Penyakit Parkinson 101: Gejala, Punca, Peringkat dan Rawatan

Parkinson adalah keadaan neurologi yang merosot yang menjejaskan ribuan rakyat Malaysia. Walaupun tidak ada ubat yang ada, banyak gejalanya dapat dikendalikan dengan rawatan yang betul.

oleh pasukan Homage

Apa itu Penyakit Parkinson?

Penyakit Parkinson (PD) adalah gangguan neurologi yang mempengaruhi pergerakan. Gejala utama yang digambarkan orang termasuk kekakuan, gegaran, dan pergerakan yang perlahan. Ia adalah penyakit degeneratif, yang bermaksud bahawa ia menjadi lebih teruk secara beransur-ansur dari masa ke masa, walaupun kadar di mana ia berkembang berbeza dari orang ke orang. 

Penyakit Parkinson biasanya memberi kesan kepada orang tua, terutamanya orang berusia lebih dari 60 tahun. Walaupun ia boleh berlaku lebih awal dalam kehidupan, PD awal adalah luar biasa. Parkinson juga lebih biasa didiagnosis pada lelaki daripada wanita.

Terdapat sekurang-kurangnya 20,000 orang di Malaysia yang hidup dengan Penyakit Parkinson, dan jumlah ini dijangka meningkat lima kali ganda menjelang 2040.

Walaupun tidak ada ubat untuk PD, gejala sering dapat diuruskan dengan baik untuk masa yang lama melalui perkembangan penyakit. 

Apa yang menyebabkan Parkinson?

Penyakit Parkinson terjadi ketika beberapa sel saraf di otak berhenti bekerja. Sesetengah sel saraf ini menghasilkan bahan yang dipanggil 'dopamin', yang membantu menghantar mesej di seluruh otak. Apabila kurang dopamin dihasilkan, mesej tersebut tidak akan diteruskan juga.

Tampaknya ada kombinasi faktor lingkungan dan genetik yang menentukan siapa yang mendapat PD dan siapa yang tidak. Walaupun penyakit ini mempunyai beberapa unsur genetik ia biasanya tidak berjalan dalam keluarga. Orang yang mempunyai tahap pendedahan Pekerjaan yang tinggi terhadap racun perosak atau logam berat nampaknya berisiko lebih tinggi daripada yang lain. Terdapat juga hubungan antara pengambilan tenusu yang tinggi dan peningkatan risiko PD.

Bagaimana penyakit Parkinson bermula?

Peringkat awal PD biasanya hanya menunjukkan tanda-tanda halus dan gejala yang mungkin tidak disedari sehingga keadaan berkembang lebih jauh. Sebagai gangguan pergerakan, kebanyakan tanda-tanda awal yang akan dilihat oleh orang adalah perubahan dalam gaya dan keseimbangan, gegaran, dan pergerakan yang dikurangkan di tangan dan lengan mereka.

Mendiagnosis Penyakit Parkinson

Oleh kerana gejala Penyakit Parkinson mungkin kelihatan serupa dengan keadaan lain, penting untuk melawat doktor untuk mendapatkan diagnosis yang pasti jika anda mula mengalami perubahan keseimbangan, kecenderungan untuk jatuh, dan kesukaran dengan pergerakan dan pelbagai gerakan. Untuk memeriksa kehadiran Penyakit Parkinson, doktor anda boleh menilai tanda-tanda dan gejala, dan memeriksa pergerakan anggota badan anda. Peperiksaan ini tidak mengganggu atau invasif.

Tanda - Tanda & Gejala Penyakit Parkinson

Tidak ada dua pengalaman penyakit Parkinson yang sama. Gejala Parkinson biasanya agak kelihatan dan boleh memberi kesan yang ketara terhadap keupayaan seseorang untuk menjalani kehidupan mereka seperti biasa.

Beberapa tanda PD yang paling biasa termasuk:

Gejala Pergerakan

 • Gegaran: Gegaran biasanya berlaku semasa berehat dan boleh menjejaskan kaki, menyebabkan kesukaran berjalan atau meningkatkan risiko jatuh. Gegaran di PD biasanya bertambah baik dengan pergerakan yang bertujuan, terutamanya pada peringkat awal.
 • 'Pil-rolling': Gegaran yang menjejaskan tangan dan jari boleh membuatnya kelihatan seperti orang yang terjejas adalah pil bergolek antara jari dan ibu jari mereka.
 • Anggota badan yang sengit: Mengurangkan pergerakan lengan atau kaki.
 • Perubahan gait dan postur: Kekakuan dan gegaran anggota badan menghasilkan tanda ciri PD yang kelihatan; gaya yang kaku dan gemetar. Ini boleh menyebabkan masalah berjalan di atas tanah yang tidak sekata, meletakkan orang dengan Parkinson pada risiko yang lebih besar jatuh. Orang dengan gaya shuffling ini kadang-kadang boleh mendapati diri mereka hampir terperangkap apabila berjalan di atas tekstur tertentu tanah, dan mungkin berjuang dengan tikar bukan slip dan kasut getah-soled.
 • Ungkapan 'seperti topeng':Pergerakan yang dikurangkan di muka boleh membawa kepada ungkapan tetap, kadang-kadang dengan penampilan yang sedikit terlalu santai dan kering.
 • Kesukaran menelan: Gangguan pergerakan seperti PD boleh menjejaskan gerakan semula jadi mulut dan tekak - kedua-dua tindakan refleks serta pergerakan yang kita kawal. Ini boleh menyebabkan kesukaran menelan dan kadang-kadang meleleh kerana ia menjadi lebih sukar untuk menggerakkan air liur di sekitar mulut dan mengunyah atau menelan dengan betul.

Gerakan Terhad

 • Akinesia: Kehilangan pergerakan lengkap di bahagian-bahagian tertentu badan, biasanya dilihat sebagai 'pembekuan' kaki semasa berjalan, atau tiba-tiba, kehilangan kawalan jangka pendek ke atas tangan apabila, sebagai contoh, menggunakan kutleri.
 • Hypokinesia: Hypokinesia merujuk kepada pelbagai pergerakan yang dikurangkan. Apabila menilai doktor PD boleh meminta pesakit mereka untuk membuat gerakan 'puting' dengan telunjuk dan ibu jari mereka, seli-seli flexing mereka jauh selain kemudian mencubit mereka dekat bersama-sama. Seseorang dengan PD biasanya tidak dapat menunjukkan pelbagai gerakan normal penuh dalam latihan seperti itu.
 • Bradykinesia: Bradykinesia merujuk kepada pergerakan yang lebih perlahan daripada biasa. Salah satu kesan Parkinson adalah melambatkan pergerakan supaya bradykinesia boleh menjadi kesan langsung penyakit ini. Bertindak balas terhadap sekatan PD, terutamanya cuba mengubah gaya untuk mengurangkan risiko jatuh atau membuat pergerakan yang berhati-hati dan sengaja juga boleh menyumbang kepada bradykinesia. Dalam senario ini, bradykinesia mungkin merupakan kesan sekunder PD.
 • Ketegaran: Ini boleh melampaui kekakuan dan berkembang menjadi keadaan yang digambarkan sebagai 'ketegaran cogwheel'. Apabila anggota santai seseorang dengan PD dipindahkan melalui pelbagai gerakan, pergerakan yang biasanya lancar mungkin terasa tersentak, dengan pergerakan berhenti-mula seperti gigi tongkung.

Tanda-tanda PD boleh menjejaskan setiap kawasan badan secara berbeza dan mungkin lebih ketara pada satu sisi badan daripada yang lain.

Gejala Bukan Pergerakan

Walaupun terutamanya gangguan pergerakan, terdapat beberapa gejala lain yang berkaitan dengan PD yang penting untuk diperhatikan. Sesetengah daripada mereka secara langsung disebabkan oleh penyakit itu sendiri, sedangkan yang lain mungkin berlaku sebagai hasil sekunder hidup dengan penyakit ini. Gejala bukan motor PD boleh memberi kesan yang serius terhadap kualiti hidup seseorang dan perlu diuruskan dengan teliti sebagai gejala pergerakan yang lebih biasa.

 • Kemurungan: Kemurungan adalah perkara biasa di seluruh banyak penyakit kronik atau degeneratif. Gejala fizikal Parkinson ditambah dengan kehilangan keupayaan untuk melakukan aktiviti kehidupan seharian secara bebas boleh menjadi sukar untuk diterima. PD boleh mengubah cara orang melihat diri mereka sendiri, cara mereka dilihat oleh masyarakat, dan mempengaruhi banyak aspek kehidupan mereka, termasuk pendapatan, aktiviti sosial dan pelbagai aktiviti kehidupan 'normal'. Di samping itu, beberapa perubahan dalam otak yang intrinsik kepada PD sebenarnya dikaitkan dengan keadaan kemurungan, jadi kemurungan adalah gejala utama dan sekunder PD.
 • Masalahingatan: Penyakit Parkinson boleh menyebabkan perubahan dalam struktur dan fungsi otak yang mempengaruhi ingatan dan fungsi kognitif, yang membawa kepada bentuk demensia tertentu yang berkaitan dengan demensia penyakit PD. Parkinson adalah gejala peringkat akhir yang menjejaskan sekitar 75% orang dengan PD.
 • Sembelit: Kurang pergerakan dalam usus digabungkan dengan keupayaan yang dikurangkan untuk bersenam bermakna bahawa orang yang mempunyai PD sering terdedah kepada sembelit.
 • Tidur terjejas: Gangguan tidur sering dikaitkan dengan PD dan boleh memberi kesan yang mendalam terhadap kualiti hidup. Sama ada punca tidur adalah fizikal, seperti gegaran atau kaki resah, atau sebaliknya, seperti kebimbangan atau kemurungan, profesional penjagaan kesihatan akan dapat mengesyorkan rawatan.
 • Gangguan pertuturan: Orang yang menghidap penyakit Parkinson sering mengalami masalah dengan ucapan dan komunikasi. Ini disebabkan oleh gabungan faktor, termasuk faktor fizikal seperti kehilangan kawalan muka dan nada, dan perubahan dalam ingatan dan pemprosesan pemikiran. Pengasingan dan kehilangan kedudukan sosial sering menjadi isu yang semakin teruk dan bertambah buruk oleh masalah komunikasi.

Peringkat Parkinson

Doktor boleh menerangkan perkembangan penyakit Parkinson melalui 'peringkat', biasanya pada skala 1 hingga 5. Seseorang boleh maju melalui peringkat perlahan-lahan atau cepat. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diperhatikan bahawa peringkat ini hanya garis panduan yang luas untuk memantau gejala. Tidak ada gejala dan penyakit dua individu yang sama.

 • Peringkat 1: Individu biasanya mengalami gejala ringan, tanpa perubahan sebenar dalam keupayaan fungsional. Rawatan mungkin tidak diperlukan pada peringkat ini. Gejala-gejala mungkin terhad hanya kepada kawasan tertentu badan dan sering hanya memberi kesan kepada satu pihak.
 • Tahap 2: Orang mula melihat lebih banyak kemajuan dalam gejala mereka dan mungkin memerlukan rawatan untuk membantu mereka terus menjalani kehidupan normal mereka.
 • Peringkat 3: Penjagaan diri asas normal masih boleh dilakukan tetapi terhad oleh pergerakan dan gegaran yang perlahan dan sengit. Masalah dengan kawalan pergerakan yang baik menyukarkan untuk melakukan aktiviti kehidupan seharian seperti menggunakan kutleri, butang atau zip, atau untuk melakukan banyak tugas rumah biasa. Keseimbangan dan keupayaan berjalan terjejas jadi jatuh adalah perkara biasa.
 • Peringkat 4: Orang yang menghidap PD tahap 4 mengalami gejala yang teruk dan memerlukan bantuan dengan kebanyakan aktiviti kehidupan seharian mereka. Mobiliti sangat terhad dan orang mempunyai risiko yang tinggi untuk jatuh.
 • Peringkat 5: Pada peringkat ini, kekakuan, gegaran melampau dan kehilangan kawalan ke atas pergerakan bermakna individu biasanya memerlukan kerusi roda dan mungkin tidak dapat memindahkan dengan bantuan mudah dari katil ke kerusi. Penjaga formal biasanya penting pada peringkat ini. Sekitar tiga perempat orang dengan tahap 5 Parkinson juga mengalami gejala demensia.

Sepanjang perkembangan PD, ubat-ubatan perlu diikat mengikut gejala kerana ia mungkin menjadi kurang berkesan dari masa ke masa.

Penjagaan Parkinson Berkualiti Di Setiap Peringkat

Homage menyediakanSokongan penjagaan Parkinson di setiap peringkat – daripada Peringkat 1 hingga 5, profesional penjagaan kami dapat memberikan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam dan terapi rumah, untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat.

Tempah Konsultasi Penjagaan Percuma dengan Homage Hari Ini >

Rawatan untuk Penyakit Parkinson

Saat ini tidak ada obat yang diketahui untuk Parkinson. Walau bagaimanapun, gejala-gejala yang boleh diuruskan melalui gabungan ubat-ubatan dan perubahan gaya hidup. Dalam sesetengah kes, pembedahan juga boleh disyorkan.

Berikut adalah beberapa cara anda boleh menguruskan gejala Penyakit Parkinson:

Mengamalkan Diet Sihat

Diet yang tinggi serat dan penghidratan yang mencukupi boleh membantu mengurangkan gejala biasa seperti sembelit. Mempunyai diet yang seimbang juga boleh meningkatkan mood dan mengurangkan kemurungan dan mengantuk, yang biasa dilakukan pada orang yang mempunyai Parkinson.

Jika menelan adalah masalah, mincing atau makanan tulen boleh membantu. Untuk minuman, pilih cecair tebal supaya ia tidak bocor dengan mudah ke dalam paru-paru. 

Pilih Senaman yang Sesuai &Kekal Aktif

Senaman boleh memainkan peranan penting dalam menguruskan kekakuan dan kelambatan pergerakan dalam Penyakit Parkinson. Adalah penting untuk memilih latihan yang tidak meningkatkan risiko anda jatuh apabila gaya dan keseimbangan anda terjejas, tetapi apa-apa senaman yang boleh dilakukan dengan selamat boleh meningkatkan fungsi fizikal.

Gunakan Alatan

Apabila penyakit ini berlanjutan, orang yang mempunyai PD sering memerlukan bantuan dengan aktiviti yang memerlukan kemahiran motor yang baik. Penyesuaian, seperti menggunakan pakaian velcro, pull-on, dan elastik, dapat membantu orang dengan PD tetap berdikari. Kutleri yang disesuaikan khas untuk tangan berjabat juga disediakan. 

Untuk masalah dengan keseimbangan, gaya, gegaran dan pergerakan terhad, bantuan mobiliti seperti tongkat berjalan dan bingkai dapat membantu mengekalkan kemerdekaan dan mengurangkan risiko jatuh. 

Ubah Suai Rumah Anda

Rumah boleh disesuaikan dengan sokongan daripada ahli terapi Pekerjaan untuk membolehkan orang yang mempunyai PD untuk kekal berdikari. Sekiranya masalah mobiliti mengakibatkan peningkatan risiko jatuh, loceng panggilan kecemasan dan loket tersedia. Hanya membawa telefon bimbit di sekitar juga boleh bermakna akses mudah kepada sokongan kecemasan.

Amalkan Penjagaan Diri

Penjagaan diri dan mengekalkan hubungan sosial juga penting, terutamanya dalam menguruskan gejala bukan motor PD seperti kemurungan dan tidur. 

Ambil Ubat

Gejala PD terutamanya disebabkan oleh kepekatan dopamin yang rendah di dalam otak. Tujuan utama ubat-ubatan yang merawat gejala PD adalah untuk menggantikan atau meniru tindakan dopamin itu. 

Ubat-ubatan yang digunakan di PD termasuk:

 • Carbidopa-Levodopa: Levodopa adalah bahan kimia yang boleh diambil dalam bentuk pil atau kapsul dan ditukar menjadi dopamin dalam badan. Carbidopa menghalang penukaran ini daripada berlaku di luar otak, memastikan penghantaran levodopa yang baik ke dalam otak, yang kemudiannya berubah menjadi dopamin.
 • Agonists dopamin: Ini termasuk ubat-ubatan seperti rotigotine atau ropinirole, yang meniru kesan dopamin. Mereka kurang berkesan tetapi bertindak lebih lama. Sesetengah agonists dopamin boleh ditadbir dalam bentuk tampalan yang tersangkut pada permukaan kulit untuk jangka masa yang panjang, yang mungkin berguna untuk orang yang mengalami kesukaran menelan atau yang tidak dapat menguruskan pil biasa.
 • Perencat MAO-B: Ubat-ubatan ini melambatkan pemecahan dopamin dan boleh digunakan bersama-sama dengan terapi lain.

Ubat-ubatan untuk PD cenderung hanya berkesan untuk jangka masa yang singkat jadi penting untuk berbincang dengan doktor anda mengenai masa dan tempoh setiap kursus ubat. 

 

Menjalani Pembedahan

Untuk kes yang lebih maju, teknik yang dikenali sebagai 'rangsanganotak yang mendalam' digunakan untuk menguruskan gejalaPD. Elektrod ditanamkan di dalam otak, disambungkan di bawah kulit ke peranti seperti pek bateri kecil yang biasanya ditanam di bawah kulit dada. Elektrod ini mentadbir arus elektrik kecil yang boleh melegakan gejala. 

Bentuk rawatan ini biasanya kurang biasa kerana doktor akan cuba menguruskan gejala pesakit mereka dengan kaedah yang kurang invasif terlebih dahulu.

Tiada satu-saiz-sesuai-semua rawatan untuk Penyakit Parkinson. Pengalaman setiap individu dengan PD adalah berbeza dan rawatan juga perlu diselaraskan apabila penyakit ini berlanjutan. Oleh itu, adalah penting untuk bekerjasama rapat dengan profesional penjagaan kesihatan yang dipercayai untuk memantau kemajuan keadaan dan menguruskannya dengan sewajarnya.

Mendapatkan Penjagaan Profesional Buat Insan Tersayang

Orang yang hidup dengan Parkinson sering tahan terhadap perubahan. Apabila ia datang kepada penjagaan, adalah penting untuk mendapatkan profesional penjagaan dengan pengalaman dan kepakaran yang betul.

Homage menyediakan penjagaan holistik dan profesional untuk orang yang mengalami demensia. Anda boleh meneroka pelbagai perkhidmatan demensia kami di bawah.

Tempah Konsultasi Penjagaan Percuma dengan Homage Hari Ini >

Mencegah Penyakit Parkinson

Punca-punca sebenar PD masih belum diketahui sepenuhnya yang menyukarkan untuk menetapkan pelan pencegahan yang jelas. Walau bagaimanapun, terdapat aktiviti tertentu yang seolah-olah dikaitkan dengan risiko PD, dan sebahagiandaripadanya dapat dielakkan.

Secara amnya, mengikuti gaya hidup yang sihat, termasuk diet seimbang dan senaman yang kerap, adalah cara terbaik untuk mencegah Parkinson dan juga boleh membantu mengurangkan kesan gejala bagi mereka yang mengalami keadaan ini.

Sokongan Profesional untuk Penyakit Parkinson di Malaysia

Menerima diagnosis penyakit Parkinson boleh menjadi pengalaman yang menakutkan dan pemikiran hidup dengan penyakit kronik mungkin membuat anda berasa cemas atau tertekan. Walau bagaimanapun, sentiasa ingat bahawa bantuan boleh didapati. Adalah penting untuk mendapatkan sokongan untuk menguruskan keadaan anda dengan lebih baik dan cara anda merasa mengenainya.

Apabila PD didiagnosis, satu pasukan profesional penjagaan kesihatan akan terlibat dalam penjagaan anda. Pasukan ini mungkin termasuk:

 • Doktor keluarga atau pengamal amanda : Mereka biasanya merupakan titik hubungan pertama anda dan mungkin orang yang merujuk anda untuk siasatan lanjut sebelum diagnosisanda. Orang yang mempunyai PD yang cukup stabil boleh diuruskan terutamanya di bawah jagaan doktor keluarga mereka.
 • Pakar Penyakit Parkinson, atau perunding neurologi: Siasatan awal dan diagnosis pasti akan dibuat oleh pakar, biasanya melalui janji temu hospital pesakit luar. Pakar ini mungkin terlibat rapat dalam penjagaan anda jika keadaan anda sukar untuk diuruskan atau berkembang dengan cepat. Sekiranya keadaan anda agak stabil, pakar mungkin mundur dari penjagaan anda, sementara masih tersedia untuk perundingan apabila perlu.
 • Jururawat pakar: Jururawat yang mempunyai banyak pengalaman dalam memantau dan menguruskan PD boleh menjadi profesional penjagaan kesihatan yang paling kerap anda lihat untuk membantu anda belajar hidup dengan penyakit ini dan memantau perkembangan penyakit danrawatan. Anda mungkin mempunyai jururawat bernama atau pasukan pakar.
 • Ahli fisioterapi: Ahli fisioterapi adalah pengamal terlatih yang pakar dalam gangguan gaya dan pergerakan. Mereka boleh mengajar anda latihan untuk membantu menguruskan gejala, dan menilai dan menyediakan alat bantuan berjalan atau peralatan fizikal.
 • Ahli terapi Pekerjaan: Ahli terapi Pekerjaan boleh menilai dan memberikan nasihat dan peralatan untuk membantu anda menjalani kehidupan normal dengan PD. Ini mungkin termasuk penyesuaian ke rumah untuk mengurangkan risiko tersandung atau jatuh, seperti rel merebut, tanjakan atau meratakan ambang bingkai pintu. Bantuan untuk menyediakan makanan dan menguruskan makanan juga disediakan, seperti kutleri yang direka khas, pembuka balang, dan makanan yang telah disediakan.
 • Ahli terapi pertuturan dan bahasa: Ahli terapi pertuturan membantu individu mengatasi perubahan dalam ucapan atau kebolehan menelan. Mereka boleh mengesyorkan bantuan atau latihan untuk membantu dengan ucapan tenang sesetengah orang dengan Parkinson mempunyai masalah dengan. Orang yang mengalami kesukaran menelan boleh mendapatkan nasihat mengenai tekstur makanan dan minuman, cecair tebal dan diet lembut. Ini penting kerana masalah menelan boleh datang dengan peningkatan risiko mendapat 'pneumonia aspirasi', jangkitan dada yang serius yang disebabkan oleh menghirup sejumlah kecil makanan atau cecair.

Orang lain yang mungkin terlibat dalam penjagaan anda termasuk kaunselor dan psikologi klinikal, ahli diet, dan ahli farmasi.

Hidup dengan Penyakit Parkinson

Orang yang mempunyai penyakit Parkinson mungkin mendapati diri mereka lebih bergantung kepada orang-orang di sekeliling mereka, dan ahli keluarga sering mengambil peranan penjaga yang secara beransur-ansur menjadi lebih dan lebih sukar ketika penyakit itu berlanjutan. Organisasi amal, kumpulan sokongan tempatan dan sumber dalam talian boleh berguna untuk orang yang terjejas oleh Parkinson dan mereka yang mendapati diri mereka dalam kedudukan penyayang tidak rasmi.

Pengurusan gejala yang baik membantu orang yang menghidap penyakit Parkinson terus menjaga diri mereka sendiri dan hidup secara bebas. Ini bermakna bahawa mempunyai input profesional yang baik dapat membantu orang dengan PD menguruskan keadaan mereka dan mengurangkan ketegangan pengasuh.

Sebagai tambahan kepada profesional yang pakar di Parkinson, sesiapa yangmempunyai keperluan penjagaan yang meningkat boleh mendapat manfaat daripadapakej penjagaan untuk membantu mereka meneruskan kehidupan yang normal. Apabila PD berkembang, orang lebih cenderung memerlukan bantuan dengan penjagaan peribadi mereka, seperti mencuci dan berpakaian, menyediakan makanan, dan dapat mengelilingi persekitaran mereka dengan selamat. Penjaga yang berpengalaman dalam menyokong orang dengan PD boleh membantu anda kekal berdikari.

Penjagaan di mana sahaja anda berada

Mencari penjaga yang betul adalah proses yang penting dan sangat peribadi. Untuk membantu anda dengan proses penjagaan, Homage menawarkan perundingan komitmen sifar dengan Penasihat Penjagaannya untuk lebih memahami keperluan penjagaan orang yang anda sayangi dan menawarkan kejelasan mengenai perkhidmatan yang dapat diberikan oleh Homage.

Sekiranya anda memerlukan sokongan penjagaan khusus untuk penyakit Parkinson,Pro Penjagaan kami dapat membantu. Isi borang ini untuk menghubungi Penasihat Penjagaan kami untuk maklumat lanjut atau jadualkan panggilan. 

Rujukan
 1. Stephen K. Van Den Eeden, Caroline M. Tanner, Allan L. Bernstein, Robin D. Fross, Amethyst Leimpeter, Daniel A. Bloch, Lorene M. Nelson, (2003) Kejadian Penyakit Parkinson: Variasi mengikut Umur, Jantina, dan Bangsa / Etnik, Jurnal Epidemiologi Amerika,Jilid 157, Isu 11, Halaman 1015-1022, https://doi.org/10.1093/aje/kwg068
 2. Hass, M. dan arvish (n.d.). Pesakit penyakit Parkinson Malaysia dijangka meningkat lima kali ganda - inilah yang perlu anda ketahui | Malay Mail. https://www.malaymail.com/news/life/2019/04/11/malaysian-parkinsons-disease-patients-expected-to-rise-fivefold-heres-what/1742188
 3. Wooten, G. F., Currie, L. J., Bovbjerg, V. E., Lee, J. K., & Patrie, J. (2004). Adakah lelaki berisiko lebih besar untuk penyakit Parkinson daripada wanita?. Jurnal Neurologi, Neurosurgeri & Psikiatri, 75(4), 637-639. http://dx.doi.org/10.1136/jnnp.2003.020982
 4. Blauwendraat, C., Nalls, M. A., & Singleton, A.B. (2020). Arsitektur genetik penyakit Parkinson. Neurologi Lancet, 19(2), 170-178. https://doi.org/10.1016/S1474-4422(19)30287-X
 5. Sveinbjornsdottir, S. (2016). Gejala klinikal penyakit Parkinson. Jurnal neurokimia, 139, 318-324. https://doi.org/10.1111/jnc.13691
 6. Huang, X., Ng, S. E., Chia, N. Y., Setiawan, F., Tay, K. Y., Au, W. L., ... & Tan, L. S. (2019). Gejala motor bukan-bukan pada awal penyakit Parkinson dengan subtipe motor yang berbeza dan persatuan mereka dengan kualiti hidup. Jurnal neurologi Eropah, 26(3), 400-406. https://doi.org/10.1111/ene.13803
 7. Thobois, S., Prange, S., Sgambato-Faure, V. et al. (2017)Pengimejan Etiologi Sikap Apatis, Kebimbangan, dan Kemurungan dalam Penyakit Parkinson: Implikasi untuk Rawatan. Curr Neurol Neurosci Rep 17, 76 https://doi.org/10.1007/s11910-017-0788-0
 8. Persatuan Alzheimer (2020) Demensia Penyakit Parkinson. https://www.alz.org/alzheimers-dementia/what-is-dementia/types-of-dementia/parkinson-s-disease-dementia Alz.org
 9. Aarsland, D., Andersen, K., Larsen, J. P., & Lolk, A. (2003). Kelaziman dan ciri-ciri demensia dalam penyakit Parkinson: kajian prospektif 8 tahun. Arkib neurologi, 60(3), 387-392. http://doi.org/10.1001/archneur.60.3.387
 10. Stefani, A., Högl, B. Tidur dalam penyakit Parkinson. Neuropsychopharmacol. 45, 121–128 (2020). https://doi.org/10.1038/s41386-019-0448-y
 11. Schalling, E., Johansson, K., & Hartelius, L. (2017). Perubahan pertuturan dan komunikasi yang dilaporkan oleh orang dengan penyakit Parkinson. Folia Phoniatrica et Logopaedica, 69(3), 131-141. https://doi.org/10.1159/000479927
 12. Peringkat Yayasan Parkinson (2019) Parkinson. Parkinson.org https://www.parkinson.org/Understanding-Parkinsons/What-is-Parkinsons/Stages-of-Parkinsons
 13. Ascherio, A., & Schwarzschild, M. A. (2016). Epidemiologi penyakit Parkinson: faktor risiko dan pencegahan. Neurologi Lancet, 15(12), 1257-1272. https://doi.org/10.1016/S1474-4422(16)30230-7
 14. Bola, N., Teo, W. P., Chandra, S., & Chapman, J. (2019). Penyakit Parkinson dan persekitaran. Sempadan dalam neurologi, 10, 218.   https://doi.org/10.3389/fneur.2019.00218
 15. Abbas, M.M., Xu, Z., & Tan, L.C. (2018). Epidemiologi penyakit Parkinson—Timur berbanding Barat. Gangguan pergerakan amalan klinikal, 5(1), 14-28. https://doi.org/10.1002/mdc3.12568
 16. Persatuan Parkinson dan Gangguan Pergerakan Antarabangsa (2016) https://www.movementdisorders.org/MDS-Files1/Education/Patient-Education/Exercise-for-Parkinsons-Disease/PatientLeaflet-Exercise2017.pdf
 17. Pasukan Editorial (2017) Menyelam Lebih Mendalam: Rangsangan Otak Mendalam. https://parkinsonsdisease.net/treatment/deep-brain-stimulation/ Parkinsonsdisease.net
 18. Razali, R., Ahmad, F., Rahman, F.N.A., Midin, M. dan Sidi, H. (2011). Beban penjagaan di kalangan penjaga pesakit dengan penyakit Parkinson: Kajian keratan rentas. Neurologi Klinikal dan Neurosurgeri, 113(8), pp.639–643. https://doi.org/10.1016/j.clineuro.2011.05.008
 19. Tan, M.M., Lim, E.C., Nadkarni, N. V., Lye, W. K., Tan, E. K., & Prakash, K.M. (2019). Ciri-ciri Pesakit yang Berkaitan dengan Beban Penjaga Tinggi dalam Penyakit Parkinson di Singapura. Sempadan dalam neurologi, 10, 561. https://doi.org/10.3389/fneur.2019.00561
Kategori
Keadaan Kronik
Mengenai Penulis
Pasukan penghormatan
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang