffa
Secara keseluruhan kerja berpasukan yang baik

Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Homage atas perkhidmatan cemerlang mereka terutamanya Cik Ginger atas komunikasi cemerlang dan khidmat pelanggannya dan untuk membuat pengaturan yang diperlukan. Dia melakukan susulan yang baik sebelum dan selepas fisio, juga makanan balik yang tepat. Kami menghargai Cik Shu atas perkhidmatan fisionya yang cemerlang yang membuat ibu saya mendapat keyakinan bahawa dia boleh berjalan lagi. Cik Shu sangat sabar, bekerja keras, dan komited untuk melihat ibu saya akan dipulihkan sepenuhnya dan sembuh. Terima kasih.

Paul Mahendran
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang