Penjagaan Sementara oleh Penjaga Tempatan di Malaysia

Perlukan penjagaan sementara untuk orang tersayang? Amanahkan tugas penjagaan kepada Care Pro Homage. Tempah lawatan penjagaan dengan kami dan anda akan dipadankan dengan Care Pro yang sesuai dengan secepat mungkin.

Berhati-hati Sekarang

Apakah penjagaan respit atau penjagaan sementara?

Sebagai penjaga keluarga, kita sering mengutamakan keperluan dan kepentingan orang yang tersayang. Lambat laun, keletihan fizikal, emosi dan mental boleh menyebabkan keletihan berpanjangan atau 'burnout.' Selain menjejaskan kesihatan kita, 'burnout' juga mempengaruhi kualiti penjagaan yang diberikan kepada orang yang tersayang.

Dengan penjagaan respit atau sementara, anda boleh mendapatkan bantuan penjagaan jangka masa pendek untuk orang yang tersayang. Ini membolehkan anda untuk berehat seketika samada untuk beberapa hari atau beberapa minggu, mengikut keperluan tersendiri.

Perkhidmatan Yang Disediakan Di Bawah Penjagaan Respit

Homage_HomeCare

Penjagaan Peribadi

Membantu dengan aktiviti kehidupan seharian (ADL) - makan, mandi, berpakaian, tandas, memindahkan, dan kontinensia.

Peringatan Pengambilan Ubat-Ubatan

Tiada lagi terlepas dos. Penjaga betauliah kami akan mengingatkan orang tersayang untuk mengambil ubat-ubatan pada masa yang ditetapkan.

Memastikan Mereka Kekal Aktif

Memastikan minda dan tubuh badan kekal akitf dengan senama dan aktiviti merangsangkan otak.

Homage_HomeNursing

Penjagaan Kejururawatan

Memantau dan mentadbir prosedur kejururawatan dari tiub makanan dan sedutan kepada suntikan dan penjagaan luka.

Penjagaan Waktu Malam

Menjaga individu pada waktu malam sekiranya mereka hendak ke tandas atau dari segi penjagaan kejururawatan dan mengurangkan risiko merayau dan jatuh.

Menemani warga emas

Berbual dengan individu tersebut, menjalankan aktiviti interaktif dan membuat lawatan luar bersama mereka.

Siapa yang memerlukan penjagaan respit?

Setiap penjaga utama memerlukan waktu rehat dan boleh menggunakan khidmat penjagaan respit atau bantuan penjagaan sementara. Sekiranya orang tersayang baru sahaja didiscaj dari hospital, anda mungkin memerlukan bantuan dari penjaga profesional. Anda juga mungkin memerlukan bantuan penjagaan sementara apabila pembantu rumah bercuti atau apabila anda terlalu sibuk dengan kerja dan mengalami masalah kecemasan.

Faktor-faktor memerlukan penjagaan sementara:

 • Penjaga utama memerlukan rehat
 • Penjaga utama mempunyai masalah kecemasan
 • Pembantu rumah bercuti
 • Penjaga utama perlu menjalani rawatan perubatan
 • Keluarga memerlukan bantuan profesional selepas individu didiscaj dari hospital

Jenis penjagaan respit atau penjagaan sementara

Bergantung kepada keperluan masing-masing, penjagaan respit atau penjagaan sementara boleh diubahsuai untuk mengikut keperluan anda. Secara umum, kita boleh mengklasifikasikan penjagaan respit ke pada 2 jenis, iaitu:

Penjagaan Kecemasan

Penjagaan respit kecemasan adalah untuk penjagaan dalam masa yang singkat, contohnya apabila penjaga utama tidak sihat atau sekiranya ada hal kecemasan yang lain.

Di Homage, anda boleh berkongsi keperluan penjagaan anda dengan Penasihat Penjagaan kami dan kami akan memadankan anda dengan penjaga yang paling sesuai dalam masa 5 hari bekerja.

Penjagaan Respit atau Penjagaan Sementara yang Dirancang

Penjagaan respit yang dirancang adalah untuk penjaga yang memerlukan penjagaan sementara apabila pembantu rumah bercuti atau apabila penjagaan diperlukan selepas orang tersayang didiscaj dari hospital.

Sama ada anda memerlukan lawatan jangka pendek atau penjagaan jangka panjang, kami boleh membantu. Tempah penjagaan dari 1 jam dan seterusnya.

Kos penjagaan respit di Malaysia

Kebiasaanya, kos penjagaan respit kira-kira RM100 sehari di Malaysia, tetapi pakej penjagaan yang kami sediakan dapat mengurangkan kos anda.

Berhati-hati Sekarang

Penjagaan Kehidupan Harian

serendah
RM 30 /jam*
Oleh penjaga bertauliah tempatan

Penjagaan Kejururawatan

serendah
RM 36 /jam*
Oleh jururawat berlesen tempatan
Mencari pakej penjagaan berjam-jam untuk orang yang anda sayangi? Jimat lebih banyak dengan pakej penjagaan kami untuk pelbagai sesi! Bercakap dengan Penasihat Penjagaan kami untuk mengetahui lebih lanjut.

Bagaimana Homage berfungsi

Bagaimana ia berfungsi - Langkah 1

Muat turun aplikasi mudah alih Homage

Homage Apple Appstore Homage Google Playstore
Bagaimana ia berfungsi - Langkah 1

Sediakan pelan penjagaan dan dipadankan dengan Care Pro

Bagaimana ia berfungsi - Langkah 2

Terima penjagaan daripada Pakar Penjagaan kami

Bagaimana ia berfungsi - Langkah 3

Tempah, urus dan bayar untuk lawatan semua di satu tempat

Petikan perkhidmatan
100%
Ditayangkan
4.8
Penarafan
Kumpulan jururawat, penjaga dan ahli terapi terbesar di Malaysia

Soalan popular mengenai Respite Care

Soalan Lazim Perkhidmatan

Apakah faedah penjagaan yang ditangguhkan?

Penjagaan respit bermanfaat untuk anda dan orang yang tersayang.

Sebagai seorang penjaga, anda juga memerlukan waktu rehat yang mencukupi. Penjagaan respit dapat memberikan anda ketenangan fikiran dan masa untuk berehat secara fizikal dan mental. Dalam masa yang sama, orang yang tersayang masih dijaga dengan rapi oleh penjaga profesional.

Apabila anda kembali ke penjagaan, anda akan berasa lebih segar dan bersedia untuk memberikan penjagaan berkualiti tinggi sekali lagi, yang memberi manfaat kepada anda dan orang yang anda sayangi.

Berapa lama anda boleh berehat penjagaan?

Penjagaan respit adalah untuk memberikan masa rehat untuk penjaga utama. Sama ada anda merancang untuk berehat selama seminggu atau pun jangka masa yang lebih panjang, penjagaan respit adalah pilihan yang terbaik untuk anda dan orang tersayang.

Malah, anda juga boleh menggunakan penjagaan respit untuk satu atau dua jam sahaja sekiranya anda perlu melakukan hal peribadi lain atau inginkan rehat buat sementara waktu.

Penjagan respit yang manakah yang paling sesuai untuk saya?

Di Malaysia, penjaga utama setiap keluarga boleh mendapatkan penjagaan sementara untuk orang tersayang di pusat jagaan warga emas atau di kediaman anda sendiri.

Terdapat beberapa faktor yang perlu anda pertimbangkan sebelum anda membuat keputusan tentang penjagaan respit yang terbaik. Ini termasuk:

 • Tempoh penjagaan
 • Tahap penjagaan yang diperlukan
 • Kos penjagaan respit
 • Ketersediaan perkhidmatan tersebut di setiap institusi
 • Masa menunggu untuk setiap institusi atau pusat-pusat yang menyediakan perkhidmatan ini
 • Keperluan anda dan orang tersayang

Perkara yang paling penting adalah memastikan anda dan orang tersayang selesa dengan jadual dan kualiti penjagaan. Sebagai contoh, sesetengah warga emas suka bersosial dengan rakan sebaya. Justeru, mereka mungkin lebih sukakan pusat jagaan warga emas. Manakala, sesetengah warga emas mungkin lebih selesa bersendirian dan lebih gemar dengan penjagaan di rumah.

Apakah tempoh terpendek untuk lawatan penjagaan respit?

Kami menyediakan khidmat penjagaan respit sesingkat satu (1) jam dan ini juga bergantung kepada keperluan anda dan orang yang tersayang.

Adakah Homage menyediakan perkhidmatan penjagaan respit 24 jam?

Ya, kami menyediakan khidmat penjagaan respit 24 jam. Lawatan anda akan dibahagikan kepada 2 sesi dan kami akan menyediakan dua (2) Care Pro untuk setiap sesi.

Apakah pakej penjagaan respit Homage?

Kami mempunyai pakej penjagaan sementara untuk jangka panjang dengan tempoh penjagaan yang berbeza-beza supaya anda dan orang yang anda sayangi dapat mencari pakej penjagaan yang paling sesuai dengan keperluan dan pilihan anda. Pakej penjagaan sementara juga boleh membantu menjimatkan sehingga 20% untuk pelbagai sesi penjagaan. Hubungi Penasihat Penjagaan kami melalui e-mel di [email protected] atau hubungi kami di 016 299 2188 untuk maklumat lanjut.

Berapa cepatkah saya akan menerima perkhidmatan penjagaan respit?

Sebaik sahaja anda telah mengesahkan bahawa anda ingin melibatkan perkhidmatan penjagaan semula Homage, kami boleh memadankan anda atau orang yang anda sayangi dengan Pakar Penjagaan yang sesuai secepat dalam masa 5 hari bekerja.

Siapa yang akan menjalankan penjagaan respit tersebut?

Care Pro Homage akan menjaga orang yang tersayang semasa anda tiada. Mereka adalah rakyat Malaysia yang berdedikasi untuk memberikan penjagaan yang berkualiti kepada keluarga anda. Mereka adalah penjaga terlatih tempatan dan jururawat berlesen dari semua lapisan masyarakat.

Bolehkah seorang (1) penjaga menngurus 2 orang pada masa yang sama?

Untuk memastikan anda atau orang tersayang menerima penjagaan yang tidak berbelah bahagi, kami menasihati anda untuk mendapatkan penjagaan dari satu (1) Care Pro untuk setiap orang yang memerlukan bantuan. Sekiranya terdapat 2 individu yang memerlukan khidmat penjagaan, dua (2) Care Pro akan hadir untuk berhidmat di rumah yang sama.

Apa yang pelanggan katakan

Bantuan semasa pandemik

Pasukan ini telah bertungkus-lumus untuk bekerjasama walaupun terpaksa menghentikan sementara penglibatan mereka untuk perkhidmatan penjagaan kerana situasi pandemik yang kini berada di Malaysia. Semua isu dalam fasa awal penglibatan telah ditangani dengan pantas dan memuaskan. Jeritan khas kepada Shirley dari Homage yang telah bertindak balas dengan segera kepada semua pertanyaan dan permintaan saya (dan pergi jauh dan di luar jangkaan saya dengan tindakannya dalam semua tuduhan).

Wong Voon Bing
Penjagaan yang sangat disyorkan apabila saya tiada

Ayah saya mengalami kejatuhan baru-baru ini dan mengalami patah tulang pinggul. Tinggal di luar negara dan tidak dapat pulang ke tanah air untuk membantu pemulihan sangat membimbangkan. Seorang rakan mengesyorkan Homage untuk membantu penjagaan kejururawatannya. Mereka segera membalas mesej. Penjagaan yang diberikan sangat baik dan sangat profesional. Kami sangat gembira dengan perkhidmatan ini. Ada kalanya kita terpaksa menukar masa pelantikan dan mereka bertanggungjawab dan meneliti keperluan kita.

Anisa Aisha
Pengalaman positif

Pengalaman kami sangat positif. Setakat ini, kami telah menggunakan Pro Penjagaan mereka mungkin 10 kali (untuk mendaftar masuk ibu) dan dia tidak kurang baik dan menyokong. Penyelaras Bel juga telah banyak membantu sejak hari pertama. Saya dapati harganya berpatutan. Suka ciri pelaporan pada apl mereka. Anda dapat melihat apa yang telah dilakukan semasa lawatan. Ia patut dicuba.

Adelaine Yeo
Terima kasih dan penghargaan saya

Ibu saya yang berusia 85 tahun, yang menjalani pembedahan hernia insisi pasca ventral pada Januari 2019 mempunyai CPs dari Homage, semuanya dilatih secara profesional, dari hospital terkemuka di Malaysia. CPs menyusukan ibu saya dengan ketekunan, dan belas kasihan; memberikan petua yang tidak ternilai mengenai penjagaan warga tua kepada ahli keluarga. Terima kasih dan penghargaan saya ucapkan kepada Team Homage.

Azwan Shahuddin
Pasti salah satu yang terbaik!

Saya mempunyai pengalaman positif dengan Homage setakat ini. Mereka fleksibel, berpatutan, dan profesional. Penyelaras dari Homage sangat membantu dan menampung permintaan saya sejak hari pertama. Penjaga yang ditugaskan untuk menjaga nenek saya adalah menepati masa, dilatih secara profesional dan penuh perhatian. Semoga mereka akan terus berkhidmat dengan baik.

Kamilah Barvin
Program fisioterapi komprehensif

Penghormatan telah banyak membantu kami dalam membantu pemulihan ayah tercinta. Mereka memberi kami penjelasan yang komprehensif mengenai program fisioterapi. Ahli terapi yang mereka hantar sangat berkelayakan, sopan, bersemangat, dan memberikan perkhidmatan yang cemerlang. Dan yang paling penting, cajnya adil dan berpatutan.

Farizal Anam
Panduan untuk pembantu rumah saya

Terima kasih Homage atas bantuan anda selepas ibu saya dibenarkan keluar dari hospital akibat demam denggi. Ibu mendapat semula keyakinannya untuk mandi pertama selepas keluar dengan bantuan penjaga Homage, sesuatu yang tidak dapat dilakukan oleh pembantu rumah saya. Juga untuk membimbing pembantu rumah saya untuk mengendalikannya dengan cara yang lebih bersih. Pembantu rumah saya mempelajari kaedah yang betul dan dapat memberi penjagaan yang lebih baik kepada ibu sekarang. Sangat mengesyorkannya kepada orang yang mencari perkhidmatan penjagaan profesional untuk menguruskan ahli keluarga yang memerlukan bantuan.

Jenny Lim
Ujian swab tanpa kerumitan

Ia benar-benar menyusahkan apabila anda boleh menjalani ujian swab COVID-19 tanpa meninggalkan rumah anda. Responsnya sangat pantas, aplikasinya cekap. Terima kasih atas perkhidmatan anda.

Sofia Mustaffa
Secara keseluruhan kerja berpasukan yang baik

Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Homage atas perkhidmatan cemerlang mereka terutamanya Cik Ginger atas komunikasi cemerlang dan khidmat pelanggannya dan untuk membuat pengaturan yang diperlukan. Dia melakukan susulan yang baik sebelum dan selepas fisio, juga makanan balik yang tepat. Kami menghargai Cik Shu atas perkhidmatan fisionya yang cemerlang yang membuat ibu saya mendapat keyakinan bahawa dia boleh berjalan lagi. Cik Shu sangat sabar, bekerja keras, dan komited untuk melihat ibu saya akan dipulihkan sepenuhnya dan sembuh. Terima kasih.

Paul Mahendran
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang