Panduan Lengkap untuk Penjagaan &Pengurusan Luka Terbuka

Apakah peringkat penyembuhan luka dan bagaimana saya menjaga luka terbuka? Ketahui semua yang perlu anda ketahui mengenai penjagaan luka dan pengurusan di sini.

oleh pasukan Homage

Kajian perubatan oleh Dr Chua Zi Wei.

Apa itu luka?

Luka adalah kerosakan kepada integriti tisu biologi, termasuk kulit, membran mukus, dan tisu organ.

Jenis Luka

Luka boleh dibahagikan kepada empat kategori luas:

Masa: Akut/ Kronik 

Luka akut– adalah apa-apa luka pembedahan yang sembuh dengan niat utama atau apa-apa luka traumatik atau pembedahan yang sembuh dengan niat sekunder. Luka akut dijangka berkembang melalui fasa penyembuhan normal, mengakibatkan penutupan luka.  

Luka kronik- adalah luka yang gagal untuk maju penyembuhan atau bertindak balas kepada rawatan sepanjang tempoh masa penyembuhan yang biasanya dijangka

Menyebabkan

Trauma 

 • Luka: Biasanya disebabkan oleh penggunaan daya tumpul atau menghancurkan. Tepi luka biasanya tidak teratur dan bergeribat.
 • Hirisan / Pembedahan: Ini disebabkan oleh objek tajam, contohnya, bilah, kaca atau pisau pembedahan. Tepi luka biasanya tajam dan bersih.  
 • Luka Tusukan: Luka tusukan disebabkan oleh objek tajam dan menunjuk. Luka tusukan mungkin hanya mempunyai kehilangan kulit yang minimum atau kesan pada lapisan luar kulit tetapi boleh pergi sangat dalam dan merosakkan struktur dalaman seperti organ. Luka tusukan terdedah kepada jangkitan kerana mikroorganisma diperkenalkan jauh ke dalam tisu, tetapi proses pembersihan dan penyaliran semulajadi dihalang oleh kedalaman dan sempit luka.
 • Lelasan: Ini biasanya merupakan luka yang lebih dangkal yang dapat disebabkan oleh tergelincir, merumput, atau mengikis.
 • Avulsion: Ini adalah luka traumatik yang serius di mana kulit dan tisu subkutaneus koyak atau terpisah. Boleh menyebabkan pendarahan yang berlebihan. 

Membakar

Kecederaan pada kulit atau tisu organik lain terutamanya disebabkan oleh haba atau disebabkan oleh radiasi, radioaktif, elektrik, geseran atau hubungan dengan bahan kimia

Kecederaan tekanan/ ulser

Disebabkan oleh tekanan yang berpanjangan pada kulit. Mereka boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, tetapi biasanya memberi kesan kepada orang yang terhad kepada katil atau yang duduk di kerusi atau kerusi roda untuk jangka masa yang panjang.

Ulser kaki kencing manis

Komplikasi biasa yang menjejaskan pesakit dengan diabetes mellitus lama? Biasanya memberi kesan kepada kaki bawah (contohnya kaki). 

Ulser veous

Juga dikenali sebagai ulser stasis. Ia disebabkan oleh masalah aliran darah (peredaran) dalam urat kaki anda. 

Peringkat Penyembuhan Luka

Apabila kita merosakkan kulit kita dan tisu-tisu yang lebih dalam badan, badan kita perlu menstabilkan luka kemudian memulakan proses penyembuhan semulajadi. Penyembuhan secara amnya melalui empat fasa utama:

 • Haemostasis: Apabila kita tercedera atau dipotong, tindak balas semula jadi badan kita yang paling mendesak adalah untuk cuba menghentikan sebarang pendarahan. Saluran darah di sekitar kawasan yang rosak untuk mengurangkan aliran darah dan badan memulakan lata pembekuan; sel darah melekit dan datar yang disebut platelet bergegas ke tempat yang terluka untuk menghentikan pendarahan, dan jaringan serat membangun sebagai daerah datar darah beku. Ini juga membantu melindungi daripada sebarang bakteria atau zarah yang memasuki luka dan menyediakan bingkai yang stabil di mana penyembuhan boleh bermula. Bekuan ini mengeras dan kering untuk membentuk kudung, yang akhirnya harus tersandung apabila kulit di bawahnya sembuh dengan baik.
 • Keradangan: Ini menerangkan fasa di mana luka menjadi bengkak. Ini sebahagiannya disebabkan oleh kebocoran cecair dalam tisu yang rosak, dan sebahagiannya disebabkan oleh proses penyembuhan - mempunyai sel darah putih tambahan, cecair dan nutrien adalah sebahagian daripada penyembuhan.
 • Percambahan atau granulasi: Ini adalah titik di mana tisu baru mula berkembang. Sel kolagen dan epitelium meliputi permukaan luka (ini mungkin di bawah kudung jika luka kering), dan kawasan itu mula mendapatkan semula kestabilan dan kekuatannya.
 • Kematangan atau pemodelan semula: Peringkat proliferative patchy memberi laluan kepada lapisan kulit yang lebih ketat dan kelihatan normal. Ini adalah peringkat di mana ia mula jelas sama ada luka akan meninggalkan parut apabila ia telah sembuh, walaupun parut boleh terus berkurangan selama berbulan-bulan selepas luka telah sembuh.

Fasa-fasa tidak semua berlaku pada masa yang sama di seluruh luka – Bahagian-bahagian luka yang berbeza boleh berada dalam fasa penyembuhan yang berbeza. Luka besar mungkin kelihatan sembuh dengan baik di sekeliling tepi walaupun pusat luka masih mentah.

Kami juga menggambarkan cara luka penyembuhan dalam tiga cara:

 • Niat utama: Di sinilah luka boleh ditutup sepenuhnya, sama ada secara semula jadi datang bersama-sama, hanya memerlukan 'jahitan kertas', atau perlu dibuat secara pembedahan bersama, dijahit, disemat, atau terpaku. Jika tisu luka sembuh dalam kedudukan yang betul berbanding dengan setiap bahagian luka, maka ia ditutup oleh niat utama. Luka yang sembuh dengan niat utama biasanya mempunyai parut minimum dan kadar komplikasi yang rendah.
 • Niat sekunder: Untuk luka di mana terdapat sejumlah besar kehilangan tisu, seperti abses besar, luka tekanan atau ulser kaki. Kulit tidak boleh ditarik bersama-sama dan proses penyembuhan berlaku di seluruh ruang terbuka yang lebih besar. Tisu-tisu masih boleh sembuh dan epitelialisasi semula, tetapi jika terdapat kehilangan kulit ketebalan penuh maka kulit itu tidak akan tumbuh semula sepenuhnya di atas luka terbuka yang besar. Luka yang sembuh dengan niat sekunder boleh mengambil masa yang lama untuk sembuh dan lebih terdedah kepada jangkitan dan parut yang luas.
 • Niat pengajian tinggi: Sesetengah luka sengaja atau pembedahan dibiarkan terbuka. Beberapa luka pembedahan atau traumatik yang besar dan kompleks, atau luka dengan banyak masalah exudate, jangkitan dan peredaran darah boleh menyebabkan masalah; menjaga mereka terbuka menghalang mereka daripada penyembuhan dangkal pada paras kulit, memerangkap kawasan besar yang dijangkiti atau banyak mengalirkan bahan dalam badan. Luka yang sembuh dengan niat tinggi sering menunjukkan parut yang ketara dan memerlukan pengurusan yang rapat dan berhati-hati.

Asas Rawatan Luka

Pada masa lalu, dianggap bahawa menjaga luka kering dan terdedah kepada udara adalah cara terbaik untuk menyembuhkan mereka. Walau bagaimanapun, penyelidikan yang luas telah mendapati bahawa cara terbaik untuk menyembuhkan luka dan meminimumkan parut adalah dengan mengekalkan persekitaran yang lembap dan bersih. Memilih pakaian yang betul boleh mewujudkan persekitaran yang terbaik untuk penyembuhan.

Luka perlu dijaga bersih dan dipantau untuk tanda-tanda jangkitan. Bengkak dan kemerahan di sekitar luka apabila ia adalah penyembuhan adalah semula jadi, tetapi ia adalah penting untuk berhati-hati untuk tanda-tanda jangkitan. Dapatkan bantuan perubatan sekiranya luka dan / atau kawasan sekitarnya menjadi:

 • Bengkak berlebihan
 • Panas ke sentuhan
 • Bau
 • Wetter, terutamanya jika ia exuding nanah
 • Sangat merah, terutamanya jika ia merebak - menandakan tepi tampalan kulit yang reddened dengan pen boleh membantu menunjukkan sama ada ia semakin meluas dari masa ke masa

Luka yang dijangkiti boleh membuat seseorang tidak sihat dan jangkitan yang teruk boleh menyebabkan sepsis. Penting untuk berhati-hati dengan demam atau tanda-tanda lain. Sekiranya luka menyebabkan kebimbangan, ia harus dinilai oleh seorang profesional yang boleh memberi nasihat dan menetapkan antibiotik jika perlu.

Luka besar yang basah boleh membocorkan banyak cecair dan perlu diuruskan dengan pakaian dan pad penyerap. Kehilangan cecair ini juga boleh menyumbang kepada dehidrasi, kehilangan elektrolit dan protein, jadi ia juga penting untuk diingat untuk kekal terhidrat dan mengikuti diet yang sihat untuk membantu badan anda sembuh sendiri.

Pengurusan Luka 

Penilaian luka 

Ia membolehkan penilaian katil luka, tepi luka serta kulit periwound. Penilaian luka optimum oleh profesional adalah penting untuk membangunkan pelan penjagaan holistik untuk pesakit. Memantau daya maju tisu, jenis dan tahap exudate, dan kehadiran jangkitan adalah sebahagian daripada penilaian katil luka. Penilaian kelebihan luka boleh memberikan maklumat berharga mengenai perkembangan luka dan keberkesanan pelan pengurusan semasa. Kulit periwound adalah kulit di sekitar luka. Kerosakan kulit periwound boleh membawa kepada masa penyembuhan yang berpanjangan, kesakitan dan ketidakselesaan untuk pesakit. Luka yang dijangkiti mungkin memerlukan antibiotik intravena. Oleh itu, penilaian luka yang komprehensif oleh pakar penjagaan luka adalah penting untuk penyembuhan luka yang optimum. 

Pembersihan luka 

Berfungsi dengan tujuan mengeluarkan serpihan yang kelihatan, bahan persalinan sisa serta bahan cemar yang boleh berfungsi sebagai sumber jangkitan bagi pesakit. Pilihan penyelesaian pembersihan luka akan ditentukan berdasarkan penilaian luka. Contoh penyelesaian pembersihan luka di pasaran akan menjadi garam biasa, Dermaycn, Penyelesaian Hydrocyn dan lain-lain. Sesetengah luka yang tercemar atau dalam memerlukan kaedah pengairan atau menggosok juga. 

Serpihan luka 

Prosedur mengeluarkan tisu yang menyimpang, nekrotik atau dijangkiti di dalam luka yang tidak dapat dikeluarkan semasa pembersihan luka. Terdapat banyak kaedah debridement, seperti pembedahan (tajam) serpihan, serpihan enzimatik, serpihan autolitik, serpihan biologi, serpihan hidrosurgikal dan lain-lain. Serpihan luka perlu dilakukan oleh jururawat atau doktor terlatih. 

Persalinan luka

Memainkan peranan penting dalam penyembuhan luka. Persalinan luka yang optimum harus dapat mengurangkan kesakitan, melindungi luka dan tisu sekitarnya, mengawal dan mencegah pendarahan dan terakhir tetapi tidak kurang memberikan persekitaran lembap untuk penyembuhan luka. Sesetengah pakaian canggih dapat melakukan serpihan autolytic.

 • Untuk luka kering, pakaian utama harus menjadi sesuatu yang menyediakan persekitaran lembap untuk penyembuhan luka yang optimum. Hydrogel atau hydrocolloid dressings adalah penyelesaian berpakaian biasa untuk luka kering.
 • Untuk luka basah (exudative), persalinan kenalan yang mengekalkan persekitaran penyembuhan lembap sambil membenarkan cecair berlebihan mengalirkan adalah perlu. Pakaian Alginate atau Hydrofiber adalah pakaian penyerap yang baik yang membantu dalam luka exudative. Persalinan buih juga boleh digunakan sebagai berpakaian sekunder dalam kes ini.
 • Untuk luka yang dijangkiti atau mereka yang berisiko tinggi jangkitan, pakaian khas perlu digunakan. Sesetengah pakaian direka untuk mempunyai sifat antiseptik tertentu - ada yang mengandungi perak atau iodin, kedua-duanya menghalang atau mengurangkan pertumbuhan mikrob. 
 • Pakaian berasaskan madu juga biasa digunakan untuk luka yang sukar.
 • Dressings vakum (VAC) adalah salah satu pakaian canggih yang melibatkan penggunaan tekanan negatif terkawal pada luka untuk merangsang pembentukan tisu granulasi dan penyembuhan luka, yang bermanfaat untuk luka kronik.
 • Terapi oksigen hiperbarik tambahan juga digunakan untuk merangsang penyembuhan dalam ulser bukan penyembuhan kronik.

Oleh itu, pesakit harus berbincang dengan pakar penjagaan luka untuk memilih penyelesaian berpakaian yang sesuai berdasarkan penilaian lukayang menyeluruh .

Penjagaan Luka di Rumah

Luka kecil boleh diuruskan di rumah dengan pakaian mudah, dan ubat untuk kesakitan jika perlu. Luka yang lebih serius, dalam atau kotor harus dinilai oleh seorang profesional. Ini boleh dilakukan di rumah atau di klinik. Luka kronik - mereka yang mengambil masa yang lama untuk sembuh - mungkin perlu berpakaian secara teratur oleh jururawat atau penjaga terlatih.

Jangkitan dan jangkitan yang teruk yang menjadi meluas mungkin memerlukan antibiotik intravena yang kuat atau rawatan pakar. Kemasukan ke hospital juga mungkin diperlukan. Luka dan luka traumatik yang besar atau mendalam yang tidak akan menghentikan pendarahan harus dirawat sebagai kecemasan perubatan. Orang yang mengambil pencair darah seperti warfarin lebih terdedah kepada masalah pendarahan.

Luka yang terinfeksi mungkin membutuhkan antibiotik. Kadang-kadang salap topikal, krim antiseptik, atau emollient mungkin sesuai, dan kadang-kadang ia mungkin disyorkan untuk merendam luka di dalam air, mungkin dengan pengganti sabun emollient untuk menjaga kulit di sekeliling luka sihat.

Cara Menukar Persalinan Luka

Orang yang mempunyai kulit yang sangat rapuh dan halus mungkin mendapati bahawa walaupun berpakaian pelekat lembut merobek kulit mereka apabila dikeluarkan. Rendam pakaian sebelum mengeluarkannya boleh membantu, tetapi kadang-kadang ia mungkin perlu untuk mengelakkan sebarang pelekat terhadap kulit sama sekali. Pada anggota badan, persalinan boleh diadakan dengan pembalut bulu dan crepe, yang mengelakkan apa-apa yang tersekat pada kulit. Pembalut tiub juga boleh didapati dan datang dalam pelbagai saiz untuk lengan, kaki, jari dan jari kaki.

Jenis berpakaian yang berbeza boleh ditinggalkan di tempat untuk jangka masa yang berbeza, kadang-kadang sehingga seminggu jika mereka tidak menjadi basah atau menunjukkan strikethrough yang ketara. Mengeluarkan pakaian yang tersekat untuk menyembuhkan kulit boleh menyebabkan trauma, jadi secara amnya disyorkan bahawa pakaian ditinggalkan di tempat selagi pengeluar mengesyorkan. Sekiranya mereka terlalu basah, mungkin dapat menukar pakaian luar sambil meninggalkan lapisan hubungan luka utuh untuk mengelakkan kerosakan pada sel baru. Luka yang dijangkiti mungkin perlu diubah lebih kerap, terutamanya jika terdapat banyak nanah atau slough yang datang dari luka.

Perubahan berpakaian perlu dilakukan dengan teknik aseptik, tanpa sentuhan. Persalinan perlu diubah dalam persekitaran yang paling bersih, dengan tangan yang bersih dan sarung tangan pakai buang. Luka perlu dibersihkan dengan lembut dan apa-apa celah yang datang dengan mudah perlu dikeluarkan. Apa-apa bahan yang tidak datang dengan mudah tidak boleh ditarik, sekiranya ia menyebabkan lebih banyak kerosakan.

Kebanyakan pakaian, terutamanya yang dimaksudkan untuk bersentuhan dengan permukaan luka, datang dalam pembungkusan steril. Pembungkusan ini perlu dibuka dengan berhati-hati untuk mengelakkan menyentuh dan mencemarkan pakaian.

Komplikasi Luka yang Berpotensi

Dengan pengurusan yang baik dan penjagaan kejururawatan, komplikasi boleh diminimumkan tetapi ia tidak boleh selalu dicegah. Komplikasi termasuk:

Jangkitan

Jangkitan boleh berlaku di dalam katil luka dan/atau pada kulit di sekeliling luka. Jangkitan yang tersebar luas di seluruh lapisan kulit dipanggil selulitis. Jangkitan yang tidak dirawat boleh menjejaskan tisu dan proses badan yang lebih mendalam, menyebabkan jangkitan pada otot dan tulang (osteomyelitis).

Luka Bukan Penyembuhan Kronik

Luka dengan aliran darah yang lemah, terutamanya pada orang yang mempunyai penyakit vaskular atau ulser kencing manis, boleh mengambil masa yang lama untuksembuh, kadang-kadang bulan atau bahkan bertahun-tahun.

Parut

Semakin besar luka dan lebih banyak komplikasi yang berlaku semasa proses penyembuhan, kemungkinan yang lebih tinggi bahawa luka akan meninggalkan parut.

Rasa sakit

Sebarang trauma atau kerosakan pada kulit boleh menyakitkan. Kerosakan saraf mungkin berlaku di sekitar luka yang teruk atau kronik, menjadikannya kurang menyakitkan tetapi biasanya lebih serius.

Necrosis

Ini bermakna terdapat kawasan tisu mati. Kadang-kadang topi necrotic kering pada luka boleh menjadi perlindungan, tetapi kawasan besar nekrosis yang semakin teruk sering memerlukan serpihan pembedahan atau amputasi.

Pencegahan lebih baik daripada mengubati. Sesetengah luka boleh dielakkan - luka tekanan sering boleh dicegah dengan penjagaan kejururawatan yang betul, orang yang terdedah kepada jatuh mungkin perlu mempunyai seseorang yang hadir dengan mereka sepanjang hari, dan pengurusan yang baik diabetes dan penyakit kardiovaskular boleh mencegah ulser dan luka bukan penyembuhan. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa luka yang tidak dapat diramalkan atau dicegah dan perlu diuruskan dengan teliti dengan penjagaan perubatan dan kejururawatan. Orang yang tidak dapat menghadiri klinik boleh mempunyai penjaga dan jururawat terlatih memberikan penjagaan luka yang berkesan di rumah.

Sekiranya anda atau orang yang anda sayangi memerlukan sokongan kejururawatan dengan penjagaan luka di rumah, jururawat Homage kami yang berkelayakan dapat membantu. Hubungi Penasihat Penjagaan kami di 016 299 2188 untuk mengetahui lebih lanjut atau isi borang di bawah:


Rujukan

 1. Baranoski, S., & Ayello, E. A. (2008). Keperluan penjagaan luka: Prinsip amalan. Lippincott Williams & Wilkins. https://books.google.com/books?hl=en&lr=&id=qxMXba1uRHkC&oi=fnd&pg=PR7&dq=wound&ots=oW_LPj-jsw&sig=P-fYDdYJT7pReqtIrO1kns18apE
 2. Wallace HA, Basehore BM, Zito PM. (2020) Fasa Penyembuhan Luka. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470443/ Penerbitan StatPearls
 3. Nagle SM, Waheed A, Wilbraham SC. Penilaian Luka. [Dikemaskini 2020 Sep 11]. Dalam: StatPearls [Internet]. Pulau Harta Karun (FL): Penerbitan StatPearls; 2020 Jan-. Boleh didapati daripada: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482198/
 4. Denton A, Hallam C (2020) Prinsip asepsis 2: teknik untuk berpakaian luka mudah. https://www.nursingtimes.net/clinical-archive/infection-control/principles-of-asepsis-2-technique-for-a-simple-wound-dressing-16-04-2020/ Masa Kejururawatan
 5. Persatuan Perubatan British BNF 2016. Persatuan Farmaseutikal Diraja British Great Britain. Formulasi Kebangsaan British (BNF): produk pengurusan luka dan pakaian elastik. https://bnf.nice.org.uk/wound-management/
 6. Jones, V., Kelabu, J. E., & Harding, K. G. (2006). Pakaian luka. BMJ (Penyelidikan klinikal ed.) , 332(7544), 777–780. https://doi.org/10.1136/bmj.332.7544.777
 7. Lalonde, D., Joukhadar, N., Janis, J. (2019) Cara Berkesan Mudah untuk Menjaga Luka kulit dan Hirisan. Pembedahan Plastik dan Rekonstruktif. http://www.doi.org/10.1097/GOX.0000000000002471

Mengenai Penulis
Pasukan penghormatan
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang