Penyakit Arteri Koronari 101: Punca, Gejala, Rawatan & Pencegahan

Apakah Penyakit Arteri Koronari? Ketahui tentang sebab dan gejala penyakit jantung koronari dan cara untuk merawat dan mencegahnya.

oleh pasukan Homage

Apakah Penyakit Arteri Koronari?

Jantung kita adalah otot, dan seperti semua otot, ia perlu mempunyai bekalan darah yang sihat. Arteri koronari adalah saluran darah yang mengangkut darah, oksigen dan nutrien ke jantung kita.

Bagaimana hati kita menerima persediaan darahnya sendiri?

Ketika jantung berdegup, darah beroksigen didorong melalui aorta kami, pembuluh besar bahwa semua darah harus pergi melalui dari jantung ke seluruh tubuh. Kapal kecil pertama yang cawangan dari aorta pergi ke arteri koronari kami untuk membekalkan otot jantung dengan oksigen dan nutrien dan menyimpannya mengepam. Terdapat tiga arteri koronari utama, dan setiap cawangan ini menjadi saluran yang lebih kecil dan lebih kecil untuk membekalkan oksigen dan nutrien yang diperlukan ke setiap bahagian otot jantung.

Penyakit arteri koronari (CAD) berlaku apabila arteri koronari kita - saluran darah utama yang membekalkan darah ke jantung kita - rosak atau berpenyakit. Beberapa nama lain yang biasa digunakan untuk merujuk kepada CAD termasuk:

 • Penyakit jantung koronari: penyakit koronaari (iaitu saluran yang memberi makan otot jantung)
 • Penyakit jantung iskemia: penyakit jantung yang disebabkan oleh aliran darah yang berkurangan ke otot jantung.
 • Aterosklerosis: keadaan yang dicirikan oleh arteri sempit, keras, dan plak lemak, yang merupakan deposit kolesterol dan bahan lain di dalam kapal yang mewujudkan kawasan sempit tambahan. 

Penyakit jantung iskemia menyumbang hampir 15% daripada semua kematian di Malaysia dan menjadi semakin biasa.

Dalam penyakit arteri koronari, terdapat penyempitan atau penyumbatan dalam saluran darah tersebut. Ini bermakna bahawa bekalan darah, dan oleh itu bekalan penting oksigen dan nutrien, dikurangkan atau dipotong ke bahagian otot jantung yang berkaitan dengan arteri berpenyakit. 

Setiap bahagian peredaran koronari boleh terjejas, tetapi biasanya akan ada beberapa kawasan sempit yang lebih buruk daripada yang lain. Keterukan pengurangan aliran darah dan kawasan jantung yang terjejas boleh membuat perbezaan besar kepada pengurusan dan hasil penyakit jantung koronari. 

Aterosklerosis perlahan-lahan boleh mencapai titik di mana ia menyebabkan aliran darah terhad, atau ia boleh memburukkan lagi dan menyebabkan masalah akut dengan cepat. Jika kita mempunyai lemak yang dibina di dalam kapal, permukaan binaan ini boleh menjadi agak tidak stabil, dan mungkin tiba-tiba pecah atau ricih. Tindak balas semula jadi badan kita terhadap pecah tisu dalam saluran adalah untuk memulakan proses pembekuan, yang mewujudkan trombus atau beku di kawasan saluran darah yang sudah sempit ini. Ini boleh menyebabkan penyumbatan lengkap saluran dan teruk menghadkan bekalan darah ke jantung.

Bekalan darah yang dikurangkan menyebabkan kerosakan pada otot jantung, dan kami memanggil iskemiaitu. Bekalan darah yang terhad dengan berkesan menyebabkan kawasan tisu mati, dan kami memanggil infarksiitu.

Apa yang Menyebabkan Penyakit Jantung Koronari?

Sesetengah orang lebih cenderung untuk mengalami penyakit jantung koronari daripada yang lain, dan kita mempunyai pemahaman yang baik tentang banyak sebab dan faktor risiko penyakit jantung. Beberapa faktor risiko ini adalah perkara-perkara yang boleh kita ubah, sementara ada yang tidak. Kami memanggil mereka faktor risiko yang boleh disesuaikan dan tidak boleh dipindah milik masing-masing.

Faktor Risiko tidak boleh diperbaharui

 • Umur: Apabila kita berumur, risiko penyakit arteri koronari kita meningkat. Kami juga lebih cenderung untuk mempunyai keadaan kesihatan lain, berkaitan atau tidak berkaitan apabila kami semakin tua.
 • Jantina: Lelaki lebih berisiko penyakit arteri koronari daripada wanita, untuk gabungan sebab, beberapa genetik, beberapa persekitaran.
 • Sejarah Keluarga: Kita lebih cenderung untuk menghidap penyakit jantung jika kita mempunyai saudara terdekat yang mempunyai atau mempunyai penyakit ini. Risikonya bahkan lebih tinggi jika anggota keluarga kita mengidap penyakit arteri koroner pada usia muda.

Faktor Risiko Boleh Ubah Suai

 • Merokok
 • Pengambilan alkohol yang tinggi
 • Obesiti: Obesiti sering dikaitkan dengan diet yang tidak sihat, kurang bersenam, dan kolesterol tinggi. Walau bagaimanapun, tanpa faktor-faktor tersebut, berat badan berlebihan meletakkan anda pada risiko penyakit jantung yang lebih tinggi, antara keadaan lain.
 • Gaya hidup yang tidak aktif
 • Tekanan darah tinggi 
 • Kolesterol tinggi
 • Diabetes

Gejala Penyakit Jantung Koronari

Lapisan lemak dan plak dalam saluran darah membina perlahan-lahan pada mulanya, jadi seseorang mungkin mempunyai penyakit arteri koronari selama bertahun-tahun sebelum sebarang gejala muncul.

Sebaik sahaja seseorang mula mengalami gejala, kita mungkin mula membincangkan sindrom koronari akut (ACS). ACS menerangkan spektrum keadaan yang mungkin dialami oleh seseorang yang menghidap penyakit arteri koronari. Gejala setiap jenis ACS adalah sama dan termasuk:

 • Sesak nafas
 • Keletihan secara tiba-tiba
 • Sakit dada, tekanan atau sesak
 • Kesakitan di lengan kiri atau rahang

Antara syarat-syarat di bawah JAS termasuk:

 • Angina stabil: Individu yang mempunyai angina stabil cenderung mengalami gejala ACS semasa melakukan senaman. Apabila kita bersenam, badan kita memerlukan lebih banyak oksigen untuk dipam ke otot, jadi jantung kita berfungsi lebih keras dan lebih cepat. Jika kapal sempit bermakna bahawa sebahagian daripada otot jantung tidak mendapat oksigen yang mencukupi untuk memenuhi permintaan yang meningkat ini, kita mendapat sakit dada. Jika rasa sakit ini reda ketika kita beristirahat, kita menyebutnya angina stabil.
 • Angina tidak stabil: Individu yang mengalami angina yang tidak stabil mungkin mengalami gejala semasa melakukan senaman atau berehat. Gejala-gejala ini boleh datang dan pergi tanpa apa-apa sebab yang jelas dan lebih sukar untuk diuruskan. Angina yang tidak stabil memerlukan rawatan perubatan segera.
 • Infarksi miokardium (MI): Juga dikenali sebagai serangan jantung, MIs selanjutnya dikategorikan ke dalam NSTEMI atau STEMI, yang menggambarkan betapa teruk serangan jantung berdasarkan ujian yang mereka lakukan di hospital. MI adalah kecemasan perubatan.

Orang yang berbeza merasakan sakit jantung dengan cara yang berbeza, dengan perbezaan tertentu   antara pengalaman lelaki dan wanita. Kita tidak boleh bergantung semata-mata kepada gejala untuk membuat diagnosis jadi selalu penting untuk mendapatkan sakit dada diperiksa oleh profesional perubatan yang boleh melakukan pelbagai ujian.

Mendiagnosis Penyakit Jantung Koronari

Jika anda pergi ke hospital atau berunding dengan profesional perubatan dengan gejala seperti sakit dada atau sesak nafas, barisan tindakan pertama adalah untuk menolak atau mengesahkan serangan jantung. Mereka juga mungkin melihat keadaan lain yang boleh menyebabkan sakit dada, seperti masalah paru-paru atau keadaan jantung yang lain.

Ujian yang dijalankan ke atas orang yang mempunyai gejala penyakit jantung koronari atau ACS termasuk:

Ujian Darah

Jika anda mengalami sakit dada secara tiba-tiba atau gejala yang berkaitan, doktor anda akan menjalani ujian darah. Darah rutin mungkin termasuk ujian untuk fungsi buah pinggang dan hati, anemia dan penanda jangkitan. Ujian yang lebih spesifik untuk penyakit jantung adalah ujian Troponin - ini adalah ujian darah untuk bahan kimia yang jantung melepaskan apabila ia rosak. Ujian ini akan diulang beberapa jam selepas yang pertama - ia adalah perbezaan antara kedua-dua nombor yang memberitahu doktor sama ada ini adalah peristiwa akut atau berterusan. Sekiranya penyakit jantung disyaki, ujian kolesterol boleh dilakukan pada ketika ini.

Elektrokardiogram (ECG)

Elektrokardiogram (ECG) adalah ujian di mana wayar dipasang pada dada anda dengan pelekat, mengukur aktiviti elektrik jantung anda dengan setiap degupan jantung dan melukis graf yang menunjukkan jika terdapat mana-mana kawasan jantung yang rosak, di mana mereka berada, betapa buruknya kerosakan itu, dan sama ada ia berkembang. Doktor dan jururawat mungkin mengambil ECG apabila anda mengalami kesakitan dan yang lain apabila anda tidak kerana jika terdapat bacaan yang berbeza dengan atau tanpa kesakitan, itu boleh menjadi penting.

Pemantauan Jantung

Orang yang mempunyai kawasan kerosakan atau ischaemia di otot jantung lebih cenderung mempunyai masalah dengan irama jantung, terutamanya dalam beberapa jam pertama dan hari selepas peristiwa akut seperti serangan jantung. Jika anda dimasukkan ke hospital, anda mungkin perlu kekal melekat pada monitor jantung yang menunjukkan bacaan irama jantung anda yang berterusan.

Echocardiogram

Kadang-kadang dirujuk sebagai 'echo' atau 'trans-thoracic echo (TTE)', ini adalah imbasan ultrabunyi di mana jeli diletakkan di dada anda dan tongkat dipindahkan ke atasnya untuk menunjukkan kepada pengamal gambaran ultrabunyi struktur dan fungsi jantung. Terdapat juga gema trans-oesophageal (TOE) yang menunjukkan gambaran jantung yang sama menggunakan tiub kecil yang disebarkan ke dalam tekak.

Jenis ujian lain termasuk teknik pengimejan perubatan yang berbeza seperti imbasan CT atau MRI yang dapat memberitahu kita lebih lanjut mengenai fungsi dan struktur jantung dan penyempitan dalam saluran darah. Terdapat juga ujian tekanan untuk menunjukkan bagaimana fungsi jantung apabila ia dibuat untuk bekerja lebih keras.

Rawatan Penyakit Arteri Koronari

Ubat untuk Penyakit Jantung

Terdapat beberapa jenis ubat yang ditawarkan kepada orang yang mempunyai penyakit arteri koronari. Ubat untuk kolesterol seperti statin sentiasa disyorkan untuk mencegah masalah serius bagi orang berisiko tinggi, walaupun ujian darah menunjukkan tahap kolesterol yang boleh diterima. Pencair darah seperti dos aspirin yang rendah secara rutin diberikan untuk mengekalkan aliran darah yang baik melalui kawasan sempit arteri koronari.

Nitrat

Jika anda mengalami gejala angina (atau sakit dada), anda mungkin diberi sejenis ubat nitrat yang bertindak pantas dalam bentuk semburan atau tablet yang larut di mulut di bawah lidah atau di sebelah gusi. Ini adalah ubat-ubatan yang meluaskan saluran darah, yang bermaksud bahawa aliran darah bertambah baik melalui kawasan saluran sempit, melegakan sakit jantung. Ini boleh digunakan apabila diperlukan, walaupun jika anda mendapati bahawa anda menggunakannya dengan kerap, adalah penting untuk berjumpa doktor untuk mempertimbangkan ubat anti-anginal yang bertindak lebih lama atau rawatan lain.

Angiogram Koronari atau Angioplasti

Angiogram koronari adalah ujian diagnostik dan campur tangan rawatan untuk penyakit arteri koronari. Ia melibatkan mempunyai tiub kecil yang melalui hirisan yang dibuat sama ada di pergelangan tangan atau pangkal paha, yang dipandu melalui saluran darah ke dalam peredaran jantung. Pewarna disuntikkan ke dalam saluran darah ini, yang menunjukkan kepada kita di mana kawasan sempit berada pada x-ray. Tiub yang sama mempunyai belon kecil pada akhir yang boleh diletakkan di kawasan sempit untuk memampatkan sebarang deposit lemak, meningkatkan aliran darah. Stent – tiub kecil logam mesh - boleh ditinggalkan di tempatnya. Katil mesh ini ke dalam kapal untuk memastikan kawasan sempit terbuka. Ujian ini kadang-kadang boleh menunjukkan kawasan yang sedikit sempit yang mungkin memerlukan rawatan lanjut pada masa akan datang.

Koronari Artery Bypass Grafts

Sekiranya terdapat kawasan arteri koronari yang benar-benar disekat atau tidak dapat dibuka dengan cukup dengan campur tangan yang lebih mudah, pembedahan pintasan mungkin diperlukan. Dalam jenis pembedahan jantung ini, urat diambil dari kaki dan dicantumkan ke peredaran koronari untuk mengambil darah melepasi kawasan yang disekat. Ini adalah pembedahan jantung terbuka dan tidak sesuai untuk semua orang, tetapi boleh menjadi rawatan menyelamatkan nyawa.

Perubahan Gaya Hidup

Meningkatkan diet anda, bersenam lebih banyak dan menangani mana-mana faktor risiko anda yang boleh diperbaharui untuk penyakit adalah cara penting untuk meningkatkan penyakit arteri koronari anda dan mengurangkan keperluan untuk rawatan invasif yang lebih atau berulang. Anda mungkin ditawarkan program pendidikan dan senaman untuk membantu anda menjadi lebih sihat.

Pencegahan Penyakit Jantung Koronari

Menyedari faktor risiko anda untuk penyakit arteri koronari adalah langkah pertama; mengurangkan faktor risiko anda yang boleh diperbaharui adalah satu-satunya perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan risiko penyakit arteri koronari yang serius atau semakin teruk:

Berhenti Merokok

Berhenti merokok bukan sahaja mengurangkan risiko penyakit arteri koronari tetapi juga masalah kesihatan yang membawa maut. Cuba untuk berhenti merokok boleh menjadi sukar, tetapi bantuan sentiasa tersedia, dan ia adalah salah satu perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk kesihatan anda dan keluargaanda.

Hadkan Pengambilan Alkohol Anda

Tinggal dalam garis panduan yang disyorkan untuk pengambilan alkohol boleh mengurangkan risiko penyakit arteri koronari dan penyakit lain.

Makan Sihat

Meningkatkan diet anda boleh mengurangkan risiko penyakit arteri koronari anda. Tidak pernah terlambat untuk memulai. Tambah lebih banyak buah-buahan, sayur-sayuran dan protein tanpa lemak ke dalam diet anda dan pilih lemak yang lebih sihat untuk kesihatan, kolesterol, dan pinggang yang lebih baik hari ini.

Senaman

Menjalani gaya hidup yang tidak aktif - di mana anda duduk banyak - adalah salah satu faktor risiko terbesar untuk penyakit arteri koronari. Memasang sedikit - atau banyak - lebih banyak senaman ke dalam hari anda boleh membuat banyak perbezaan.

Menghadiri Pemeriksaan Kesihatan Secara Berkala

Seorang profesional penjagaan kesihatan boleh membantu anda menilai risiko anda dan mengambil langkah positif untuk berubah. Menghadiri pemeriksaan perubatan juga bermakna anda boleh mempunyai darah yang diambil secara teratur untuk menilai kolesterol anda dan ujian untuk risiko diabetes, serta keadaan serius yang lain. 

Ia tidak selalunya mudah untuk membuat perubahan ini dalam gaya hidup anda, tetapi ia dapat mengurangkan risiko penyakit saluran jantung dan penyakit lain yang mengancam nyawa, memberi anda kehidupan yang lebih lama dan lebih sihat. Sedikit usaha berjalan jauh. 

Jika anda bimbang tentang risiko penyakit arteri koronari, dapatkan nasihat doktor untuk mendapatkan nasihat yang lebih peribadi. Jika anda mengalami sakit dada, dapatkan rawatan perubatan segera.


Adakah anda sedang mencari seseorang untuk menjaga orang yang anda sayangi?

Homage menyediakan perkhidmatan penjagaan untuk orang yang anda sayangi di setiap peringkat. Profesional penjagaan terlatih kami dapat menyediakan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam, terapi rumah dan banyak lagi, untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat.

Berikan penjagaan terbaik kepada orang yang anda sayangi hari ini!  Isi borang di bawah untuk perundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami.

Isi butiran di bawah dan Penasihat Penjagaan kami boleh menghubungi anda dengan maklumat penjagaan yang anda perlukan.


Rujukan
 1. Masa, New Straits. "Penyakit Jantung Pembunuh Terbaik Rakyat Malaysia pada tahun 2019 | New Straits Times." NST Dalam Talian, 26 Nov. 2020, www.nst.com.my/news/nation/2020/11/644515/heart-disease-top-killer-malaysians-2019.
 2. Khoo, C.M., & Tai, E. S. (2014). Trend dalam kejadian dan kematian penyakit jantung koronari di rantau Asia Pasifik. Jurnal aterosklerosis dan trombosis, 21(Supplement1), S2-S8. https://doi.org/10.5551/jat.21_Sup.1-S2
 3. Lloyd-Jones, D.M., Leip, E. P., Larson, M. G., d'Agostino, R.B., Beiser, A., Wilson, P. W., ... & Levy, D. (2006). Ramalan risiko seumur hidup untuk penyakit kardiovaskular oleh beban faktor risiko pada usia 50 tahun. Peredaran, 113(6), 791-798. http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.532.7316&rep=rep1&type=pdf
 4. Kementerian Kesihatan Malaysia. Pencegahan Utama &Sekunder Penyakit Kardiovaskular 2017. , dari https://www.moh.gov.my/moh/resources/Penerbitan/CPG/CARDIOVASCULAR/3.pdf
 5. Lockyer, L. (2005). Tafsiran wanita mengenai gejala penyakit jantung koronari mereka. Jurnal Eropah kejururawatan kardiovaskular: jurnal Kumpulan Kerja kejururawatan kardiovaskular Persatuan Kardiologi Eropah, 4(1), 29. https://doi.org/10.1016/j.ejcnurse.2004.09.003
 6. Pertubuhan Kesihatan Sedunia. (2020). Hati: pakej teknikal untuk pengurusan penyakit kardiovaskular dalam penjagaan kesihatan primer. https://www.who.int/cardiovascular_diseases/hearts/Hearts_package.pdf

 

Mengenai Penulis
Pasukan penghormatan
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang