Osteoporosis 101: Gejala, Punca, Rawatan & Pencegahan 

Osteoporosis adalah keadaan di mana tulang menjadi lemah dan rapuh, menjadikan individu terdedah kepada patah walaupun dengan slip ringan atau jatuh.

oleh pasukan Homage

Apa itu Osteoporosis?

Osteoporosis adalah keadaan di mana tulang menjadi lemah dan rapuh. Seseorang yang menghidap osteoporosis boleh memecahkan tulang mereka apabila mereka mengalami slip ringan atau jatuh. Orang lain mungkin mengalami patah tulang apabila mereka melakukan aktiviti mudah seperti membongkok atau batuk.

Untuk menjelaskan bagaimana osteoporosis berlaku, anda perlu ingat bahawa tulang kita adalah tisu. Mereka secara semula jadi rosak dan diganti secara berterusan. Apa yang terjadi dalam osteoporosis adalah tulang rusak lebih cepat daripada mereka diganti.

Osteoporosis boleh menjejaskan sesiapa sahaja, tetapi ia lebih lazim di Kalangan orang Kaukasia dan wanita Asia, terutamanya selepas menopaus. Sesetengah keadaan asas juga boleh mempengaruhi seseorang untuk mengalami osteoporosis.

Osteomalacia vs Osteoartritis

Osteomalacia — kondisi tulang lain — juga dapat meningkatkan kemungkinan patah tulang, tetapi kedua kondisinya berbeda.

Walaupun tulang lemah dan rapuh dalam osteoporosis, mereka lembut dalam osteomalacia. Ini kerana tulang dalam osteoporosis pada asalnya sukar - mereka hanya kehilangan jisim dari masa ke masa. Sebaliknya, tulang dalam osteomalacia gagal mengeras sama sekali.

Satu lagi perbezaan utama antara keduanya ialah osteomalacia sering berlaku pada wanita semasa kehamilan mereka.

Osteoporosis in Malaysia

Osteoporosis dikenali sebagai pembunuh senyap. Ia adalah "senyap" kerana kebanyakan kes tidak menunjukkan gejala sehingga kemudian; ia adalah "pembunuh" kerana semakin ramai orang terjejas tetapi masih kurang didiagnosis atau kurang dirawat.

Apabila pesakit mengalami gejala, mereka memerhatikan kesakitan pada tulang mereka, terutamanya di bahagian bawah belakang mereka. Walau bagaimanapun, isu-isu yang paling membimbangkan adalah kes-kes patah tulang yang mungkin mengakibatkan kemasukan ke hospital dan juga kematian.

Di Malaysia, 77 peratus osteoporosis postmenopausal (PMO) pada wanita yang lebih tua tidak didiagnosis. Selain itu, menjelang tahun 2050, peningkatan jumlah keretakan pinggul di Malaysia dijangka menjadi yang tertinggi di Asia.

Atas sebab ini, adalah penting untuk dimaklumkan mengenai osteoporosis dalam semua aspek - sebab, rawatan, dan, tentu saja, pencegahan.

Punca Osteoporosis

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, tulang kita berada dalam keadaan pembaharuan yang berterusan: tisu tulang lama diganti dengan yang baru.

Ketika kita masih muda, tulang kita diganti lebih cepat daripada mereka rusak. Inilah sebabnya mengapa jisim tulang kita meningkat. Selepas awal 20-an, proses menggantikan tisu tulang yang hilang melambatkan, tetapi kebanyakan orang hanya mencapai jisim tulang puncak mereka apabila mereka berusia 30 tahun.

Semakin tinggi jisim tulang puncak anda, semakin banyak tisu tulang yang anda ada di bank. Pakar percaya semakin rendah jisim tulang puncak anda, semakin besar kemungkinan anda mengalami osteoporosis.

Inilah sebabnya mengapa penting bagi kanak-kanak untuk "membina" tulang mereka, terutamanya dengan kalsium dalam diet mereka.

Faktor Risiko Osteoporosis

Faktor-faktor yang meningkatkan risiko osteoporosis anda termasuk:

 • Pengambilan kalsium pemakanan yang tidak mencukupi
 • Tahap Vitamin D yang rendah; Vitamin D mempengaruhi penyerapan kalsium
 • Merokok
 • Pengambilan alkohol dan kafein yang berlebihan
 • Gaya hidup yang tidak aktif
 • Penggunaan jangka panjang beberapa ubat, seperti kortikosteroid
 • Menopaus, kerana kehilangan oestrogen yang penting untuk kesihatan tulang
 • Mempunyai saudara-mara dengan osteoporosis

Keadaan kesihatan tertentu juga boleh meningkatkan risiko seseorang mengalami tulang yang lemah dan rapuh. Contoh syarat-syarat ini termasuk:

 • Penyakit tiroid, sebagai tahap hormon tiroid, mempengaruhi tahap kalsium dalam badan
 • Artritis reumatoid
 • Penyakit buah pinggang dan hati jangka panjang
 • Keadaan yang menjejaskan keupayaan badan untuk menyerap nutrien, seperti penyakit Crohn dan penyakit Celiac

Gejala Osteoporosis

Dalam banyak kes, osteoporosis tidak mempunyai gejala sehingga peringkat kemudian. Walau bagaimanapun, laporan menggesa orang ramai untuk berhati-hati dengan tanda-tanda berikut:

 • Kehilangan ketinggian, yang berarti Anda menjadi lebih pendek oleh beberapa inci
 • Perubahan dalam postur, menunjukkan bahawa anda membungkuk atau membongkok
 • Sesak nafas, yang sering berlaku dengan cakera vertebral termampat, mengakibatkan kapasiti paru-paru berkurangan
 • Sakit di bahagian bawah belakang
 • Mengalami patah tulang akibat jatuh dan tergelincir

Bila hendak mendapatkan Bantuan Perubatan

Jika anda mengalami mana-mana tanda-tanda dan gejala-gejala yang disenaraikan di atas, jangan teragak-agak untuk bercakap dengan doktor anda tentang osteoporosis. Perhatikan potensi gejala dan faktor risiko dan beritahu doktor anda mengenainya.

Diagnosis untuk Osteoporosis

Setakat ini, cara yang paling boleh dipercayai untuk mendiagnosis osteoporosis adalah melalui DEXA atau imbasan penyerapan x-ray dwi, alat yang mengukur ketumpatan tulang anda. Doktor biasanya menggunakan imbasan pada pinggul atau tulang belakang anda; dalam sesetengah kes, mereka juga menggunakan ini di lengan bawah.

Keputusan DEXA muncul sebagai T-skor; menurut laporan, skor T 2.5 atau lebih rendah adalah definisi osteoporosis.  

Rawatan untuk Osteoporosis

Rawatan untuk osteoporosis termasuk pengubahsuaian gaya hidup dan ubat-ubatan. Walau bagaimanapun, jika doktor menentukan bahawa risiko anda mengalami patah tulang yang berkaitan dengan osteoporosis adalah rendah, anda mungkin tidak memerlukan ubat-ubatan dengan segera.

Ubat untuk Osteoporosis

Dalam kebanyakan kes, orang memerlukan ubat-ubatan jika:

 • Skor T mereka adalah 2.5 atau lebih rendah.
 • Mereka telah didiagnosis dengan patah tulang pinggul atau tulang belakang dari jatuh semasa berdiri; doktor biasanya tidak mengira keadaan apabila anda mengalami patah tulang dari jatuh dari tempat yang tinggi.
 • Mereka mempunyai peningkatan risiko patah tulang yang berkaitan dengan osteoporosis dalam tempoh 10 tahun akan datang dan T-skor antara 1 dan 2.5, yang biasanya menunjukkan osteopenia (jisim tulang rendah).

Doktor anda mungkin mengesyorkan mana-mana atau gabungan yang berikut:

Bisphosphonates

Ubat-ubatan ini mengekalkan jisim tulang dengan melambatkan kadar di mana tulang kita rosak. Doktor boleh memberi anda bisphosphonates secara lisan (tablet) atau melalui suntikan. Sila ambil perhatian bahawa kelas ubat-ubatan ini memerlukan kira-kira 6 hingga 12 bulan untuk bekerja, dan anda mungkin perlu mengambilnya selama bertahun-tahun.

Jika anda mengambilnya secara lisan, laporan mengatakan bahawa anda mesti melakukan perkara berikut:

 • Ambil bisphosphonates pada perut kosong.
 • Berdiri tegak selama kira-kira setengah jam selepas pentadbiran.
 • Selepas mengambil ubat, tunggu kira-kira 30 minit hingga 2 jam sebelum makan atau minum apa-apa.

Doktor juga mungkin mengesyorkan Vitamin D dan suplemen kalsium semasa anda menggunakan bisphosphonates. Walau bagaimanapun, anda biasanya perlu mengambilnya pada masa yang berlainan hari.

Modulator Penerima Oestrogen Terpilih (SERMs)

SERMs berfungsi seperti estrogen hormon, yang mengekalkan ketumpatan tulang dan menghalang patah tulang, terutamanya pada tulang belakang. Orang biasanya mengambil SERMs dalam bentuk tablet.

Sila ambil perhatian bahawa ubat-ubatan ini boleh menyebabkan kesan sampingan berikut:

 • Curahan panas
 • Kekejangan kaki
 • Peningkatan risiko darah beku

Terapi Penggantian Hormon atau HRT

Terapi penggantian hormon kadang-kadang membantu wanita menopaus mengatasi gejala mereka. Walaupun ia tidak jelas ubat osteoporosis, laporan mengatakan bahawa ia boleh menggalakkan kekuatan tulang dan mengurangkan risiko patah tulang.

Kebimbangan dengan HRT adalah bahawa ia sedikit meningkatkan risiko membangunkan keadaan kesihatan berikut:

Atas sebab ini, anda dan doktor anda mesti terlebih dahulu menimbang risiko dan faedah HRT sebelum menggunakannya sebagai ubat untuk osteoporosis.

Hormon Parathyroid

Orang yang menghidap osteoporosis juga mungkin menerima hormon parathyroid, yang berfungsi dengan menggalakkan pertumbuhan sel tulang, dengan itu meningkatkan ketumpatan tulang.

Walau bagaimanapun, ramai doktor hanya memberikan hormon parathyroid kepada individu dengan ketumpatan tulang yang sangat rendah, dan selepas memerhatikan bahawa ubat-ubatan lain tidak berfungsi.

Pengurusan Osteoporosis

Jika anda didiagnosis dengan osteoporosis, doktor mungkin akan mencadangkan pengubahsuaian gaya hidup berikut:

Cari Cara Untuk Mencegah Air Terjun

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, walaupun sedikit jatuh boleh menyebabkan patah tulang. Atas sebab ini, jadilah proaktif yang mungkin dalam mencegah jatuh. Secara amnya, anda boleh mengelakkan kemalangan jatuh dengan:

 • Mengeluarkan bahaya yang boleh menyebabkan anda tersandung, tergelincir atau jatuh, seperti permaidani licin dan kabel panjang.
 • Letakkan tikar getah di kawasan yang boleh basah dan licin, seperti lantai di tepi sink dan bilik mandi.
 • Pakai kasut yang tidak tergelincir dan dipasang dengan baik walaupun di dalam rumah, terutamanya jika lantai secara semula jadi licin.
 • Pertimbangkan untuk memakai pelindung pinggul. Pelindung pinggul direka untuk menyebarkan kesan kejatuhan kepada otot dan lemak di sekitarnya di kawasan pinggul; oleh itu mereka mengurangkan risiko patah tulang pinggul. Walau bagaimanapun, sila ambil perhatian bahawa anda perlu memakainya dengan betul untuk mereka bekerja. Tanya doktor anda tentang memakai pelindung pinggul.
 • Menghadiri ujian penglihatan dan pendengaran secara berkala. Penglihatan dan pendengaran yang tajam adalah penting dalam mencegah kemalangan yang boleh mengakibatkan jatuh dan patah tulang.

Lakukan Senaman Secara Berkala

Pada ketika ini, anda mungkin berfikir: bukankah lebih baik bagi orang yang mengalami osteoporosis untuk melangkau bersenam kerana mereka mungkin memecahkan tulang mereka?

Sebanyak yang kita mahu mencegah patah tulang, senaman yang kerap - tidak kira sama ada anda mempunyai osteoporosis atau tidak - adalah penting untuk kesihatan secara keseluruhan. Doktor menekankan bahawa bersenam mengurangkan risiko keadaan jantung dan juga kanser.

Walau bagaimanapun, disebabkan oleh peningkatan risiko patah tulang, adalah penting untuk berunding dengan doktor sebelum memulakan sebarang program senaman. Dalam kebanyakan kes, doktor anda akan mengesyorkan senaman berimpak rendah seperti berjalan, berkebun dan menari.

Makan Makanan Yang Baik untuk Tulang Anda

Seperti aktiviti fizikal, diet yang sihat dan seimbang juga penting bagi individu yang mengalami osteoporosis.

Berusaha untuk mengambil 5 hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari untuk mendapatkan nutrien yang anda perlukan. Pastikan anda mengambil protein daripada sumber yang sihat seperti daging tanpa lemak dan kacang. Pilih lemak yang sihat dan tidak tepu dan bukannya lemak tepu dan trans.

Perkara penting lain mengenai diet osteoporosis termasuk:

 • Mengelakkan makanan ringan masin dan daging yang diproses. Terlalu banyak natrium dapat memicu kehilangan tulang.
 • Mengurangkan pengambilan kafein. Pengambilan kafein dan minuman berkarbonat yang berlebihan mungkin mengganggu penyerapan kalsium.
 • Mengehadkan pengambilan alkohol kerana jumlah yang berlebihan boleh mengganggu pembentukan tulang.
 • Tambah kalsium dan vitamin D yang mencukupi untuk diet anda.

Pakar mengatakan bahawa orang dewasa memerlukan kira-kira 700 hingga 1000 mg kalsium setiap hari. Dengan osteoporosis, anda mungkin memerlukan lebih banyak, jadi berbincang dengan doktor anda tentang kemungkinan mengambil suplemen kalsium. Untuk memberi anda anggaran kasar, 200 ml susu, 150 g yoghurt biasa dan 1/2 tin sardin biasanya mengandungi 240 mg kalsium. 

Bagi Vitamin D,orang dewasa biasanya memerlukan 600 IU setiap hari; bagaimanapun, mendapat 1,000 hingga 2,000 IU setiap hari juga secara amnya selamat. Contoh makanan yang kaya dengan Vitamin D termasuk susu diperkukuhkan, kuning telur dan ikan berminyak. Pendedahan yang sihat kepada cahaya matahari pagi (15 minit, tiga kali seminggu) juga boleh membantu meningkatkan tahap vitamin D anda.

Bagaimana untuk mengelakkan osteoporosis

Mencegah osteoporosis harus menjadi keutamaan, terutamanya jika anda berisiko untuk membangunkannya pada masa akan datang. Untuk melindungi diri anda daripada osteoporosis, pertimbangkan untuk melakukan perkara berikut:

 • Berbincang dengan doktor anda tentang makanan tambahan: Ini adalah penting, terutamanya jika anda merasakan bahawa anda tidak mendapat kalsium dan vitamin D yang mencukupi.
 • Ikuti regimen senaman yang kerap: Aktiviti fizikal adalah penting untuk kekuatan tulang dan keseimbangan. Untuk menggalakkan kesihatan tulang, senaman senaman berat badan dan rintangan membantu. Senaman menanggung berat adalah jenis di mana anda perlu "membawa" badan anda. Contohnya termasuk berlari, mendaki, dan aerobik. Latihan rintangan memerlukan anda untuk "menentang" pasukan lawan. Untuk ini, anda boleh menggunakan alat seperti jalur elastik (band rintangan).
 • Elakkan merokok: Bahan tertentu dalam rokok tidak baik untuk sel tulang.
 • Berhati-hati dengan diet anda: Ingatlah untuk mempunyai diet yang sihat dan seimbang dan elakkan pengambilan alkohol, makanan masin dan kafein yang berlebihan.
 • Mempunyai pemeriksaan berkala: Menghadiri pemeriksaan berkala membantu mendiagnosis osteoporosis pada awalnya dan memberi anda lebih banyak masa untuk campur tangan dengan sewajarnya.

Adakah anda bimbang tentang Osteoporosis?

Jika anda memerlukan bantuan dengan osteoporosis, tindakan terbaik adalah dengan berunding dengan doktor. Bukan sahaja mereka akan memberikan diagnosis yang tepat, tetapi mereka juga boleh memberikan butiran mengenai risiko dan langkah pencegahan yang perlu anda ambil. 

Homage menyediakan perkhidmatan penjagaan untuk orang yang anda sayangi di setiap peringkat. Profesional penjagaan terlatih kami dapat menyediakan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam, terapi rumah dan banyak lagi, untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat.

Berikan penjagaan terbaik kepada orang yang anda sayangi hari ini!  Isi borang di bawah untuk perundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami.

Isi butiran di bawah dan Penasihat Penjagaan kami boleh menghubungi anda dengan maklumat penjagaan yang anda perlukan.


Rujukan
 1. BDA. (n.d.). Osteoporosis dan diet. Persatuan Dietetik British. Diperoleh 21 Mac, 2021, daripada https://www.bda.uk.com/resource/osteoporosis-diet.html
 2. Penerbitan Kesihatan Harvard. (2020, 17 Jun). Ubat Osteoporosis: Mana yang sesuai untuk anda? Kesihatan Harvard. Diperoleh 21 Mac, 2021, daripada https://www.health.harvard.edu/womens-health/osteoporosis-drugs-which-one-is-right-for-you
 3. Klinik Mayo Q dan a: Berapa banyak vitamin D yang saya perlukan? (2017, 25 April). https://newsnetwork.mayoclinic.org/. Diperoleh 21 Mac, 2021, daripada https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/mayo-clinic-q-and-a-how-much-vitamin-d-do-i-need/#:~:text=Mayo%20Clinic%20recommends%20that%20adults,may%20have%20additional%20health%20benefits
 4. Osteoporosis – Gejala dan sebab. (2019, 19 Jun). Klinik Mayo. Diperoleh 20 Mac, 2021, daripada https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoporosis/symptoms-causes/syc-20351968#:~:text=Osteoporosis%20causes%20bones%20to%20become,being%20broken%20down%20and%20replaced
 5. Osteoporosis. (n.d.). Saluran Kesihatan yang lebih baik - Saluran Kesihatan yang lebih baik. Diperoleh 20 Mac, 2021, daripada https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/osteoporosis#risk-factors-for-osteoporosis
 6. Osteoporosis: Gejala, sebab, ujian & rawatan. (n.d.). Klinik Cleveland. Diperoleh 21 Mac, 2021, daripada https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4443-osteoporosis#symptoms-and-causes
 7. Apa yang boleh anda lakukan sekarang untuk mengelakkan osteoporosis. (n.d.). Johns Hopkins Medicine, berbasis di Baltimore, Maryland. Diperoleh 21 Mac, 2021, daripada https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/osteoporosis/what-you-can-do-now-to-prevent-osteoporosis

 

Mengenai Penulis
Pasukan penghormatan
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang