Tempah Sesi Rawatan Sakit Leher di Malaysia

Mengalami sakit leher akut atau kronik? Sakit leher atau kekakuan tidak normal dan anda tidak boleh membiasakan diri dengannya. Biarkan ahli fisioterapi kami yang berpengalaman membantu mengurangkan kesakitan dan mencegah kambuh dengan pelan rawatan sakit leher peribadi yang disesuaikan dengan keadaan dan keperluan penjagaan anda.

Berhati-hati Sekarang

Sakit leher adalah masalah muskuloskeletal kedua yang paling biasa

Ramai rakyat Malaysia telah mengalami sakit leher atau kekakuan pada beberapa ketika dalam kehidupan kita. Selalunya, ini mungkin disebabkan oleh aktiviti dan tingkah laku harian kita seperti postur yang lemah, bekerja di meja terlalu lama tanpa menukar kedudukan atau tidur dalam kedudukan yang tidak sesuai untuk leher kita. Pada masa lain, sakit leher mungkin disebabkan oleh kecederaan atau menunjukkan keadaan yang lebih serius seperti meningitis atau bahkan serangan jantung.

Adalah mudah untuk menolak sakit leher atau leher yang sengit sebagai penyakit biasa yang menimbulkan kesulitan kecil dan menangguhkan rawatan. Walau bagaimanapun, melambatkan rawatan boleh membawa kepada kesakitan kronik yang boleh berkembang menjadi sakit kepala, migrain dan sakit bahu yang memancar ke kawasan lain badan.

Keadaan biasa yang dikaitkan dengan sakit leher

 • Kecederaan
 • Ketegangan Otot atau Keseleo
 • Meningitis
 • Artritis
 • Osteoporosis
 • Cakera Tergelincir

Ucapkan selamat tinggal kepada sakit leher

Bagi kebanyakan rakyat Malaysia, penyelesaian pertama yang kita fikirkan apabila kita mengalami kesakitan adalah dengan mengambil mudah dan mendapatkan rehat yang mencukupi. Walaupun ini boleh membantu melegakan sakit leher dan kekakuan, ketidakaktifan yang berpanjangan sering melakukan lebih banyak kemudaratan daripada yang baik dan boleh menyebabkan kemerosotan otot yang boleh membawa kepada lebih banyak masalah kesihatan. Inilah sebabnya mengapa kebanyakan profesional perubatan akan mengesyorkan terapi fizikal aktif dan menjalankan mereka yang mempunyai sakit leher dan kekakuan sebaliknya.

Menggunakan gabungan haba, daya tarikan, rawatan manual, pergerakan dan senaman, fisioterapi boleh membantu mengurangkan kesakitan dan kekakuan dan mencegah kecederaan masa depan atau serangan kesakitan dengan menguatkan otot tulang belakang dan leher. Ubat juga boleh ditetapkan untuk mengurangkan keradangan atau melegakan kesakitan.

Jangan biarkan rasa sakit mengendalikan hidupmu. Dapatkan rawatan dan menjalani kehidupan yang aktif, bertenaga dan bebas kesakitan hari ini!

Mengapa melegakan sakit leher dengan fisioterapi rumah?

Tingkatkan Keyakinan Diri

Meningkatkan kebebasan dalam aktiviti harian melalui pelan terapi tersuai

Terapi di Rumah Dengan Mudah

Dapatkan terapi khusus di kediaman anda sendiri dan elak kesesakan trafik dan beratur panjang

Homage_HomeCare

Keselesaan & Keselamatan

Rumahku Syurgaku: Dapatkan penjagaan di kediaman anda sendiri 

Pemulihan & Peningkatan Mobiliti

Sesi terapi yang kerap akan mempercepatkan pemulihan, mengurangkan kesakitan, meningkatkan fleksibiliti dan membantu masalah mobiliti anda

Kos rawatan sakit leher di Malaysia

Kos purata pengambilan ahli fisioterapi untuk rawatan sakit leher adalah kira-kira RM200 di Malaysia, tetapi syukurlah, pakej penjagaan, insurans dan subsidi tersedia untuk mengimbangi sebahagian daripada kos.

Berhati-hati Sekarang
Homage menyediakan harga tanpa keperluan kontrak. Anda hanya perlu menempah jam yang anda perlukan dan Homage Care Pro kami akan tiba untuk menyediakan terapi di rumah.

Fisioterapi di Rumah

serendah
RM 135/ sesi
Homage menyediakan harga tanpa keperluan kontrak. Anda hanya perlu menempah jam yang anda perlukan dan Homage Care Pro kami akan tiba untuk menyediakan terapi di rumah.

Bagaimana Homage berfungsi

Bagaimana ia berfungsi - Langkah 1

Muat turun aplikasi mudah alih Homage

Homage Apple Appstore Homage Google Playstore
Bagaimana ia berfungsi - Langkah 1

Sediakan pelan penjagaan dan dipadankan dengan Care Pro

Bagaimana ia berfungsi - Langkah 2

Terima penjagaan daripada Pakar Penjagaan kami

Bagaimana ia berfungsi - Langkah 3

Tempah, urus dan bayar untuk lawatan semua di satu tempat

Petikan perkhidmatan
100%
Ditayangkan
4.8
Penarafan
Kumpulan jururawat, penjaga dan ahli terapi terbesar di Malaysia

Soalan popular mengenai Rawatan Sakit Leher

Soalan Lazim Perkhidmatan

Bagaimanakah saya boleh melegakan sakit leher?

Berikut adalah beberapa ubat rumah mudah yang boleh anda cuba mengurangkan sakit leher:

 • Sapukan ais ke kawasan yang menyakitkan semasa 48 hingga 72 jam pertama
 • Sapukan haba ke kawasan yang terjejas selepas itu, menggunakan pancuran mandian panas, pemampat panas atau pad pemanasan
 • Pelega kesakitan di kaunter
 • Mengurut kawasan yang terjejas
 • Teruskan menggerakkan leher anda, tetapi elakkan pergerakan secara tiba-tiba atau jerking
 • Regangkan otot leher anda dengan senaman yang perlahan, bergerak ke atas dan ke bawah, sebelah ke sisi dan telinga ke telinga
 • Laraskan kedudukan tidur anda
 • Dapatkan tilam dan bantal yang sesuai atau bantal leher khas

Apakah rawatan terbaik untuk sakit leher dan bahu?

Tidak ada penyelesaian yang sesuai untuk sakit leher. Terdapat pelbagai punca sakit leher dan rawatan yang paling sesuai bergantung kepada punca kesakitan.

Bagi kebanyakan orang, sakit leher dan bahu cenderung hilang selepas beberapa hari. Dalam tempoh ini, pelega kesakitan di kaunter dan pengendur otot, urut dan / atau memampatkan panas dan sejuk boleh membantu mengurangkan ketidakselesaan.

Walau bagaimanapun, kesakitan yang berlangsung selama lebih dari 6 minggu, tidak tertanggung walaupun dengan ubat rumah, dan / atau disertai dengan gejala lain seperti demam dan loya mungkin menunjukkan keadaan asas yang lebih serius dan anda harus berjumpa doktor secepat mungkin. Sekiranya akar saraf atau saraf tunjang terjejas, pembedahan mungkin diperlukan.

Bagaimana aku bisa tidur dengan sakit leher?

Tidur di perut kita meletakkan tekanan pada tulang belakang dan leher kita dan boleh menyebabkan atau memburukkan lagi sakit leher.

Jika anda mengalami sakit leher atau kekakuan, laraskan kedudukan tidur anda supaya anda tidur di belakang atau sisi anda. Ia juga membantu mencari bantal yang paling sesuai dengan anda.

Apa yang menyebabkan sakit leher?

Antara sebab dan keadaan biasa yang menyebabkan sakit leher termasuk:

 • Penyakit cakera degeneratif
 • Terikan leher
 • Osteoartritis
 • Serviks spondylosis
 • Stenosis tulang belakang
 • Postur yang lemah
 • Kecederaan leher, seperti sebatan, cakera herniated, atau saraf yang dicubit
 • Jangkitan, seperti tuberkulosis, meningitis dan jangkitan tulang belakang
 • Fibromyalgia
 • Polymyalgia rheumatica
 • Kedudukan leher yang tidak selesa semasa tidur
 • Postur yang lemah

Bilakah saya perlu pergi ke doktor untuk sakit leher?

Selalunya, kekakuan leher hilang selepas satu atau dua hari, dan ubat rumah yang mudah dapat membantu melegakan kesakitan.

Walau bagaimanapun, anda perlu mendapatkan bantuan perubatan jika anda mengalami sakit leher yang berlangsung selama lebih dari 6 minggu, tidak tertanggung walaupun dengan ubat rumah, dan / atau disertai dengan mana-mana gejala berikut:

 • Kesakitan yang teruk menembak ke bawah tangan anda
 • Kelemahan, kebas atau kesat di lengan atau kaki anda
 • Masalah mengawal pundi kencing atau usus anda
 • Kehilangan baki
 • Kekok secara tiba-tiba
 • Kecederaan atau kemalangan baru-baru ini
 • Demam secara tiba-tiba dan tinggi
 • Kekeliruan
 • Peningkatan sensitiviti terhadap cahaya
 • Rasa loya
 • Muntah

Berapa banyak sesi rawatan yang saya perlukan untuk sakit leher?

Perjalanan pemulihan dan pemulihan setiap individu adalah berbeza bergantung kepada keadaan anda. Ahli fisioterapi akan dapat menasihati anda tentang pelan rawatan dan kekerapan yang sesuai selepas penilaian awal.

Siapa ahli fisioterapi Homage?

Ahli fisioterapi Homage adalah pasukan individu yang bersemangat dan berdedikasi untuk menjaga warga emas dan keluarga yang memerlukan.

Ahli fisioterapi kami mengkhususkan diri dalam pelbagai bidang dari ortopedik (keadaan tulang, otot, ligamen, tendon, dan sendi) kepada geriatrik (keadaan yang berkaitan dengan usia atau progresif).

Apa yang dilakukan ahli fisioterapi?

Ahli fisioterapi mempunyai pengetahuan mendalam tentang fungsi badan dan mempunyai kemahiran klinikal khusus untuk menilai, mendiagnosis dan merawat kecederaan. Ahli fisioterapi akan terlebih dahulu menilai kesihatan anda, sebelum menentukan jenis pergerakan dan latihan yang boleh anda lakukan untuk membantu dalam pemulihan anda.

Setiap ahli fisioterapi mungkin menggunakan pendekatan yang berbeza untuk merawat dan menguruskan keadaan anda, termasuk pergerakan dan senaman, terapi manual dan hidroterapi.

Berapa lamakah lawatan fisioterapi yang terakhir?


Setiap Lawatan Fisioterapi Homage Home adalah satu jam (60 minit).

Apakah yang perlu saya jangkakan semasa sesi fisioterapi pertama saya?

Semasa lawatan pertama anda, ahli fisioterapi kami akan terlebih dahulu menilai keadaan kesihatan dan fizikal anda, memahami matlamat dan mengesyorkan pelan rawatan terapi peribadi yang boleh dilakukan di kediaman anda sendiri.

Sekiranya ada masa, ahli fisioterapi juga akan menjalankan latihan ini dengan anda semasa lawatan pertama.

Perlukah saya menyediakan apa-apa untuk lawatan fisioterapi saya?

Tiada persiapan yang diperlukan.

Jika anda mempunyai sebarang surat rujukan doktor, fisioterapi/ laporan perubatan atau penyiasatan terdahulu (X-ray atau MRI), sila kongsikan maklumat tersebut dengan ahli fisioterapi anda untuk pemahaman yang lebih teliti tentang keadaan anda.

Apa yang pelanggan katakan

Bantuan semasa pandemik

Pasukan ini telah bertungkus-lumus untuk bekerjasama walaupun terpaksa menghentikan sementara penglibatan mereka untuk perkhidmatan penjagaan kerana situasi pandemik yang kini berada di Malaysia. Semua isu dalam fasa awal penglibatan telah ditangani dengan pantas dan memuaskan. Jeritan khas kepada Shirley dari Homage yang telah bertindak balas dengan segera kepada semua pertanyaan dan permintaan saya (dan pergi jauh dan di luar jangkaan saya dengan tindakannya dalam semua tuduhan).

Wong Voon Bing
Penjagaan yang sangat disyorkan apabila saya tiada

Ayah saya mengalami kejatuhan baru-baru ini dan mengalami patah tulang pinggul. Tinggal di luar negara dan tidak dapat pulang ke tanah air untuk membantu pemulihan sangat membimbangkan. Seorang rakan mengesyorkan Homage untuk membantu penjagaan kejururawatannya. Mereka segera membalas mesej. Penjagaan yang diberikan sangat baik dan sangat profesional. Kami sangat gembira dengan perkhidmatan ini. Ada kalanya kita terpaksa menukar masa pelantikan dan mereka bertanggungjawab dan meneliti keperluan kita.

Anisa Aisha
Pengalaman positif

Pengalaman kami sangat positif. Setakat ini, kami telah menggunakan Pro Penjagaan mereka mungkin 10 kali (untuk mendaftar masuk ibu) dan dia tidak kurang baik dan menyokong. Penyelaras Bel juga telah banyak membantu sejak hari pertama. Saya dapati harganya berpatutan. Suka ciri pelaporan pada apl mereka. Anda dapat melihat apa yang telah dilakukan semasa lawatan. Ia patut dicuba.

Adelaine Yeo
Terima kasih dan penghargaan saya

Ibu saya yang berusia 85 tahun, yang menjalani pembedahan hernia insisi pasca ventral pada Januari 2019 mempunyai CPs dari Homage, semuanya dilatih secara profesional, dari hospital terkemuka di Malaysia. CPs menyusukan ibu saya dengan ketekunan, dan belas kasihan; memberikan petua yang tidak ternilai mengenai penjagaan warga tua kepada ahli keluarga. Terima kasih dan penghargaan saya ucapkan kepada Team Homage.

Azwan Shahuddin
Pasti salah satu yang terbaik!

Saya mempunyai pengalaman positif dengan Homage setakat ini. Mereka fleksibel, berpatutan, dan profesional. Penyelaras dari Homage sangat membantu dan menampung permintaan saya sejak hari pertama. Penjaga yang ditugaskan untuk menjaga nenek saya adalah menepati masa, dilatih secara profesional dan penuh perhatian. Semoga mereka akan terus berkhidmat dengan baik.

Kamilah Barvin
Program fisioterapi komprehensif

Penghormatan telah banyak membantu kami dalam membantu pemulihan ayah tercinta. Mereka memberi kami penjelasan yang komprehensif mengenai program fisioterapi. Ahli terapi yang mereka hantar sangat berkelayakan, sopan, bersemangat, dan memberikan perkhidmatan yang cemerlang. Dan yang paling penting, cajnya adil dan berpatutan.

Farizal Anam
Panduan untuk pembantu rumah saya

Terima kasih Homage atas bantuan anda selepas ibu saya dibenarkan keluar dari hospital akibat demam denggi. Ibu mendapat semula keyakinannya untuk mandi pertama selepas keluar dengan bantuan penjaga Homage, sesuatu yang tidak dapat dilakukan oleh pembantu rumah saya. Juga untuk membimbing pembantu rumah saya untuk mengendalikannya dengan cara yang lebih bersih. Pembantu rumah saya mempelajari kaedah yang betul dan dapat memberi penjagaan yang lebih baik kepada ibu sekarang. Sangat mengesyorkannya kepada orang yang mencari perkhidmatan penjagaan profesional untuk menguruskan ahli keluarga yang memerlukan bantuan.

Jenny Lim
Ujian swab tanpa kerumitan

Ia benar-benar menyusahkan apabila anda boleh menjalani ujian swab COVID-19 tanpa meninggalkan rumah anda. Responsnya sangat pantas, aplikasinya cekap. Terima kasih atas perkhidmatan anda.

Sofia Mustaffa
Secara keseluruhan kerja berpasukan yang baik

Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Homage atas perkhidmatan cemerlang mereka terutamanya Cik Ginger atas komunikasi cemerlang dan khidmat pelanggannya dan untuk membuat pengaturan yang diperlukan. Dia melakukan susulan yang baik sebelum dan selepas fisio, juga makanan balik yang tepat. Kami menghargai Cik Shu atas perkhidmatan fisionya yang cemerlang yang membuat ibu saya mendapat keyakinan bahawa dia boleh berjalan lagi. Cik Shu sangat sabar, bekerja keras, dan komited untuk melihat ibu saya akan dipulihkan sepenuhnya dan sembuh. Terima kasih.

Paul Mahendran
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang