Sokongan hipertensi di mana sahaja anda berada

Ketahui tentang tekanan darah tinggi dan bagaimana anda boleh menguruskan keadaan di rumah. Profesional Penjagaan Homage boleh menyokong perjalanan hipertensi hujung ke hujung anda dari perundingan, pengisian semula ubat dan peringatan, dan pemantauan tanda penting di rumah.

Berhati-hati Sekarang
homage care pro membantu seorang senior wanita

Pengenalan kepada Hipertensi

Tekanan darah kita sentiasa berubah sebagai tindak balas kepada aktiviti fizikal, emosi, umur, persekitaran dan faktor lain.

Walau bagaimanapun, tekanan darah tinggi berlaku apabila darah dipam di seluruh badan pada tekanan yang lebih tinggi daripada biasa dalam tempoh yang berpanjangan. Bacaan tekanan systolik lebih 140 atau lebih tinggi atau tekanan diastolik 80 atau lebih tinggi yang kekal tinggi dari masa ke masa menunjukkan bahawa anda mungkin mempunyai tekanan darah tinggi.

Di Malaysia, empat daripada sepuluh orang dewasa berumur ≥ 30 tahun mempunyai tekanan darah tinggi.

Hipertensi adalah keadaan biasa di kalangan rakyat Malaysia, terutamanya orang dewasa yang lebih tua. Lima daripada sepuluh orang menyedari status hipertensi mereka dan hanya satu pertiga daripada mereka yang sedang menjalani rawatan mencapai kawalan hipertensi mereka.

Adalah penting untuk menguruskan tekanan darah kita dengan baik. Mempunyai tekanan darah tinggi yang berpanjangan meletakkan banyak tekanan pada dinding arteri dan boleh membawa kepada banyak komplikasi kesihatan, termasuk serangan jantung, kegagalan jantung, strok, kegagalan buah pinggang dan juga buta.

Menguruskan tekanan darah tinggi di rumah

Mengekalkan gaya hidup yang sihat boleh membantu kita mengawal tekanan darah kita. Selain pemantauan tanda-tanda penting yang kerap dan ubat-ubatan, aktiviti fizikal dapat mengurangkan tekanan darah kita ke tahap yang boleh diterima. Bersenam juga boleh membantu mengurangkan tekanan, yang merupakan faktor lain yang boleh meningkatkan tekanan darah kita.

Diet juga boleh menjejaskan tekanan darah kita. Tambah lebih banyak buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin penuh, daging tanpa lemak, ikan, dan kacang untuk diet anda, dan mengurangkan penggunaan gula, garam, lemak dan alkohol anda untuk anda yang lebih sihat.

Kami di sini untuk anda

Belajar bahawa anda perlu mengambil ubat untuk sepanjang hayat anda boleh menjadi pil keras untuk menelan. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mengekalkan tekanan darah yang sihat untuk mencegah komplikasi kesihatan selanjutnya.

Profesional Penjagaan kami adalah penjaga, jururawat dan doktor yang berpengalaman dengan menjaga individu yang mempunyai tekanan darah tinggi dan dapat menyokong anda dari diagnosis, pengisian semula dan peringatan ubat, pemantauan tanda-tanda penting, dan banyak lagi. Setiap daripada mereka juga menjalani latihan untuk lebih memahami, menyokong dan menjaga anda dan orang yang anda sayangi. Kami memahami bahawa individu yang berbeza mungkin memerlukan pelbagai bentuk sokongan penjagaan. Berikut adalah beberapa cara Pro Penjagaan kami boleh membantu.

Pemantauan Tanda Vital

Care Pro kami akan mebantu memantau tanda-tanda vital orang tersayang dengan mencatatkan suhu badan, denyutan nadi dan tekanan darah mereka.

Lawatan Daftar Masuk

Dapatkan kemaskini langsung tentang kesihatan orang tersayang apabila anda berjauhan.

Peringatan Pengambilan Ubat-Ubatan

Tiada lagi terlepas dos. Penjaga betauliah kami akan mengingatkan orang tersayang untuk mengambil ubat-ubatan pada masa yang ditetapkan.

Pengiring Perubatan

Menemani dan memudahkan pengangkutan ke-dan-fro antara temu janji rumah dan perubatan, imbasan dan lawatan rawatan.

Mencari sokongan penjagaan hipertensi atau penjagaan jangka panjang? Kita boleh membantu.

Pasukan jururawat, penjaga dan ahli terapi kami yang berkelayakan dapat memberikan penjagaan holistik yang berkualiti kepada anda dan orang yang anda sayangi. Anda boleh menjimatkan sehingga 20% dengan pakej penjagaan kami untuk beberapa sesi juga. Berhubung dengan Penasihat Penjagaan kami untuk mengetahui lebih lanjut.

Berhati-hati Sekarang

Penjagaan Kehidupan Harian

serendah
RM 30 /jam*
Oleh penjaga terlatih tempatan

Penjagaan Kejururawatan

serendah
RM 36 /jam*
Oleh jururawat tempatan yang berkelayakan

Terapi Rumah

serendah
RM 135 /jam*
Oleh ahli terapi tempatan bertauliah
*Kadar yang dicerminkan tidak mempunyai yuran asas tersembunyi, hanya pengangkutan telus dan surcaj PH. Tertakluk kepada terma dan syarat tertentu.

Bagaimana Homage berfungsi

Bagaimana ia berfungsi - Langkah 1

Muat turun aplikasi mudah alih Homage

Homage Apple Appstore Homage Google Playstore
Bagaimana ia berfungsi - Langkah 1

Sediakan pelan penjagaan dan dipadankan dengan Care Pro

Bagaimana ia berfungsi - Langkah 2

Terima penjagaan daripada Pakar Penjagaan kami

Bagaimana ia berfungsi - Langkah 3

Tempah, urus dan bayar untuk lawatan semua di satu tempat

Petikan perkhidmatan
100%
Ditayangkan
4.8
Penarafan
Kumpulan jururawat, penjaga dan ahli terapi terbesar di Malaysia

Soalan popular mengenai Penjagaan Hipertensi

Soalan Lazim Perkhidmatan

Apakah punca utama hipertensi?

Walaupun umur, genetik dan keadaan kesihatan yang sedia ada boleh memainkan peranan dalam risiko kita mendapat tekanan darah tinggi, banyak faktor gaya hidup boleh membawa kepada tekanan darah tinggi juga.

Faktor-faktor yang boleh menyebabkan tekanan darah tinggi termasuk:

 • Genetik, terutamanya jika ibu bapa atau saudara terdekat anda mempunyai tekanan darah tinggi
 • Umur (risiko kita mendapat tekanan darah tinggi meningkat dengan usia)
 • Keadaan kronik, seperti kencing manis dan kolesterol tinggi
 • Kekurangan aktiviti fizikal
 • Obesiti
 • Ubat
 • Tekanan
 • Merokok
 • Pengambilan alkohol

Apakah tanda amaran hipertensi?

Hampir satu pertiga daripada orang yang mempunyai tekanan darah tinggi tidak tahu bahawa mereka mempunyai keadaan. Berikut adalah beberapa gejala yang menunjukkan bahawa anda mungkin mempunyai tekanan darah tinggi:

 • Sakit kepala yang teruk
 • Keletihan atau kekeliruan
 • Masalah penglihatan
 • Pening kepala
 • Sakit dada
 • Kesusahan bernafas
 • Degupan jantung yang tidak teratur
 • Darah dalam air kencing
 • Berdebar-debar di dada, leher, atau telinga anda

Apakah peringkat hipertensi?

Menurut pedoman lokal, ada 3 klasifikasi untuk tekanan darah kita.

Tahap tekanan darah normal harus lebih rendah daripada 130/80 mmHg.

Mereka yang tekanan darahnya jatuh dalam julat antara 130/80 mmHg dan 139/89 mmHg dianggap pra-hipertensi dan harus memantau tekanan darah mereka dengan teliti dan membuat perubahan gaya hidup yang diperlukan untuk menguruskan prehypertensi mereka.

Jika bacaan tekanan darah anda adalah 140/90 mmHg dan ke atas, anda mempunyai tekanan darah tinggi. Sila berunding dengan doktor untuk nasihat perubatan profesional dan langkah seterusnya.

Bagaimanakah Homage dapat membantu individu yang mempunyai tekanan darah tinggi?

Profesional Penjagaan Homage dapat memastikan bahawa anda menerima penjagaan holistik dan membantu anda menguruskan tekanan darah tinggi dalam keselesaan rumah.

Care Pro bertauliah kami boleh membantu dengan aktiviti berikut:

 • Menemani pesakit dan meningkatkan komunikasi melalui aktiviti dan perbualan untuk mengurangkan kesunyian
 • Memastikan individu kekal aktif dengan senaman di dalam dan luar rumah
 • Peringatan pengambilan ubat-ubatan
 • Penyediaan makanan, pembelian makanan atau bantuan memasak yang sesuai dengan diet
 • Pengiring perubatan untuk janji temu doktor dan pengambilan ubat-ubatan
 • Penjagaan kejururawatan, termasuk pentadbiran ubat
 • Fisioterapi, terapi carakerja dan terapi pertuturan di rumah
 • Perundingan doktor, tersedia secara peribadi di depan pintu anda, atau dalam talian melalui panggilan video untuk janji temu susulan
 • Penghantaran ubat, selepas berunding dengan doktor kami

Apakah pakej penjagaan hipertensi yang anda tawarkan?

Kami menyediakan pakej penjagaan di rumah untuk jangka masa pendek dan panjang yang bergantung kepada keperluan anda dan orang yang tersayang. Pakej penjagaan di rumah kami juga memberi menjimatkan sehingga 20%.

Berapa cepatkah saya boleh menerima sokongan penjagaan untuk tekanan darah tinggi?

Sebaik sahaja anda telah mengesahkan bahawa anda ingin melibatkan Homage Care Professional untuk sokongan penjagaan hipertensi, kami boleh memadankan anda atau orang yang anda sayangi dengan Profesional Penjagaan yang sesuai secepat dalam masa 5 hari bekerja.

Siapakah Profesional Penjagaan Homage?

Semua Care Pro kami adalah rakyat Malaysia (dan penduduk tetap) yang berdedikasi untuk memberikan penjagaan warga tua yang berkualiti kepada anda dan keluarga anda. Mereka adalah 100% penjaga tempatan dan terlatih dari semua lapisan masyarakat.

Apakah tempoh terpendek untuk lawatan penjagaan di rumah?

Kami menyediakan khidmat penjagaan di rumah sesingkat satu (1) jam dan ini juga bergantung kepada keperluan anda dan orang yang tersayang.

Adakah Homage menyediakan perkhidmatan penjagaan rumah secara langsung atau 24 jam?

Ya, kami menyediakan khidmat penjagaan 24 jam tapi tidak menyediakan penjaga tetap.

Lawatan anda akan dibahagikan kepada 2 sesi dan kami akan menyediakan dua (2) Care Pro untuk setiap sesi.

Apa yang pelanggan katakan

Bantuan semasa pandemik

Pasukan ini telah bertungkus-lumus untuk bekerjasama walaupun terpaksa menghentikan sementara penglibatan mereka untuk perkhidmatan penjagaan kerana situasi pandemik yang kini berada di Malaysia. Semua isu dalam fasa awal penglibatan telah ditangani dengan pantas dan memuaskan. Jeritan khas kepada Shirley dari Homage yang telah bertindak balas dengan segera kepada semua pertanyaan dan permintaan saya (dan pergi jauh dan di luar jangkaan saya dengan tindakannya dalam semua tuduhan).

Wong Voon Bing
Penjagaan yang sangat disyorkan apabila saya tiada

Ayah saya mengalami kejatuhan baru-baru ini dan mengalami patah tulang pinggul. Tinggal di luar negara dan tidak dapat pulang ke tanah air untuk membantu pemulihan sangat membimbangkan. Seorang rakan mengesyorkan Homage untuk membantu penjagaan kejururawatannya. Mereka segera membalas mesej. Penjagaan yang diberikan sangat baik dan sangat profesional. Kami sangat gembira dengan perkhidmatan ini. Ada kalanya kita terpaksa menukar masa pelantikan dan mereka bertanggungjawab dan meneliti keperluan kita.

Anisa Aisha
Pengalaman positif

Pengalaman kami sangat positif. Setakat ini, kami telah menggunakan Pro Penjagaan mereka mungkin 10 kali (untuk mendaftar masuk ibu) dan dia tidak kurang baik dan menyokong. Penyelaras Bel juga telah banyak membantu sejak hari pertama. Saya dapati harganya berpatutan. Suka ciri pelaporan pada apl mereka. Anda dapat melihat apa yang telah dilakukan semasa lawatan. Ia patut dicuba.

Adelaine Yeo
Terima kasih dan penghargaan saya

Ibu saya yang berusia 85 tahun, yang menjalani pembedahan hernia insisi pasca ventral pada Januari 2019 mempunyai CPs dari Homage, semuanya dilatih secara profesional, dari hospital terkemuka di Malaysia. CPs menyusukan ibu saya dengan ketekunan, dan belas kasihan; memberikan petua yang tidak ternilai mengenai penjagaan warga tua kepada ahli keluarga. Terima kasih dan penghargaan saya ucapkan kepada Team Homage.

Azwan Shahuddin
Pasti salah satu yang terbaik!

Saya mempunyai pengalaman positif dengan Homage setakat ini. Mereka fleksibel, berpatutan, dan profesional. Penyelaras dari Homage sangat membantu dan menampung permintaan saya sejak hari pertama. Penjaga yang ditugaskan untuk menjaga nenek saya adalah menepati masa, dilatih secara profesional dan penuh perhatian. Semoga mereka akan terus berkhidmat dengan baik.

Kamilah Barvin
Program fisioterapi komprehensif

Penghormatan telah banyak membantu kami dalam membantu pemulihan ayah tercinta. Mereka memberi kami penjelasan yang komprehensif mengenai program fisioterapi. Ahli terapi yang mereka hantar sangat berkelayakan, sopan, bersemangat, dan memberikan perkhidmatan yang cemerlang. Dan yang paling penting, cajnya adil dan berpatutan.

Farizal Anam
Panduan untuk pembantu rumah saya

Terima kasih Homage atas bantuan anda selepas ibu saya dibenarkan keluar dari hospital akibat demam denggi. Ibu mendapat semula keyakinannya untuk mandi pertama selepas keluar dengan bantuan penjaga Homage, sesuatu yang tidak dapat dilakukan oleh pembantu rumah saya. Juga untuk membimbing pembantu rumah saya untuk mengendalikannya dengan cara yang lebih bersih. Pembantu rumah saya mempelajari kaedah yang betul dan dapat memberi penjagaan yang lebih baik kepada ibu sekarang. Sangat mengesyorkannya kepada orang yang mencari perkhidmatan penjagaan profesional untuk menguruskan ahli keluarga yang memerlukan bantuan.

Jenny Lim
Ujian swab tanpa kerumitan

Ia benar-benar menyusahkan apabila anda boleh menjalani ujian swab COVID-19 tanpa meninggalkan rumah anda. Responsnya sangat pantas, aplikasinya cekap. Terima kasih atas perkhidmatan anda.

Sofia Mustaffa
Secara keseluruhan kerja berpasukan yang baik

Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Homage atas perkhidmatan cemerlang mereka terutamanya Cik Ginger atas komunikasi cemerlang dan khidmat pelanggannya dan untuk membuat pengaturan yang diperlukan. Dia melakukan susulan yang baik sebelum dan selepas fisio, juga makanan balik yang tepat. Kami menghargai Cik Shu atas perkhidmatan fisionya yang cemerlang yang membuat ibu saya mendapat keyakinan bahawa dia boleh berjalan lagi. Cik Shu sangat sabar, bekerja keras, dan komited untuk melihat ibu saya akan dipulihkan sepenuhnya dan sembuh. Terima kasih.

Paul Mahendran
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang