Osteoartritis 101: Gejala, Punca, Peringkat, Diagnosis & Rawatan

Ketahui semua yang perlu anda ketahui mengenai osteoartritis, termasuk gejala, sebab, diagnosis, dan pilihan rawatan yang ada.

oleh Raihan Rahman

Apa itu Osteoartritis?

Osteoartritis (OA) adalah jenis artritis yang paling biasa dan kebimbangan bersama jangka panjang. Keadaan ini berkaitan dengan haus dan lusuh sendi, yang berlaku terutamanya disebabkan oleh penuaan. Atas sebab ini, sesetengah orang juga merujuk kepada OA sebagai penyakit sendi degeneratif (DJD) atau "artritis haus dan lusuh".

Orang yang mempunyai osteoartritis mengalami kesakitan dan kekakuan di tulang mereka - biasanya di sendi pinggul, lutut, dan tangan mereka. Ini berlaku kerana tisu penghubung yang melindungi sendi (tulang rawan) mula rosak, menyebabkan kedua-dua sendi menggosok bersama-sama.

Perubahan yang terlibat dalam OA tidak terjadi dalam semalam. Malah, mereka biasanya berkembang perlahan-lahan dan kemudian menjadi lebih teruk dari masa ke masa.

Gejala Osteoartritis

Gejala osteoartritis secara amnya termasuk:

Kesakitan dan Kekakuan

Sama seperti jenis artritis yang lain, gejala OA yang paling biasa adalah kesakitan dan kekakuan pada sendi yang terjejas. Walau bagaimanapun, masa di mana anda memerhatikan kesakitan dan kekakuan berbeza-beza. Secara amnya, mereka lebih ketara:

 • Apabila anda bangun - Orang dengan osteoartritis sering mengalami "kekakuan pagi" di mana mereka berasa sakit dan kekakuan pada sendi yang terjejas selepas bangun. Biasanya, ia berlangsung selama kira-kira 30 minit, tetapi mungkin berlanjutan terutamanya apabila terdapat keradangan. Kekakuan pagi bertambah baik apabila aktiviti, apabila sendi telah "memanaskan".
 • Selepas ketidakaktifan yang besar - Sebagai contoh, orang yang duduk berjam-jam mungkin sukar untuk berdiri.
 • Apabila anda menggunakan sendi anda - Pada siang hari, ia juga biasa bagi OA untuk "menyerang" selepas anda menggunakan sendi anda, seperti apabila anda bersenam atau meletakkan berat badan atau tekanan ke atasnya. Dalam keadaan ini, berehat sering melegakan kesakitan dan kekakuan.

Kelembutan dan Bengkak

Satu lagi gejala OA biasa adalah kelembutan. Sendi anda lembut jika anda berasa sakit atau tidak selesa apabila anda menekan atau menggunakan tekanan pada atau di sekelilingnya. Dalam sesetengah kes, mungkin terdapat bengkak pada atau di sekitar sendi.

Julat Pergerakan Terhad

Orang yang menghidap osteoartritis sering mengalami kehilangan fleksibiliti di kawasan yang terjejas. Apa artinya adalah bahwa sendi mereka tidak akan bergerak ke berbagai gerakan penuh. Sebagai contoh, mereka tidak boleh berlutut sepenuhnya atau mengangkat tangan mereka. 

Retak atau Bunyi Bermunculan

Sendi biasanya berfungsi dengan lancar, iaitu, anda tidak akan merasakan bahawa mereka menggosok bersama-sama. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai osteoartritis, anda mungkin merasakan beberapa sensasi parut di sendi yang terjejas. Sekiranya ia bukan sensasi yang memuaskan, anda mungkin mendengar beberapa bunyi yang muncul atau retak.

Nota mengenai Gejala Osteoartritis

Walaupun kami telah menggariskan tanda-tanda dan gejala OA yang paling biasa di atas, ingat bahawa mereka masih berbeza dari seorang ke seorang.  

Sesetengah orang mengalami gejala-gejala sekejap-sekejap, yang bermaksud bahawa gejala OA mereka menyala untuk seketika dan kemudian hilang. Yang lain mempunyai gejala yang lebih teruk dan berterusan yang boleh menyukarkan mereka untuk melakukan aktiviti kehidupan seharian (ADLs).

Selain itu, sila ingat bahawa OA boleh menjejaskan hampir mana-mana sendi dalam badan. Tetapi, kebanyakan orang mengalami osteoartritis lutut atau osteoartritis pinggul.

Punca Osteoartritis

OA berlaku kerana kemerosotan tulang rawan di sekeliling sendi.

Tulang rawan adalah tisu penghubung antara dua tulang. Anda boleh menganggapnya sebagai kusyen atau penutup pelindung yang menghalang geseran antara kedua-dua tulang. Dalam osteoartritis, tulang rawan rosak atau merosot, yang akhirnya mengakibatkan sendi menggosok bersama-sama. Dari masa ke masa, tulang di bawahnya akan berubah dan lapisan sendi menjadi radang.

Walaupun punca sebenar kerosakan tulang rawan masih tidak jelas pada masa ini, terdapat beberapa faktor risiko yang ketara yang menyumbang kepada pembangunan OA.

Faktor Risiko Osteoartritis

 • Umur - Risiko mempunyai OA meningkat dengan usia. Menurut laporan,kebanyakan orang akan mengalami beberapa gejala osteoartritis pada usia 70 tahun. Ini juga menerangkan teori haus dan lusuh: semakin tua anda, semakin banyak anda telah menggunakan dan merosakkan tulang rawan dan sendi anda, dan oleh itu lebih cenderung mempunyai OA.
 • Jantina - Sebab yang tepat tidak diketahui, tetapi sebelum usia 55 tahun, risiko OA adalah sama antara lelaki dan wanita; tetapi selepas 55, wanita lebih cenderung untuk mendapatkan OA.
 • Berat badan – Orang yang berlebihan berat badan atau mempunyai obesiti berisiko tinggi mengalami osteoartritis. Untuk satu, berat badan berlebihan lebih menekankan sendi, terutamanya pada lutut, pinggul, kaki, dan buku lali. Di samping itu, tisu lemak menghasilkan protein yang mengembung sendi dan tisu di sekelilingnya.
 • Kecederaan - Sendi yang telah patah atau cedera sebelum ini, seperti dari sukan dan kemalangan kenderaan, lebih terdedah kepada osteoartritis, walaupun selepas mereka telah sembuh.
 • Sendi yang terlalu banyak bekerja - Jika kerja anda melibatkan mencangkung atau berlutut selama lebih dari satu jam sehari, anda mungkin lebih berisiko osteoartritis. Begitu juga dengan orang yang Pekerjaannya termasuk berjalan, menaiki tangga, atau mengangkat.
 • Sejarah Keluarga - OA cenderung berjalan dalam keluarga, tetapi pakar masih tidak dapat menentukan gen tertentu yang bertanggungjawab untuknya. Jika salah satu kerabat Anda memiliki OA, risiko Anda mungkin lebih tinggi.
 • Keadaan Perubatan tertentu - Sesetengah keadaan perubatan juga membawa kepada osteoartritis atau gejala yang serupa. Contohnya termasuk gangguan pendarahan pada sendi (seperti hemofilia), bekalan darah yang disekat dalam tulang yang membawa kepada kematian tisu, dan jenis artritis lain seperti gout dan artritis reumatoid.

Jenis Osteoartritis

Sebelum kita menghitung dan menerangkan pelbagai jenis OA, mari kita nyatakan terlebih dahulu bagaimana ia berbeza daripada artritis reumatoid.

Osteoartritis vs. Rheumatoid arthritis

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, OA berlaku kerana haus dan lusuh atau kemerosotan tulang rawan pelindung di sekeliling tulang. Dalam jangka masa panjang, sendi menggosok bersama-sama dan mengalami perubahan yang membawa kepada sakit sendi dan kekakuan.

Artritis reumatoid (RA) juga mengakibatkan sakit sendi dan kekakuan, tetapi ia tidak berlaku kerana haus dan lusuh. RA adalah keadaan autoimun, yang bermaksud bahawa sistem imun seseorang tersilap menyerang sel-selnya sendiri yang sihat.

Oleh itu, walaupun kebanyakan kes osteoartritis berlaku di kemudian hari (haus dan lusuh yang berkaitan dengan usia), orang seawal usia 30 tahun - dan juga kanak-kanak - boleh membangunkan artritis reumatoid.

Sekarang, mari kita teruskan ke jenis osteoartritis. Kedua-dua jenis OA dikelaskan berdasarkan puncanya: 

Osteoartritis Primer

Jenis pertama, yang dipanggil OA utama, berlaku kerana haus dan lusuh yang berkaitan dengan usia. Ini adalah jenis osteoartritis yang lebih biasa; sebenarnya, ia adalah selamat untuk mengatakan bahawa osteoartritis utama tidak dapat dielakkan.

Orang dengan OA utama sering mengalami osteoartritis pinggul dan osteoartritis lutut. Ia juga biasanya memberi kesan kepada jari kaki, ibu jari, dan jari besar.

Osteoartritis Sekunder

OA sekunder tidak berlaku kerana penuaan, tetapi sebaliknya, disebabkan oleh perubahan yang berlaku dalam tulang rawan di sekitar sendi. Perubahan ini boleh berlaku disebabkan oleh faktor risiko yang kami sebutkan sebelumnya:

 • Kecederaan
 • Berat badan berlebihan dan obesiti
 • Sejarah keluarga
 • Sendi yang terlalu banyak bekerja
 • Keadaan perubatan lain

Ini juga bermakna bahawa orang boleh membangunkan osteoartritis sekunder pada usia yang lebih muda.

Diagnosis Osteoartritis

Untuk mendiagnosis osteoartritis, doktor akan bermula dengan temuduga kesihatan untuk lebih memahami gejala anda. Semasa temu duga, mereka juga akan melihat sendi anda untuk tanda-tanda kekakuan, kesakitan, dan bengkak.

Doktor mungkin mengesyaki OA jika:

 • Kau 45 tahun ke atas.
 • Rasa sakit semakin memburuk semakin banyak Anda menggunakan sendi Anda
 • Kekakuan pagi yang anda alami berlangsung selama 30 minit atau kurang

Semasa temu duga, jangan teragak-agak untuk memberikan penerangan terperinci mengenai gejala anda kerana ini akan membantu mencapai diagnosis yang betul. Sebagai contoh, jika anda memberitahu doktor anda bahawa kekakuan pagi berlangsung selama lebih dari 30 minit, mereka mungkin mengesyaki bahawa anda mempunyai artritis reumatoid.

Sekiranya anda mempunyai gejala yang kita bincangkan di bahagian awal atau mengesyaki osteoartritis pada orang yang anda sayangi, perkara terbaik yang perlu dilakukan ialah berjumpa doktor. Walau bagaimanapun, jika secara fizikal pergi ke klinik atau hospital bukan pilihan untuk anda sekarang, anda juga boleh bercakap dengan doktor kami dalam talian, atau mempunyai salah seorang doktorkami melawat anda di kediaman anda.

Selain temuduga kesihatan, doktor juga boleh memesan pengimejan dan ujian makmal untuk anda.

Ujian Pengimejan

Untuk menjalani pemeriksaan sendi anda dengan lebih terperinci, doktor boleh menasihati anda untuk menjalani ujian pengimejan berikut:

 • X-ray - X-ray adalah ujian diagnostik yang paling biasa untuk OA. Apabila doktor memesan x-ray, dia akan mencari kehilangan tulang rawan. Apabila terdapat kehilangan tulang rawan, ruang antara dua sendi akan kelihatan sempit. Walau bagaimanapun, tulang rawan itu sendiri tidak akan muncul pada x-ray.
 • MRI - MRI atau pengimejan resonans magnetik bukan alat diagnostik biasa untuk OA, tetapi boleh memberi doktor lebih banyak maklumat mengenai keadaan sendi anda, terutamanya kerana MRI menghasilkan imej terperinci tulang anda dan tisu sekitarnya, termasuk tulang rawan.

Ujian Makmal

 • Ujian Darah - Tidak ada ujian darah untuk OA, tetapi dengan melihat antibodi tertentu dalam darah, doktor boleh menolak keadaan lain seperti artritis reumatoid.
 • Analisis Cecair Bersama - Dalam sesetengah keadaan, doktor boleh menarik cecair dari sendi anda untuk memeriksa tanda-tanda keradangan. Sekali lagi, ini adalah supaya mereka dapat mengenepikan keadaan lain seperti jangkitan.

Komplikasi Osteoartritis

Secara umum, OA tidak mengakibatkan penyakit lain. Walau bagaimanapun, penting untuk diperhatikan bahawa ia adalah penyakit degeneratif. Ini bermakna bahawa gejala-gejala, terutamanya kesakitan, kekakuan, dan bengkak, mungkin menjadi lebih teruk dari masa ke masa. Peningkatan keterukan gejala boleh menyebabkan gangguan tidur atau kemurungan, kerana ketidakupayaan untuk melakukan aktiviti yang dinikmati sebelum ini.

Rawatan Osteoartritis

Pada ketika ini, anda mesti tertanya-tanya: Adakah terdapat ubat untuk osteoartritis?

Setakat ini, masih belum ada ubat untuk gangguan sendi yang merosot ini. Tetapi, doktor anda boleh membuat pelan rawatan untuk mengawal gejala dan mencegahnya daripada menjadi lebih teruk.

Berikutan arahan doktor adalah penting dalam menguruskan osteoartritis. Ingat bahawa OA cenderung menjadi lebih teruk dari masa ke masa, tetapi berapa cepat penyakit itu berkembang sebahagiannya bergantung pada seberapa baik anda merawat gejala anda.

Secara amnya, terdapat tiga cara untuk merawat OA: ubat-ubatan, terapi, dan pembedahan.

Ubat

Pelega Sakit Mulut

Orang yang mempunyai osteoartritis pasti akan menerima ubat-ubatan untuk kesakitan. Contoh-contoh yang paling biasa melegakan kesakitan yang digunakan untuk OA adalah over-the-counter acetaminophen dan ubat anti-radang bukan steroid (NSAID).

Walaupun anda boleh mendapatkan kebanyakan ubat penahan sakit ini tanpa preskripsi, anda masih perlu berbincang dengan doktor anda tentang sama ada ia sesuai untuk anda kerana acetaminophen dan NSAID mempunyai sekatan tertentu. 

Sebagai contoh, Ia tidak disyorkan untuk mengambil lebih daripada 3,000 mg acetaminophen setiap hari. Jika anda mempunyai keadaan hati, doktor mungkin akan mengurangkan had itu lagi. Bagi NSAID seperti naproxen, ibuprofen, dan aspirin, mungkin terdapat beberapa interaksi dengan ubat lain. Kes dalam titik, individu yang mengalami gangguan pendarahan atau sudah mengambil ubat penipisan darah tidak sesuai untuk mengambil aspirin kerana ia meningkatkan risiko pendarahan.

Oleh itu, adalah sangat penting untuk mendapatkan kelulusan doktor anda terlebih dahulu sebelum mengambil ubat penahan sakit OTC dengan kerap. 

Duloxetine

Duloxetine adalah ubat yang biasa digunakan untuk merawat kemurungan; Walau bagaimanapun, Ia juga merupakan ubat yang diluluskan untuk kesakitan kronik yang berkaitan dengan osteoartritis.

Suntikan

Dalam sesetengah keadaan, doktor boleh memberi anda suntikan steroid untuk mengurangkan kesakitan, tetapi kebanyakan suntikan steroid hanya memberikan kelegaan jangka pendek hingga sederhana daripada OA.

Terapi Pemulihan

Doktor anda juga mungkin mengesyorkan terapi fizikal atau Pekerjaan untuk membantu anda menguruskan osteoartritis anda.

Fisioterapi

Semasa sesi fisioterapi, ahli terapi boleh mengajar anda senaman yang mungkin membantu mengurangkan atau menghilangkan kesakitan artritis anda. Di samping itu, latihan juga akan menguatkan otot anda dan meningkatkan fleksibiliti.

Terapi Pekerjaan

Ahli terapi Pekerjaan akan mengajar anda cara baru untuk melakukan kerja mudah supaya anda dapat mengelakkan kesakitan dan ketidakselesaan artritis.

Sebagai contoh, jika anda mempunyai osteoartritis tangan, ahli terapi mungkin mengajar anda cara menggunakan berus gigi yang dikendalikan dengan luas. Begitu juga, jika anda mengalami sakit lutut, mereka mungkin menasihati anda untukmempunyai bangku di dalam bilik mandi, jadi anda tidak perlu menanggung terlalu banyak berat badan pada sendi anda semasa mandi.

Di samping itu, terdapat beberapa peranti bantuan seperti pendakap, tongkat, dan serpihan yang dapat mengurangkan tekanan pada sendi yang terjejas. Walau bagaimanapun, elakkan daripada menggunakannya tanpa arahan pakar seperti ahli terapi kerana penyalahgunaan boleh memburukkan lagi gejala anda.

Adakah anda ingin menghadiri sesi terapi fizikal atau Pekerjaan untuk osteoartritis anda? Di sini di Homage, kami telah disahkan dan berdedikasi Pekerjaan dan ahli fisioterapi yang boleh menghadiri kepada anda dalam keselesaan rumah anda.

Pembedahan

Walaupun pembedahan adalah sebahagian daripada strategi rawatan osteoartritis, ia sering merupakan pilihan terakhir. Bergantung kepada keadaan anda, doktor boleh mengesyorkan prosedur yang akan sama ada menghidupkan semula sendi anda atau menggantikan tulang yang rosak.

Menghidupkan semula sendi anda sering dicadangkan apabila satu sisi lutut lebih terjejas daripada yang lain. Doktor akan memotong kawasan di atas atau di bawah lutut, dan kemudian memasukkan atau mengeluarkan baji tulang untuk menyelaraskan sendi.

Jika sendi anda sudah rosak, doktor mungkin mengesyorkan pembedahan penggantian sendi. Dalam prosedur ini, pakar bedah mengeluarkan bahagian sendi yang rosak dan menggantikannya dengan bahagian plastik atau logam.

Hidup dengan Osteoartritis

Memandangkan masih tiada ubat untuk OA, perubahan pemakanan dan gaya hidup adalah pertaruhan terbaik anda untuk mengurangkan keterukan gejala anda.

Latihan untuk Osteoartritis

Osteoartritis boleh membuat anda berasa kurang cenderung untuk bersenam, terutamanya jika anda sering mengalami kesakitan selepas aktiviti fizikal. Walau bagaimanapun, bersenam sebenarnya penting dalam meningkatkan gejala osteoartritis anda. 

Dengan senaman yang kerap, anda boleh meningkatkan keseimbangan anda, fleksibiliti, dan kekuatan otot, dengan ketara mengurangkan risiko kecederaan. Tambahan pula, aktiviti fizikal melepaskan endorfin, hormon yang bertindak sebagai pembunuh kesakitan semulajadi badan.

Memilih jenis senaman yang betul amat penting apabila anda mempunyai OA. Secara amnya, matlamatnya adalah untuk memilih latihan yang tidak meletakkan ketegangan pada tulang anda. Sebagai contoh, latihan berikut sesuai untuk individu dengan osteoartritis lutut:

 • Berenang dan senaman air lain
 • Berjalan
 • Berbasikal
 • Latihan kekuatan berimpak rendah

Bersenam? Ingat petua ini:

Secara amnya, anda memerlukan 150 minit aktiviti sederhana setiap minggu. Walau bagaimanapun, cadangan ini mungkin berubah bergantung pada status kesihatan anda.

Perkara yang paling penting adalah untuk mendengar badan anda. Jika sendi anda sakit semasa bersenam, berhenti. Mengalami kesakitan selama berjam-jam selepas aktiviti fizikal biasanya menunjukkan bahawa anda mengatasinya.

Akhirnya, jangan mulakan rejimen senaman baru tanpa kelulusan doktor anda. Malah, jika anda mencari program senaman, tindakan terbaik adalah untuk membincangkannya dengan doktor.

Pek Panas dan Sejuk

Satu lagi bahagian penting dalam hidup dengan osteoartritis adalah mengambil kesempatan daripada terapi panas dan sejuk.

Sebagai alternatif memohon memampatkan panas dan sejuk di kawasan yang terjejas bukan sahaja dapat mengurangkan kesakitan, tetapi juga bengkak jika ada. Untuk menyediakan kompres, anda boleh menggunakan botol air yang dipenuhi dengan sama ada air panas atau sejuk. Jangan lupa untuk membungkusnya dalam kain sebelum memohon untuk melindungi kulit anda. Terdapat juga pek panas dan sejuk yang mudah dijual di farmasi. Anda boleh menyediakannya dengan meletakkannya di dalam peti sejuk atau memanaskannya di dalam ketuhar gelombang mikro.

Akhirnya, jika anda tidak suka memohon kompres panas, pancuran mandian hangat atau mandi juga boleh berfungsi.

Berhati-hati dengan Berat Badan Anda

Oleh kerana berat badan berlebihan adalah faktor risiko OA yang diketahui, sangat penting bagi orang yang mempunyai osteoartritis untuk mengekalkan berat badan yang sihat.

Anda boleh menguruskan berat badan anda melalui aktiviti fizikal dan diet yang sihat. 

Pastikan anda makan pelbagai makanan, terutamanya buah-buahan dan sayur-sayuran. Satu laporan bahkan menyingkapkan bahwa beberapa jenis OA, seperti osteoartritis lutut, menanggapi dengan baik terhadap makanan yang kaya dengan flavonoid. Kabar baiknya adalah buah - buahan dan sayuran sering kali dipenuhi flavonoid. Memberi tumpuan kepada bersih, daging tanpa lemak dan minyak yang sihat juga membantu.

Jika anda keliru tentang bagaimana anda boleh memulakan perjalanan penurunan berat badan anda, berunding dengan doktor. Mereka akan dapat menentukan Indeks Jisim Badan (BMI) anda dan mencadangkan sasaran penurunan berat badan yang boleh dicapai.

Jaga Emosi Anda

Osteoartritis jangka panjang boleh menghalang anda daripada melakukan aktiviti yang dinikmati sebelum ini. Ini boleh membawa kepada mood yang rendah atau kekecewaan. 

Semasa anda menguruskan gejala fizikal osteoartritis, pastikan untuk menjaga kesihatan emosi dan mental anda juga. Luangkan masa untuk melakukan aktiviti riadah yang anda suka seperti membaca buku, mendengar muzik, atau melawat muzium. 

Anda mungkin mendapati aktiviti riadah lain yang memenatkan, tetapi itu tidak bermakna anda perlu melepaskannya sepenuhnya. Selagi sendi anda tidak mula sakit, anda boleh pergi. Juga, jangan teragak-agak untuk pergi dalam perjalanan. Perubahan pemandangan sering meningkatkan kesihatan emosi seseorang.

Sekiranya gejala kesedihan, kebimbangan, dan kekecewaan anda mengganggu kehidupan seharian anda, lebih baik berunding dengan doktor supaya anda dapat mencegah mereka daripada mengalami kemurungan.

Bina Rangkaian Sokongan

Apabila anda berada dalam kesakitan, bersosial boleh berasa seperti tugas. Walau bagaimanapun, mengasingkan diri kemungkinan besar akan menyebabkan lebih banyak kemudaratan daripada yang baik.

Hidup dengan osteoartritis tidak bermakna anda tidak dapat mengekalkan atau membina hubungan interpersonal baru. Teruskan menghabiskan masa dengan orang yang anda sayangi dan rakan-rakan, dan, jika anda bersedia untuk itu, bercakap dengan mereka tentang apa yang anda alami. Sekiranya mereka menawarkan bantuan, jangan takut untuk menerimanya.

Anda juga boleh mempertimbangkan untuk mencari kumpulan sokongan untuk orang yang menghidap osteoartritis. Menyertai rangkaian sokongan, walaupun dalam talian, membolehkan anda bertemu individu dalam situasi yang sama dan akan membantu anda merasa kurang bersendirian. Anda juga boleh berkongsi dan menerima petua praktikal tentang bagaimana anda dapat mengatasi keadaan ini. Selain itu, melihat orang dengan OA yang menjalani hidup mereka sepenuhnya dapat memberi inspirasi kepada anda untuk melakukan perkara yang sama.

Ringkasan

 • Osteoartritis adalah gangguan sendi degeneratif yang berkaitan dengan haus dan lusuh tulang yang berkaitan dengan usia.
 • Gejala utama OA adalah kesakitan dan kekakuan pada sendi yang terjejas.
 • Tidak ada ubat untuk osteoartritis, tetapi strategi rawatan termasuk ubat-ubatan, terapi fizikal atau Pekerjaan, dan pembedahan.
 • Hidup dengan osteoartritis bermakna anda perlu bersenam secara teratur dan sesuai, mempunyai diet yang seimbang, dan mengekalkan berat badan yang sihat.
 • Anda juga boleh memanfaatkan ubat rumah seperti penggunaan peranti bantuan dan pek panas dan sejuk.
 • Akhirnya, jangan lupa untuk menjaga emosi dan hubungan interpersonal anda.

Untuk memberikan penjagaan terbaik kepada orang yang anda sayangi, kami menyediakan perundingan penjagaan percuma untuk anda dan orang yang anda sayangi, untuk memastikan bahawa mereka mendapat Profesional Penjagaan yang paling sesuai dengan keperluan mereka.

Untuk maklumat lanjut atau menjadualkan panggilan, isikan borang di bawah.Seperti artikel ini? Langgan kami untuk mendapatkan pencernaan mingguan mengenai kejadian Homage terkini, petua penjagaan dan panduan kesihatan.

Pelanggan-petak bual

Rujukan

 1. Niams maklumat kesihatan mengenai osteoartritis. (2020, 26 Februari). Institut Arthritis dan Muskuloskeletal dan Penyakit Kulit Kebangsaan. Diperoleh January 11, 2021, daripada https://www.niams.nih.gov/health-topics/osteoarthritis
 2. Pengambilan lisan ekstrak kulit buah keghairahan ungu mengurangkan kesakitan dan kekakuan dan meningkatkan fungsi fizikal pada pesakit dewasa dengan osteoartritis lutut. (n.d.). PubMed. Diperoleh January 11, 2021, daripada https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20934601/
 3. Osteoartritis – Gejala dan sebab. (2020, 22 Februari). Klinik Mayo. Diperoleh January 10, 2021, daripada https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoarthritis/symptoms-causes/syc-20351925
 4. Osteoartritis (OA). (2020, 4 Ogos). Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diperoleh January 11, 2021, daripada https://www.cdc.gov/arthritis/basics/osteoarthritis.htm#:~:text=O
 5. Osteoartritis. (2017, 23 Oktober). nhs.uk. Diperoleh 10 Januari 2021, daripada https://www.nhs.uk/conditions/osteoarthritis/
 6. Osteoartritis. (n.d.). Klinik Cleveland. Diperoleh January 10, 2021, daripada https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/5599-osteoarthritis-what-you-need-to-know
 7. Osteoartritis: Ensiklopedia perubatan MedlinePlus. (n.d.). MedlinePlus – Maklumat Kesihatan dari Perpustakaan Perubatan Negara. Diperoleh January 10, 2021, daripada https://medlineplus.gov/ency/article/000423.htm

 

Mengenai Penulis
Raihan Rahman
Raihan suka buku-buku thriller psikologi dan filem seram tetapi tidur dengan cahaya malam, supaya raksasa mendapatkan dia.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang