5 Petua Anti-penuaan Teratas Pakar untuk 30-an Anda

5 Petua Anti-penuaan Teratas Pakar untuk 30-an Anda

Petua ini melampaui krim anti-penuaan biasa anda. Ikuti mereka untuk melambatkan kesan fizikal penuaan, secara semula jadi.

oleh Semua Perkara Kesihatan Malaysia

Artikel ini merupakan kerjasama kandungan antara Homage Malaysia dan All Things Health Malaysia.

Kehidupan penuh dengan detik-detik yang tidak dapat diramalkan tetapi satu perkara dijamin: semua orang berumur. Proses penuaan membawa banyak perubahan, baik fizikal dan mental. Apa yang biasa anda nikmati kini mungkin kelihatan membosankan. Dan sukar untuk terlepas perubahan yang kelihatan dalam penampilan kulit, mobiliti, dan ingatan otak. Mujurlah, amalan gaya hidup positif boleh memberikan banyak manfaat anti-penuaan untuk kulit anda.

Dalam perubatan Barat, terdapat banyak teori tentang mengapa manusia berumur. Walau bagaimanapun, Perubatan Tradisional Cina (TCM) melihat penuaan dari perspektif fungsional - kekurangan jing dan qi. Pakar Perubatan TCM Luke Yau Wai - pakar pilihan di All Things Health Malaysia - mengatakan bahawa peringkat awal penuaan, seperti keguguran rambut, bermula pada usia 35 tahun. Sementara itu, kulit kendur dan rambut kelabu akan muncul apabila seseorang mencapai 42 tahun. 

Ada kemungkinan gejala-gejala ini menunjukkan lebih awal dalam kehidupan disebabkan oleh faktor-faktor yang berbeza, termasuk diet yang buruk dan tekanan. Teruskan menatal untuk lima petua anti-penuaan untuk melambatkan tanda-tanda penuaan secara semula jadi.

Dapatkan Tidur yang Cukup

Mendapatkan tidur yang baik akan membantu dalam penuaan yang sihat
Jumlah mata tertutup yang anda dapat adalah penting untuk fungsi tubuh anda, termasuk kulit. Kekurangan tidur boleh mempercepatkan penuaan kulit dan melambatkan pemulihan halangan kulit selepas terdedah kepada radiasi ultraviolet matahari (UV).

Tinggal lewat juga dikaitkan dengan beberapa tanda penuaan kulit yang kelihatan, seperti garis halus, nada kulit yang tidak rata dan keanjalan kulit yang berkurangan. Pastikan anda mempunyai sekurang-kurangnya tujuh jam tidur setiap malam. Pergi tidur dan bangun pada masa yang ditetapkan juga akan membantu mengawal irama sirkadian atau kitaran tidur anda. 

Ikuti Diet Prihatin 

Mengamalkan diet yang sihat dan prihatin boleh membantu penuaan secara sihat
Daripada menjadi terhad, cuba fokus pada makanan seimbang dan pemakanan. Untuk memerangi kesan berbahaya gula tinggi dan pengambilan lemak tepu pada kulit anda, ambil lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran. Mereka banyak terdapat dalam antioksidan, meningkatkan perlindungan kulit dengan menekan tekanan oksidatif dalam badan.  

Doktor Luke menjelaskan, "Kulit berkait rapat dengan sistem pencernaan. Penggunaan makanan pedas, goreng, dan terlalu diproses secara berlebihan boleh menyebabkan masalah kulit, seperti jerawat dan jerawat. Paru-paru mengawal qi, pernafasan, dan lapisan kulit luar. Apabila terdapat kekurangan akibat kekeringan dan Panas, kulit kehilangan khasiat. Oleh itu, perubatan Cina mencerminkan kepentingan menguatkan limpa dan perut dan melembapkan paru-paru untuk melambatkan penuaan kulit. 

Bagi cadangan tambahan, jeli diraja menyegarkan limpa dan perut, manakala sarang burung menyuburkan paru-paru dan kulit. Lingzhi (Ganoderma lucidum), bahan TCM yang terkenal, juga baik untuk mengekalkan kulit muda.

Ambil Lebih Banyak Makanan Kaya Kolagen

Makanan yang kaya dengan kolagen membantu mengekalkan penghidratan kulit, keanjalan, dan ketumpatan
Para saintis bersetuju bahawa kolagen yang terdapat dalam makanan dan makanan tambahan berpotensi membantu mengekalkan penghidratan kulit, keanjalan, dan ketumpatan - jika diambil dalam jangka masa tertentu. Suplemen kolagen oral menyokong badan dalam meningkatkan pengeluaran kolagen semulajadi. 

Salah satu cara untuk memastikan pengambilan kolagen yang mencukupi adalah dengan makan lebih banyak makanan yang kaya dengan kolagen. Sup tulang, ikan, dan buah-buahan tropika adalah contoh lazat yang boleh anda tambahkan pada menu makan tengah hari dan makan malam anda bermula sekarang.

Biarkan Longgar 

Menjalani kehidupan tanpa pokok boleh membantu dalam penuaan secara sihat
Tekanan adalah salah satu faktor utama penuaan pramatang. Apabila anda berada di bawah tekanan, badan anda menghasilkan lebih kortisol dan mengurangkan jisim kolagen dalam badan, sekali gus mempercepatkan penuaan kulit.

Mengambil masa beberapa minit setiap hari untuk mengamalkan teknik relaksasi adalah strategi anti-penuaan yang banyak selebriti bersumpah. Jennifer Aniston dan Gisele Bündchen memberi penghargaan kepada kulit muda mereka untuk meditasi, yoga, dan senaman pernafasan, sebagai contoh. Doktor Luke menasihati orang yang mengalami sakit sendi atau pergerakan terhad untuk mencuba tai chi atau Qigong. 

Adakah Urutan   Muka Anti-Penuaan di rumah

Alat Gua sha atau penggelek muka berkesan untuk mengurangkan kedutanUrutan akutekanan boleh membantu merangsang kesan anti-penuaan pada muka dan leher anda. Ambil a Gua Sha alat atau penggelek muka untuk membersihkan sistem limfa dan meningkatkan keanjalan kulit. Ia mudah untuk melakukannya sendiri, dan urutan muka berkesan dalam mengurangkan penampilan kedutan 

Langkah pertama ialah mencuci muka dan tangan dengan teliti. Tetapkan mood dengan beberapa lilin dan muzik. Kemudian, sapukan minyak muka atau serum yang membolehkan alat atau jari anda meluncur dengan lancar pada kulit anda. 

Seterusnya, sapukan tekanan pada bahagian tengah dahi anda selama tiga saat dan ulangi tiga kali. Teknik urut ini boleh membantu melicinkan garis kening di dahi anda dan membantu anda menghilangkan tekanan dan sakit kepala.

Cukup mudah, bukan? Petua anti-penuaan ini, bersama-sama dengan rutin penjagaan kulit yang memastikan kulit anda bersih, lembap, dan dilindungi dari sinaran UV matahari akan membuat anda kelihatan terbaik. Akhir sekali, elakkan merokok dan berjaga lewat malam. Komited dengan membuat rancangan kesihatan anda sendiri dengan All Things Health Malaysia dan dapatkan lebih banyak petua berkaitan TCM. Perjalanan anda untuk kesejahteraan bermula di sini.

Rujukan
  • IntechOpen. 2018. Ageing Process and Physiological Changes. [online] Available at <https://www.intechopen.com/books/gerontology/ageing-process-and-physiological-changes> [Accessed 9 June 2021]
  • US National Library of Medicine. 2017. Perceived Age and Life Style. The Specific Contributions of Seven Factors Involved in Health and Beauty. [online] Available at < https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5706759/> [Accessed 9 June 2021]
  • US National Library of Medicine. 2019. A Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticity, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-Controlled, Blind Study. [online] Available at <https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6835901/> [Accessed 9 June 2021]
  • Centers of Disease Control and Prevention. How Much Sleep Do I Need? [online] Available at <https://www.cdc.gov/sleep/about_sleep/how_much_sleep.html> [Accessed 9 June 2021]
  • Centers of Disease Control and Prevention. Tips for Better Sleep. [online] Available at <https://www.cdc.gov/sleep/about_sleep/sleep_hygiene.html> [Accessed 9 June 2021]
  • US National Library of Medicine. 2012. Discovering the link between nutrition and skin aging. [online] Available at <https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583891/> [Accessed 9 June 2021]
  • Harvard Health Publishing. 2019. Six relaxation techniques to reduce stress. [online] Available at <https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/six-relaxation-techniques-to-reduce-stress> [Accessed 9 June 2021]
  • US National Library of Medicine. 2017. Effects of a skin-massaging device on the ex-vivo expression of human dermis proteins and in-vivo facial wrinkles. [online] Available at <https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5383004/> [Accessed 9 June 2021]
  • US National Library of Medicine. 2019. Anti-aging and Sunscreens: Paradigm Shift in Cosmetics. [online] Available at <https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6773941/> [Accessed 9 June 2021]
  • US National Library of Medicine. 2019. In vitro anti-inflammatory and skin protective properties of Virgin coconut oil. [online] Available at <https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6335493/> [Accessed 9 June 2021]
Mengenai Penulis
Semua Perkara Kesihatan Malaysia
All Things Health adalah laman web berbahasa Inggeris pertama di Malaysia yang menyediakan kandungan yang dipercayai dan disemak secara perubatan mengenai kesihatan semula jadi dan kesejahteraan berdasarkan kebijaksanaan perubatan Cina. Artikel ini ditulis oleh editor kesihatan, pakar perubatan, dan kesejahteraan dan merangkumi kategori kesihatan dan kesejahteraan utama seperti pemakanan, kesihatan mental, keseimbangan, dan keibubapaan.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang