Tempah Sokongan Penjagaan Demensia Johor

Ketahui lebih lanjut tentang demensia, kesan-kesannya terhadap orang tersayang dan keperluan penjagaan mereka. Perlukan bantuan penjagaan untuk orang tersayang yang menghadapi demensia? Care Pro kami yang betauliah dan mahir dalam penjagaan demensia sedia membantu. Dapatkan bantuan dari hanya satu jam.

Dapatkan Konsultasi Percuma

Kira-kira 590,000 orang di Malaysia dijangka menghadapi demensia menjelang 2050.

Demensia bukan sebahagian daripada proses penuaan yang normal.

Ia adalah keadaan perubatan yang menyebabkan sel-sel otak mati pada kadar yang lebih cepat daripada biasa. Penurunan kognitif yang progresif menyebabkan kesukaran dalam menangani aktiviti harian. Gejala-gejala biasa adalah kemerosotan ingatan jangka masa pendek. Kebiasaanya, seseorang yang menghadapi demensia boleh hidup empat hingga lapan tahun selepas diagnosis mereka, tetapi ada juga yang boleh hidup selama 20 tahun.

Demensia bukan sekadar kealpaan

Kesan demensia bukan sahaja menjejas daya ingatan, pemikiran, komunikasi dan keupayaan penjagaan diri. Ia juga menyebabkan perubahan 'mood' dan juga perubahan kepada keperibadian dan tingkah laku orang tersayang. Penjagaan untuk orang yang menghadapi demensia adalah amat sukar apabila mereka mengalami perubahan dari segi tingkah laku dan kesukaran berkomunikasi.

 

Penjagaan demensia merentasi peringkat

Gejala-gejala demensia meningkat dari masa ke masa dan berubah pada setiap peringkat. Demensia boleh bahagi kepada tiga kategori: ringan, sederhana dan akhir. Ianya amat sukar untuk mengklasifikasikan seseorang individu dalam satu peringkat kerana ia mungkin berselisihan.

Peringkat-peringkat berikut membantu kita untuk memahami gejala-gejala demensia, efeknya terhadap orang tersayang dan bantuan penjagaan yang diperlukan.

Ketahui lebih lanjut dengan Dementia E-Book

Menjaga orang yang disayangi dengan demensia boleh menjadi proses yang menakutkan tetapi tidak semestinya. Kami telah menyediakan panduan penjaga untuk demensia untuk membantu menangani beberapa kebimbangan ini.

Peringkat Ringan

Individu masih boleh berdikari tetapi mengalami kesukaran ingatan atau tumpuan.

Bantuan Penjagaan 

 • Peringatan pengambilan ubat-ubatan
 • Memastikan individu kekal aktif
 • Menemani warga emas

Peringkat Sederhana

Individu mempunyai kesukaran melakukan rutin harian dan sukar berkomunikasi. Perubahan personaliti dan tingkah laku juga mungkin berlaku.

Bantuan Penjagaan

 • Peringatan pengambilan ubat-ubatan
 • Memastikan individu kekal aktif
 • Menemani warga emas
 • Kebersihan diri dan dandanan
 • Lawatan sekali-sekala

Peringkat Akhir

Individu hilang keupayaan untuk berkomunikasi dan kawalan pergerakan. Perubahan personaliti yang ketara mungkin berlaku.

Bantuan Penjagaan

 • Membantu dengan aktiviti kehidupan harian (ADLs)
 • Menemani warga emas
 • Penjagaan malam
 • Prosedur kejururawatan

Bantuan Penjagaan Demensia Di Setiap Peringkat

Kami telah berjalan dengan banyak keluarga dan orang yang mereka cintai dengan demensia. Salah satu keluarga pertama kami adalah Louis', di mana kami menyediakan malam dan respite merawat ibu mereka, sayang dikenal sebagai Mama Louis.

Care Pro kami telah menjalani latihan penjagaan untuk memahami dan membantu anda dan orang tersayang. Ketahui cara mereka boleh membantu anda di bawah.

Menemani warga emas

Berbual dengan individu tersebut, menjalankan aktiviti interaktif dan membuat lawatan luar bersama mereka.

Memastikan Mereka Kekal Aktif

Memastikan minda dan tubuh badan kekal akitf dengan senama dan aktiviti merangsangkan otak.

Penjagaan Kejururawatan

Memantau dan menjalankan prosedur kejururawatan seperti sedutan, suntikan dan juga penjagaan luka.

Terapi di Rumah

Mengurangkan gejala dan meningkatkan fungsi tubuh orang yang anda sayangi untuk meningkatkan keyakinan diri.

Kos Penjagaan Demensia Johor

Kami menyediakan penjagaan demensia di rumah yang dipercayai dan di mana orang tersayang dijaga dengan rapi.

Klik untuk melihat kadar penghormatan yang lengkap
Adakah anda mencari bantuan untuk penjagaan demensia dan penjagaan jangka masa panjang? Care Pro bertauliah kami bersedia menghulurkan bantuan penjagaan untuk anda dan orang tersayang. Dapatkan penjimatan sehingga 20% dengan pakej penjagaan kami. Hubungi pihak Penasihat Penjagaan kami untuk maklumat lanjut.

Pelan Demensia

serendah
RM 35 /jam*
Oleh penjaga terlatih tempatan (pelan penjagaan 60 jam)
Adakah anda mencari bantuan untuk penjagaan demensia dan penjagaan jangka masa panjang? Care Pro bertauliah kami bersedia menghulurkan bantuan penjagaan untuk anda dan orang tersayang. Dapatkan penjimatan sehingga 20% dengan pakej penjagaan kami. Hubungi pihak Penasihat Penjagaan kami untuk maklumat lanjut.

Bagaimanakah Homage berfungsi?

Muat turun aplikasi Homage dan dapatkan khidmat penjagaan sekarang.

Bagaimana Ia Berfungsi - Langkah 1

Bercakap dengan Penasihat Penjagaan kami

E-mel kepada kami di [email protected] atau hubungi kami di 016 299 2188 atau minta panggilan balik daripada pasukan Penasihat Penjagaan kami yang mesra. Ketahui lebih lanjut tentang rangkaian perkhidmatan kami dan ketahui bagaimana Homage Care Professionals boleh membantu.

Bagaimana Ia Berfungsi - Langkah 2

Reka Pelan Penjagaan bersama-sama

Kami akan bekerjasama dengan anda untuk merekakan Pelan Penjagaan peribadi berdasarkan status kesihatan, keperluan penjagaan dan maklumat lain yang dikemukan tentang orang yang tersayang anda.

Bagaimana Ia Berfungsi - Langkah 3

Penjagaan peribadi anda bermula

Bersama-sama kami akan memadankan anda dan orang yang tersayang dengan Care Pro yang paling sesuai. Dapatkan maklumat terkini selepas setiap lawatan dengan laporan terperinci di aplikasi Homage.

Muat turun aplikasi Homage dan dapatkan khidmat penjagaan sekarang.

Sebut harga perkhidmatan
100%
Disaring
4.8
penarafan
Rangkaian jururawat, penjaga dan ahli terapi terbesar di Malaysia

Soalan terbaik mengenai Dementia Care in Johor

Soalan Lazim Perkhidmatan

Dimanakah saya boleh jalani ujian saringan COVID-19?

Kami berkhidmat untuk keluarga di Johor Bahru, Nusajaya, Bukit Indah, Senai, Ulu Tiram, Batu Pahat, Muar &kawasan lain yang berdekatan.

Apakah cara terbaik untuk menjaga seseorang individu yang menghadapi demensia?

Kajian menunjukkan bahawa hubungan yang dengan penjaga dapat membantu melambatkan kesan demensia ke atas kepada individu tersebut. Selain itu, dengan mengeratkan hubungan dua hala, penjaga juga dapatkan merasakan tanggungjawabnya lebih bermakna.

 

Bolehkah demensia disembuhkan?

Walaupun kira-kira 20% jenis demensia di luar sana seperti 'Normal Pressure Hydrocephalus' boleh diubati, kebanyakan jenis demensia tidak dapat dipulihkan. Walau bagaimanapun, terdapat faktor-faktor yang di bawah kawala kita dan boleh membantu menguruskan dan melambatkan perkembangan kondisi ini.

Siapakah Care Pro Homage?

Care Pro Homage adalah rakyat Malaysia (dan penduduk tetap) yang berdedikasi untuk memberikan penjagaan yang berkualiti kepada anda dan keluarga anda. Mereka adalah penjaga, jururawat dan ahli terapi bertauliah yang mempunyai set kemahiran dan pengalaman yang unik.

Apakah pakej penjagaan demensia yang anda tawarkan?

Kami menyediakan pakej penjagaan di rumah untuk jangka masa pendek dan panjang yang bergantung kepada keperluan anda dan orang yang tersayang. Ini supaya anda dapat memilih pelan penjagaan yang paling sesuai di mana sahaja anda berada di Malaysia.

Hubungi Penasihat Penjagaan kami di 016 299 2188 untuk maklumat lanjut.

Bilakah saya akan dapat penjagaan demensia yang diperlukan?

Sebaik sahaja anda telah mengesahkan bahawa anda memerlukan perkhidmatan penjagaan strok Homage, kami akan memadankan anda dengan Care Pro yang sesuai dalam masa 24-48 jam.

Apakah tempoh terpendek untuk lawatan penjagaan di rumah?

Kami menyediakan khidmat penjagaan di rumah sesingkat satu (1) jam dan ini juga bergantung kepada keperluan anda dan orang yang tersayang.

Adakah Homage menyediakan perkhidmatan penjagaan rumah secara langsung atau 24 jam?

Ya, kami menyediakan khidmat penjagaan 24 jam. Lawatan anda akan dibahagikan kepada 2 sesi dan kami akan menyediakan dua (2) Care Pro untuk setiap sesi.

Testimoni Pelanggan Kami

Lihat semua ulasan
Bantuan semasa wabak COVID-19

Walapun saya terpaksa menangguh perkhidmatan dengan mereka buat sementara waktu kerana keadaan pandemik, pihak Homage sangat bagus dengan cara mereka mengendalikan segala isu dan pertanyaan yang saya ada. Sekalung penghargaan untuk Shirley dari Homage yang bertindak balas dengan pantas untuk kesemua pertanyaan dan permintaan saya (dan memberikan perkhidmatan yang melangkaui jangkaan saya).

Wong Voon Bing
Sangat disyorkan kalau duduk jauh dengan mak & ayah

Ayah saya jatuh baru-baru ini dan tulang pinggulnya patah. Saya pula tinggal di luar negara dan tak dapat pulang ke rumah pada masa tu. Kawan saya mengesyorkan khidmat penjagaan kejururawatan dengan Homage. Mereka sangat pantas dengan menjawab segala pertanyaan saya dan servis mereka juga profesional dan berkualiti. Kami sekeluarga sangat menghargai perkhidmatan yang disediakan. Ada juga masa yang saya perlu tukar masa lawatan dan mereka bertindak dengan pantas untuk membantu saya dan keluarga saya.

Anisa Aisha
Pengalaman positif

Pengalaman kami sangat positif. Setakat ini, kami telah menggunakan Care Pro lebih kurang 10 kali (untuk tengokkan ibu) dan mereka sangat bagus dan banyak menolong Koordinator Homage, Bel juga sangat membantu sejak hari pertama lagi. Harga juga munasabah dan saya suka laporan yang disediakan dalam aplikasi mereka. Semua maklumat tentang lawatan mereka dapat disemak dengan mudah. Berbaloi untuk cuba!

Adelaine Yeo
Terima kasih 

Ibu saya yang berusia 85 tahun yang baru saja menjalani pembedahan hernia pada Januari 2019 dijaga oleh beberapa Care Pro Homage. Semuanya dilatih secara profesional di hospital terkemuka di Malaysia. Kesemua Care Pro ibu juga merawatnya dengan penuh tekun dan belas kasihan. Mereka juga memberi petua yang tidak ternilai tentang cara penjagaan warga emas kepada ahli keluarga kami. Terima kasih sangat-sangat dan setinggi penghargaan kepada Homage.

Azwan Shahuddin
Pasti salah satu yang terbaik!

Aku punya pengalaman positif dengan Homage sejauh ini. Mereka fleksibel, berpatutan, dan profesional. Koordinator dari Homage telah sangat membantu dan menampung permintaan saya sejak hari pertama. Pengasuh yang ditugaskan untuk menjaga nenek saya adalah tepat pada masanya, terlatih profesional dan penuh perhatian. Semoga mereka akan terus melayani dengan baik.

Kamilah Barvin
Program fisioterapi yang komprehensif

Homage telah banyak membantu kami dengan pemulihan ayah kami. Mereka memberi kami penjelasan yang komprehensif mengenai program fisioterapi. Ahli terapi yang mereka hantar sangat berkelayakan, sopan, bersemangat, dan memberikan perkhidmatan yang luar biasa. Harga juga berpatutan.

Farizal Anam
Bimbingan untuk pembantu rumah saya

Terima kasih Homage atas bantuan anda selepas ibu saya dibenarkan keluar dari hospital kerana demam denggi. Ibu mendapat semula keyakinannya untuk mandi pertamanya selepas keluar dengan bantuan pengasuh Homage, sesuatu yang pembantu rumah saya tidak akan dapat lakukan. Juga untuk membimbing pembantu rumah tangga saya untuk menanganinya dengan cara yang lebih bersih. Pembantu rumah saya belajar kaedah yang betul dan dapat memberi penjagaan yang lebih baik kepada ibu sekarang. Sangat mengesyorkannya kepada orang yang mencari perkhidmatan penjagaan profesional untuk menguruskan ahli keluarga yang memerlukan bantuan.

Jenny Lim
Ujian swab tanpa kerumitan

Ia benar-benar mudah apabila anda boleh menjalani ujian swab COVID-19 tanpa meninggalkan rumah anda. Sambutannya sangat cepat, aplikasinya cekap. Terima kasih atas perkhidmatan anda.

Sofia Mustaffa
Keseluruhan kerja berpasukan yang baik

Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Homage atas perkhidmatan cemerlang mereka terutamanya Cik Ginger kerana komunikasi dan perkhidmatan pelanggannya yang cemerlang dan untuk membuat pengaturan yang diperlukan. Dia melakukan susulan yang baik sebelum dan selepas fisio, juga tepat suapan kembali. Kami menghargai Cik Shu untuk perkhidmatan fisio yang sangat baik yang membuat ibu saya mendapat keyakinan bahawa dia boleh berjalan lagi. Cik Shu sangat sabar, bekerja keras, dan komited untuk melihat ibu saya akan dipulihkan dan sembuh sepenuhnya. Terima kasih.

Paul Mahendran
Utamakan Penjagaan Peribadi Untuk Yang Tersayang
Curve

Utamakan Penjagaan Peribadi Untuk Yang Tersayang

Dapatkan konsultasi percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Dapatkan Konsultasi Percuma