kesedaran kanser payudara

Kanser Payudara 101: Gejala, Punca, Pencegahan, Peringkat, Rawatan dan Kumpulan Sokongan

Kanser payudara adalah bentuk kanser yang paling biasa di kalangan wanita Malaysia, tetapi lelaki juga boleh mendapat kanser payudara.

oleh Deborah Yaw

Disemak secara perubatan oleh Dr. Chua Zi Wei.

1daripada19 individu, kanser payudara adalah bentuk kanser yang paling biasa di kalangan wanita Malaysia. Walaupun lebih biasa ditemui di kalangan wanita, lelaki boleh mendapat kanser payudara juga. Lelaki yang lebih tua lebih cenderung untuk mendapatkan kanser payudara, tetapi ini boleh berlaku pada lelaki dari semua peringkat umur.

Kanser berlaku apabila sel-sel mula membiak secara tidak terkawal, sering membentuk tumor. Dalam kanser payudara, pertumbuhan sel yang tidak terkawal bermula di payudara dan akhirnya boleh merebak ke seluruh badan jika tidak dirawat. Adalah penting untuk diperhatikan bahawa tidak semua tumor payudara adalah kanser.

Malah, lebih daripada 80% ketulan yang terdapat di payudara adalah bukan kanser. Walau bagaimanapun, jika anda melihat benjolan, periksa oleh profesional penjagaan kesihatan secepat mungkin untuk memastikan ia tidak menimbulkan risiko kesihatan.

Gejala Kanser Payudara

Sering kali, kanser payudara ditemui apabila seseorang melihat benjolan di payudara mereka. Walaupun 8 daripada 10 ketulan payudara sebenarnya jinak atau bukan kanser, sebaiknya minta mereka diperiksa secepat mungkin sebagai langkah berjaga-jaga. Berikut adalah beberapa gejala kanser payudara yang boleh berlaku pada lelaki dan wanita yang perlu anda perhatikan:

Gejala Kanser Payudara
  • Unusual or bloody nipple discharge
  • Irritation or dimpling of breast skin
  • Breast or nipple pain
  • Penyongsangan puting
  • Redness or flaky skin in the nipple area or the breast
  • Itchy rash around the nipple
  • Changes in the size or shape of the breast
  • Thickening or swelling of all or part of the breast
  • Lumps in the breast or underarm

Punca kanser payudara dan Faktor Risiko

Walaupun punca sebenar kanser payudara mungkin tidak diketahui sepenuhnya, beberapa faktor risiko telah diperhatikan untuk mempengaruhi perkembangan kanser payudara. Faktor risiko ini termasuk dalam dua kategori — tidak boleh ditukar suai dan boleh ditukar suai. Faktor risiko yang tidak boleh diubah suai merujuk kepada keadaan yang berada di luar kawalan kami dan tidak boleh diubah; manakala faktor risiko yang boleh diubah suai boleh diubah melalui tindakan dan keputusan yang kami buat.

Punca dan faktor risiko kanser payudara

Faktor risiko yang tidak boleh diubah suai: faktor yang tidak boleh kita ubah

Jantina

Faktor risiko utama untuk kanser payudara adalah jantina. Walaupun lelaki mendapat kanser payudara, keadaan ini lebih biasa pada wanita berbanding lelaki. Ini juga menjelaskan mengapa sering terdapat salah tanggapan bahawa kanser payudara hanya berlaku kepada wanita.

Umur

Apabila hari lahir kita berlalu dan kita matang, peluang kita untuk membangunkan kanser payudara meningkat. Malah, 64% wanita Malaysia yang didiagnosis dengan kanser payudara jatuh antara 40 dan 60 tahun. Walau bagaimanapun, kita tidak boleh lupa bahawa kanser payudara boleh berlaku tanpa mengira usia.

Ketumpatan tisu payudara

Mempunyai tisu payudara yang padat diterjemahkan kepada risiko kanser payudara yang lebih tinggi juga. Ketumpatan tisu payudara boleh dipengaruhi oleh faktor risiko lain dan peristiwa kehidupan seperti umur, penggunaan ubat-ubatan tertentu, dan genetik. Melalui mamogram, anda akan dapat mengetahui lebih lanjut mengenai ketumpatan tisu payudara anda.

Sejarah keluarga kanser payudara

Risiko kanser payudara boleh diturunkan ke dalam keluarga kerana warisan gen tertentu. Mempunyai ahli keluarga terdekat dengan kanser payudara sekali gus meningkatkan risiko orang lain dalam keluarga.

Bagi mereka yang mempunyai seorang saudara perempuan dengan kanser payudara, risikonya dua kali ganda; dan bagi mereka yang mempunyai dua, risiko adalah lima kali lebih tinggi daripada purata. Mempunyai saudara lelaki dengan kanser payudara juga meningkatkan risiko seseorang mendapat keadaan. Kira-kira 10-20% daripada setiap 100 yang didiagnosis adalah disebabkan oleh gen yang diturunkan melalui generasi.

Gen yang dipanggil BRCA2, adalah mutasi yang berlaku dalam salah satu daripada beberapa gen. Mutasi BRCA2 yang dikesan meletakkan individu pada risiko yang lebih besar daripada pelbagai bentuk kanser seperti payudara, prostat dan kanser ovari. Penyelidikan Cancer Research Malaysia (CRM) menunjukkan bahawa 1 dalam 20 pesakit kanser payudara mewarisi perubahan dalam gen BRCA1 atau BRCA2.

Sejarah peribadi kanser payudara

Bagi mangsa kanser payudara, peluang untuk mendapat kanser di bahagian lain atau payudara lain adalah tiga hingga empat kali lebih tinggi daripada mereka yang tidak pernah mengalami keadaan sebelum ini.

Keadaan Genetik

Sindrom Klinefelter adalah keadaan genetik yang jarang berlaku di mana seorang lelaki dilahirkan dengan kromosom X tambahan. Individu mempunyai ciri XXY dan bukannya XY. Lelaki dengan Klinefelter adalah kira-kira 20 kali lebih cenderung untuk mendapatkan kanser payudara daripada lelaki purata. Ini menjadikan risiko kanser payudara mereka sama seperti wanita purata.

Faktor risiko yang boleh diubah suai: faktor yang boleh kita ubah

Pengambilan alkohol

Berbanding dengan bukan peminum, wanita yang mempunyai satu minuman sehari mempunyai risiko 7-10% lebih tinggi didiagnosis dengan kanser payudara; Mereka yang minum dua hingga tiga minuman sehari akan mempunyai risiko setinggi 20%. Begitu juga, lelaki juga harus mengelakkan minum berat kerana ia boleh membawa kepada penyakit hati dan risiko yang lebih tinggi untuk mendapat kanser payudara.

Obesiti

Seperti yang dinyatakan di atas, tahap eostrogen dikaitkan dengan kanser payudara. Pada wanita, eostrogen terutamanya dihasilkan oleh ovari sebelum menopaus. Apabila menopaus, sumber pengeluaran digantikan oleh tisu lemak. Berat badan berlebihan secara semula jadi akan meningkatkan tahap eostrogen, dengan itu meningkatkan peluang untuk mengembangkan kanser payudara. Bagi lelaki, sel-sel lemak menukar hormon lelaki (androgen) menjadi eostrogen. Oleh itu, obesiti pada lelaki juga diterjemahkan kepada peningkatan risiko kanser payudara.

Senaman

Penyelidikan telah mengaitkan ketidakaktifan fizikal dengan risiko kanser payudara yang lebih tinggi di kedua-dua lelaki dan wanita.

Merokok

Merokok, termasuk pendedahan asap terpakai, boleh meningkatkan risiko kanser payudara ,terutamanya pada wanita pramenopausal.

Penyusuan susu ibu

Bagi ibu-ibu baru, anda mungkin mahu mempertimbangkan penyusuan susu ibu jika ia adalah pilihan. Selain mengurangkan risiko kanser payudara,susu ibu mempunyai banyak manfaat kesihatan untuk kanak-kanak juga. Walau bagaimanapun, ia adalah pilihan peribadi dan bergantung kepada situasi dan keutamaan individu kami.

Terapi Penggantian Hormon

Terapi penggantian hormon (HRT), yang sering digunakan untuk mengurangkan gejala menopaus, boleh meningkatkan risiko kanser payudara kita sebanyak kira-kira 75%, walaupun digunakan untuk masa yang singkat.

Radiasi

Individu yang sentiasa terdedah kepada radiasi dalam masa yang lama lebih cenderung untuk membangunkan kanser payudara, lelaki atau perempuan. Ini mempunyai kesan yang lebih besar jika mereka telah terdedah kepada radiasi dari masa mereka masih kanak-kanak.

Pencegahan Kanser Payudara

Berikut adalah beberapa tabiat gaya hidup yang boleh kita pakai untuk mengurangkan risiko kita mendapat kanser payudara juga.

Petua Pencegahan Kanser Payudara

Hadkan Pengambilan Alkohol Anda

Lain kali anda sedang memikirkan minuman, pilih air atau minuman bukan alkohol. Lebih baik lagi, elakkan daripada mengambil alkohol sama sekali. Jika anda memutuskan untuk minum, pastikan anda berbuat demikian secara sederhana dan hadkan diri anda kepada tidak lebih daripada satu minuman sehari.

Bersenam Dengan Kerap

Jika anda tidak aktif, anda tidak perlu melompat ke latihan sengit dan senaman serta-merta. Kita boleh mulakan dengan membuang eskalator atau mengangkat tangga apabila berulang-alik atau berjoging selama 30 minit setiap hari di taman kejiranan anda. Ingatlah untuk bersenam dalam had anda sendiri untuk mengelakkan mencederakan diri sendiri.

Elakkan atau Berhenti Merokok

Jika anda bukan perokok, jangan mulakan. Sekiranya anda seorang perokok, ambil langkah untuk berhenti hari ini. Berhenti merokok bukanlah proses yang mudah, tetapi sokongan tersedia. Ketahui lebih lanjut tentang sumber yang terdapat di sini.

Mengekalkan Berat Badan yang Sihat

Oleh kerana obesiti adalah faktor risiko untuk kanser payudara, kita harus mempunyai pengambilan makanan yang seimbang sambil mengikuti gaya hidup aktif untuk mengekalkan julat berat badan yang sihat dan meminimumkan risiko kanser payudara kita.

Mengamalkan Diet Sihat

Tiada satu makanan atau diet yang boleh mencegah kanser payudara sepenuhnya, tetapi diet yang sihat dan seimbang yang kaya dengan serat, vitamin dan antioksidan dapat mengurangkan risiko kanser payudara dan meningkatkan kesejahteraan keseluruhan kita.

Hadkan Terapi Penggantian Hormon

Jika HRT tidak dapat dielakkan, Pastikan untuk berbincang dengan doktor anda semua pilihan anda dan cuba untuk bersenam cara yang berkesan untuk menghadkan dos dan tempoh terapi hormon, mungkin mengurangkan risiko kanser payudara anda.

Pemeriksaan Kanser Payudara

Manfaat pengesanan dan rawatan awal tidak boleh terjejas. Malah, individu yang didiagnosis dengan kanser payudara pada tahap 1 boleh mempunyai kadar survival setinggi 90%. Berikut adalah kaedah pemeriksaan biasa yang boleh membantu mengesan kanser payudara seawal mungkin.

Pemeriksaan diri

Individu sangat digalakkan untuk melakukan pemeriksaan diri payudara setiap bulan untuk mengesan sebarang perubahan dan gejala yang luar biasa lebih awal. Ketahui lebih lanjut tentang bagaimana anda boleh melakukan pemeriksaan diri payudara yang mudah dalam keselesaan dan privasi rumah anda di sini.

Mamogram

Mamografi dapat mengesan ketulan kecil di payudara sebelum kita dapat merasakannya secara fizikal. Garis Panduan Amalan Klinikal Malaysia (CPG) mengenai Pengurusan Kanser Payudara mengesyorkan perkara berikut: Pemeriksaan mamografi boleh dilakukan setiap tahun atau dua tahun untuk lelaki dan perempuan dari umur 50-74 tahun. Dapatkan maklumat lanjut mengenai mamogram lelaki dan perempuan di sini dan subsidi yang berkaitan yang terdapat di sini.

Ujian Genetik BRCA

Dengan mengambil ujian genetik BRCA, individu boleh menguruskan risiko kanser dengan lebih baik. Ketahui lebih lanjut mengenai mengambil ujian genetik BRCA di Malaysia di sini.

Pada masa lalu, selebriti seperti Angelina Jolie memilih mastektomi berganda pencegahan dan penyingkiran ovarinya setahun kemudian. Beliau mengesan gen BRA1 yang rosak di mana doktor menganggarkan 87 peratus peluang mendapat kanser payudara dan peluang 50 peratus mendapat kanser ovari dalam hidupnya.

Kisahnya membawa kepada lonjakan permintaan untuk ujian genetik BRCA di seluruh dunia untuk menguruskan risiko kanser dengan lebih baik.

Rawatan Kanser Payudara

Jenis rawatan untuk kanser payudara boleh dikelaskan kepada dua kumpulan: terapi tempatan dan sistemik.

Terapi tempatan termasuk pembedahan dan radioterapi dan merawat kanser di laman web ini tanpa menjejaskan seluruh badan. Sementara itu, terapi sistemik, yang termasuk kemoterapi, terapi hormon, dan terapi yang disasarkan, melibatkan pentadbiran ubat-ubatan ke dalam aliran darah untuk membunuh sel-sel kanser di seluruh badan.

 

rawatan kanser payudara

Pembedahan

Terdapat dua jenis utama pembedahan untuk kanser payudara. Dalam lumpektomi, (juga dikenali sebagai Pembedahan Pemuliharaan Payudara (BCS)), tumor dikeluarkan manakala kebanyakan payudara kekal. Walau bagaimanapun, dalam mastektomi, seluruh payudara dikeluarkan bersama-sama dengan tumor.

Bergantung kepada pelbagai faktor termasuk saiz dan lokasi tumor, saiz payudara, dan keutamaan peribadi, lumpektomi atau mastektomi boleh dilakukan.

Terapi Sinaran

Terapi radiasi menggunakan sinaran tenaga tinggi untuk membunuh atau mengehadkan pertumbuhan sel-sel kanser dan sering dilakukan sebelum dan / atau selepas pembedahan, untuk mengurangkan saiz tumor dan untuk mengelakkan berulang masing-masing.

Kesan-kesan sampingan mungkin termasuk kemerahan dan kekeringan kulit, bengkak, dan sensitiviti meningkat atau berkurangan. Walau bagaimanapun, kesan-kesan ini cenderung untuk diuruskan dan sementara.

Terapi Hormon

Terapi hormon adalah kaedah rawatan yang melambatkan atau menghentikan pertumbuhan kanser payudara sensitif hormon dengan menyekat keupayaan tubuh untuk menghasilkan hormon atau mengganggu kesan hormon pada sel-sel kanser payudara. Ia biasanya digunakan sebagai langkah adjuvan untuk mengurangkan risiko pengulangan pada pesakit dengan kanser payudara sensitif hormon.

Kemoterapi

Dengan memperkenalkan ubat-ubatan ke dalam aliran darah, kemoterapi membantu menghilangkan sel-sel kanser di seluruh badan.

Terapi Yang Disasarkan

Sama seperti kemoterapi, terapi yang disasarkan melibatkan penggunaan ubat untuk membunuh sel-sel kanser. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan ini mensasarkan gen, protein, atau persekitaran tisu tertentu yang menyumbang kepada pertumbuhan dan kelangsungan hidup kanser, meninggalkan sel-sel yang sihat sebahagian besarnya tidak terjejas.

Kumpulan Sokongan Kanser Payudara di Malaysia

Didiagnosis dengan kanser payudara bukan sahaja memberi kesan kepada kita secara fizikal tetapi juga boleh memberi kesan kepada kesejahteraan mental kita. Itulah sebabnya penting untuk mempunyai sistem sokongan yang kuat. Selain keluarga dan rakan-rakan, pesakit kanser payudara dan mangsa yang terselamat di Malaysia boleh menyertai kumpulan sokongan dan berhubung dengan rakan sebaya yang melalui pengalaman yang sama seperti diri mereka sendiri.

Dengan kumpulan sokongan, anda boleh memberi dan menerima sokongan psikologi dan emosi, dan mengambil bahagian dalam aktiviti pendidikan, sosial, dan rekreasi bersama-sama. Berikut adalah beberapa kumpulan sokongan kanser payudara di Malaysia yang boleh anda sertai secara percuma.

Breast Cancer Welfare Association Malaysia (BCWA) 

BCWA adalah kumpulan sokongan bantuan diri. Ahli-ahlinya adalah pesakit kanser payudara, ahli keluarga, dan rakan-rakan pesakit kanser payudara, profesional yang berkaitan, dan sukarelawan yang membantu memberikan sokongan psikologi dan emosi, maklumat, dan pendidikan. Pink Inspirer adalah kumpulan sokongan kanser payudara metastatik di bawah BCWA.

MAKNA (Majlis Kanser Nasional) atau Majlis Kanser Kebangsaan

Wira Kanser disambut oleh MAKNA buat kali pertama pada tahun 2011. MAKNA sejak itu memutuskan untuk mengadakan acara itu sekali setiap dua tahun sekali melihat bagaimana program ini telah meninggalkan pengalaman dan kesan yang tidak dapat dilupakan kepada mangsa kanser yang menghadiri acara yang julung kali diadakan itu.

Women Cancer Support Group (Pink Unity)

Ditubuhkan pada tahun 2010, Pink Unity adalah kumpulan sokongan untuk semua pesakit kanser wanita dan mangsa yang terselamat sebagai platform bagi wanita untuk memberi dan menerima sokongan psikologi dan emosi, dan mengambil bahagian dalam aktiviti pendidikan, sosial dan rekreasi bersama-sama. Keahlian adalah percuma.

Hidup dengan Kanser Payudara

Mengemudi perjalanan kanser payudara tidak mudah - dari diagnosis awal dan rawatan untuk belajar hidup dengan perubahan dan rawatannya terhadap kehidupan kita. Tidak kira betapa sukarnya perjalanan, sentiasa ingat bahawa anda tidak bersendirian. Mempunyai iman dan jangan teragak-agak untuk mendapatkan bantuan jika anda memerlukannya.

Homage menyediakan perkhidmatan penjagaan untuk orang yang anda sayangi di setiap peringkat. Profesional penjagaan terlatih kami dapat menyediakan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam, terapi rumah dan banyak lagi, untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat.

Berikan penjagaan terbaik kepada orang yang anda sayangi hari ini!  Isi borang di bawah untuk perundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami.


Rujukan
 1. Bila perlu bimbang tentang ketulan payudara, dari https://www.everydayhealth.com/womens-health/when-to-worry-about-breast-lumps.aspx
 2. Kanser Payudara: 8 Mitos dan Fakta, dari https://www.webmd.com/breast-cancer/features/breast-lumps-8-myths-and-facts
 3. Mengenai Kanser Payudara, dari https://www.breastcancerfoundation.org.my/about-breast-cancer
 4. Kanser Payudara Lelaki, dari https://www.nationalbreastcancer.org/male-breast-cancer
 5. Sejarah Keluarga, dari https://www.breastcancer.org/risk/factors/family_history
 6. Faktor Risiko Kanser Payudara yang berkaitan dengan gaya hidup, dari https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/risk-and-prevention/lifestyle-related-breast-cancer-risk-factors.html
 7. Bagaimana Hormon Mempengaruhi Risiko Kanser Payudara, dari https://ww5.komen.org/uploadedFiles/_Komen/Content/About_Breast_Cancer/Tools_and_Resources/Fact_Sheets_and_Breast_Self_Awareness_Cards/How%20Hormones%20Affect%20Breast%20Cancer.pdf
 8. Apa yang Perlu Tahu Mengenai Kanser Payudara Lelaki?, dari https://www.medicalnewstoday.com/articles/179457
 9. Menggunakan HRT (Terapi Penggantian Hormon), dari https://www.breastcancer.org/risk/factors/hrt
 10. Klinik Berhenti Merokok, dari https://cancer.org.my/get-screened/quit-smoking-clinic/
 11. 1 daripada 30 rakyat Malaysia akan mendapat kanser payudara, jadi diperiksa sekarang, dari https://www.thestar.com.my/lifestyle/family/2019/10/16/breast-cancer-2/
 12. Hack, C C et al. "Terapi tempatan dan sistemik untuk Pesakit Kanser Payudara: Mengurangkan Gejala Jangka Pendek dengan Kaedah Perubatan Bersepadu." Geburtshilfe und Frauenheilkunde vol. 75,7 (2015): 675-682. doi:10.1055/s-0035-1557748
 13. Pembedahan Pemuliharaan Payudara, dari https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/treatment/surgery-for-breast-cancer/breast-conserving-surgery-lumpectomy.html
 14. Mastektomi, dari https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/treatment/surgery-for-breast-cancer/mastectomy.html
 15. Sindrom Klinefelter, http://www.myhealth.gov.my/en/klinefelter-syndrome/

 

Mengenai Penulis
Deborah Yaw
Deborah percaya bahawa setiap orang mempunyai cerita yang patut diceritakan. Mempunyai penghargaan yang serius untuk filem, muzik dan makanan pedas yang baik.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang