Sokongan hipertensi di mana sahaja anda berada

Ketahui tentang tekanan darah tinggi dan bagaimana anda boleh menguruskan keadaan di rumah. Profesional Penjagaan Homage boleh menyokong perjalanan hipertensi hujung ke hujung anda dari perundingan, pengisian semula ubat dan peringatan, dan pemantauan tanda penting di rumah.

Dapatkan Penjagaan Sekarang
homage care pro membantu seorang senior wanita

Pengenalan kepada Hipertensi

Tekanan darah kita sentiasa berubah sebagai tindak balas kepada aktiviti fizikal, emosi, umur, persekitaran dan faktor lain.

Walau bagaimanapun, tekanan darah tinggi berlaku apabila darah dipam di seluruh badan pada tekanan yang lebih tinggi daripada biasa dalam tempoh yang berpanjangan. Bacaan tekanan systolik lebih 140 atau lebih tinggi atau tekanan diastolik 80 atau lebih tinggi yang kekal tinggi dari masa ke masa menunjukkan bahawa anda mungkin mempunyai tekanan darah tinggi.

Di Malaysia, empat daripada sepuluh orang dewasa berumur ≥ 30 tahun mempunyai tekanan darah tinggi.

Hipertensi adalah keadaan biasa di kalangan rakyat Malaysia, terutamanya orang dewasa yang lebih tua. Lima daripada sepuluh orang menyedari status hipertensi mereka dan hanya satu pertiga daripada mereka yang sedang menjalani rawatan mencapai kawalan hipertensi mereka.

Adalah penting untuk menguruskan tekanan darah kita dengan baik. Mempunyai tekanan darah tinggi yang berpanjangan meletakkan banyak tekanan pada dinding arteri dan boleh membawa kepada banyak komplikasi kesihatan, termasuk serangan jantung, kegagalan jantung, strok, kegagalan buah pinggang dan juga buta.

Menguruskan tekanan darah tinggi di rumah

Mengekalkan gaya hidup yang sihat boleh membantu kita mengawal tekanan darah kita. Selain pemantauan tanda-tanda penting yang kerap dan ubat-ubatan, aktiviti fizikal dapat mengurangkan tekanan darah kita ke tahap yang boleh diterima. Bersenam juga boleh membantu mengurangkan tekanan, yang merupakan faktor lain yang boleh meningkatkan tekanan darah kita.

Diet juga boleh menjejaskan tekanan darah kita. Tambah lebih banyak buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin penuh, daging tanpa lemak, ikan, dan kacang untuk diet anda, dan mengurangkan penggunaan gula, garam, lemak dan alkohol anda untuk anda yang lebih sihat.

Kami di sini untuk anda

Belajar bahawa anda perlu mengambil ubat untuk sepanjang hayat anda boleh menjadi pil keras untuk menelan. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mengekalkan tekanan darah yang sihat untuk mencegah komplikasi kesihatan selanjutnya.

Profesional Penjagaan kami adalah penjaga, jururawat dan doktor yang berpengalaman dengan menjaga individu yang mempunyai tekanan darah tinggi dan dapat menyokong anda dari diagnosis, pengisian semula dan peringatan ubat, pemantauan tanda-tanda penting, dan banyak lagi. Setiap daripada mereka juga menjalani latihan untuk lebih memahami, menyokong dan menjaga anda dan orang yang anda sayangi. Kami memahami bahawa individu yang berbeza mungkin memerlukan pelbagai bentuk sokongan penjagaan. Berikut adalah beberapa cara Pro Penjagaan kami boleh membantu.

Pemantauan Tanda Vital

Care Pro kami akan mebantu memantau tanda-tanda vital orang tersayang dengan mencatatkan suhu badan, denyutan nadi dan tekanan darah mereka.

Lawatan Daftar Masuk

Dapatkan kemaskini langsung tentang kesihatan orang tersayang apabila anda berjauhan.

Peringatan Pengambilan Ubat-Ubatan

Tiada lagi terlepas dos. Penjaga betauliah kami akan mengingatkan orang tersayang untuk mengambil ubat-ubatan pada masa yang ditetapkan.

Pengiring Perubatan

Mengiringi warga emas dan menguruskan perjalanan dan pengangkutan ke janji temu doktor di hospital atau klinik.

Mencari sokongan penjagaan hipertensi atau penjagaan jangka panjang? Kita boleh membantu.

Pasukan jururawat, penjaga dan ahli terapi kami yang berkelayakan dapat memberikan penjagaan holistik yang berkualiti kepada anda dan orang yang anda sayangi. Anda boleh menjimatkan sehingga 20% dengan pakej penjagaan kami untuk beberapa sesi juga. Berhubung dengan Penasihat Penjagaan kami untuk mengetahui lebih lanjut.

Dapatkan Penjagaan Sekarang

Penjagaan Kehidupan Harian

serendah
RM 30 /jam*
Oleh penjaga terlatih tempatan

Penjagaan Kejururawatan

serendah
RM 36 /jam*
Oleh jururawat tempatan yang berkelayakan

Terapi di Rumah

serendah
RM 135 /jam*
Oleh ahli terapi tempatan bertauliah
*Kadar yang dicerminkan tidak mempunyai yuran asas tersembunyi, hanya pengangkutan telus dan surcaj PH. Tertakluk kepada terma dan syarat tertentu.

Cara Homage Berfungsi

Bagaimana Ia Berfungsi - Langkah 1

Muat Turun Aplikasi Homage

Homage Apple Appstore Homage Google Playstore
Bagaimana Ia Berfungsi - Langkah 1

Daftarkan pelan penjagaan dan dapatkan Care Pro yang sesuai

Bagaimana Ia Berfungsi - Langkah 2

Dapatkan perkhidmatan penjagaan daripada Care Pro kami

Bagaimana Ia Berfungsi - Langkah 3

Tempah, urus, dan bayar perkhidmatan kami dalam satu platform

Sebut harga perkhidmatan
100%
Disaring
4.8
penarafan
Rangkaian jururawat, penjaga dan ahli terapi terbesar di Malaysia

Soalan popular mengenai Penjagaan Hipertensi

Soalan Lazim Perkhidmatan

Apakah punca utama hipertensi?

Walaupun umur, genetik dan keadaan kesihatan yang sedia ada boleh memainkan peranan dalam risiko kita mendapat tekanan darah tinggi, banyak faktor gaya hidup boleh membawa kepada tekanan darah tinggi juga.

Faktor-faktor yang boleh menyebabkan tekanan darah tinggi termasuk:

 • Genetik, terutamanya jika ibu bapa atau saudara terdekat anda mempunyai tekanan darah tinggi
 • Umur (risiko kita mendapat tekanan darah tinggi meningkat dengan usia)
 • Keadaan kronik, seperti kencing manis dan kolesterol tinggi
 • Kekurangan aktiviti fizikal
 • Obesiti
 • Ubat
 • Tekanan
 • Merokok
 • Pengambilan alkohol

Apakah tanda amaran hipertensi?

Hampir satu pertiga daripada orang yang mempunyai tekanan darah tinggi tidak tahu bahawa mereka mempunyai keadaan. Berikut adalah beberapa gejala yang menunjukkan bahawa anda mungkin mempunyai tekanan darah tinggi:

 • Sakit kepala yang teruk
 • Keletihan atau kekeliruan
 • Masalah penglihatan
 • Pening kepala
 • Sakit dada
 • Kesusahan bernafas
 • Degupan jantung yang tidak teratur
 • Darah dalam air kencing
 • Berdebar-debar di dada, leher, atau telinga anda

Apakah peringkat hipertensi?

Menurut pedoman lokal, ada 3 klasifikasi untuk tekanan darah kita.

Tahap tekanan darah normal harus lebih rendah daripada 130/80 mmHg.

Mereka yang tekanan darahnya jatuh dalam julat antara 130/80 mmHg dan 139/89 mmHg dianggap pra-hipertensi dan harus memantau tekanan darah mereka dengan teliti dan membuat perubahan gaya hidup yang diperlukan untuk menguruskan prehypertensi mereka.

Jika bacaan tekanan darah anda adalah 140/90 mmHg dan ke atas, anda mempunyai tekanan darah tinggi. Sila berunding dengan doktor untuk nasihat perubatan profesional dan langkah seterusnya.

Bagaimanakah Homage dapat membantu individu yang mempunyai tekanan darah tinggi?

Profesional Penjagaan Homage dapat memastikan bahawa anda menerima penjagaan holistik dan membantu anda menguruskan tekanan darah tinggi dalam keselesaan rumah.

Care Pro bertauliah kami boleh membantu dengan aktiviti berikut:

 • Menemani pesakit dan meningkatkan komunikasi melalui aktiviti dan perbualan untuk mengurangkan kesunyian
 • Memastikan individu kekal aktif dengan senaman di dalam dan luar rumah
 • Peringatan pengambilan ubat-ubatan
 • Penyediaan makanan, pembelian makanan atau bantuan memasak yang sesuai dengan diet
 • Pengiring perubatan untuk janji temu doktor dan pengambilan ubat-ubatan
 • Penjagaan kejururawatan, termasuk pentadbiran ubat
 • Fisioterapi, terapi carakerja dan terapi pertuturan di rumah
 • Perundingan doktor, tersedia secara peribadi di depan pintu anda, atau dalam talian melalui panggilan video untuk janji temu susulan
 • Penghantaran ubat, selepas berunding dengan doktor kami

Apakah pakej penjagaan hipertensi yang anda tawarkan?

Kami menyediakan pakej penjagaan di rumah untuk jangka masa pendek dan panjang yang bergantung kepada keperluan anda dan orang yang tersayang. Pakej penjagaan di rumah kami juga memberi menjimatkan sehingga 20%.

Berapa cepatkah saya boleh menerima sokongan penjagaan untuk tekanan darah tinggi?

Sebaik sahaja anda telah mengesahkan bahawa anda ingin melibatkan Homage Care Professional untuk sokongan penjagaan hipertensi, kami boleh memadankan anda atau orang yang anda sayangi dengan Profesional Penjagaan yang sesuai secepat dalam masa 5 hari bekerja.

Siapakah Care Pro Homage?

Semua Care Pro kami adalah rakyat Malaysia (dan penduduk tetap) yang berdedikasi untuk memberikan penjagaan warga tua yang berkualiti kepada anda dan keluarga anda. Mereka adalah 100% penjaga tempatan dan terlatih dari semua lapisan masyarakat.

Apakah tempoh terpendek untuk lawatan penjagaan di rumah?

Kami menyediakan khidmat penjagaan di rumah sesingkat satu (1) jam dan ini juga bergantung kepada keperluan anda dan orang yang tersayang.

Adakah Homage menyediakan perkhidmatan penjagaan rumah secara langsung atau 24 jam?

Ya, kami menyediakan khidmat penjagaan 24 jam tapi tidak menyediakan penjaga tetap.

Lawatan anda akan dibahagikan kepada 2 sesi dan kami akan menyediakan dua (2) Care Pro untuk setiap sesi.

Testimoni Pelanggan Kami

Bantuan semasa wabak COVID-19

Walapun saya terpaksa menangguh perkhidmatan dengan mereka buat sementara waktu kerana keadaan pandemik, pihak Homage sangat bagus dengan cara mereka mengendalikan segala isu dan pertanyaan yang saya ada. Sekalung penghargaan untuk Shirley dari Homage yang bertindak balas dengan pantas untuk kesemua pertanyaan dan permintaan saya (dan memberikan perkhidmatan yang melangkaui jangkaan saya).

Wong Voon Bing
Sangat disyorkan kalau duduk jauh dengan mak & ayah

Ayah saya jatuh baru-baru ini dan tulang pinggulnya patah. Saya pula tinggal di luar negara dan tak dapat pulang ke rumah pada masa tu. Kawan saya mengesyorkan khidmat penjagaan kejururawatan dengan Homage. Mereka sangat pantas dengan menjawab segala pertanyaan saya dan servis mereka juga profesional dan berkualiti. Kami sekeluarga sangat menghargai perkhidmatan yang disediakan. Ada juga masa yang saya perlu tukar masa lawatan dan mereka bertindak dengan pantas untuk membantu saya dan keluarga saya.

Anisa Aisha
Pengalaman positif

Pengalaman kami sangat positif. Setakat ini, kami telah menggunakan Care Pro lebih kurang 10 kali (untuk tengokkan ibu) dan mereka sangat bagus dan banyak menolong Koordinator Homage, Bel juga sangat membantu sejak hari pertama lagi. Harga juga munasabah dan saya suka laporan yang disediakan dalam aplikasi mereka. Semua maklumat tentang lawatan mereka dapat disemak dengan mudah. Berbaloi untuk cuba!

Adelaine Yeo
Terima kasih 

Ibu saya yang berusia 85 tahun yang baru saja menjalani pembedahan hernia pada Januari 2019 dijaga oleh beberapa Care Pro Homage. Semuanya dilatih secara profesional di hospital terkemuka di Malaysia. Kesemua Care Pro ibu juga merawatnya dengan penuh tekun dan belas kasihan. Mereka juga memberi petua yang tidak ternilai tentang cara penjagaan warga emas kepada ahli keluarga kami. Terima kasih sangat-sangat dan setinggi penghargaan kepada Homage.

Azwan Shahuddin
Pasti salah satu yang terbaik!

Aku punya pengalaman positif dengan Homage sejauh ini. Mereka fleksibel, berpatutan, dan profesional. Koordinator dari Homage telah sangat membantu dan menampung permintaan saya sejak hari pertama. Pengasuh yang ditugaskan untuk menjaga nenek saya adalah tepat pada masanya, terlatih profesional dan penuh perhatian. Semoga mereka akan terus melayani dengan baik.

Kamilah Barvin
Program fisioterapi yang komprehensif

Homage telah banyak membantu kami dengan pemulihan ayah kami. Mereka memberi kami penjelasan yang komprehensif mengenai program fisioterapi. Ahli terapi yang mereka hantar sangat berkelayakan, sopan, bersemangat, dan memberikan perkhidmatan yang luar biasa. Harga juga berpatutan.

Farizal Anam
Bimbingan untuk pembantu rumah saya

Terima kasih Homage atas bantuan anda selepas ibu saya dibenarkan keluar dari hospital kerana demam denggi. Ibu mendapat semula keyakinannya untuk mandi pertamanya selepas keluar dengan bantuan pengasuh Homage, sesuatu yang pembantu rumah saya tidak akan dapat lakukan. Juga untuk membimbing pembantu rumah tangga saya untuk menanganinya dengan cara yang lebih bersih. Pembantu rumah saya belajar kaedah yang betul dan dapat memberi penjagaan yang lebih baik kepada ibu sekarang. Sangat mengesyorkannya kepada orang yang mencari perkhidmatan penjagaan profesional untuk menguruskan ahli keluarga yang memerlukan bantuan.

Jenny Lim
Ujian swab tanpa kerumitan

Ia benar-benar mudah apabila anda boleh menjalani ujian swab COVID-19 tanpa meninggalkan rumah anda. Sambutannya sangat cepat, aplikasinya cekap. Terima kasih atas perkhidmatan anda.

Sofia Mustaffa
Keseluruhan kerja berpasukan yang baik

Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Homage atas perkhidmatan cemerlang mereka terutamanya Cik Ginger kerana komunikasi dan perkhidmatan pelanggannya yang cemerlang dan untuk membuat pengaturan yang diperlukan. Dia melakukan susulan yang baik sebelum dan selepas fisio, juga tepat suapan kembali. Kami menghargai Cik Shu untuk perkhidmatan fisio yang sangat baik yang membuat ibu saya mendapat keyakinan bahawa dia boleh berjalan lagi. Cik Shu sangat sabar, bekerja keras, dan komited untuk melihat ibu saya akan dipulihkan dan sembuh sepenuhnya. Terima kasih.

Paul Mahendran
Utamakan Penjagaan Peribadi Untuk Yang Tersayang
Curve

Utamakan Penjagaan Peribadi Untuk Yang Tersayang

Dapatkan konsultasi percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Dapatkan Penjagaan Sekarang