Pencegahan Gout: Perubahan Gaya Hidup dan Diet untuk Mengurangkan Risiko Gout

Perubahan gaya hidup dan pilihan pemakanan boleh membantu mencegah gout. Berikut adalah beberapa perubahan yang boleh anda dan orang tersayang untuk mengurangkan risiko serangan yang menyakitkan.

oleh Hannef Esquander

Apa itu gout?

Gout adalah jenis artritis keradangan yang paling biasa. Kesakitan gout boleh menjadi sangat sengit. Serangan gout biasanya mencakup pembengkakan setempat, panas, kemerahan, dan kelembutan di sendi, khususnya di kaki, pergelangan kaki, atau lutut. Sesetengah pesakit mengalami demam dan menggigil sebagai amaran pertama bahawa serangan gout akan berlaku. Kesakitan disebabkan oleh kristal yang terbentuk di dalam dan di sekitar sendi. 

Gout adalah lebih biasa pada lelaki dan faktor risiko meningkat dengan umur. Ia berlaku pada orang yang mempunyai tahap urat (asid urik) yang tinggi dalam darah mereka. Walaupun begitu, mempunyai beberapa asid urik dalam aliran darah anda tidak menjadi kebimbangan. Tubuh kita membuat urate setiap hari karena rusak purin. Purine adalah bahan kimia yang secara semula jadi dicipta di dalam badan kita tetapi mereka juga terdapat dalam beberapa makanan yang kita makan. Ia adalah di mana asid urik berasal dari.

Apabila urate meningkat, badan kita menyingkirkan semua lebihan melalui buah pinggang dan dalam air kencing kita. Masalahnya hanya akan berlaku apabila badan kita membuat terlalu banyak asid urik atau buah pinggang kita tidak dapat menghilangkannya. Oleh kerana badan gagal menstabilkan tahap urat, kristal akan mula terbentuk. Mereka terutamanya berlaku di dalam dan di sekitar tisu sendi firma seperti tulang rawan. Kristal juga boleh muncul di bawah kulit dan mungkin berlaku dalam organ dalaman seperti buah pinggang.

Pilihan gaya hidup bukanlah sebab utama mengapa kebanyakan orang mendapat gout. Orang selalu salah makan berlebihan dan minum terlalu banyak alkohol untuk menjadi penyebab utama gout.  Walaupun ini boleh membuat serangan gout lebih mungkin, ia tidak selalu berlaku. Pada mana-mana hari, kira-kira tiga perempat asid urik dalam sistem kita berasal dari pecahan purin yang dihasilkan di dalam badan kita, sementara hanya kira-kira seperempat datang dari pecahan purin dalam makanan dan minuman yang kita makan.

Faktor Risiko Gout

Walaupun tidak semua orang dengan hiperurikemia (tahap urate atau asid urik yang tinggi dalam darah) mempunyai gout, ia masih dianggap sebagai faktor risiko utama untuk keadaan ini. Terdapat banyak faktor yang berbeza yang membawa kepada gout menyebabkan hiperurikemia:

 • Berat badan berlebihan – Pengambilan makanan yang berlebihan meningkatkan pengeluaran asid urik badan. Buah pinggang perlu bekerja lebih keras untuk menghapuskannya dan meningkatkan risiko serangan gout. Pesakit yang didiagnosis dengan gout akan dinasihatkan untuk membuat perubahan gaya hidup yang akan membolehkannya menurunkan berat badan
 • Memakan diet yang tinggi dalam purin - Purines boleh didapati dalam daging merah, kerang, soda manis, dan alkohol, terutamanya bir. Apabila anda makan terlalu banyak makanan berlemak seperti burger dan cola dari rantai makanan segera, misalnya, badan akan berjuang untuk menghapuskan asid urik secara semulajadi dan gout boleh berlaku. Mempunyai lebih daripada dua minuman beralkohol setiap hari juga meningkatkan risiko anda
 • Penginapan hospital baru-baru ini - Pembedahan atau trauma baru-baru ini telah dikaitkan dengan peningkatan risiko gout. Ini kerana tahap cecair sering berubah-ubah semasa penginapan di hospital, dan pesakit juga mungkin memakai diuretik bergantung kepada jenis penyakit mereka
 • Ubat-ubatan – Ubat-ubatan diuretik yang diambil untuk membantu mengurangkan tekanan darah tinggi boleh meningkatkan tahap asid urik. Pesakit dengan artritis reumatoid atau psoriasis yang mengambil ubat-ubatan yang menyekat sistem imun juga mempunyai peningkatan risiko mendapat gout,. Jika pesakit didiagnosis dengan gout, doktor mungkin menukar ubat-ubatan mereka untuk memastikan tahap asid urik yang lebih rendah. Penggunaan ubat-ubatan lain seperti salicylates, cyclosporine, niacin dan levodopa juga boleh membawa kepada gout. 
 • Genetik / Jantina / Umur - Jika anda mempunyai ahli keluarga dengan gout, anda mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk mendapatkannya tetapi gout lebih biasa pada lelaki sehingga usia 60 tahun. Ia agak jarang berlaku pada wanita sehingga mereka mencapai menopaus Ia dipercayai bahawa estrogen melindungi wanita sehingga ketika itu. 

Bagaimana serangan gout boleh dicegah?

Elemen utama pencegahan gout ialah diet. Pesakit Gout dinasihatkan untuk memantau pengambilan makanan harian mereka. Mereka harus mengelakkan makanan yang lebih cenderung mendorong serangan. Kehilangan berat badan juga boleh sangat membantu itulah sebabnya aktiviti fizikal sangat disyorkan. Walau bagaimanapun, diet yang betul dan penurunan berat badan tidak mencukupi untuk mengekalkan komplikasi gout di teluk, ubat-ubatan masih diperlukan untuk sampai ke matlamat asid urik mereka.

Peranan Diet

Kawalan pemakanan pada pesakit gout sangat membantu bagi mereka yang baru memulakan ubat untuk menurunkan tahap asid urik mereka. Mereka harus cuba mengelakkan makan sejumlah besar makanan yang tinggi dalam purin. Makanan ini tidak boleh dikeluarkan sepenuhnya dari diet tetapi dimakan secara sederhana:

 • Daging merah, permainan dan offal seperti venison, buah pinggang, arnab dan hati
 • Makanan laut, terutamanya ikan bilis seperti ikan bilis, ikan bilis dan sardin serta kerang seperti kupang dan ketam
 • Makanan yang kaya dengan ekstrak yis seperti Marmite, Bovril dan Vegemite
 • Makanan dan minuman yang diproses seperti ketulan, sosej dan minuman berkarbonat
 • Semua jenis alkohol menyebabkan lebih banyak asid urik diserap semula oleh buah pinggang, meningkatkan tahap asid urik darah. Bir, khususnya, mempunyai tahap purin yang tinggi dan sebagainya menyumbang kepada ketinggian asid urik darah. Walau bagaimanapun, minum sedikit wain tidak kelihatan meningkatkan risiko mencetuskan serangan.

Walaupun makanan yang mengandungi tahap purin yang tinggi akan meletakkan anda pada risiko gout yang tinggi, terdapat begitu banyak makanan lain dalam kategori yang berbeza yang dapat membantu anda menjaga komplikasi gout:

 • Air - Minum sekurang-kurangnya dua liter air sehari akan membantu mengurangkan peluang batu membentuk jika anda mempunyai gout dan sejarah batu ginjal,
 • Buah - Walaupun buah-buahan dan jus buah-buahan segar mengandungi gula, faedah makan buah melebihi negatif. Sebaliknya, cuba kurangkan berapa banyak gula yang anda makan dari sumber lain 
 • Makanan kaya protein – Protein adalah bahagian penting dalam diet anda yang biasanya diperoleh daripada daging dan ikan. Hanya berpegang kepada diet anda dan mendapatkan protein anda dari sumber lain seperti kacang soya, telur, lentil atau produk tenusu.
 • Vitamin C – Pastikan diet anda termasuk banyak buah-buahan dan sayur-sayuran. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa vitamin C sedikit dapat mengurangkan tahap asid urik pada orang yang mempunyai gout. Jika anda sedang mempertimbangkan untuk mengambil suplemen vitamin C, tanya doktor anda jika suplemen vitamin C boleh bertindak balas dengan ubat-ubatan lain.
 • Ceri – Penyelidikan telah menunjukkan bahawa ceri boleh mengurangkan risiko serangan akut gout, terutamanya apabila diambil dengan allopurinol.
 • Susu skim dan yoghurt rendah lemak - Minum susu skim dan makan yoghurt rendah lemak boleh membantu mencegah serangan gout.
 • Oatmeal, kuman gandum, dan dedak - Sumber karbohidrat tertentu ini mengandungi tahap purin yang sederhana tetapi bukan faktor risiko gout yang ketara.

Aktiviti Fizikal

Gout telah dikaitkan dengan kelebihan berat badan. Aktiviti fizikal yang disertai dengan diet sangat disyorkan dalam menjaga risiko keadaan ini. Bersenam bukan sahaja akan mengurangkan peluang serangan tetapi juga baik untuk kesihatan dan kesejahteraan umum anda. Program senaman berimpak rendah adalah munasabah untuk pesakit dengan gout yang mantap, terutamanya jika X-ray telah menunjukkan kerosakan sendi di kaki. Secara beransur-ansur membina berapa banyak yang anda lakukan sehingga anda melakukan sesi biasa.

Apabila keyakinan anda meningkat, anda boleh meningkatkan panjang dan intensiti apa yang anda lakukan. Ingatlah bahawa tidak pernah idea yang baik untuk bersenam semasa suar-up gout, kerana ia boleh memburukkan lagi kesakitan. Ia adalah penting untuk berehat dan pulih sebelum anda mula bersenam lagi selepas kesakitan dan bengkak telah reda.

Senaman yang membuat anda keluar dari nafas sangat baik untuk membakar kalori. Penurunan berat badan yang melampau atau diet kebuluran tidak digalakkan kerana ia meningkatkan kerosakan sel dalam badan anda, yang boleh meningkatkan tahap urate. Sebaliknya, cuba aktiviti fizikal yang menyeronokkan seperti menari, berjalan pantas atau bermain tenis beregu. Ia membantu untuk mencari sukan atau senaman yang anda nikmati dan boleh komited untuk. Sesetengah orang mendapati menyertai kelab sukan atau gimnasium untuk menjadi menyeronokkan dan motivasi manakala yang lain lebih suka berada di luar rumah dikelilingi oleh alam semula jadi dan menghirup udara segar. 

Bagi pesakit gout, kesan emosi keadaan ini boleh sama kesannya dengan gejala fizikal. Kerosakan jangka panjang dan kesakitan yang teruk dari serangan gout boleh menjejaskan kehidupan seharian anda, mengakibatkan insomnia dan menjejaskan kesihatan mental. Dari semasa ke semasa, gout anda mungkin mendapat di atas anda. Dengan bantuan penjaga profesional dalam keselesaan rumah anda sendiri, anda boleh pulih dengan lebih baik dan mengekalkan kesejahteraan anda lebih lama lagi. 


Adakah anda sedang mencari seseorang untuk menjaga orang yang anda sayangi?

Homage menyediakan perkhidmatan penjagaan untuk orang yang anda sayangi di setiap peringkat. Profesional penjagaan terlatih kami dapat menyediakan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam, terapi rumah dan banyak lagi, untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat.

Berikan penjagaan terbaik kepada orang yang anda sayangi hari ini!  Isi borang di bawah untuk perundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami.

Isi butiran di bawah dan Penasihat Penjagaan kami boleh menghubungi anda dengan maklumat penjagaan yang anda perlukan.


 

Rujukan

Apa itu gout?. Berbanding laman web Arthritis. Boleh didapati di: https://www.versusarthritis.org/about-arthritis/conditions/gout/. Diakses 26 Jun 2021.

7 Gejala Gout dan Faktor Risiko Yang Perlu Anda Ketahui. Laman web yang sihat. Boleh didapati di: https://www.thehealthy.com/arthritis/gout-symptoms/. Dikemaskini Mei 14, 2021. Diakses 20 Jun 2021.

Gout: Faktor Risiko, Diagnosis dan Rawatan. Laman web HSS. Boleh didapati di: https://www.hss.edu/conditions_gout-risk-factors-diagnosis-treatment.asp. Dikemaskini Mei 18, 2021. Diakses 20 Jun 2021.

Gout – Punca dan Faktor Risiko Apa yang Menyebabkan Gout? Laman web Pusat Jantung Negara Singapura. Boleh didapati di: https://www.nhcs.com.sg/patient-care/conditions-treatments/gout/causes-risk-factors. Dikemaskini April 20, 2018. Diakses 20 Jun 2021.

Faktor Risiko Yang Mungkin Untuk Membangunkan Gout. Dalam laman web Stride. Boleh didapati di: https://www.queencityfootandankle.com/blog/possible-risk-factors-for-developing-gout. Diakses 20 Jun 2021.

Vitamin C boleh membantu mencegah gout. Laman web Yayasan Arthritis. Boleh didapati di: http://blog.arthritis.org/gout/vitamin-c-gout/. Dikemaskini Jun 15, 2021. Diakses 20 Jun 2021.

Bolehkah Jus Cherry Merawat atau Mencegah Gout Flare-Ups?. Laman web Talian Kesihatan. Boleh didapati di: https://www.healthline.com/health/cherry-juice-for-gout. Dikemaskini Oktober 10, 2018. Diakses 20 Jun 2021.

Bagaimana Produk Tenusu Seperti Susu, Keju dan Yogurt Boleh Membantu Dengan Gout Anda. Laman web Gout And You. Boleh didapati di: https://goutandyou.com/how-dairy-products-like-milk-cheese-and-yogurt-can-help-with-your-gout/. Diakses 20 Jun 2021.

J.A. Singh, S.G. Reddy, J Kundukulam Faktor risiko untuk gout dan pencegahan: kajian sistematik kesusasteraan Curr Opin Rheumatol, 23 (2011), pp. 192-202

 

Mengenai Penulis
Hannef Esquander
Dengan lebih daripada satu dekad pengalaman menulis tentang semua aspek gaya hidup yang berbeza; dari hiburan dan fesyen hingga seni dan perjalanan, Hannef kini mendapati dirinya semakin berminat terhadap kesihatan, kesejahteraan dan kerohanian.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang