Cara Menjaga Hati Anda dengan Wong Yi Huey

Ketahui tanda-tanda dan gejala serangan jantung, jenis rawatan yang ada dan pencegahan risiko dalam episod ini menjaga hati seseorang.

oleh Deborah Yaw

Ramai yang menganggap bahawa penyakit jantung hanya memberi kesan kepada individu yang lebih tua, tetapi pada hakikatnya, ia boleh menyerang sesiapa sahaja pada bila-bila masa. Pada tahun 2019, penyakit jantung iskemia mengambil tempat teratas pada 15.6% untuk penyebab kematian pada dasarnya, iaitu kira-kira 50 individu setiap hari. Serangan jantung atau serangan jantung telah menjadi punca utama kematian di Malaysia sejak 14 tahun yang lalu, menurut statistik terkini punca kematian di Malaysia yang dikeluarkan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM).

Ketahui tanda-tanda dan gejala serangan jantung, jenis rawatan yang tersedia untuk mangsa serangan jantung, dan pencegahan risiko untuk kesihatan jantung anda dalam episod ini menjaga hati seseorang, bersama-sama dengan Pakar Penjagaan Homage kami Wong Yi Huey dan Penasihat Penjagaan Shalini Kantan.

Dengan lebih daripada 20 tahun pengalaman, Wong Yi Huey pakar dalam rawatan intensif kardiotoraksik dewasa. Beliau telah bekerja sebagai jururawat berdaftar di pelbagai tempat di dunia seperti Singapura, United Kingdom, dan kini di Malaysia, sebagai Pakar Penjagaan Homage kami.

[0:48] Apakah serangan jantung |? [1:38] Apakah tanda-tanda dan gejala serangan jantung |? [3:08] Apakah rancangan rawatan untuk pesakit serangan jantung |? [5:05] Apakah batasan yang datang selepas pembedahan pintasan |? [6:10] Bagaimana penjagaan rumah boleh membantu? | [7:22] Apakah faktor risiko serangan jantung |? [8:39] Bagaimana saya boleh mencegah serangan jantung |? [9:11] Bagaimana saya boleh mencegah serangan jantung yang lain?

Transkrip penuh: di sini

Istilah

  • kesakitan epigastrik: kesakitan atau ketidakselesaan yang terletak di bahagian atas abdomen, sejurus di bawah tulang rusuk.
  • angioplasti (campur tangan koronari percutaneous, PCI): prosedur untuk memulihkan aliran darah melalui arteri
  • stent: tiub kecil yang dimasukkan ke dalam laluan yang disekat untuk memastikan ia terbuka.
  • pembedahan pintasan: prosedur yang memulihkan aliran darah ke otot jantung anda dengan mengarahkan aliran darah di sekitar bahagian arteri yang terhalang di dalam hati anda
  • antiplatelets: ubat yang menghalang sel-sel dalam darah daripada melekat bersama-sama dan membentuk bekuan.

Penafian: Maklumat kesihatan disediakan untuk tujuan maklumat dan pendidikan umum sahaja, dan bukan pengganti nasihat kesihatan profesional. Untuk mendapatkan nasihat perubatan lanjut untuk keadaan perubatan anda, sila berjumpa dengan doktor anda atau pergi ke institusi kesihatan terdekat untuk mendapatkan bantuan. Video ini hanya mewakili pandangan penceramah mengenai pelbagai tanda dan gejala serangan jantung, langkah pencegahan, dan kesihatan jantung secara keseluruhan.


Memerlukan penjagaan untuk orang yang anda sayangi? Hubungi Penasihat Penjagaan kami di 016-2992188 hari ini.

Kategori
Keadaan Kronik
Tags
Siri web Heart CareHomage
Mengenai Penulis
Deborah Yaw
Deborah percaya bahawa setiap orang mempunyai cerita yang patut diceritakan. Mempunyai penghargaan yang serius untuk filem, muzik dan makanan pedas yang baik.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang