Memahami Diabetes - Jenis, Gejala, Faktor dan Pencegahan

Ketahui lebih lanjut mengenai diabetes, jenis, gejala, faktor dan pencegahannya.

oleh pasukan Homage

Kira-kira 3.9 juta rakyat Malaysia menghidap diabetes, kadar insiden tertinggi di Asia dan antara yang tertinggi di dunia. Menjelang 2025, tujuh juta orang dewasa di Malaysia berkemungkinan besar menghidap diabetes, trend membimbangkan yang akan menyaksikan prevalens diabetes sebanyak 31.3% untuk orang dewasa berumur 18 tahun ke atas. Dilancarkan pada tahun 1991 oleh Persekutuan Diabetes Antarabangsa dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Hari Diabetes Sedunia jatuh pada 14 November.

Diabetes adalah penyakit kronik yang berlaku apabila pankreas tidak menghasilkan insulin yang mencukupi atau apabila badan tidak dapat menggunakan insulin yang dihasilkannya dengan berkesan.

Insulin adalah hormon yang mengatur gula darah. Hipergiemia, atau gula darah yang dibangkitkan, adalah kesan biasa diabetes yang tidak terkawal dan dari masa ke masa, ini membawa kepada kerosakan serius kepada banyak sistem badan, terutamanya saraf dan saluran darah. Di sini, kami menjawab soalan penting mengenai diabetes.

Berapa Banyak Jenis Diabetes Yang Ada?

Selain daripada diabetes gestasi, terdapat dua jenis diabetes utama: Jenis 1 dan Jenis 2. Tetapi apa sebenarnya mereka dan bagaimana mereka berbeza antara satu sama lain?

Diabetes Jenis 1

Jika seseorang individu mempunyai diabetes Jenis 1 (juga dikenali sebagai diabetes juvana atau diabetes yang bergantung kepada insulin), ini bermakna mereka mempunyai keadaan autoimun di mana sel-sel dalam pankreas yang menghasilkan hormon yang dipanggil insulin diserang dan dimusnahkan oleh sistem imun badan. Kita semua memerlukan insulin kerana ia membantu menyerap glukosa dari darah kita ke dalam sel-sel badan kita. Kami kemudian menggunakan glukosa ini untuk tenaga. Tanpa insulin, tahap glukosa dalam darah anda menjadi terlalu tinggi. Selalunya, diabetes Jenis 1 berlaku pada zaman kanak-kanak atau remaja, tetapi ia juga boleh berlaku kepada orang dewasa.

Diabetes Jenis 2

Lebih daripada 90% individu didiagnosis dengan Jenis 2. Orang yang menghidap diabetes Jenis 2 tidak menghasilkan insulin yang mencukupi, atau badan mereka tidak bertindak balas sepenuhnya terhadap insulin dengan berkesan. Ini dikenali sebagai rintangan insulin.

Walaupun banyak gejala diabetes Jenis 1 dan Jenis 2 adalah serupa, mereka menonjolkan diri dengan cara yang sangat berbeza. Pada hakikatnya, orang yang menghidap diabetes Jenis 2 tidak akan mempunyai gejala selama bertahun-tahun tetapi sebaliknya, gejala cenderung berkembang perlahan-lahan sepanjang masa. Malah, sesetengah orang yang menghidap diabetes Jenis 2 tidak mempunyai gejala sama sekali dan tidak menemui keadaan mereka sehingga komplikasi berkembang.

Tahukah anda bahawa diabetes Jenis 2 telah meningkat kepada 20.8% pada orang dewasa berumur 30 tahun ke atas, yang menjejaskan 2.8 juta individu di Malaysia? Penyelidik tidak pasti mengapa sesetengah orang menjadi tahan insulin dan yang lain tidak, tetapi beberapa faktor gaya hidup menyumbang kepada ini termasuk berat badan berlebihan dan tidak aktif. Faktor genetik dan persekitaran lain juga boleh menyumbang. Di samping itu, diabetes berbeza-beza di kalangan kumpulan etnik utama di Malaysia, dengan orang India Asia mempunyai bilangan individu tertinggi dengan diabetes Jenis 2 diikuti oleh orang Melayu dan Cina.

Apakah Gejala Diabetes?

gejala diabetes

Kedua-dua jenis diabetes, jika tidak dikawal, berkongsi banyak gejala yang serupa, termasuk:

  • kerap membuang air kecil
  • berasa dahaga dan minum banyak cecair
  • rasa lapar
  • berasa letih
  • penglihatan kabur
  • luka atau luka yang tidak cepat sembuh

Kes-kes diabetes yang lebih serius boleh menyebabkan buta, kegagalan buah pinggang, penyakit jantung dan keadaan serius yang lain. Sebelum diabetes didiagnosis, terdapat tempoh di mana paras gula dalam darah tinggi tetapi tidak cukup tinggi untuk didiagnosis sebagai diabetes. Ini dikenali sebagai pradiabetes. Dianggarkan bahawa sehingga 70% orang dengan pradiabetes terus mengembangkan diabetes jenis 2. Nasib baik, kemajuan dari pradiabetes ke diabetes tidak dapat dielakkan.

Untuk maklumat lanjut mengenai diabetes, anda boleh menyemak blog maklumat Diabetes ini.

Penjagaan Kualiti untuk Diabetes

Homage menyediakan sokongan penjagaan untuk Diabetes. Ketahui tentang bagaimana anda boleh menguruskan keadaan di rumah dengan kami.

Untuk maklumat lanjut tentang bagaimana Homage dapat membantu keperluan penjagaan anda, isi borang ini dan Penasihat Penjagaan kami akan menghubungi anda dalam masa 24 jam!

Faktor Risiko Diabetes

Walaupun diabetes jenis 1 diwarisi, diabetes jenis 2 - bentuk diabetes yang paling biasa - sebahagian besarnya boleh dicegah. Ketahui lapan faktor ini yang meningkatkan risiko diabetes:

Umur melebihi 40 tahun

Risiko diabetes kita meningkat apabila kita semakin tua. Malah, lebih daripada 90% orang yang menghidap diabetes berusia lebih dari 40 tahun.

Gaya Hidup Tidak Aktif

Gaya hidup yang tidak aktif mengurangkan sensitiviti insulin sel-sel kita dan juga boleh meningkatkan BMI kita, meletakkan kita pada risiko diabetes yang lebih tinggi.

Tekanan darah tinggi

Mempunyai tekanan darah melebihi 140/90 mm Hg boleh meningkatkan risiko kita mendapat diabetes dan komplikasi kesihatan yang lain.

Kencing manis gestasi

Wanita yang melahirkan bayi lebih 4kg atau menghidap diabetes gestasi sebelum ini mempunyai risiko diabetes yang lebih tinggi. Malah, jika seseorang mempunyai diagnosis diabetes gestasi sebelumnya, risiko perkembangan mereka ke diabetes jenis 2 meningkat sehingga 60%.

Toleransi glukosa terjejas

Menjadi pra-diabetes meletakkan kita pada risiko yang lebih tinggi untuk menghidap diabetes.

Tahap Lipid Darah Tidak Normal

Tahap kolesterol "buruk" yang tinggi dan tahap kolesterol "baik" yang rendah meningkatkan risiko diabetes.

Indeks jisim badan melebihi 23kg / m2

Mempunyai indeks jisim badan (BMI) yang lebih tinggi cenderung untuk menunjukkan bahawa anda mempunyai jumlah lemak badan yang lebih tinggi. Tisu lemak meningkatkan daya tahan sel terhadap insulin dan oleh itu meningkatkan risiko diabetes.

Sejarah Keluarga

Jika anda mempunyai ibu bapa atau adik-beradik yang menghidap diabetes, risiko anda mengalami keadaan meningkat.

Apakah Beberapa Cara Mencegah Diabetes?

1. Melibatkan diri dalam aktiviti fizikal

Latihan fizikal

Terdapat banyak faedah untuk aktiviti fizikal biasa. Senaman boleh membantu anda:

  • Kurangkan berat badan
  • Kurangkan gula darah anda
  • Tingkatkan kepekaan anda terhadap insulin — yang membantu mengekalkan gula darah anda dalam julat normal

Penyelidikan menunjukkan bahawa latihan aerobik dan latihan rintangan boleh membantu mengawal diabetes. Manfaat terbesar datang dari program kecergasan yang merangkumi kedua-duanya.

2. Bergerak lebih banyak setiap hari

Sekarang, pikirkan tentang orang yang paling tidak aktif yang kau kenal. Dapatkah Anda jujur mengatakan mereka berada di kaki mereka selama tiga jam sehari? Mungkin tidak. Cari cara untuk menjadi lebih aktif setiap hari! Cuba aktif selama sekurang-kurangnya 30 minit, 5 hari seminggu. Berjalan adalah kaedah terbaik untuk memulakan dan anda boleh melakukannya hampir di mana sahaja pada bila-bila masa. Menunggang basikal, berenang, dan menari juga merupakan cara yang baik untuk bergerak lebih banyak. Anda akan merasa lebih baik secara keseluruhan, dan menumpahkan beberapa pound tambahan juga.

3. Dapatkan banyak serat

Walaupun kebanyakan karbohidrat memecah menjadi gula, serat tetap utuh kerana ia melalui sistem pencernaan anda. Makan serat bersama-sama dengan karbohidrat lain membantu anda berasa kenyang lebih lama. Ia boleh membantu anda mengurangkan risiko diabetes dengan meningkatkan kawalan gula darah anda, mengurangkan risiko penyakit jantung serta menggalakkan penurunan berat badan dengan membantu anda berasa kenyang. Sumber karbohidrat makanan keseluruhan secara semula jadi mengandungi serat Ini termasuk buah-buahan, sayur-sayuran berkanji, kekacang, dan bijirin penuh. Sebagai permulaan, mempunyai salad sayuran besar dengan salad rendah kalori berpakaian apabila makan di luar.

4. Berhenti merokok

Merokok 16 hingga 20 batang rokok sehari atau lebih boleh meningkatkan risiko seseorang menghidap diabetes kepada lebih daripada tiga kali ganda daripada bukan perokok. Sebab yang tepat untuk ini belum difahami dengan baik. Ia mungkin disebabkan oleh fakta bahawa merokok secara langsung mengurangkan keupayaan tubuh untuk menggunakan insulin. Selain itu, telah diperhatikan bahawa selepas merokok, tahap gula darah meningkat. Akhir sekali, terdapat juga hubungan antara merokok dan pengedaran lemak badan; Merokok cenderung menggalakkan bentuk badan "epal", yang merupakan faktor risiko diabetes.

5. Hadkan pengambilan alkohol anda

Terlalu banyak alkohol boleh membawa kepada kenaikan berat badan dan boleh meningkatkan tekanan darah dan tahap trigliserida anda. Lelaki tidak boleh mempunyai lebih daripada dua gelas standard sehari dan wanita tidak boleh mempunyai lebih daripada satu.

6. Fikirkan semula minuman anda

Melainkan jika anda seorang pencinta air sejati, anda mungkin mendapat kalori tambahan yang tidak diperlukan melalui minuman ringan manis, soda, teh ais, kopi, jus, tenaga, dan minuman sukan. Malah, minuman manis adalah sumber gula tambahan nombor satu dalam diet kita. Cuba secara beransur-ansur meningkatkan pengambilan air anda dengan minum air dan bukannya jus dan soda biasa. Jika anda minum susu keseluruhan, cuba ubah kepada susu 2%. Ia mempunyai kurang lemak daripada susu keseluruhan. Sebaik sahaja anda terbiasa dengan susu 2%, cuba susu 1% atau bebas lemak (skim). Ini akan membantu anda mengurangkan jumlah lemak dan kalori yang anda ambil setiap hari.

7. Kawal tekanan darah anda

Kira-kira 25% orang dengan diabetes Jenis 1 dan 80% dengan diabetes Jenis 2 mempunyai tekanan darah tinggi. Walaupun sedikit pengurangan natrium dalam diet anda boleh meningkatkan kesihatan jantung anda dan mengurangkan tekanan darah kira-kira 5 hingga 6 mm Hg jika anda mempunyai tekanan darah tinggi. Kesan pengambilan natrium terhadap tekanan darah berbeza-beza di kalangan kumpulan orang. Secara umum, hadkan natrium kepada 2,300 miligram (mg) sehari atau kurang. Walau bagaimanapun, pengambilan natrium yang lebih rendah - 1,500 mg setiap hari atau kurang - sesuai untuk kebanyakan orang dewasa.

Kebanyakan orang juga boleh menguruskan bacaan tekanan darah mereka dengan senaman yang kerap, diet seimbang, dan mengekalkan berat badan yang sihat. Dalam sesetengah kes, anda mungkin memerlukan ubat yang ditetapkan oleh doktor anda.

8. Dapatkan pemeriksaan berkala

mendapatkan pemeriksaan biasa
Pemeriksaan glukosa darah biasa sangat disyorkan jika anda berumur 45 tahun ke atas, orang dewasa yang berlebihan berat badan dari mana-mana umur, dengan satu atau lebih faktor risiko tambahan untuk diabetes, seperti sejarah keluarga diabetes, sejarah peribadi prediabetes, atau gaya hidup yang tidak aktif. Kongsi kebimbangan anda tentang pencegahan diabetes dengan doktor anda. Dia akan menghargai usaha anda untuk mencegah diabetes dan mungkin menawarkan cadangan tambahan berdasarkan sejarah perubatan anda atau faktor lain.

Menjalani kehidupan yang manis adalah dalam kawalan anda kerana anda mempunyai kuasa ke atas banyak faktor yang mempengaruhi diabetes, yang cukup memberi kuasa. Mulakan dengan langkah-langkah kecil, berhati-hati dengan tabiat makan anda dan mengamalkan tingkah laku gaya hidup lain yang menggalakkan tahap darah dan insulin yang sihat. Ingat, dengan pengesanan dan kesedaran awal, anda boleh mengambil langkah-langkah untuk mencegah atau melambatkan permulaan diabetes.

Penjagaan Diabetes Di Rumah

Isi borang ini untuk perundingan percuma tentang bagaimana Homage dapat membantu keperluan penjagaan anda. Penasihat Penjagaan kami akan bersama anda tidak lama lagi.


Rujukan
Kategori
Keadaan Kronik
Tags
Mengenai Penulis
Pasukan Homage
Utamakan Penjagaan Peribadi Untuk Yang Tersayang
Curve

Utamakan Penjagaan Peribadi Untuk Yang Tersayang

Dapatkan konsultasi percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Dapatkan Penjagaan Sekarang
WhatsApp