Penjagaan Sementara oleh Penjaga Tempatan di Malaysia

Perlukan penjagaan sementara untuk orang tersayang? Amanahkan tugas penjagaan kepada Care Pro Homage. Tempah lawatan penjagaan dengan kami dan anda akan dipadankan dengan Care Pro yang sesuai dengan secepat mungkin.

Dapatkan Penjagaan Sekarang

Apakah penjagaan respit atau penjagaan sementara?

Sebagai penjaga keluarga, kita sering mengutamakan keperluan dan kepentingan orang yang tersayang. Lambat laun, keletihan fizikal, emosi dan mental boleh menyebabkan keletihan berpanjangan atau 'burnout.' Selain menjejaskan kesihatan kita, 'burnout' juga mempengaruhi kualiti penjagaan yang diberikan kepada orang yang tersayang.

Dengan penjagaan respit atau sementara, anda boleh mendapatkan bantuan penjagaan jangka masa pendek untuk orang yang tersayang. Ini membolehkan anda untuk berehat seketika samada untuk beberapa hari atau beberapa minggu, mengikut keperluan tersendiri.

Perkhidmatan Yang Disediakan Di Bawah Penjagaan Respit

Homage_HomeCare

Penjagaan Peribadi

Membantu dengan aktiviti kehidupan harian (ADL) - makan, mandi, memakai pakaian, menggunakan tandas, pemindahan, dan inkotinen urin atau fekal.

Peringatan Pengambilan Ubat-Ubatan

Tiada lagi terlepas dos. Penjaga betauliah kami akan mengingatkan orang tersayang untuk mengambil ubat-ubatan pada masa yang ditetapkan.

Memastikan Mereka Kekal Aktif

Memastikan minda dan tubuh badan kekal akitf dengan senama dan aktiviti merangsangkan otak.

Homage_HomeNursing

Penjagaan Kejururawatan

Memantau dan menjalankan prosedur kejururawatan seperti sedutan, suntikan dan juga penjagaan luka.

Penjagaan Waktu Malam

Menjaga individu pada waktu malam sekiranya mereka hendak ke tandas atau dari segi penjagaan kejururawatan dan mengurangkan risiko merayau dan jatuh.

Menemani warga emas

Berbual dengan individu tersebut, menjalankan aktiviti interaktif dan membuat lawatan luar bersama mereka.

Siapa yang memerlukan penjagaan respit?

Setiap penjaga utama memerlukan waktu rehat dan boleh menggunakan khidmat penjagaan respit atau bantuan penjagaan sementara. Sekiranya orang tersayang baru sahaja didiscaj dari hospital, anda mungkin memerlukan bantuan dari penjaga profesional. Anda juga mungkin memerlukan bantuan penjagaan sementara apabila pembantu rumah bercuti atau apabila anda terlalu sibuk dengan kerja dan mengalami masalah kecemasan.

Faktor-faktor memerlukan penjagaan sementara:

 • Penjaga utama memerlukan rehat
 • Penjaga utama mempunyai masalah kecemasan
 • Pembantu rumah bercuti
 • Penjaga utama perlu menjalani rawatan perubatan
 • Keluarga memerlukan bantuan profesional selepas individu didiscaj dari hospital

Jenis penjagaan respit atau penjagaan sementara

Bergantung kepada keperluan masing-masing, penjagaan respit atau penjagaan sementara boleh diubahsuai untuk mengikut keperluan anda. Secara umum, kita boleh mengklasifikasikan penjagaan respit ke pada 2 jenis, iaitu:

Penjagaan Kecemasan

Penjagaan respit kecemasan adalah untuk penjagaan dalam masa yang singkat, contohnya apabila penjaga utama tidak sihat atau sekiranya ada hal kecemasan yang lain.

At Homage, you can share your care needs with our Care Advisors and we’ll match you to the most suitable caregiver within 5 working days.

Penjagaan Respit atau Penjagaan Sementara yang Dirancang

Penjagaan respit yang dirancang adalah untuk penjaga yang memerlukan penjagaan sementara apabila pembantu rumah bercuti atau apabila penjagaan diperlukan selepas orang tersayang didiscaj dari hospital.

Sama ada anda memerlukan lawatan jangka pendek atau penjagaan jangka panjang, kami boleh membantu. Tempah penjagaan dari 1 jam dan seterusnya.

Kos penjagaan respit di Malaysia

Kebiasaanya, kos penjagaan respit kira-kira RM100 sehari di Malaysia, tetapi pakej penjagaan yang kami sediakan dapat mengurangkan kos anda.

Dapatkan Penjagaan Sekarang

Penjagaan Kehidupan Harian

serendah
RM 30 /jam*
Oleh penjaga tempatan bertauliah

Penjagaan Kejururawatan

serendah
RM 36 /jam*
Oleh jururawat tempatan berlesen dan bertauliah
Mencari pakej penjagaan berjam-jam untuk orang yang anda sayangi? Jimat lebih banyak dengan pakej penjagaan kami untuk pelbagai sesi! Bercakap dengan Penasihat Penjagaan kami untuk mengetahui lebih lanjut.

Cara Homage Berfungsi

Bagaimana Ia Berfungsi - Langkah 1

Muat Turun Aplikasi Homage

Homage Apple Appstore Homage Google Playstore
Bagaimana Ia Berfungsi - Langkah 1

Daftarkan pelan penjagaan dan dapatkan Care Pro yang sesuai

Bagaimana Ia Berfungsi - Langkah 2

Dapatkan perkhidmatan penjagaan daripada Care Pro kami

Bagaimana Ia Berfungsi - Langkah 3

Tempah, urus, dan bayar perkhidmatan kami dalam satu platform

Sebut harga perkhidmatan
100%
Disaring
4.8
penarafan
Rangkaian jururawat, penjaga dan ahli terapi terbesar di Malaysia

Soalan popular mengenai Respite Care

Soalan Lazim Perkhidmatan

Apakah faedah penjagaan yang ditangguhkan?

Penjagaan respit bermanfaat untuk anda dan orang yang tersayang.

Sebagai seorang penjaga, anda juga memerlukan waktu rehat yang mencukupi. Penjagaan respit dapat memberikan anda ketenangan fikiran dan masa untuk berehat secara fizikal dan mental. Dalam masa yang sama, orang yang tersayang masih dijaga dengan rapi oleh penjaga profesional.

Apabila anda kembali ke penjagaan, anda akan berasa lebih segar dan bersedia untuk memberikan penjagaan berkualiti tinggi sekali lagi, yang memberi manfaat kepada anda dan orang yang anda sayangi.

Berapa lama anda boleh berehat penjagaan?

Penjagaan respit adalah untuk memberikan masa rehat untuk penjaga utama. Sama ada anda merancang untuk berehat selama seminggu atau pun jangka masa yang lebih panjang, penjagaan respit adalah pilihan yang terbaik untuk anda dan orang tersayang.

Malah, anda juga boleh menggunakan penjagaan respit untuk satu atau dua jam sahaja sekiranya anda perlu melakukan hal peribadi lain atau inginkan rehat buat sementara waktu.

Penjagan respit yang manakah yang paling sesuai untuk saya?

Di Malaysia, penjaga utama setiap keluarga boleh mendapatkan penjagaan sementara untuk orang tersayang di pusat jagaan warga emas atau di kediaman anda sendiri.

Terdapat beberapa faktor yang perlu anda pertimbangkan sebelum anda membuat keputusan tentang penjagaan respit yang terbaik. Ini termasuk:

 • Tempoh penjagaan
 • Tahap penjagaan yang diperlukan
 • Kos penjagaan respit
 • Ketersediaan perkhidmatan tersebut di setiap institusi
 • Masa menunggu untuk setiap institusi atau pusat-pusat yang menyediakan perkhidmatan ini
 • Keperluan anda dan orang tersayang

Perkara yang paling penting adalah memastikan anda dan orang tersayang selesa dengan jadual dan kualiti penjagaan. Sebagai contoh, sesetengah warga emas suka bersosial dengan rakan sebaya. Justeru, mereka mungkin lebih sukakan pusat jagaan warga emas. Manakala, sesetengah warga emas mungkin lebih selesa bersendirian dan lebih gemar dengan penjagaan di rumah.

Apakah tempoh terpendek untuk lawatan penjagaan respit?

Kami menyediakan khidmat penjagaan respit sesingkat satu (1) jam dan ini juga bergantung kepada keperluan anda dan orang yang tersayang.

Adakah Homage menyediakan perkhidmatan penjagaan respit 24 jam?

Ya, kami menyediakan khidmat penjagaan respit 24 jam. Lawatan anda akan dibahagikan kepada 2 sesi dan kami akan menyediakan dua (2) Care Pro untuk setiap sesi.

Apakah pakej penjagaan respit Homage?

Kami mempunyai pakej penjagaan sementara untuk jangka panjang dengan tempoh penjagaan yang berbeza-beza supaya anda dan orang yang anda sayangi dapat mencari pakej penjagaan yang paling sesuai dengan keperluan dan pilihan anda. Pakej penjagaan sementara juga boleh membantu menjimatkan sehingga 20% untuk pelbagai sesi penjagaan. Hubungi Penasihat Penjagaan kami melalui e-mel di [email protected] atau hubungi kami di 016 299 2188 untuk maklumat lanjut.

Berapa cepatkah saya akan menerima perkhidmatan penjagaan respit?

Sebaik sahaja anda telah mengesahkan bahawa anda ingin melibatkan perkhidmatan penjagaan semula Homage, kami boleh memadankan anda atau orang yang anda sayangi dengan Pakar Penjagaan yang sesuai secepat dalam masa 5 hari bekerja.

Siapa yang akan menjalankan penjagaan respit tersebut?

Care Pro Homage akan menjaga orang yang tersayang semasa anda tiada. Mereka adalah rakyat Malaysia yang berdedikasi untuk memberikan penjagaan yang berkualiti kepada keluarga anda. Mereka adalah penjaga terlatih tempatan dan jururawat berlesen dari semua lapisan masyarakat.

Bolehkah seorang (1) penjaga menngurus 2 orang pada masa yang sama?

Untuk memastikan anda atau orang tersayang menerima penjagaan yang tidak berbelah bahagi, kami menasihati anda untuk mendapatkan penjagaan dari satu (1) Care Pro untuk setiap orang yang memerlukan bantuan. Sekiranya terdapat 2 individu yang memerlukan khidmat penjagaan, dua (2) Care Pro akan hadir untuk berhidmat di rumah yang sama.

Testimoni Pelanggan Kami

Bantuan semasa wabak COVID-19

Walapun saya terpaksa menangguh perkhidmatan dengan mereka buat sementara waktu kerana keadaan pandemik, pihak Homage sangat bagus dengan cara mereka mengendalikan segala isu dan pertanyaan yang saya ada. Sekalung penghargaan untuk Shirley dari Homage yang bertindak balas dengan pantas untuk kesemua pertanyaan dan permintaan saya (dan memberikan perkhidmatan yang melangkaui jangkaan saya).

Wong Voon Bing
Sangat disyorkan kalau duduk jauh dengan mak & ayah

Ayah saya jatuh baru-baru ini dan tulang pinggulnya patah. Saya pula tinggal di luar negara dan tak dapat pulang ke rumah pada masa tu. Kawan saya mengesyorkan khidmat penjagaan kejururawatan dengan Homage. Mereka sangat pantas dengan menjawab segala pertanyaan saya dan servis mereka juga profesional dan berkualiti. Kami sekeluarga sangat menghargai perkhidmatan yang disediakan. Ada juga masa yang saya perlu tukar masa lawatan dan mereka bertindak dengan pantas untuk membantu saya dan keluarga saya.

Anisa Aisha
Pengalaman positif

Pengalaman kami sangat positif. Setakat ini, kami telah menggunakan Care Pro lebih kurang 10 kali (untuk tengokkan ibu) dan mereka sangat bagus dan banyak menolong Koordinator Homage, Bel juga sangat membantu sejak hari pertama lagi. Harga juga munasabah dan saya suka laporan yang disediakan dalam aplikasi mereka. Semua maklumat tentang lawatan mereka dapat disemak dengan mudah. Berbaloi untuk cuba!

Adelaine Yeo
Terima kasih 

Ibu saya yang berusia 85 tahun yang baru saja menjalani pembedahan hernia pada Januari 2019 dijaga oleh beberapa Care Pro Homage. Semuanya dilatih secara profesional di hospital terkemuka di Malaysia. Kesemua Care Pro ibu juga merawatnya dengan penuh tekun dan belas kasihan. Mereka juga memberi petua yang tidak ternilai tentang cara penjagaan warga emas kepada ahli keluarga kami. Terima kasih sangat-sangat dan setinggi penghargaan kepada Homage.

Azwan Shahuddin
Pasti salah satu yang terbaik!

Aku punya pengalaman positif dengan Homage sejauh ini. Mereka fleksibel, berpatutan, dan profesional. Koordinator dari Homage telah sangat membantu dan menampung permintaan saya sejak hari pertama. Pengasuh yang ditugaskan untuk menjaga nenek saya adalah tepat pada masanya, terlatih profesional dan penuh perhatian. Semoga mereka akan terus melayani dengan baik.

Kamilah Barvin
Program fisioterapi yang komprehensif

Homage telah banyak membantu kami dengan pemulihan ayah kami. Mereka memberi kami penjelasan yang komprehensif mengenai program fisioterapi. Ahli terapi yang mereka hantar sangat berkelayakan, sopan, bersemangat, dan memberikan perkhidmatan yang luar biasa. Harga juga berpatutan.

Farizal Anam
Bimbingan untuk pembantu rumah saya

Terima kasih Homage atas bantuan anda selepas ibu saya dibenarkan keluar dari hospital kerana demam denggi. Ibu mendapat semula keyakinannya untuk mandi pertamanya selepas keluar dengan bantuan pengasuh Homage, sesuatu yang pembantu rumah saya tidak akan dapat lakukan. Juga untuk membimbing pembantu rumah tangga saya untuk menanganinya dengan cara yang lebih bersih. Pembantu rumah saya belajar kaedah yang betul dan dapat memberi penjagaan yang lebih baik kepada ibu sekarang. Sangat mengesyorkannya kepada orang yang mencari perkhidmatan penjagaan profesional untuk menguruskan ahli keluarga yang memerlukan bantuan.

Jenny Lim
Ujian swab tanpa kerumitan

Ia benar-benar mudah apabila anda boleh menjalani ujian swab COVID-19 tanpa meninggalkan rumah anda. Sambutannya sangat cepat, aplikasinya cekap. Terima kasih atas perkhidmatan anda.

Sofia Mustaffa
Keseluruhan kerja berpasukan yang baik

Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Homage atas perkhidmatan cemerlang mereka terutamanya Cik Ginger kerana komunikasi dan perkhidmatan pelanggannya yang cemerlang dan untuk membuat pengaturan yang diperlukan. Dia melakukan susulan yang baik sebelum dan selepas fisio, juga tepat suapan kembali. Kami menghargai Cik Shu untuk perkhidmatan fisio yang sangat baik yang membuat ibu saya mendapat keyakinan bahawa dia boleh berjalan lagi. Cik Shu sangat sabar, bekerja keras, dan komited untuk melihat ibu saya akan dipulihkan dan sembuh sepenuhnya. Terima kasih.

Paul Mahendran
Utamakan Penjagaan Peribadi Untuk Yang Tersayang
Curve

Utamakan Penjagaan Peribadi Untuk Yang Tersayang

Dapatkan konsultasi percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Dapatkan Penjagaan Sekarang