Kanser Perut di Malaysia

Kanser Perut 101: Gejala, Tahap, Punca, Rawatan & Pencegahan

Ketahui semua tentang kanser perut, juga dikenali sebagai kanser gastrik, termasuk gejala, peringkat, rawatan, jenis, dan pencegahannya.

oleh pasukan Homage

Apakah Kanser Perut?

Kanser perut juga boleh dirujuk sebagai kanser gastrik - ia adalah kanser sel-sel di dalam perut. Kanser berlaku apabila, atas sebab tertentu, sel mula berkembang dengan cara yang tidak terkawal dan berbahaya. Kanser boleh menjejaskan hampir mana-mana bahagian badan dan boleh merebak dari sumber asalnya ke tempat lain di sekitar badan. Kanser perut biasanya bermula sebagai nodule kecil dalam tisu perut, di mana sel-sel yang tidak normal mula membiak dan menyebar.

Kanser perut sering berkembang perlahan dan mungkin telah berkembang untuk beberapa waktu sebelum sebarang gejala yang ketara muncul.

Kanser perut adalah kanserke-5 yang paling biasa di dunia dan 10 kanser paling biasa di kalangan lelaki Malaysia. Risiko kita untuk mendapat kanser perut meningkat apabila kita semakin tua, dan ia lebih biasa pada lelaki daripada wanita.

Jenis Kanser Perut

Jenis kanser perut yang berbeza diterangkan mengikut cara mereka hadir dan berkembang.

Adenocarcinomas

Sebilangan besar - sekurang-kurangnya 90% - barah perut adalah adenokarsinoma. Ini adalah sejenis kanser yang berkembang dari sel-sel di lapisan perut. Terdapat dua jenis utama adenokarsinoma dalam kanser perut - ia boleh sama ada usus atau meresap. Adenokarsinoma gastrik usus adalah jenis kanser perut yang paling biasa, dan biasanya bermula sebagai gastritis, dan berkait rapat dengan faktor gaya hidup dan jangkitan helicobacter pylori - sejenis bakteria yang menyebabkan kerengsaan perut dan ulser yang boleh berkembang menjadi kanser. Adenokarsinoma usus mempunyai prognosis yang baik, sebahagiannya kerana ia biasanya menyebabkan gejala pada awal penyakit. Adenokarsinoma diffuse adalah lebih sukar untuk mendiagnosis dan merawat dan mempunyai prognosis yang lebih teruk daripada adenokarsinoma usus.

Jenis kanser perut yang jarang berlaku termasuk:

Tumor Stromal Gastrointestinal

Ini adalah tumor kanser yang boleh berkembang di mana-mana bahagian sistem pencernaan, dalam sel-sel yang dipanggil sel-sel stromal yang membentuk sebahagian daripada tisu penghubung badan.

Lymphomas

Ini adalah kanser yang menjejaskan sistem imun. Mereka merebak di sekitar badan tetapi biasanya bermula di satu tempat tertentu; kadang-kadang perut.

Tumor Neuroendokrin

Ini adalah sejenis kanser yang boleh bermula di pelbagai bahagian badan, kadang-kadang perut, dan yang mempengaruhi sel-sel yang membuat dan melepaskan hormon.

Tanda dan Gejala Kanser Perut

Beberapa gejala yang boleh - tetapi tidak semestinya - menunjukkan barah perut termasuk:

 • pedih ulu hati, refluks asid, belching yang kerap, dan senak - gejala-gejala ini dikaitkan dengan kanser perut, tetapi juga merupakan gejala keadaan lain, yang kebanyakannya lebih biasa daripada kanser perut.
 • Masalah menelan - terutamanya perasaan benjolan di kerongkong. Ini juga dikenali sebagai disfagia.
 • Kerap muntah, terutamanya selepas makan.
 • Rasa sentiasa penuh, atau bahkan dapat merasakan benjolan di dalam perut.
 • Penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan dan tidak diingini.
 • Rasa umumnya tidak sihat, dengan kekurangan tenaga dan selera makan.

Selalu membimbangkan jika anda mempunyai gejala yang boleh dikaitkan dengan bentuk barah, tetapi kebanyakan gejala barah perut bertindih dengan keadaan lain - penting untuk mempunyai penyiasatan yang tepat dan diagnosis profesional.

Punca Kanser Perut & Faktor Risiko

Sesetengah orang lebih cenderung mendapat kanser perut daripada yang lain; terdapat beberapa faktor genetik, gaya hidup, dan persekitaran yang nampaknya menyumbang kepada ini. Mengetahui faktor risiko barah perut dapat membantu kita mengurangkan risiko kita sendiri di mana mungkin.

Jangkitan Helicobacter Pylori

Banyak kanser perut secara langsung dikaitkan dengan jangkitan helicobacter pylori (H. pylori). H. pylori adalah sejenis bakteria yang hidup di lapisan perut dan boleh menyebabkan ulser. Helicobacter pylori mudah dirawat sehingga diagnosis awal dan rawatan jangkitan H. pylori dan ulser gastrik sebenarnya dapat menghentikan beberapa jenis barah perut daripada terus berkembang. Jangkitan H. pylori adalah faktor risiko terkuat untuk kanser perut.

Diet yang buruk

Khususnya, makan banyak makanan salai atau jeruk meningkatkan kemungkinan mendapat adenokarsinoma gastrik. Diet yang kaya dengan sayur-sayuran segar dikaitkan dengan risiko kanser yang lebih rendah.

Merokok

Merokok dikaitkan dengan peningkatan risiko pelbagai jenis kanser yang berbeza, dan kanser perut tidak terkecuali. Berhenti merokok adalah salah satu perkara terbaik yang boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja untuk meningkatkan kesihatan mereka dan mengurangkan risiko penyakit serius mereka.

Lebihan Alkohol

Mempunyai pengambilan alkohol yang tinggi dikaitkan dengan risiko kanser perut yang lebih tinggi.

Faktor risiko yang tidak dapat kita kendalikan termasuk mempunyai sejarah keluarga barah perut, lelaki, dan semakin tua.

 

Homage Care Professionals menjalani latihan yang luas dan dilengkapi untuk memberi penjagaan kepada orang yang didiagnosis dengan keadaan yang berbeza, pulih dari kecederaan atau pembedahan dan perkhidmatan pengiring perubatan.

Perkhidmatan lain termasuk:

 • Penjagaan Luka
 • Penjagaan Beg Stoma
 • Memberi makan Penjagaan Tiub
 • Keperluan Penjagaan Lain

Penasihat Penjagaan kami boleh membuat pelan penjagaan peribadi untuk orang yang anda sayangi. Cukup isi borang ini untuk menjadualkan perundingan percuma.

Tahap Kanser Perut

Kanser diukur dalam 'peringkat', yang menggambarkan tahap dan keterukan kanser dalam badan. Sesetengah kanser, seperti limfoma yang bermula di dalam perut, atau adenokarsinomas yang terletak tinggi di dalam perut di mana perut memenuhi esofagus diterangkan dan dirawat secara berbeza, dan mengikuti corak perkembangan dan pengurusan yang berbeza. Tahap kanser perut adalah, secara meluas:

Kanser Perut Tahap 1

Pada peringkat awal kanser perut, kanser hanya wujud dalam sebilangan kecil sel di dalam perut, dan terkandung dalam satu kawasan, tetapi mungkin melibatkan lebih daripada satu lapisan lapisan perut. Sekiranya kanser perut dikenal pasti pada tahap 1 dan rawatan pantas diberikan, prognosisnya sangat baik. Kadang-kadang, sel-sel kanser pra-kanser atau sangat bijaksana boleh didapati dan dirawat, dan mereka boleh dirujuk sebagai 'kanser tahap 0'

Kanser Perut Tahap 2

Di sinilah kanser telah merebak ke beberapa lapisan tisu perut yang lebih dalam, dan mungkin telah merebak ke beberapa nodus limfa yang berdekatan.

Kanser Perut Tahap 3

Kanser mungkin telah merebak ke lebih banyak nodus limfa, dan telah merebak melalui ketebalan penuh dinding perut. Ia mungkin merebak ke tisu dan organ berdekatan.

Kanser Perut Tahap 4

Pada tahap 4, kanser telah merebak ke bahagian badan yang jauh. Ini dikenali sebagai metastasis. Jenis kanser yang berbeza mempunyai corak penyebaran yang berbeza, tetapi metastasis biasanya boleh menjejaskan otak, tulang, hati atau paru-paru.

Mendiagnosis Kanser Perut

Terdapat beberapa keadaan yang lebih biasa yang boleh menyebabkan beberapa atau semua gejala yang berkaitan dengan kanser perut, jadi penting untuk disiasat dan dirawat oleh doktor sebaik sahaja anda melihat gejala yang bermasalah. Semakin cepat keadaan dikenal pasti dan diuruskan, semakin baik hasilnya.

Diagnosis kanser perut mungkin pertama kali disyaki dari gejala sahaja, yang akan mendorong siasatan lanjut. Ini akan melibatkan ujian darah, yang mencari penanda tumor dan keabnormalan lain, dan endoskopi.

Endoskopi adalah prosedur di mana tiub digunakan untuk melihat ke dalam badan - menggunakan tiub halus untuk melihat ke bawah tekak ke dalam perut dipanggil gastroskopi. Untuk menyediakan gastroskopi, anda biasanya perlu mengelakkan makanan dan minuman selama beberapa jam sebelum prosedur. Anda akan terjaga semasa prosedur dan akan diminta untuk menelan sebagai doktor atau jururawat pakar melepasi tiub ke kerongkong anda. Ia boleh berasa tidak menyenangkan tetapi merupakan prosedur yang sangat selamat. Doktor boleh menggunakan semburan untuk kebas belakang tekak anda atau mungkin menawarkan sedatif ringan untuk membantu anda berasa santai sepanjang. Endoskop membolehkan doktor memeriksa dengan teliti bahagian dalam esofagus, perut, dan bahagian atas usus kecil. Instrumen ini boleh digunakan untuk mengambil sampel tisu, dan juga untuk membuang sel-sel kanser jika ia terhad kepada kawasan kecil. Prosedur ini biasanya dilakukan sebagai kes hari.

Ujian lanjut, seperti imbasan CT dan MRI boleh membantu membimbing pelan diagnosis dan rawatan. Mereka boleh dirujuk sebagai imbasan 'pementasan', kerana mereka biasa melihat apakah dan sejauh mana barah telah merebak.

Rawatan Kanser Perut

Jenis rawatan yang digunakan untuk barah perut bergantung pada kedudukan dan jenis barah yang tepat, dan sama ada atau tidak - dan sejauh mana - ia telah merebak. Rawatan ini juga mungkin bergantung kepada kesihatan seseorang, dan beberapa keadaan perubatan lain mungkin mengehadkan jumlah rawatan yang boleh ditawarkan atau yang sesuai. Sekiranya barah tidak dapat disembuhkan, rawatan masih dapat membantu mengawal gejala dan melambatkan perkembangan.

Pembedahan

Pada peringkat awal, sesetengah kanser mungkin dapat dikeluarkan sepenuhnya. Pakar bedah mungkin perlu mengeluarkan sebahagian atau semua perut, dan mungkin beberapa bahagian tisu atau organ di sekelilingnya. Pada peringkat kemudian, pembedahan boleh membantu melegakan gejala dengan membuang mana-mana bahagian tumor yang menyekat menelan normal dan pencernaan, tetapi mungkin bukan rawatan kuratif.

Kemoterapi

Kemoterapi boleh diberikan sebelum pembedahan untuk mencuba dan mengecilkan tumor, dan selepas pembedahan untuk menyasarkan mana-mana sel kanser yang tinggal. Kemoterapi boleh digunakan bersama rawatan lain seperti radioterapi untuk membantu merawat atau mengawal kanser.

Radioterapi

Radioterapi menggunakan sejenis radiasi yang disasarkan untuk membunuh sel-sel kanser. Ia boleh digunakan bersama terapi lain untuk merawat atau mengawal kanser.

Terapi barah yang disasarkan adalah bidang penyelidikan berterusan, dan terapi bertambah baik sepanjang masa.

Pencegahan Kanser Perut

Tidak semua bentuk kanser perut boleh diramalkan atau dicegah, tetapi perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk mencegah sebarang bentuk kanser, terutamanya kanser perut, adalah mengikuti diet yang sihat. Diet yang tinggi dalam buah-buahan, sayur-sayuran, dan bijirin penuh boleh membantu mencegah beberapa bentuk kanser perut, serta pelbagai jenis kanser lain dan penyakit serius. Mengekalkan berat badan yang sihat dan mengikuti gaya hidup yang sihat adalah beberapa perkara terbaik yang boleh kita lakukan untuk kekal sihat.

Asas-asas kehidupan sihat terkenal - senaman dan diet yang baik, pengambilan alkohol yang rendah dan tidak merokok adalah cara mudah untuk kekal sihat. Tidak selalu mudah untuk berpegang pada gaya hidup sihat seperti ini, tetapi sokongan dari penyedia penjagaan kesihatan dapat membantu; orang lebih cenderung untuk berhenti merokok untuk kebaikan dengan beberapa sokongan profesional. Selalu baik-baik saja untuk meminta nasihat GP anda untuk menjadi lebih sihat.  

Hidup dengan Kanser Perut

Sebarang diagnosis yang serius boleh terasa luar biasa, dan penting untuk mengetahui bahawa anda tidak bersendirian jika anda atau seseorang yang dekat dengan anda didiagnosis menghidap barah. Tertangkap pada peringkat awal, kanser perut sering boleh dirawat dengan hasil yang baik. Kanser yang telah merebak ke bahagian lain badan biasanya mempunyai prognosis yang lebih teruk, dan sesetengah orang yang berurusan dengan kanser perut akan diberitahu bahawa keadaan mereka adalah terminal. Rawatan kanser boleh menjadi sukar, baik secara fizikal dan emosi, dan kehidupan seharian harus disesuaikan dengan rawatan dan gejala.

Rakan, keluarga, dan profesional yang membantu menjaga orang dengan barah semuanya dapat memberikan sokongan yang tidak ternilai, dan tidak perlu melalui ini sendirian. Pakar kanser hanyalah satu bahagian dari pasukan profesional untuk menawarkan sokongan untuk mana-mana cabaran fizikal dan emosi yang datang dengan diagnosis dan rawatan barah.

Kesan fizikal kanser dan rawatan kanser boleh menjadi sukar, dan mempunyai sokongan praktikal boleh menjadi tidak ternilai. Penjaga yang berdedikasi dapat membantu mengangkat beban hidup dengan barah, dan bertindak sebagai pengiring untuk janji temu perubatan.

Kumpulan Sokongan Kanser Perut di Malaysia

Tidak ada yang harus menghadapi barah sahaja, dan sama ada anda atau seseorang yang anda sayangi terkena barah, selalu baik-baik saja untuk meminta pertolongan.

Terdapat banyak organisasi tempatan, nasional, dan antarabangsa yang menawarkan sokongan kepada sesiapa sahaja yang mengalami barah, mangsa barah dan sesiapa sahaja yang terkena.

 • Persatuan Kanser Kebangsaan Malaysia mempunyai beberapa kumpulan sokongan untuk orang yang terkena kanser, yang dikendalikan oleh dan untuk penghidap kanser dan keluarga mereka.
 • MAKNA adalah perkhidmatan kaunseling dan sokongan kanser bukan untung.

Adakah anda mencari seseorang untuk menjaga orang yang anda sayangi yang hidup dengan kanser perut?

Selain daripada yang disebutkan di atas, Homage menyediakan perkhidmatan penjagaan untuk anda dan orang tersayang anda di setiap peringkat. Profesional penjagaan terlatih kami dapat memberikan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam, terapi rumah dan banyak lagi, untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat.

Berikan penjagaan terbaik kepada orang yang anda sayangi hari ini!  Isi borang di bawah untuk perundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami. Rujukan
 1. Pejabat Pendaftaran Penyakit Kebangsaan (2021) Laporan Tahunan Pendaftaran Kanser Sinagpore 2018. https://www.nrdo.gov.sg/docs/librariesprovider3/default-document-library/scr-annual-report-2018.pdf
 2. Hu, B., El Hajj, N., Sittler, S., Lammert, N., Barnes, R., & Meloni-Ehrig, A. (2012). Kanser gastrik: Klasifikasi, histologi dan penggunaan patologi molekul. Jurnal onkologi gastrousus, 3(3), 251–261. https://doi.org/10.3978/j.issn.2078-6891.2012.021
 3. Brenner H., Rothenbacher D., Arndt V. (2009) Epidemiologi Kanser Perut. Dalam: Verma M. (eds) Epidemiologi Kanser. Kaedah dalam Biologi Molekul, vol 472. Akhbar Humana. https://doi.org/10.1007/978-1-60327-492-0_23
 4. Wroblewski, L. E., Peek, R.M., Jr, & Wilson, K. T. (2010). Helicobacter pylori dan kanser gastrik: faktor yang memodulasi risiko penyakit. Ulasan mikrobiologi klinikal, 23(4), 713–739. https://doi.org/10.1128/CMR.00011-10
 5. Praud, D., Rota, M., Pelucchi, C., Bertuccio, P., Rosso, T., Galeone, C., ... & La Vecchia, C. (2018). Merokok dan kanser gastrik dalam Projek Pengumpulan Kanser Perut (StoP). Jurnal Pencegahan Kanser Eropah, 27(2), 124-133. https://doi.org/10.1097/CEJ.0000000000000290
 6. Tsugane, S., & Sasazuki, S. (2007). Diet dan risiko kanser gastrik: ulasan bukti epidemiologi. Kanser gastrik : jurnal rasmi Persatuan Kanser Gastrik Antarabangsa dan Persatuan Kanser Gastrik Jepun, 10(2), 75–83. https://doi.org/10.1007/s10120-007-0420-0
 7. Ma, K., Baloch, Z., Dia, T. T., & Xia, X. (2017). Penggunaan Alkohol dan Risiko Kanser Gastrik: Meta-Analisis. Monitor sains perubatan : jurnal perubatan antarabangsa penyelidikan eksperimen dan klinikal, 23, 238-246. https://doi.org/10.12659/msm.899423
 8. Roberts, P. J., & Eisenberg, B. (2002). Pembentangan klinikal tumor stromal gastrousus dan rawatan penyakit yang boleh dikendalikan. Jurnal kanser Eropah, 38, S37-S38. https://doi.org/10.1016/S0959-8049(02)80601-3
Mengenai Penulis
Pasukan penghormatan
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang