3 Langkah Mudah untuk Membalikkan Rambut Kelabu Secara Semula Jadi | Penghormatan

3 Langkah Mudah untuk Membalikkan Rambut Kelabu Secara Semula Jadi

Mahu menterbalikkan rambut kelabu anda? Langkau pewarna rambut berkotak dan cuba perubahan gaya hidup ini.

oleh Semua Perkara Kesihatan Malaysia

Artikel ini merupakan kerjasama kandungan antara Homage Malaysia dan All Things Health Malaysia.

Seorang lelaki muda memeriksa rambutnya di cermin.

Rambut kelabu pramatang adalah perkara biasa pada lelaki sebelum umur 30 tahun.

Rupa garam dan lada boleh membuat seorang lelaki kelihatan dapper, tetapi itu tidak selalu berlaku. Rambut kelabu pramatang mungkin bukan gaya rambut ideal anda, terutamanya jika anda masih berusia 20-an atau awal 30-an.

Sains mengatakan bahawa genetik memainkan peranan dalam kehilangan warna rambut. Sebaliknya, Perubatan Tradisional Cina (TCM) percaya kelabu pramatang menandakan kesihatan yang buruk. Tetapi jangan risau, TCM mempunyai penyelesaian untuk membalikkan rambut kelabu untuk kebaikan.

Doktor TCM Lim Sock Ling - pakar pilihan di All Things Health Malaysia - mempunyai pengalaman dalam membantu pesakitnya mendapatkan semula kunci hitam mereka yang digilap. Kuncinya ialah mencari punca rambut kelabu, yang boleh menjadi hati yang lemah atau intipati buah pinggang yang berkurangan. Yang terakhir adalah kesan tekanan yang berpanjangan, kebimbangan, kemarahan, dan trauma emosi.

Bunyi seperti awak? Teruskan menatal untuk mengetahui bagaimana anda boleh membalikkan rambut kelabu tanpa perlu mewarnakan rambut anda setiap bulan.

Langkah-langkah untuk Membalikkan Rambut Kelabu Secara Semula Jadi

Makanan yang sihat, rehat yang cukup, dan aktif secara fizikal adalah trifecta untuk mencapai rambut yang sihat. "Selain daripada herba dan rawatan yang kami berikan kepada pesakit, mewujudkan rasa kesejahteraan umum melalui gaya hidup sihat adalah sangat penting untuk mengembalikan keseimbangan kepada badan, yang juga membantu mengekalkan kesihatan dan warna rambut," tambah Pakar Perubatan Lim.

Bunyinya cukup mudah, tetapi melakukan ini tanpa mengetahui bagaimana dan mengapa boleh menyebabkan kekecewaan. Inilah yang perlu anda lakukan.

Makan lebih banyak beri, protein tumbuhan, dan herba

Blueberry, raspberi dan beri biru

Termasuk beri dalam diet kita membantu menyuburkan badan dan menangkis toksin untuk mencegah rambut kelabu pramatang.

Rancang diet yang boleh menguatkan fungsi Hati dan Buah Pinggang anda. Beri hitam, mulberi, walnut, kacang hitam, dan biji bijan kaya dengan antioksidan yang menyuburkan tubuh dan menangkis toksin.

TCM mengesyorkan akar bunga bulu (he shou wu) untuk meningkatkan kekurangan hati dan buah pinggang. Herba ini terbukti secara saintifik untuk merangsang pertumbuhan semula rambut dan mencegah keguguran rambut lebih lanjut - bonus yang bagus jika anda juga berurusan dengan kebotakan corak lelaki.

Sebagai tambahan kepada bahan-bahan ini, Doktor Lim mencadangkan pengambilan minuman herba yang mengandungi bahan-bahan seperti kurma merah dan longan. Buah-buahan penyembuhan TCM yang popular ini boleh menggalakkan aliran darah dan qi (tenaga penting) yang sihat sambil mendorong kesan menenangkan.

Tidur antara 10 malam hingga 6 pagi

Wanita tidur pada waktu malam

Mendapatkan tidur yang mencukupi selama 8 jam pada waktu malam melambatkan rambut kelabu pramatang

Peraturan umum adalah untuk mendapatkan lapan jam tidur setiap malam. Jika rutin anda tidak membenarkan jadual tidur 10 malam hingga 6 pagi, sesuaikannya mengikut kemampuan anda. Tetapi cuba untuk tidak tidur selepas tengah malam kerana ia boleh memburukkan lagi ketidakharmonian badan, mengakibatkan rambut kelabu pramatang dan botak.

Mengurangkan aliran darah ke folikel rambut secara langsung disebabkan oleh tidur yang tidak mencukupi dan akan menyebabkan helai rambut menjadi lemah atau menghalangnya daripada berkembang secara optimum.

"Rehat yang mencukupi akan membantu menyokong pengeluaran darah dan qi yang sihat, yang merupakan asas rambut yang sihat. Menggabungkan campuran minyak pati boleh membantu menggalakkan tidur yang nyenyak," nasihat Pakar Perubatan Lim.

Bekerja badan anda

Wanita selepas adakan sesi senaman di rumah

Senaman yang kerap meningkatkan peredaran darah dan pengeluaran pigmen melanin, yang secara langsung dikaitkan dengan warna rambut seseorang.

Anda tahu intipati ini; Senaman meningkatkan kesihatan fizikal dan mental. Ini adalah fakta bahawa TCM sangat menyokong. Jadi bagaimana itu boleh membalikkan rambut kelabu?

Senaman yang kerap meningkatkan peredaran darah dan pengeluaran pigmen melanin, yang secara langsung dikaitkan dengan warna rambut seseorang. Adalah selamat untuk mengatakan bahawa aktif secara fizikal membolehkan anda mempunyai kunci hitam yang sihat untuk lebih lama.

Yoga, sebagai contoh, boleh membantu menguatkan fizikal anda dan meningkatkan fleksibiliti sambil membantu mengekalkan rambut anda hitam. Doktor Lim sangat bercakap tentang Qigong, senaman Cina kuno, sebagai senaman mesra pemula. Ia secara khusus menggalakkan pergerakan qi, yang merupakan aspek utama dalam mengekalkan kesihatan keseluruhan.

Mengundurkan Rambut Kelabu Adalah Mungkin, Tetapi Tidak Segera

Langkah-langkah ini tidak sama dengan mewarnakan rambut anda hitam. Yang terakhir hanya menyamar rambut putih daripada menangani akar masalah. Rawat badan anda dengan baik, dan ia akan mengembalikan nikmat.

Yang paling penting, jangan menekankan tayar anda. Fokus pada kesihatan anda sebaliknya. Sekiranya anda mempunyai lebih banyak soalan berkaitan kesihatan mengenai topik seperti insomnia, ketagihan kopi, atau masalah bilik tidur, lawati All Things Health Malaysia untuk penyelesaian yang diluluskan oleh TCM.

Artikel ini merupakan adaptasi daripada How to Reverse Grey Hair Black Crowning Glory Naturally from AllThingsHealth .com

Rujukan

Health in Flow Chinese Medicine. 2016. What to Eat to so we can Nourish our Jing, our Life Essence. [online] Available at <https://healthinflow.com.au/nourish-jing-essence-diet/> [Accessed 28 July 2021]

Mengenai Penulis
Semua Perkara Kesihatan Malaysia
All Things Health adalah laman web berbahasa Inggeris pertama di Malaysia yang menyediakan kandungan yang dipercayai dan disemak secara perubatan mengenai kesihatan semula jadi dan kesejahteraan berdasarkan kebijaksanaan perubatan Cina. Artikel ini ditulis oleh editor kesihatan, pakar perubatan, dan kesejahteraan dan merangkumi kategori kesihatan dan kesejahteraan utama seperti pemakanan, kesihatan mental, keseimbangan, dan keibubapaan.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang