Penyakit Alzheimer 101: Punca, Gejala, Peringkat, Rawatan & Pencegahan

Ketahui semua tentang Penyakit Alzheimer, termasuk gejala, sebab, peringkat, rawatan dan pencegahan, dan bagaimana untuk menjaga orang yang dikasihi dengan keadaan ini.

oleh pasukan Homage

Apakah Penyakit Alzheimer?

Penyakit Alzheimer - sering dirujuk sebagai 'Alzheimer' adalah bentuk demensia yangpaling biasa. Seperti kebanyakan jenis demensia, ia adalah penyakitberterusan, degeneratif tanpa penawar yang sedia ada.

Penyakit Alzheimer menjadi lebih biasa apabila kita berumur, menjejaskan 8.5 peratus orang berusia lebih dari 60 tahun di Malaysia.

Perubahan dalam otak yang menyebabkan Alzheimer bermula jauh sebelum gejala muncul. Semakin cepat ia didiagnosis, rawatan yang lebih cepat boleh mula melambatkan perkembangan penyakit ini, dan semakin cepat orang yang terjejas boleh mula merancang kehidupan mereka dengan penyakit Alzheimer. Kehilangan ingatan dan gejala alzheimer lain boleh menyusahkan dan pemikiran diagnosis demensia boleh menjadi luar biasa, jadi kadang-kadang orang mengelakkan pergi ke doktor atau cuba menyembunyikan gejala mereka.

Dengan atau tanpa diagnosis rasmi, Alzheimer akan maju, dan diagnosis awal bermaksud anda diperingatkan dan dapat mengakses sokongan.

Gejala Penyakit Alzheimer

tanda-tanda amaran awal Alzheimer - penghormatan

Penyakit Alzheimer adalah keadaan yang membatasi kehidupan, tetapi trajektorinya tidak selalu dapat diramalkan. Sesetengah orang mengekalkan fungsi yang baik selama bertahun-tahun selepas diagnosis manakala yang lain maju melalui peringkat Alzheimer dengan cepat. Di samping itu, disebabkan oleh corak gejala yang kadang-kadang berubah-ubah pada awal Alzheimer, orang yang berbeza mungkin menerima diagnosis mereka pada pelbagai peringkat penyakit mereka.

Gejala pada Peringkat Awal Penyakit Alzheimer

Gejala yang paling biasa dikaitkan dengan Alzheimer adalah kehilangan ingatan jangka pendek. Kehilangan ingatan jangka pendek, berbanding dengan kehilangan ingatan jangka panjang, bermakna anda mungkin dapat mengingati peristiwa dari masa lalu yang jauh dengan jelas, tetapi sering melupakan peristiwa baru-baru ini atau salah tempat. Beberapa perubahan dalam cara kita berkomunikasi adalah perkara biasa pada peringkat awal penyakit Alzheimer, termasuk kesukaran mencari perkataan yang betul atau memahami orang lain, dan jangka perhatian yang singkat.

Gejala di Peringkat Pertengahan Penyakit Alzheimer

Apabila penyakit Alzheimer berkembang, orang biasanya menjadi semakin keliru dan tidak pasti tentang masa, lokasi dan peristiwa. Ini boleh menyusahkan dan menakutkan, dan orang juga boleh menjadi gelisah, paranoid dan kadang-kadang agresif. Karena tidak dapat secara konsisten mengenali anggota keluarga dapat mengecewakan semua orang yang terlibat.

Perubahan mood atau keperibadian lebih biasa pada peringkat pertengahan Alzheimer, dan kedua-duanya merupakan gejala utama penyakit dan gejala sekunder yang disebabkan oleh sifat menyedihkan gejala lain penyakit ini.

Sesetengah gejala orang berubah-ubah sepanjang hari, sering menjadi lebih ketara pada waktu malam. Berada dalam persekitaran yang tidak dikenali boleh membuat kekeliruan dan pergolakan Alzheimer lebih ketara.

Gejala di Peringkat Akhir Penyakit Alzheimer

Pada peringkat akhir penyakit Alzheimer, ia menjadi sukar untuk berfungsi secara bebas. Orang mungkin mula berjuang untuk berdiri atau bergerak tanpa bantuan. Mereka mungkin kehilangan keupayaan mereka untuk bercakap, memberi makan diri mereka dan menelan, dan mengawal pergerakan pundi kencing dan usus mereka. Pada peringkat akhir Alzheimer, orang biasanya memerlukan sokongan dengan aktiviti kehidupan seharian dan memerlukan input yang signifikan dari penjaga, sama ada secara rasmi bekerja atau ahli keluarga. Penghidap Alzheimer yang maju mungkin memerlukan penjagaan sepenuh masa untuk membantu mereka kekal selamat dan memastikan mereka tidak mengalami keadaan lain yang berkaitan dengan tidak bergerak, inkontinens, dan dehidrasi atau pemakanan yang buruk.

Pada peringkat yang sangat lewat Alzheimer, penjagaan adalah paliatif, yang bermaksud bahawa ia bertujuan untuk menguruskan gejala dan keselesaan orang itu melalui penyakit mereka. Orang dengan Alzheimer maju yang telah mengalami masalah menelan boleh menjadi terdedah kepada jangkitan dada yang serius. Pada peringkat akhir Alzheimer, kehilangan selera makan adalah perkara biasa dan boleh menjadi bahagian normal dan semula jadi akhir hayat.

Penjagaan Demensia Berkualiti Di Setiap Peringkat

Homage menyediakan sokongan penjagaan demensia di setiap peringkat – daripada ringan kepada demensia peringkat lanjutan, profesional penjagaan kami dapat memberikan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam dan terapi rumah, untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat.

Tempah Konsultasi Penjagaan Percuma dengan Homage Hari Ini >

Bagaimana Penyakit Alzheimer Didiagnosis?

Ia boleh menjadi sukar untuk mengenali gejala Alzheimer dalam diri anda. Selalunya, ahli keluarga adalah orang yang pertama menunjukkan ingatan yang semakin teruk atau perubahan luar biasa dalam keupayaan atau mood fungsional. Oleh itu, ia berguna untuk mempunyai orang yang dikasihi hadir pada janji temu untuk masalah ingatan, kerana mereka mungkin dapat memberikan laporan gejala yang lebih tepat dan objektif.

Masalah ingatan tidak semestinya bermakna bahawa anda mempunyai Alzheimer atau satu lagi bentuk demensia - tidak biasa untuk kadang-kadang lupa di mana anda meninggalkan kunci anda, dan sesetengah orang nampaknya mempunyai ingatan yang lebih baik secara semula jadi daripada yang lain - tetapi luput dalam ingatan yang menjadi lebih kerap atau menyedihkan harus dinilai oleh doktor.

Oleh kerana kehilangan ingatan dan gejala demensia lain berkait rapat dengan penuaan, mereka kadang-kadang diberhentikan sebagai sebahagian daripada proses penuaan semulajadi. Walau bagaimanapun, demensia bukan sebahagian daripada penuaan normal dan gejala-gejalanya perlu diambil serius, dinilai dengan teliti dan diuruskan dengan berkesan.

Masalah ingatan boleh mempunyai pelbagai sebab, termasuk jangkitan, keletihan, dan ubat-ubatan tertentu, jadi penting untuk tidak mencuba dan mendiagnosis diri sendiri. Apa sahaja punca kehilangan ingatan atau perubahan lain, doktor boleh membantu anda memahami dan menguruskannya.

GP anda boleh merujuk anda ke klinik memori pakar, di mana anda mungkin melihat pakar geriatrik - doktor yang pakar dalam keadaan yang berkaitan dengan penuaan; ahli neurologi - doktor yang pakar dalam keadaan otak atau sistem saraf; atau doktor yang pakar dalam psikiatri usia tua.

Ujian boleh dilakukan untuk mengenepikan sebab-sebab lain gejala yang anda alami, termasuk ujian darah dan pemeriksaan kesihatan umum. Penglihatan dan pendengaran anda boleh dianggap sebagai faktor yang menyumbang kepada gejala anda. Terdapat juga soal selidik yang digunakan oleh doktor untuk menilai fungsi memori jangka pendek dan jangka panjang, kesedaran tempat dan tarikh, dan keupayaan anda untuk menumpukan perhatian. Ini mungkin termasuk tugas-tugas seperti mengingati satu siri perkataan dan mengulanginya kemudian dalam peperiksaan.

Imbasan pengimejan perubatan seperti imbasan CT atau MRI boleh dilakukan untuk mencari perubahan dalam otak yang berkaitan dengan Alzheimer, atau untuk menolak keadaan lain yang berkaitan dengan struktur otak. Imbasan ini akan dapat menunjukkan jika seseorang mempunyai, sebagai contoh, mempunyai strok, atau luka atau jisim di dalam otak. Ini bermakna diagnosis alternatif dan kursus rawatan yang berbeza.

Demensia vs Alzheimer

Kadang-kadang, kita mendengar istilah Alzheimer dan demensia yang digunakan seolah-olah bertukar-tukar. Walaupun Alzheimer adalah bentuk demensiayang paling biasa, terdapat banyak bentuk demensia lain, termasuk demensia badan Lewy, demensia vaskular, dan demensia Parkinson. Walaupun mereka semua berada di bawah istilah payung demensia yang sama dan berkongsi gejala biasa, sebab dan corak penyakit boleh berbeza. Demensia vaskular, sebagai contoh, dicirikan oleh corak penurunan 'melangkah'; tempoh fungsi stabil alternatif dengan penurunan pesat secara tiba-tiba ke tempoh lain yang stabil, tetapi dikurangkan, fungsi. Alzheimer, sebaliknya, cenderung mengikuti corak kemerosotan yang lebih stabil dan beransur-ansur. Kawasan otak yang terjejas dan cara perubahan berkembang membezakan pelbagai bentuk demensia.

Ketahui lebih lanjut mengenai perbezaan antara demensia dan Alzheimer di sini.

Punca Penyakit Alzheimer

Alzheimer disebabkan oleh perubahan fisik di otak. Protein yang disimpan dalam tisu otak kita dari masa ke masa boleh menghalang beberapa isyarat kimia semulajadi – neurotransmitter – daripada menghantar maklumat dengan betul. Kawasan tertentu otak kita kemudian akan mula mengecut, bermula dengan bahagian-bahagian yang berkaitan dengan ingatan.

Punca-punca perubahan ini tidak difahami sepenuhnya, dan kita tidak tahu mengapa ia berlaku kepada sesetengah orang lebih daripada yang lain. 

Terdapat beberapa faktor yang berkaitan dengan penyakit Alzheimer tetapi yang tidak menyebabkannya. Penuaan adalah faktor risiko yang paling penting yang berkaitan dengan penyakit Alzheimer. Orang yang mempunyai sejarah penyakit kardiovaskular juga lebih cenderung untuk menghidap Alzheimer. Ini mungkin kerana beberapa faktor risiko penyakit kardiovaskular juga menyumbang kepada Alzheimer, dan bukannya menjadi punca langsung. Faktor risiko yang kuat untuk penyakit kardiovaskular yang juga dianggap berkaitan dengan Alzheimer termasuk:

Ini adalah faktor risiko yang diketahui menyumbang kepada beberapa penyakit serius, dan mengikuti gaya hidup yang sihat adalah perkara yang paling penting yang boleh anda lakukan untuk mencegah keadaan kesihatan yang serius termasuk penyakit Alzheimer.

Rawatan Penyakit Alzheimer

Tidak ada ubat untuk Alzheimer, tetapi terdapat beberapa rawatan yang dapat membantu melambatkan perkembangan gejala. 

Ubat untuk Penyakit Alzheimer

Ubat-ubatan yang dikenali sebagai perencat acetylcholinesterase membantu menguatkan komunikasi antara saraf di dalam otak, melambatkan ungkapan gejala Alzheimer. Ubat lain yang dipanggil Memantine juga boleh ditetapkan untuk melambatkan kehilangan ingatan progresif.

Antidepresan juga sering ditetapkan untuk orang yang menghidap Alzheimer. Kadang-kadang, ini adalah untuk merawat kemurungan yang mungkin pergi bersama-sama dengan penyakit Alzheimer. Pada masa - masa lain, mereka digunakan untuk membantu mengurangi gejala pergolakan, agresi, atau penderitaan yang ekstrem. Orang yang menjadi sangat tertekan atau agresif sehingga mereka berisiko mencederakan diri sendiri atau orang lain juga boleh diberi ubat untuk membantu mereka berehat dan tenang semasa episod tersebut.

Walaupun dengan ubat- ubatan, penyakit Alzheimer adalah progresif, yang bermaksud bahawa ia bertambah buruk dari masa ke masa. Oleh itu, pengurusan gejala adalah matlamat utama rawatan Alzheimer, dan ini sebahagian besarnya bukan perubatan.

Rawatan Bukan Perubatan untuk Penyakit Alzheimer

Rawatan bukan perubatan boleh mengambil bentuk perkhidmatan sokongan untuk membantu mengekalkan kemerdekaan dan membuat apa-apa perubahan dalam keupayaan fungsional. Sesi terapi dengan terapi kognitif dan pakar rangsangan kognitif boleh membantu memperbaiki atau memanjangkan ingatan dan fungsi.

Menguruskan Alzheimer juga bermaksud menguruskan mood seseorang. Adalah normal untuk merasa tertekan dan cemas tentang menghidap Alzheimer, dan apabila ia maju, ungkapan kemurungan itu boleh menjadi bahagian kehidupan yang lebih besar dan lebih besar. Sekiranya masalah ingatan jangka pendek kelihatan tidak dapat diatasi, terapi peringatan boleh membantu; projek 'kisah hidup' boleh menjadi terapeutik untuk seseorang dengan Alzheimer dan keluarga dan orang tersayang mereka, dan dapat membantu mana-mana profesional memahami nilai - dan nilai - orang di luar penyakit.

Mendapatkan Penjagaan Profesional Buat Insan Tersayang

Orang yang hidup dengan demensia sering tahan terhadap perubahan. Apabila ia datang kepada penjagaan, adalah penting untuk mendapatkan profesional penjagaan dengan pengalaman dan kepakaran yang betul.

Homage menyediakan penjagaan holistik dan profesional untuk orang yang mengalami demensia. Anda boleh meneroka pelbagai perkhidmatan demensia kami di bawah.

Tempah Konsultasi Penjagaan Percuma dengan Homage Hari Ini >

Berkomunikasi dengan Orang dengan Alzheimer

Semua orang berbeza dan corak penyakit boleh berbeza-beza dari seorang ke seorang dan berubah-ubah dari masa ke masa. Pada peringkat awal, orang yang kehilangan ingatan jangka pendek yang ringan mungkin dapat dengan mudah disusun semula dengan situasi dengan peringatan lembut.

Pastikan Komunikasi Mudah Diikuti

Menyedari jangka perhatian yang mungkin berkurangan dan kehilangan ingatan adalah penting apabila bercakap dengan seseorang dengan penyakit Alzheimer. Gunakan ayat yang lebih pendek dan jelaskan tentang pilihan supaya lebih mudah bagi mereka untuk mengikuti. 

Penghidap Alzheimer mungkin sukar untuk mengekalkan maklumat untuk jangka masa yang panjang, jadi perbualan dengan seseorang yang mempunyai ingatan jangka pendek yang buruk mungkin berulang. Ia boleh mengecewakan untuk ditanya soalan yang sama berulang kali, tetapi penting untuk diingat bahawa dalam perspektif mereka, setiap kali anda menjawab akan menjadi kali pertama mereka pernah mendengarnya. Jika seseorang tidak tahu bahawa anda telah menjawab soalan yang sama beberapa kali, mereka tidak akan memahami kekecewaan dan kemarahan yang mengiringi jawapan anda dan mungkin mendapati perubahan mood menjengkelkan atau menakutkan. 

Berorientasikan semula Orang dengan Kehilangan Ingatan

Orang yang mempunyai kehilangan ingatan jangka pendek yang mempunyai kenangan yang jelas pada masa lalu kadang-kadang mungkin kelihatan hidup pada masa itu - tidak biasa bagi seseorang dengan Alzheimer untuk menyalahkan anak mereka untuk suami mereka, atau bertanya di mana seseorang yang meninggal dunia beberapa tahun yang lalu. Ini jenis pusingan memori boleh mengganggu semua orang, dan ia tidak selalu mudah untuk menilai bagaimana untuk bertindak balas kepada mereka. Sekiranya seseorang yang menghidap penyakit Alzheimer dapat dengan mudah diingatkan dan dibawa ke hari ini, itu mungkin tindakan terbaik. Sekiranya mereka tidak dapat menyimpan maklumat dengan baik, untuk sentiasa mengingatkan mereka bahawa mereka salah atau bahawa orang yang mereka cari telah meninggal dunia mungkin merasa tidak perlu kejam dan tidak mungkin memberi manfaat kepada sesiapa sahaja. Kenangan orang boleh berubah-ubah dengan Alzheimer, jadi perkara-perkara ini perlu dinilai dari hari ke hari, minit demi minit.

Situasi Yang Luar Biasa dan Keputusan Penting

Walaupun perjalanan hospital atau tinggal di persekitaran yang tidak dikenali kadang-kadang tidak dapat dielakkan, berada di luar persekitaran rumah yang terkenal boleh membuat gejala Alzheimer lebih teruk dan mungkin mengelirukan dan menakutkan. Sekiranya seseorang dengan Alzheimer biasanya memerlukan seseorang yang mengenali mereka untuk berada di sekitar dan menyokong mereka, ini mungkin tidak selalu mungkin semasa tinggal di hospital. Sesetengah organisasi yang menyokong orang yang mempunyai masalah komunikasi mengesyorkan membuat dokumen untuk menerangkan keperluan individu apabila mereka tidak dapat menyatakan keperluan mereka sendiri. Ini mungkin semudah senarai makanan dan program televisyen yang disukai oleh orang yang disukai, atau mungkin lebih terperinci mengenai kehidupan mereka dan jenis perkara yang penting bagi mereka dan yang mungkin ingin mereka bicarakan.

Mempunyai penyakit Alzheimer tidak secara automatik bermakna bahawa orang itu tidak dapat membuat keputusan penting, seperti mengenai rawatan perubatan. Menilai sama ada seseorang mempunyai, atau kekurangan, keupayaan untuk membuat keputusan tersebut perlu berdasarkan individu dan keadaan. Pendekatan pragmatik adalah untuk menjangkakan bahawa, pada satu ketika, seseorang yang memajukan penyakit Alzheimer tidak lagi dapat membuat keputusan yang tepat mengenai perkara-perkara penting, dan mungkin sesuai untuk mencalonkan peguam bela atau membuat kenyataan undang-undang yang memperincikan hasrat masa depan mereka mengenai rawatan perubatan - Perancangan Penjagaan Lanjutan.

Bolehkah Penyakit Alzheimer Dicegah?

Oleh kerana pemahaman kami yang terhad tentang punca Alzheimer, pada masa ini tidak ada cara yang pasti untuk mencegah penyakit Alzheimer. Walau bagaimanapun, kita tahu beberapa faktor risiko untuk Alzheimer dan kebanyakannya boleh diuruskan atau diubah suai dengan mengikuti gaya hidup yang lebih sihat. Selain Alzheimer, pilihan gaya hidup yang sihat dapat membantu mencegah pelbagai penyakit serius seperti diabetes jenis 2, beberapa bentuk kanser, dan penyakit kardiovaskular. Berikut adalah beberapa petua yang boleh membantu mengurangkan risiko anda menghidap Alzheimer:

 • Berhenti merokok: Merokok adalah faktor risiko dan menyebabkan banyak keadaan kesihatan. Mengurangkan merokok dan berhenti merokok sama sekali boleh memberi kesan positif yang besar terhadap kesihatan anda dan orang yang anda sayangi, dan untuk mencegah penyakit yang mengancam nyawa. Tidak pernah terlambat untuk berhenti.
 • Mengurangkan pengambilan alkohol anda: Minum terlalu banyak alkohol boleh meningkatkan risiko anda beberapa bentuk demensia, serta beberapa kanser, penyakit kardiovaskular dan hati. Minum secara sederhana, jika sama sekali, untuk menjaga keadaan kesihatan ini.
 • Mengamalkan diet yang sihat: Laraskan diet anda kepada yang rendah lemak dan gula dan tinggi buah-buahan dan sayur-sayuran, protein tanpa lemak dan karbohidrat kompleks, untuk kesihatan keseluruhan yang lebih besar.
 • Mendapatkan banyak senaman: Senaman seolah-olah secara langsung meningkatkan fungsi fizikal dan mental, serta membantu kita mengekalkan berat badan yang sihat.
 • Kekal dalam bentuk:Memastikan anda kekal berat badan yang sihat melalui diet dan senaman yang baik meningkatkan kesihatan secara keseluruhan dan mengurangkan risiko penyakit serius, atau komplikasi daripada keadaan sedia ada.

Ambil petua lain yang boleh membantu mengurangkan risiko demensia di sini.

Di samping membuat perubahan gaya hidup sihat di mana anda boleh, cara penting untuk kekal sihat adalah dengan menguruskan keadaan kronik dengan baik dan menghadiri pemeriksaan dan ujian rutin. Kekal sihat adalah proses sepanjang hayat.

Hidup dengan Penyakit Alzheimer

Jika Anda telah didiagnosis mengidap Alzheimer, Anda mungkin akan merasakan berbagai emosi dan trepidation tentang masa depan. Walau bagaimanapun, perkara yang baik adalah bahawa mempunyai diagnosis yang jelas bermakna bahawa anda mempunyai sedikit maklumat mengenai apa yang diharapkan, apa yang perlu dilakukan mengenainya, dan bagaimana untuk mencari sokongan.

Sekiranya ahli keluarga atau rakan karib didiagnosis dengan Alzheimer, dapat membantu untuk mengetahui jenis sokongan di luar sana, baik untuk mereka dan untuk anda. Sebagai penyakit dengan kemerosotan progresif, ahli keluarga sering mendapati diri mereka secara beransur-ansur mengambil lebih banyak peranan penjagaan seperti masa berlalu. Dapat meramalkan dan mengenal pasti titik di mana anda memerlukan bantuan tambahan boleh berguna. 

Pakej penjagaan rasmi yang dirancang dapat membantu orang yang anda sayangi tetap selamat dan menyokong keluarga anda melalui perubahan yang sukar. Mempunyai penjagaan di rumah boleh bermakna menyokong kemerdekaan serta membuat kebolehan yang berubah-ubah atau merosot.

Sama ada anda telah didiagnosis dengan Alzheimer atau menjaga orang yang dikasihi dengan keadaan ini, sentiasa ingat bahawa anda tidak bersendirian dan jangan takut untuk menghulurkan bantuan.

Dapatkan Penjagaan Demensia Berkualiti dengan Penghormatan Dari Hanya RM30 / jam *

Homage menawarkan pakej penjagaan demensia bermula dari hanya RM30 / jam *! Muat turun Aplikasi Homage kami atau tempah konsultasi PERCUMA dengan Penasihat Penjagaan kami untuk mengetahui lebih lanjut hari ini!


 

Rujukan
 1. Yayasan Penyakit Alzheimer. "Perkembangan Penyakit Alzheimer dan Demensia Lain." Alzheimer, adfm.org.my/the-progression-of-alzheimers-disease-and-other-dementias/.
 2. Demensia Pertubuhan Kesihatan Sedunia (2020). https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/dementia who.int
 3. Venkataraman, A., Kalk, N., Sewell, G., Ritchie, C. W., & Lingford-Hughes, A. (2017). Alkohol dan Penyakit Alzheimer—Adakah Pergantungan Alkohol Menyumbang kepada Pemendapan Beta-Amyloid, Neuroinflammation dan Neurodegenerasi dalam Penyakit Alzheimer? https://doi.org/10.1093/alcalc/agw092 Alkohol dan   Alkoholisme
 4. McKeown, Jane; Clarke, Amanda; Ingleton, Christine; Ryan, Tony; Repper, Julie (2010). Penggunaan kisah hidup bekerja dengan orang yang mengalami demensia untuk meningkatkan penjagaan berpusatkan orang. Jurnal Antarabangsa Kejururawatan Orang Tua. https://doi.org/10.1111%2Fj.1748-3743.2010.00219.x
 5. Rusanen M, Kivipelto M, Quesenberry CP, Zhou J, Whitmer RA. Merokok Berat di Midlife dan Risiko Jangka Panjang Penyakit Alzheimer dan Demensia Vaskular. (2011) Arch Intern Med. https://jamanetwork.com/article.aspx?doi=10.1001/archinternmed.2010.393
 6. Institut Penuaan Kebangsaan (2019) Apa yang Kita Ketahui Mengenai Diet dan Pencegahan Penyakit Alzheimer? https://www.nia.nih.gov/health/what-do-we-know-about-diet-and-prevention-alzheimers-disease
 7. Smith, M., Robinson, L., & Segal, J (2020) Mencegah Penyakit Alzheimer. TolongGuide. https://www.helpguide.org/articles/alzheimers-dementia-aging/preventing-alzheimers-disease.htm
 8. Hospis Malaysia (2017). [dalam talian] Perancangan Penjagaan Awal: Membuat keputusan untuk akhir hayat . Boleh didapati di: https://hospismalaysia.org/wp-content/uploads/2017/02/Advance-Care-Planning.pdf
Mengenai Penulis
Pasukan penghormatan
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang