Kesihatan Mental 101: Semua Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Kemurungan, Kebimbangan, Gangguan Bipolar, Skizofrenia dan Banyak Lagi

Tidak ada kesihatan tanpa kesihatan mental. Kenal pasti pelbagai jenis gangguan mental dan cara untuk mendapatkan rawatan untuk diri sendiri atau orang yang disayangi.

oleh pasukan Homage

Lebih daripada ketiadaan gangguan mental semata-mata, kesihatan mental adalah keadaan kesejahteraan fizikal, mental, dan sosialyang lengkap . Walaupun kebanyakan kita dapat mengatasi tekanan kehidupan yang normal, bekerja secara produktif, menyumbang kepada komuniti kita, dan menyedari kebolehan kita, orang yang mempunyai masalah kesihatan mental mungkin merasa sukar untuk melakukannya.

Dengan 1 daripada 3 orang dewasa Malaysia yang mengalami masalah kesihatan mental sepanjang hayat mereka, sudah tiba masanya kita memberi penerangan mengenai topik ini yang sebelum ini dianggap sebagai pantang larang dan lebih memahami keadaan mental biasa yang dihadapi oleh rakyat Malaysia.

Artikel ini akan membantu anda memahami lebih lanjut mengenai pelbagai keadaan mental dan gejala mereka, pilihan rawatan yang ada, dan bagaimana anda boleh menyokong seseorang dengan keadaan mental.

Kemurungan

Kita semua menghadapi kedukaan dari semasa ke semasa, tetapi kebanyakan kita mengambil keselesaan dalam fakta bahawa perasaan ini bersifat sementara dan masa yang sukar akan berlalu. Walau bagaimanapun, bagi orang yang mengalami kemurungan, perasaan sedih, ke putus asa dan tidak berharga berlaku dalam tempoh yang berpanjangan dan boleh melumpuhkan sehingga mengganggu kehidupan seharian mereka.

Hampir setengah juta orang di Malaysia didapati mengalami gejala kemurungan, menurut Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan 2019 (NHMS 2019).

Gejala Kemurungan

Kita semua menghadapi kedukaan dari semasa ke semasa, tetapi kebanyakan kita mengambil keselesaan dalam fakta bahawa perasaan ini bersifat sementara dan masa yang sukar akan berlalu. Walau bagaimanapun, bagi orang yang mengalami kemurungan, perasaan sedih, ke putus asa, dan tidak berharga berlaku dalam tempoh yang berpanjangan dan boleh melumpuhkan sehingga mengganggu kehidupan seharian mereka.

Jika anda mengalami lima atau lebih daripada gejala-gejala berikut selama lebih daripada dua minggu, ia boleh menjadi petunjuk kemungkinan gangguan kemurungan:

 • Berasa sedih, bersalah atau tidak berdaya
 • Mengurangkan rasa harga diri
 • Insomnia atau tidur berlebihan
 • Kehilangan minat dalam aktiviti yang dinikmati sebelum ini
 • Penurunan berat badan atau kenaikan; atau mengurangkan atau meningkatkan selera makan
 • Masalah menumpukan perhatian, mengingati butiran, dan membuat keputusan
 • Masalah penghadaman yang berterusan walaupun dengan rawatan
 • Sakit fisik, nyeri, sakit kepala, atau kekejangan yang tidak hilang
 • Pemikiran atau percubaan bunuh diri
 • Kegelisahan
 • Pesimisme
 • Kerengsaan

Jenis Kemurungan

Adakah anda tahu bahawa terdapat lebih daripada satu jenis kemurungan? Walaupun beberapa bentuk kemurungan seperti Gangguan Afektif Bermusim (SAD) dan Gangguan Dysphoric Pramenstruasi (PMDD) bersifat kitaran, yang lain cenderung menjadi jangka pendek, seperti selepas bersalin dan kemurungan keadaan.


Gangguan Kemurungan Utama

Gangguan kemurungan utama adalah keadaan kesihatan mental yang biasa. Ia dicirikan oleh perasaan tertekan dan mengalami gejala kemurungan lain setiap hari, sekurang-kurangnya dua minggu.

Gangguan Kemurungan Berterusan (PDD)

Juga dikenali sebagai dysthymia, gangguan kemurungan berterusan (PDD) adalah bentuk kemurungan jangka panjang. Gejala-gejalanya adalah sama dengan bentuk kemurungan yang lain, termasuk perasaan sedih, mengurangkan harga diri dan kehilangan minat dalam aktiviti harian, tetapi mereka cenderung bertahan selama bertahun-tahun dan dapat memberi kesan yang ketara kepada kehidupan seharian kita. Bentuk kemurungan ini boleh menjadi sukar untuk didiagnosis kerana sifat kroniknya boleh menyebabkan orang menerimanya sebagai sebahagian daripada watak dan keperibadian mereka.

Kemurungan Psikotik

Apabila kemurungan disertai dengan beberapa bentuk psikosis seperti halusinasi dan khayalan, ia dianggap kemurungan psikotik. Kemurungan psikotik sering menyebabkan seseorang tidak berhubung dengan realiti, mendengar suara, atau mempunyai idea pelik dan tidak logik yang berkaitan dengan kemurungan seperti merasa tidak berharga.

Kemurungan Selepas Bersalin (PPD)

Dikenali sebagai blues bayi, kemurungan selepas bersalin (PPD) disebabkan oleh perubahan hormon yang berkaitan dengan kehamilan. PPD sering berlaku sejurus selepas bersalin. Walaupun kebanyakan ibu mengalami perubahan mood, kebimbangan dan kerengsaan selepas melahirkan, gejala PPD sering lebih teruk, mulai dari keletihan dan kesedihan yang berterusan yang memerlukan rawatan perubatan untuk psikosis selepas bersalin, keadaan di mana episod mood disertai dengan kekeliruan, halusinasi, atau khayalan. Jika tidak dirawat, PPD boleh bertahan sehingga setahun.

Gangguan Dysphoric Pramenstruasi (PMDD)

Wanita biasanya mengalami sindrom pramenstruasi (PMS) yang merangkumi kerengsaan, keletihan, kebimbangan, moodiness, kembung, peningkatan selera makan, keinginan makanan, sakit, dan kelembutan payudara. Begitu juga, mereka yang mempunyai Gangguan Dysphoric Pramenstruasi (PMDD) mengalami beberapa gejala yang sama, tetapi pada intensiti yang lebih teruk dan melemahkan. Sering kali, gejala reda beberapa hari selepas tempoh bermula.

Gangguan Afektif Bermusim (SAD)

Seperti namanya, gangguan afektif bermusim (SAD) bersifat kitaran dan sering datang dan pergi dengan perubahan musim. Bentuk kemurungan ini kurang biasa di Malaysia dan cenderung memberi kesan kepada negara-negara yang lebih jauh dari khatulistiwa, di mana jumlah cahaya matahari cukup berbeza-beza untuk mempengaruhi irama sirkadian biasa kita. Bagi orang yang mempunyai SAD, gejala kemurungan cenderung masuk semasa musim sejuk dan hilang pada musim bunga.

Kebimbangan

Apabila kita tertekan, tindak balas semula jadi badan kita adalah untuk berasa takut atau bimbang tentang apa yang akan datang. Walau bagaimanapun, apabila perasaan kecemasan ini melampau, bertahan lebih lama daripada enam bulan, dan mengganggu kehidupan kita, ia mungkin diklasifikasikan sebagai gangguan kecemasan.

Gejala Kecemasan

Selain serangan panik, terdapat beberapa tanda dan gejala kecemasan yang biasa diperhatikan.

 • Rasa gementar, gelisah atau tegang
 • Rasa azab yang akan datang, bahaya atau panik
 • Peningkatan kadar jantung
 • Hiperventilasi atau pernafasan yang cepat
 • Berpeluh meningkat atau berat
 • Kelemahan atau kelesuan
 • Gemetar
 • Insomnia
 • Masalah menumpukan perhatian atau berfikir tentang apa-apa selain kebimbangan sekarang
 • Mempunyai masalah gastrousus seperti gas, sembelit atau cirit-birit
 • Mempunyai dorongan untuk mengelakkan pencetus kebimbangan

Jenis Kebimbangan

Gangguan Kebimbangan Umum (GAD)

Satu tinjauan kebangsaan pada tahun 2011 menunjukkan bahawa 1.7% rakyat Malaysia mengalami gangguan kecemasan umum (GAD). Bentuk kebimbangan ini biasanya berkembang dari masa ke masa dan hanya diperhatikan apabila ia mula mempengaruhi fungsi sehari-hari. Orang dengan GAD cenderung terlalu bimbang tentang pelbagai isu, termasuk kesihatan, wang, keluarga atau kerja, walaupun tanpa sebab atau pencetus yang munasabah.

Gangguan Kebimbangan Sosial

Seperti namanya, orang yang mempunyai kebimbangan sosial mungkin merasa terlalu cemas dan sedar diri dalam interaksi sosial setiap hari. Sesetengah tanda-tanda telltale termasuk takut ditonton atau dinilai oleh orang lain, atau membimbangkan secara berlebihan hari atau minggu sebelum acara sosial.

Fobia

Ramai di antara kita mungkin kerang apabila membentangkan di hadapan orang ramai atau berasa pening apabila kita melihat ke bawah dari tempat yang tinggi, tetapi adakah anda tahu bahawa fobia ini sebenarnya boleh didiagnosis? Individu yang mempunyai fobia mengalami ketakutan yang melampau dan tidak rasional tentang keadaan, makhluk hidup, tempat atau objek, kadang-kadang ke titik di mana kita membentuk kehidupan kita untuk mengelakkan punca keganasan. Sering kali, kita tahu bahawa fobia kita tidak rasional tetapi tidak dapat mengawal ketakutan yang disebabkannya.

Gangguan Panik

Orang yang mengalami gangguan panik mengalami episod berulang-ulang perasaan kecemasan, ketakutan atau keganasan yang sengit yang mencapai puncak dalam beberapa minit. Episod ini, yang dipanggil serangan panik, biasanya berlalu dalam 5-10 minit tetapi boleh berlarutan selama berjam-jam. Dengan gejala seperti peningkatan kadar jantung, berpeluh, gemetar, sesak nafas, sakit dada, loya, dan berasa pening atau pengsan, ramai orang berakhir di bilik kecemasan kerana ia mungkin merasa seperti serangan jantung atau strok. Sekiranya anda mengalami serangan panik sekurang-kurangnya dua kali dan sentiasa mengubah rutin harian anda untuk mengelakkannya daripada berlaku, anda mungkin mengalami gangguan panik.

Gangguan Obsesif-Kompulsif (OCD)

Orang yang mempunyai gangguan obsesif-kompulsif (OCD) cenderung mempunyai pemikiran dan impuls berulang dan tidak diingini yang mendorong mereka melakukan sesuatu berulang kali. Walaupun ramai di antara kita melakukan tindakan berulang dan mempunyai rutin kita, ia tidak mengganggu tetapi menambah struktur kepada kehidupan kita. Walau bagaimanapun, mereka yang mempunyai OCD menghabiskan begitu banyak masa melakukan tugas-tugas yang ia mendapat di jalan aktiviti penting, dan tidak melakukan tugas-tugas itu boleh menyebabkan kesusahan yang besar. Ramai yang memahami bahawa pemikiran tidak masuk akal tetapi tidak dapat menghentikan paksaan.

Gangguan Tekanan Selepas Trauma (PTSD)

Apakah waktu benar-benar menyembuhkan semua luka? Walaupun ramai di antara kita yang mengalami peristiwa traumatik akhirnya dapat mengatasi dan menyesuaikan masa dan penjagaan diri yang diberikan, yang lain mungkin mempunyai gejala seperti kilas balik, mimpi buruk, kebimbangan yang teruk dan pemikiran yang tidak terkawal mengenai peristiwa yang bertambah buruk dari masa ke masa. Sekiranya gejala-gejala tersebut mula menjejaskan fungsi sehari-hari, ia boleh menjadi petunjuk gangguan tekanan selepas trauma (PTSD).

Membutuhkan bantuan untuk mengurus kebutuhan hidup sehari - hari orang yang dikasihi? Homage boleh membantu. Untuk maklumat lanjut, isikan borang ini dan Penasihat Penjagaan kami akan menghubungi anda dalam masa 24 jam!

Gangguan Bipolar

Gangguan bipolar ditandakan denganperubahan mood yang melampau dari tinggi ke rendah dan sebaliknya. Tinggi dipanggil tempoh mania dan rendah adalah tempoh kemurungan. Kadang-kadang, perubahan mood mungkin menjadi bercampur-campur, menyebabkan seseorang merasa gembira dan tertekan pada masa yang sama. Dalam sesetengah kes, individu mungkin mengalami gejala mania tetapi pada intensiti yang lebih ringan. Ini dikenali sebagai hypomania.

Gejala Gangguan Bipolar

Mania (dan Hypomania)

Mania dan hypomania adalah dua jenis episod yang berbeza, tetapi mereka mempunyai gejala yang sama. Kedua-dua episod termasuk tiga atau lebih gejala ini:

 • Tidak normal upbeat, melompat atau berwayar
 • Peningkatan aktiviti, tenaga atau pergolakan
 • Keghairahan: rasa kesejahteraan atau keyakinan diri yang dibesar-besarkan
 • Keperluan untuk tidur berkurangan
 • Perbincangan yang luar biasa
 • Pemikiran perlumbaan
 • Gangguan
 • Membuat keputusan yang buruk seperti membeli-belah

Kemurungan

Episod kemurungan cukup teruk untuk mengganggu aktiviti sehari-hari dan termasuk lima atau lebih gejala-gejala ini:

 • Rasa sedih, kosong atau putus asa
 • Kehilangan minat dalam hampir semua aktiviti
 • Perubahan berat badan
 • Insomnia atau tidur terlalu banyak
 • Kegelisahan atau tingkah laku yang perlahan
 • Keletihan atau keletihan
 • Rasa tidak berharga atau bersalah
 • Mengurangkan keupayaan untuk menumpukan perhatian atau ketaksahan
 • Pemikiran atau percubaan bunuh diri

Jenis Gangguan Bipolar

Gangguan bipolar boleh dikelaskan kepada tiga kumpulan utama: bipolar I, bipolar II dan gangguan cyclothymic. Mereka yang mempamerkan beberapa tanda-tanda gangguan bipolar tetapi tidak termasuk dalam kategori di atas cenderung dikumpulkan di bawah kategori umum keempat.

Bipolar I

Ciri ciri bipolar saya adalah episod manik. Seseorang dengan bipolar saya mengalami fasa manik yang jelas yang hadir sepanjang hari, hampir setiap hari semasa episod. Perubahan mood atau tingkah laku tidak seperti tingkah laku biasa seseorang, dan mungkin berlangsung selama sekurang-kurangnya seminggu atau sangat teruk sehingga rawatan hospital segera diperlukan. Sering kali, orang dengan bipolar saya juga mempunyai episod kemurungan.

Bipolar II

Bipolar II adalah jenis gangguan bipolar yang paling biasa. Orang dengan bipolar II mengalami kedua-dua mania dan kemurungan tetapi cenderung mempunyai gejala manik yang kurang teruk, dikenali sebagai hypomania.

Gangguan Cyclothymic

Bentuk gangguan bipolar yang kurang biasa, gangguan cyclothymic melibatkan perubahan mood yang serupa dengan dua bentuk lain, tetapi dengan peralihan yang kurang dramatik. Walaupun lebih ringan dalam intensiti, gejala-gejala ini mesti hadir selama sekurang-kurangnya dua tahun sebelum diagnosis boleh dibuat. Ramai orang mungkin tidak mendapatkan rawatan kerana perubahan mood tidak kelihatan teruk dan individu mungkin hanya mencari sebagai moody secara umum.

Skizofrenia

Selalunya salah anggap sebagai mempunyai keperibadian yang berpecah, skizofrenia adalah keadaan yang mempengaruhi persepsi seseorang terhadap realiti. Walaupun keadaan ini kelihatan sangat berbeza dari orang ke orang, ia secara amnya dicirikan oleh episod psikosis di mana individu kehilangan sentuhan dengan realiti.

Gejala skizofrenia

Apabila kita memikirkan skizofrenia, kita sering membayangkan seseorang yang melihat sesuatu dan mendengar suara-suara yang tidak ada. Walau bagaimanapun, selain gejala-gejala positif ini, orang yang mempunyai keadaan ini mengalami gejala negatif lain seperti motivasi rendah dan kesukaran membentuk hubungan sosial juga.

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa gejala skizofrenia boleh berbeza-beza dari seorang ke seorang, baik dalam corak dan keterukan. Untuk didiagnosis dengan skizofrenia, anda mesti mempunyai dua atau lebih daripada lima jenis gejala berikut selama sekurang-kurangnya 30 hari:

 • Khayalan: Seseorang yang menghidap skizofrenia mungkin mempunyai idea yang tidak logik dan tegas walaupun bukti yang jelas dan jelas bahawa ia tidak benar. Sebagai contoh, mempercayai bahawa orang lain keluar untuk mendapatkannya, mempercayai bahawa peristiwa alam sekitar yang neutral seperti melintasi papan iklan mempunyai makna khas dan peribadi, mempercayai bahawa anda adalah tokoh terkenal atau penting atau mempunyai kuasa khas, atau mempercayai bahawa pemikiran atau tindakan anda dikawal oleh kuasa luar.
 • Halusinasi: Seseorang yang menghidap skizofrenia mungkin berfikir bahawa sensasi tertentu adalah nyata apabila mereka hanya wujud dalam fikiran mereka.
 • Ucapan yang tidak teratur: Seseorang yang menghidap skizofrenia dengan cepat boleh beralih antara topik tanpa hubungan antara satu pemikiran dan seterusnya, menggunakan kata-kata atau frasa yang dibuat-buat yang tidak mempunyai makna kepada orang selain diri mereka sendiri, mengulangi perkara yang sama berulang kali, atau menggunakan kata-kata berima tanpa makna.
 • Tingkah laku yang tidak teratur: Seseorang yang menghidap skizofrenia mungkin mengalami penurunan dalam fungsi harian keseluruhan, menyatakan tindak balas emosi yang tidak dapat diramalkan atau tidak sesuai, mempamerkan tingkah laku yang kelihatan pelik dan tidak mempunyai tujuan, atau kekurangan halangan dan kawalan impuls.
 • Gejala negatif: Seseorang yang menghidap skizofrenia mungkin mempunyai kekurangan ekspresi emosi, minat terhadap dunia, minat atau semangat, penjagaan diri, atau keupayaan untuk mengadakan perbualan.

Jenis-jenis Skizofrenia

Skizofrenia boleh dikumpulkan ke dalam beberapa kategori. Berikut adalah beberapa jenis skizofrenia yang biasa:

Skizofrenia Paranoid

Mereka yang mempunyai skizofrenia paranoid menunjukkan gejala positif seperti halusinasi dan khayalan. Gejala lain seperti ucapan dan pemikiran yang tidak teratur sering kurang menonjol.

Skizofrenia Catatonic

Dalam skizofrenia catatonic, seseorang sepenuhnya menutup emosi, mental dan fizikal, dengan pemacu sifar dan motivasi untuk melakukan tugas harian seperti makan atau membuang air kecil. Sebaliknya, mungkin juga terdapat pergerakan yang berlebihan dan seolah-olah tidak bertujuan seperti mengulangi kata-kata atau tindakan orang lain, pergerakan stereotaip seperti goyang atau tangan melambai, atau grimacing. Jika tingkah laku ini berlangsung selama berjam-jam, ia boleh meningkat kepada kecemasan perubatan.

Skizofrenia yang tidak teratur

Orang yang mengalami skizofrenia yang tidak teratur terutamanya menunjukkan gejala ucapan, tingkah laku, dan ungkapan yang tidak teratur atau tidak sesuai. Halusinasi dan khayalan mungkin hadir tetapi sering kurang diucapkan.

Skizofrenia Sisa

Kadang-kadang, gejala positif skizofrenia berkesan dirawat dengan ubat tetapi gejala negatif kekal, menyebabkan individu mengalami skizofrenia sisa. Kumpulan orang ini sering mengalami dua atau lebih gejala positif seperti khayalan dan halusinasi ke tahap yang lebih rendah atau terus mengalami gejala negatif.

Skizofrenia yang tidak bersekutu

Orang yang mungkin tidak sesuai dengan mana-mana tiga kategori di atas tetapi mengalami gejala skizofrenia jatuh di bawah kategori skizofrenia yang tidak bersekutu.

Walaupun keadaan yang digunakan untuk dibahagikan kepada subtipe yang berbeza, pakar perubatan kini merujuknya sebagai gangguan spektrum kerana perbezaannya tidak muncul untuk membantu diagnosis. Walau bagaimanapun, masih biasa bagi orang untuk merujuk kepada keadaan mereka dengan subtipenya.

Penyalahgunaan Bahan

Mengambil ubat-ubatan haram dan menggunakan alkohol, ubat preskripsi dan bahan undang-undang lain terlalu banyak atau dengan cara yang salah merupakan penyalahgunaan bahan, dan boleh memudaratkan kesejahteraan fizikal, rohani dan mental kita.

Gejala Penyalahgunaan Bahan

Walaupun gejala berbeza-beza bergantung kepada bahan yang digunakan, berikut adalah beberapa tanda biasa penyalahgunaan dan ketagihan bahan:

 • Kitaran peningkatan tenaga, kegelisahan dan ketidakupayaan untuk tidur
 • Pergerakan yang perlahan, masa pertuturan atau reaksi, kekeliruan dan kekeliruan yang luar biasa
 • Tiba-tiba penurunan berat badan atau berat badan
 • Kitaran tidur yang berlebihan
 • Perubahan pakaian yang tidak dijangka seperti memakai baju lengan panjang untuk menyembunyikan parut di tapak suntikan
 • Peralatan dadah yang disyaki seperti paip yang tidak dapat dijelaskan, klip roach atau picaget
 • Masalah kronik dengan sinusitis atau hidung berdarah (untuk ubat mendengus)
 • Batuk atau bronkitis berterusan, yang membawa kepada batuk lendir atau darah yang berlebihan (untuk ubat salai)
 • Masalah pergigian yang teruk progresif (terutamanya untuk methamphetamine)

Jenis Penyalahgunaan Bahan

Berikut adalah senarai bahan yang biasa disalahgunakan:

Alkohol

Alkohol memberi kesan kepada semua orang secara berbeza. Walau bagaimanapun, minum terlalu banyak dan terlalu kerap boleh merosakkan hati, menunjukkan gangguan alkohol, dan menyebabkan masalah kesihatan lain. Bagi lelaki, minum berat bermakna mempunyai lebih daripada empat minuman sehari atau lebih daripada empat belas seminggu; bagi perempuan, minum lebih daripada tiga hari atau lebih dari tujuh minggu merupakan minum berat.

Preskripsi dan Ubat Tanpa Preskripsi

Ubat-ubatan sering ditetapkan atau diperolehi di kaunter untuk membantu kami menangani ketidakselesaan fizikal seperti sakit kepala dan batuk. Walaupun undang-undang, ubat-ubatan ini boleh berbahaya apabila disalahgunakan juga. Mengambil ubat-ubatan yang ditetapkan untuk orang lain, mengambil dos ubat yang salah atau mengambil ubat atas sebab-sebab bukan perubatan menunjukkan ketagihan yang mungkin. Ubat-ubatan yang biasa disalahgunakan termasuk pelega kesakitan opioid, ubat yang digunakan untuk merawat gangguan hiperaktif defisit perhatian (ADHD),ubat kecemasan, serta ubat batuk dan sejuk yang mengandungi dextromethorphan, yang boleh membuat seseorang berasa mabuk atau mabuk apabila diambil dalam dos yang tinggi.

Dadah Haram

Selain sangat ketagihan, memakan dadah haram boleh berbahaya dan membawa maut. Sebagai contoh, heroin boleh menyebabkan urat runtuh, peningkatan risiko hepatitis dan penyakit kelamin, penyakit paru-paru, keguguran, dan jangkitan jantung atau kulit. Sementara itu, kokain mempercepatkan badan anda dan boleh menyebabkan seseorang melakukan perkara yang tidak logik. Proses pemulihan tidak mudah, tetapi dengan pemulihan dan struktur sokongan yang betul, ketagihan ini dapat dirawat dengan jayanya.

Ganja

Walaupun penggunaan ganja semakin disahkan, ia masih menyalahi undang-undang di Malaysia dan banyak tempat lain. Tidak semua orang mempunyai pengalaman yang sama dengan ganja. Walaupun kita sering mendengar orang menggambarkan pengalaman mereka dengan ganja sebagai euphoric dan santai, yang lain mungkin berasa cemas, takut atau panik. Malah, ia boleh memburukkan lagi gejala gangguan mental yang sedia ada. Dalam dos yang tinggi, ganja juga boleh meninggalkan anda berasa paranoid atau membuat anda kehilangan sentuhan dengan realiti.

Rawatan

Rawatan kesihatan mental sering melibatkan pasukan kaunselor pelbagai disiplin, ahli psikologi, psikiatri, jururawat, bantuan kesihatan mental dan profesional sokongan rakan sebaya. Individu bertindak balas terhadap pelbagai jenis rawatan secara berbeza, walaupun mereka mempunyai diagnosis yang sama. Berikut adalah beberapa pilihan rawatan yang tersedia untuk mereka yang berjuang dalam keadaan mental.

Mendapatkan Penjagaan Profesional Buat Insan Tersayang

Menjaga warga berusia memerlukan kesabaran mental dan fizikal. Namun, ketahuilah anda tidak keseorangan. Homage menawarkan pelbagai jenis khidmat penjagaan bagi warga emas agar kesihatan dan keperluan mereka terjaga sepanjang masa.

Tempah Konsultasi Penjagaan Percuma dengan Homage Hari Ini >

Ubat

Walaupun ubat tidak menyembuhkan keadaan mental itu sendiri, ia membantu menguruskan gejala dan boleh membuat rawatan lain seperti psikoterapi lebih berkesan. Beberapa contoh termasuk antidepresan, anti-kebimbangan, penstabilan mood dan ubat antipsikotik. Keberkesanan ubat boleh berbeza-beza bergantung kepada keadaan individu dan tindak balas tubuh terhadapnya. Sesetengah ubat-ubatan mungkin mempunyai kesan sampingan, tetapi terdapat banyak cara untuk mengurangkannya seperti menukar dos, mengubah masa pentadbiran ubat-ubatan, atau bagaimana anda mengambil ubat tersebut. Walau bagaimanapun, pastikan anda berunding dengan doktor anda sebelum membuat sebarang perubahan ini.

Psikoterapi

Juga dikenali sebagai terapi bercakap, psikoterapi melibatkan bercakap tentang keadaan anda dan isu-isu yang berkaitan dengan profesional kesihatan mental. Melalui dialog, ahli terapi anda dapat membantu anda lebih memahami keadaan anda, menyelesaikan masalah anda, dan mempelajari kemahiran baru untuk menghadapi cabaran masa depan. Oleh itu, adalah penting untuk memilih ahli terapi yang anda percayai, berasa selesa bercakap secara terbuka dan yakin bahawa dia dapat mendengar dan memahami apa yang anda katakan.

Terdapat banyak jenis psikoterapi. Kebanyakannya boleh berjaya diselesaikan dalam beberapa bulan, sementara yang lain memerlukan rawatan jangka panjang. Ia boleh berlaku satu-satu, dalam kumpulan atau dengan ahli keluarga.

Difahamkan, stigma yang dikaitkan dengan mendapatkan bantuan untuk masalah psikologi atau tingkah laku boleh menghalang anda daripada mendapatkan bantuan dan pergi untuk terapi. Walau bagaimanapun, psikoterapi sebenarnya boleh memberi manfaat kepada semua orang! Malah orang yang tidak didiagnosis dengan keadaan kesihatan mental, tetapi sedang menjalani peralihan dalam kehidupan seperti peralihan kerjaya juga boleh mendapat manfaat daripadanya.

Program Rawatan Hospital dan Kediaman

Dalam sesetengah kes, seseorang individu mungkin dimasukkan ke hospital secara sukarela atau sukarela akibat keadaan mental mereka. Ini biasanya berlaku apabila anda tidak dapat menjaga diri anda dengan betul atau berada dalam bahaya serta-merta membahayakan diri sendiri atau orang lain.

Rawatan kemasukan ke hospital psikiatri terdiri daripada penstabilan, pemantauan rapi, ubat-ubatan, pentadbiran cecair dan pemakanan dan rawatan kecemasan lain yang diperlukan. Terdapat pelbagai pilihan yang ada, termasuk penjagaan pesakit dalam 24 jam, kemasukan hospital separa atau sehari, atau rawatan kediaman, yang menawarkan tempat sokongan sementara untuk hidup. Pilihan rawatan pesakit luar juga boleh didapati.

Di Malaysia, pakar psikiatri pemastautin boleh didapati di semua hospital negeri dan beberapa hospital daerah yang besar. Di unit-unit ini di hospital, perkhidmatan psikiatri komuniti jangkauan disediakan.

Terapi Rangsangan Otak

Sekiranya ubat dan psikoterapi tidak membantu, sesetengah orang mungkin mempertimbangkan terapi rangsangan otak. Dalam kebanyakan kes, prosedur ini tidak akan memerlukan pembedahan invasif, tetapi sebaliknya, menggunakan denyutan magnetik dan arus elektrik untuk merangsang otak. Individu biasanya dapat meninggalkan bilik pemulihan dan meneruskan aktiviti normal dalam masa setengah jam dengan kesan sampingan yang minimum dan sementara jika ada sama sekali.

Beberapa prosedur termasuk terapi elektrokonvulsif (ECT), rangsangan saraf vagus (VNS), rangsangan magnet transkranial berulang (rTMS), terapi penyitaan magnetik (MST),dan rangsangan otak dalam (DBS). Daripada jumlah ini, hanya VNS, terutamanya digunakan untuk merawat epilepsi, dan DBS, yang biasa digunakan untuk merawat gejala fizikal Penyakit Parkinson dan OCD, memerlukan pembedahan invasif untuk implantasi pembedahan.

Bagaimanakah saya boleh membantu seseorang yang mempunyai masalah mental?

Salah satu cara terbaik untuk membantu orang yang dikasihi berjuang dalam keadaan mental adalah dengan memberikan sokongan emosi. Ketepikan masa tanpa gangguan dan mewujudkan ruang terbuka dan tidak menghakimi untuk mereka bercakap mengenai isu-isu yang mereka hadapi.

Biarkan mereka memimpin perbincangan dan mengelakkan memberi tekanan kepada mereka untuk berkongsi apa sahaja yang mereka mungkin tidak bersedia untuk bercakap. Dengar dengan teliti apa yang mereka kongsi dan ulangi kembali kepada mereka untuk meyakinkan mereka bahawa anda memahami. Walaupun mungkin baik untuk bertanya soalan dari semasa ke semasa, pastikan untuk memastikan mereka terbuka. Sebagai contoh, daripada mengatakan "Saya dapat melihat bahawa anda berasa rendah", tanya "mengapa anda tidak memberitahu saya bagaimana perasaan anda?" sebaliknya.

Terdapat juga aplikasi di luar sana yang dapat membantu individu dengan keadaan mental mereka. Salah satu aplikasi tersebut ialah Naluri,penyelesaian berasaskan hasil sebagai pendekatan ketahanan mental. Aplikasi lain yang boleh membantu dengan kesedaran adalah Calm and Headspace.

Tawarkan bantuan anda dan berikan mereka maklumat mengenai tempat mereka boleh mendapatkan bantuan. Sekiranya anda percaya bahawa mereka berada dalam bahaya untuk mencederakan diri sendiri atau orang lain, anda atau mereka harus menghubungi doktor atau talian bantuan kecemasan seperti Persatuan Kesihatan Mental Malaysia di talian 03-2780 6803 atau Befrienders (KL: 03-7956 8145 (24 jam), Ipoh: 05-547 7933 (4 petang hingga 11 malam), Pulau Pinang: 04-281 5161 (3 petang hingga tengah malam) atau melalui e-mel di [email protected])

Menjaga orang yang dikasihi dengan keadaan mental

Menjadi penjaga utama bagi orang yang dikasihi yang hidup dengan keadaan mental boleh mencabar. Apabila pergi menjadi sukar, menarik nafas panjang, bersabar dan memahami bahawa orang yang anda sayangi tidak bermaksud sengaja menyakitkan dan bahawa ia adalah keadaan yang menyebabkan mereka bertindak seperti itu.

Walaupun anda memberi tumpuan kepada membantu orang yang anda sayangi, pastikan anda menjaga kesihatan fizikal dan mental anda juga. Adalah penting untuk mengenali dan mengakui had apa yang boleh anda berikan, dan menghulurkan bantuan - untuk anda dan orang yang anda sayangi - jika perlu. Lagipun, kita tidak boleh memberikan apa yang kita tidak mempunyai.

Homage menyediakan perkhidmatan penjagaan untuk orang yang anda sayangi di setiap peringkat. Profesional penjagaan terlatih kami dapat menyediakan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam, terapi rumah dan banyak lagi, untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat.

Rujukan
 1. Gangguan kecemasan. Diperoleh daripada https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anxiety/symptoms-causes/syc-20350961
 2. Faedah Senaman. Diperoleh daripada https://medlineplus.gov/benefitsofexercise.html
 3. Gangguan bipolar. Diperoleh daripada https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bipolar-disorder/symptoms-causes/syc-20355955
 4. Bipolar I Gangguan. Diperoleh daripada https://www.webmd.com/bipolar-disorder/guide/bipolar-1-disorder#1
 5. Gangguan Bipolar II. Diperoleh daripada https://www.webmd.com/bipolar-disorder/guide/bipolar-2-disorder#1
 6. Brazier, Y. (2017). Semua yang anda perlu tahu tentang fobia. Diperoleh 19 January 2020, daripada https://www.medicalnewstoday.com/articles/249347.php
 7. Brazier, Y. (2017). Apakah skizofrenia katatonik. Diperoleh daripada https://www.medicalnewstoday.com/articles/192263.php
 8. Cagliostro, D. (2018). 5 Subtipe Skizofrenia. Diperoleh daripada https://www.psycom.net/schizophrenia-5-subtypes
 9. Menghadapi kemurungan. Diperoleh daripada https://www.imh.com.sg/wellness/page.aspx?id=554
 10. Crocq, M. (2003). Alkohol, nikotin, kafein, dan gangguan mental. Diperoleh daripada https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3181622/
 11. D. Jacobson, J., & Zieve, D. (2018). Gangguan dysphoric pramenstruasi. Diperoleh daripada https://medlineplus.gov/ency/article/007193.htm
 12. Rangsangan otak yang mendalam. Diperoleh daripada https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/deep-brain-stimulation/about/pac-20384562
 13. Terapi elektrokonvulsif (ECT). Diperoleh daripada https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/electroconvulsive-therapy/about/pac-20393894
 14. Gangguan Kebimbangan Umum. Diperoleh daripada https://www.webmd.com/anxiety-panic/guide/generalized-anxiety-disorder#1
 15. Hurley, K. (2018). Skizofrenia yang tidak teratur (Hebephrenia). Diperoleh daripada https://www.psycom.net/disorganized-schizophrenia-hebephrenia
 16. Bagaimana Periuk Mempengaruhi Minda dan Badan Anda. Diperoleh daripada https://www.webmd.com/mental-health/addiction/marijuana-use-and-its-effects#1
 17. Kerr, M., & Cirino, E. (2016). Cyclothymia. Diperoleh daripada https://www.healthline.com/health/depression/cyclothymia
 18. Terapi Sawan Magnetik Selamat dan Berkesan untuk Skizofrenia Tahan Rawatan. (2018). Diperoleh daripada https://www.psychiatryadvisor.com/home/schizophrenia-advisor/magnetic-seizure-therapy-safe-and-effective-for-treatment-resistant-schizophrenia/
 19. Kemurungan Utama (Kemurungan Klinikal). Diperoleh daripada https://www.webmd.com/depression/guide/major-depression
 20. Kesihatan mental: menguatkan tindak balas kami. (2018). Diperoleh daripada https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/mental-health-strengthening-our-response
 21. Penyakit mental. Diperoleh daripada https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mental-illness/diagnosis-treatment/drc-20374974
 22. Gangguan panik?. Diperoleh daripada https://www.webmd.com/anxiety-panic/guide/mental-health-panic-disorder#1
 23. Serangan panik dan gangguan panik. Diperoleh daripada https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/panic-attacks/symptoms-causes/syc-20376021
 24. Gangguan kemurungan berterusan (dysthymia). Diperoleh daripada https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/persistent-depressive-disorder/symptoms-causes/syc-20350929
 25. Kemurungan selepas bersalin. Diperoleh daripada https://www.webmd.com/depression/guide/postpartum-depression
 26. Gangguan tekanan selepas trauma (PTSD). Diperoleh daripada https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/post-traumatic-stress-disorder/symptoms-causes/syc-20355967
 27. Sindrom pramenstruasi (PMS). Diperoleh daripada https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/premenstrual-syndrome/symptoms-causes/syc-20376780
 28. Episod Psikosis dan Psikotik. Diperoleh daripada https://www.webmd.com/schizophrenia/guide/what-is-psychosis#1
 29. Kemurungan Psikotik. Diperoleh daripada https://www.webmd.com/depression/guide/psychotic-depression
 30. Robinson, L., Segal, J., & Smith, M. (2019). Manfaat Kesihatan Mental Senaman. Diperoleh daripada https://www.helpguide.org/articles/healthy-living/the-mental-health-benefits-of-exercise.htm
 31. Skizofrenia. Diambil daripada https://www.imh.com.sg/clinical/page.aspx?id=259
 32. Jenis dan Spektrum Skizofrenia. Diperoleh daripada https://www.webmd.com/schizophrenia/schizophrenia-types
 33. Gangguan afektif bermusim (SAD). Diperoleh daripada https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/seasonal-affective-disorder/symptoms-causes/syc-20364651
 34. Smith, M., Robinson, L., & Segal, J. (2019). Gejala skizofrenia dan Petua Mengatasi. Diperoleh daripada https://www.helpguide.org/articles/mental-disorders/schizophrenia-signs-and-symptoms.htm
 35. Penyalahgunaan dan Ketagihan Bahan: Gambaran Keseluruhan. Diperoleh 19 January 2020, daripada https://www.hpb.gov.sg/article/substance-abuse-and-addiction-an-overview
 36. Rangsangan magnet transkranial. Dicapai 19 January 2020, daripada https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/transcranial-magnetic-stimulation/about/pac-20384625
 37. Apakah Gangguan Hiperaktif Defisit Perhatian?. Diperoleh daripada https://www.webmd.com/add-adhd/childhood-adhd/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd#1
 38. Apakah Hypomania dan Mania dalam Gangguan Bipolar?. Diperoleh daripada https://www.webmd.com/bipolar-disorder/guide/hypomania-mania-symptoms
 39. Apakah Gangguan Obsessive-Kompulsif?. (2017). Diperoleh daripada https://www.psychiatry.org/patients-families/ocd/what-is-obsessive-compulsive-disorder
 40. Apa itu Skizofrenia Paranoid?. Diperoleh daripada https://www.webmd.com/schizophrenia/schizophrenia-paranoia#1
 41. Apakah gangguan kebimbangan sosial?. Diperoleh daripada https://www.webmd.com/anxiety-panic/guide/mental-health-social-anxiety-disorder#1
 42. Apakah penyalahgunaan bahan?. Diperoleh daripada https://www.webmd.com/mental-health/addiction/substance-abuse#1
 43. Apakah rangsangan saraf Vagus?. Diperoleh daripada https://www.webmd.com/epilepsy/guide/vagus-nerve-stimulation-vns#1
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang