Terapi pertuturan 101

Bagaimana terapi pertuturan dapat membantu orang yang anda sayangi? Ketahui bagaimana, mengapa, dan faedah terapi pertuturan untuk individu di semua peringkat umur.

oleh Deborah Yaw

Dikaji secara perubatan oleh Stephanie Teh, Ahli Terapi Pertuturan yang diperakui. Stephanie mengkhususkan diri dalam bekerja dengan individu yang mengalami masalah menelan, pertuturan, dan kognitif dan merupakan ahli Persatuan Pertuturan - Bahasa Malaysia & Pendengaran.

Pernah melihat ketika seseorang stammering atau gagap kata-katanya? Adakah ia adalah sesuatu yang telah jelas sejak zaman kanak-kanak atau timbul daripada kecederaan baru-baru ini atau keadaan perubatan? Adakah anda mendapati bahawa individu yang sama mengalami kesukaran menelan atau batuk lebih kerap semasa makan? Terapi pertuturan hanya boleh menjadi apa yang mereka perlukan dan banyak lagi.

Apakah Terapi Pertuturan?

Terapi pertuturan membantu individu dengan ucapan, menelan, bahasa, dan fungsi kognitif di seluruh spektrum umur, dari kanak-kanak hingga warga tua. Terapi pertuturan juga dikenali sebagai patologi pertuturan dan bahasa.

Terapi pertuturan tidak begitu dikenali di Malaysia berbanding dengan negara-negara seperti Singapura, Australia, atau UK di mana terdapat penyelidikan dan kemajuan teknologi yang meluas seperti penggunaan rawatan berkomputer dan robot untuk membantu memperkayakan sesi terapi.

Persatuan Bahasa dan Pendengaran Pertuturan dan Pendengaran Malaysia mula ditubuhkan pada tahun 1995 dan hampir 20 tahun kemudian, terdapat kira-kira 300 ahli terapi atau ahli patologi bahasa pertuturan yang dilaporkan bekerja di Malaysia pada tahun 2016. Ahli terapi pertuturan biasanya bekerja di hospital kerajaan dan / atau awam, pusat khusus, organisasi bukan kerajaan, agensi peribadi, atau secara bebas.

Apakah tanda-tanda untuk mendapatkan terapi pertuturan?

1. Ucapan

 • Masalah dengan sebutan
 • Kekurangan resonans
 • Masalah suara
 • Kegagapan

2. Bahasa

 • Kelewatan dalam pertuturan
 • Kesukaran dalam penstrukturan ayat
 • Bergelut dengan ucapan perbualan
 • Masalah mengikut arahan

3. Menelan

 • Berjuang untuk menelan makanan atau minuman
 • Batuk makanan atau minuman semasa makan
 • Menghabiskan lebih banyak masa semasa makan
 • Potongan makanan yang diserbu di kerongkong

Adakah orang yang saya sayangi memerlukan terapi pertuturan?

Terapi pertuturan boleh memberi manfaat kepada individu, sama ada muda atau tua. Masalah yang timbul akibat ucapan, bahasa, menelan dan komunikasi boleh berlaku di mana-mana peringkat kehidupan. Kanak-kanak dengan Sindrom Down, bibir celah, Cerebral Palsy, atau Gangguan Spektrum Autisme memerlukan terapi. Bagi sesetengah orang lain, individu mungkin mendapati diri mereka memerlukan terapi selepas pulih dari keadaan perubatan seperti strok atau kecederaan otak.

Berikut adalah beberapa pandangan mengenai individu yang mempunyai gangguan atau keadaan perubatan yang memerlukan atau mungkin mendapat manfaat daripada terapi pertuturan.

Gangguan pertuturan

 • Apraxia - ini berlaku apabila mesej tidak melalui dengan betul disebabkan oleh kerosakan otak. Ini boleh disebabkan oleh demensia, strok, tumor otak, dan kecederaan otak traumatik. Seseorang yang mempunyai apraxia mungkin tidak mempunyai keupayaan untuk menggerakkan bibir atau lidah mereka dengan cara yang betul untuk membuat bunyi.
 • Dysarthria – gangguan pertuturan motor yang mengakibatkan kadar ucapan yang perlahan atau bunyi tercekik / slurred. Ini adalah apabila otot-otot di dalam mulut lemah disebabkan oleh kerosakan otak yang disebabkan oleh pelbagai keadaan yang boleh berlaku pada waktu lahir atau usia tua seperti Parkinson dan distrofi otot.
 • Kegagapan
 • Suara

Gangguan bahasa

 • Aphasia - Kesukaran memahami apa yang orang lain katakan atau sukar untuk memberitahu orang lain apa yang ingin mereka sampaikan. Boleh disebabkan oleh keadaan seperti strok atau tumor otak, kecederaan, atau gangguan.

Keadaan Perubatan

 • Demensia - Gangguan degeneratif yang menyebabkan kehilangan ingatan dan masalah pemikiran.
 • Kanser Laryngeal - Kanser yang menjejaskan kotak suara, rawatan untuk kanser laringeal boleh menyebabkan perubahan pada bunyi suara seseorang.
 • Kanser Mulut – Mungkin berlaku pada bibir, rahang, lidah, gusi, pipi, atau tekak yang boleh menyebabkan masalah pertuturan di bahagian mulut yang bergerak. Mengunyah dan menelan juga boleh terjejas.
 • Kecederaan Otak Hemisfera Kanan - Kerosakan di sebelah kanan otak boleh menyebabkan masalah dengan ingatan, perhatian, penyelesaian masalah, dan banyak lagi.
 • Kecederaan Otak Traumatik - Kerosakan otak boleh mengakibatkan masalah dengan ucapan, bahasa, pemikiran, dan menelan.

Terapi pertuturan untuk sebarang keadaan

Perlukan bantuan dengan gangguan pertuturan atau kesukaran menelan? Ahli terapi pertuturan yang diperakui Homage boleh membantu kanak-kanak dan orang dewasa melalui panggilan video atau secara peribadi di depan pintu anda.

Tempah Konsultasi Penjagaan Percuma dengan Homage Hari Ini >

Apakah istilah yang biasa digunakan dalam terapi pertuturan?

Anda mungkin baru sahaja mula mengambil terapi pertuturan untuk orang yang anda sayangi dan jargon dan kata-kata mungkin sukar difahami pada masa-masa tertentu. Berikut adalah beberapa perkataan A-Z yang biasa digunakan ahli terapi anda boleh menggunakan.

Istilah biasa dalam terapi pertuturan

Apa yang dilakukan oleh ahli terapi pertuturan semasa terapi?

Ahli terapi pertuturan akan terlebih dahulu menilai keadaan individu sebelum melaksanakan strategi untuk sesi terapi. Strategi mungkin termasuk latihan untuk menguatkan otot mulut, menunjukkan alternatif untuk menggerakkan lidah untuk artikulasi, dan persepsi ucapan visual dengan latihan bahasa berulang untuk menguatkan ingatan, terutamanya bagi orang yang mengalami demensia atau untuk individu yang pulih dari strok.

Beberapa kaedah lain adalah terapi intonasi melodi di mana individu boleh memilih untuk menyanyi dan bukannya mengucapkan kata-kata.

Apakah faedah terapi pertuturan?

Matlamat terapi pertuturan adalah untuk meningkatkan komunikasi fungsional, kemahiran kognitif dan mengajar menelan selamat dengan memperkenalkan pengubahsuaian dalam diet dan teknik pemakanan alternatif.

Komunikasi yang berkesan adalah penting untuk individu, tetapi lebih-lebih lagi untuk warga emas. Jika seorang senior tidak dapat menggambarkan kebutuhan mereka, di mana mereka mungkin terluka, atau apa yang salah — hal itu dapat berubah menjadi situasi darurat.

Tindakan bercakap lebih kuat daripada kata-kata

Peranan ahli terapi pertuturan hanyalah aspek pertama perjalanan ke kemajuan individu. Peranan yang dimainkan oleh keluarga adalah aspek lain yang memainkan peranan penting dalam memperkayakan pengalaman terapi seseorang dengan menunjukkan empati, membina kepercayaan, dan memperluas pemahaman untuk pemulihan yang lebih holistik.

Rumah & terapi pertuturan dalam talian mengikut kadar anda

Perjalanan pemulihan dan pemulihan setiap individu adalah berbeza. Ahli terapi pertuturan kami menyokong keluarga dan individu (kanak-kanak, orang dewasa dan warga emas) dalam pengurusan dan rawatan pelbagai keadaan yang mempengaruhi keupayaan seseorang untuk bercakap, berkomunikasi, makan dan minum.

Perlukan penjagaan terapi pertuturan untuk orang yang anda sayangi hari ini? Untuk maklumat lanjut atau menjadualkan panggilan, isikan borang ini.


Suka artikel ini? Langgan kami untuk mendapatkan pencernaan mingguan mengenai kejadian Homage terkini, petua penjagaan dan panduan kesihatan.

Pelanggan-petak bual

 

Rujukan
 1. Ahli Terapi Pertuturan-Bahasa. http://mash.org.my/
 2. Bekerja sebagai SLP di Malaysia. https://internationalcommunicationproject.com/profile/working-as-an-slp-in-malaysia/
 3. Pertuturan dan Bahasa Dewasa. https://www.asha.org/public/speech/disorders/AdultSandL/
 4. Diadaptasi dari Terminologi Gangguan Komunikasi, Edisi ke - 4 oleh Lucille Nicolosi, Elizabeth Harryman dan Janet Kresheck
 5. Kepentingan Terapi Pertuturan untuk Warga Emas. (2014) https://www.asccare.com/importance-speech-therapy-seniors/
Mengenai Penulis
Deborah Yaw
Deborah percaya bahawa setiap orang mempunyai cerita yang patut diceritakan. Mempunyai penghargaan yang serius untuk filem, muzik dan makanan pedas yang baik.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang