Kanser Serviks: Punca, Pencegahan & Di mana Untuk Mendapatkan Vaksin

Kanser serviks adalah kanser kedua paling biasa di kalangan wanita Malaysia tetapi boleh dirawat jika dikesan lebih awal. Baca tentang vaksin HPV dan di mana untuk mendapatkannya, bersama-sama dengan kos yang berkaitan.

oleh pasukan Homage

Apakah Kanser Serviks?

Kanser adalah keadaan di mana sel-sel dalam badan membiak secara tidak terkawal, menghasilkan tumor yang boleh merebak dari organ asalnya ke struktur berdekatan atau jauh. Walaupun kanser merebak, kita masih menamakannya berdasarkan organ di mana tumor pertama kali muncul.

Oleh itu, kanser serviks bermula pada serviks, struktur yang menghubungkan faraj (saluran kelahiran) ke rahim (rahim).

Semua wanita boleh menghidap kanser serviks, tetapi ada yang lebih berisiko daripada yang lain bergantung kepada beberapa faktor seperti genetik mereka dan sama ada mereka telah divaksinasi dan mengamalkan seks yang selamat atau tidak.

Di Malaysia, kanser serviks adalah kanser ke-2 paling biasa di kalangan wanita, selepas kanser payudara. Berita baiknya ialah, kematian yang tinggi dapat dikurangkan melalui pencegahan, pengesanan awal dan pemeriksaan yang berkesan.

Apakah Gejala Kanser Serviks?

Laporan mengatakan bahawa tanda-tanda dan gejala kanser serviks yang paling biasa adalah seperti berikut:

 • Pendarahan yang luar biasa: pendarahan di antara haid, selepas seks, atau selepas menopaus.
 • Tempoh haid yang berpanjangan atau lebih berat daripada biasa.
 • Pendarahan selepas peperiksaan faraj.
 • Kesakitan semasa persetubuhan.
 • Kesakitan belakang bawah yang berterusan dan tidak dapat dijelaskan.

Semasa displasia atau perkembangan sel-sel kanser (juga dirujuk sebagai pra-kanser), wanita biasanya tidak mengalami sebarang gejala. Mungkin terdapat beberapa petunjuk kanser peringkat awal dan tanda-tanda yang lebih teruk pada peringkat akhir atau metastatik. Sebagai contoh, seorang wanita boleh mengalami pelepasan faraj yang berumah atau berat dengan bau busuk semasa peringkat lanjutan kanser serviks.

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa gejala yang kami senaraikan di atas juga boleh menunjukkan masalah kesihatan reproduktif yang lain. Atas sebab ini, membuat temujanji dengan doktor adalah penting.

Diagnosis kanser boleh menjadi tidak menarik dan orang yang anda sayangi mempunyai keperluan penjagaan yang unik. Melibatkan penjaga untuk orang yang anda sayangi bukan sahaja menggalakkan pemulihan yang lebih baik; ia juga membantu membina sokongan emosi yang kuat untuk orang yang anda sayangi.

Untuk memberikan penjagaan terbaik yang dia layak, kami menyediakan perundingan penjagaan percuma untuk anda dan orang yang anda sayangi, untuk memastikan bahawa mereka mendapat Profesional Penjagaan yang paling sesuai dengan keperluan mereka.

Apa yang Menyebabkan Kanser Serviks?

Secara umum, kanser berlaku apabila sel-sel normal membangunkan mutasi dalam asid deoksiribonukleik atau DNA mereka - helai panjang bahan kimia yang mengandungi arahan tentang bagaimana kita berkembang dan berkembang.

Helai DNA mempunyai bahagian kecil atau segmen yang dipanggil gen; mereka berfungsi sama ada protein kod atau menentukan sifat-sifat kita. Sebagai contoh, kita mempunyai gen yang menentukan warna mata, pertumbuhan rambut, ketinggian, dan kulit kita.

Semua Kanser Bermula Dengan Mutasi Gen

Menariknya, kita juga mempunyai gen "proto-oncogenes" dan "penindas tumor". Proto-oncogenes adalah gen yang membantu sel-sel kita tumbuh, sementara gen penindas tumor menghentikan pertumbuhan sel yang tidak perlu.

Persatuan Kanser Amerika membandingkan sel ke dalam kereta dan proto-oncogene dengan pedal gas, yang mengawal berapa cepat kereta itu pergi. Sebaliknya, mereka menjelaskan bahawa gen penindas tumor bertindak seperti pedal brek, yang menghentikan kereta apabila terlalu cepat.

Semua kanker dimulai dengan mutasi dalam gen ini. Mutasi adalah istilah yang kita gunakan untuk menggambarkan bahwa gen telah mempertahankan perubahan yang mengubahnya menjadi salinan buruk dari gen asli dan normal. 

Kes dalam titik, proto-oncogene bermutasi boleh menjadi dihidupkan secara kekal (oncogene), mengakibatkan pertumbuhan sel yang tidak terkawal. Terdapat juga peluang bahawa gen penindas tumor menjadi dinyahaktifkan, mengeluarkan mekanisme badan untuk menghentikan pertumbuhan sel yang berlebihan.

Bagaimana Kanser Serviks Bermula

Pada ketika ini, cukup jelas bahawa semua kanser bermula dengan mutasi. Satu-satunya hal yang tersisa untuk membahas adalah apa yang memicu mutasi ini dalam kanker serviks.

Ia tidak mudah untuk menentukan pencetus mutasi tertentu dalam kanser: ia mungkin campuran keturunan dan faktor gaya hidup. Sebagai contoh, laporan mengatakan bahawa 5 hingga 10% kes kanser payudara dikaitkan dengan mutasi gen yang diwarisi. Sementara itu, para pakar mengatakan bahwa penyebab utama kanker paru - paru adalah merokok tembakau.

Dalam kes kanser serviks, Pusat Kawalan Penyakit AS (CDC)menyatakan bahawa jangkitan tahan lama dengan jenis papillomavirus manusia tertentu adalah penyebab utama kanser serviks.   

Perlu diingat bahawa tidak semua wanita yang dijangkiti jangkitan HPV akan mengalami kanser serviks.

Faktor Risiko Kanser Serviks

Pasti ada faktor-faktor tertentu yang meningkatkan risiko wanita mendapat kanser serviks. Faktor-faktor risiko ini termasuk:

 • Merokok
 • Melakukan hubungan seks pada usia muda
 • Jangkitan HPV terdahulu
 • Mempunyai berbilang pasangan seksual
 • Sejarah jangkitan seksual seperti gonorrhoea atau chlamydia
 • Imuniti yang lemah

Cara Mencegah Kanser Serviks

Berita baik mengenai kanser serviks adalah bahawa lebih daripada 90% kesnya boleh dicegah dengan vaksin. Tambahan pula, semakin awal diagnosis berlaku, semakin baik hasil rawatan.

Fakta tentang Kanser Serviks atau Vaksin HPV

Salah satu cara untuk mengurangkan risiko mendapat kanser serviks adalah melalui vaksinasi HPV.

Vaksin HPV melindungi wanita daripada jenis papillomavirus manusia tertentu yang boleh mencetuskan kanser serviks. Di Malaysia, terdapat tiga vaksin HPV yang diluluskan: Cervarix, Gardasil 4, dan Gardasil 9, dengan Gardasil 9 menawarkan perlindungan daripada 7 jenis HPV.

Berikut adalah beberapa fakta mengenai vaksin HPV di Malaysia:

 • Bergantung kepada jenis vaksin, wanita berumur 9 hingga 26 tahun boleh mendapatkan vaksin. Wanita berumur 27 tahun ke atas perlu bercakap dengan doktor mereka jika mereka mahu menerima pukulan.
 • Vaksin ini paling berkesan sebelum seorang wanita terdedah kepada virus HPV, yang biasanya disebarkan melalui aktiviti seksual.
 • Jenama yang disebutkan terbukti selamat dan berkesan; mereka tidak akan menyebabkan jangkitanHPV.
 • Seperti semua vaksin lain, vaksin HPV tidak boleh menawarkan perlindungan 100%; ia juga bukan pengganti untuk pemeriksaan kanser serviks.
 • Dos yang diterima mungkin berbeza-beza. Kes dalam titik, jika kanak-kanak mendapat dos pertama pada atau sebelum umur 14, dia hanya perlu 2 dos. Sebaliknya, seorang gadis yang mendapat dos pertama pada atau selepas 15 mungkin memerlukan 3 dos.

Sekiranya anda belum mendapat vaksin, anda boleh melakukannya di Klinik Dan Klinik Nur Sejahtera, LPPKN dan hospital dan klinik peribadi. Harga vaksin HPV berbeza-beza bergantung kepada di mana anda melakukannya, jenama, dan sama ada anda membayar setiap dos atau memilih pakej. Dos boleh berharga sekitar RM180 hingga RM190; pakej dengan beberapa dos boleh berharga kira-kira RM1600 hingga RM2500.

Penjagaan Di Setiap Peringkat

 If you’re looking for care support, our team of Homage caregivers, nurses, therapists and doctors are available 24/7 to support you and your loved one every step of the way along the cancer journey.

Tempah Konsultasi Penjagaan Percuma dengan Homage Hari Ini >

Fakta mengenai Pemeriksaan untuk Kanser Serviks

Wanita berumur 9 hingga 26 tahun digalakkan untuk menerima suntikan vaksin HPV mereka, tetapi mereka masih perlu menjalani pemeriksaan kanser serviks rutin. Persatuan Kanser Kebangsaan Malaysia mengesyorkanujianPap  sekali setiap 3 tahun selepas anda berumur 20 tahun.

Ujian HPV

Ujian ini memeriksa kehadiran HPV di kalangan wanita. Ingat bahawa vaksin hanya menawarkan perlindungan daripada jenis virus tertentu; oleh itu jangkitan masih boleh berlaku walaupun selepas mendapat vaksin.

Ujian HPV disyorkan sekali setiap 5 tahun pada wanita berumur 30 tahun dan ke atas yang telah melakukan hubungan seksual. Wanita sering menjadualkan ujian 14 hari selepas hari pertama tempoh haid mereka.

Pap Smear

Ujian ini memeriksa sel-sel yang tidak normal yang berpotensi menjadi kanser. Dalam erti kata lain, ia membantu mengesan kanser serviks lebih awal, membuka jalan untuk campur tangan segera. Seperti ujian HPV, ia dijadualkan 14 hari selepas hari pertama haid. Walau bagaimanapun, wanita perlu mempunyai ujian pap smear dilakukan sekali setiap 3 tahun.

Ambil perhatian:

Sila ambil perhatian bahawa kekerapan yang anda perlukan untuk menjalani ujian berbeza-beza bergantung kepada keputusan sebelumnya. Sekiranya anda mendapat hasil yang tidak normal, doktor mungkin mengesyorkan prosedur berulang atau lebih kerap.

Rawatan Kanser Serviks

Sekiranya seseorang didiagnosis dengan kanser serviks, rawatan akan bergantung kepada tahap kanser serviks. Apabila dikesan pada peringkat precancerous, terdapat dua strategi rawatan utama:

 • Teknik Ablation: Ini melibatkan memusnahkan sel-sel yang tidak normal melalui pemanasan atau pembekuan.
 • Teknik Pengusiran: Ini melibatkan memotong dan mengeluarkan sel-sel yang tidak normal.

Pilihan lain ialah Prosedur Elektro-Pengucik Gelung (LEEP),yang menggunakan wayar tenaga tinggi untuk mengeluarkan bahagian serviks yang berpenyakit, meninggalkan hanya tisu yang sihat.

Untuk kanser serviks Tahap I melalui IV, rawatan menjadi lebih rumit. Strategi bergantung kepada bilangan dan saiz tumor dan penyebarannya ke nod berdekatan dan bahagian lain badan.

Untuk meletakkan perkara-perkara ke dalam perspektif, doktor boleh membuat keputusan untuk merawat tumor kecil (biasanya Tahap I) dengan pembedahan yang menghilangkan tumor dan tisu-tisu berdekatan. Kanser serviks yang telah merebak di luar serviks mungkin memerlukan gabungan radioterapi, kemoterapi, dan penyingkiran serviks atau rahim.

Adakah Anda Bimbang Tentang Kanser Serviks?

Berikut adalah beberapa pengambilan utama mengenai kanser serviks yang perlu anda ingat:

 • Kebanyakan kes kanser serviks boleh dicegah dengan vaksin; Walau bagaimanapun, tembakan vaksin tidak boleh menggantikan ujian saringan biasa.
 • Wanita berumur 9 hingga 26 tahun sangat digalakkan untuk mendapatkan vaksin HPV. Wanita berumur 27 tahun ke atas masih boleh mendapatkan vaksin mengikut nasihat doktor mereka.
 • Kos vaksin untuk kanser serviks bergantung kepada di mana anda merancang untuk mendapatkannya, jenama, dan berapa banyak dos yang anda perlukan.

Jika anda fikir anda mungkin mengalami gejala kanser serviks atau sedang mempertimbangkan sama ada anda perlu mendapatkan vaksin, berunding dengan doktor dengan segera.

Adakah anda mencari penjaga terbaik untuk anda dan insan tersayang?

Homage menyediakan perkhidmatan penjagaan untuk orang yang anda sayangi di setiap peringkat. Profesional penjagaan terlatih kami dapat menyediakan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam, terapi rumah dan banyak lagi, untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat.

Berikan penjagaan terbaik kepada orang yang anda sayangi hari ini!  Isi borang di bawah untuk perundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami.


Mendapati artikel ini membantu? Langgan kami untuk mendapatkan pencernaan mingguan mengenai kejadian Homage terkini, petua penjagaan dan panduan kesihatan.

Pelanggan-petak bual

Rujukan
 1. Maklumat asas mengenai kanser serviks. (2021, 16 Februari). Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diperoleh 21 Februari, 2021, daripada https://www.cdc.gov/cancer/cervical/basic_info/index.htm#:~:text=When%20cancer%20starts%20in%20the,in%20women%20over%20age%2030
 2. Soalan Lazim Vaksinasi HPV dan HPV. (n.d.). [dalam talian] . Boleh didapati di: https://cancer.org.my/wp-content/uploads/2019/11/HPV-Vaccination-FAQs.pdf [Diakses 4 Mac 2021].
 3. Kanser payudara – Gejala dan sebab. (2019, 22 November). Klinik Mayo. Diperoleh 21 Februari, 2021, daripada https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-cancer/symptoms-causes/syc-20352470
 4. Vaksin HPV dan pemeriksaan serviks: Berapa banyak ujian yang anda perlukan? (2018, 23 Januari). Penyelidikan Kanser UK - Blog Sains. Diperoleh 21 Februari, 2021, daripada https://scienceblog.cancerresearchuk.org/2017/11/10/the-hpv-vaccine-and-cervical-screening-how-many-tests-do-you-need/
 5. Maklumat vaksin HPV untuk wanitamuda. (2019, 11 Januari). Diperoleh 21 Februari, 2021, daripada https://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv-vaccine-young-women.htm
 6. Kanser paru-paru menyebabkan | Kanser paru-paru dalam bukan perokok. (n.d.). | Persatuan Kanser Amerika Maklumat dan Sumber untuk Kanser: Payudara, Kolon, Paru-paru, Prostat, Kulit. Diperoleh 21 Februari, 2021, daripada https://www.cancer.org/cancer/lung-cancer/causes-risks-prevention/what-causes.html#:~:text=Smoking%20tobacco%20is%20by%20far,often%20interacts%20with%20other%20factors
 7. Oncogenes dan gen penindas tumor. (n.d.). Diperoleh 21 Februari, 2021, daripada https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/genetics/genes-and-cancer/oncogenes-tumor-suppressor-genes.html
Mengenai Penulis
Pasukan penghormatan
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang