Tempah Sesi Rawatan Terikan Otot di Malaysia

Terikan otot? Biarkan ahli fisioterapi kami yang berpengalaman membantu anda dengan pemulihan, mengurangkan kesakitan dan mencegah kambuh dengan pelan rawatan ketegangan otot peribadi yang disesuaikan dengan keadaan dan keperluan penjagaan anda.

Dapatkan Penjagaan Sekarang

Ketegangan otot adalah keadaan biasa yang memberi kesan kepada rakyat Malaysia dari semua peringkat umur

Terikan otot, tarik atau lusuh merujuk kepada kerosakan pada otot atau tendon melekat yang biasanya berlaku akibat keletihan, penggunaan berlebihan atau penggunaan otot yang tidak betul. Walaupun ia boleh berlaku kepada mana-mana otot di dalam badan kita, ia cenderung menjadi lebih biasa di belakang, leher, bahu dan hamstring kita.

Ramai orang berfikir bahawa ketegangan otot hanya berlaku semasa senaman yang ketat. Walau bagaimanapun, ketegangan otot sebenarnya boleh berlaku dalam kehidupan seharian kita apabila kita melakukan tugas harian, mengangkat barangan berat atau bekerja. Kita juga boleh menegangkan otot kita jika kita mempunyai postur yang lemah atau kehilangan tapak kaki kita. Terlalu berlebihan, keletihan, fleksibiliti dan penyaman yang lemah, dan tidak memanaskan dengan betul sebelum aktiviti fizikal cenderung meningkatkan risiko ketegangan otot kita juga.

Tidak semua jenis otot memerlukan pembedahan

Kebanyakan strain kecil boleh diuruskan di rumah dengan berehat otot, memohon ais ke kawasan yang terjejas dan mengambil ubat anti-radang untuk mengurangkan kesakitan dan bengkak. Regangan dan senaman juga boleh membantu.

Walau bagaimanapun, ketegangan atau air mata yang teruk boleh menyekat pergerakan dan menyebabkan kesakitan yang ketara. Dalam kes ini, rawatan perubatan mungkin diperlukan. Menggunakan gabungan haba, daya tarikan, rawatan manual, pergerakan dan senaman, fisioterapi boleh membantu pemulihan, mengurangkan kesakitan dan mencegah kecederaan masa depan atau serangan kesakitan. Ubat juga boleh ditetapkan untuk mengurangkan keradangan atau melegakan kesakitan. Pembedahan sering tidak diperlukan melainkan otot koyak.

Jangan biarkan rasa sakit mengendalikan hidupmu. Dapatkan rawatan dan menjalani kehidupan yang aktif, bertenaga dan bebas kesakitan hari ini!

Mengapa melegakan ketegangan otot dengan fisioterapi rumah?

Tingkatkan Keyakinan Diri

Meningkatkan kebebasan dalam aktiviti harian melalui pelan terapi tersuai

Terapi di Rumah Dengan Mudah

Dapatkan terapi khusus di kediaman anda sendiri dan elak kesesakan trafik dan beratur panjang

Homage_HomeCare

Keselesaan & Keselamatan

Rumahku Syurgaku: Dapatkan penjagaan di kediaman anda sendiri 

Pemulihan & Peningkatan Mobiliti

Sesi terapi yang kerap akan mempercepatkan pemulihan, mengurangkan kesakitan, meningkatkan fleksibiliti dan membantu masalah mobiliti anda

Kos Rawatan Terikan Otot Malaysia

Kos purata pengambilan ahli fisioterapi untuk rawatan ketegangan otot adalah kira-kira RM200 di Malaysia, tetapi syukurlah, pakej penjagaan, insurans dan subsidi tersedia untuk mengimbangi sebahagian daripada kos.

Dapatkan Penjagaan Sekarang

Sesi Tunggal

serendah
RM 170 sejam

Pakej

serendah
RM 2025 untuk 15 sesi
Homage menyediakan harga tanpa keperluan kontrak. Anda hanya perlu menempah jam yang anda perlukan dan Homage Care Pro kami akan tiba untuk menyediakan terapi di rumah.

Cara Homage Berfungsi

Bagaimana Ia Berfungsi - Langkah 1

Muat Turun Aplikasi Homage

Homage Apple Appstore Homage Google Playstore
Bagaimana Ia Berfungsi - Langkah 1

Daftarkan pelan penjagaan dan dapatkan Care Pro yang sesuai

Bagaimana Ia Berfungsi - Langkah 2

Dapatkan perkhidmatan penjagaan daripada Care Pro kami

Bagaimana Ia Berfungsi - Langkah 3

Tempah, urus, dan bayar perkhidmatan kami dalam satu platform

Sebut harga perkhidmatan
100%
Disaring
4.8
penarafan
Rangkaian jururawat, penjaga dan ahli terapi terbesar di Malaysia

Soalan utama mengenai Rawatan Terikan Otot

Soalan Lazim Perkhidmatan

Berapa lamakah masa yang diambil untuk sembuh?

Masa pemulihan berbeza-beza untuk setiap individu dan bergantung kepada keterukan kecederaan dan rawatan. Ketegangan ringan mungkin mengambil masa tiga hingga enam minggu untuk sembuh dengan hanya penjagaan rumah asas, dan mungkin lebih cepat dengan rawatan yang betul. Untuk kes-kes yang teruk, campur tangan perubatan mungkin diperlukan dan boleh mengambil bulan untuk pulih sepenuhnya. Pembedahan dan fisioterapi mungkin diperlukan.

Sekiranya anda meregangkan otot yang ditarik?

Tidak. Regangan boleh mengganggu otot yang tegang. Jika anda menarik otot, anda perlu mengamalkan kaedah R.I.C.E. sebaliknya. Rehat dan ais kawasan yang terjejas, gunakan balut mampatan, dan pastikan kawasan yang cedera dinaikkan.

Bolehkah air mata otot sembuh dengan sendirinya?

Ini bergantung kepada keterukan kecederaan. Dengan penjagaan rumah dan ubat-ubatan, ketegangan otot ringan boleh sembuh dengan cepat sendiri. Untuk jenis otot yang lebih serius, rawatan perubatan dan terapi fizikal mungkin diperlukan.

Bagaimana anda memberitahu jika anda telah menarik otot?

Antara tanda-tanda biasa ketegangan otot termasuk:

  • Lebam, bengkak atau kemerahan di kawasan yang terjejas
  • Kesukaran menggunakan otot yang terjejas
  • Kelemahan otot
  • Kesakitan secara tiba-tiba apabila menggunakan otot yang menjejaskan
  • Kesakitan apabila otot sedang berehat

Berapa banyak sesi rawatan yang saya perlukan untuk ketegangan otot?

Perjalanan pemulihan dan pemulihan setiap individu adalah berbeza bergantung kepada keadaan anda. Ahli fisioterapi akan dapat menasihati anda tentang pelan rawatan dan kekerapan yang sesuai selepas penilaian awal.

Apa yang dilakukan ahli fisioterapi?

Ahli fisioterapi mempunyai pengetahuan mendalam tentang fungsi badan dan mempunyai kemahiran klinikal khusus untuk menilai, mendiagnosis dan merawat kecederaan. Ahli fisioterapi akan terlebih dahulu menilai kesihatan anda, sebelum menentukan jenis pergerakan dan latihan yang boleh anda lakukan untuk membantu dalam pemulihan anda.

Setiap ahli fisioterapi mungkin menggunakan pendekatan yang berbeza untuk merawat dan menguruskan keadaan anda, termasuk pergerakan dan senaman, terapi manual dan hidroterapi.

Siapa ahli fisioterapi Homage?

Ahli fisioterapi Homage adalah pasukan individu yang bersemangat dan berdedikasi untuk menjaga warga emas dan keluarga yang memerlukan.

Ahli fisioterapi kami mengkhususkan diri dalam pelbagai bidang dari ortopedik (keadaan tulang, otot, ligamen, tendon dan sendi) kepada geriatrik (keadaan yang berkaitan dengan usia atau progresif).

Berapa lamakah lawatan fisioterapi yang terakhir?

Setiap Lawatan Fisioterapi Homage Home adalah satu jam (60 minit).

Apakah yang perlu saya jangkakan semasa sesi fisioterapi pertama saya?

Semasa lawatan pertama anda, ahli fisioterapi kami akan terlebih dahulu menilai keadaan kesihatan dan fizikal anda, memahami matlamat dan mengesyorkan pelan rawatan terapi peribadi yang boleh dilakukan di kediaman anda sendiri.

Sekiranya ada masa, ahli fisioterapi juga akan menjalankan latihan ini dengan anda semasa lawatan pertama.

Perlukah saya menyediakan apa-apa untuk lawatan fisioterapi saya?

Tiada persiapan yang diperlukan.

Jika anda mempunyai sebarang surat rujukan doktor, fisioterapi/ laporan perubatan atau penyiasatan terdahulu (X-ray atau MRI), sila kongsikan maklumat tersebut dengan ahli fisioterapi anda untuk pemahaman yang lebih teliti tentang keadaan anda.

Testimoni Pelanggan Kami

Bantuan semasa wabak COVID-19

Walapun saya terpaksa menangguh perkhidmatan dengan mereka buat sementara waktu kerana keadaan pandemik, pihak Homage sangat bagus dengan cara mereka mengendalikan segala isu dan pertanyaan yang saya ada. Sekalung penghargaan untuk Shirley dari Homage yang bertindak balas dengan pantas untuk kesemua pertanyaan dan permintaan saya (dan memberikan perkhidmatan yang melangkaui jangkaan saya).

Wong Voon Bing
Sangat disyorkan kalau duduk jauh dengan mak & ayah

Ayah saya jatuh baru-baru ini dan tulang pinggulnya patah. Saya pula tinggal di luar negara dan tak dapat pulang ke rumah pada masa tu. Kawan saya mengesyorkan khidmat penjagaan kejururawatan dengan Homage. Mereka sangat pantas dengan menjawab segala pertanyaan saya dan servis mereka juga profesional dan berkualiti. Kami sekeluarga sangat menghargai perkhidmatan yang disediakan. Ada juga masa yang saya perlu tukar masa lawatan dan mereka bertindak dengan pantas untuk membantu saya dan keluarga saya.

Anisa Aisha
Pengalaman positif

Pengalaman kami sangat positif. Setakat ini, kami telah menggunakan Care Pro lebih kurang 10 kali (untuk tengokkan ibu) dan mereka sangat bagus dan banyak menolong Koordinator Homage, Bel juga sangat membantu sejak hari pertama lagi. Harga juga munasabah dan saya suka laporan yang disediakan dalam aplikasi mereka. Semua maklumat tentang lawatan mereka dapat disemak dengan mudah. Berbaloi untuk cuba!

Adelaine Yeo
Terima kasih 

Ibu saya yang berusia 85 tahun yang baru saja menjalani pembedahan hernia pada Januari 2019 dijaga oleh beberapa Care Pro Homage. Semuanya dilatih secara profesional di hospital terkemuka di Malaysia. Kesemua Care Pro ibu juga merawatnya dengan penuh tekun dan belas kasihan. Mereka juga memberi petua yang tidak ternilai tentang cara penjagaan warga emas kepada ahli keluarga kami. Terima kasih sangat-sangat dan setinggi penghargaan kepada Homage.

Azwan Shahuddin
Pasti salah satu yang terbaik!

Aku punya pengalaman positif dengan Homage sejauh ini. Mereka fleksibel, berpatutan, dan profesional. Koordinator dari Homage telah sangat membantu dan menampung permintaan saya sejak hari pertama. Pengasuh yang ditugaskan untuk menjaga nenek saya adalah tepat pada masanya, terlatih profesional dan penuh perhatian. Semoga mereka akan terus melayani dengan baik.

Kamilah Barvin
Program fisioterapi yang komprehensif

Homage telah banyak membantu kami dengan pemulihan ayah kami. Mereka memberi kami penjelasan yang komprehensif mengenai program fisioterapi. Ahli terapi yang mereka hantar sangat berkelayakan, sopan, bersemangat, dan memberikan perkhidmatan yang luar biasa. Harga juga berpatutan.

Farizal Anam
Bimbingan untuk pembantu rumah saya

Terima kasih Homage atas bantuan anda selepas ibu saya dibenarkan keluar dari hospital kerana demam denggi. Ibu mendapat semula keyakinannya untuk mandi pertamanya selepas keluar dengan bantuan pengasuh Homage, sesuatu yang pembantu rumah saya tidak akan dapat lakukan. Juga untuk membimbing pembantu rumah tangga saya untuk menanganinya dengan cara yang lebih bersih. Pembantu rumah saya belajar kaedah yang betul dan dapat memberi penjagaan yang lebih baik kepada ibu sekarang. Sangat mengesyorkannya kepada orang yang mencari perkhidmatan penjagaan profesional untuk menguruskan ahli keluarga yang memerlukan bantuan.

Jenny Lim
Ujian swab tanpa kerumitan

Ia benar-benar mudah apabila anda boleh menjalani ujian swab COVID-19 tanpa meninggalkan rumah anda. Sambutannya sangat cepat, aplikasinya cekap. Terima kasih atas perkhidmatan anda.

Sofia Mustaffa
Keseluruhan kerja berpasukan yang baik

Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Homage atas perkhidmatan cemerlang mereka terutamanya Cik Ginger kerana komunikasi dan perkhidmatan pelanggannya yang cemerlang dan untuk membuat pengaturan yang diperlukan. Dia melakukan susulan yang baik sebelum dan selepas fisio, juga tepat suapan kembali. Kami menghargai Cik Shu untuk perkhidmatan fisio yang sangat baik yang membuat ibu saya mendapat keyakinan bahawa dia boleh berjalan lagi. Cik Shu sangat sabar, bekerja keras, dan komited untuk melihat ibu saya akan dipulihkan dan sembuh sepenuhnya. Terima kasih.

Paul Mahendran
Utamakan Penjagaan Peribadi Untuk Yang Tersayang
Curve

Utamakan Penjagaan Peribadi Untuk Yang Tersayang

Dapatkan konsultasi percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Dapatkan Penjagaan Sekarang