Petua untuk Penuaan Sihat

Penuaan: Apa yang Diharapkan dalam 40-an, 50-an, 60-an dan Seterusnya

Penuaan adalah proses semula jadi dalam kehidupan. Ketahui apa yang diharapkan semasa anda memasuki setiap dekad baru dalam hidup anda.

oleh Ain Nadzirah

Penuaan adalah lebih daripada sekadar rambut kelabu dan mengira tahun hidup. Ia adalah proses semulajadi untuk menjadi lebih tua, bermula secara beransur-ansur sekitar usia 40 tahun, apabila kita mula mengalami banyak perubahan fizikal, mental, fisiologi, dan sosial. 

Dengan peningkatan dalam perkhidmatan penjagaan kesihatan yang boleh diakses dan kesedaran awam, kami bernasib baik dapat menangguhkan proses penuaan dengan meminimumkan risiko kesihatan. Sehingga 2021, orang dewasa berumur 60 tahun ke atas dijangka hidup lebih lama dan menyumbang kepada populasi kumpulan umur yang lebih besar.

Beberapa statistik utama termasuk:

 • Wanita mencatatkan jangka hayat yang lebih tinggi sehingga umur 81.8 tahun, iaitu dua tahun lebih tua daripada lelaki.
 • Di kalangan kumpulan etnik utama, orang Cina diramalkan hidup paling lama antara 81.2 dan 75.9 tahun, diikuti oleh Bumiputera dan India. 
 • Jangka hayat terendah mengikut negeri ialah Perlis dengan julat AGE antara 69.4 dan 75.3, manakala yang tertinggi ialah Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Penuaan dalam 40-an anda

Tahun 40-an adalah 30-an baru, atau lebih mereka berkata. Walaupun kebanyakan kita kelihatan sihat di luar dan masih kelihatan muda, di sini datang tubuh kita memukul kita dengan beberapa tanda pertama penuaan.

Kadar metabolisme perlahan

Walaupun beberapa kajian baru-baru ini mendapati bahawa kadar metabolisme tidak melambatkan sehingga sekurang-kurangnya selepas tahun 60-an, metabolisme anda mungkin menurun lebih cepat kerana beberapa faktor.

 • Tekanan kronik: Boleh mengambil alih apabila menolak minda dan badan kita di luar keupayaan mereka. Peningkatan hormon tekanan anda (kortisol) menukar badan anda kepada mod melawan atau penerbangan yang menyekat fungsi tubuh buat sementara waktu, termasuk metabolisme anda.
 • Sarcopenia: Proses penuaan normal di mana kita secara semula jadi kehilangan otot apabila kita semakin tua. Ini bermakna kita tidak sihat secara fizikal seperti sebelumnya, menunjukkan bahawa metabolisme kita juga jatuh. Itulah sebabnya dalam usia 40-an, anda mungkin melihat lebih banyak sakit badan dan mudah keluar dari nafas apabila mengambil tangga.

Berat badan dan obesiti 

Kadar metabolisme yang perlahan akan menjadikannya lebih sukar untuk menurunkan berat badan. Dengan tabiat makan yang buruk dan kurang bersenam, anda mengambil lebih banyak kalori tanpa membakarnya untuk tenaga. Dari masa ke masa, kalori ini akan terkumpul di dalam badan anda sebagai lemak dan meningkatkan tahap kolesterol anda.  

Obesiti boleh membawa kepada banyak komplikasi serius, terutamanya penyakit kardiovaskular, diabetes, dan tekanan darah tinggi. Bagi wanita, penambahan berat badan mungkin memberi isyarat bahawa mereka akan memukul menopaus. 

Penuaan kulit

Melihat cermin pada zaman ini bermakna menghadapi kebenaran bahawa kulit anda tidak lagi berseri, licin, dan gemuk seperti pada zaman muda anda. Lapisan luar kulit (epidermis) menjadi lebih nipis, menjadikannya lebih halus dan melambatkan proses penyembuhan luka. 

Kedutan dan garis-garis halus juga mula kelihatan lebih kelihatan apabila kulit kita menjadi kendur kerana kekurangan pengeluaran kolagen dan elastin, dua protein penting untuk mengekalkan keanjalan kulit. Sebagai jumlah sebum (minyak) yang lebih rendah dihasilkan, keupayaan untuk mengekalkan kelembapan juga berkurangan, meninggalkan kita dengan permukaan kulit yang lebih kering dan kasar.

Pendedahan yang panjang kepada sinaran matahari atau ultraviolet (UV) boleh menyebabkan perubahan dalam sel pigmen (melanin), menyebabkan bintik-bintik umur keluar.

Penuaan pada usia 50-an anda

Sakit badan, luka dan keletihan mula merayap apabila anda memasuki usia 50-an kerana beberapa sebab.   

Menopaus dan andropause

SEMUA wanita berusia 50-an atau kadang-kadang lewat 40-an mengalami penurunan drastik dalam tahap hormon pembiakan, di mana anda tidak lagi mempunyai tempoh haid selama 12 bulan berturut-turut - menandakan berakhirnya haid. Walaupun fasa mengubah hidup ini kelihatan seperti kelegaan, tempoh peralihan sebelum menopaus membawa senarai ketidakselesaan yang panjang seperti kilat panas, berpeluh malam, masalah tidur, penambahan berat badan, dan perubahan mood.

Bagi sesetengah lelaki berusia 50-an, hormon lelaki mereka (testosteron) mula menurun dengan perlahan dari usia ini. Berbeza dengan menopaus, andropause tidak menyebabkan kemandulan dan tidak menjejaskan semua lelaki. Walaupun tidak mempunyai tempoh yang tidak dapat dipulihkan, tahap testosteron rendah boleh dirawat. Malah, komplikasi kesihatan lain mungkin berlaku jika diabaikan.  

Mengurangkan ketumpatan tulang

Salah satu kesan menopaus adalah penurunan tahap estrogen, hormon yang berfungsi untuk menyokong pertumbuhan dan mengekalkan struktur tulang. Jumlah estrogen yang lebih rendah menyebabkan ketumpatan tulang yang rendah, di mana tulang anda menjadi lebih nipis, rapuh, dan lemah.

Oleh itu, wanita lebih terdedah kepada keretakan atau penyakit tulang seperti osteoporosis, berbanding lelaki.

Haus dan lusuh sendi

Ruang antara tulang kita dipanggil sendi, mengandungi cecair bersama untuk melincirkan jurang sempit dan memastikan kelancaran pergerakan fizikal. Memasuki tahun 50-an, kita mula kehilangan cecair ini, menyebabkan sendi kita menjadi kaku kerana lebih banyak geseran antara tulang.

Bukan itu sahaja, tisu lembut di antara tulang yang dikenali sebagai pad tulang rawan juga secara beransur-ansur hilang, mengurangkan jurang pada sendi anda yang boleh menyebabkan postur yang terkulai (seperti membongkok). Oleh itu mengapa anda dapat melihat ketinggian anda mengecut apabila anda semakin tua.  

Penyakit mata yang berkaitan dengan usia

Melihat kanak-kanak dan orang dewasa yang lebih muda memakai cermin mata bukanlah sesuatu yang luar biasa pada masa kini kerana peningkatan masa skrin pada peranti elektronik. Selain daripada masalah mata yang boleh diurus seperti mata kering dan penglihatan yang berkurangan, penuaan juga menyebabkan gangguan mata utama yang mungkin memerlukan pembedahan laser untuk kes-kes yang teruk. Jika tidak dirawat, terdapat kemungkinan kehilangan penglihatan total atau buta. 

Katarak, glaukoma, degenerasi makular berkaitan usia (AMD), dan retinopati diabetes adalah beberapa penyakit mata yang berkaitan dengan penuaan yang paling biasa.  

Meningkatkan risiko kanser

Kadar kejadian kes kanser mula meningkat untuk memulakan usia 50-an. Untuk mengurangkan risiko penyakit kronik seperti yang anda umur, berusia 50-an adalah permulaan yang baik untuk menjalani pemeriksaan kesihatan. Dengan mengesan tanda-tanda awal dan amaran, doktor anda boleh menasihati rawatan segera sebagai pencegahan.

Penuaan pada usia 60-an dan seterusnya

Kualiti hidup pada tahun 60-an dan lebih tua sangat dipengaruhi oleh pelbagai masalah kesihatan. Kebanyakan komplikasi pada usia ini adalah jangka panjang dan boleh mengancam nyawa.

Risiko penyakit kronik yang lebih tinggi

Jika anda tidak mula membuat perubahan aktif pada gaya hidup anda pada awal usia 40-an, terdapat peluang yang lebih besar untuk didiagnosis dengan penyakit kronik di kemudian hari. 

Penyebab utama kematian di kalangan orang dewasa yang lebih tua adalah:

 • Penyakit jantung koronari: Penyempitan arteri akibat pembentukan lemak memaksa jantung anda bekerja lebih keras apabila mengepam darah, menyebabkan tekanan darah tinggi (hipertensi). Jantung yang lemah terdedah kepada serangan jantung dan kegagalan jantung.
 • Kanser: Statistik 2020 melaporkan lebih daripada 50% pesakit kanser tergolong dalam kumpulan umur 65 tahun ke atas, biasanya sudah mencapai peringkat lewat atau akhir. Kanser yang paling biasa ditemui ialah kanser payudara, kanser paru-paru, kanser prostat, dan kanser usus.
 • Strok: Sejenis penyakit kardiovaskular kerana aliran darah terhad ke otak. Tanpa oksigen yang mencukupi, sel-sel otak boleh rosak dan menjejaskan fungsi kognitif, pertuturan, atau motor. Diisytiharkan sebagai kecemasan perubatan, strok boleh berlaku dalam dua cara: iskemia dan hemorrhagic.

Sistem imun yang lemah akibat penuaan menjadikan tubuh anda terdedah kepada penyebaran jangkitan, yang seterusnya melambatkan pemulihan dan mengurangkan peluang hidup. Oleh itu, mengetahui tanda-tanda amaran boleh membantu menerima rawatan segera dan mengurangkan kematian.  

Kelemahan

Frailty adalah keadaan kesihatan yang berkaitan dengan penuaan biasa yang dicirikan oleh:

 • tenaga fizikal yang rendah dan kekuatan;
 • kawalan kehilangan pundi kencing dan pergerakan usus (inkontinensia); Serta 
 • mobiliti perlahan dan refleks. 

Penurunan keupayaan untuk memegang sesuatu dengan lebih tegas dan berjuang untuk mengimbangi badan kita dengan baik meningkatkan risiko jatuh, terutamanya di bilik mandi. Kesulitan sedemikian mungkin menimbulkan rasa takut untuk bergerak, yang seterusnya tidak menggalakkan seseorang pada usia ini daripada aktif dan menjaga kebersihan diri. Oleh itu, penjagaan jangka panjang adalah penting untuk memberi bantuan dengan aktiviti-aktiviti kehidupan seharian ini.

Penuaan kognitif dan kemerosotan

Selain kemerosotan kebolehan fizikal, fungsi kognitif kita perlahan-lahan menurun juga - tetapi ini tidak bermakna otak anda rosak! Anda hanya memerlukan masa yang lama untuk memproses maklumat, mengambil kenangan lama, dan mudah terganggu. Namun, anda masih dapat melakukan tugas harian tanpa sebarang masalah. Inilah yang kita tahu sebagai penuaan kognitif biasa (NCA).

Demensia, walaupun biasa di kalangan orang dewasa yang lebih tua, tidak berkaitan dengan usia dan oleh itu tidak normal. Ia adalah sindrom yang mengganggu laluan saraf di otak, menghalang sel-sel daripada berkomunikasi dengan betul antara satu sama lain. Jenis demensia yang paling lazim adalah Alzheimer. Gejala lebih teruk daripada NCA, sehingga mempengaruhi tingkah laku, mood dan kemerdekaan. Sering kali, anda tidak menyedari keadaan itu sendiri. 

Gangguan mental

Pada tahun 2009, kira-kira 13.9% rakyat Malaysia yang lebih tua dilaporkan mengalami kemurungan, tetapi bilangan kes telah meningkat dengan ketara sejak itu, termasuk yang tidak didiagnosis. Melalui penuaan fizikal dan kognitif boleh menyebabkan mereka berasa tidak berdaya serta terpencil, yang menyumbang kepada rasa kesepian. 

Anda mungkin menyedari perubahan personaliti untuk menjadi lebih terpelihara dengan kurang bercakap apabila masa berlalu. Sebab-sebab yang mungkin disebabkan oleh kecacatan mereka sendiri, bimbang mengganggu orang lain, kehilangan rakan atau pasangan hidup, merenung kematian, dan diabaikan oleh ahli keluarga. 

Penyakit mental lain yang sering dikaitkan dengan penuaan adalah kebimbangan, skizofrenia, dan psikosis.

Masalah tidur

Warga emas berusia 60-an dan lebih tua memerlukan jumlah tidur yang sama seperti kebanyakan orang dewasa, iaitu tujuh hingga lapan jam. Malangnya, penuaan merosakkan kitaran tidur anda di mana anda bangun lebih awal walaupun tidur awal malam sebelumnya-sindrom yang dipanggil Gangguan Fasa Tidur Lanjutan. Sebagai contoh, anda memukul guni pada masa yang sesuai 9 atau 10 malam tetapi kemudian berjaga pada pukul 3 pagi, menyebabkan waktu tidur berkurangan.

Selain kurang tidur, kualiti tidur anda pada waktu malam juga terganggu oleh pelbagai faktor termasuk:

 • Napping siang hari yang panjang
 • Kencing malam yang kerap (nocturia)
 • Kekejangan otot atau sakit sendi
 • Kesan sampingan ubat
 • Ketidakselesaan tidur seperti Sindrom Kaki Resah dan apnea tidur 
 • Kebimbangan dan kemurungan

Kehilangan pendengaran 

Melewati 65 tahun ke atas, kita mengalami proses penuaan biasa yang dipanggil presbycusis, di mana kita perlahan-lahan kehilangan deria pendengaran kita. Perubahan struktur dalam telinga dalam dan saraf terjejas dari telinga dalam ke otak (saraf pendengaran) biasanya merupakan punca utama. 

Ini menjelaskan mengapa orang tua kita sukar mendengar perbualan apabila ada bunyi di sekeliling kerana mereka hanya mendengar orang meraba dan bukannya bercakap. Kesukaran untuk mendengar bunyi tinggi seperti deringan telefon atau honk kereta juga boleh berlaku.

Kehilangan pendengaran tidak boleh disembuhkan, tetapi ada cara untuk meningkatkan pendengaran melalui penggunaan alat bantu pendengaran (untuk kehilangan ringan hingga sederhana) dan implan koklear (untuk kehilangan yang teruk).

Masalah pergigian dan mulut

Adalah mungkin untuk mempunyai gigi yang sihat dan penuh walaupun pada usia yang lebih tua, bergantung pada seberapa baik kita memerhatikan kebersihan mulut dan jenis makanan yang kita makan sejak muda. Jika kita sering mengambil makanan manis dan melangkau memberus gigi setiap hari, keadaan gigi kita boleh rosak lebih cepat seperti:

 • Hakisan lapisan luar gigi (enamel) menyebabkan sensitiviti meningkat kepada sensasi sejuk seperti ais krim dan minuman ais.
 • Makan makanan rangup keras juga boleh menyebabkan gigi kita retak dengan mudah.

Masalah mulut yang berkaitan dengan usia yang biasa adalah gusi surut, di mana gusi anda ditarik balik sehingga bahagian bawah berhampiran akar gigi anda dapat dilihat. Bit makanan boleh terperangkap dalam jurang yang terdedah, menarik pertumbuhan bakteria yang mengembangkan kerosakan gigi. Mempunyai gigi yang lebih sedikit menjadikan mengunyah perjuangan yang boleh membunuh selera makan anda, oleh itu kita melihat ramai warga emas mengalami diet yang buruk. 

Selain daripada penglihatan dan pendengaran yang buruk, deria rasa anda juga menjadi samar , kerana sel-sel tunas rasa tidak lagi membiak dengan cepat. Anda mungkin perasan bahawa orang dewasa pada tahun-tahun kemudiannya cenderung mengidam apa-apa yang manis kerana makanan rasa hambar. Sesetengah ubat juga boleh mengubah keupayaan anda untuk rasa rasa. 

Selain mencetuskan dahaga, penurunan pengeluaran air liur meninggalkan mulut anda kering dan menghalang pembilasan baki serbuk makanan, yang menimbulkan jangkitan mulut.

Cara penuaan yang sihat

Penuaan kelihatan seperti anda mempunyai banyak amaran kesihatan untuk diperhatikan, tetapi kuncinya adalah untuk memulakan muda. Beberapa petua berguna ini terdengar asas dan mudah (anda mungkin pernah mendengarnya seribu kali sebelum ini), namun penting dalam memastikan kehidupan yang lebih berkembang maju dan berpotensi lebih lama. 

 1. Kekal aktif secara fizikal untuk meletakkan otot berfungsi. Memastikan sentiasa ada pergerakan badan setiap hari, sama ada melalui bersenam, berjalan, atau berkebun. 
 2. Merangsang minda anda dengan mempunyai hobi seperti membaca surat khabar dan melakukan teka-teki silang kata. Selain mengurangkan tekanan, penggunaan otak secara aktif adalah penting untuk mengelakkan 'berkarat' ingatan dan keupayaan berfikir. 
 3. Terlibat dalam perbualan. Menjadi sosial membantu mengurangkan perasaan kesepian dan mengangkat mood anda. Jika anda seorang penjaga, bercakap dengan mereka setiap hari boleh menggalakkan komunikasi dan keyakinan diri. Berkongsi cerita dan bertukar fikiran juga boleh membuatkan minda tajam dalam jangka masa panjang. 
 4. Kekal terhidrat dan makan makanan seimbang. Kekurangan vitamin, nutrien, dan air boleh menyebabkan keletihan. Jauhi makanan gula tinggi dan natrium tinggi, atau apa-apa yang membawa kepada kolesterol tinggi. Sebaliknya, tambah nilai pada sayur-sayuran berdaun, serat, dan kalsium untuk mengekalkan berat badan anda. Pengambilan alkohol harus dikurangkan kepada tiada.
 5. Wujudkan rutin kebersihan. Berus gigi setiap hari menggunakan berus gigi lembut dan mandi dua kali sehari. Jika boleh, lawati doktor gigi untuk pemeriksaan pergigian dan juga untuk memastikan gigi palsu anda sihat. 
 6. Berpegang pada jadual tidur anda. Cuba elakkan masa tidur yang panjang pada siang hari dan tidur pada waktu biasa. Anda juga boleh melakukan banyak aktiviti pada waktu petang supaya anda akan menjadi letih dan tidur lebih mudah pada waktu malam.
 7. Katakan tidak kepada merokok. Bukan sahaja ia membawa kepada penyakit jantung dan kanser paru-paru, tetapi bahan kimia juga boleh menjejaskan otak anda. Merokok memburukkan lagi kedutan, yang boleh membuat anda kelihatan lebih tua dengan cepat.
 8. Lindungi kulit anda dengan rejim penjagaan kulit yang baik. Sapukan pelindung matahari setiap hari walaupun anda berada di dalam rumah. Amalkan menggunakan produk yang mengandungi bahan-bahan, seperti asid hyaluronik dan ceramide, yang menarik penghidratan serta mengunci kelembapan untuk mengelakkan kulit gatal kering. 
 9. Jangan melangkau temu janji doktor untuk memeriksa kemajuan kesihatan anda, terutamanya tekanan darah tinggi, kolesterol dan paras gula. Ini adalah apabila anda memaklumkan penyedia penjagaan kesihatan tentang sebarang kelainan untuk mengurangkan potensi risiko kesihatan pada masa akan datang.
 10. Pergi untuk pemeriksaan mata dan pemeriksaan telinga sebaik sahaja anda mula melihat perubahan dalam penglihatan dan pendengaran anda. Penglihatan kabur boleh meningkatkan risiko jatuh manakala kehilangan pendengaran menghalang anda daripada berjaga-jaga dengan persekitaran anda.
 11. Cuba simpan minda yang positif. Kita semua tahu bahawa itu bukan perkara yang mudah dilakukan, walaupun untuk orang dewasa yang lebih muda, tetapi melihat sisi yang lebih cerah meningkatkan sikap anda dan menjadikan hidup anda lebih bermakna. 

Penuaan dengan Homage

Profesional penjagaan terlatih kami dapat menyediakan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam, terapi rumah dan banyak lagi untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat dalam setiap dekad baru.

Berikan penjagaan terbaik kepada orang yang anda sayangi hari ini! Isi borang di bawah untuk perundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami.

Isi butiran di bawah dan Penasihat Penjagaan kami boleh menghubungi anda dengan maklumat penjagaan yang anda perlukan.


Rujukan

Umur UK. (2022, 28 April). 10 petua untuk penuaan lebih baik. https://www.ageuk.org.uk/information-advice/health-wellbeing/mind-body/10-tips-for-ageing-better/

Batumalai, K. (2020, 18 November). Isu kesihatan mental rakyat Malaysia yang lebih tua tidak kelihatan. Kod Biru. https://codeblue.galencentre.org/2020/11/18/the-invisible-mental-health-issues-of-older-malaysians/  

Brown, J. (2018, 1 Feb). Paling sihat anda 40, 50, 60, dan 70 +. Pencegahan. https://www.prevention.com/health/a20516160/your-healthiest-you-40-50-60-and-70/ 

Orang Dalam Perniagaan.  (2018, 29 Dis). Berikut adalah beberapa penyakit biasa yang perlu diperhatikan setiap dekad selepas 40, dan bagaimana untuk mengurangkan risiko anda mendapatkannya. https://www.businessinsider.com/diseases-to-look-out-for-in-your-40s-50s-60s-and-beyond-2018-12

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. (2021, 31 Mac). Osteoporosis atau jisim tulang rendah pada orang dewasa yang lebih tua: Amerika Syarikat, 2017-2018. https://www.cdc.gov/nchs/products/databriefs/db405.htm 

Clason, D. (2022, 19 April). Kehilangan pendengaran yang berkaitan dengan usia. Pendengaran yang sihat. https://www.healthyhearing.com/report/52510-Presbycusis-understanding-age-related-hearing-loss  

Jabatan Perangkaan Malaysia. (2021, 29 Julai). Jadual kehidupan serba lengkap, Malaysia, 2019-2021. https://www.dosm.gov.my/v1/index.php?r=column/cthemeByCat&cat=116&bul_id=aHNjSzZadnQ5VHBIeFRiN2dIdnlEQT09&menu_id=L0pheU43NWJwRWVSZklWdzQ4TlhUUT09 

Penjagaan Kesihatan Elan. (2022, 24 Mei). Apakah perbezaan antara andropause dan menopause? https://elanhealthcare.ca/blogs/health-blog/what-is-the-difference-between-andropause-and-menopause 

Agensi Antarabangsa untuk Penyelidikan Kanser. (n.d.). Anggaran jumlah kes baharu pada tahun 2020, di seluruh dunia, kedua-dua jantina, berumur 65+. https://gco.iarc.fr/today/online-analysis-table?v=2020&mode=cancer&mode_population=continents&population=900&populations=900&key=asr&sex=0&cancer=39&type=0&statistic=5&prevalence=0&population_group=0&ages_group%5B%5D=13&ages_group%5B%5D=17&group_cancer=1&include_nmsc=1&include_nmsc_other=1 

Perubatan Keck USC. Badan anda pada 40, 50, 60 dan 70. (2019, 12 Ogos). https://www.keckmedicine.org/blog/your-body-at-40-50-60-and-70/ 

Institut Kanser Kebangsaan. (2021, 5 Mac). Umur dan risiko kanser. https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/age 

Yurcaba, J. (2019, 11 April). Masalah kesihatan yang paling biasa pada usia 20-an, 30-an, dan seterusnya. Hari Wanita. https://www.womansday.com/health-fitness/womens-health/g27101631/health-issues-by-age/?slide=4 

Kategori
Gejala-gejala
Tags
Mengenai Penulis
Ain Nadzirah
Ain hanyalah seorang lagi peminat filem bandar kecil yang melayan tunggangan keretanya sebagai pentas untuk mengeluarkan lagu-lagu dan muzikal. Ia bukan pemandangan yang pelik untuk melihat dia bercakap dengan 14 kucingnya di rumah, atau berdebat dengan neneknya kerana mempunyai terlalu banyak (dan mengira) bunga pasu.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang