Penjagaan Kanser di Malaysia

Hari Kanser Sedunia diperingati pada 4 Februari setiap tahun. Ketahui tentang bagaimana pencegahan awal dapat menyelamatkan nyawa dan peranan Homage bermain dalam penjagaan kanser.

oleh Deborah Yaw

Menurut Data Dunia Kita, setiap kematian keenam di dunia dikaitkan dengan beberapa bentuk kanser, dan ia adalah penyebab kematian kedua tertinggi setiap tahun, dengan penyakit kardiovaskular diutamakan di nombor satu.

Lebih dekat dengan rumah, kanser adalah penyebab kematian keempat di Malaysia dan hampir 60% kes hanya dikesan di Tahap III dan Tahap IV. Apabila dikesan pada peringkat kemudian, kadar survival untuk pesakit adalah tipis, lebih-lebih lagi untuk orang tua.

Ini adalah tiga kanser teratas dalam kalangan lelaki dan wanita Malaysia, kata bekas Menteri Kesihatan, Dr Dzulkefly Ahmad.

Perkara yang sangat peribadi bagi ramai: kebanyakan individu akan mengetahui atau kehilangan seseorang yang sayang kepada mereka dalam pertempuran melawan kanser. Di sini, kami ingin mengetengahkan beberapa langkah untuk mengambil pengesanan dan pencegahan awal, dan bagaimana seseorang boleh mendapatkan sokongan komuniti untuk individu yang menghidap kanser di Malaysia.

Di mana pencegahan bermula dengan tindakan

Satu auns pencegahan bernilai satu paun penyembuhan

– Benjamin Franklin

Dengan mengingati Hari Kanser Sedunia, lebih ramai individu dapat bertindak pada pengesanan awal dan pencegahan kanser, berbanding hanya menemui penyakit apabila mereka jatuh sakit. Sekurang-kurangnya satu pertiga daripada kanser boleh dicegah, oleh itu mengurangkan risiko kanser.

Hal terbaik yang bisa dilakukan adalah mendengarkan tubuh mereka sendiri. Kebanyakan kanser seperti serviks, payudara, kolorektal, kulit, dan lisan boleh menunjukkan tanda-tanda dan gejala bahawa sesuatu yang tidak betul. Individu boleh mengesan tanda amaran awal ini tanpa memerlukan sebarang teknologi pakar.

Persatuan Kanser Amerika membangunkan peringatan mudah ini:

 • C: Perubahan dalam usus atau pundi kencing rutin
 • A: Sakit yang tidak sembuh
 • U: Pendarahan atau pelepasan yang tidak dikenali
 • T: Penebalan atau benjolan di payudara atau bahagian lain badan
 • Saya: Senak atau kesukaran menelan
 • O: Perubahan yang jelas dalam ketuat atau tahi lalat
 • N: Batuk atau hoarseness

Berikut adalah 10 petua untuk pencegahan kanser awal:

 1. Berhenti merokok: Perokok lebih mudah terdedah (kira-kira 20-40 kali) kepada risiko kanser paru-paru berbanding bukan perokok.
 2. Dapatkan vitamin D yang mencukupi: Walaupun perlindungan jauh dari terbukti, bukti menunjukkan bahawa Vitamin D dapat membantu mengurangkan risiko kanser prostat, kanser kolon, dan keganasan lain.
 3. Walau bagaimanapun, terlalu banyak perkara yang baik juga boleh menjadi buruk. Lindungi kulit anda daripada matahari: Di negara tropika seperti Malaysia dengan musim panas sepanjang tahun, lindungi diri anda daripada radiasi ultraviolet yang meningkatkan risiko melanoma dan kanser kulit yang lain.
 4. Kesihatan bermula dari pemakanan: Dengan mengurangkan pengambilan makanan anda dengan lemak tepu dan daging merah, anda mengurangkan peluang untuk mendapat kanser kolon dan bentuk kanser prostat yang lebih berisiko.
 5. Aktif secara fizikal - walaupun selama 30 minit sehari: Aktiviti fizikal telah dikaitkan dengan mengurangkan risiko kanser kolon.
 6. Dapatkan imunisasi: Vaksin seperti vaksin HPV dan vaksin Hepatitis B membantu melindungi badan daripada beberapa jenis kanser seperti kanser serviks dan hati.
 7. Ketahui sejarah perubatan keluarga anda dan dapatkan pemeriksaan kanser biasa. Perkongsian adalah penyayang.
 8. Masa yang berkualiti dengan tidur yang berkualiti: Penelitian memperlihatkan peningkatan risiko untuk beberapa jenis kanker — termasuk payudara, prostat, dan tiroid — dikaitkan dengan tidur yang terganggu dan tidak bermutu.
 9. Elakkan jangkitan yang menyumbang kepada kanser: Sesetengah virus boleh menyebabkan atau menyumbang kepada perkembangan kanser. Virus-virus ini dipanggil virus oncogenic. Dianggarkan bahawa virus menyumbang kira-kira 20 peratus kanser. Dan mungkin ada lebih banyak virus oncogenic yang belum diketahui para ahli.
 10. Elakkan pendedahan kepada toksin perindustrian dan alam sekitar seperti gentian asbestos, benzena, amine aromatik, dan biphenyls polychlorinated (PCB).

Kumpulan Sokongan Kanser Di Malaysia

Kumpulan sokongan menyediakan ruang yang selamat untuk keluarga dan orang tersayang untuk berkongsi dan belajar dari individu dan kanser yang berbeza yang telah melalui cabaran yang sama dan untuk menggalakkan orang lain yang masih dalam pengampunan.

Kami menulis artikel mengenai pelbagai kumpulan sokongan yang anda dapati di Malaysia. Anda boleh membaca lebih lanjut di sini.

Menjaga Pesakit Kanser

Menjaga ahli keluarga atau individu yang menghidap kanser boleh mencuba secara fizikal atau emosi untuk penjaga mereka, terutamanya kerana mereka akan menjadi orang yang melihat perubahan secara langsung, berlaku kepada orang yang mereka sayangi tepat di depan mata mereka.

Sebagai penjaga bagi seseorang yang hidup dengan kanser, adalah penting untuk mengambil perhatian terhadap tekanan penjagaan untuk memastikan bahawa anda dapat terus memberikan penjagaan dan sokongan terbaik untuk orang yang anda sayangi. Sekiranya berlaku diagnosis kanser terminal, anda masih boleh memberikan kualiti hidup yang memuaskan dan tinggi untuk orang yang anda sayangi melalui penjagaan paliatifyang betul .

Di Homage, kami telah menjaga individu selepas kanser melalui perkhidmatan penjagaan kami seperti penjagaan diri dengan makanan yang sihat, senaman mudah, dan membantu dalam ubat-ubatan supaya individu dapat menjalankan harian mereka dengan lancar yang mungkin; dengan rahmat, keselesaan, dan maruah.

Homage sentiasa bersedia untuk menyediakan penjagaan yang disesuaikan dan profesional untuk pesakit kanser dan juga menyediakan perkhidmatan penjagaan untuk orang yang anda sayangi di setiap peringkat. Profesional penjagaan terlatih kami dapat memberikan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam, terapi rumah dan banyak lagi, untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat.

Berikan penjagaan terbaik kepada orang yang anda sayangi hari ini!  Isi borang di bawah untuk perundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami.


Kategori
Keadaan Kronik
Tags
Mengenai Penulis
Deborah Yaw
Deborah percaya bahawa setiap orang mempunyai cerita yang patut diceritakan. Mempunyai penghargaan yang serius untuk filem, muzik dan makanan pedas yang baik.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang