breast_examination

Pemeriksaan Kanser Payudara: Mamogram di Malaysia

Apa itu mamogram? Berapakah kos pemeriksaan mamogram? Bolehkah saya mendapatkan pemeriksaan kanser payudara percuma di Malaysia? Ketahui semua yang anda perlu tahu tentang mamogram.

oleh Raihan Rahman

Apa itu mamogram?

Mamogram adalah sejenis x-ray yang membolehkan doktor melihat sebarang keabnormalan atau perubahan dalam tisu payudara. Mamogram biasa saat ini adalah salah satu cara terbaik untuk mendeteksi tanda - tanda awal kanker payudara — ditambah, mereka dapat mudah, murah dan aman. 

Mengapa pemeriksaan kanser payudara penting?

Kanser payudara adalah bentuk kanser utama di kalangan wanita Malaysia - yang menjejaskan 1 daripada 11 individu di sini. Beberapa faktor menyumbang kepada risiko kanser payudara anda, ada yang tidak boleh diubah dan ada yang boleh. 

Semasa menjalani gaya hidup yang aktif dan sihat membantu meminimumkan risiko kanser payudara , mengenal pasti kanser payudara lebih awal meningkatkan peluang untukbertahan.

Di sinilah pemeriksaan kanser payudara masuk. Pengesanan awal melalui mamogram dan pemeriksaan diri payudara, bersama-sama dengan campur tangan berikutnya, boleh bermakna bahawa anda kurang cenderung untuk menggunakan rawatan invasif seperti pembedahan atau mastektomi (penyingkiran payudara). 

Menurut Yayasan Kanser Payudara Kebangsaan, Kanser payudara Tahap0 hingga Tahap 1 - di mana kanser terhad kepada kawasan di mana sel-sel yang tidak normal mula terbentuk - sangat dirawat dan boleh hidup, dan mungkin tidak memerlukan kemoterapi untuk merawat.

Siapa yang harus pergi untuk mamogram?

Persatuan Kanser Kebangsaan Malaysia (NCSM) mengesyorkan agar wanita berumur 40 tahun ke atas mendapatkan mamogram secara berkala, walaupun anda tidak merasa mungkin adaapa-apa yang salah.

Jika anda berumur di bawah 40 tahun, anda perlu mendapatkan nasihat doktor anda sama ada anda perlu mendapatkan mamogram yang dilakukan atau tidak.

Selain umur, faktor-faktor lain yang boleh meletakkan wanita pada risiko kanser payudara yang lebih tinggi termasuk: 

  • Sejarah keluarga kanser payudara
  • Sejarah kanser ovari
  • Permulaan awal haid
  • Menopaus lewat 
  • Mempunyai anak pertama selepas usia 30 tahun
  • Berada di terapi penggantian hormon 
  • Mendapat berat badan selepas menopaus

Ketahui lebih lanjut tentang risiko kanser payudara anda dengan merujuk kepada panduan kami mengenai sebab-sebab dan faktor risiko kanser payudara.

Pemeriksaan mamogram untuk wanita di bawah umur 40 tahun biasanya tidak dilakukan kerana wanita pra-menopaus biasanya mempunyai tisu payudara yang lebih padat, mengurangkan keberkesanan mamogram dalam mengesan kanser payudara awal. 

Jika anda mendapati sebarang perubahan pada payudara anda — tanpa mengira usia — segera berjumpa doktor.

Bagaimana dengan proses mamogram?

Pertama sekali, anda harus cuba menjadualkan janji temu anda seminggu selepas haid anda berakhir. Jika anda tidak lagi mempunyai tempoh, anda boleh menjadualkannya pada bila-bila masa yang sesuai untuk anda.

Pada hari mamogram anda, elakkan daripada menggunakan sebarang deodoran, serbuk talcum, losyen atau salap pada seluar dalam anda. Seperti yang anda perlu menanggalkan pakaian dari pinggang ke atas, pakai pakaian dua keping jika anda juga boleh. 

Semasa mamogram anda, juruteknik wanita terlatih akan membawa anda ke mesin x-ray dos rendah khas. Dia akan meletakkan payudara anda di antara dua plat rata dan memampatkannya sedikit selama kurang dari 2 minit. Ini akan dilakukan pada satu payudara pada satu masa. Mampatan adalah untuk membolehkan mesin menangkap imej yang lebih baik dari tisu payudara yang rata. 

Keseluruhan prosedur mamogram biasanya berlangsung kira-kira 30 minit. Imej-imej ini kemudiannya akan diperiksa oleh ahli radiologi untuk sebarang keabnormalan atau tanda-tanda kanser. 

Anda harus menerima keputusan anda dalam masa 4 minggu melalui pos atau berunding dengan doktor.

Jika keputusan anda adalah normal, teruskan melakukan pemeriksaan diri payudara bulanan dan pergi untuk pemeriksaan mamogram biasa pada kekerapan yang disyorkan untuk umur anda. Adalah lebih baik untuk berpegang kepada pusat saringan yang sama.

Sekiranya anda dimaklumkan bahawa keputusan anda memerlukan siasatan lanjut, jangan panik. 90% masa, individu menerima keputusan normal selepas ujian lanjut.

Pergi untuk pemeriksaan kesihatan anda yang seterusnya? Sekarang anda boleh melakukannya di rumah! Homage menawarkan 4 pakej pemeriksaan kesihatan pencegahan. Isi borang ini untuk mengetahui lebih lanjut.

Adakah mamogram menyakitkan?

Oleh kerana payudara anda perlu dimampatkan untuk mesin x-ray untuk menangkap imej yang jelas, mamogram biasanya tidak selesa atau sedikit menyakitkan - terutamanya jika anda mempunyai payudara padat. 

Untuk mengurangkan kelembutan, anda boleh mempertimbangkan penjadualan mamogram anda seminggu atau lebih selepas tempoh anda, untuk mengelakkan jangka masa di mana payudara anda mungkin lebih sensitif daripada biasa. 

Berapakah kos mamogram?

Mamogram boleh berharga antara RM120 hingga RM250 di pusat-pusat yang mengambil bahagian. Walau bagaimanapun, Persatuan Kanser Kebangsaan Malaysia dan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga &Masyarakat menyediakan subsidi untuk wanita kurang bernasib baik, berumur 40 tahun ke atas.

Subsidi Mamogram Malaysia

Di bawah Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga &Masyarakat,wanita yang memenuhi kriteria kelayakan boleh mendapat manfaat daripada pemeriksaan mamogram percuma atau bersubsidi.

Mamogram Percuma Di Malaysia

Persatuan Kanser Kebangsaan Malaysia (SCS) menawarkan perkhidmatan mamografi percuma untuk komuniti kurang bernasib baik di bawah Program Jangkauan Komuniti Percuma kami.

Di manakah saya boleh mendapatkan mamogram saya di Malaysia?

Mamogram boleh didapati di hospital kerajaan, klinik LPPKN atau Klinik Nur Sejahtera, klinik peribadi dan hospital peribadi. Untuk maklumat lanjut mengenai hospital dan klinik yang mengambil bahagian di Kuala Lumpur, senarai penuh boleh didapati di sini.

Berapa kerap saya perlu pergi untuk mamogram? 

Walaupun anda mungkin dibersihkan selepas mamogram pertama anda, tisu payudara masih boleh berubah dari semasa ke semasa. 

Oleh itu, wanita berumur 50 tahun ke atas perlu melakukan mamogram mereka sekali setiap dua tahun. Jika anda berumur 40 hingga 49 tahun dan telah dinasihatkan oleh doktor anda untuk mendapatkan mamogram, anda perlu berbuat demikian sekali setiap tahun. 

Wanita hamil tidak dinasihatkan untuk menjalani pemeriksaan mamogram, kerana x-ray boleh menimbulkan risiko kepada janin. Jika anda baru-baru ini melahirkan, anda hanya perlu mendapatkan mamogram anda dilakukan sekurang-kurangnya enam bulan selepas anda berhenti menyusu, untuk hasil yang paling tepat. 

Mengimbangi Risiko Pemeriksaan Payudara

Pemeriksaan kanser payudara dapat menyelamatkan nyawa - namun, masih ada wanita yang merasa tidak pasti menjalani pemeriksaan kanser payudara seperti mamogram kerana risiko yang dirasakan. 

Berikut adalah beberapa risiko yang biasanya dikaitkan dengan mamogram, bersama-sama dengan sebab-sebab mengapa ia masih berbaloi: 

1. Radiasi 

Semasa mamogram, payudara anda terdedah kepada jumlah radiasi perubatan yang sangat kecil. Radiasi ini bersamaan dengan kira-kira enam bulan radiasi latar belakang anda akan terdedah kepada dalam kehidupan seharian dan pada dos yang lebih rendah berbanding dengan x-ray biasa. Walau apa pun, faedah pemeriksaan dan pengesanan awal melebihi risiko kecil ini menjalani mamogram.

* Wanita hamil masih tidak dinasihatkan untuk menjalani mamogram, kerana ia boleh menimbulkan risiko kepada janin.

2. Kesusahan Panggil Balik dan Positif Palsu 

Mamogram tidak selalu akurat — faktor - faktor seperti usia dan kepadatan payudara dapat mengurangi akurasi mamogram. Kira-kira 10% mamogram mungkin memerlukan ujian tambahan. 

Mempunyai hasil mamogram yang tidak normal tidak semestinya bermakna anda mempunyai kanser - ia hanya bermakna bahawa keabnormalan telah dikesan dalam tisu payudara anda yang perlu disiasat lebih lanjut dengan ujian yang hanya terdapat di hospital. 

Ambil pemeriksaan susulan dengan minda yang tenang dan mendekati mereka seperti yang anda lakukan dengan mana-mana susulan perubatan biasa. 

3. Negatif Palsu 

Dalam urat yang sama, kadang-kadang kanser tidak dapat dikesan pada mamogram. Faktor-faktor yang menyumbang kepada ini termasuk kanser yang terlalu kecil, berada di kawasan yang sukar dilihat melalui mamogram, atau mempunyai tisu payudara padat yang mungkin mengaburkan tanda-tanda kanser. 

Walau bagaimanapun, ini tidak boleh menghalang anda daripada menjalani pemeriksaan mamogram biasa anda. Teruskan menjalankan pemeriksaan payudara bulanan anda sendiri (sesetengah kanser mungkin dikesan oleh pemeriksaan fizikal tetapi bukan oleh mamogram), dan berunding dengan doktor jika anda mempunyai sebarang kebimbangan.

Berhati-hati dengan Payudara Anda

Cara terbaik untuk mengesan apa-apa yang luar biasa di payudara anda adalah untuk membiasakan diri dengan mereka dari get-go. Pemeriksaan payudara bulanan adalah alat yang hebat untuk membantu anda memahami apa yang normal untuk payudara anda dan apabila mungkin terdapat perubahan untuk bendera keluar. 

Kementerian Kesihatan mengesyorkan Pemeriksaan Kendiri Payudara (BSE) yang boleh anda lakukan setiap bulan:

Pengesanan Awal Menyelamatkan Nyawa

Walaupun penyelidikan barah payudara selalu maju dan terdapat beberapa pilihan untuk rawatan yang berkesan di luar sana, pengesanan awal masih menjadi pertaruhan terbaik anda. Lebih daripada 90% wanita yang didiagnosis dengan kanser payudara pada peringkat awal kekal bebas penyakit selama lima tahun atau lebih, manakala peluang mereka untuk hidup tanpa komplikasi jangka panjang yang serius menjadi lebih tinggi juga. 

Seperti yang dikatakan oleh program Screen for Life: masa terbaik untuk mendapatkan pemeriksaan adalah apabila anda masih merasa baik-baik saja. Berhati-hati dengan badan anda, berunding dengan doktor anda jika pernah ragu-ragu dan kekal di landasan yang betul dengan pemeriksaan kesihatan biasa anda! Jika anda lebih suka untuk berunding dengan doktor anda dalam privasi rumah anda, pertimbangkan untuk melibatkan doktor panggilan rumah.

Ketahui lebih lanjut mengenai sumber lain yang berkaitan dengan kanser dalam artikel Kanser Payudara 101kami .

Penjagaan Di Mana-mana Peringkat

Homage menyediakan perkhidmatan penjagaan untuk orang yang anda sayangi di mana-mana peringkat kanser. Profesional penjagaan terlatih kami dapat memberikan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam, terapi rumah dan banyak lagi, untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat.

Berikan penjagaan terbaik kepada orang yang anda sayangi hari ini!  Isi borang di bawah untuk perundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami.


Suka artikel ini? Langgan kami untuk mendapatkan pencernaan mingguan mengenai kejadian Homage terkini, petua penjagaan dan panduan kesihatan.

Pelanggan-petak bual

Rujukan
  1. Murugesan, M. (2021). Penembusan dalam penyelidikan kanser payudara | New Straits Times. [dalam talian] NST Dalam Talian. Boleh didapati di: https://www.nst.com.my/lifestyle/heal/2021/01/658005/breakthrough-breast-cancer-research [Akses 18 Mac 2021].
Mengenai Penulis
Raihan Rahman
Raihan suka buku-buku thriller psikologi dan filem seram tetapi tidur dengan cahaya malam, supaya raksasa mendapatkan dia.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang