Tempah Sesi Rawatan Kecederaan Sukan di Malaysia

Mempunyai kecederaan sukan? Biarkan ahli fisioterapi kami yang berpengalaman membantu anda dengan pemulihan, mengurangkan kesakitan dan mencegah kambuh dengan pelan rawatan kecederaan sukan peribadi yang disesuaikan dengan keadaan dan keperluan penjagaan anda.

Berhati-hati Sekarang

Gambaran Keseluruhan Kecederaan Sukan

Sama ada anda seorang atlet profesional atau pemain rekreasi, selalu ada peluang kecederaan apabila anda bermain sukan.

Kecederaan sukan berlaku apabila kita merosakkan otot, ligamen, sendi, tulang dan/atau tulang rawan semasa senaman dan aktiviti fizikal. Kecederaan ini mungkin disebabkan oleh terlalu banyak latihan, penggunaan berlebihan berulang, melangkau pemanasan atau menyejukkan atau postur atau teknik yang lemah.

Walau bagaimanapun, banyak kecederaan ini boleh dicegah. Dengan pemanasan dan penyejukan yang betul, menggunakan teknik yang betul, melakukan pakaian dan peralatan yang sesuai, meningkatkan postur kami dan memastikan masa yang cukup untuk pemulihan antara latihan dapat mengurangkan peluang kami untuk kecederaan semasa sukan.

Kecederaan Sukan Biasa

 • Terseliuh dan terikan
 • Kecederaan lutut
 • Keradangan
 • Serpihan Shin
 • Kecederaan cuff pemutar
 • Keretakan
 • Dislokasi
 • Siku tenis

Tidak semua kecederaan sukan memerlukan pembedahan

Ramai rakyat Malaysia sering beralih ke rumah untuk kecederaan sukan kecil, memilih untuk berehat, memohon ais ke kawasan yang terjejas dan mengambil ubat anti-radang untuk mengurangkan kesakitan dan bengkak. Walau bagaimanapun, jika anda cedera, lebih baik berunding dengan profesional perubatan. Kadang-kadang, kecederaan utama boleh mempunyai pemulihan yang lebih cepat dan penuh dengan rawatan yang betul, manakala kecederaan kecil tanpa rawatan yang betul boleh menjejaskan kita selama berbulan-bulan dan bahkan menjadi lebih teruk.

Menggunakan gabungan haba, daya tarikan, rawatan manual, pergerakan dan senaman, fisioterapi boleh membantu pemulihan, mengurangkan kesakitan dan mencegah kecederaan masa depan atau serangan kesakitan. Ubat juga boleh ditetapkan untuk mengurangkan keradangan atau melegakan kesakitan. Pembedahan sebagai rawatan untuk kecederaan sukan sering menjadi pilihan terakhir.

Mengapa merawat kecederaan sukan dengan fisioterapi rumah?

Tingkatkan Keyakinan Diri

Meningkatkan kebebasan dalam aktiviti harian melalui pelan terapi tersuai

Terapi di Rumah Dengan Mudah

Dapatkan terapi khusus di kediaman anda sendiri dan elak kesesakan trafik dan beratur panjang

Homage_HomeCare

Keselesaan & Keselamatan

Rumahku Syurgaku: Dapatkan penjagaan di kediaman anda sendiri 

Pemulihan & Peningkatan Mobiliti

Sesi terapi yang kerap akan mempercepatkan pemulihan, mengurangkan kesakitan, meningkatkan fleksibiliti dan membantu masalah mobiliti anda

Kos Rawatan Kecederaan Sukan Malaysia

Kos purata pengambilan ahli fisioterapi untuk kecederaan sukan adalah kira-kira RM200 di Malaysia, tetapi syukurlah, pakej penjagaan, insurans dan subsidi tersedia untuk mengimbangi sebahagian daripada kos.

Berhati-hati Sekarang

Sesi Tunggal

Pada
RM 170 sejam

Pakej

Dari
RM 750 untuk 5 sesi
Homage menyediakan harga tanpa keperluan kontrak. Anda hanya perlu menempah jam yang anda perlukan dan Homage Care Pro kami akan tiba untuk menyediakan terapi di rumah.

Bagaimana Homage berfungsi

Bagaimana ia berfungsi - Langkah 1

Muat turun aplikasi mudah alih Homage

Homage Apple Appstore Homage Google Playstore
Bagaimana ia berfungsi - Langkah 1

Sediakan pelan penjagaan dan dipadankan dengan Care Pro

Bagaimana ia berfungsi - Langkah 2

Terima penjagaan daripada Pakar Penjagaan kami

Bagaimana ia berfungsi - Langkah 3

Tempah, urus dan bayar untuk lawatan semua di satu tempat

Petikan perkhidmatan
100%
Ditayangkan
4.8
Penarafan
Kumpulan jururawat, penjaga dan ahli terapi terbesar di Malaysia

Soalan popular mengenai Rawatan Kecederaan Sukan

Soalan Lazim Perkhidmatan

Apakah 5 kecederaan sukan yang paling biasa?

5 kecederaan sukan yang paling biasa termasuk:

 1. Terseliuh
 2. Strain
 3. Cuff pemutar atau impingement bahu
 4. Serpihan Shin
 5. Air mata ligamen lutut

Bagaimana anda menyembuhkan kecederaan sukan dengan lebih cepat?

Mengalami kecederaan sukan boleh mengecewakan, terutamanya apabila ia meletakkan jeda pada kerjaya olahraga anda dan juga mengganggu aktiviti harian anda.

Syukurlah, menjaga kecederaan anda dengan betul dapat membantu mempercepatkan proses pemulihan. Berikut adalah beberapa petua yang boleh memberi anda pemulihan yang lebih cepat dan penuh:

 • Ikuti kaedah RICE (Rehat, Ais, Mampatkan, Tingkatkan) secepat mungkin selepas mengalami kecederaan tisu lembut seperti terseliuh, tarik otot atau air mata
 • Rujuk doktor dan dapatkan diagnosis dan rawatan perubatan profesional dengan segera
 • Pulih dengan fisioterapi untuk pemulihan yang lebih lengkap, walaupun selepas bengkak dan kesakitan telah reda
 • Fahami mengapa kecederaan berlaku supaya anda dapat mengelakkan kecederaan yang semakin teruk atau berulang
 • Ambil langkah-langkah kecil dan permudahkan kembali ke latihan biasa anda selepas mendapat kelulusan daripada doktor anda

Bagaimana anda merawat kecederaan sukan?

Sekiranya terdapat sesuatu yang ketara salah atau kecederaan itu serius, bawa atlet ke jabatan kecemasan dengan segera.

Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, lebih baik menunggu beberapa minit untuk menyelesaikan dan menenangkan selepas mengalami kecederaan. Apabila atlet lebih tenang, mereka lebih mampu untuk menyatakan bagaimana perasaan mereka.

RICE biasanya merupakan barisan rawatan pertama:

 • Rehatkan kecederaan
 • Ais kawasan yang terjejas sekali setiap jam selama 20 minit
 • Memampatkan kecederaan menggunakan pembalut ace atau melumpuhkannya dengan serpihan
 • Meningkatkan kecederaan di atas jantung untuk mengurangkan aliran darah dan bengkak

Buat temujanji dengan doktor anda untuk mendiagnosis dan merawat kecederaan dengan betul secepat mungkin.

Berapa lamakah masa yang diambil untuk sembuh?

Bergantung kepada keterukan kecederaan, masa pemulihan berbeza-beza.

Kecederaan kecil hanya memerlukan beberapa minggu untuk sembuh, manakala kecederaan teruk mungkin memerlukan rawatan perubatan yang lebih luas seperti pembedahan dan /atau fisioterapi. Pemulihan penuh boleh mengambil bulan dalam kes yang lebih serius.

Berapa banyak sesi rawatan yang saya perlukan untuk kecederaan sukan?

Perjalanan pemulihan dan pemulihan setiap individu adalah berbeza bergantung kepada keadaan anda. Ahli fisioterapi akan dapat menasihati anda tentang pelan rawatan dan kekerapan yang sesuai selepas penilaian awal.

Apa yang dilakukan ahli fisioterapi?

Ahli fisioterapi mempunyai pengetahuan mendalam tentang fungsi badan dan mempunyai kemahiran klinikal khusus untuk menilai, mendiagnosis dan merawat kecederaan. Ahli fisioterapi akan terlebih dahulu menilai kesihatan anda, sebelum menentukan jenis pergerakan dan latihan yang boleh anda lakukan untuk membantu dalam pemulihan anda.

Setiap ahli fisioterapi mungkin menggunakan pendekatan yang berbeza untuk merawat dan menguruskan keadaan anda, termasuk pergerakan dan senaman, terapi manual dan hidroterapi.

Siapa ahli fisioterapi Homage?

Ahli fisioterapi Homage adalah pasukan individu yang bersemangat dan berdedikasi untuk menjaga warga emas dan keluarga yang memerlukan.

Ahli fisioterapi kami mengkhususkan diri dalam pelbagai bidang dari ortopedik (keadaan tulang, otot, ligamen, tendon dan sendi) kepada geriatrik (keadaan yang berkaitan dengan usia atau progresif).

Berapa lamakah lawatan fisioterapi yang terakhir?

Setiap Lawatan Fisioterapi Homage Home adalah satu jam (60 minit).

Apakah yang perlu saya jangkakan semasa sesi fisioterapi pertama saya?

Semasa lawatan pertama anda, ahli fisioterapi kami akan terlebih dahulu menilai keadaan kesihatan dan fizikal anda, memahami matlamat dan mengesyorkan pelan rawatan terapi peribadi yang boleh dilakukan di kediaman anda sendiri.

Sekiranya ada masa, ahli fisioterapi juga akan menjalankan latihan ini dengan anda semasa lawatan pertama.

Perlukah saya menyediakan apa-apa untuk lawatan fisioterapi saya?

Tiada persiapan yang diperlukan.

Jika anda mempunyai sebarang surat rujukan doktor, fisioterapi/ laporan perubatan atau penyiasatan terdahulu (X-ray atau MRI), sila kongsikan maklumat tersebut dengan ahli fisioterapi anda untuk pemahaman yang lebih teliti tentang keadaan anda.

Apa yang pelanggan katakan

Bantuan semasa pandemik

Pasukan ini telah bertungkus-lumus untuk bekerjasama walaupun terpaksa menghentikan sementara penglibatan mereka untuk perkhidmatan penjagaan kerana situasi pandemik yang kini berada di Malaysia. Semua isu dalam fasa awal penglibatan telah ditangani dengan pantas dan memuaskan. Jeritan khas kepada Shirley dari Homage yang telah bertindak balas dengan segera kepada semua pertanyaan dan permintaan saya (dan pergi jauh dan di luar jangkaan saya dengan tindakannya dalam semua tuduhan).

Wong Voon Bing
Penjagaan yang sangat disyorkan apabila saya tiada

Ayah saya mengalami kejatuhan baru-baru ini dan mengalami patah tulang pinggul. Tinggal di luar negara dan tidak dapat pulang ke tanah air untuk membantu pemulihan sangat membimbangkan. Seorang rakan mengesyorkan Homage untuk membantu penjagaan kejururawatannya. Mereka segera membalas mesej. Penjagaan yang diberikan sangat baik dan sangat profesional. Kami sangat gembira dengan perkhidmatan ini. Ada kalanya kita terpaksa menukar masa pelantikan dan mereka bertanggungjawab dan meneliti keperluan kita.

Anisa Aisha
Pengalaman positif

Pengalaman kami sangat positif. Setakat ini, kami telah menggunakan Pro Penjagaan mereka mungkin 10 kali (untuk mendaftar masuk ibu) dan dia tidak kurang baik dan menyokong. Penyelaras Bel juga telah banyak membantu sejak hari pertama. Saya dapati harganya berpatutan. Suka ciri pelaporan pada apl mereka. Anda dapat melihat apa yang telah dilakukan semasa lawatan. Ia patut dicuba.

Adelaine Yeo
Terima kasih dan penghargaan saya

Ibu saya yang berusia 85 tahun, yang menjalani pembedahan hernia insisi pasca ventral pada Januari 2019 mempunyai CPs dari Homage, semuanya dilatih secara profesional, dari hospital terkemuka di Malaysia. CPs menyusukan ibu saya dengan ketekunan, dan belas kasihan; memberikan petua yang tidak ternilai mengenai penjagaan warga tua kepada ahli keluarga. Terima kasih dan penghargaan saya ucapkan kepada Team Homage.

Azwan Shahuddin
Pasti salah satu yang terbaik!

Saya mempunyai pengalaman positif dengan Homage setakat ini. Mereka fleksibel, berpatutan, dan profesional. Penyelaras dari Homage sangat membantu dan menampung permintaan saya sejak hari pertama. Penjaga yang ditugaskan untuk menjaga nenek saya adalah menepati masa, dilatih secara profesional dan penuh perhatian. Semoga mereka akan terus berkhidmat dengan baik.

Kamilah Barvin
Program fisioterapi komprehensif

Penghormatan telah banyak membantu kami dalam membantu pemulihan ayah tercinta. Mereka memberi kami penjelasan yang komprehensif mengenai program fisioterapi. Ahli terapi yang mereka hantar sangat berkelayakan, sopan, bersemangat, dan memberikan perkhidmatan yang cemerlang. Dan yang paling penting, cajnya adil dan berpatutan.

Farizal Anam
Panduan untuk pembantu rumah saya

Terima kasih Homage atas bantuan anda selepas ibu saya dibenarkan keluar dari hospital akibat demam denggi. Ibu mendapat semula keyakinannya untuk mandi pertama selepas keluar dengan bantuan penjaga Homage, sesuatu yang tidak dapat dilakukan oleh pembantu rumah saya. Juga untuk membimbing pembantu rumah saya untuk mengendalikannya dengan cara yang lebih bersih. Pembantu rumah saya mempelajari kaedah yang betul dan dapat memberi penjagaan yang lebih baik kepada ibu sekarang. Sangat mengesyorkannya kepada orang yang mencari perkhidmatan penjagaan profesional untuk menguruskan ahli keluarga yang memerlukan bantuan.

Jenny Lim
Ujian swab tanpa kerumitan

Ia benar-benar menyusahkan apabila anda boleh menjalani ujian swab COVID-19 tanpa meninggalkan rumah anda. Responsnya sangat pantas, aplikasinya cekap. Terima kasih atas perkhidmatan anda.

Sofia Mustaffa
Secara keseluruhan kerja berpasukan yang baik

Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Homage atas perkhidmatan cemerlang mereka terutamanya Cik Ginger atas komunikasi cemerlang dan khidmat pelanggannya dan untuk membuat pengaturan yang diperlukan. Dia melakukan susulan yang baik sebelum dan selepas fisio, juga makanan balik yang tepat. Kami menghargai Cik Shu atas perkhidmatan fisionya yang cemerlang yang membuat ibu saya mendapat keyakinan bahawa dia boleh berjalan lagi. Cik Shu sangat sabar, bekerja keras, dan komited untuk melihat ibu saya akan dipulihkan sepenuhnya dan sembuh. Terima kasih.

Paul Mahendran
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang