Tempah Sesi Rawatan Sakit Belakang Di Malaysia

Mengalami sakit belakang akut atau kronik? Sakit belakang tidak normal dan anda tidak boleh membiasakan diri dengannya. Biarkan ahli fisioterapi kami yang berpengalaman membantu mengurangkan kesakitan dan mencegah kambuh dengan pelan rawatan sakit belakang peribadi yang disesuaikan dengan keadaan dan keperluan penjagaan anda.

Dapatkan Penjagaan Sekarang

80% orang dewasa mengalami sakit belakang pada satu ketika dalam kehidupan mereka

Sakit belakang sering menjadi penunjuk bahawa otot, sendi, ligamen atau cakera kita yang terlalu banyak atau berpintal. Ini mungkin disebabkan oleh kecederaan atau keadaan perubatan seperti cakera tergelincir atau scoliosis. Bagi sesetengah orang, sakit belakang adalah isu berulang atau kronik kerana postur atau tabiat gaya hidup yang buruk.

Adalah mudah untuk menolak sakit belakang sebagai penyakit biasa yang menimbulkan kesulitan kecil dan menangguhkan rawatan. Walau bagaimanapun, melambatkan rawatan untuk sakit belakang boleh membawa kepada kesakitan kronik atau komplikasi seperti saraf tercubit, masalah penjajaran dan / atau tulang belakang tetap, yang mungkin memerlukan campur tangan perubatan yang lebih kompleks, invasif dan mahal di jalan raya.

Keadaan biasa yang dikaitkan dengan sakit belakang

 • Kecederaan
 • Kesakitan Kronik
 • Cakera Tergelincir
 • Skoliosis
 • Artritis
 • Osteoporosis

Ucapkan selamat tinggal kepada sakit belakang tanpa membuat pembedahan

Salah faham yang biasa ramai orang mempunyai adalah bahawa satu-satunya penyelesaian untuk sakit belakang adalah pembedahan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa penyelesaian bukan invasif yang terdapat di Malaysia yang dapat membantu kita menyembuhkan dan mencegah kesakitan dan komplikasi kronik jika kita mendapatkan rawatan lebih awal.

Rehat menghalang ketegangan selanjutnya di belakang dan merupakan salah satu faktor yang paling penting dalam pemulihan. Walau bagaimanapun, jika kesakitan tidak reda, dapatkan rawatan profesional.

Menggunakan gabungan haba, daya tarikan, rawatan manual, pergerakan dan senaman, fisioterapi boleh membantu mengurangkan kesakitan dan kekakuan dan mencegah kecederaan masa depan atau serangan kesakitan dengan menguatkan belakang. Sekiranya melangkah keluar dari rumah untuk sesi fisioterapi biasa terdengar seperti kerumitan, terdapat banyak penyedia fisioterapi rumah yang membolehkan anda mengakses penjagaan yang anda perlukan tanpa ketidakselesaan perjalanan dan menunggu lama di klinik. Bagi sesetengah orang, ubat boleh ditetapkan untuk mengurangkan keradangan atau melegakan kesakitan.

Jangan biarkan rasa sakit mengendalikan hidupmu. Dapatkan rawatan dan menjalani kehidupan yang aktif, bertenaga dan bebas kesakitan hari ini!

Mengapa anda perlu menggunakan fisioterapi untuk melegakkan sakit belakang?

Tingkatkan Keyakinan Diri

Meningkatkan kebolehan anda melakukan aktiviti harian melalui pelan terapi yang ditetapkan

Terapi di Rumah Dengan Mudah

Dapatkan terapi khusus di kediaman anda sendiri dan elak kesesakan trafik dan beratur panjang

Homage_HomeCare

Keselesaan & Keselamatan

Rumahku Syurgaku: Dapatkan penjagaan di kediaman anda sendiri 

Pemulihan & Peningkatan Mobiliti

Sesi terapi yang kerap akan mempercepatkan pemulihan, mengurangkan kesakitan, meningkatkan fleksibiliti dan membantu masalah mobiliti anda

Kos Rawatan Sakit Belakang Malaysia

Kos purata pengambilan ahli fisioterapi untuk rawatan sakit belakang adalah kira-kira RM200 di Malaysia, tetapi syukurlah, pakej penjagaan, insurans dan subsidi tersedia untuk mengimbangi sebahagian daripada kos.

Dapatkan Penjagaan Sekarang

Sesi

serendah
RM 170 sejam

Pakej

Dari
RM 750 untuk 5 sesi

Cara Homage Berfungsi

Bagaimana Ia Berfungsi - Langkah 1

Muat Turun Aplikasi Homage

Homage Apple Appstore Homage Google Playstore
Bagaimana Ia Berfungsi - Langkah 1

Daftarkan pelan penjagaan dan dapatkan Care Pro yang sesuai

Bagaimana Ia Berfungsi - Langkah 2

Dapatkan perkhidmatan penjagaan daripada Care Pro kami

Bagaimana Ia Berfungsi - Langkah 3

Tempah, urus, dan bayar perkhidmatan kami dalam satu platform

Sebut harga perkhidmatan
100%
Disaring
4.8
penarafan
Rangkaian jururawat, penjaga dan ahli terapi terbesar di Malaysia

Soalan popular mengenai Rawatan Sakit Belakang

Soalan Lazim Perkhidmatan

Apakah rawatan terbaik untuk sakit belakang?

Bergantung kepada punca kesakitan, rawatan yang berbeza mungkin diperlukan. Berikut adalah beberapa rawatan yang boleh ditetapkan atau disyorkan oleh profesional perubatan:

 • Ubat-ubatan, termasuk relaks otot, melegakan kesakitan dan suntikan
 • Terapi fizikal, termasuk haba, ultrabunyi, rangsangan elektrik dan teknik pelepasan otot
 • Pendidikan mengenai kepentingan kekal aktif, mengurangkan tekanan dan kebimbangan, belajar cara untuk mengelakkan kecederaan masa depan dan cara lain untuk menguruskan keadaan dengan berkesan
 • Pembedahan

Bagaimana saya boleh melegakan sakit belakang di rumah?

Untuk sakit belakang ringan, berikut adalah beberapa kaedah yang boleh anda cuba di rumah untuk melegakan kesakitan:

 • Ais kawasan yang terjejas dalam tempoh 24 hingga 48 jam pertama kecederaan
 • Kekal aktif dan regangkan otot
 • Mengekalkan postur yang baik terutamanya apabila mengangkat objek berat
 • Kawal berat badan anda untuk mengurangkan tekanan berlebihan pada tulang belakang anda
 • Pakai kasut tumit rendah dan bukannya kasut tumit tinggi
 • Gunakan ubat penahan sakit 

Walau bagaimanapun, jika anda telah cedera parah atau mengalami kebas, kelemahan, atau kesat di kaki, sila dapatkan bantuan perubatan secepat mungkin.

Apakah senaman terbaik untuk sakit belakang yang lebih rendah?

Berikut adalah beberapa latihan yang boleh melegakan sakit belakang dan menguatkan teras kami tanpa meletakkan terlalu banyak tekanan atau tekanan di belakang kami:

 • Rangup Separa
 • Regangan Hamstring
 • "Wall Sits"
 • Tekan tubi untuk belakang
 • "Bird Dog"
 • Lutut ke Dada
 • Tilts pelvik
 • Jambatan Glute (Bridging)
 • Latihan Aerobik, seperti berenang, berbasikal, berlari atau berjalan
 • Pilates

Walau bagaimanapun, adalah lebih baik untuk terlebih dahulu berunding dengan doktor dan mendapatkan nasihat dan cadangan profesional mereka sebelum melakukan apa-apa usaha berat untuk sakit belakang yang lebih rendah.

Berapa banyak sesi rawatan yang saya perlukan untuk sakit belakang?

Perjalanan pemulihan dan pemulihan setiap individu adalah berbeza bergantung kepada keadaan anda. Ahli fisioterapi akan dapat menasihati anda tentang pelan rawatan dan kekerapan yang sesuai selepas penilaian awal.

Apa yang dilakukan ahli fisioterapi?

Ahli fisioterapi mempunyai pengetahuan mendalam tentang fungsi badan dan mempunyai kemahiran klinikal khusus untuk menilai, mendiagnosis dan merawat kecederaan. Ahli fisioterapi akan terlebih dahulu menilai kesihatan anda, sebelum menentukan jenis pergerakan dan latihan yang boleh anda lakukan untuk membantu dalam pemulihan anda.

Setiap ahli fisioterapi mungkin menggunakan pendekatan yang berbeza untuk merawat dan menguruskan keadaan anda, termasuk pergerakan dan senaman, terapi manual dan hidroterapi.

Siapa ahli fisioterapi Homage?

Ahli fisioterapi Homage adalah pasukan individu yang bersemangat dan berdedikasi dalam menjaga warga emas dan keluarga yang memerlukan.

Ahli fisioterapi kami mengkhususkan diri dalam pelbagai bidang dari ortopedik (keadaan tulang, otot, ligamen, tendon dan sendi) kepada geriatrik (keadaan yang berkaitan dengan usia atau progresif).

Berapa lamakah lawatan fisioterapi yang terakhir?

Setiap Lawatan Fisioterapi Homage Home adalah satu jam (60 minit).

Apakah yang perlu saya jangkakan semasa sesi fisioterapi pertama saya?

Semasa lawatan pertama anda, ahli fisioterapi kami akan terlebih dahulu menilai keadaan kesihatan dan fizikal anda, memahami matlamat dan mengesyorkan pelan rawatan terapi peribadi yang boleh dilakukan di kediaman anda sendiri.

Sekiranya ada masa, ahli fisioterapi juga akan menjalankan latihan ini dengan anda semasa lawatan pertama.

Perlukah saya menyediakan apa-apa untuk lawatan fisioterapi saya?

Tiada persiapan yang diperlukan.

Jika anda mempunyai sebarang surat rujukan doktor, fisioterapi/ laporan perubatan atau penyiasatan terdahulu (X-ray atau MRI), sila kongsikan maklumat tersebut dengan ahli fisioterapi anda untuk pemahaman yang lebih teliti tentang keadaan anda.

Testimoni Pelanggan Kami

Bantuan semasa wabak COVID-19

Walapun saya terpaksa menangguh perkhidmatan dengan mereka buat sementara waktu kerana keadaan pandemik, pihak Homage sangat bagus dengan cara mereka mengendalikan segala isu dan pertanyaan yang saya ada. Sekalung penghargaan untuk Shirley dari Homage yang bertindak balas dengan pantas untuk kesemua pertanyaan dan permintaan saya (dan memberikan perkhidmatan yang melangkaui jangkaan saya).

Wong Voon Bing
Sangat disyorkan kalau duduk jauh dengan mak & ayah

Ayah saya jatuh baru-baru ini dan tulang pinggulnya patah. Saya pula tinggal di luar negara dan tak dapat pulang ke rumah pada masa tu. Kawan saya mengesyorkan khidmat penjagaan kejururawatan dengan Homage. Mereka sangat pantas dengan menjawab segala pertanyaan saya dan servis mereka juga profesional dan berkualiti. Kami sekeluarga sangat menghargai perkhidmatan yang disediakan. Ada juga masa yang saya perlu tukar masa lawatan dan mereka bertindak dengan pantas untuk membantu saya dan keluarga saya.

Anisa Aisha
Pengalaman positif

Pengalaman kami sangat positif. Setakat ini, kami telah menggunakan Care Pro lebih kurang 10 kali (untuk tengokkan ibu) dan mereka sangat bagus dan banyak menolong Koordinator Homage, Bel juga sangat membantu sejak hari pertama lagi. Harga juga munasabah dan saya suka laporan yang disediakan dalam aplikasi mereka. Semua maklumat tentang lawatan mereka dapat disemak dengan mudah. Berbaloi untuk cuba!

Adelaine Yeo
Terima kasih 

Ibu saya yang berusia 85 tahun yang baru saja menjalani pembedahan hernia pada Januari 2019 dijaga oleh beberapa Care Pro Homage. Semuanya dilatih secara profesional di hospital terkemuka di Malaysia. Kesemua Care Pro ibu juga merawatnya dengan penuh tekun dan belas kasihan. Mereka juga memberi petua yang tidak ternilai tentang cara penjagaan warga emas kepada ahli keluarga kami. Terima kasih sangat-sangat dan setinggi penghargaan kepada Homage.

Azwan Shahuddin
Pasti salah satu yang terbaik!

Aku punya pengalaman positif dengan Homage sejauh ini. Mereka fleksibel, berpatutan, dan profesional. Koordinator dari Homage telah sangat membantu dan menampung permintaan saya sejak hari pertama. Pengasuh yang ditugaskan untuk menjaga nenek saya adalah tepat pada masanya, terlatih profesional dan penuh perhatian. Semoga mereka akan terus melayani dengan baik.

Kamilah Barvin
Program fisioterapi yang komprehensif

Homage telah banyak membantu kami dengan pemulihan ayah kami. Mereka memberi kami penjelasan yang komprehensif mengenai program fisioterapi. Ahli terapi yang mereka hantar sangat berkelayakan, sopan, bersemangat, dan memberikan perkhidmatan yang luar biasa. Harga juga berpatutan.

Farizal Anam
Bimbingan untuk pembantu rumah saya

Terima kasih Homage atas bantuan anda selepas ibu saya dibenarkan keluar dari hospital kerana demam denggi. Ibu mendapat semula keyakinannya untuk mandi pertamanya selepas keluar dengan bantuan pengasuh Homage, sesuatu yang pembantu rumah saya tidak akan dapat lakukan. Juga untuk membimbing pembantu rumah tangga saya untuk menanganinya dengan cara yang lebih bersih. Pembantu rumah saya belajar kaedah yang betul dan dapat memberi penjagaan yang lebih baik kepada ibu sekarang. Sangat mengesyorkannya kepada orang yang mencari perkhidmatan penjagaan profesional untuk menguruskan ahli keluarga yang memerlukan bantuan.

Jenny Lim
Ujian swab tanpa kerumitan

Ia benar-benar mudah apabila anda boleh menjalani ujian swab COVID-19 tanpa meninggalkan rumah anda. Sambutannya sangat cepat, aplikasinya cekap. Terima kasih atas perkhidmatan anda.

Sofia Mustaffa
Keseluruhan kerja berpasukan yang baik

Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Homage atas perkhidmatan cemerlang mereka terutamanya Cik Ginger kerana komunikasi dan perkhidmatan pelanggannya yang cemerlang dan untuk membuat pengaturan yang diperlukan. Dia melakukan susulan yang baik sebelum dan selepas fisio, juga tepat suapan kembali. Kami menghargai Cik Shu untuk perkhidmatan fisio yang sangat baik yang membuat ibu saya mendapat keyakinan bahawa dia boleh berjalan lagi. Cik Shu sangat sabar, bekerja keras, dan komited untuk melihat ibu saya akan dipulihkan dan sembuh sepenuhnya. Terima kasih.

Paul Mahendran
Utamakan Penjagaan Peribadi Untuk Yang Tersayang
Curve

Utamakan Penjagaan Peribadi Untuk Yang Tersayang

Dapatkan konsultasi percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Dapatkan Penjagaan Sekarang