Bantuan penjagaan Untuk Parkinson di Malaysia

Ketahui semua tentang penjagaan dan pengurusan Parkinson. Jika anda sedang mencari sokongan penjagaan untuk orang yang disayangi dengan Parkinson, Homage Care Pros kami boleh membantu.

Dapatkan Penjagaan Sekarang
homage care pro membantu seorang senior lelaki

Pengenalan kepada Parkinson

Parkinson adalah gangguan pada sistem saraf yang mempengaruhi pergerakan di mana gejala-gejalan akan semakin teruk dengan masa. Pada peringkat awal, individu yang menghadapi Parkinson mungkin mengalami gegaran yang tidak ketara pada satu tangan sahaja. Walaupun gegaran badan merupakan tanda Parkinson yang paling biasa, kondisi ini juga boleh menyebabkan kekejangan, kesukaran berjalan, masalah keseimbangan dan koordinasi.

Gejala dan tanda-tanda Parkinson mungkin berbeza untuk setiap individu dan tidak kelihatan pada peringkat awal. Gejala-gejala sering bermula pada sebelah bahagian badan anda dan biasanya ebih teruk pada bahagian yang sama walaupun selepas gejala tersebut mula menjejaskan kedua-dua belah bahagian badan. Selain gejala fizikal, individu dengan Parkinson mungkin mengalami perubahan mental, masalah tidur, kemurungan, masalah daya ingatan dan lelah.

Menjaga orang tersayang yang menghidapi Parkinson

Menerima diagnosis Parkinson bukanlah mudah dan bukan sahaja sukar bagi pesakit tersebut malah juga keluarga mereka. Ia amat mencabar dari segi mental dan fizikal kerana mereka akan hilang kawalan pergerakan mereka. Apabila gejala-gejala Parkinson semakin teruk, orang tersayang anda akan memerlukan sokongan dan bantuan dengan aktiviti kehidupan harian mereka. Ini dapat mengurangkan beban mereka selepas diagnosis.

Walaupun tidak ada penawar yang tersedia, terdapat banyak cara kita dapat melambatkan perkembangan Parkinson dan meningkatkan kualiti hidup orang yang kita sayangi yang hidup dengan keadaan ini.

Membantu anda di sepanjang perjalanan

Kami telah membantu banyak keluarga dan individu yang menghadapi Parkinson. Care Pro bertauliah kami juga telah menjalani latihan penjagaan Parkinson untuk memastikan penjagaan yang terbaik untuk orang tersayang.

Setiap individu adalah berbeza dan kami ingin memastikan jenis penjagaan yang disediakan adalah khusus untuk mereka.

Penjagaan Peribadi

Membantu dengan aktiviti kehidupan harian (ADL) - makan, mandi, memakai pakaian, menggunakan tandas, pemindahan, dan inkotinen urin atau fekal.

Penjagaan Waktu Malam

Menjaga individu pada waktu malam sekiranya mereka hendak ke tandas atau dari segi penjagaan kejururawatan dan mengurangkan risiko merayau dan jatuh.

Terapi di Rumah

Mengurangkan kesakitan dan meningkatkan fungsi badan melalui pelan rawatan yang telah ditetapkan.

Rawatan Perubatan di Rumah

Dapatkan nasihat perubatan, saringan kesihatan dan prosedur perubatan yang mudah di kediaman anda sendiri.

Penjagaan Kejururawatan

Memantau dan menjalankan prosedur kejururawatan seperti sedutan, suntikan dan juga penjagaan luka.

Pengiring Perubatan

Mengiringi warga emas dan menguruskan perjalanan dan pengangkutan ke janji temu doktor di hospital atau klinik.

Kos Penjagaan Parkinson di Malaysia

Dapatkan Penjagaan Sekarang

Penjagaan Kehidupan Harian

serendah
RM 30 /jam*
Oleh penjaga terlatih tempatan

Penjagaan Kejururawatan

serendah
RM 36 /jam*
Oleh jururawat tempatan yang berkelayakan

Terapi di Rumah

serendah
RM 135 /jam*
Oleh ahli terapi tempatan bertauliah
Mencari sokongan penjagaan Parkinson atau penjagaan berjam-jam? Jimat lebih banyak dengan pakej penjagaan kami untuk pelbagai sesi! Berhubung dengan Penasihat Penjagaan kami untuk mengetahui lebih lanjut.

Cara Homage Berfungsi

Bagaimana Ia Berfungsi - Langkah 1

Muat Turun Aplikasi Homage

Homage Apple Appstore Homage Google Playstore
Bagaimana Ia Berfungsi - Langkah 1

Daftarkan pelan penjagaan dan dapatkan Care Pro yang sesuai

Bagaimana Ia Berfungsi - Langkah 2

Dapatkan perkhidmatan penjagaan daripada Care Pro kami

Bagaimana Ia Berfungsi - Langkah 3

Tempah, urus, dan bayar perkhidmatan kami dalam satu platform

Sebut harga perkhidmatan
100%
Disaring
4.8
penarafan
Rangkaian jururawat, penjaga dan ahli terapi terbesar di Malaysia

Soalan popular mengenai Parkinson's Care

Soalan Lazim Perkhidmatan

Adakah Parkinson memendekkan jangka hayat?

Parkinson tidak membawa maut. Secara umumnya, individu yang menghadapi Parkinson mempunyai jangka hayat yang sama dengan mereka yang tiada gejala Parkinson. Walau bagaimanapun, komplikasi yang berkaitan dengan kondisi ini boleh mengurangkan jangka hayat sebanyak 1 hingga 2 tahun.

Apakah latihan terbaik bagi mereka yang mempunyai Parkinson?

Pelbagai bentuk latihan yang berbeza boleh membantu dengan gejala motor yang berbeza. Individu yang ingin meningkatkan keseimbangan boleh mempertimbangkan tai chi dan yoga. Aktiviti menari atau tinju, sebaliknya, boleh meningkatkan koordinasi dan ketangkasan. Mereka yang mempunyai mengalami kekangan mobiliti boleh melakukan senaman aerobik duduk.

Bagaimanakah anda menjaga pesakit strok?

Terdapat banyak cara kita boleh membantu orang tersayang yang didiagnosis dengan Parkinson. Ini termasuk, mempelajari tentang Parkinson, menguruskan kewangan, meminjamkan telinga dan membantu dengan aktiviti harian.

Bagaimana Homage boleh membantu dengan penjagaan Parkinson?

Sokongan penjagaan parkinson di rumah membolehkan individu dengan Parkinson menerima penjagaan holistik dalam keselesaan rumah.

Care Pro bertauliah kami boleh membantu dengan aktiviti berikut:

 • Kebersihan diri, termasuk mandi, tandas, menukar lampin dan berpakaian
 • Bantuan mobiliti, termasuk pemindahan manual atau bantuan untuk pergerakan di sekitar rumah dan mengurangkan risiko jatuh
 • Menemani pesakit dan meningkatkan komunikasi melalui aktiviti dan perbualan untuk mengurangkan kesunyian
 • Memastikan individu kekal aktif dengan senaman di dalam dan luar rumah
 • Peringatan pengambilan ubat-ubatan
 • Penyediaan makanan, pembelian makanan atau bantuan memasak yang sesuai dengan diet
 • Pengiring perubatan untuk janji temu doktor dan pengambilan ubat-ubatan
 • Penjagaan kejururawatan yang mudah, termasuk penggunaan tiub makan dan sedutan
 • Penjagaan kejururawatan yang mudah, termasuk penggunaan tiub makan dan sedutan
 • Prosedur kejururawatan yang kompleks, termasuk penjagaan luka dan beg stoma
 • Fisioterapi, terapi carakerja dan terapi pertuturan di rumah

Apa pakej penjagaan Parkinson yang anda tawarkan?

Kami menyediakan pakej penjagaan di rumah untuk jangka masa pendek dan panjang yang bergantung kepada keperluan anda dan orang yang tersayang. Pakej penjagaan di rumah kami juga memberi menjimatkan sehingga 20%.

Berapa cepat saya boleh menerima sokongan penjagaan untuk Parkinson?

Sebaik sahaja anda telah mengesahkan bahawa anda ingin melibatkan Profesional Penjagaan Homage untuk sokongan penjagaan Parkinson, kami boleh memadankan anda atau orang yang anda sayangi dengan Profesional Penjagaan yang sesuai secepat dalam masa 5 hari bekerja.

Apakah tempoh terpendek untuk lawatan penjagaan di rumah?

Kami menyediakan khidmat penjagaan di rumah sesingkat satu (1) jam dan ini juga bergantung kepada keperluan anda dan orang yang tersayang.

Siapakah Care Pro Homage?

Semua Care Pro kami adalah rakyat Malaysia (dan penduduk tetap) yang berdedikasi untuk memberikan penjagaan warga tua yang berkualiti kepada anda dan keluarga anda. Mereka adalah 100% penjaga tempatan dan terlatih dari semua lapisan masyarakat.

Adakah Homage menyediakan perkhidmatan penjagaan rumah secara langsung atau 24 jam?

Ya, kami menyediakan khidmat penjagaan 24 jam tapi tidak menyediakan penjaga tetap.

Lawatan anda akan dibahagikan kepada 2 sesi dan kami akan menyediakan dua (2) Care Pro untuk setiap sesi.

Testimoni Pelanggan Kami

Bantuan semasa wabak COVID-19

Walapun saya terpaksa menangguh perkhidmatan dengan mereka buat sementara waktu kerana keadaan pandemik, pihak Homage sangat bagus dengan cara mereka mengendalikan segala isu dan pertanyaan yang saya ada. Sekalung penghargaan untuk Shirley dari Homage yang bertindak balas dengan pantas untuk kesemua pertanyaan dan permintaan saya (dan memberikan perkhidmatan yang melangkaui jangkaan saya).

Wong Voon Bing
Sangat disyorkan kalau duduk jauh dengan mak & ayah

Ayah saya jatuh baru-baru ini dan tulang pinggulnya patah. Saya pula tinggal di luar negara dan tak dapat pulang ke rumah pada masa tu. Kawan saya mengesyorkan khidmat penjagaan kejururawatan dengan Homage. Mereka sangat pantas dengan menjawab segala pertanyaan saya dan servis mereka juga profesional dan berkualiti. Kami sekeluarga sangat menghargai perkhidmatan yang disediakan. Ada juga masa yang saya perlu tukar masa lawatan dan mereka bertindak dengan pantas untuk membantu saya dan keluarga saya.

Anisa Aisha
Pengalaman positif

Pengalaman kami sangat positif. Setakat ini, kami telah menggunakan Care Pro lebih kurang 10 kali (untuk tengokkan ibu) dan mereka sangat bagus dan banyak menolong Koordinator Homage, Bel juga sangat membantu sejak hari pertama lagi. Harga juga munasabah dan saya suka laporan yang disediakan dalam aplikasi mereka. Semua maklumat tentang lawatan mereka dapat disemak dengan mudah. Berbaloi untuk cuba!

Adelaine Yeo
Terima kasih 

Ibu saya yang berusia 85 tahun yang baru saja menjalani pembedahan hernia pada Januari 2019 dijaga oleh beberapa Care Pro Homage. Semuanya dilatih secara profesional di hospital terkemuka di Malaysia. Kesemua Care Pro ibu juga merawatnya dengan penuh tekun dan belas kasihan. Mereka juga memberi petua yang tidak ternilai tentang cara penjagaan warga emas kepada ahli keluarga kami. Terima kasih sangat-sangat dan setinggi penghargaan kepada Homage.

Azwan Shahuddin
Pasti salah satu yang terbaik!

Aku punya pengalaman positif dengan Homage sejauh ini. Mereka fleksibel, berpatutan, dan profesional. Koordinator dari Homage telah sangat membantu dan menampung permintaan saya sejak hari pertama. Pengasuh yang ditugaskan untuk menjaga nenek saya adalah tepat pada masanya, terlatih profesional dan penuh perhatian. Semoga mereka akan terus melayani dengan baik.

Kamilah Barvin
Program fisioterapi yang komprehensif

Homage telah banyak membantu kami dengan pemulihan ayah kami. Mereka memberi kami penjelasan yang komprehensif mengenai program fisioterapi. Ahli terapi yang mereka hantar sangat berkelayakan, sopan, bersemangat, dan memberikan perkhidmatan yang luar biasa. Harga juga berpatutan.

Farizal Anam
Bimbingan untuk pembantu rumah saya

Terima kasih Homage atas bantuan anda selepas ibu saya dibenarkan keluar dari hospital kerana demam denggi. Ibu mendapat semula keyakinannya untuk mandi pertamanya selepas keluar dengan bantuan pengasuh Homage, sesuatu yang pembantu rumah saya tidak akan dapat lakukan. Juga untuk membimbing pembantu rumah tangga saya untuk menanganinya dengan cara yang lebih bersih. Pembantu rumah saya belajar kaedah yang betul dan dapat memberi penjagaan yang lebih baik kepada ibu sekarang. Sangat mengesyorkannya kepada orang yang mencari perkhidmatan penjagaan profesional untuk menguruskan ahli keluarga yang memerlukan bantuan.

Jenny Lim
Ujian swab tanpa kerumitan

Ia benar-benar mudah apabila anda boleh menjalani ujian swab COVID-19 tanpa meninggalkan rumah anda. Sambutannya sangat cepat, aplikasinya cekap. Terima kasih atas perkhidmatan anda.

Sofia Mustaffa
Keseluruhan kerja berpasukan yang baik

Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Homage atas perkhidmatan cemerlang mereka terutamanya Cik Ginger kerana komunikasi dan perkhidmatan pelanggannya yang cemerlang dan untuk membuat pengaturan yang diperlukan. Dia melakukan susulan yang baik sebelum dan selepas fisio, juga tepat suapan kembali. Kami menghargai Cik Shu untuk perkhidmatan fisio yang sangat baik yang membuat ibu saya mendapat keyakinan bahawa dia boleh berjalan lagi. Cik Shu sangat sabar, bekerja keras, dan komited untuk melihat ibu saya akan dipulihkan dan sembuh sepenuhnya. Terima kasih.

Paul Mahendran
Utamakan Penjagaan Peribadi Untuk Yang Tersayang
Curve

Utamakan Penjagaan Peribadi Untuk Yang Tersayang

Dapatkan konsultasi percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Dapatkan Penjagaan Sekarang