Infographic kanser vulvar

Kanser Vulvar 101: Gejala, Punca, Peringkat, Diagnosis &Rawatan

Merasakan gatal yang berterusan di bawah sana? Ia boleh menunjuk kepada kanser vulvar. Terokai jenis, gejala dan sebab, serta bagaimana untuk didiagnosis atau dirawat.

oleh Jo-Kym New

Apakah Kanser Vulvar?

Kanser Vulvar berlaku apabila sel-sel kanser terbentuk dan dengan cepat membiak di kawasan luar alat kelamin wanita. Bahagian tubuh manusia ini dikenali sebagai vulva. Ia terdiri daripada vestibule (pembukaan faraj), labia (lipatan kulit dalaman dan luaran), clitoris (tisu sensitif antara lavia), dan perineum (kawasan antara faraj dan dubur).

anatomi vulva

Tidak boleh dikelirukan dengan kanser faraj sepupunya (yang berlaku di dalam faraj), kanser vulvar sangat jarang berlaku di seluruh dunia. Dianggarkan terdapat kira-kira 50 kes baru setiap tahun di Malaysia sahaja. Walau bagaimanapun, kanser ini berlaku kebanyakannya pada wanita yang lebih tua berumur 65-75 tahun dan boleh membawa maut.

Gejala Kanser Vulvar

10 gejala kanser vulvar yang paling biasa adalah:

 1. Gatal berterusan yang tidak hilang
 2. Potongan terbuka atau sakit pada vulva yang tidak akan sembuh
 3. Ketulan atau jisim pada vulva
 4. Kesakitan pelvis semasa seks atau semasa kencing
 5. Pendarahan atau pelepasan yang luar biasa dari vulva yang tidak berkaitan dengan pendarahan haid
 6. Kesakitan yang berpanjangan atau sensasi terbakar di kawasan kemaluan
 7. Perubahan warna bagi kawasan vulva (merah, merah jambu atau putih)
 8. Perubahan tekstur kawasan vulva (rasa kasar atau tebal)
 9. Perubahan saiz tahi lalat atau tanda pada vulva
 10. Kelembutan Vulvar

Setiap wanita mengalami gejala-gejala ini secara berbeza. Oleh kerana ia mungkin mengambil masa beberapa tahun untuk gejala yang ketara untuk berkembang, adalah asas bagi setiap wanita untuk menjalani pemeriksaan biasa untuk memastikan vulva yang sihat. 

Jika anda mengalami satu atau lebih tanda amaran di atas, berbincang dengan doktor atau pakar sakit puan anda dengan segera. 

Punca &faktor risiko kanser Vulvar

Menyebabkan

Kerana jenis kanser ini sangat jarang berlaku, sedikit yang diketahui mengenai punca sebenar kanser vulvar. Secara umum, para peneliti terus mempelajari bagaimana mutasi gen dapat mengubah sel - sel normal menjadi sel - sel kanker. Lain-lain mendapati bahawa jangkitan papillomavirus manusia (HPV) dan HIV (virus imunodefisiensi manusia) boleh memainkan peranan penting dalam kanser vulvar seperti yang anda akan baca lebih lanjut di bawah.

Faktor Risiko

Kanser Vulvar melibatkan faktor risiko yang boleh diubah suai dan tidak boleh diubah suai. Ini termasuk tetapi tidak terhad kepada:

 • Umur: Perubahan yang berkaitan dengan umur menjadikan satu lagi terdedah kepada ini dan banyak kanser lain. Walaupun, beberapa kes kanser vulvar boleh bermula seawal usia 40 tahun.
 • Lichen sclerosus: Keadaan kulit yang biasanya berlaku di sekitar kawasan kemaluan atau dubur, menjadikan kulitnya cair, putih, dan luar biasa nipis.
 • Pendedahan kepada agen penyebab kanser: Bahan kimia penyebab kanser yang terdapat dalam karsinogen boleh meningkatkan risiko kanser, termasuk kanser vulvar.
 • Pendedahan kepada jangkitan HPV: HPV adalah sekumpulan virus yang disebarkan secara seksual melalui sentuhan kulit ke kulit. Ia juga merupakan faktor risiko biasa kanser vulvar dan kanser serviks.
 • Pendedahan kepada jangkitan HIV: Juga dijangkiti semasa aktiviti seksual, HIV adalah satu lagi kumpulan virus yang merosakkan sistem imun. Ia juga boleh meningkatkan risiko HPV atau memanjangkan jangkitan mereka.
 • Faktor risiko lain juga termasuk keadaan prakancerous atau sejarah keluarga melanoma.

Ia adalah penting untuk ambil perhatian bahawa walaupun beberapa faktor risiko boleh meningkatkan risiko anda mendapat kanser vulvar, kebanyakan orang berada dalam jelas. Itulah sebabnya sukar untuk menentukan faktor risiko mana yang menyebabkan sebenar apabila seseorang didiagnosis dengan kanser vulvar. 

Jenis &Peringkat Kanser Vulvar

Terdapat 5 jenis utama kanser vulvar, iaitu:

 1. Karsinoma sel squamous: Jisim besar yang berkembang dalam sel kulit, mengakibatkan pertumbuhan yang tidak normal pada permukaan vulva. Ia adalah yang paling biasa daripada lima (membentuk 90% kanser vulvar).
 2. Melanoma: Borang sebagai pigmentasi gelap (hitam atau coklat gelap, tetapi kadang-kadang boleh kelihatan merah atau putih) di seluruh vulva, tetapi kebanyakannya pada clitoris atau labia. Ia adalah yang kedua paling biasa (membentuk 5% kanser vulvar).
 3. Adenocarcinoma: Berkembang dalam sel-sel di kelenjar Bartholin tepat pada pembukaan vagina.
 4. Sarcoma: Jisim yang kelihatan yang berlaku dalam sel tulang, otot, atau tisu penghubung. Dianggap sangat jarang berlaku.
 5. Karsinoma sel basal: Berkembang sebagai lesi. Walaupun ia adalah jenis kanser kulit yang paling biasa, ia berlaku sangat jarang pada vulva (kurang daripada 1%).

Tahap Kanser Vulvar

Oleh kerana kerumitan pengumpulan peringkat, kami hanya akan merangkumi empat peringkat utama oleh Persekutuan Ginekologi dan Obstetrik Antarabangsa (FIGO) untuk memberi anda rasa umum:

Peringkat Perihalan Peringkat
Peringkat I Kanser ini hadir tetapi terhad kepada vulva atau perineum.
Peringkat II Kanser tumbuh dalam saiz dan meluas ke dalam ketiga bawah faraj atau uretra, atau yang lebih rendah daripada dubur.
Peringkat III Kanser terus berkembang dalam saiz dan merebak ke satu atau lebih nod limfa berdekatan. Ia tidak merebak ke laman web yang jauh.
Peringkat IV Kanser ini seterusnya merebak ke bahagian lain alat kelamin. Ia mungkin maju untuk membentuk ulser dan telah ditetapkan kepada nod limfa berdekatan atau jauh, atau tulang pelvis.

Penjagaan Kanser Pada Setiap Peringkat

Mencari sokongan penjagaan? Pasukan penjaga, jururawat, ahli terapi dan doktor Homage kami boleh didapati 24/7 untuk menyokong anda dan orang yang anda sayangi setiap langkah sepanjang perjalanan kanser. 

Tempah Konsultasi Penjagaan Percuma dengan Homage Hari Ini >

 

Mendapatkan Diagnosis untuk Kanser Vulvar

Bolehkah Kanser Vulvar Dikesan Awal?

Tiada pemeriksaan standard untuk kanser vulvar, tetapi mendapatkan pemeriksaan berkala boleh meningkatkan peluang pengesanan awal dan rawatan yang berjaya. Dengan kata lain, jangan menunggu gejala untuk ditunjukkan.

Doktor anda akan menjalankan satu atau lebih ujian yang serupa dengan pemeriksaan ovari:

Sejarah Perubatan

Doktor akan bertanya tentang sejarah keluarga dan juga kesihatan keseluruhan anda, termasuk gejala, tabiat atau keadaan perubatan.

Pemeriksaan Fizikal &Pelvis

Kemudian, doktor akan melakukan ujian darah dan memeriksa badan fizikal anda untuk sebarang penyelewengan. Ini termasuk peperiksaan pelvis di mana doktor akan merasakan rahim, ovari, serviks, dan vagina anda. 

Dalam kes apa-apa keabnormalan, anda boleh dirujuk kepada pakar sakit puan (doktor atau pakar bedah yang mahir dalam sistem kemaluan wanita) untuk ujian lanjut.

Kolposioskopi &Biopsi 

Dalam kolposi (juga dikenali sebagai vulvoscopy), doktor menggunakan instrumen pembesar yang dipanggil colposcope untuk zum ke kawasan masalah permukaan vulvar.

Seterusnya, doktor akan melakukan biopsi. Biopsi adalah penyingkiran tisu atau cecair untuk melihat sama ada kanser atau sel pra-kanser hadir. 

Ujian Pengimejan

Ujian pengimejan digunakan untuk membuat imej keratan rentas terperinci bahagian dalam badan anda. Mereka sangat berguna dalam mengesan tumor dan penyebaran. Anda akan mengenali mereka sebagai X-ray, imbasan tomografi berkomputer (CT), imbasan tomografi pelepasan positron (PET), dan pengimejan resonans magnetik (MRI). 

Ujian HPV

Ujian HPV dilakukan apabila doktor anda akan mengambil sampel sel dari serviks atau faraj anda. Ini adalah untuk mengesan kehadiran jenis HPV penyebab kanser. 

Ujian HPV disyorkan sekali setiap 5 tahun pada wanita berusia 30 tahun ke atas yang telah melakukan hubungan seks. Wanita sering menjadualkan ujian 14 hari selepas hari pertama tempoh haid mereka.

Walaupun ujian pap smear tidak menyaring kanser vulvar, ujian pap rutin masih disyorkan untuk individu berumur antara 21 hingga 65 tahun untuk memeriksa sebarang keabnormalan.

Mendapatkan Rawatan Kanser Vulvar

Berita baiknya adalah kadar survival relatif 5 tahun untuk Kanser Tahap I vulvar adalah pada 90 peratus. Kadar penyembuhan sebaliknya melebihi 90 peratus apabila kanser dikesan dan dirawat awal.

Kanser Vulvar boleh dirawat, bergantung kepada faktor-faktor seperti umur anda, peringkat kanser, dan keadaan kesihatan keseluruhan. Doktor anda akan membincangkan beberapa pilihan rawatan dan bagaimana ini boleh mengubah gaya hidup anda. Dalam beberapa kes, mereka mungkin mencadangkan gabungan rawatan. Ia adalah idea yang baik untuk mendapatkan pendapat kedua sebelum anda mengunci keputusan anda.

Sama seperti kebanyakan kanser lain, terdapat tiga jenis rawatan utama untuk kanser vulvar: 

Pembedahan

Pembedahan adalah rawatan yang paling biasa untuk kanser vulvar, terutamanya apabila kanser tidak merebak di luar vulva. 

Pakar bedah melakukan excision mudah untuk membuang tumor dan tisu sekitarnya. Sekiranya kanser telah merebak ke nodus limfa, pakar bedah juga akan mengeluarkan nodus limfa yang terjejas untuk mengelakkan penyebaran lebih jauh ke bahagian lain badan.

Ia tidak biasa bahawa sesetengah doktor mengesyorkan terapi radiasi dan kemoterapi untuk mengecut tumor untuk mengurangkan operasi dan mengurangkan komplikasi seperti penyembuhan perlahan atau jangkitan.

Terapi radiasi

Radioterapi adalah terapi yang mengarahkan radiasi rasuk dari mesin X-ray ke kawasan vulva untuk membunuh atau mengecut kanser. Ia dianggap sebagai bentuk rawatan utama apabila tumor meluas ke dalam uretra atau dubur. 

Ia kadang-kadang satu-satunya rawatan yang diperlukan. Pada masa-masa lain, ia akan digunakan sebelum pembedahan untuk membuat operasi kurang luas atau selepas pembedahan untuk membunuh mana-mana sel-sel kanser yang tinggal. Atau ia akan digabungkan dengan jenis terapi lain, misalnya, kemoterapi. 

Kemoterapi

Kemoterapi menggunakan ubat-ubatan untuk membunuh sel-sel kanser yang berkembang pesat dan mencegahnya daripada berkembang dan merebak di dalam badan anda. 

Ia berkesan menghapuskan kanser di kawasan yang tidak boleh berjaya dirawat dengan pembedahan atau radiasi sahaja. Oleh itu, mengapa ia digunakan secara meluas dalam peringkat lanjutan. Ia juga dikatakan sebagai rawatan utama atau tunggal dalam banyak kes kanser.

Kelemahan, bagaimanapun, adalah bahawa ia biasanya diketahui merosakkan sel-sel sihat anda dalam proses. Kesan-kesan sampingan adalah seperti keguguran rambut, ruam, kekeringan kulit, loya, muntah, dan cirit-birit.

Bolehkah kita mencegah kanser vulvar?

Ia adalah mungkin untuk mengurangkan risiko anda kanser vulvar. Berikut adalah lima perkara yang boleh anda amalkan untuk mencegah kanser atau mengurangkan peluang:

 1. Buat perubahan kehidupan yang positif seperti berhenti merokok dan amalkan gaya hidup sihat secara keseluruhan.
 2. Elakkan daripada mempunyai pelbagai pasangan seksual untuk mencegah jangkitan HPV dan HIV.
 3. Dapatkan HPV-vaksin untuk melindungi daripada jenis HPV tertentu. Vaksinasi rutin adalah perlu untuk mengurangkan risiko kanser vulvar dan serviks.
 4. Jadualkan pemeriksaan berkala untuk memastikan badan anda sihat. Ingat, lebih awal anda mendapat diagnosis anda, semakin baik hasil rawatan anda.
 5. Hadkan pendedahan anda kepada cahaya matahari dan bahan penyebab kanser.

Apa yang Berlaku Selepas Rawatan?

Selepas rawatan, anda kemungkinan besar perlu melakukan satu lagi pusingan ujian secara berkala. Ini membolehkan anda menyemak sebarang tanda jika kanser kembali. Secara amnya, adalah disyorkan menguji dua hingga empat kali setiap tahun untuk dua tahun pertama selepas rawatan kanser vulvar.

Selain itu, anda boleh beralih kepada kumpulan sokongan dan sumber untuk mendapatkan bantuan.

Kumpulan Sokongan dan Sumber

Diagnosis kanser adalah benar-benar pil yang sukar untuk ditelan. Kumpulan sokongan tersedia untuk pesakit dan penjaga mereka yang berjuang dalam pertempuran mereka dengan kanser. Mereka memberi anda atau orang yang anda sayangi tempat untuk berkongsi dan mencari keselesaan dalam komuniti yang paling memahami.

Kami mengesyorkan tiga kumpulan sokongan aktif di Malaysia:

Bukan sahaja anda akan menjadi sebahagian daripada komuniti yang lebih besar daripada pesakit kanser, anda juga boleh memastikan untuk menerima sumber dan bantuan yang berguna dari kelas kesihatan hingga kaunseling kepada bantuan kewangan.

Berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kumpulan ini? Dapatkan maklumat lanjut mengenai mereka di sini.

Petua penjagaan, terus ke peti masuk anda!

Seperti artikel ini setakat ini? Langgan kami untuk mendapatkan pencernaan mingguan mengenai kejadian Homage terkini, petua penjagaan dan panduan kesihatan.

Penjagaan Kanser Yang Boleh Anda Percaya

Penjagaan kanser boleh menjejaskan kesejahteraan fizikal dan mental seseorang. Anda tidak perlu pergi sendiri.

Pernahkah anda mempertimbangkan untuk melibatkan perkhidmatan penjagaan? Sama ada anda sedang mencari sokongan penjagaan kanser untuk diri sendiri atau untuk orang yang anda sayangi, pasukan Profesional Penjagaan kami tersedia 24/7 untuk menyokong anda dalam perjalanan anda. 

Penjagaan berkualiti dari penjaga, jururawat, ahli terapi dan doktor terbaik kami di depan pintu anda. Mereka akan menjaga anda atau orang yang anda sayangi di rumah, dengan persahabatan, penyediaan makanan, peringatan ubat, dan banyak lagi.

Untuk maklumat lanjut, isi borang ini dan terima konsultasi percuma.Rujukan

 1. American Cancer Society, Inc. (4 Februari 2019). Kadar Survival untuk Kanser Vulvar. Diambil daripada https://www.cancer.org/cancer/vulvar-cancer/detection-diagnosis-staging/survival-rates.html 
 2. American Cancer Society, Inc. (22 November 2019). Bagaimanakah Kemoterapi Digunakan untuk Merawat Kanser? . Diambil daripada https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/chemotherapy/how-is-chemotherapy-used-to-treat-cancer.html 
 3. Borhan, N. F. (2020). Kanser Serviks. Diambil daripada http://www.myhealth.gov.my/en/cervical-cancer/ 
 4. Bruni L., Albero G., Serrano B., Mena M., Collado J. J., Gómez D., Muñoz J., Bosch F. X., de Sanjosé S. (2021). Papillomavirus Manusia dan Penyakit Berkaitan di Malaysia. Pusat Maklumat ICO/IARC. Diambil daripada http://www.hpvcentre.net 
 5. Penyelidikan Kanser UK. (2019). Saringan – Kanser Vulvar. Diambil daripada https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/vulval-cancer/getting-diagnosed/screening 
 6. Kumar, K. (2021). Bolehkah Kanser Vulvar Sembuh? . Medicine.net. Diambil daripada https://www.medicinenet.com/can_vulvar_cancer_be_cured/article.htm 
 7. Klinik Mayo. (10 Oktober 2021). Lichen sclerosus. Diambil daripada https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lichen-sclerosus/symptoms-causes/syc-20374448 
 8. Olawaiye, A.B., Cuello, M. A., & Rogers L. J. (2021). Kanser vulva: Kemas kini 2021. Jurnal Antarabangsa Ginekologi &Obstetrik. Diambil daripada https://doi.org/10.1002/ijgo.13881 
 9. Pertubuhan Kesihatan Sedunia. (30 November 2021). HIV/AIDS. Diambil daripada https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hiv-aids 

 

Mengenai Penulis
Jo-Kym Baru
Jo-Kym adalah pemasar masuk yang sangat meminati kesihatan mental dan hubungan keluarga. Kedai kreatifnya adalah jurnal, fotografi mudah alih, makanan dan fesyen.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang