Panduan untuk Ostomy dan Stoma Care

Apa perbedaan antara ostomy dan stoma? Ketahui beberapa petua mengenai amalan terbaik untuk warga emas dengan stoma dan membongkar beberapa mitos mengenai penjagaan stoma.

oleh Deborah Yaw

Sewaktu ditanya apa itu ostomi atau stoma — kebanyakan kali, orang - orang tidak tahu cara mengurusnya sampai hal itu mempengaruhi mereka atau kecuali mereka mengenal seseorang dalam keluarga yang memilikinya. Istilah stoma dan ostomy digunakan secara bergantian walaupun mereka mempunyai makna yang berbeza.

Ostomy merujuk kepada pembukaan pembedahan yang dibuat di dalam badan untuk pelepasan sisa badan. Perkataan stoma adalah perkataan Yunani yang bermaksud mulut, dan dalam anatomi, stoma dikenali sebagai mana-mana bukaan dalam tubuh manusia. Contoh stomata semulajadi adalah mulut, hidung, telinga dan dubur kita.

 

Bagaimana dengan stoma buatan? Stoma buatan boleh dibuat ke mana-mana organ berongga seperti esofagus, perut, ileum, kolon, pundi kencing dan ureters, dan pelvis buah pinggang. Stoma adalah hujung sebenar organ yang berwarna merah dan boleh dilihat menonjol melalui dinding perut.

Ostomies mungkin kekal atau sementara dan kira-kira 1.9 juta individu di dunia mempunyai stoma. Berikut adalah panduan lengkap mengenai penjagaan ostomy dan stoma.

Siapa yang mendapat ostomy?

Seseorang menjalani pembedahan ostomy dan stoma dicipta kerana sebab-sebab ini:

 • Apabila seseorang dilahirkan tanpa dubur (dubur imperforate)
 • Jika seseorang tidak mampu gerakan usus dalam rektum
 • Kanser seperti kanser usus atau kanser pundi kencing
 • Penyakit radang usus seperti penyakit Crohn atau kolitis ulseratif
 • Air mata atau kecederaan pada usus besar

Apakah jenis stoma yang berbeza?

Terdapat tiga jenis ostomies atau stoma yang paling biasa pada individu yang kolostomi, ileostomy dan urostomy. Walaupun mereka dijaga dengan baik, mereka semua terletak di bahagian tubuh yang berlainan.

Kolostomi

Kolostomi adalah apabila pakar bedah mengeluarkan bahagian usus besar anda yang rosak. Sisa tubuh anda keluar melalui stoma pada dinding perut di usus besar. Kolostomi dibahagikan kepada dua jenis: colostomy gelung dan kolostomi akhir. Ia boleh menjadi sementara atau kekal.

 1. Kolostomi gelung: Kolostomi yang boleh diterbalikkan yang biasanya dilakukan sebagai langkah sementara untuk operasi kecemasan. Ini adalah apabila bahagian usus besar ditarik ke perut dan berada di atas paras permukaan.
 2. Tamatkan kolostomi: Satu hujung usus besar ditarik melalui dan dijahit ke perut dan usus berpenyakit dikeluarkan atau dibenarkan sembuh sebelum usus besar bergabung kembali bersama-sama.

Pelepasan kolostomi berbeza-beza dari segi konsistensi bergantung kepada di mana stoma dicipta pada usus besar. Tidak ada sekatan pemakanan bagi mereka yang mempunyai kolostomi, bagaimanapun, sesetengah makanan boleh menyebabkan bau dari makanan seperti brokoli, telur, dan ikan.

Ileostomy

Pembukaan ini dibuat secara pembedahan di dalam perut di mana sekeping ileum (bahagian terendah usus kecil) dibawa ke luar dinding perut untuk membuat stoma. Ileostomy juga dikategorikan kepada dua bahagian; gelung ileostomy dan menamatkan ileostomy.

Urostomy

Urostomy dilakukan apabila terdapat komplikasi yang boleh membawa kepada inkontinens atau penyakit seperti kanser pundi kencing. Ia mengarahkan air kencing dari pundi kencing, dan ia mengubah cara air kencing biasanya disingkap dari badan.

Mitos dan salah faham mengenai penjagaan stoma

Ini mungkin pertama kalinya anda dengan stoma atau ahli keluarga anda mendapat stoma dan anda memerlukan panduan dengan penjagaan stoma yang betul. Terdapat salah faham bahawa individu yang mempunyai stoma perlu melepaskan kualiti hidup mereka atau sehari-hari seperti berenang, makanan dan juga senaman. Malah, itu tidak berlaku sama sekali kerana orang yang mempunyai stoma lebih mahir melakukan semua perkara di atas dan lebih, dengan pencerobohan yang sangat kecil dengan mempunyai beberapa penyesuaian di sepanjang jalan.

Berenang

Tidak perlu risau kerana kantung stoma tahan air dan tahan kebocoran kerana ia datang dengan meterai yang betul. Petua yang baik: wanita boleh memilih pakaian renang bercorak dan lelaki boleh cuba mencari seluar pendek dengan pinggang yang lebih tinggi. Petua lain adalah mengosongkan beg sepenuhnya sebelum memasuki air.

Perjalanan

Pemikiran perjalanan dengan beg stoma boleh kelihatan menakutkan pada mulanya tetapi individu tidak lama lagi akan menyedari bahawa beg stoma tidak mengembang kerana tekanan luaran! Cara yang baik untuk menyediakan adalah dengan mempunyai sekurang-kurangnya dua beg stoma baru dan tisu kering di tangan pada bila-bila masa. Sekiranya seseorang terperangkap dalam kesesakan lalu lintas, seseorang boleh mengosongkan beg stoma mereka dengan berhati-hati ke dalam beg lampin.

Diet

Dalam beberapa hari pertama selepas pembedahan, diet sisa yang rendah boleh membantu mempercepatkan proses penyembuhan. Seseorang tidak perlu menyekat pilihan makanan mereka, tetapi langkah yang baik adalah untuk mencuba pelbagai jenis makanan dalam bahagian yang lebih kecil. Terdapat salah faham bahawa memakan makanan serat tinggi boleh menyebabkan penyumbatan tetapi itu hanya akan berlaku apabila dimakan dengan sedikit atau tiada cecair.

Satu lagi salah faham ialah tenusu boleh menyebabkan senak, tetapi dalam kebanyakan kes, individu yang mendapati bahawa tenusu telah menyebabkan masalah pencernaan mempunyai gangguan di usus mereka seperti jangkitan penyakit usus radang.

Adalah penting bagi individu untuk mengambil jumlah cecair yang mencukupi untuk mengekalkan dehidrasi di teluk. Kata kunci di sini adalah kesederhanaan.

Senaman

Ya, anda masih boleh bersenam walaupun dengan stoma. Untuk memulakan, 30 minit berjalan kaki yang baik sehari akan membantu menjaga darah mengalir. Pilates dan yoga juga merupakan bentuk senaman yang baik yang dapat membantu membina kekuatan teras yang kuat dengan membantu menggerakkan otot perut, tanpa terlalu tegang.

Mempunyai ostomi boleh menyebabkan dehidrasi yang lebih cepat, jadi mempunyai sebotol air di tangan akan membantu. Jika ada yang sakit, berhenti! Perjalanan menuju pemulihan adalah hal yang perlu di kesabaran.

Bilakah anda perlu menghubungi doktor?

Perhatikan sesuatu yang salah dan fikir anda harus memanggil profesional kesihatan? Berikut adalah beberapa petunjuk tentang bila untuk memanggil doktor anda apabila perkara-perkara ini berlaku:

 • Demam 38.3 darjah Celsius atau lebih tinggi.
 • Kulit di sekeliling stoma kelihatan merah, mentah atau bocor cecair.
 • Apabila anda mengalami kekejangan otot, membuang air kecil kurang daripada biasa, atau berasa lemah.
 • Loya, muntah, sakit di usus anda, sembelit yang teruk atau cirit-birit.

Menjaga warga emas dengan stoma

Dengan usia lanjut dan keadaan perubatan seperti demensia dan Parkinson, menjaga individu dengan stoma boleh menjadi pengalaman yang mencabar. Pada hakikatnya, penjaga menghadapi cabaran penjagaan asas seperti warga emas yang tidak tahu bila untuk mengosongkan beg, peralatan yang dirobek atau cabaran hanya menukar beg stoma dari semasa ke semasa kerana kelemahan atau gegaran.

Gangguan boleh membantu terutamanya dengan warga emas yang mungkin menentang perubahan beg. Dengan mendapatkan warga emas untuk memberi tumpuan kepada tugas-tugas lain seperti memberus gigi atau menyikat rambut mereka, penjaga boleh menggunakan tingkap itu untuk menukar beg stoma seseorang.

Menyewa perkhidmatan penjagaan dari penyedia perkhidmatan penjagaan rumah dapat membantu penjaga utama mendapatkan penjagaan yang mudah dalam keselesaan rumah mereka sendiri tanpa perlu melakukan perjalanan untuk janji temu atau lawatan klinik di hospital.

Homage menyediakan perkhidmatan penjagaan untuk orang yang anda sayangi di setiap peringkat. Profesional penjagaan terlatih kami dapat menyediakan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam, terapi rumah dan banyak lagi, untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat.

Berikan penjagaan terbaik kepada orang yang anda sayangi hari ini!  Isi borang di bawah untuk perundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami.


Mengenai Penulis
Deborah Yaw
Deborah percaya bahawa setiap orang mempunyai cerita yang patut diceritakan. Mempunyai penghargaan yang serius untuk filem, muzik dan makanan pedas yang baik.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang