Kolesterol Tinggi (Hyperlipidemia): Gejala, Punca & Ubat

Ketahui gejala & punca kolesterol tinggi, dan bagaimana untuk mengurangkan tahap kolesterol melalui diet dan ubat-ubatan dalam panduan berguna kami mengenai hiperlipidemia.

oleh pasukan Homage

Kolesterol tinggi dianggarkan menyebabkan sekitar 2.6 juta kematian setahun di seluruh dunia. Ketahui lebih lanjut mengenai gejala dan punca kolesterol tinggi, dan bagaimana anda boleh mengekalkan tahap kolesterol anda melalui diet dan ubat-ubatan dalam panduan berguna kami mengenai hiperlipidemia.

Apakah kolesterol?

Kolesterol adalah sejenis lemak yang terdapat di dalam badan kita yang penting untuk perkembangan sel yang sihat. Kebanyakan orang mendapat sekitar 20% daripada kolesterol mereka dari diet mereka dan membuat kira-kira 80% daripadanya di dalam hati.

Apabila seseorang mempunyai kolesterol tinggi (juga dikenali sebagai hipercholesterolemia atau hiperlipidemia), ini bermakna terdapat terlalu banyak kolesterol dalam badan mereka. Ini boleh menjadi masalah. 

Mempunyai kolesterol tinggi boleh membawa kepada pembentukan deposit lemak, yang dikenali sebagai plak, di dalam saluran darah. Ini boleh mengehadkan bekalan darah ke bahagian-bahagian tertentu badan kita dan menyebabkan masalah dengan organ-organ kita. Jantung dan otak kita sangat terdedah kepada kerosakan teruk yang disebabkan oleh penyempitan saluran darah.

8 juta orang di Malaysia telah meningkatkan jumlah kolesterol, menyumbang kepada peningkatan jumlah orangyang mati setiap hari akibat penyakit kardiovaskular. Penyakit kardiovaskular, termasuk penyakit jantung dan strok, adalah penyebab utama kematian di seluruh dunia.

Apakah perbezaan antara kolesterol HDL dan LDL?

Terdapat dua bentuk kolesterol yang biasanya kita bincangkan berhubung dengan kesihatan. Ini adalah Lipid Ketumpatan Tinggi atau kolesterol HDL, dan Lipid Ketumpatan Rendah, atau kolesterol LDL.

Kolesterol adalah lipoprotein – lipo yang bermaksud bahawa ia mengandungi lipid, atau lemak. Nisbah protein kepada lemak adalah berbeza dalam pelbagai jenis kolesterol. Kolesterol dengan nisbah protein kepada lemak yang lebih tinggi adalah ketumpatan yang lebih tinggi daripada itu dengan nisbah protein kepada lemak yang lebih rendah, menimbulkan perbezaan antara kolesterol LDL dan HDL.

Walaupun kolesterol LDL kadang-kadang digambarkan sebagai kolesterol 'buruk', kita sebenarnya memerlukan jumlah tertentu dalam badan kita. Walau bagaimanapun, terlalu banyak kolesterol LDL boleh menyebabkan masalah. Apabila tahap kolesterol LDL seseorang terlalu tinggi, lemak dalam darah kita boleh mula meletakkan kawasan lemak kecil yang dikenali sebagai plak yang menyempitkan saluran darah dan menyekat penghantaran oksigen penting di seluruh badan.  

Kolesterol HDL kadang-kadang dikenali sebagai kolesterol 'baik'. Kolesterol HDL menghilangkan kolesterol LDL yang berlebihan dari aliran darah dan mengembalikannya ke hati, di mana ia dibuang keluar dari badan.

Menggambarkan kolesterol sebagai 'baik' dan 'buruk' adalah sedikit terlalu mudah - kita memerlukan sedikit kedua-duanya, tetapi penting untuk mendapatkan nisbah yang betul.

Tahap kolesterol apa yang dianggap tinggi?

Tahap kolesterol ditentukan dengan mengambil ujian darah, yang dipanggil profil lipid, yang mengukur tahap pelbagai jenis lemak dalam darah. Ujian darah untuk kolesterol menerangkan keputusan dalam salah satu daripada dua cara yang berbeza: ia boleh diukur dalam miligram kolesterol setiap decilitre darah (mg / dL) atau dalam millimoles seliter (mmol / L).

Ujian darah untuk kolesterol mengukur jumlah kolesterol HDL dan LDL serta jumlah kolesterol keseluruhan.

Kementerian Kesihatan telah menentukan bahawa jumlah paras kolesterol yang diingini adalah (5.1 mmol/L)

Tahap kolesterol yang ideal boleh sedikit berbeza untuk orang yang berisiko tinggi penyakit kardiovaskular. Apabila terdapat faktor risiko lain yang terlibat, Ia adalah penting untuk menjaga mata yang lebih ketat pada jumlah kolesterol dan nisbah kolesterol.

Berbincang dengan doktor anda tentang berapa kerap anda perlu mendapatkan kolesterol anda diperiksa. Ini bergantung kepada faktor risiko anda yang lain untuk penyakit kardiovaskular dan gangguan lipid. Orang yang mempunyai faktor risiko seperti sejarah keluarga kolesterol tinggi dan penyakit kardiovaskular mungkin dinasihatkan untuk mula memeriksa kolesterol mereka secara teratur agak awal dalam kehidupan berbanding dengan orang tanpa peningkatan risiko penyakit kardiovaskular. Doktor anda juga harus dapat memberitahu anda apa matlamat kolesterol ideal anda, dengan mengambil kira semua faktor risiko individu anda.

Tanda-tanda dan Gejala Kolesterol Tinggi

Plak lemak kolesterol dalam saluran darah cenderung membina perlahan-lahan dari masa ke masa. Oleh itu, orang yang mempunyai kolesterol tinggi biasanya tidak mengalami sebarang gejala sehingga menyebabkan masalah yang serius, seperti angina, serangan jantung atau strok. Selalunya, gejala pertama keadaan ini memerlukan rawatan perubatan segera.

Gejala sindrom koronari akut (seperti serangan jantung atau angina yang tidak stabil) termasuk sakit dada atau berat, sesak nafas secara tiba-tiba, dan 'berdebar-debar' atau kesedaran tentang denyutan jantung anda. Gejala strok termasuk ucapan yang tidak jelas secara tiba-tiba, kelemahan ke bawah satu sisi badan atau droop di satu sisi muka. Semua gejala ini memerlukan tindakan segera dan rawatan hospital kecemasan. 

Oleh kerana kolesterol tinggi boleh menyebabkan masalah akut tanpa tanda amaran, ia adalah penting untuk mendapatkan tahap kolesterol anda diperiksa oleh ujian darah sebagai sebahagian daripada pemeriksaan rutin, sebaik sahaja dan sekerap doktor anda mengesyorkannya. Ujian saringan kesihatan umum yang kerap untuk pelbagai keadaan yang berpotensi dan faktor-faktor yang terdedah, membantu kita membuat keputusan yang tepat mengenai kesihatan dan gaya hidup kita, membolehkan rawatan yang berkesan, dan mengurangkan sebarang risiko dan komplikasi di masa depan.

Risiko Kolesterol Tinggi

Oleh kerana deposit kolesterol dalam saluran darah membina dari masa ke masa, arteri mungkin sempit dan membawa kepada penyakit yang berkaitan dengan sistem kardiovaskular. Penyempitan arteri kita ini kerana deposit lemak dikenali sebagai aterosklerosis.

Arteri adalah saluran darah yang mengambil darah beroksigen dari jantung ke seluruh badan dan memainkan peranan penting dalam memastikan semua bahagian badan kita mendapat oksigen dan nutrien yang mereka perlukan untuk berfungsi secara normal. Sekiranya arteri menjadi sempit atau disekat, bahagian tubuh kita yang menerima oksigen dan nutrien dari kapal itu juga boleh rosak. 

Penyakit jantung iskemia – penyakit jantung yang disebabkan oleh aliran oksigen dan nutrien yang berkurangan ke otot jantung – terutamanya berkait rapat dengan kolesterol tinggi. 

Deposit kolesterol membina dari masa ke masa, dan plak boleh stabil untuk masa yang lama sebelum menyebabkan masalah. Walau bagaimanapun, disebabkan oleh sifat berlemak deposit, kepingan kecil kadang-kadang boleh ricih, mencetuskan proses pembekuan semulajadi badan. Ini boleh mewujudkan tersumbat segera yang mengancam nyawa di arteri dan menyebabkan peristiwa iskemia seperti serangan jantung atau strok, menyebabkan kerosakan kekal di kawasan yang terjejas.

Apa yang menyebabkan kolesterol tinggi?

Sesetengah orang lebih cenderung mempunyai kolesterol tinggi daripada yang lain. Kami mempunyai kawalan ke atas beberapa punca kolesterol tinggi dalam badan kita, tetapi bukan yang lain. Antara punca utama kolesterol tinggi adalah: 

Umur

Tahap kolesterol kita mungkin akan menjadi lebih tinggi kerana kita semakin tua kerana penurunan fungsi badan kita dalam membersihkan kolesterol dari darah kita.

Jantina

LDL yang tinggi dan tahap kolesterol HDL yang rendah cenderung lebih biasa pada lelaki daripada wanita, tetapi perbezaannya berkurangan selepas menopaus. 

Sejarah Keluarga Kolesterol Tinggi

Sesetengah orang mempunyai kecenderungan genetik kepada kolesterol tinggi - ia berjalan dalam keluarga. Keadaan ini dikenali sebagai hypercholesterolaemia keluarga dan lebih sukar untuk diuruskan kerana ia berlaku walaupun pada orang yang mempunyai gaya hidup yang sihat. Jika anda atau seseorang dalam keluarga anda didiagnosis dengan hiperololemia keluarga, maklumkan kepada orang yang anda sayangi supaya mereka sedar akan risiko mereka dan dapat mendapatkan rawatan awal dan mencegah perkembangan penyakit serius dan komplikasi yang berpotensi.

Diet Tinggi Lemak

Kolesterol hanya terdapat dalam tisu haiwan, jadi orang yang makan banyak daging dan produk tenusu menelan kolesterol yang agak lebih banyak daripada mereka yang mempunyai pengambilan produk haiwan yang rendah, dan seseorang yang mempunyai diet berasaskan tumbuhan atau vegan yang ketat tidak akan mendapat kolesterol sama sekali dari diet mereka. Kebanyakan kolesterol dalam badan kita dibuat di dalam hati kita dan bukannya diperolehi daripada diet kita, bagaimanapun, jadi walaupun diet berasaskan tumbuhan dikaitkan dengan kolesterol yang lebih rendah, ia bukan jaminan kolesterol rendah.

Menjadi Berlebihan Berat Badan

Obesiti atau berat badan berlebihan bukan hanya penunjuk lemak tinggi, diet yang tidak sihat dan gaya hidup yang rendah dalam senaman, tetapi juga faktor risiko bebas kolesterol tinggi. Kelebihan berat badan menjadikan kita lebih cenderung mempunyai kolesterol tinggi walaupun kita mengikuti diet yang sihat dan gaya hidup aktif. Ia juga meningkatkan risiko kita mendapat penyakit lain seperti diabetesjenis 2, tekanan darah tinggi,sakit sendi dan masalah pernafasan.

Merokok

Bahan yang dipanggil acrolein yang kita sedut apabila kita merokok rokok sebenarnya menghalang keupayaan kolesterol HDL untuk mendapatkan kolesterol LDL berbahaya dan mengembalikannya ke hati untuk diproses.

Penyakit Sedia Ada

Keadaan kesihatan yang sedia ada tertentu boleh menjejaskan tahap kolesterol kita. Sebagai contoh, diabetes jenis 2 menurunkan kolesterol HDL kami dan meningkatkan kolesterol LDL kami. Yang boleh meningkatkan risiko penyakit jantung. Xanthelasma, keadaan yang disebabkan oleh pembentukan deposit kolesterol di bawah kulit di sekeliling kelopak mata, juga sering dikaitkan dengan kolesterol tinggi. Kolesterol tinggi juga boleh diburburkan lagi oleh penyakit hati atau buah pinggang. 

Ubat

Sesetengah ubat-ubatan, seperti kontraseptif oral, boleh meningkatkankolesterol, jadi orang-orang pada rejim ubat tertentu mungkin dinasihatkan untuk memeriksa tahap kolesterol mereka dengan kerap.

Bagaimana Untuk Mengurangkan Kolesterol Tinggi

Terdapat beberapa tindakan positif yang boleh kita ambil secara bebas untuk meningkatkan tahap kolesterol kita dan risiko mendapat penyakit kardiovaskular. Oleh kerana tahap kolesterol kita hanya boleh diukur dengan ujian darah, menjaga janji temu dan perundingan dengan doktor keluarga kami adalah bahagian penting untuk kekal sihat. Sesetengah orang juga perlu mengambil ubat untuk kolesterol tinggi - bersama-sama, bukannya, diet dan gaya hidup yang sihat.

Perubahan gaya hidup yang sihat yang kita buat untuk meningkatkan tahap kolesterol kita adalah nasihat kesihatan umum yang baik, dan tidak ada kejutan; mengikuti gaya hidup yang sihat menjadikan kita lebih sihat. Antara cara terbaik untuk meningkatkan tahap kolesterol kita termasuk:

Senaman

Hanya mendapatkan sedikit senaman boleh meningkatkan tahap kolesterol, serta banyak aspek lain kesihatan dan kesejahteraan kita. Adalah disyorkan bahawa orang dewasa mendapat sekurang-kurangnya 150 minit senaman intensiti sederhana.

Senaman juga meningkatkan jumlah HDL yang beredar dalam darah, yang boleh membantu membersihkan kolesterol LDL 'buruk' yang berlebihan. Senaman adalah baik tetapi mempunyai kesan yang sangat positif terhadap tahap kolesterol apabila digabungkan dengan diet yang sihat.

Makanan Kolesterol Tinggi: Apa yang Perlu Dimakan & Apa yang Perlu Dielakkan

Makanan tertentu telah terbukti mengurangkan tahap kolesterol kita. Produk makanan yang kaya dengan sterol tumbuhan dan stanol boleh menghalang badan kita daripada menyerap kolesterol, sementara yang lain yang mengandungi lemak tak tepu secara langsung boleh menurunkan kolesterol LDL. Jika anda ingin menurunkan paras kolesterol anda, anda harus memasukkan lebih banyak makanan ini dalam diet anda:

 • Buah-buahan dan sayur-sayuran, untuk vitamin, antioksidan, minyak berasaskan tumbuhan dan serat.
 • Makanan serat tinggi seperti beras perang dan roti wholemeal.
 • Kacang dan benih untuk minyak yang sihat hati dan asid lemak.
 • Kacang dan kekacang lain, yang sangat tinggi serat larut yang secara langsung menurunkan tahap kolesterol darah.
 • Ikan berminyak, sumber asid lemak omega 3 yang hebat dan lemak tak tepu yang sihat.
 • Oat, yang mengandungi bahan-bahan yang dipanggil 'beta-glucans' yang meningkatkan penghadaman, peraturan insulin, dan mempunyai kesan yang ketara memberi manfaat kepada paras kolesterol.
 • Teh hijau juga mengandungi bahan yang seolah-olah secara khusus mengurangkan tahap kolesterol LDL.

Sebaliknya, terdapat makanan yang boleh meningkatkan tahap kolesterol kita juga. Memakan kurang daripada makanan berikut boleh meningkatkan tahap kolesterol kita:

 • Produk berasaskan daging dan daging seperti sosej dan burger
 • Makanan yang mengandungi minyak sawit atau minyak kelapa
 • Produk tenusu dan makanan yang mengandungi produk tenusu

Penyelidikan mengenai kesan makanan tertentu dan makanan tambahan sentiasa berterusan, kerana bidang perubatan kardiovaskular adalah disiplin yang sentiasa berkembang di barisan hadapan penyelidikan dan pembangunan perubatan.

Kita tahu bahawa terlalu banyak lemak dalam diet kita membolehkan tubuh kita membuat terlalu banyak kolesterol, dan kita juga secara langsung makan kolesterol apabila kita makan makanan berasaskan haiwan. Ia tidak mencukupi untuk mengurangkan jumlah lemak yang kita makan; kita juga perlu mempertimbangkan jenis lemak yang kita makan.

Jenis Lemak dalam Diet kita

Terdapat empat jenis lemak yang luas dalam diet kita:

 • Lemak tepu: Ini adalah lemak yang terdapat dalam produk haiwan seperti daging dan makanan tenusu. Minyak sayuran tertentu juga mengandung lemak jenuh, khususnya minyak kelapa, minyak kelapa, dan mentega koko. Secara umum, lemak tepu pepejal pada suhu bilik. Pengambilan lemak tepu yang tinggi akan meningkatkan tahap kolesterol kita.
 • Lemak trans: Ini cenderung menjadi lemak yang terdapat dalam makanan yang sangat diproses seperti marjerin. Lemak trans bertindak seperti lemak tepu di dalam badan kita dan meningkatkan tahap kolesterol.
 • Lemak tak jenuh tunggal:Terdapat dalam minyak zaitun dan minyak beberapa kacang dan biji, lemak tak jenuh tunggal menyumbang kepada kolesterol LDL ('buruk') yang lebih rendah dan kolesterol HDL ('baik') yang lebih tinggi.
 • Lemak tak tepu: Ini adalah lemak 'baik' yang terdapat dalam makanan sayuran berminyak seperti biji dan kacang. Lemak tak tepu termasuk asid lemak omega 3 yang baik untuk perkembangan otak, kulit dan sendi yang sihat serta mengurangkan kolesterol. Lemak Omega 3 terdapat dalam ikan berminyak dan beberapa biji.

Jenis lemak yang kita makan membuat perbezaan langsung kepada tahap kesihatan dan kolesterol kita, tetapi jika anda mempunyai terlalu banyak lemak dalam diet anda, ia tidak mencukupi untuk hanya menukarnya untuk lemak yang lebih sihat. Jika anda makan terlalu banyak mentega dan membuat pilihan yang lebih sihat untuk menukarnya kepada, sebagai contoh, minyak zaitun, paras kolesterol anda mungkin bertambah baik tetapi pinggang anda tidak akan.

Terdapat makanan yang tersedia yang dipasarkan secara khusus sebagai mengurangkan kolesterol, termasuk beberapa marjerin dan yoghurt. Kerja-kerja ini dengan memasukkan beberapa sebatian berasaskan tumbuhan yang diketahui meningkatkan tahap kolesterol; sterol tumbuhan. Membeli jenis produk ini tidak dianggap perlu jika anda mengikuti diet seimbang yang sihat, tetapi boleh membantu sebagai pengganti langsung untuk produk yang lebih serupa yang tidak termasuk sterol tumbuhan.

Ia juga penting untuk mempertimbangkan cara anda memasak makanan anda; jangan lupa lemak yang digunakan dalam menggoreng dan memanggang. Beralih kepada lemak yang lebih sihat, atau kaedah memasak rendah lemak atau bebas lemak di mana mungkin.

Ubat Kolesterol Tinggi

Terdapat beberapa ubat-ubatan yang berkesan yang direka untuk menurunkan paras kolesterol:

Statin

Ubat-ubatan yang kini mempunyai bukti terbaik untuk pengurangan kolesterol yang baik dan perlindungan jangka panjang daripada penyakit kardiovaskular adalah sekumpulan ubat-ubatan yang dikenali secara kolektif sebagai 'statin'. Nama-nama setiap ubat-ubatan ini berakhir dengan '-statin'.

Sesetengah statin, seperti simvastatin, berfungsi dengan baik apabila diambil pada waktu petang. Mereka mempunyai tempoh tindakan yang agak singkat, jadi masa apabila mereka paling aktif perlu bertepatan dengan masa apabila badan kita mencipta kolesterol yang paling: apabila kita sedang tidur. Statin lain, seperti atorvastatin, mempunyai tempoh tindakan yang lebih lama supaya tidak kira jam berapa hari mereka diambil.

Kebanyakan orang mengambil statin tanpa apa-apa kesan sampingan yang ketara, tetapi statin kadang-kadang dikaitkan dengan sakit otot yang boleh menjadi cukup teruk untuk bermakna bahawa orang itu tidak boleh mengambil mereka. Jika anda telah ditetapkan statin tetapi mendapati bahawa anda membangunkan kesan-kesan sampingan yang anda tidak boleh bertolak ansur, Ia adalah penting untuk melihat doktor kerana mungkin ada alternatif yang boleh membantu untuk melindungi anda daripada penyakit kardiovaskular tanpa kesan sampingan yang sama.

Ezetimibe

Ezetimibe adalah ubat yang diberikan sebagai tablet dan mengurangkan jumlah kolesterol yang boleh lulus dari usus ke dalam aliran darah. Ia biasanya tidak berkesan seperti statin jadi ezetimibe cenderung menjadi baris kedua rawatan bagi orang yang tidak boleh bertolak ansur dengan statin. Walau bagaimanapun, ia masih sangat bermanfaat bagi orang yang berisiko daripada kolesterol tinggi dan penyakit kardiovaskular.

Cholestyramine

Cholestyramine, walaupun kurang biasa digunakan, juga boleh membantu mengurangkan tahap kolesterol dalam darah.

Rawatan perubatan lain untuk tahap kolesterol darah tinggi termasuk ubat suntikan yang lebih baru dan juga prosedur yang dipanggil LDL-apheresis, yang serupa dengan dialisis. Dalam LDL-apheresis, darah diluluskan melalui mesin, kolesterol ditapis, dan darah dikembalikan ke badan.

Hidup dengan Kolesterol Tinggi

Risiko jangka panjang kolesterol tinggi yang tidak dirawat difahami dengan baik dan langkah-langkah yang boleh kita ambil untuk mencuba dan meningkatkan hasil kita juga dibuktikan dengan baik. Ia tidak selalunya mudah untuk membuat perubahan gaya hidup yang ketara tetapi ganjaran untuk menjadi lebih sihat adalah bernilai kerja; gaya hidup yang sihat akan bermakna lebih banyak tenaga, berasa lebih baik dalam fikiran dan badan, dan akan mengurangkan risiko penyakit serius, walaupun maut. 

Jika anda bergelut untuk membuat atau mengekalkan perubahan positif dan sihat dalam hidup anda, anda tidak bersendirian. Bantuan ada di tangan. GPs, pakar diet, dan program promosi kesihatan boleh didapati. Jika anda mendapati sukar untuk menghadiri temu janji perubatan rutin, perkhidmatan panggilan rumah disediakan, membolehkan anda mendapatkan nasihat dan membuat pilihan yang sihat tanpa berlengah-lengah atau kesukaran.

Walau bagaimanapun sukar untuk beralih kepada gaya hidup yang lebih sihat, lebih mudah daripada hidup dengan kesan selepas serangan jantung atau strok. Semakin cepat anda boleh membuat perubahan positif, lebih baik.


Adakah anda sedang mencari seseorang untuk menjaga orang yang anda sayangi?

Homage menyediakan perkhidmatan penjagaan untuk orang yang anda sayangi di setiap peringkat. Profesional penjagaan terlatih kami dapat menyediakan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam, terapi rumah dan banyak lagi, untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat.

Berikan penjagaan terbaik kepada orang yang anda sayangi hari ini!  Isi borang di bawah untuk perundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami.

Isi butiran di bawah dan Penasihat Penjagaan kami boleh menghubungi anda dengan maklumat penjagaan yang anda perlukan.


Rujukan
 1. Heart UK Amal Kolesterol (n.d.). Apa itu Kolesterol. https://www.heartuk.org.uk/cholesterol/what-is-cholesterol
 2. Persatuan Jantung Amerika (2017). Pencegahan dan Rawatan Kolesterol Tinggi (Hyperlipidemia). [dalam talian] www.heart.org. Boleh didapati di: https://www.heart.org/en/health-topics/cholesterol/prevention-and-treatment-of-high-cholesterol-hyperlipidemia.
 3. Institue Kesihatan Awam. (2020). Tinjauan Kesihatan & Morbiditi Kebangsaan 2019. [dalam talian] Boleh didapati di: http://iku.gov.my/images/IKU/Document/REPORT/NHMS2019/NHMS2019Infographic.pdf
 4. Khoo, C.M., & Tai, E. S. (2014). Trend dalam kejadian dan kematian penyakit jantung koronari di rantau Asia Pasifik. Jurnal aterosklerosis dan trombosis, 21(Supplement1), S2-S8. https://doi.org/10.5551/jat.21_Sup.1-S2
 5. Kesihatan Saya Hidup Saya (2021). Mengenai | kolesterol tinggi Kesihatan saya Hidup Saya. [dalam talian] Boleh didapati di: https://www.myhealthmylife.com.my/high-cholesterol/about-high-cholesterol
 6. Dottie (2011). Penyakit jantung dan menurunkan kolesterol. [dalam talian] PORTAL MyHEALTH. Boleh didapati di: http://www.myhealth.gov.my/en/heart-disease-and-lowering-cholesterol/
 7. Pengurusan Kolesterol Ng Choon Ta (2019). https://www.singhealth.com.sg/patient-care/conditions-treatments/cholesterol-management/other-information SingHealth
 8. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (2020) Data Pemerhatian Kesihatan Global: Kolesterol Yang Dibangkitkan. https://www.who.int/gho/ncd/risk_factors/cholesterol_text/en/ WHO
 9. Naz, F., Jyoti, S., Akhtar, N., Afzal, M., & Siddique, Y. H. (2012). Profil lipid wanita menggunakan pil kontraseptif oral. Pakistan jurnal sains biologi: PJBS, 15(19), 947. https://doi.org/10.3923/pjbs.2012.947.950
 10. Skoumas, J., Pitsavos, C., Panagiotakos, D.B., Chrysohoou, C., Zeimbekis, A., Papaioannou, I., ... & Stefanadis, C. (2003). Aktiviti fizikal, kolesterol lipoprotein ketumpatan tinggi dan tahap lipid lain, pada lelaki dan wanita dari kajian ATTICA. Lipid dalam kesihatan dan penyakit, 2(1), 3. https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/1476-511X-2-3
 11. Kesihatan Saya Hidup Saya (2021). Menguruskan | Kolesterol Tinggi Kesihatan saya Hidup Saya. [dalam talian] Boleh didapati di:https://www.myhealthmylife.com.my/high-cholesterol/managing-high-cholesterol
 12. Kerri-Ann Jennings (2018). 13 Makanan Merendahkan Kolesterol untuk Menambah Diet Anda. Boleh didapati di: https://www.healthline.com/nutrition/13-foods-that-lower-cholesterol-levels
 13. Ho, H. V., Sievenpiper, J. L., Zurbau, A., Mejia, S.B., Jovanovski, E., Au-Yeung, F., ... & Vuksan, V. (2016). Kesan oat β-glucan pada LDL-kolesterol, bukan HDL-kolesterol dan apoB untuk pengurangan risiko CVD: kajian sistematik dan meta-analisis percubaan terkawal rawak. British Journal of Nutrition, 116(8), 1369-1382. https://doi.org/10.1017/S000711451600341X
 14. Momose, Y., Maeda-Yamamoto, M., & Nabetani, H. (2016). Kajian sistematik epigallocatechin teh hijau gallate dalam mengurangkan tahap kolesterol lipoprotein ketumpatan rendah manusia. Jurnal Antarabangsa Sains Makanan dan Pemakanan, 67(6), 606-613. https://doi.org/10.1080/09637486.2016.1196655
 15. Kesihatan Saya Hidup Saya (2021). | Diet Kesihatan saya Hidup Saya. [dalam talian] Boleh didapati di:https://www.myhealthmylife.com.my/healthy-living/diet
 16. Abumweis, S., Barake, R., & Jones, P. (2008). Tumbuhan sterol / stanol sebagai ejen menurunkan kolesterol: meta-analisis percubaan terkawal rawak. Penyelidikan Makanan & Pemakanan, 52(1), 1811. https://doi.org/10.3402/fnr.v52i0.1811

Muat turun aplikasi kami hari ini atau hubungi Penasihat Penjagaan kami di 016 299 2188 untuk perundingan penjagaan percuma.
Mengenai Penulis
Pasukan penghormatan
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang