Sinusitis

Sinusitis: 10 Cara Membersihkan Jangkitan Sinus

Sinusitis, atau lebih tepatnya dikenal sebagai rhinosinusitis, adalah salah satu problem yang paling berulang di seluruh dunia. Di Malaysia khususnya, kelaziman sinusitis menyumbang kira-kira 12.8% daripada penduduk. Berikut adalah 10 cara anda boleh membersihkan jangkitan sinus.

oleh Ain Nadzirah

Sekiranya anda telah bergelut dengan hidung tersumbat, sakit muka, dan sakit kepala di belakang mata anda memikirkan ia hanya sejuk, kemungkinan anda mungkin telah dijangkiti keadaan terkenal yang dipanggil sinusitis. Sinusitis, atau lebih tepatnya dikenal sebagai rhinosinusitis, adalah salah satu problem yang paling berulang di seluruh dunia. Di Malaysia khususnya, kelaziman sinusitis menyumbang kira-kira 12.8% daripada penduduk, yang diterjemahkan kepada hampir 3 juta orang yang menderita keadaan ini setiap hari.

Nasib baik, terdapat banyak cara untuk membersihkan jangkitan sinus, tetapi pertama, mari kita lihat secara ringkas apa keadaannya di tempat pertama untuk memahaminya dengan betul.

Apa itu sinusitis? 

Sinusitis atau jangkitan sinus berlaku apabila kawasan dalaman di sekitar hidung dan mata anda (sinus paranasal) meradang atau menjadi bengkak akibat jangkitan. Kebanyakan orang menggunakan 'sinus' jangka pendek untuk menggambarkan keadaan ini. Pada hakikatnya, semua orang mempunyai sinus kerana mereka sebenarnya merujuk kepada ruang udara kosong atau poket di sekitar kawasan di dalam hidung atau rongga hidung anda yang disambungkan antara satu sama lain melalui laluan sempit. Mereka terletak di 4 bahagian yang berbeza: 

 • Di tulang dahi bawah anda di atas mata (sinus frontal)
 • Antara mata anda khususnya di sudut dalam hidung (sinus Etmoid)
 • Sinus terbesar ada di balik tulang pipimu (sinus Maxillary)
 • Di belakang bola mata anda (Sphenoid sinus)

Bayangkan rongga hidung sebagai lorong dan sinus sebagai 4 bilik berasingan. Apabila anda menyedut melalui hidung dan mulut anda, udara yang anda bernafas melalui rongga hidung anda ke dalam sinus ini terlebih dahulu, sebelum mengalir ke paru-paru anda. Sinus menghasilkan cecair berlendir yang dipanggil lendir untuk memastikan saluran hidung lembap dan menapis udara yang disedut dengan memerangkap sebarang habuk atau zarah dari alam sekitar. Lendir ini kemudian keluar apabila disapu oleh rambut kecil sama ada melalui hidung, mulut atau ke belakang tekak anda untuk ditelan (yang anda hampir tidak akan perasan).

Bagaimana sinusitis berlaku?

Sinus yang sihat sentiasa mempunyai udara yang mengalir dengan bebas di dalam dan di luar hidung. Walau bagaimanapun, ia boleh disekat jika terdapat terlalu banyak lendir yang dihasilkan akibat keradangan yang disebabkan oleh demam atau reaksi alergi. Oleh kerana lendir mengandungi antibodi, adalah wajar bagi tubuh untuk melepaskan lebih banyak lendir untuk melawan bakteria. Apabila jumlah lendir yang berlebihan dari sinus tidak dapat dikeluarkan kerana penyumbatan, ia meninggalkan laluan hidung terlalu basah yang merupakan keadaan yang paling sesuai untuk bakteria atau patogen lain berkembang-yang membawakepada sinusitis.

Jenis Sinusitis

Sinusitis boleh dicetuskan sama ada oleh jangkitan virus atau bakteria. Oleh kerana kedua-duanya berkongsi gejala yang sangat serupa dan oleh itu sukar untuk dibezakan, penyedia penjagaan kesihatan akan menentukan jenis sinusitis berdasarkan tempoh mereka bertahan.  

Sinusitis akut 

Jika gejala-gejala yang disebabkan oleh virus biasanya dari selesema atau alahan biasa, sinusitis akut hanya berlangsung untuk jangka masa yang singkat kerana ia cenderung hilang selepas 1 atau 2 minggu, dengan bantuan ubat-ubatan yang mudah di kaunter seperti antibiotik, ubat semulajadi dan menjaga di rumah. 

Walau bagaimanapun, jika gejala anda berterusan sehingga maksimum 3 minggu atau bertambah buruk lebih lama lagi, kemungkinan jangkitan virus anda sedang mengalami jangkitan sekunder yang disebabkan oleh bakteria yang tumbuh dari lendir yang berlebihan. Jangkitan bakteria memerlukan pemeriksaan perubatan segera kerana ia berpotensi membawa kepada sinusitis kronik.  

Sinusitis kronik

Kronik merujuk kepada keterukan gejala yang berlanjutan selama lebih dari 3 bulan dan juga, sama ada ia berlaku berulang kali jangka panjang. Selain daripada jangkitan bakteria, jenis sinusitis ini boleh disebabkan oleh alahan bermusim atau debunga-reaksi alergi terhadap persekitaran luar pada tempoh masa tertentu dalam setahun terutamanya semasamusim bunga.

Gejala Sinusitis 

Sinusitis sering memaparkan gejala yang serupa dengan selesema biasa seperti demam, hidung tersumbat dan berair, serta rasa keletihan. Walau bagaimanapun, syarat-syarat utama yang memerlukan perhatian tambahan termasuk:

 • Hilang deria bau dan rasa kerana hidung yang sesak.
 • Lendir membina di kerongkong atau menetes ke bawah dari hidung anda (titisan selepas bersalin).
 • Sakit atau tekak jengkel kerana lendir yang berlebihan.
 • Batuk yang bertambah buruk apabila berbaring, apabila bangun dan pada waktu malam. 
 • Pelepasan lendir tebal sering kelihatan hijau atau kuning.
 • Nafas berbau  
 • Rasa tekanan atau kesakitan pada hidung dan mata kawasan kerana keradangan dalam sinus anda.
 • Sakit kepala disebabkan oleh tekanan muka dan kesakitan.

Kerana sinusitis boleh disalah anggap sebagai tindak balas selesema atau alahan biasa kerana gejala yang berkaitan, adalah lebih baik untuk mendapatkan nasihat perubatan daripada penyedia penjagaan kesihatan anda jika tanda-tanda tidak bertambah baik dan mengganggu bagaimana anda berfungsi dalam kehidupan seharian.

Faktor Risiko Sinusitis

Kami telah mengetahui sebab-sebab utama sinusitis menjadi keradangan sinus dan jangkitan. Membawa kepada perkara itu adalah beberapa faktor yang meningkatkan peluang anda untuk dijangkiti sinusitis. Ini dikenali sebagai faktor risiko, dan semakin banyak faktor yang anda ada, semakin besar anda terdedah kepada perkembangan keadaan ini. Sebahagian daripada mereka boleh dielakkan, seperti yang berkaitan dengan gaya hidup, sementara yang lain tidak dapat dielakkan, seperti faktor yang berkaitan dengan kesihatan. Walau apa pun, sila berunding dengan doktor anda untuk mendapatkan nasihat. Berikut adalah beberapa faktor risiko yang meningkatkan kemungkinan dijangkiti sinusitis:

 • Demam selesema biasa
 • Alahan
 • Masalah struktur seperti septum menyimpang dan saluran udara hidung sempit
 • Merokok dan merokok secara langsung
 • Asma
 • Sistem imun yang lemah
 • Pendedahan kepada bahan pencemar dan persekitaran berdebu

Mendiagnosis Sinusitis

Penyedia penjagaan kesihatan anda akan bertanya mengenai gejala anda terlebih dahulu dan terutama tempoh memilikinya. Mereka biasanya akan mendiagnosis sinusitis akut berdasarkan gejala umum yang jelas seperti keradangan, bengkak, dan jangkitan. Ia biasanya melibatkan pemeriksaan fizikal seperti memeriksa hidung dan telinga anda dengan lampu suluh kecil dan merasakan kawasan sekitar hidung dan mata anda untuk memeriksa sebarang kesakitan atau ketidakselesaan. Sekiranya pakar masih merasa tidak pasti, mereka mungkin melihat lebih mendalam ke dalam hidung dan sinus anda untuk penyumbatan melalui endoskopi hidung. 

Untuk sinusitis kronik, anda mungkin dirujuk kepada pakar telinga, hidung dan tekak (ENT) untuk menentukan sama ada terdapat keperluan untuk ujian sampel dan lebih banyak prosedur untuk mengumpul butiran tambahan untuk diagnosis yang betul seperti:

Endoskopi

Endoskopi hidung adalah prosedur perubatan di mana tiub lampu langsing dengan kanta tontonan dimasukkan melalui hidung anda ke dalam saluran hidung anda. Kanta tontonan membolehkan pakar menangkap atau merakam peperiksaan secara visual dari skrin komputer untuk hasil yang lebih baik. Endoskopi dijalankan untuk memeriksa bahagian dalam hidung dan sinus anda untuk sebarang penyumbatan, tumor, keradangan, dan struktur hidung yang luar biasa. Semasa proses ini, pakar juga mungkin melakukan ujian swab ke hidung anda yang sama dilakukan untuk ujian COVID-19 untuk tujuan mendapatkan sampel atau budaya tisu. 

Ujian pengimejan

Jika pakar anda memutuskan bahawa endoskopi hidung tidak mencukupi untuk mengesan komplikasi yang lebih mendalam terutamanya berapa luas penyebaran jangkitan, mereka mungkin meneruskan imbasan X-ray atau tomografi berkomputer (CT) untuk memeriksa saluran hidung dan sinus anda dengan lebih jelas.

Ujian alahan

Ujian ini dijalankan apabila pakar mengesyaki punca sinusitis anda akibat alahan. Ia sering dijalankan dengan meletakkan sejumlah kecil bahan yang disyaki yang menyebabkan alahan (alergen) ke lengan bawah anda atau belakang atas anda, yang kemudiannya ditusuk dengan jarum di tempat yang sama. Sekiranya terdapat tanda kemerahan atau kegatalan selepas kira-kira 15 minit, ia mengesahkan bahawa anda memang alah kepada alergen yang disuntik. 

Ujian darah

Apabila terdapat keradangan yang berlaku, peningkatan tahap protein akan dilepaskan ke dalam aliran darah anda. Ujian darah boleh membantu dalam menentukan sama ada terdapat keradangan dalam badan anda dengan memeriksa tahap protein. 

Cara Membersihkan Jangkitan Sinus

Sinusitis boleh menjadi sangat tidak selesa selama berhari-hari kerana ia melibatkan sistem pernafasan anda (pernafasan) yang penting dalam kehidupan seharian anda. Ia juga berbahaya untuk kesihatan anda kerana ia boleh membawa kepada penyakit serius seperti kanser hidung. Sebaik sahaja ia dikompromi, anda ingin mencari jalan untuk mengurangkan gejala sebelum menjadi lebih teruk, sama ada melalui rawatan perubatan atau ubat semula jadi yang boleh diamalkan dengan mudah di rumah. 

 • Ubat 

Antibiotik hanya berfungsi untuk sinusitis yang disebabkan oleh jangkitan bakteria dan tidak membantu terhadap jangkitan yang disebabkan oleh virus. Ia perlu dimakan mengikut preskripsi yang diberikan oleh penyedia penjagaan kesihatan kerana pengambilan antibiotik yang tidak perlu boleh menyebabkan toleransi yang lebih tinggi, membawa anda memerlukan dos yang lebih besar.

Semburan hidung salin atau titisan yang mengandungi larutan air masin (saline) membantu mengurangkan penyumbatan di hidung dengan membilas kuman, dengan itu menjaga lendir tebal lebih nipis dan memberikan keupayaan untuk bergerak kerana sifatnya yang berair.

Decongestants hebat dalam mengurangkan bengkak dengan mengecut saluran darah di laluan hidung anda. Apabila bengkak akan dilupuskan, ia membersihkan kesesakan. Anda boleh menemui mereka di farmasi dalam bentuk semburan dan tablet. Beberapa contoh decongestants adalah pseudoephedrine (jenama Sudafed) dan phenylephrine (jenama Sudafed PE). Adalah penting untuk diperhatikan bahawa decongestants perlu diambil hanya apabila perlu dan tidak lebih daripada 3 hari kerana ia boleh menyebabkan kesesakan yang lebih lanjut yang dikenali sebagai kesesakan pemulihan. Oleh kerana decongestants tidak sesuai untuk semua, dapatkan nasihat perubatan daripada ahli farmasi terlebih dahulu.

Antihistamin adalah ubat untuk alahan hidung biasanya digabungkan dengan decongestants untuk membersihkan penyumbatan secara serentak. Walau bagaimanapun, profesional kesihatan sering menasihatkan terhadap penggunaan antihistamin melainkan jika diperlukan kerana ia boleh menyebabkan kesan sampingan terlalu banyak pengeringan di laluan hidung.

Semburan kortikosteroid hidung seperti mometasone (jenama Nasonex) dan fluticasone (jenama Flonase) berfungsi sama dengan decongestants tetapi biasanya disyorkan jika anda mempunyai alahan. Sebagai perbandingan, steroid hidung kurang pengeringan daripada antihistamin dan boleh digunakan untuk tempoh yang lebih lama daripada decongestants.  

Pelega kesakitan boleh bertindak sebagai kelegaan jangka pendek untuk sakit muka, serta sakit kepala. Contoh biasa ialah acetaminophen (jenama Tylenol) dan ibuprofen (jenama Advil).

 • Pengairan hidung

Membilas laluan hidung anda melalui penggunaan alat pengairan hidung dapat membantu dalam memerangi jangkitan sinus. Ia membantu membersihkan habuk, debunga, atau serpihan lain, serta melonggarkan lendir tebal. Proses ini agak mudah dan mudah dilakukan di rumah; Walau bagaimanapun, anda perlu berhati-hati kerana apa-apa langkah yang salah boleh menjadikannya lebih teruk.

Anda memerlukan 3 perkara: air suling, steril, atau sebelum ini rebus; larutan garam (air garam); dan peranti pengairan hidung (periuk neti, pengayun mentol, botol memerah). Adalah penting untuk menggunakan air steril untuk menghilangkan sebarang bakteria, kerana mereka akan berisiko menimbulkan jangkitan yang berpotensi serius, yang mungkin membawa maut dalam beberapa kes.

Selepas mengisi peranti dengan larutan garam, bersandar ke tepi pada sinki pada kira-kira sudut 45 darjah supaya satu lubang hidung menghadap sinki. Seterusnya, semasa bernafas melalui mulut anda, masukkan peranti perlahan-lahan ke dalam lubang hidung atas anda (tidak sepanjang jalan) supaya cecair mengalir melalui laluan hidung anda, dan longkang ke lubang hidung yang lebih rendah dan keluar dari hidung anda. Meniup hidung anda dengan lembut untuk membersihkan sebarang sisa, dan kemudian ulangi lubang hidung yang lain.

 • Mampat hangat

Perlahan-lahan memohon kompres hangat di kawasan mata dan hidung anda boleh berfungsi sebagai kelegaan yang menenangkan kepada sakit muka.

 • Guna humidifier 

Sediakan humidifier anda terutamanya pada waktu malam untuk memastikan udara di sekitarnya dibasahkan, kerana lendir kering kerana udara kering boleh menyebabkan kerengsaan dalam sinus dan saluran udara hidung anda yang boleh memburukkan lagi jangkitan anda. Pastikan anda mencuci humidifier anda selepas setiap penggunaan untuk menghilangkan habuk atau acuan. 

 • Sedut wap

Membiarkan hidung dan sinus anda terdedah kepada stim boleh mengekalkan kelembapan di dalamnya. Cuba mandi air panas untuk berendam dalam semua stim semasa mandi. Anda juga boleh bersandar beberapa inci di atas semangkuk air mendidih selama beberapa minit, dengan tuala yang meliputi kedua-dua kepala dan mangkuk untuk memerangkap stim supaya ia terus menguap ke muka anda. Atau anda hanya boleh menghirup stim dari cawan pagi teh panas anda!

 • Minum banyak air

Minum banyak cecair untuk kekal terhidrat dan menghilangkan jangkitan dengan kerap membuang air kecil. Elakkan minuman yang boleh menyebabkan dehidrasi seperti minuman beralkohol dan kafein. Air kosong adalah cara terbaik untuk pergi.

 • Pastikan kepala anda tinggi semasa tidur

Postur tidur yang buruk boleh membuat hidung anda lebih sesak daripada yang sudah ada. Ini kerana tidur rata semasa menghadap ke atas akan mengumpul lendir tambahan kerana ia cenderung untuk tinggal di tempat yang sama atau mungkin juga perjalanan lebih mendalam ke belakang sinus anda. Mengangkat kepala anda dengan meletakkan bantal di bawahnya akan membolehkan anda bernafas dengan lebih baik.

 • Pembedahan untuk septum yang menyimpang

Septum yang menyimpang dibangunkan apabila dinding tulang nipis yang memisahkan hidung anda menjadi dua lubang hidung (septum) sangat dipindahkan ke satu sisi atau sedikit bengkok. Sesetengah orang dilahirkan seperti itu tetapi kecederaan adalah faktor biasa. Ini boleh menyebabkan kesukaran bernafas, kesesakan hidung, pendarahan hidung yang kerap, serta jangkitan sinus yang kerap. Penyelesaian pergi ke untuk septum yang menyimpang adalah untuk menjalani pembedahan kecil yang dipanggil septoplasti, di mana septum diperbetulkan dan ditempatkan semula ke pusat hidung.

 • Tingkatkan pengambilan vitamin C anda

Vitamin C berfungsi sebagai antioksidan yang diketahui bermanfaat dalam meningkatkan dan menguatkan sistem imun, dengan itu membantu melawan jangkitan sinus dengan lebih cepat dan mengurangkan keradangan. Vitamin C semulajadi boleh didapati aplenty dalam sitruses, beri, kentang, dan tomato, antara lain. Ia juga boleh diambil sebagai tambahan lisan dalam bentuk kapsul atau tablet yang boleh dikunyah; Walau bagaimanapun, faedah mungkin tidak sama dengan mendapatkan Vitamin C secara semulajadi dari makanan.

 • Berehatlah dengan baik

Semua cara rawatan akan kurang berkesan jika anda menolak diri anda terlalu keras. Mempunyai jangkitan sinus boleh mengambil banyak tenaga anda apabila anda sentiasa mengalami kesakitan sepanjang hari dan masalah tidur pada waktu malam. Berehat bukan sahaja memberi masa untuk jangkitan anda sembuh dengan lebih cepat, ia juga membantu mengurangkan reaksi alahan anda apabila anda tinggal di dalam rumah sepanjang hari.  

Bagaimana untuk mengelakkan jangkitan sinus

Sering kali, tidak diketahui sama ada sinusitis disebabkan oleh virus atau bakteria. Sekiranya ia adalah bekas, anda mungkin berjangkit dan boleh menyebarkan virus; Walau bagaimanapun, ia tidak semestinya menyebarkan keadaan itu sendiri dan mungkin nyata sebagai hanya selesema biasa pada orang lain. Sinusitis yang disebabkan oleh bakteria, sebaliknya, tidak berjangkit.

Sinusitis boleh dicegah dengan memperkenalkan beberapa perubahan dalam gaya hidup kita, yang secara amnya juga terpakai untuk mencegah sebarang keadaan kecil yang lain. Selalu lebih baik untuk aman daripada menyesal nanti. Ini adalah beberapa langkah pencegahan yang boleh anda perhatikan:

 1. Semasa mandi, cuba bilas hidung anda dengan meniup di satu sisi lubang hidung anda dengan sisi lain yang ditekan dengan lembut. Dengan cara ini mewujudkan tekanan untuk menolak lendir yang berlebihan keluar dari hidung dan menendang keluar jangkitan di laluan hidung.
 2. Jangan merokok atau berhenti merokok jika anda sudah menjadi perokok. Bahan-bahan dalam rokok seperti nikotin tidak selamat untuk kesihatan anda, terutamanya sistem pernafasan anda, selain menghasilkan lebih banyak lendir. Satu kajian juga melaporkan bahawa merokok terpakai juga boleh menjadi faktor penyumbang. 
 3. Elakkan persekitaran kering dan berdebu kerana ia boleh merengsakan hidung anda dan menimbulkan lebih banyak lendir. Apabila udara kering, ia tidak dapat menjaga lendir tebal anda daripada bergerak dengan lancar keluar dari sinus ke hidung, sementara udara berdebu membawa lebih banyak kuman dan zarah asing yang boleh menyebabkan alahan baru seperti yang terbukti dalam penyelidikan.
 4. Amalkan kebersihan yang baik dengan menjadikannya kebiasaan untuk mencuci tangan dengan kerap untuk mengurangkan kemungkinan mendapat jangkitan atau menyebarkannya kepada orang lain.
 5. Minimumkan habuk daripada terkumpul di rumah. Pastikan rutin pembersihan biasa dengan mengosongkan barang-barang yang memerangkap habuk dengan mudah seperti permaidani dan sofa, mengelap lantai, mengelap tingkap dan permukaan kaunter, mencuci cadar setiap minggu, serta menggunakan penapis udara. Mempunyai haiwan peliharaan dianggap sebagai idea yang buruk jika anda mempunyai alahan.
 6. Salah satu faktor risiko sinusitis adalah sistem imun yang lemah. Oleh itu, anda perlu mengekalkan diet yang sihat dan seimbang untuk memastikan badan anda dipelihara dengan nutrien yang mencukupi yang diperlukan untuk melawan jangkitan.
 7. Jangan gosok hidung anda secara agresif kerana ia boleh menyebabkan kerosakan pada septum anda atau struktur dalaman hidung anda, yang meningkatkan peluang untuk mewujudkan penyumbatan fizikal kepada sistem pernafasan anda. 

Sinusitis atau COVID-19?

Dengan pandemik COVID-19 melanda dunia dan masih berlarutan di udara persekitaran kita, ia telah mencetuskan kebimbangan mengenai persamaan antara gejala COVID dan sinusitis -contohnya, demam, batuk, sakit kepala, sakit tekak, hidung berair, dan kehilangan deria bau atau rasa.

Walau bagaimanapun, pastinya terdapat beberapa perbezaan utama antara keduanya. 

Walaupun sinusitis menyebabkan ketidakselesaan terutamanya di sekitar muka dan saluran hidung anda, gejala COVID-19 boleh diperluaskan ke bahagian bawah badan anda. Berikut adalah tanda-tanda penting untuk gejala COVID-19 yang berbeza dari sinusitis: 

 • Sesak nafas
 • Sakit badan atau sakit otot
 • Muntah
 • Cirit-birit 
 • Pelepasan lendir tebal bukan gejala utama.

Sekiranya anda mempunyai keraguan dan kekeliruan mengenai sama ada gejala anda membayangkan sinusitis atau Covid-19, jangan teragak-agak untuk merujuk kepada penyedia penjagaan kesihatan anda dan bukannya membuat andaian. Anda juga boleh menjalani ujian swab di hospital dan kemudahan kesihatan terdekat yang menawarkan perkhidmatan walk-in atau pandu lalu. Untuk maklumat lanjut, lihat arkib kami sendiri mengenai semua yang perlu anda ketahui mengenai kemas kini semasa mengenai Covid-19.

Isi borang di bawah untuk rundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami. Rujukan

Akademi Pakar Perubatan Keluarga Amerika. (2016, Julai). Sinusitis Akut [Pemberian]. https://www.aafp.org/afp/2016/0715/afp20160715p97-s1.pdf

Burch, K. (2021, 10 Januari). Apa itu Lendir? Kesihatan yang sangat baik. https://www.verywellhealth.com/what-is-mucus-5087611

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. (n.d.). Jangkitan Sinus (Sinusitis). https://www.cdc.gov/antibiotic-use/sinus-infection.html

Drugs.com. (2021, 17 Mei). Sinusitis Akut. https://www.drugs.com/health-guide/acute-sinusitis.html

Esquander, H. (n.d.). Kanser Hidung 101 : Gejala, Punca, Peringkat & Rawatan. Homage Malaysia. https://www.homage.com.my/health/nasal-cancer/

Penerbitan Kesihatan Harvard. (2020, 29 Januari). Apa yang perlu dilakukan mengenai sinusitis. https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/what_to_do_about_sinusitis 

Hayes, K. (2021, 2 November). Bagaimana Jangkitan Sinus Didiagnosis. Kesihatan yang sangat baik. https://www.verywellhealth.com/sinus-infection-diagnosis-1192017

Homage Malaysia. (n.d.). COVID-19 [Arkib]. https://www.homage.com.my/resources/topics/COVID-19/ 

Pasukan Homage. (n.d.). 15 Jenis Sakit Kepala & Bagaimana Merawat Setiap Daripada Mereka. Homage Malaysia. https://www.homage.com.my/health/types-of-headache/ 

Kashyap, G.C., Vishwakarma, D., & Singh, S. K. (2021). Kelaziman dan Faktor Risiko Alahan Sinus dan Hidung di kalangan Pekerja Tannery Bandar Kanpur. Sinusitis, 5(1), 5-16. https://doi.org/10.3390/sinusitis5010002 

Kessler, F. (2021, 5 April). 12.8 peratus rakyat Malaysia mengalami sinusitis pada bila-bila masa. New Straits Times. https://www.nst.com.my/lifestyle/heal/2021/04/679673/128-cent-malaysians-suffer-sinusitis-any-given-time 

Sedikit, P., Stuart, B., Mullee, M., Thomas, T., Johnson, S., Leydon, G., Rabago, D., Richards-Hall, S., Williamson, I., Yao, G., Raftery, J., Zhu, S., &Moore, M. (2016). Keberkesanan penyedutan stim dan pengairan hidung untuk gejala sinus kronik atau berulang dalam penjagaan primer: percubaan terkawal rawak pragmatik. Jurnal Persatuan Perubatan Kanada, 188(13), 940-949. https://doi.org/10.1503/cmaj.160362

Miller, K. (2020, 14 Oktober). Perbezaan Utama Antara COVID-19 Berbanding Jangkitan Sinus. Pencegahan. https://www.prevention.com/health/a34371972/COVID-19-versus-sinus-infection/ 

Nayar, K. (2012, 1 Januari). Apabila sinus menyerang. Bintang. https://www.thestar.com.my/lifestyle/health/2012/01/01/when-sinuses-attack

Radang Sinus (Resdung) (Dr. Anizan bt Abd Manaf, Trans.). (2006, 14 Julai). MyHealth – Kementerian Kesihatan Malaysia. https://www.hmetro.com.my/sihat/2020/02/540617/radang-lapisan-membran-sebabkan-sinusitis

Sinus: Apakah Mereka Dan Apa yang Mereka Lakukan? (n.d.). MySinusitis. https://www.mysinusitis.com/about/

Ubat Sinusitis. (n.d.). NY Center for Sinus Relief. https://www.sinusreliefny.com/sinusitis-treatments/medications/

Memahami Laluan Hidung Anda. (n.d.). KEMUNCULAN. https://adventknows.com/blog/navigating-your-nasal-passages/

Apakah Faktor Risiko Untuk Sinusitis Kronik? (n.d.). New York ENT. https://www.newyorkent.com/2017/06/16/risk-factors-chronic-sinusitis/

Kategori
Keadaan Akut
Tags
Mengenai Penulis
Ain Nadzirah
Ain hanyalah seorang lagi peminat filem bandar kecil yang melayan tunggangan keretanya sebagai pentas untuk mengeluarkan lagu-lagu dan muzikal. Ia bukan pemandangan yang pelik untuk melihat dia bercakap dengan 14 kucingnya di rumah, atau berdebat dengan neneknya kerana mempunyai terlalu banyak (dan mengira) bunga pasu.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang