Apakah Perbezaannya? Debunking Demensia dan Alzheimer

Tidak yakin apa perbedaan antara demensia dan penyakit Alzheimer? Kau tidak sendirian. Walaupun demensia dan Alzheimer mungkin kelihatan serupa kerana banyak istilah digunakan secara bergantian antara keduanya, mereka juga sangat berbeza.

oleh Deborah Yaw

Apa kau pernah menemukan seseorang yang mengintai demensia atau Alzheimer? Di Malaysia sahaja, dilaporkan bahawa kira-kira 123,000 individu telah didiagnosis dengan demensia pada tahun 2015 dan jumlah itu dijangka meningkat tiga kali ganda dalam tempoh 12 tahun akan datang.

Salah faham di luar sana adalah bahawa demensia dan Alzheimer adalah dua keadaan yang berasingan, tetapi sebenarnya, Alzheimer jatuh di bawah payung demensia.

Demensia

"Apa

Demensia dikenal sebagai sindroma dan bukan penyakit, seperti yang disalahartikan oleh banyak orang. Sindrom adalah sekumpulan gejala yang tidak mempunyai diagnosis muktamad. Kumpulan gejala ini memberi kesan kepada tugas kognitif mental seperti kehilangan ingatan dan penaakulan yang terjejas.

Orang sering mengabaikan tanda-tanda demensia kerana gejala-gejala mula ringan. Ia sering bermula dengan kealpaan yang berlangsung dari masa ke masa untuk berjuang untuk mengesan masa, tempat dan wajah orang yang pernah mereka kenali.

Individu boleh mempunyai lebih daripada satu jenis demensia yang dikenali sebagai demensia campuran, dan sekurang-kurangnya satu daripada setiap sepuluh orang dengan demensia didiagnosis mempunyai lebih daripada satu jenis. Demensia campuran, juga dikenali sebagai demensia vaskular lebih biasa dalam kumpulan umur yang lebih tua seperti mereka yang berusia lebih dari 75 tahun.

Dapatkan E-Book Demensia Percuma Anda Hari Ini

Mengetahui cara menavigasi diagnosis baru untuk orang yang disayangi boleh menjadi proses yang menakutkan bagi penjaga.

Untuk memudahkan anda ke dalamnya, kami telah menyusun e-buku demensia untuk membawa anda melalui beberapa perkara yang diharapkan sebagai penjaga serta pilihan penjagaan yang berbeza yang ada.

Akses panduan PERCUMA hari ini!

> Muat Turun E-Book Demensia Sekarang 

Alzheimer - Bentuk Demensia Khusus

Alzheimer

50-70% kes demensia datang dari individu dengan Alzheimer. Dicirikan oleh kematian sel otak progresif, beberapa gejala Alzheimer termasuk kekeliruan dan ucapan dan pemikiran yang terjejas. Individu dengan Alzheimer mendapati sukar untuk mengingati pembelajaran maklumat baru kerana Alzheimer menyebabkan perubahan di bahagian otak yang mempengaruhi pembelajaran.

Puncanya tidak diketahui dan tiada ubat yang tersedia buat masa ini.

Apakah beberapa perbezaan antara demensia dan Alzheimer?

"Perbezaan

Satu lagi perbezaan utama antara keduanya ialah Alzheimer tidak dapat dipulihkan, sementara bentuk demensia lain, seperti interaksi ubat atau kekurangan vitamin, sebenarnya boleh diterbalikkan atau sementara.

Sokongan Di Malaysia

Bagi mereka yang menjaga individu yang mengalami demensia atau Alzheimer, anda boleh menghubungi persatuan seperti Yayasan Penyakit Alzheimer Malaysia dan Caring With You, di mana anda boleh berkongsi, menghubungkan dan memberi kuasa kepada penjaga lain yang juga menjaga orang tersayang dengan demensia atau Alzheimer.

Rujukan
  1. Institut Penuaan Kebangsaan. (2017). Apakah demensia? Gejala, jenis dan diagnosis. Diperoleh daripada https://www.nia.nih.gov/health/what-dementia-symptoms-types-and-diagnosis
  2. Institut Penuaan Kebangsaan. (2017). Apakah demensia bercampur? Punca dan diagnosis. Diperoleh daripada https://www.nia.nih.gov/health/what-mixed-dementia-causes-and-diagnosis

 

Mengenai Penulis
Deborah Yaw
Deborah percaya bahawa setiap orang mempunyai cerita yang patut diceritakan. Mempunyai penghargaan yang serius untuk filem, muzik dan makanan pedas yang baik.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang