Kanser Ovari: 10 Tanda Amaran Yang Anda Perlu Ketahui

Artikel ini merangkumi 10 tanda amaran kanser ovari, dari peringkat awal sehingga lanjutan dan bila anda perlu berjumpa dengan doktor.

oleh Ain Nadzirah

Kanser ovari merupakan kanser kelima paling dahsyat dalam kalangan wanita Malaysia, selepas kanser serviks dan kanser paru-paru. Kira-kira 80 peratus daripada kes-kes kanser ovari ini didiagnosis pada peringkat kemudian, terutamanya Peringkat 3.

Dikenali sebagai "pembunuh senyap", kanser ovari biasanya menunjukkan gejala halus pada peringkat awal. Ia sering tidak dapat dikesan sehingga tumor telah merebak secara meluas dan gejala menjadi teruk. 

4 Peringkat Kanser Ovari

Pementasan kanser adalah asas dalam menentukan keterukan tumor. Ia berfungsi sebagai panduan untuk profesional penjagaan kesihatan untuk menyimpulkan prognosis yang sesuai, supaya mereka dapat memberikan rawatan terbaik yang sesuai dengan keadaan setiap pesakit.  

Sistem pementasan biasa yang digunakan untuk kanser ovari adalah sistem Persekutuan Ginekologi dan Obstetrik Antarabangsa (FIGO). Apabila mendiagnosis peringkat kanser ovari, doktor akan melihat tiga aspek ini:

 • Adakah tumor merebak di luar ovari atau tiub fallopian? 
 • Adakah tumor merebak ke nodus limfa berdekatan? 
 • Adakah tumor merebak ke organ-organ lain yang jauh? 

Di samping itu, kadar kelangsungan hidup lima tahun juga digunakan untuk prognosis kanser ovari. Ini tidak bermakna pesakit hanya mempunyai lima tahun untuk hidup-ia menganggarkan betapa tingginya peluang untuk bertahan selepas lima tahun dari diagnosis pertama. Kadar survival berguna untuk memantau kemajuan tumor dan keberkesanan rawatan. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diperhatikan bahawa peratusan itu hanya berdasarkan populasi umum, jadi ia mungkin tidak terpakai sama kepada setiap pesakit individu.

Terdapat empat peringkat utama kanser ovari:

Peringkat 1

Kanser ovari tahap 1 dikenal pasti apabila kanser ditemui dalam satu atau kedua-dua ovari anda, tetapi masih belum merebak lagi. Ramai pesakit gagal didiagnosis pada peringkat awal ini kerana mereka percaya gejala akan hilang selepas beberapa hari, oleh itu hanya menggunakan ubat rumah dan bukannya pergi ke doktor. 

Secara amnya, pesakit yang berjaya dikesan pada peringkat ini dianggarkan mempunyai lebih daripada 90% peluang untuk kelangsungan hidup lima tahun. 

Peringkat 2

Kanser ovari pada Peringkat 2 telah merebak dari satu atau kedua-dua ovari ke kawasan pelvis (termasuk rahim, tiub fallopio, pundi kencing, kolon, dan rektum). 

Sangat sedikit pesakit yang didiagnosis dengan Peringkat 2 sebagai gejala biasanya bertindih dengan Peringkat 3, di mana kanser sudah memasuki kawasan perut. 

Bagi kebanyakan pesakit kanser ovari Tahap 2, mereka mungkin menjangkakan kira-kira 70% kadar kelangsungan hidup 5 tahun. 

Peringkat 3

Peringkat 3 mempunyai bilangan kes tertinggi di mana kebanyakan wanita didiagnosis dengan kanser ovari.

Pada peringkat ini, kanser telah merebak ke perut, dan mungkin nodus limfa juga. 

Doktor boleh meramalkan kira-kira 39% daripada kadar kelangsungan hidup 5 tahun.  

Peringkat 4

Peringkat 4 adalah peringkat kanser ovari yang paling maju dan teruk. 

Ia juga dikenali sebagai peringkat metastatik, bermakna kanser telah bergerak lebih jauh dari tumor utama di ovari dan merebak ke organ lain, seperti paru-paru dan hati, di mana ia membentuk tumor sekunder.  

Peringkat 4 meramalkan kadar terendah kelangsungan hidup 5 tahun pada 17%.

Tanda-tanda Amaran Kanser Ovari

Masalah kritikal ketika datang ke mana-mana jenis kanser, termasuk kanser ovari, adalah diagnosis lewat. Ramai wanita sering menolak gejala awal, memikirkan mereka ringan. Pada hakikatnya, tanda-tanda awal kanser ovari berkembang dengan perlahan dan senyap, yang menjadikannya lebih berbahaya. 

Dalam artikel ini, kami akan menyenaraikan beberapa tanda amaran kanser ovari, jadi anda boleh lebih berjaga-jaga apabila gejala-gejala ini berlaku untuk mencegah penyebaran tumor selanjutnya. 

 • Kesakitan yang berpanjangan di pelvis atau abdomen

Tanda utama kanser ovari adalah rasa tidak selesa di bahagian pelvis atau abdomen bawah. Ia berlaku apabila tumor yang semakin meningkat menyebabkan tekanan yang menolak terhadap organ-organ, saraf, atau saluran darah di kawasan-kawasan tersebut menyebabkan kesakitan dan ketegangan.   

Ramai wanita menyatakan kesakitan sebagai serupa dengan kekejangan tempoh - itulah sebabnya ramai yang sering menganggap ia bukan gejala penyakit serius seperti kanser ovari, dan memutuskan untuk tidak menjalani pemeriksaan. Walau apa pun, berunding dengan doktor anda jika anda mengalami ketidakselesaan yang tidak normal, terutamanya jika kesakitan tidak hilang. 

Sekiranya anda sudah berada dalam fasa selepas menopaus (biasanya umur 50 tahun ke atas) di mana anda tidak lagi menjalani haid, mengalami kekejangan seperti haid di pelvis atau perut adalah bendera merah yang besar dan perlu dikejarkan untuk penilaian perubatan. 

 • Kembung 

Kembung perut adalah rasa tidak selesa sesak dan kenyang di perut anda, seolah-olah ia dipenuhi dengan banyak udara atau gas. Selain kekejangan, wanita juga biasanya mengalami kembung sementara beberapa hari sebelum dan semasa haid mereka. Walau bagaimanapun, jika anda terus berasa kembung selama lebih daripada 2 minggu, itu menandakan masalah yang lebih besar.

Kembung disebabkan oleh ascites, keadaan di mana cecair terkumpul di dalam perut anda. Ini boleh berlaku dalam beberapa cara:

 • Tumor merebak ke lapisan dinding perut (peritoneum) menyebabkan kerengsaan. Sebagai tindak balas, cecair yang berlebihan dihasilkan.
 • Tumor merebak ke saluran darah hati, menyebabkan peningkatan tekanan darah akibat aliran darah yang sempit (dikenali sebagai hipertensi portal). Sebagai tindak balas, cecair boleh bocor keluar dari saluran darah dan berkumpul di dalam perut anda. 
 • Tumor yang merebak ke nodus limfa menyebabkan penyumbatan, yang menghalang mereka daripada mengalirkan cecair limfa dalam tisu badan anda ke dalam darah dengan berkesan. Ini menyebabkan lebihan cecair untuk mengumpul di dalam perut anda.

Jika bengkak perut (distensi) dan pedih ulu hati mengiringi kembung, anda perlu segera mendapatkan gejala-gejala tersebut dinilai. 

 • Perubahan selera makan

Oleh kerana perut anda sudah kembung dengan pembentukan cecair kerana ascites, memakan makanan membuat anda berasa kenyang lebih cepat, walaupun anda merasa lapar sebelum makan. Ini boleh berlaku walaupun anda mengambil bahagian kecil dan makanan ringan.  

Kembung perut juga boleh mencetuskan loya, menyebabkan anda kehilangan selera makan. 

 • Kerap menggesa untuk kencing

Apabila kanser ovari mula tumbuh di sekitar permukaan pundi kencing anda, ia mewujudkan tekanan yang membuat anda ingin kencing lebih kerap daripada biasa. Ia juga mungkin disebabkan oleh tumor yang menekan terhadap ureter, tiub yang membawa cecair dari buah pinggang ke pundi kencing anda.

Isu yang berkaitan dengan pundi kencing yang biasa yang mungkin menunjukkan tanda kanser ovari mempunyai keinginan yang meningkat untuk kencing tetapi apabila anda bergegas ke tandas, hanya sedikit kencing atau tidak ada yang keluar. Kadang-kadang, anda mungkin berasa seperti anda tidak boleh memegang pundi kencing anda terlalu lama (mendesak) juga. 

Jika keadaan ini berlangsung selama beberapa hari dan mengganggu kehidupan seharian anda, sebaiknya lawati pejabat doktor dengan serta-merta. 

 • Perubahan dalam pergerakan usus

Cirit-birit dan sembelit yang teruk juga mungkin menunjukkan tanda amaran kanser ovari. 

Apabila tumor tumbuh dan nodus limfa menjadi membesar kerana bengkak, usus anda semakin ditolak. Ini mewujudkan halangan kepada aliran sistem pencernaan, memerangkap makanan yang dicerna dan sisa badan anda. Najis anda juga boleh keluar lebih nipis.

Gangguan di dalam usus lebih cenderung berlaku pada peringkat lanjut. Oleh itu, anda perlu memberi perhatian kepada apa-apa perubahan baru dalam tabiat usus anda supaya gejala-gejala tidak akan berkembang untuk membangunkan kanser ovari. 

 • Penurunan berat badan

Hilang selera makan dan makan kurang menimbulkan masalah kesihatan yang lain, iaitu penurunan berat badan. Penurunan berat badan yang tidak disebabkan oleh perubahan dalam rutin senaman atau pengurusan diet, boleh menjadi tanda kanser ovari yang membimbangkan. 

Wanita yang telah mencapai peringkat lanjut kanser ovari mungkin mengalami sindrom yang dipanggil cachexia kanser. Gejala-gejala termasuk kehilangan jisim otot dan tulang, mengakibatkan penurunan berat badan yang dramatik. Ini mungkin disebabkan oleh tindak balas kimia sistem imun anda kepada kanser itu sendiri. 

 • Keletihan melampau

Terdapat pelbagai faktor yang boleh menyumbang kepada keletihan, seperti kurang tidur dan tekanan. Walau bagaimanapun, keletihan sebagai tanda amaran kanser ovari boleh disebabkan oleh penurunan selera makan. Tidak makan dengan baik menyebabkan anda berasa lesu kerana kekurangan pemakanan dan kehilangan tenaga. 

Satu lagi sebab badan anda berasa lemah adalah disebabkan oleh kanser itu sendiri. Mempunyai tumor yang tumbuh secara semulajadi mengaktifkan sistem imun anda. Sekiranya kanser ovari tidak dikesan lebih awal, sistem imun ini akan sentiasa menggunakan tenaga anda (sudah berkurangan) untuk melawan sel-sel kanser. Akibatnya, anda mudah letih dan lebih kerap. 

Adalah penting untuk memeriksa dengan doktor anda jika anda mengalami keletihan yang berpanjangan dan melampau, walaupun selepas mendapat rehat yang cukup dan membuat perubahan aktif kepada tabiat gaya hidup anda.

 • Sakit semasa hubungan seksual

Juga dikenali sebagai dyspareunia, kanser ovari boleh menyebabkan kesakitan di kawasan kemaluan semasa atau selepas hubungan seks. 

Melakukan hubungan seks boleh menyakitkan apabila terdapat tumor yang menekan kawasan faraj anda. Perubahan hormon dari kanser ovari juga membawa kepada kekeringan faraj - kekurangan pelincir faraj semasa penembusan seksual menyumbang kepada ketidakselesaan bagi wanita.

Pengalaman seksual yang menyakitkan memberi kesan bukan sahaja kepada kesihatan anda secara keseluruhan tetapi juga keintiman dengan pasangan anda. Dapatkan nasihat perubatan daripada doktor anda untuk mengetahui sama ada kesakitan itu disebabkan oleh kanser ovari atau keadaan kecil yang lain. 

 • Perubahan dalam tempoh haid

Haid yang tidak teratur biasanya bukan tanda biasa kanser ovari, terutamanya jika itu adalah kitaran biasa untuk anda - walaupun, kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa wanita muda dengan pendarahan yang tidak teratur mungkin mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengembangkan kanser ovari sebagai orang dewasa.

Atur temujanji dengan pakar sakit puan anda sekaligus, jika anda menghadapi perubahan mendadak dalam tempoh anda seperti:

 • pendarahan yang lebih berat
 • tempoh yang meningkat
 • hilang atau tempoh lewat
 • mempunyai tempoh lebih daripada sekali dalam sebulan

Bagi wanita selepas menopaus, pendarahan faraj tanpa sebab yang tidak diketahui tidak normal dan tidak boleh diabaikan. 

 • Sakit belakang dan kaki yang lebih rendah

Kanser ovari tidak secara langsung menyebabkan sakit belakang dan kaki yang lebih rendah. Ini adalah kesakitan sekunder yang berlanjutan dari rongga perut, apabila tumor mula tumbuh di pelvis dan perut. 

Pembentukan cecair juga boleh menyebabkan bengkak di kaki anda termasuk buku lali, kaki, paha, dan kaki bawah. 

Jika anda mengalami kesakitan di bahagian bawah belakang atau kaki kerana sebab-sebab yang tidak ditentukan selain daripada haid dan angkat berat, berunding dengan pembekal penjagaan kesihatan anda untuk mengetahui punca-puncanya.  

Bila hendak berjumpa doktor

Seperti yang telah kita pelajari, tanda-tanda amaran kanser ovari biasanya disalah anggap sebagai keadaan lain seperti penuaan, haid, jangkitan saluran kencing, dan senak. Ini menjadikan pengesanan awal proses yang rumit dan mengelirukan.  

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa petunjuk penting yang menandakan keperluan untuk penilaian perubatan segera:

 • Peraturan 2 minggu: Gejala berlangsung melebihi dua minggu.
 • Gejala menjadi lebih teruk. 
 • Gejala disebabkan oleh sebab yang tidak diketahui, atau tidak disebabkan oleh keadaan kesihatan yang lain. 
 • Gejala tidak akan hilang selepas dirawat dengan rawatan di kaunter dan rawatan di rumah. 

Mendiagnosis kanser ovari melibatkan satu siri ujian yang memakan masa. Oleh itu, menangguhkan lawatan doktor boleh menyebabkan diagnosis tertunda dan rawatan lewat, yang dapat mengurangkan kadar kelangsungan hidup anda. 

Dapatkan bantuan perubatan segera apabila terdapat perubahan yang tidak normal dalam badan anda, sementara kesihatan anda masih menjanjikan.

Seperti artikel ini setakat ini? Langgan kami untuk mendapatkan pencernaan mingguan mengenai kejadian Homage terkini, petua penjagaan dan panduan kesihatan.

Adakah anda sedang mencari seseorang untuk menjaga orang yang anda sayangi yang hidup dengan kanser ovari?

Selain daripada yang disebutkan di atas, Homage menyediakan perkhidmatan penjagaan untuk anda dan orang tersayang di setiap peringkat. Profesional penjagaan terlatih kami dapat menyediakan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam, terapi rumah dan banyak lagi, untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat.

Berikan penjagaan terbaik kepada orang yang anda sayangi hari ini! Isi borang di bawah untuk perundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami.


Rujukan

Persatuan Kanser Amerika. (2018, 11 April). Peringkat kanser ovari. https://www.cancer.org/cancer/ovarian-cancer/detection-diagnosis-staging/staging.html 

Casey, K. (2022, 3 Mei). 5 gejala ganjil kanser ovari yang tidak boleh anda abaikan. Keseimbangan yang sihat. https://blog.uvahealth.com/2022/05/03/odd-gejala-ovari-kanser-anda-tidak boleh-mengabaikan / 

Chan, D. (2022, 21 Jun). Majoriti kes kanser ovari di Malaysia dikesan pada peringkat 3 ke atas. New Straits Times. https://www.nst.com.my/news/nation/2022/06/806894/majority-ovarian-cancer-cases-malaysia-detected-stage-3-or-above 

Dwyer, K.(2022, 16 Ogos). 8 tanda-tanda awal kanser ovari. Kesihatanhttps://www.health.com/condition/ovarian-cancer/early-signs-ovarian-cancer  

Migala, J. (2020, 18 September). Kesakitan kanser ovari: Apa rasanya, apa yang menyebabkan ia, dan bagaimana wanita menguruskannya. Kesihatan Setiap Hari. https://www.everydayhealth.com/ovarian-cancer/pain-what-it-feels-like-what-causes-it-and-how-women-manage-it/ 

Pusat Kanser Moffitt. (n.d.). Mengapa kanser ovari menyebabkan kembung? https://moffitt.org/cancers/ovarian-cancer/faqs/why-does-ovarian-cancer-cause-bloating/ 

Ovacome. (n.d.). Tahap kanser ovari. https://www.ovacome.org.uk/stages-of-ovarian-cancer-booklet 

Perikatan Penyelidikan Kanser Ovari. (n.d.). Tahap kanser ovari. https://ocrahope.org/patients/about-ovarian-cancer/staging/ 

Rakan Onkologi Virginia. (2020, 4 Mac). 9 tanda-tanda kanser ovari setiap wanita perlu tahu. https://blog.virginiacancer.com/the-9-signs-of-ovarian-cancer-every-woman-needs-to-know 

Wanita &bayi. (2021, 1 September). 6 tanda-tanda awal kanser ovari. https://www.womenandinfants.org/blog/ovarian-cancer-signs 

Kategori
Keadaan Kronik
Tags
Mengenai Penulis
Ain Nadzirah
Ain hanyalah seorang lagi peminat filem bandar kecil yang melayan tunggangan keretanya sebagai pentas untuk mengeluarkan lagu-lagu dan muzikal. Ia bukan pemandangan yang pelik untuk melihat dia bercakap dengan 14 kucingnya di rumah, atau berdebat dengan neneknya kerana mempunyai terlalu banyak (dan mengira) bunga pasu.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang